Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

7-7-2020 15:50

In het zuidwesten van China zijn 21 mensen omgekomen toen een bus van de weg raakte en in een waterreservoir terechtkwam. Zestien mensen raakten gewond. In de bus zaten onder meer studenten die op weg waren naar een examen.

Op beelden van de Chinese staatstelevisie is te zien dat de bus op een doorgaande zesbaansweg plots een scherpe bocht naar links maakt, waarna de bus door de vangrail rijdt en in het water naast de weg terechtkomt.

Waardoor dat gebeurde wordt nog onderzocht. De bus is uit het water gehaald.


7-7-2020 15:38

In Londen is de rechtszaak van acteur Johnny Depp tegen de Britse tabloid The Sun begonnen. De zaak gaat over een artikel uit 2018 over de scheiding met zijn ex-vrouw Amber Heard waarin Depp een 'vrouwenmishandelaar' werd genoemd. Depp spreekt van smaad en eist van The Sun een forse schadevergoeding.

De 57-jarige Depp en de 34-jarige Heard zijn allebei aanwezig in de rechtszaal. De zaak gaat waarschijnlijk drie weken duren.

Heard staat achter de informatie die in het artikel is verstrekt en zegt met bewijzen te komen dat Depp haar inderdaad mishandeld heeft. Die beschuldiging bracht ze al eerder naar buiten. Maar Depp zegt dat juist Heard de gewelddadige persoon was in de relatie.

Hoewel de zaak niet gaat over de scheiding van het koppel hoopt The Sun de informatie van Heard toch te kunnen gebruiken om gelijk te krijgen in de de rechtszaak. Waarschijnlijk zullen twee andere ex-vrouwen van Depp, Winona Ryder en Vanessa Paradis, getuigen via een videoverbinding. Zij zijn opgeroepen door de acteur. Eerder heeft Paradis verklaard dat Depp zorgzaam en liefdevol is.


7-7-2020 14:35

Een wetsvoorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dupeert tienduizenden alleenstaande woningzoekenden. Dat zeggen de branchevereniging van woningcorporaties Aedes en de huurdersbelangenorganisatie Woonbond in een reactie op een wetsvoorstel.

Als het voorstel wordt aangenomen, komen 140.000 alleenstaande woningzoekenden niet langer in aanmerking voor een betaalbaar huurhuis, schrijven Aedes en Woonbond in een gezamenlijke verklaring.

Toewijzingsgrens

De minister wil dat meerpersoonshuishoudens met een laag middeninkomen sneller in aanmerking komen voor een betaalbare huurwoning. In het voorstel dat gisteren naar de Kamer is gestuurd, gaat de toewijzingsgrens voor meerpersoonshuishoudens omhoog van 39.055 euro naar 43.126 euro. Daardoor komen meer mensen uit deze inkomensgroep in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Voor eenpersoonshuishoudens gaat de toewijzingsgrens voor een sociale huurwoning omlaag van 39.055 euro naar 35.938 euro. Daardoor komen uit deze groep dus juist minder mensen voor een sociale huurwoning in aanmerking.

Hogere kosten

Ollongren rechtvaardigt de maatregel met een onderzoek van het Nibud, waaruit blijkt dat meerpersoonshuishoudens minder aan woonruimte kunnen besteden dan eenpersoonshuishoudens; meerpersoonshuishoudens zijn meer kwijt aan boodschappen, verzekeringen, vervoer en de energierekening.

Aedes en Woonbond maken ook bezwaar tegen Ollongrens voornemen om huurders met een hoog inkomen meer huur te laten betalen: 50 of 100 euro per maand meer, afhankelijk van hun inkomen.


7-7-2020 14:32

De afgelopen week zijn er in Nederland negentien coronapatiënten overleden. Hiermee is het totaal aantal bevestigde coronadoden 6132. Het werkelijke aantal doden is hoger, omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting wordt getest.

Er zijn de afgelopen week negen mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. In totaal zijn 11886 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest).

Het totale aantal geregistreerde besmettingen in ons land staat op deze week op 50694, dat zijn er 432 meer dan een week eerder.

Sinds het begin van de virusuitbraak kwam het RIVM dagelijks met nieuwe statistieken, sinds deze maand komt het gezondheidsinstituut nog maar eens per week op dinsdag met een analyse.


7-7-2020 14:05

Er hoeft geen andere rechter te komen in het proces van actiegroep Viruswaanzin tegen de Staat. Dat heeft de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag bepaald.

De actiegroep eiste twee weken geleden in een kort geding dat alle maatregelen die de Staat heeft genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden beëindigd. Maar tijdens dat kort geding werd de rechter door de actievoerders gewraakt, omdat zij niet objectief zou zijn.

In een eerdere zaak zou ze partijdige uitspraken hebben gedaan en in het kort geding zou ze de Staat niet goed hebben ondervraagd.

Middel tegen partijdigheid

Maar de wrakingskamer zegt dat er van partijdigheid geen sprake is en daarom wordt de rechter niet vervangen.

Mensen die voor de rechter staan, moeten erop kunnen vertrouwen dat de rechter onpartijdig en objectief is. Als ze daar twijfels over hebben, kunnen ze de betreffende rechter wraken in een aparte procedure. Andere rechters gaan dan beoordelen of er inderdaad sprake is van partijdigheid.


