Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

30-7-2021 15:43

De minderjarige jongen die wordt verdacht van de mishandeling van de 14-jarige Frédérique in Amstelveen blijft langer vastzitten. De kinderrechter heeft zijn voorlopige hechtenis met twee weken verlengd.

De jongen van 14 werd dinsdag opgepakt, een dag na de mishandeling. Frédérique werd bij een speelplaats geslagen, nadat haar was gevraagd of ze een jongen of een meisje is. "Ik zei iets van 'dat maakt niet uit' of 'laat me met rust'. Daarna vroeg de jongen het nog een keer", vertelde ze gisteren tegen het NOS Jeugdjournaal. Vervolgens werd ze aangevallen.

Het slachtoffer liep zware verwondingen op aan haar gezicht. Ze brak haar neus, scheurde haar lip en mist enkele tanden. Getuigen en betrokkenen gaan uit van lhbti-gerelateerd geweld. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Steunbetuigingen

Veel mensen reageerden geschokt op de mishandeling en de mogelijke aanleiding. Op internet plaatsen mensen steunbetuigingen, anderen stuurden een kaartje, bloemetje of knuffel naar Frédérique.

Gisteren zei de 14-jarige dat ze emotioneel wordt van het medeleven. "Veel ouders schrijven hoe boos ze zouden zijn als dit hun kind zou overkomen en hoe trots ze op me zijn. Dat ze voor me klaar staan. Het overdondert me", zei ze.

Ook gisteren kwamen er veel post binnen:

Frédérique reageerde opgelucht op het nieuws over de arrestatie, al vindt ze niet dat de verdachte straf hoeft te krijgen. "Ik snap de woede wel van andere mensen, want dit hoort niet te gebeuren. Maar ik vind woede overbodig."

Ze voelt ook mee met de ouders van de verdachte. "Die zitten nu ook thuis en weten dat hun kind in de cel zit. Dat lijkt me ook een heel naar gevoel om te hebben."


30-7-2021 15:41

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3463 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1013 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4160 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 48 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 651 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 648), van wie 176 op de IC (gisteren: 177), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Hoewel de ziekenhuisbezetting dus niet erg steeg en op de IC zelfs met één patiënt afnam, is het aantal nieuwe opnames nog steeds relatief hoog: vandaag zijn 74 nieuwe opnames op de verpleegafdelingen gemeld, naast 14 IC-opnames. Het RIVM denkt dat de piek in opnames deze week wordt bereikt.

Bij het RIVM werden 6 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

De deltavariant heeft de alfavariant, voorheen de Britse variant, intussen definitief verdrongen. In de zogeheten kiemsurveillance kwam 95 procent van alle positieve tests door de deltavariant. Dat onderzoek loopt altijd twee weken achter, waardoor het aannemelijk is dat de deltavariant nu vrijwel alle positieve tests veroorzaakt.

Het reproductiegetal is verder gedaald. Afgelopen dinsdag meldde het RIVM een 'R' van 0,8; dat is per vandaag bijgesteld naar 0,7. Het reproductiegetal wordt altijd achteraf berekend: de waarde die vandaag bekend is gemaakt zegt iets over de verspreiding half juli.

Een R-getal van 0,7 betekent dat 100 dragers van het coronavirus samen 70 anderen besmetten, en de verspreiding van het virus dus langzaam afneemt. Na de versoepelingen begin deze maand steeg het R-getal naar circa 3, wat betekent dat 100 mensen samen ongeveer 300 anderen besmetten, en het virus zich dus snel verspreidt.


30-7-2021 14:57

Viroloog Marion Koopmans wil eerst data van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC over de deltavariant inzien, voordat ze uitspraken doet over claims van die dienst over de besmettelijkheid ervan.

Volgens de CDC is de deltavariant van het coronavirus net zo besmettelijk als waterpokken en kan die ernstiger klachten veroorzaken dan eerdere varianten. De kranten The New York Times en The Washington Post schrijven vandaag over een intern document van de CDC. De gezondheidsdienst baseert zich op data uit nog niet gepubliceerd onderzoek naar verschillende uitbraken.

Daarin zou worden aangetoond dat volledig gevaccineerde mensen die geïnfecteerd zijn met de deltavariant, het virus mogelijk net zo makkelijk overdragen als niet-gevaccineerde personen.

Gevaccineerde mensen die besmet zijn met de variant dragen een vergelijkbare hoeveelheid van het virus mee als mensen die ermee besmet zijn en niet gevaccineerd.

Vaccinatiebereidheid heel anders

Koopmans zegt dat de data van de CDC vooralsnog geen nieuwe kennis opleveren over de deltavariant. "De context is wel anders, want de vaccinatiebereidheid en het draagvlak zijn in de VS heel anders, en verschillend per staat."

Of gevaccineerden met een zogenoemde doorbraakinfectie eenzelfde hoeveelheid virus met zich meedragen als ongevaccineerden, en daarmee ook ook even besmettelijk zijn, wil Koopmans eerst zelf onderzoeken. "Daar zou ik eerst data van willen zien. We waarschuwen hier wel voor op basis van observaties bij zorgpersoneel, maar tegelijkertijd zou je dan niet de daling verwachten die we nu zien na die scherpe piek."

De CDC schat dat er iedere week ongeveer 35.000 van de 162 miljoen gevaccineerde Amerikanen na een coronabesmetting ziekteverschijnselen ontwikkelen. Volgens het instituut kan de bevolking zich hierdoor zorgen gaan maken over de effectiviteit van vaccins. Daarom moet in de boodschap van de gezondheidsdienst meer benadrukt worden dat vaccinatie wel de beste verdediging is.

