Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

22-2-2020 05:00

De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, ooit mede-oprichter van de Club van Rome, heeft tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden ontvangen van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel was: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin.

Een en ander blijkt uit het nagelaten archief van de hoogleraar fysische scheikunde, die in 2008 overleed. Onderzoeksjournalisten van het Platform Authentieke Journalistiek en Follow the Money berichten er vandaag over.

Bedrijven als Shell, Texaco, KLM, Hoogovens, ANWB en AkzoNobel maakten geld over. Met het geld zette Böttcher een internationaal netwerk van klimaatsceptici op.

Ook produceerde hij meerdere rapporten, boeken en opinie-artikelen. Daarin schreef hij bijvoorbeeld dat het broeikaseffect niet bestaat en dat CO2 niet gevaarlijk, maar juist "goed voor planten" is.

'Van munitie voorzien'

Volgens Follow the Money hoopte Böttcher collega-tegenstanders van klimaatbeleid van munitie te voorzien. Zijn rol in de milieudenktank Club van Rome kwam hem daarbij goed uit. "De Club van Rome en vooral mijn optreden daarin is een mythe", schreef de klimaatscepticus in december 1996. "Die moet je in stand houden."

Het Platform Authentieke Journalistiek legde de tekst voor aan genoemde bedrijven. Akzo Nobel vindt het "lastig" om te reageren, omdat het "al zo lang geleden is". De ANWB bevestigt dat de organisatie Böttcher heeft gefinancierd.

Ook de Bovag geeft toe dat het Böttcher sponsorde. "Er is weinig van terug te vinden, maar we hebben aanwijzingen - en gaan ervan uit - dat het klopt", aldus een woordvoerder. DSM noemt de beweringen "onwaarschijnlijk". ING reageert met: "Helaas kunnen we het niet meer achterhalen."

KLM meldt dat er "geen enkele indicatie is" dat de vliegmaatschappij dertig jaar geleden een betaling heeft gedaan aan Böttcher. Schiphol kan het "niet bevestigen of ontkennen". De persdienst van Shell reageert als volgt: "Dit speelde 25, 30 jaar geleden. We kunnen niet speculeren over wat er precies is gebeurd. We gaan ernaar kijken."


22-2-2020 04:10

In Zuid-Korea is het aantal besmettingen met het coronavirus flink toegenomen. Er zijn nu 346 gevallen bekend, waar dat er gisteren nog 156 waren.

De meeste besmettingen worden gelinkt aan een kerk en ziekenhuis in Daegu, de vierde stad van het land. De premier zei gisteren al dat het land in een noodfase is beland.

China

In China is toename van het aantal besmettingen juist wat afgezwakt. Op het vasteland zijn afgelopen dag 397 patiënten bijgekomen, tegen 889 een dag eerder.

Wereldwijd zijn bijna 78.000 mensen besmet met het virus, van wie de meesten in de Chinese provincie Hubei. In totaal zijn 2361 patiënten overleden aan het virus, blijkt uit de opgetelde cijfers van nationale overheden. Bijna 21.000 mensen zijn genezen verklaard.

Veel nieuwe gevallen staan niet meer direct in verband met reizen van en naar China. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat een teken dat het steeds moeilijker wordt de ziekte te bezweren.


22-2-2020 03:11

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben ook de Democratische kandidaat Bernie Sanders gewaarschuwd voor Russische bemoeienis bij zijn campagne, bevestigt hij na berichtgeving in The Washington Post. Sanders doet mee aan de Democratische voorverkiezingen en gaat het bij de presidentsverkiezingen in het najaar mogelijk opnemen tegen president Trump.

Over Trump werd gisteren al gemeld dat hij gewaarschuwd was voor Russische inmenging. De president kreeg bij zijn verkiezing in 2016 hulp van de Russen, die via sociale media zijn tegenstander Hillary Clinton zwart maakten, concludeerde speciaal aanklager Robert Mueller vorig jaar. Voor een samenzwering tussen Trump en Rusland vond Mueller geen bewijs.