7-7-2020 13:57

De veroorzaker van het terrasongeluk in Gennep vorige maand had niet gedronken en geen drugs gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Begin juni reden drie jongeren met een auto het terras op van een café. De eigenaresse en vijf bezoekers raakten gewond. Een zware bloembak ving de grootste klap op en voorkwam erger.

De politie hield de 19-jarige bestuurder aan in Cuijk. Hij was doorgereden na het ongeluk. Uit eerder onderzoek bleek dat hij in de uren daarvoor lachgas had gebruikt. Maar de vraag is of dit een rol heeft gespeeld bij het ongeluk. Het gebruik van lachgas is niet aan te tonen met een bloedtest. Daardoor is onduidelijk of de bestuurder nog onder invloed van lachgas was, toen hij op het terras inreed.

Voor de rechter

Volgens zijn advocaat is er sprake van een ongeluk. "De jongen is even de controle over zijn voertuig kwijtgeraakt, van het rempedaal geschoten en tegen de bloembak gereden. En die is vervolgens richting de gasten op het terras geschoven. Hem valt niets te verwijten en van opzet is al helemaal geen sprake", zegt de advocaat tegen 1Limburg.

De bestuurder moet zich later nog wel voor de rechter verantwoorden vanwege roekeloos rijgedrag. Ook is het onderzoek naar de technische staat van zijn auto nog niet afgerond.


7-7-2020 13:43

Vandaag wordt opnieuw begonnen met het overbrengen van alleenreizende vluchtelingenkinderen uit Griekenland naar andere landen. Dat lag maandenlang stil als gevolg van reisbeperkingen door de coronacrisis.

25 kinderen worden naar Portugal overgevlogen, morgen volgen nog eens 25 minderjarige kinderen naar Finland. De meeste kinderen zijn afkomstig uit het overvolle vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, de rest komt van de eilanden Samos en Chios.

Portugal heeft al eerder beloofd 500 alleenreizende kinderen op te nemen, Finland zal 100 kinderen opnemen maar ook 30 volwassen vluchtelingen die in aanmerking komen voor familiehereniging.

Nederland doet niet mee

Begin maart werd besloten om ongeveer 1600 kinderen uit de Griekse kampen naar andere EU-lidstaten te brengen. Staatssecretaris van migratie George Koumountsakis zei vandaag op vliegveld Athene dat de planning is dat komende maanden te doen. Onder andere Duitsland en Luxemburg hebben in april al kinderen toegelaten.

In totaal hebben elf EU-lidstaten, plus Noorwegen en Zwitserland, zich bereid verklaard kinderen uit de kampen op te zullen vangen. Nederland doet niet mee.

In de kampen op de Griekse eilanden zijn nu iets meer dan 1100 alleenreizende minderjarige vluchtelingen geregistreerd, meer dan 500 zijn de afgelopen tijd naar het vasteland overgebracht.

In heel Griekenland verblijven bijna 4700 vluchtelingenkinderen, van wie er ongeveer 2500 in onveilige en moeilijke omstandigheden leven.


7-7-2020 13:37

Klokkenluider Frits Veerman is benadeeld door zijn voormalige werkgever, omdat hij melding had gemaakt van bedrijfsspionage van staatsgeheime informatie. Dat concludeert het Huis voor Klokkenluiders na uitgebreid onderzoek naar een kwestie die meer dan veertig jaar geleden speelde.

Het Huis noemt overigens zelf niet de naam van de betrokkene, maar het is duidelijk om wie het gaat. Veerman werkte als technicus en later als fotograaf bij het Fysisch Dynamisch Onderzoekslaboratorium (onderdeel van Stork), dat nauw samenwerkte met Urenco, een producent van verrijkt uranium.

Veerman waarschuwde in de jaren zeventig voor zijn collega, de Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Khan. Die speelde gevoelige informatie door aan zijn vaderland en werd in 1983 door een Nederlandse rechtbank wegens spionage veroordeeld tot vier jaar cel. Twee jaar later werd dat vonnis vernietigd wegens een vormfout. Khan wordt beschouwd als de vader van de Pakistaanse atoombom.

Redelijk vermoeden van een misstand

Het Huis voor Klokkenluiders heeft vastgesteld dat Veerman in de jaren zeventig zijn vermoedens een paar keer bij zijn werkgever heeft gemeld, eerst anoniem, later met naam en toenaam. Hij lichtte ook de BVD in, de voorloper van de AIVD.

Veerman kreeg na zijn meldingen bij zijn werkgever eerst ander werk en in 1978 werd hij ontslagen. Volgens het Huis voor Klokkenluiders is het "aannemelijk" dat de verandering en het ontslag samenhingen met zijn meldingen.

Het Huis vindt dat er een redelijk vermoeden was van een maatschappelijke misstand, namelijk "het overtreden van wettelijke geheimhoudingsbepalingen en beveiligingsvoorschriften, met als als doel staatsgeheime informatie aan het buitenland te verstrekken". Volgens het onderzoeksrapport heeft de geschiedenis uitgewezen dat zijn vermoeden terecht was.