De kans dat een volledig gevaccineerd persoon besmet raakt, is veel kleiner dan bij iemand die niet is ingeënt. Volgens het CDC beschermen de vaccins 75 tot 85 procent tegen een infectie, dus doorbraakinfecties spelen een relatief beperkte rol in het aantal mensen met ziekteverschijnselen.

Mondkapjes weer op in binnenruimten

Dat vaccins minder effectief zijn tegen zowel infectie als ziekenhuisopnames en sterfte waren al bekend, zegt Koopmans. "Maar dat is niet veel minder, althans dat is niet wat de data tot nu toe zeggen. Dat de deltavariant iets ernstiger is, is al weken geleden beschreven in Canada, Engeland en Schotland. Al hebben ze daar wel flinke slagen om de arm gehouden."

Volgens Koopmans betekent het verhaal van de CDC daarom nog niet veel voor de situatie in Nederland, ook omdat de vaccinatiebereidheid hier groter is. "Nogmaals, ik zou de data willen zien, maar met wat ik hier lees, denk ik niet dat het beleid moet veranderen. Maar het toont wel aan waarom we moeten blijven opletten dat we niet te grote sprongen voorwaarts maken."

Door de eigenschappen van de deltavariant besloot de CDC recentelijk om de richtlijnen voor het dragen van maskers door mensen die volledig gevaccineerd zijn weer aan te scherpen. De gezondheidsdienst wil dat zij in gebieden met veel besmettingen weer mondkapjes gaan dragen in publieke binnenruimten.


30-7-2021 14:28

Amazon heeft deze maand een boete van 746 miljoen euro gekregen van de Luxemburgse privacytoezichthouder (CNPD). Volgens de waakhond heeft de techgigant persoonlijke data verwerkt op een manier die in strijd met de Europese privacywetgeving. Het gaat om de hoogste privacyboete ooit in de EU.

Een en ander blijkt uit een financieel document (.pdf) dat Amazon de dag na bekendmaking van zijn kwartaalcijfers heeft ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder. Een woordvoerder van de CNPD heeft het besluit bevestigd, maar kan vanwege beroepsgeheim verder niet reageren.

Het Europese hoofdkantoor van de webwinkel is in Luxemburg gevestigd, om die reden is de toezichthouder daar belast met het dossier.

'Geen datalek'

In het document zegt Amazon dat dit besluit "ongegrond" is en dat het zich zal verweren. Meer informatie over de zaak geeft Amazon niet. Het betreft één alinea in een document van 45 pagina's.

In verklaring zegt een woordvoerder dat er geen datalek is geweest en dat er geen data van klanten in handen zijn gekomen van een andere partij. Het bedrijf is van plan in beroep te gaan.

Volgens persbureau Bloomberg is de boete het resultaat van een klacht die de Franse organisatie La Quadrature du Net, die opkomt voor digitale rechten, drie jaar geleden namens die 10.000 mensen heeft ingediend. Die klacht ging over het feit dat Amazon gepersonaliseerde advertenties plaatst zonder toestemming van gebruikers.

Eerder waren er ook klachten van oud-medewerkers tegenover website Politico Europe over de beveiliging van persoonlijke data door het bedrijf. Die zaak lijkt hier los van te staan.


30-7-2021 14:24

Een 18-jarige jongen uit Stroe, die half juni bij een ongeluk met een partysloep op het Nuldernauw om het leven kwam, is overboord getrokken door het ankertouw. Hij zat klem in het touw toen het anker overboord werd gegooid en kwam met zijn arm vast te zitten in de schroef van het schip.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat het een noodlottig ongeluk was. Het ankertouw kwam terecht in de schroef van het schip en trok de jongen mee. Kort na het ongeluk zei een politiewoordvoerder dat het slachtoffer steeds kopje onder werd getrokken door het touw in de schroef.

Varen met vrienden

Het slachtoffer ging die dag met een groep vrienden varen op het Nuldernauw tussen Zeewolde en Putten. Er was ook een biertap aan boord van de sloep, maar of er alcohol in het spel is geweest bij het ongeluk is nog niet bekend, schrijft Omroep Gelderland.

Een politieboot was snel ter plaatse om hulp te verlenen, maar agenten konden de jongen niet bevrijden. Pas nadat de sloep naar de kant was getrokken, kregen andere hulpdiensten de arm van het slachtoffer wel uit de schroef. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed aan zijn verwondingen.

Veel vragen

Omdat niet duidelijk is wat er precies aan boord van de sloep is gebeurd, stuurt de politie de uitkomsten van het onderzoek door naar justitie. De officier van justitie moet beslissen of er mogelijk vervolging wordt ingesteld tegen een of meer opvarenden.


30-7-2021 14:23

Dichte deuren waren er de oorzaak van dat ziekenhuispersoneel van het Maastricht UMC+ eind april niet doorhad dat de zuurstoftoediening was uitgevallen op een verpleegafdeling. Dat concludeert een onderzoekscommissie onder leiding van hoogleraar longziekten Richard Dekhuijzen van het Radboud UMC.

Twee ernstig zieke patiënten overleden nadat de zogenoemde Optiflow-apparatuur was uitgevallen door een stroomstoring. De commissie stelt dat het zeer waarschijnlijk is dat de twee schade hebben ondervonden, "met als gevolg hun versneld overlijden".

De stroomstoring deed zich voor toen een aardlekautomaat, een elektronisch systeem waarmee installaties worden beveiligd tegen kortsluiting of overbelasting, werd geactiveerd. Er is technisch onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken van de storing, maar er werden geen gebreken gevonden. Mogelijk dat een bed dat ook op het stroomnet was aangesloten een rol heeft gespeeld. Een van de bedden die op de afdeling stonden, bleek door de onderzoekers niet meer te traceren.