Sanders werd naar eigen zeggen een maand geleden ingelicht over de inmenging. "Het interesseert me niet wie Poetin graag als president ziet", zei hij. "Ze proberen verdeeldheid, haat en chaos te veroorzaken. Mijn boodschap aan Rusland is duidelijk: meng je niet in de Amerikaanse verkiezingen."

Hoe de Russen zich bemoeien met de verkiezingen, is niet helemaal duidelijk, schreef The Washington Post. Een bron binnen het Congres zei dat Rusland weer desinformatie verspreidt over de campagnes van Trump en Sanders, maar dat de bevindingen nog voorlopig zijn. Het Kremlin ontkent de aantijgingen.


22-2-2020 03:06

Friends-fans vragen er al om sinds de laatste aflevering in 2004 werd uitgezonden en nu komt het er dan echt van: hoofdrolspelers Phoebe, Rachel, Monica, Joey, Chandler en Ross gaan weer een aflevering opnemen.

Acteurs Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer zijn in mei te zien in een speciale reünie-show op de nieuwe streamingdienst van de Amerikaanse zender HBO. Ook alle 236 oude aflevering van de comedyserie zijn vanaf dat moment daar te zien.

Over de inhoud van het programma is niets bekendgemaakt. De sitcom Friends, die liep tussen 1994 en 2004, is een van de populairste televisieprogramma's aller tijden.


22-2-2020 00:41

In Italië is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een 78-jarige man uit de buurt van Padua, meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

Het slachtoffer had al een slechte gezondheid. Uit voorlopige tests kwam naar voren dat hij het virus onder de leden had, maar artsen hadden dat nog niet officieel vastgesteld.

Het is de tweede dode in Europa door het virus. Vorige week zaterdag bezweek in een ziekenhuis in Parijs een 80-jarige Chinese toerist aan de ziekte.

In de regio Vèneto, waar Padua ligt, is nog een besmettingsgeval bekend. In de naburige regio Lombardije zijn zeker veertien mensen besmet. In een aantal stadjes is mensen gevraagd binnen te blijven. Het openbare leven ligt daar stil.

Ook in Rome zijn een aantal mensen besmet.


22-2-2020 00:09

De bedenker van het iconische Lego-poppetje is woensdag overleden. Dat hebben twee mensen van het Deense bedrijf vrijdag bekendgemaakt op Twitter.

Jens Nygaard Knudsen werd 78. Hij werkte van 1968 tot 2000 voor het speelgoedbedrijf. Eind jaren 70 vroeg Lego patent aan voor het gele figuurtje. Naast die beroemde creatie bedacht Knudsen ook de Lego Space-productlijn.

"Hij laat een vrouw, drie kinderen, twee kleinkinderen en meer dan acht miljard kleine plastic mensjes na, die tot leven worden gebracht door de verbeelding van kinderen", schrijft een Lego-ontwerper op Twitter. "Dank je, Jens."

Het hoofd van de designafdeling plaatste een ontwerptekening van het Lego-poppetje en Knudsens foto op Twitter.


21-2-2020 22:36

Ruim zeventig jaar na de Processen van Neurenberg is in de rechtszaal waar hoge nazi's ter dood werden veroordeeld het laatste vonnis geveld. Verdachten die in de rechtbank van de Duitse stad moesten verschijnen, liepen tot nu toe kans om in hetzelfde beklaagdenbankje te moeten zitten als nazi's als Hermann Göring en Rudolf Hess. Sinds vandaag is dat verleden tijd; de zaal wordt nu een museum.

Saal 600 werd in het najaar van 1945 wereldberoemd, toen daar de rechtszaken begonnen tegen de 24 belangrijkste nog levende nazi's. Naast Göring en Hess stonden ook generaals als Wilhelm Keitel en 'rijkscommissaris van Nederland' Arthur Seyss-Inquart er terecht. Elf nazi-kopstukken kregen de doodstraf.