"Een klokkenluider mag als gevolg van zijn mening niet worden benadeeld; klokkenluiders dienen immers een algemeen maatschappelijk belang en dat mag niet in hun nadeel werken", zegt het Huis. Overigens bestaat de toenmalige werkgever niet meer als bedrijf.

Geen oordeel over overheid

Veerman vindt dat ook de Nederlandse overheid hem heeft benadeeld. Hij is meerdere keren gehoord door de BVD en de Rijksrecherche en hij is ook in het buitenland verhoord, naar eigen zeggen omdat zijn naam voorkwam in een internationaal systeem.

Het Huis voor Klokkenluiders gaat in het onderzoeksrapport niet in op de rol van de overheid: "Omdat de Nederlandse overheid op geen enkel moment als werkgever in de zin van de Klokkenluiderswet kan worden aangemerkt, is het Huis niet bevoegd om onderzoek te doen naar het handelen van de overheid."

SP-Kamerlid Van Raak, een van de initiatiefnemers van het Huis voor Klokkenluiders, wil dat de CTIVD, de toezichthouder op de veiligheidsdiensten, onderzoek doet naar de rol van de voormalige BVD.


7-7-2020 13:33

In Siberië zijn vorige maand opnieuw recordtemperaturen gemeten. Ook zijn er hevigere branden in het noordpoolgebied dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van Copernicus, de EU-dienst voor klimaatverandering.

De gemiddelde temperatuur in Siberië lag in juni op sommige plekken wel 10 graden hoger dan de normale temperatuur voor die maand. De gemiddelde temperatuur over het gehele poolgebied in Siberië was meer dan 5 graden boven het gemiddelde, en meer dan een graad hoger dan in 2018 en 2019. In die twee jaren werden de vorige records gemeten in juni.

Ook in mei was er al sprake van een 'hittegolf in Siberië', met bosbranden, een mottenplaag en ontdooiende permafrost tot gevolg.

Weinig sneeuw

Er zijn meerdere oorzaken van de warmte, stelt Copernicus. Er is een verband met veranderde windpatronen, de geringe hoeveelheid sneeuw en de vochtigheid van het grondoppervlak. Het lagere vochtgehalte van de bodem is waarschijnlijk ook een oorzaak van de toename van de branden in het gebied.

De cijfers zijn zorgwekkend, zegt de directeur van Copernicus, Carlo Buontempo. "Siberië en de poolcirkel in het algemeen hebben grote schommelingen van jaar tot jaar en hebben al eerder andere relatief warme junimaanden gekend. Wat zorgwekkend is, is dat de Noordpool sneller opwarmt dan de rest van de wereld", aldus Buontempo.

Het is ongebruikelijk dat Siberië zo lang in de winter en het voorjaar warmer is dan gemiddeld, zegt hij. "En de uitzonderlijk hoge temperaturen in het noordpoolgebied van Siberië die zich nu in juni 2020 hebben voorgedaan, zijn eveneens zorgwekkend."


7-7-2020 13:20

Het is mogelijk om blootgesteld te worden aan het coronavirus via fijne vochtdruppels die in niet-geventileerde ruimtes uren kunnen blijven hangen. Dat schrijven wetenschappers van het RIVM. Zij hebben via een model onderzoek gedaan naar deze zogenoemde aerosolen.

In hoeverre het virus via aerosolen ook overgedragen wordt, blijft wel onduidelijk, benadrukken de onderzoekers. De besmettelijkheid van de virussen in de aerosolen is niet onderzocht. Afgelopen weken zwengelde opiniepeiler Maurice de Hond daarover een discussie aan; hij is ervan overtuigd dat kleine ademdruppeltjes in de lucht een grote rol spelen. Wetenschappers zijn daar niet zeker van.

De RIVM-wetenschappers keken in hun onderzoek onder meer naar hoeveel aerosolen er vrijkomen na bijvoorbeeld een hoest of bij praten. Daaruit blijkt dat na een nies de meeste kleine druppels in de lucht blijven hangen, gevolgd door een hoest, twintig minuten praten en ademen.

Vervolgens onderzochten ze de kans op blootstelling aan het virus op basis van meerdere scenario's. Hierbij is uitgegaan van twee verschillende ruimtes zonder ventilatie: een volgepakte stadsbus en een kamer van 15 bij 15 meter, zoals een restaurant of vergaderruimte.

Hoeveelheid druppels

Hoe groot de kans is dat iemand in aanraking komt met het virus hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de ruimte en de tijd dat iemand er verblijft, maar ook de hoeveelheid druppels die een coronapatiënt ontwikkelt en hoeveel virusdeeltjes daarin zitten.

Vooral die laatste twee blijken nogal te verschillen per patiënt, licht onderzoeker Erwin Duizer toe, die verrast was door deze variatie. "De ene persoon kan honderdduizend keer zoveel virusdeeltjes per milliliter vocht hebben dan een ander. En de hoeveelheid druppels verschilt ook sterk. Het speelt mee of mensen bijvoorbeeld met consumptie praten of niet, of iemand een natte of droge hoest heeft."

Volgepakte bus

In de meeste gevallen is de kans dat iemand in aanraking komt met het virus via aerosolen volgens de RIVM-onderzoekers minder dan 1 procent. Bij driekwart van de coronapatiënten zitten er een miljoen virusdeeltjes of minder in een milliliter vocht, en daarbij is de kans op overdracht klein.