Geen monitoring vitale functies

Toen de Optiflow-apparatuur uitviel, was een alarmsignaal van 120 seconden te horen. Het personeel hoorde dat echter niet omdat vanwege de coronamaatregelen de deuren dicht werden gehouden. Er was wel cameratoezicht op de patiënten, maar dat systeem gaf geen geluid door.

Een uur en twaalf minuten na het begin van de storing merkte personeel op dat een van de patiënten onrustig was. Er werd direct gehandeld. Een verpleegkundige zag dat de Optiflow-apparatuur het niet deed en sloot die direct aan op een wel werkend stopcontact. Een 76-jarige Maastrichtenaar overleed diezelfde nacht nog. Een man van 67 jaar, eveneens uit Maastricht, overleed een dag later.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het ontbrak aan monitoring van vitale functies van de patiënten. Zo was er geen saturatiemeter aanwezig die het zuurstofgehalte in het bloed meet.

Om herhaling te voorkomen doet de commissie een aantal aanbevelingen over het monitoren van de patiënten, de bezetting en technische voorzieningen bij veranderingen. Het ziekenhuis neemt die over, zegt Helen Mertens, voorzitter van de raad van bestuur. "Daar gaan we ongelooflijk hard aan werken. Alleen zo kunnen we het vertrouwen terugwinnen en vasthouden."

Nabestaanden van de overleden patiënten reageren via hun advocaat opgelucht dat het ziekenhuis verantwoordelijkheid neemt voor de gebeurtenissen, maar betreuren het dat het niet gelukt is de oorzaak van de storing vast te stellen. De nabestaanden gaan met het ziekenhuis in gesprek over een schadevergoeding.


30-7-2021 14:04

Een 79-jarige fietsster werd vorig jaar doodgereden door dezelfde vrachtwagenchauffeur die deze maand een motoragent doodreed. De zaak van de fietsster werd destijds door het Openbaar Ministerie geseponeerd, maar de familie eist nu heropening van het onderzoek.

Volgens advocaat Frank van Ardenne bevat de verklaring van de echtgenoot van het slachtoffer, die door de politie nooit zou zijn gehoord, belangrijke informatie. In gesprek met de NOS licht de advocaat nu de belangrijkste punten toe.

Zo zou vrachtwagenchauffeur Edwin M. na de aanrijding op het wegdek zijn gaan liggen. "Volgens de echtgenoot zou hij daar schokkende bewegingen hebben gemaakt die lijken op een epileptische aanval", zegt advocaat Van Ardenne.

"Als de bestuurder iets mankeert wat autorijden bemoeilijkt, dan kan dat meespelen in de afweging van strafbaarheid", stelt Van Ardenne. "Het is aan het OM om die afweging te maken. Maar als die informatie het OM niet bereikt heeft, is dat een reden voor heropening van het onderzoek."

Begin deze maand werd een motoragent in Rotterdam doodgereden door Edwin M. De zaak krijgt veel aandacht, onder andere omdat de vrachtwagenchauffeur twee keer eerder bij zware ongevallen betrokken was. In 2015 reed hij een motoragent aan die daarbij zijn arm verloor. Vorig jaar was dus de dodelijke aanrijding van de 79-jarige fietsster. Veel verhalen in de media schetsen een beeld van een agressieve man die "een opgefokte indruk" maakte.

Toch zijn er ook verhalen die een ander beeld schetsen. Zo beschreven buurtbewoners van Edwin M. de vrachtwagenchauffeur tegenover NRC als een "wat zielige man" die zou worstelen met de nasleep van de aanrijding uit 2015. Ook zou hij volgens hen met regelmaat door motoragenten zijn geïntimideerd.

'Niet horen remmen of claxonneren'

Het ongeluk met de 79-jarige fietsster gebeurde toen haar echtgenoot al de weg was overgestoken. Die heeft gezegd dat de vrachtwagen toen nog erg ver weg was. "Het is gek dat de vrachtwagenchauffeur toen niet al heeft afgeremd, aangezien hij de echtgenoot moet hebben zien oversteken", zegt de advocaat. Ook verklaart de echtgenoot volgens de advocaat dat hij de vrachtwagenchauffeur niet heeft horen claxonneren of remmen.

Dat laatste lijkt af te wijken van het politieonderzoek dat destijds is uitgevoerd. Het OM kwam tot de conclusie dat de vrachtwagenchauffeur niets te verwijten viel, en dat hij de aanrijding niet had kunnen voorkomen.

Zijn truck was wel te zwaar beladen, maar ook als dat niet het geval was geweest, had hij niet op tijd kunnen stoppen, aldus het OM. De reconstructie die door de politie werd uitgevoerd, liet zien dat de vrachtwagen wel degelijk zou hebben geremd en uitgeweken. De zaak werd door het OM geseponeerd.

Overeenkomsten

Volgens Van Ardenne is een getuigenverklaring echter van belang voor het duiden van die technische bevindingen in het onderzoek. "Dat de echtgenoot niet officieel is gehoord, zou dus ook aanleiding kunnen zijn om het onderzoek te heropenen", zegt Van Ardenne. "En als uit technisch bewijs blijkt dat de chauffeur wel geremd heeft, blijft bij ons de vraag bestaan wanneer hij geremd heeft. En of dat niet veel te laat is geweest. Het enige geluid dat de echtgenoot zich herinnert voorafgaand aan de aanrijding, is het gillen van zijn vrouw."

Naast de verklaring van de echtgenoot, stelt advocaat Van Ardenne dat de informatie die nu beschikbaar is over de eerdere en latere aanrijdingen moet worden meegewogen in het onderzoek rond de aanrijding van de 79-jarige vrouw. "Het betreft nu een serie van drie aanrijdingen. Dat moet aanleiding zijn om te kijken naar essentiële overeenkomsten in de drie zaken."