De zaal in de Neurenbergse rechtbank was al lang voor de WO II-processen in gebruik. In 1925 moest Adolf Hitler er getuigen in een relatief kleine zaak tegen de uitgever van het nazi-krantje Der Stürmer, Julius Streicher. Ook rechters van het nazi-regime spraken 'recht' in de zaal; in die tijd werden er zeker tachtig doodvonnissen uitgesproken.

Ook na de Processen van Neurenberg bleef de ruimte dus in gebruik als rechtszaal, al werd die wel licht aangepast. De laatste die er zijn vonnis kreeg was een man die gisteren terechtstond voor mishandeling en bedreiging. Hij werd veroordeeld tot twee jaar en negen maanden cel.

Museum

De afdeling strafrecht van de rechtbank verhuist nu naar een nieuw gebouw en de beroemde zaal wordt omgebouwd tot museum. De deelstaatpremier van Beieren hoopt dat Saal 600 binnenkort wordt opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.

Waarom waren de processen tegen nazi-kopstukken eigenlijk in Neurenberg, en niet in bijvoorbeeld Berlijn of de Verenigde Staten? Bekijk de video:


21-2-2020 22:12

Er komt een tweede editie van het Democratiefestival, dat in augustus voor het eerst werd georganiseerd in Nederland. Minister Knops van Binnenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat het festival in 2021 terugkomt, zodat er voldoende tijd is om "de lessen die uit de pilotversie van 2019 zijn getrokken te verwerken".

Met het Democratiefestival, dat in Scandinavische en Baltische landen al langer bestaat, wilde het kabinet het gesprek over democratie, vrijheid en maatschappelijke thema's aanjagen. Vorig jaar kwamen er in totaal bijna 6500 mensen op het tweedaagse festival af. Volgens critici waren dat vooral bestuurders, politici en ambtenaren, terwijl het evenement ook bedoeld was voor 'gewone' burgers.

Ook klonk kritiek op de onafhankelijkheid en de kosten van het evenement: het ministerie van Binnenlandse Zaken trok er zo'n 750.000 euro voor uit, de provincie Gelderland droeg nog 150.000 euro bij. Minister Ollongren zei toen dat het festival na afloop geëvalueerd zou worden en dat het uiteindelijk zichzelf zou moeten kunnen "bedruipen".

Uit die evaluatie blijkt nu dat de aanwezigen in grote mate tevreden waren over de pilotversie van het festival, schrijft Knops, die Ollongren vervangt wegens ziekte. Voor de volgende editie wil het kabinet de organisatie van het evenement onderbrengen in een onafhankelijke stichting. Ook gaat het sponsoren en fondsen werven. De locatie van het Democratiefestival blijft dezelfde als vorig jaar: een schiereiland in de Waal bij Nijmegen.


21-2-2020 21:26

Bij bamboeverwerkingsbedrijf Moso International in Zwaag woedde een grote brand. Het bedrijf, dat is gevestigd op bedrijventerrein Zevenhuizen, stond volledig in de brand, zei Roeland Eijpe van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Bekijk hier hoe de vlammen uit het dak slaan:

Het vuur was overgeslagen naar een tweede pand. Meer brandweereenheden zijn opgeroepen uit omliggende gemeenten.

Rond 19.45 uur kwam de melding van de brand binnen bij de brandweer. De rook trekt richting Zwaagdijk en Hauwert. Dit gaat grotendeels over weidegebied. Toch is uit voorzorg een NL-Alert verzonden met het advies ramen en deuren te sluiten.

De brandweer is inmiddels aan het nablussen, meldt de Veiligheidsregio. Het NL-Alert blijft nog tot morgenochtend van kracht.

De Moso-vestiging in Zwaag opende in 2016. Het bedrijf is de grootste bamboeverwerker van Europa.