Maar er zijn ook uitschieters. Een op de twintig patiënten heeft een hoge virusconcentratie van honderd miljoen virusdeeltjes per milliliter vocht. Als zo iemand in een volle bus hevig niest, is de kans dat minstens één ander persoon wordt blootgesteld aan het virus 100 procent.

Daarmee is niet gezegd dat diegene ook daadwerkelijk besmet raakt. Daarvoor is volgens Duizer aanvullend onderzoek nodig. Het is daardoor op dit moment moeilijk te zeggen hoe groot de rol van aerosolen is bij besmettingen.

Duizer: "In het totaalplaatje zal het af en toe voorkomen, maar zelfs als iemand met veel virusdeeltjes zich aan de voorschriften houdt, droog praat en hoest is er alsnog niet zo veel aan de hand."

Open brief aan WHO

Afgelopen week hebben 239 wetenschappers uit 32 landen een open brief geschreven aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin ze oproepen de corona-richtlijnen aan te passen.

De wetenschappers zeggen genoeg bewijs te hebben dat het virus via aerosolen wordt overgedragen en adviseren daarom zelfs op anderhalve meter afstand een mondkapje te dragen. Ook schrijven ze dat het installeren van goede filters en ventilatiesystemen de verspreiding kan voorkomen.

Hierbij kan de kanttekening worden geplaatst dat deze brief vooral is ondertekend door natuurkundigen en ingenieurs, mensen met kennis over hoe druppels zich gedragen, maar weinig van de ondertekenaars hebben kennis van hoe virusdeeltjes zich gedragen en hoeveel besmettelijk materiaal die druppeltjes kunnen bevatten.

Goed ventileren

Wat Duizer betreft is het nog te vroeg om de corona-richtlijnen aan te passen, omdat niet duidelijk is hoeveel mensen daadwerkelijk via aerosolen worden besmet. Ook is nog niet precies duidelijk wat 'goed ventileren' inhoudt.

"Ventileren is altijd een goed idee, niet alleen voor corona. Maar goed ventileren is technisch lastig omdat je eigenlijk per ruimte moet kijken hoe je dat aanpakt. Je wilt niet door verkeerd ventileren de virusdeeltjes van een ziek persoon juist in het gezicht van tien anderen waaien."


7-7-2020 13:20

In Japan zijn vorig jaar meer dan 17.000 dementerenden als vermist opgegeven, blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. Vergeleken met 2012, toen mensen met dementie voor het eerst als aparte groep werden meegeteld in de vermissingsstatistieken, is dat een toename van ruim 80 procent.

Bijna alle dementerenden die vorig jaar als vermist werden opgegeven, waren binnen een week weer terecht. Ruim twee derde van de verdwenen patiënten keerde nog op dezelfde dag terug, meldt de Japanse politie. 245 vermiste dementerenden zijn nog niet teruggevonden.

In Japan wonen relatief veel ouderen: het Aziatische land kampt al jaren met vergrijzing. Bijna een derde van de meer dan 125 miljoen inwoners is ouder dan 65 jaar. In Nederland is dat ongeveer een vijfde. Bovendien worden er in Japan steeds minder kinderen geboren.

"Door de toenemende vergrijzing zijn er ook steeds meer mensen met dementie", zei correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal. "De verwachting is dat over vijf jaar 1 op de 5 ouderen in Japan met de ziekte zal kampen. In totaal gaat het dan om meer dan 7 miljoen patiënten."

Verkeersongelukken

Volgens Duits zijn er vooral in de stad steeds meer ouderen die alleen wonen. "Op het platteland zie je nog veel families met drie generaties onder één kap, maar daar zijn de appartementen in de grote steden veel te klein voor. Dat betekent: als het daar misgaat, gaat het al snel heel erg mis."

Steeds meer ouderen zijn slachtoffer van verkeersongelukken of veroorzaken zelf een ongeluk, zegt Duits. "Van de 460 vermiste mensen met dementie die vorig jaar uiteindelijk dood zijn gevonden, was een flink aantal omgekomen bij een ongeluk. Dat is een hele moeilijke kwestie waar Japan ook steeds meer aandacht aan besteedt."

Softwaregames

Zo zet het land in op onder meer het sneller herkennen van dementie, het ontwikkelen van medicijnen en regelmatige bezoekjes aan alleenstaande ouderen. "Omdat de ontwikkeling van medicijnen langzamer gaat dan voorzien, kijken de Japanners ook naar alternatieven", vertelt Duits. "Er worden bijvoorbeeld steeds meer softwaregames gemaakt voor ouderen, om de cognitieve functies van hun hersenen te trainen."

In de Japanse strategie staat het belang van de mensen met dementie en hun familie voorop, zegt Duits. "De focus ligt op samenleven en op preventie." Zo'n 12 miljoen Japanners hebben inmiddels een cursus gehad om mensen met dementie te herkennen en te helpen.

Nederlandse patiënten

Ook in Nederland neemt het aantal mensen met dementie de komende jaren toe. Volgens schattingen van de organisatie Alzheimer Europa zal ons land in 2050 meer dan een half miljoen dementerenden tellen, ruim 3 procent van de bevolking. Nu is dat nog zo'n 1,5 procent.