30-7-2021 13:57

In Nederweert heeft de politie na onderzoek een productielocatie van de drug crystal meth aangetroffen. De locatie kwam in beeld bij de politie na informatie uit versleutelde chatberichten. Een Poolse man van 62 jaar oud is aangehouden. De politie spreekt zelf van de grootste locatie ooit in Nederland, zonder met details te komen.

Het lab werd aangetroffen in twee loodsen die met elkaar in verbinding stonden. De aangehouden man bevond zich in een aangrenzende woning, Hij was de enige daar. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Over de precieze omvang en hoeveel drugs er in het lab gemaakt konden worden, meldt de politie niets. Ook is niet duidelijk of het lab daadwerkelijk in bedrijf was.

Volgens de politie was er geen direct gevaar voor de omgeving, omdat de woning met de loodsen in het buitengebied van de Limburgse gemeente staan. Uit onderzoek moet nu blijken wat er precies in het lab aanwezig was, zowel aan grondstoffen als eindproducten en de middelen om crystal meth te maken.

De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) is nu bezig met de ontmanteling van het lab. Naar verwachting duurt dat nog tot en met zondag.


30-7-2021 13:53

Terwijl Europa en de Verenigde Staten de lockdowns achter zich hebben gelaten, worden Australiërs opnieuw geconfronteerd met verregaande beperkingen. Sydney zit sinds vijf weken in lockdown en voorlopig is het einde nog niet in zicht. Om te helpen bij de handhaving van de strenge maatregelen wordt zelfs het Australische leger ingezet.

Driehonderd militairen van het Australische leger staan klaar om langs de deur te gaan bij mensen in een aantal wijken in het westen van miljoenenstad Sydney. Ze controleren of mensen zich houden aan de strenge maatregelen die een uitbraak van de deltavariant van het coronavirus onder controle moet krijgen. Volgens politieminister David Littleproud is de inzet van het leger nodig omdat "mensen denken dat de regels niet voor hen gelden," meldt publieke omroep ABC.

Critici wijzen erop dat de mensen in deze armere wijken onevenredig hard worden aangepakt. De bewoners van de buurten hebben vaak een migratie-achtergrond en doen lager geschoold werk. De lockdown heeft ernstige financiële gevolgen, omdat ze hun werk meestal niet vanuit huis kunnen doen.

'Intimiderend en onnodig'

Grof geschut inzetten zoals het leger om de maatregelen te handhaven, is intimiderend en onnodig, zeggen lokale bestuurders. De burgemeester van een van de wijken, Steve Christou, zegt dat het een teken is dat de deelstaatregering de controle volledig kwijt is. "Het leger had er moeten zijn om te helpen met de distributie van de vaccins, of het bezorgen van voedselpakketten. Niet om tegen de bevolking ingezet te worden," zegt hij tegen de ABC.

De snoeiharde maatregelen worden ingevoerd terwijl het aantal besmettingen haast verwaarloosbaar is in vergelijking met de Nederlandse cijfers. Vandaag zijn er 170 nieuwe besmettingen gemeld, tegenover ruim 4.500 in Nederland gisteren. In totaal zijn er in heel Australië zo'n 3.000 besmettingen geconstateerd sinds deze uitbraak begon in juni. Negen mensen zijn sindsdien aan de gevolgen van het virus overleden.

Volledig uitbannen

Op dit moment is slechts zo'n 14 procent van de Australische bevolking volledig beschermd tegen het virus. Daarmee heeft het land de laagste vaccinatiegraad van de westerse wereld. Hoe komt het dat men Down Under zo ver achter loopt?

Het zerotolerancebeleid van Australië staat haaks op het beleid in de rest van de wereld. Terwijl in Nederland wordt geprobeerd het virus te beheersen, streeft de Australische regering ernaar om het volledig uit te bannen. Iedere besmetting is er een te veel. Het feit dat het een eiland is en de grenzen streng kan bewaken, helpt daarbij. Meteen in maart 2020 gooide de regering de grenzen dicht. De bevolking moet al bij een handvol gevallen in lockdown. Dankzij deze rigoureuze aanpak heeft Australië een rustige periode achter de rug.

De keerzijde is dat de vaccinatiecampagne langzaam op gang is gekomen. De conservatieve regering van Scott Morrison heeft geen haast gemaakt met het inkopen van vaccins. Regelmatig legde hij uit dat het uitvoeren van de vaccinatiecampagne 'geen wedstrijd' is.

Bereidheid laag

Het land heeft voldoende AstraZeneca-vaccins, maar vanwege tegenstrijdig advies is de bereidheid onder de bevolking laag. Aanvankelijk werd het vaccin afgeraden bij mensen onder de 60 jaar. Maar vanwege de aanhoudende crisis wordt nu iedereen opgeroepen zich met AstraZeneca te laten inenten. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar meer leveringen van het Pfizer-vaccin, maar daarvan komt er niet voldoende binnen voor de hele bevolking. Ondertussen liggen zo'n drie miljoen AstraZeneca-vaccins ongebruikt op de plank.

Met elke nieuwe lockdown neemt de onrust onder de bevolking toe. Na bijna anderhalf jaar begint de steun voor het strenge coronabeleid scheuren te vertonen. Vorige week gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de lockdowns. Ook morgen staat er een demonstratie in Sydney gepland.

Bij de aankondiging van een plan om uit de lockdown te komen had premier Scott Morrison het vandaag ineens wel weer over een wedstrijd. Hij wil dat voor het eind van het jaar 70 procent van de bevolking is gevaccineerd. "Die gouden medaille gaan we winnen," zei hij.