Het is niet bekend hoeveel mensen met dementie er in Nederland als vermist worden opgegeven. Jaarlijks worden ongeveer 40.000 meldingen van vermissing gedaan, maar de politie houdt niet bij in hoeveel gevallen er dementie in het spel is.


7-7-2020 12:47

Het aantal claims dat is ingediend bij de Consumentenbond tegen Facebook wegens privacyschending, stond rond het middaguur op 30.000. "Niet eerder zijn er zo snel, zo veel reacties binnengekomen. Dit is ongekend", reageert woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

Volgens de bond en Data Privacy Stichting (DPS) heeft Facebook de privacy van gebruikers geschonden. De organisaties willen dat Facebook hiervoor gebruikers in Nederland compensatie gaat betalen en zijn daarom vanmorgen een actie gestart.

Veel animo had de Consumentenbond wel verwacht, omdat er ook veel Facebookgebruikers zijn in Nederland. "Dat zijn er al met al zo'n 10 miljoen. Maar dit zegt ook iets over het sentiment onder de gebruikers: eindelijk gebeurt er iets tegen Facebook."

Ter vergelijking: bij eerdere massaclaims zoals die tegen verhuursite Airbnb kreeg de Consumentenbond in zes weken 20.000 aanmeldingen.

Wat ging er mis?

Facebook heeft volgens de Consumentenbond en DPS jarenlang privégegevens van gebruikers en hun Facebookvrienden verzameld en vervolgens zonder toestemming toegankelijk gemaakt voor derden.

Het zou gaan om informatie over geslacht, leeftijd en woonplaats, maar ook over apps die iemand gebruikt, informatie over Facebookvrienden en surfgedrag buiten het platform. De dagvaardingen gaan over privacyschendingen in de periode tussen 2010 en 2020.

Hoe kansrijk is de claim?

De Consumentenbond roept gebruikers die tussen 2010 en 2020 van Facebook gebruik maakten op om te reageren. Juristen noemen de actie "interessant" en "kansrijk".

"We weten al dat Facebook lange tijd in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft gehandeld en dat er een flink aantal schandalen langs is gekomen", aldus advocaat Christiaan Alberdingk Thijm.

Ook ict-jurist Arnoud Engelfriet denkt dat het een kansrijk verhaal is. "In de AVG staat dat mensen recht hebben op een schadevergoeding bij onrechtmatig gebruik. De Consumentenbond mag namens haar achterban zo'n vergoeding vragen. De discussie is welk bedrag het wordt."

Want kunnen deelnemers rekenen op een paar euro of meer? Engelfriet: "Ik denk dat een paar tientjes per deelnemende consument geen gekke gedachte is."

Hoewel juristen de actie kansrijk achten, benadrukken ze ook dat het een tijdrovende klus wordt. Engelfriet vermoedt dat het een langslepende zaak wordt, die uiteindelijk bij het hoogste rechtsorgaan in Europa, het Europese Hof van Justitie, zal worden beslecht. "Ook omdat andere partijen het als precedent zullen zien."

Facebook zal alles uit de kast halen, om te voorkomen dat het moet betalen, denkt Alberdingk Thijm. "Ook omdat het wereldwijd effect kan hebben." Hij legt uit dat DPS voor deze massaclaim financieel ondersteund wordt door een Amerikaanse geldschieter, die bij het slagen van de claim een percentage van het geclaimde bedrag krijgt. "Hun doel is waarschijnlijk om Facebook tot een schikking te bewegen, dat is goedkoper dan een zaak starten."

Maar de vraag is wat Facebook aan zo'n een schikking heeft. "Als ze nu in Nederland schikken, willen ze dat in het buitenland ook gaan doen", aldus de advocaat.

Reactie Facebook

Facebook zegt in een schriftelijke reactie te voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de nieuwe Europese privacyregels: "Hieronder valt ook het duidelijk maken van ons beleid en het eenvoudig terugvinden van onze privacy-instellingen. We nemen onze verplichtingen aan gebruikers heel serieus."

Ook schrijft de woordvoerder dat Facebook "input vraagt van privacy-deskundigen en toezichthouders in heel Europa".

De Consumentenbond zegt nog geen reactie van Facebook te hebben ontvangen.


7-7-2020 12:45

De politie heeft meer details onthuld over de verdachten in de zaak rond de zeven zeecontainers in het Brabantse Wouwse Plantage, die vermoedelijk als gevangenis en martelkamer gebruikt zouden gaan worden. De containers waren geluiddicht gemaakt en van binnen afgeplakt met warmte-isolerend folie, waarschijnlijk om te voorkomen dat de inhoud van de containers te zien is met een warmtebeeldcamera.

Zes containers waren ingericht als cel waarin mensen vastgebonden konden worden. Een andere container was ingericht als martelkamer: er hingen handboeien aan het plafond en er stond een tandartsstoel die aan de vloer was vastgeschroefd.

De politie gaf deze beelden vrij:

De politie vond onder meer snoei- en takkenscharen, een takkenzaag, scalpels, tangen, handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden.

EncroChat-telefoons

De politie kwam de verdachten op het spoor door het onderzoek naar EncroChat-telefoons. In deze zaak kon de politie meelezen met miljoenen geheime berichten van criminelen.

In april startte de politie een onderzoek naar een 40-jarige man uit Den Haag die verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. "Hij leidde een bestaan onder de radar, maar uit ons financieel onderzoek bleek dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage in gebruik had", aldus Jannine van den Berg, politiechef Landelijke Eenheid.

In chatgesprekken werden onder meer foto's verstuurd van een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond, met riemen aan de armleuningen en een voetensteun. Ook werd er gesproken over ontvoeren en martelen: "Als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen", "maar die hond is spoorloos". De loods werd aangeduid als 'ebi' (naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught) en "behandelkamer".

Volgens de politie leken de aanstaande ontvoeringen met grote precisie te worden voorbereid: "er waren meerdere 'teams' en een "OT' (observatieteam), en er werden wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelwerende vesten geregeld."

Uit de chatberichten leidde de politie af wie beoogde slachtoffers waren. Zij werden gewaarschuwd en doken onder. Volgens de politie zijn hierdoor ontvoeringen, gijzelingen en andere ernstige geweldsmisdrijven voorkomen.

Toen de cellen nagenoeg klaar leken, besloot de politie in te grijpen. Op 22 juni doorzocht de politie dertien locaties en werden zes verdachten opgepakt. Bij de doorzoekingen vond de politie onder meer 24 kilo van de drug mdma , drie gestolen bestelbusjes, twee snelle auto's en (vuur)wapens.

De zes mannen worden verdacht van voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling, afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Twee van hen worden ook verdacht van wapenbezit. Ze blijven allemaal voorlopig vastzitten.


7-7-2020 12:15

De Veiligheidsregio Fryslân verbiedt demonstraties met landbouwvoertuigen. Zo moet worden voorkomen dat demonstrerende boeren net als gisteren opstoppingen en gevaarlijke situaties veroorzaken.

"De demonstraties waren vooraf niet gemeld", schrijft de veiligheidsregio. "Hierdoor was het niet mogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier gedemonstreerd kon worden."

Het verbod is om 11.00 uur ingegaan en geldt voor een week. "Doel hiervan is de gezondheid te beschermen, de verkeersveiligheid te waarborgen en wanordelijkheden te voorkomen", aldus de veiligheidsregio. Andere manieren van demonstreren zijn wel toegestaan.

De regio's Drenthe en Groningen stelden gisteren een soortgelijk verbod in. Die gelden ook tot volgende week maandag.

Veevoerbeleid

Protesterende boeren voeren al dagen op meerdere plekken in het land actie tegen het nieuwe veevoerbeleid van landbouwminister Schouten. Zij wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer. De boeren willen zelf beslissen hoeveel eiwit een koe krijgt.

Ook in Friesland waren boeren op pad. In Drachten werd het distributiecentrum van Aldi geblokkeerd en in Sneek stonden boeren voor het distributiecentrum van Poiesz-supermarkten.


7-7-2020 11:56

Apen worden niet misbruikt om kokosnoten te plukken in Thailand, stelt de Thaise minister van Economie. Hij ontkent de beschuldigingen van dierenrechtenorganisatie PETA dat de apen worden mishandeld.

"Het plukken door apen is geen groot deel van de kokosnotenindustrie. De dieren zijn vooral een toeristische attractie en ze worden niet mishandeld", zegt minister Laksanawisit.

Vorige week maakten grote supermarktketens in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bekend dat ze, naar aanleiding van een onderzoek van PETA naar de apen, bepaalde kokosproducten uit Thailand weren. Volgens Laksanawisit heeft dit al veel effect op de verkoop in Europese landen.

De directeur van PETA verwerpt de uitspraken van Laksanawisit. "De Thaise overheid kan de kokosnootindustrie leiden zonder gebruik te maken van dieren. Dat doet de rest van de regio ook al. Of de overheid kan verantwoordelijk zijn voor de ondergang van de industrie, omdat deze feiten nu naar buiten zijn gebracht", is te lezen in een verklaring van de dierenrechtenorganisatie.

Het ministerie heeft woensdag een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de kokosindustrie. Ook worden buitenlandse diplomaten door de minister uitgenodigd om met eigen ogen te zien hoe het plukken van kokosnoten eraan toegaat.

Thailand heeft afgelopen jaar voor 350 miljoen euro aan kokosmelk geëxporteerd, waarvan 63 miljoen euro ging naar de Europese Unie en Groot-Brittannië.


7-7-2020 11:43

De regering van Curaçao legt zich niet neer bij de voorwaarden die Nederland stelt aan nieuwe coronaleningen. Die zouden indruisen tegen afspraken over de staatkundige relatie, vastgelegd in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties bracht de regeringen van deze landen het afgelopen weekend op de hoogte van de voorwaarden die Den Haag stelt aan een nieuw steunpakket. Een van de voorwaarden is de oprichting van een onafhankelijk instituut dat op de verdeling van het geld toeziet. Volgens het Antilliaans Dagblad wordt dit instituut bemenst door "drie Europees-Nederlandse experts".

De regering van Curaçao is daar boos over. Volgens het kabinet van premier Rhuggenaath wordt de democratie aangetast en past dit niet bij de manier waarop de landen in het koninkrijk met elkaar omgaan. De gevolmachtigde ministers van Aruba en Sint-Maarten lieten vrijdag na de Rijksministerraad weten dat ook hun regeringen ongelukkig zijn met de voorwaarden die Nederland stelt.