30-7-2021 13:48

Er is een wereldwijd tekort aan het medicijn Visudyne, dat bij de behandeling van bepaalde oogziekten wordt gebruikt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Er zijn geen alternatieven voor dit middel en als patiënten het niet krijgen, gaat hun gezichtsvermogen achteruit.

Het tekort aan Visudyne is ontstaan door productieproblemen in de Amerikaanse fabriek waar het middel wordt gemaakt. Die ontstonden bij het in gebruik nemen van een nieuwe productielijn, waar technische storingen optraden die ertoe leidden dat de medicijnen onbruikbaar zijn. De fabrikant verwacht dat het middel begin 2022 weer beschikbaar is.

Visudyne is de merknaam van een poeder met als werkzame stof verteporfine. Het poeder wordt met water gemengd en geïnjecteerd voorafgaand aan een laserbehandeling bij de oogaandoeningen serosa en maculadegeneratie. Dat zijn aandoeningen aan het netvlies. De macula is het midden van het netvlies, waarmee mensen lezen of gezichten herkennen.

In Nederland zijn de komende maanden nog maar een paar flacons Visudyne beschikbaar. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap heeft een schema opgesteld, waarmee artsen kunnen bepalen welke patiënten het eerst behandeld moeten worden. Patiënten van wie het gezichtsvermogen het ernstigst wordt bedreigd, krijgen voorrang.

Jaarlijks krijgen zo'n 700 patiënten een behandeling met Visudyne.


30-7-2021 13:41

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen nu ook gevaccineerd worden met Moderna. Het kabinet heeft het advies van de Gezondheidsraad van gisteren overgenomen. Het vaccin is werkzaam en veilig voor deze leeftijdsgroep, zo luidt het advies.

Tot nu toe was alleen Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor 12- tot 18-jarigen. Moderna is net als dit vaccin gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek.

Dat betekent dat er in de prik een stukje genetische code zit, die het lichaam aanzet om eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van corona. Daardoor leert het afweersysteem het virus te bestrijden.

Vorige week gaf het Europees Medicijnagentschap (EMA) groen licht.

Net als bij Pfizer/BioNTech kan na een Moderna-vaccinatie in zeer zeldzame gevallen een ontsteking van de hartspier of het hartzakje optreden. Dat is meestal niet ernstig, stelt de Gezondheidsraad.

Het besluit heeft met name gevolgen voor het vaccineren op de eilanden Saba en St. Eustatius, omdat op die eilanden uitsluitend Moderna wordt ingezet, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer,

Vanaf dit weekend kunnen jongeren vanaf 12 jaar en ouder worden gevaccineerd.

In Nederland zal voorlopig BionNtech/Pfizer worden gebruikt.


30-7-2021 13:19

Er komt een experiment met een nieuw stembiljet dat makkelijker, sneller en ook elektronisch telbaar is. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De vereniging hoopt dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar al getest kan worden met het biljet.

"Wij zijn al lange tijd een warm pleitbezorger van de invoering van een nieuw model stembiljet dat makkelijker, sneller en ook elektronisch telbaar is. Ook bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezing bleek weer dat het huidige stembiljet zowel voor stembureauleden als voor veel (groepen) kiezers lastig hanteerbaar is", laat de VNG weten.

"De omvang van het huidige stembiljet vergroot de kans op fouten bij de telling. Het huidige stembiljet is bovendien niet elektronisch telbaar. Met het oog op de bevordering van de kwaliteit van het stem- en telproces is het van belang om stappen te zetten naar een beter en handzamer stembiljet", stelt de VNG.


30-7-2021 12:40

Drie binnenvaartschepen in Utrecht, Veghel en Zwolle liggen al dagen aan de kade nadat er een giftige lading was aangetroffen. Het gaat om fosfine in een partij graan uit Polen die vanuit een trein in Oss is overgeladen op de schepen.

Bij een meting op het schip in Utrecht werd ontdekt dat de concentratie fosfine veel te hoog was. Er werden 300 tot 400 fosfinedeeltjes per miljoen deeltjes aangetroffen. De stof is al zeer gevaarlijk in een concentratie van 0,5 deeltjes per miljoen.

Na de meting in Utrecht zijn de schippers in Veghel en Zwolle ook gewaarschuwd. De schippers zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht, maar bleken niets te mankeren. In 2019 ging het wel mis met een schippersechtpaar. Na in contact te zijn geweest met fosfine in hun lading werden ze op de intensive care opgenomen.

Fosfine is bedoeld om de lading te ontsmetten zodat er geen ongedierte bijkomt. Het wordt in de vorm van pillen in het ruim gestopt. Een lading mag pas worden vrijgegeven als de concentratie fosfine voldoende gedaald is. Wat er nu precies is misgegaan, is nog onbekend. De Inspectie SZW en de Inspectie ILT doen onderzoek, zegt een woordvoerder.

Protocollen

Het incident in 2019 leidde ertoe dat de regels voor controle op giftige gassen werden aangescherpt. De fosfinepillen zitten vaak in zakjes die makkelijk te verwijderen zijn, maar soms worden losse pillen gebruikt, die niet makkelijk teruggevonden kunnen worden. Daarom werd besloten na overslag ook de waarde op het binnenvaartschip te meten in plaats van alleen voor overslag.

Maar dat geldt alleen voor de zeehavens van Amsterdam en Rotterdam, zegt Sunniva Fluitsma van de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV). De lading in 2019 was afkomstig van een zeeschip, nu was de lading afkomstig van een trein.