Minstens 350 miljoen euro steun

De drie landen moeten aanstaande vrijdag in de Rijksministerraad laten weten of ze instemmen met de voorwaarden, waar ook een sanering van het ambtenarenapparaat en een hervorming van het pensioenstelsel onder vallen.

Als een EU-land als Italië of als landen binnen het koninkrijk in een crisis om hulp vragen, moet je daartoe bereid zijn, zei premier Rutte vrijdag na de Rijksministerraad. "Maar dan zeg ik wel, doe nou alles om het een volgende keer zelf te kunnen oplossen." Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zeggen dat ze daar al mee bezig zijn, maar volgens Rutte gaat dat te langzaam.

Voor steun aan de landen is al 350 miljoen euro uitgetrokken. Daar kan een bedrag tot 1 miljard euro bijkomen, zei staatssecretaris Knops vrijdag. Hij benadrukte dat de financiële situatie van de landen al langer slecht is. Volgens hem is dit het moment om de "weerbaarheid" van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten te vergroten en kan dat niet worden uitgesteld.

Nieuwsuur zond vrijdag deze reportage uit over de nieuwe leningen aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten:


7-7-2020 11:39

De Europese economie krijgt het zwaarder voor de kiezen dan tot nu toe gedacht, ondanks alle maatregelen van overheden en beleidsmakers. De recessie zal dieper zijn en het herstel minder sterk dan eerder gedacht, met ook grotere verschillen tussen de EU-landen. Dat stelt de Europese Commissie in haar zomerprognose.

De economie van de eurolanden zal dit jaar krimpen met gemiddeld 8,7 procent en volgend jaar weer met 6,1 procent groeien. In de voorjaarsprognose begin mei werd de krimp nog geraamd op 7,7 procent. "De economische impact van de lockdown is zwaarder dan we eerst hadden verwacht en de reis gaat nog steeds over een woelige zee", aldus vice-voorzitter Valdis Dombrovskis.

De impact van de pandemie op de economische activiteiten was al groot in het eerste kwartaal, ook al voerden de meeste lidstaten pas halverwege maart lockdownmaatregelen in. Omdat in het tweede kwartaal de verstoringen langer aanhielden, is de economie nog harder geraakt.

Daar tegenover staat dat uit de eerste gegevens van mei en juni lijkt dat het ergste achter de rug is en het economisch herstel is ingezet. Maar dat herstel zal niet over de hele breedte van de economie zijn, en ook niet in alle eurolanden gelijk.

De prognoses laten volgens eurocommissaris Paolo Gentiloni de verwoestende economische effecten van de pandemie zien. "Een verhaal van toenemende verschillen, ongelijkheid en onveiligheid."

De onzekerheden zijn bovendien groot. "De omvang en duur van de pandemie en de lockdownmaatregelen zijn grotendeels onbekend. De arbeidsmarkt kan meer schade oplopen en de geldproblemen van veel bedrijven tot solvabiliteitsproblemen en faillissementen."

Herstelpakket in de maak

Volgens Dombrovskis maken de prognoses één ding duidelijk: "We hebben een akkoord nodig over ons ambitieuze herstelpakket, NextGenerationEU, om de economie te stutten".

De EU-leiders onderhandelen volgende week in Brussel over een omvangrijk herstelpakket van 750 miljard euro, waarbij veel steun naar de zwaarst getroffen landen dient te vloeien. De discussie gaat vooral over steun of leningen en onder welke voorwaarden.

De prognoses over de diepte van de recessie van de voorbije maanden verschillen van instituut tot instituut, doorgaans hoe recenter hoe somberder.


7-7-2020 10:11

De inflatie is in de maand juni opgelopen naar 1,6 procent. Hogere benzineprijzen en de accijnsverhoging op tabak per 1 april waren belangrijkste aanjagers, maar ook kleding werd duurder. In mei steeg het prijspeil nog 1,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De wereldwijde coronacrisis tastte de vraag naar olie aan, en tot mei daalden de brandstofprijzen hard. "Nu we overal tekenen van herstel zien en het drukker op de weg wordt, betekent dat meer vraag naar energie en hogere benzineprijzen", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Bij de kappers bedraagt de prijsstijging zo'n 4 procent. In de horeca is volgens het CBS nog maar een beperkte stijging te zien. "Het kan de komende maanden gebeuren dat ondernemers de prijzen verhogen, nu er meer mensen naar het terras komen om ook iets van de verliezen van de afgelopen maanden goed te maken.

Groot verschil met rest Europa

Overal in Europa loopt de inflatie op ten gevolge van de stijgende brandstofprijzen. Het verschil in stijging met andere eurolanden is echter opvallend. De geharmoniseerde Europese prijsindex (HICP) ligt op 0,3 procent stijging van de prijzen, waarbij Nederland op 1,7 procent uitkomt en bijvoorbeeld de buurlanden België en Duitsland slechts op respectievelijk 0,2 en 0,8 procent.

Duidelijk is dat belastingen en accijnzen zoals die op tabak een grote rol spelen. In Duitsland is bijvoorbeeld een btw-verlaging als coronamaatregel doorgevoerd.