Fluitsma: "Op het moment dat er sprake is van een gegaste lading moet een schipper precies weten waarmee het gebeurd is en hoeveel er is gebruikt. Als het wordt overgeladen op het schip moet de concentratie nog eens worden gemeten zodat het gegarandeerd veilig is."

Plan van aanpak

De schepen kunnen wellicht voorlopig niet varen. Eerst moet de concentratie fosfine dalen, voordat de lading gelost kan worden. Hoe lang dat duurt, is onduidelijk. Fluitsma: "Het kan weken duren voordat het spul is uitgewerkt. Maar hoe lang heeft het in de trein gezeten? Het hangt ook van de weersomstandigheden af. Als het vochtig is, komt er veel meer gas vrij."

Een woordvoerder van de Inspectie SZW zegt dat de schippers een plan van aanpak in moeten dienen over hoe de binnenvaartschepen weer veilig gemaakt kunnen worden. Tot die tijd blijven de schepen stilliggen. Datzelfde geldt voor de silo in Oss waar de lading van afkomstig is.


30-7-2021 12:36

Het is iedere zomer vaste prik: zwarte zaterdag. Morgen is het weer zo ver. Vooral in Frankrijk wordt het traditioneel druk op de weg, verwacht de ANWB,

Hoe druk precies, is nog de vraag. Het kan twee kanten opgaan, zegt Tim Schaap van de ANWB. Het fileleed kan volgens hem nog ernstiger worden dan andere jaren omdat vanwege de pandemie meer mensen afzien van een vliegreis en liever met de auto op pad gaan. Tegelijkertijd was het vorig weekend ook al heel druk op de Europese wegen, dus is er misschien wat meer spreiding dan andere jaren. "Maar dat er morgen veel files staan, dat is zeker."

Op deze wegen wordt de grootste drukte verwacht:

De overlast begint vandaag al, verwacht Schaap. "Tijdens de avondspits zoals we die hier ook kennen, rond die tijd gaat het in heel Europa wel een beetje vastlopen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Morgen lopen de wegen echt vol. Dat komt doordat heel veel vakantieverkeer naar het zuiden reist en het eerste vakantieverkeer tegelijkertijd weer terugkomt. "Ook voor heel veel Parijzenaren is het het begin van de vakantie. Veel dingen komen samen, dus het wordt morgen een drukke dag. Dat gaan we in heel Europa zien en vooral in Frankrijk."

De zwaarste verkeersoverlast wordt verwacht op de beruchte Route du Soleil, de A6 en A7 onder Parijs. In Duitsland zijn het vooral de A5 en de A8 rond Karlsruhe en de A3 bij Passau, vlak voor de Oostenrijkse grens, waar het zal vastlopen. In Zwitserland worden files verwacht bij de Gotthardtunnel.

In Noord-Italië hebben sommige plaatsen de afgelopen dagen te maken gehad met zware wateroverlast, modderstromen en aardverschuivingen. Op de autosnelwegen heb je daar geen last van, zegt de ANWB-woordvoerder. Een aantal lokale lokale wegen is wel nog dicht. "Ons advies is als je naar Noord-Italië gaat om contact op te nemen met je accommodatie, want zij weten als geen ander hoe het daar ter plekke zit."

Gewoontedieren

De vraag die ieder jaar terugkeert is waarom vakantiegangers niet een dag eerder of later vertrekken, als ze weten dat ze daarmee urenlange vertragingen kunnen voorkomen. Dat advies geeft de ANWB wel, zegt Schaap. "Maar mensen zijn gewoontedieren. Ze willen op vakantie zodra het kan."

Voor wie de files niet kan ontlopen heeft Schaap nog een tip. "Je kunt beter de vertraging maar een beetje omarmen. Als je ervan uitgaat dat je er lang over gaat doen, dan valt het meestal mee."


30-7-2021 12:24

Twee broers van 26 en 28 uit Urk hebben taakstraffen opgelegd gekregen voor de mishandeling van een verslaggever van PowNed eind maart. De jongste broer moet ook een schadevergoeding van 250 euro betalen aan een cameraman die hij heeft belaagd. Dat heeft de politierechter in Lelystad bepaald.

De oudste broer Jelle P. heeft een taakstraf van 120 uur gekregen. Zijn jongere broer, Lammert P. 150 uur.

De twee moesten zich voor de politierechter verantwoorden vanwege ongeregeldheden bij de Sionkerk in Urk op zondag 28 maart. Journalisten en cameraploegen waren daar om verslag te doen van een dienst. De kerk negeerde de destijds geldende coronamaatregelen en opende de deuren voor alle gelovigen.

Het kabinet had dringend geadviseerd dat er maximaal dertig gelovigen aanwezig mogen zijn bij een kerkdienst, en opgeroepen tot afstand houden en het dragen van een mondkapje.

De aanwezigheid van media leidde tot onrust. De verslaggever werd geschopt en de cameraman tegen het hoofd geslagen. De broers hielden vol dat ze naar de kerk gingen om naar het tumult te kijken. Ze stelden ook dat de verslaggever mensen lastig viel met een microfoonstok en dat ze de-escalerend wilden optreden.

Dat zag er destijds zo uit:

De straffen wijken af van de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM had tegen Jelle P. een taakstraf geëist van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Tegen de jongste, Lammert P., werd dezelfde taakstraf en voorwaardelijke celstraf geëist. Daarnaast wilde justitie dat hij een schadevergoeding betaalde van 500 euro aan de cameraman.

De rechter zegt dat er geen kans is op herhaling en vindt een voorwaardelijke celstraf niet nodig, meldt Omroep Flevoland. De rechter rekende het de broers aan dat ze de pers belaagden. Hij noemde dat een aantasting van een grondrecht.