De inflatie berekenen is in coronatijden lastig omdat in veel sectoren winkels en bedrijven dicht waren en er niet gereisd werd. Het CBS gaat voor de data niet meer fysiek langs de winkels om de prijzen op te nemen, zoals in omliggende landen nog vaak wel gebeurt en gebruikt vooral elektronische data en internetwaarneming.

"Het meten was het probleem niet, maar als mensen niet uit eten gaan of naar het terras, heeft het dan wel zin om die prijzen te meten, want je meet wat niet gebeurt. In veel sectoren konden geen transacties plaatsvinden en werd geen geld uitgegeven en zijn er wel prijslijsten maar is niet duidelijk of die wel kloppen. Als niemand een artikel koopt kun je dan wel inflatie meten? Het is bijna een klassiek filosofisch probleem", aldus Van Mulligen. "Zo bezien is het voor statistici weer een feest dat de horeca open is."


7-7-2020 10:00

Facebook en Twitter geven geen gebruikersdata meer aan de autoriteiten in Hongkong. Ze stoppen met het verwerken van alle verzoeken. De techbedrijven protesteren hiermee tegen de omstreden veiligheidswet die op aandringen van de Chinese regering in Hongkong is ingevoerd.

De wet moet een einde maken aan de langdurige onrust in Hongkong, maar volgens critici zijn de nieuwe regels alleen bedoeld om tegenstanders van het regime in Peking de mond te snoeren. Gegevens van techbedrijven, die volgens de wet op verzoek moeten worden afgestaan, zouden de autoriteiten kunnen helpen bij het opsporen en aanpakken van demonstranten.

De Amerikaanse techbedrijven zeggen dat ze daaraan niet willen meewerken, omdat ze de vrijheid van meningsuiting erg belangrijk vinden.

Volgens de twee bedrijven gaat het om een "pauze". Ze willen de garantie dat hun informatie niet tegen demonstranten wordt gebruikt. Daarna willen ze de gebruikersinformatie mogelijk wel weer delen. Het is niet duidelijk welke juridische consequenties de weigering van Facebook en Twitter heeft.

Ook TikTok protesteert

Een ander techbedrijf, het Chinese TikTok, stopt uit protest tegen de invoering van de veiligheidswet met het verkopen van zijn app in Hongkong. Een woordvoerder zegt tegen persbureau Reuters dat de app binnen enkele dagen niet meer beschikbaar is in de stadsstaat.

TikTok zei eerder al dat het sowieso geen informatie deelt met de Chinese autoriteiten.

De afgelopen maanden is in Hongkong massaal gedemonstreerd tegen invoering van de nieuwe veiligheidswet. Tienduizenden demonstranten gingen elke dag de straat op, maar dat hield invoering niet tegen.

Volgens de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, brengt de wet de rust terug en wordt Hongkong nu weer een van de veiligste steden in de wereld.

VS wil af van Chinese apps

De Verenigde Staten bekijken of het mogelijk is om apps van Chinese sociale media in het land te weren. Onder meer TikTok zou dan niet meer door gebruikers in de VS geïnstalleerd kunnen worden.

"We zijn er zeker naar aan het kijken, maar ik wil niet vooruitlopen op wat de president beslist", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo tegen tv-zender Fox News.


7-7-2020 09:22

De Marokkaanse journalist en activist Omar Radi is samen met zijn collega Imad Stitou opgepakt in de Marokkaanse stad Casablanca. De twee zijn zondagavond opgepakt en stonden afgelopen dag voor de rechter. Ze worden verdacht van openbare dronkenschap en geweldpleging.

Volgens NOS-correspondent Samira Jadir werden Radi en Stitou door agenten aangehouden nadat ze een confrontatie hadden gehad met een andere journalist. De verslaggever van het Marokkaanse Chouf TV, dat nauw samenwerkt met de autoriteiten, begon de twee ongevraagd te filmen.

"Daarop begonnen ook Radi en Stitou te filmen om vast te leggen dat ze werden lastiggevallen", zegt Jadir. Kort daarop arriveerde de politie, die de twee kritische journalisten arresteerde.

Inmiddels zijn ze weer vrijgelaten. Op Twitter schrijft Radi dat het goed met ze gaat:

Radi is een van de weinige journalisten in Marokko die zich kritisch uitlaten over de Marokkaanse overheid, zegt Jadir. "Hij kaart dingen aan als corruptie en mensenrechtenschendingen. Sinds vorig jaar komt hij ook daadwerkelijk in de problemen voor deze kritiek", zegt ze.

Ook Stitou is volgens Jadir kritisch richting de autoriteiten.

Spyware

Radi is de afgelopen tijd veel in het Marokkaanse nieuws geweest. "Mensenrechtenorganisatie Amnesty International bracht twee weken geleden een rapport naar buiten, waarin staat dat Radi door de overheid in de gaten wordt gehouden door spyware op zijn smartphone te zetten."

Marokko ontkent dit en heeft Radi gedagvaard. Het land beticht juist Radi nu van spionage, volgens Jadir. "Je zou kunnen zeggen dat er toen een lastercampagne is begonnen tegen de journalist. Bepaalde media noemen hem nu een spion voor de Britse inlichtingendienst."

Afgelopen december werd Radi opgepakt vanwege kritische tweets. Toen werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.