Een automobilist reed ook in op de verslaggever van Omroep PowNed. De 35-jarige man die daarvan verdacht wordt moet dinsdag voor de politierechter verschijnen.


30-7-2021 12:12

Toen Groot-Brittannië de kroonkolonie in 1997 teruggaf aan China werd afgesproken dat Hongkongers zeker vijftig jaar zelf hun toekomst konden vormgeven, met onder meer een eigen economisch systeem en democratische vrijheden. In podcast De Dag vertelt correspondent Sjoerd den Daas wat er nog over is van de beloofde democratie in Hongkong.

Vorig jaar heeft China de omstreden veiligheidswet ingevoerd. De eerste persoon die in Hongkong is aangeklaagd voor het schenden van de omstreden veiligheidswet, moet negen jaar de gevangenis in, bleek vandaag. De wet verbiedt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten. Volgens tegenstanders is de wet alleen ingevoerd om critici de mond te snoeren en de roep om democratie te stoppen.

De podcast De Dag is met zomerstop tot 23 augustus. Tot dan verschijnt elke werkdag De Zomerdag, waarin een selectie van opvallende gesprekken uit de afgelopen maanden herhaald wordt.


30-7-2021 12:09

De Europese economie zit opnieuw in de plus, na twee korte recessies door de coronacrisis. In de eurolanden bedroeg de groei het afgelopen kwartaal 2 procent, in de EU als geheel 1,9 procent.

Na de eerste coronarecessie in de eerste helft van 2020 was de economie hard gegroeid. Maar in het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste van dit jaar was er sprake van een lichte krimp als gevolg van nieuwe lockdowns.

Hoeveel specifiek de Nederlandse economie afgelopen kwartaal groeide wordt pas later bekend, op dinsdag 17 augustus.

Werkloosheid omlaag

Door het herstel is de werkloosheid afgenomen. In de eurolanden was die in juni 7,7 procent, in de EU als geheel 7,1 procent. Daarmee is de werkloosheid nog wel iets hoger dan voor corona.

Inflatie omhoog

Het Europees statistisch bureau Eurostat kwam ook met een eerste schatting van de inflatie in juli. Die bedroeg 2,2 procent in de eurolanden. In juni was dat nog 1,9 procent. Vooral brandstof, gas en elektra stegen fors in prijs.

Het inflatiecijfer is ook belangrijk voor de Europese Centrale Bank. De stijging van de consumentenprijzen is nu hoger dan waar de Europese Centrale Bank naar streeft. Want die ziet 2 procent als een 'goede' inflatie. Is de inflatie minder, dan wijst dat op een stroef lopende economie. Ligt die erboven, dan is er mogelijk sprake van oververhitting.

Toch wil de ECB de economie voorlopig blijven stimuleren met een lage rente en steunprogramma's. Pas als de inflatie langdurig boven de 2 procent blijft wil de ECB de steun gaan afbouwen.


30-7-2021 11:41

De politie heeft een jongen aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij het doodsteken van de 15-jarige Joshua, gistermiddag in een park in de Rotterdamse wijk Beverwaard. De verdachte, ook 15 jaar, meldde zichzelf op het bureau.

Het is niet duidelijk waarvan de jongen wordt verdacht. "We gaan de situatie nu verder onderzoeken", zegt een politiewoordvoerder.

Een dag na het incident heeft de regionale omroep Rijnmond gesproken met de moeder van Joshua. Haar verdriet is immens. "Ik heb mijn zoon altijd gezegd dat ik er voor hem zou zijn en voor hem zou vechten. Maar nu juist op het moment dat ik voor hem moest vechten, stond ik er niet."

De moeder zat gistermiddag op haar balkon toen ze een traumahelikopter zag overvliegen. "Mijn onderbuikgevoel toen... ik nam mijn telefoon en begon Joshua te bellen. Bellen, bellen en nog eens bellen. Maar hij nam niet op. Ik voelde me duizelig, werd misselijk. Want als ik hem bel, neemt hij áltijd op."

Omdat ze het niet vertrouwde is ze naar het park gelopen, maar zag niets bijzonders. "Een paar minuten later kreeg ik een telefoontje van mijn schoondochter die zei dat ze Joshua hadden neergestoken."

"Ik ben naar de politie gerend en heb gevraagd of het inderdaad om Joshua ging. Ze vroegen naar zijn naam en geboortedatum. "We moeten helaas mededelen dat uw zoon overleden is. Hij is doodgestoken. Alles werd zwart. Ik voelde niks meer. Ik ben schreeuwend dat park uitgerend. Ze hebben me naar huis gebracht, maar ik ben later teruggegaan naar de plek waar hij lag. Ik heb zitten wachten tot ze hem weghaalden. Ik mocht zelf meelopen naar de lijkwagen. Het enige wat ik voelde, was hoe koud zijn lichaam was."

Daags na het steekincident heeft de moeder van Joshua veel vragen. "Ik wil weten waarom hij gestoken is. Mijn zoon had geen wapens, dat weet ik zeker. Ik controleerde hem elke dag voor hij uit huis ging. Hij ging ook niet nog laat over straat. Hij was altijd op tijd thuis. Ik heb hem zelfs 2, 3 of 4 maanden binnen gehouden, omdat hij het niet goed deed op school. Nu ging hij wel naar buiten en gebeurt er dit."


30-7-2021 10:55

De grote Amerikaanse techbedrijven (Apple, Amazon, Facebook, Google en Microsoft ) blijven de vruchten plukken van de enorme vraag van consumenten en adverteerders, blijkt uit de laatste kwartaalcijfers. Bij een aantal bedrijven verdubbelde de winst.

Intussen stapelen de onderzoeken en wetsvoorstellen die de macht van de techbedrijven moeten inperken zich verder op.

De bedrijven zijn stuk voor stuk heel verschillend. Maar samen drukken ze een grote stempel op ons digitale leven. Tijdens de pandemie zijn ze alleen maar belangrijker geworden: denk aan thuiswerken en het contact op afstand met vrienden en familie.

iPhones, advertenties en de cloud

Apple ziet de groei vooral terug in de iPhone-verkopen: die liggen veel hoger dan normaal gesproken in het tweede kwartaal (april, mei en juni). Bij Facebook en Google, die samen de online advertentiemarkt domineren, bleek de vraag naar reclames gigantisch te zijn.

De winst bij de techbedrijven schoot het afgelopen kwartaal omhoog:

Microsoft blijft de vruchten plukken van de vraag naar zijn softwarepakketten en cloudoplossingen. Een onderdeel dat ook binnen Amazon stevig blijft groeien en nog altijd verantwoordelijk is voor het grootste deel van de winst. Daarnaast blijft het concern profiteren van de groei binnen e-commerce wereldwijd.

Er zijn ook waarschuwingen. Zo verwacht Apple het komende kwartaal meer last te krijgen van de wereldwijde chiptekorten. Een probleem dat in de autosector tot een crisis heeft geleid, maar dus ook op andere markten problemen veroorzaakt. Apple houdt er rekening mee dat er niet genoeg chips zijn om aan de enorme vraag naar iPhones en iPads te kunnen voldoen.

Ook Facebook kwam met groeicijfers en een waarschuwing. Het bedrijf verwacht het komende halfjaar "aanzienlijke vertraging" van de groei. De oorzaak moet volgens het platform worden gezocht in onder meer "veranderingen in regelgeving" en een eerder ingevoerde privacymaatregel in iOS.

9000 miljard dollar

In het grotere geheel lijken deze waarschuwingen vooralsnog geen grote impact te hebben. De techgiganten domineren de top van de beursbedrijven. Samen is 'big tech' goed voor 9000 miljard dollar (omgerekend 7800 miljard euro) aan beurswaarde. Het oliebedrijf Saudi Aramco (plek drie, onder Apple en Microsoft) is vooralsnog de enige die ertussen komt.

De vijf techbedrijven zijn allemaal meer dan 1000 miljard dollar waard op Wall Street:

Financieel gezien zijn het stuk voor stuk succesverhalen. Maar de grote veranderingen waar overheden en toezichthouders aan werken, kunnen de verdienmodellen van de concerns flink onder druk zetten.

Tegen alle techgiganten (Microsoft uitgezonderd) lopen een of meerdere juridische procedures over mogelijk machtsmisbruik in zowel Europa als de VS. Van Google, dat al drie boetes heeft gekregen van de Europese Commissie, tot Facebook, waarvan de Amerikaanse toezichthouder zegt dat het WhatsApp en Instagram moet afstoten.

Apple wacht verder op een uitspraak van de rechter in de zaak tegen gamebedrijf Epic, de maker van het populaire spel Fortnite. Dat bedrijf beschuldigt de techgigant van machtsmisbruik en eist grote veranderingen: een eigen downloadwinkel op iPhones en een eigen betaalsysteem (zodat het geen commissie meer hoeft te betalen). Apple voelt daar niets voor.

Tegen het bedrijf lopen ook onderzoeken in Brussel.

Proces van jaren

In alle gevallen geldt dat het om juridische procedures gaat die mogelijk nog jaren duren. De verwachting is dat de partijen tot de allerhoogste rechter in de VS en in de EU zullen doorprocederen.

Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan bewandelen politici ook nog een andere route: nieuwe wetgeving. Vorig jaar december diende de Europese Commissie een wetsvoorstel in dat de machtspositie van techbedrijven moet inperken (met als ultieme middel de bedrijven opbreken).

De VS volgde eerder dit jaar met een eigen reeks voorstellen, waar de techwereld zich hevig tegen verzet. Maar ook hiervoor geldt: ook dit kan nog een aantal jaar duren en de vraag is wat voor wet uiteindelijk van kracht wordt.


30-7-2021 10:30

'Help Limburg oet de drup' is het motto van een benefietconcert eind augustus in Valkenburg aan de Geul. Het evenement is bedoeld om geld op te halen voor de mensen die getroffen zijn door de watersnood.

"Wat er in Limburg is gebeurd, doet mij geweldig pijn," zegt initiatiefnemer Léon Keppels tegen 1Limburg. "Ik heb er twee dagen niet van geslapen en ik wilde per se iets doen voor de slachtoffers." Keppels was eerder al betrokken bij benefiet-evenementen na het hoog water van 1993 en 1995.

Regionale artiesten

"We hebben in korte tijd een bijzondere lijst aan artiesten kunnen samenstellen." Op die lijst staan onder meer zanger Gé Reijnders, de in Limburg zeer bekende Beppie Kraft en Emma Kok uit Kerkrade, winnaar van The Voice Kids. De complete lijst wordt later bekendgemaakt.

Naast de optredens van de artiesten is er ook een veiling. "Er kan bijvoorbeeld worden geboden op wielershirts van Limburgse renners, maar mogelijk ook op huiskamerconcerten van sommige Limburgse artiesten."

Gratis stream

Het evenement wordt op woensdag 25 augustus gehouden in Valkenburg aan de Geul. "Dit is toch wel de kern van het rampgebied", zegt Keppels. Door de coronamaatregelen kunnen er maar een beperkt aantal bezoekers aanwezig zijn. Het concert is daarom via een gratis stream te volgen, "en hopelijk via zoveel mogelijk lokale en regionale zenders. Samen voor Limburg zijn we sterk."