21-2-2020 20:12

Het was onrustig in de zaal, er klonk geschreeuw en er was veel rumoer. Bij de bijeenkomst in Nieuwegein, waar slachtoffers van geweld en misbruik in de jeugdzorg vanmiddag hoorden dat ze ieder 5000 euro krijgen als tegemoetkoming, liepen de emoties hoog op. Dat vertelt Philomeen Soudant, die bij de besloten bijeenkomst aanwezig was.

De 58-jarige Soudant werd in haar jeugd misbruikt en mishandeld door haar pleegouders. Ze was vanmiddag met hoge verwachtingen naar de bijeenkomst gekomen. "Ik hoopte dat we naar het schadefonds konden gaan, dat we daar ons verhaal zouden kunnen vertellen en dat er dan zou worden bepaald: jij krijgt dit bedrag, jij krijgt dat bedrag."

In plaats daarvan krijgt ieder slachtoffer dus eenmalig 5000 euro. Met nadruk niet om alle kosten "die voortkomen uit het slachtofferschap te compenseren", maar als "erkenning van het geweld dat slachtoffers is aangedaan", schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

"Toen ik dat hoorde, brak ik", vertelt Soudant. "Niemand was er blij mee. Want je kunt niet iedereen over één kam scheren. En geld maakt natuurlijk niet gelukkig, maar dit bedrag is sowieso veel te laag. Alleen al mijn psychotherapeut kost 95 euro per sessie. Reken maar uit."

Ook andere slachtoffers zijn niet tevreden met de 5000 euro als tegemoetkoming:

Dominique Meijer snapt deze emoties wel. Ook zij was vanmiddag bij de bijeenkomst aanwezig, als lotgenoot en oprichter van de stichting Voor Ons, voor slachtoffers van seksueel misbruik of mishandeling. "Het was een emotionele middag. Ik denk dat het totale verhaal daardoor niet bij iedereen is binnengekomen, ook bij mij niet."

Volgens Meijer gaat het niet alleen om het compensatiebedrag. "Minister Dekker heeft ook over zorgpakketten gepraat. En over bijvoorbeeld een documentaire, om onze verhalen te kunnen delen. Dat zijn dingen die lotgenoten ook allemaal wilden, bleek uit een enquête die is gehouden. Dus ik heb tegen iedereen gezegd: 'Wacht op het totaalplaatje.'"

'Was mijn doodvonnis'

Philomeen Soudant heeft haar mening al wel gevormd. Zij kwam op haar achtste terecht in een pleeggezin. Kort daarvoor mocht ze een week met haar toekomstige pleegouders op stap, om te kijken of dat beviel. "Ze hebben me in die week heel Nederland laten zien, van de zee tot de Efteling. Ik vond het fantastisch. Dus toen ze vroegen of ik daar voor altijd zou willen wonen, zei ik meteen ja. Maar dat was mijn doodvonnis. Toen begon de ellende."

Al vanaf het begin werd Soudant seksueel misbruikt door haar pleegvader. Ook mishandelden haar pleegouders haar. "Ze maakten een plankje met twee elektrische draden eraan en twee elektrisch geladen staven. Die moest ik dan vasthouden. Als ik huilde, was ik een spelbreker. En zij lachten alleen maar."

Soudant zag haar voogd wel regelmatig, maar altijd met haar pleegouders erbij. "Die zeiden dan dat ik een lastig kind was. Ik kon nooit een-op-een met hem in gesprek."

Toen het meisje acht jaar bij haar pleeggezin woonde, trok haar broer aan de bel. Hij had het gevoel dat er dingen niet goed gingen. Er kwam vervolgens een gesprek met Soudant, haar pleegouders, broer en de voogd, maar dat leidde niet meteen ergens toe.

Pas twee jaar later - Soudant was inmiddels 18 jaar - kreeg ze de kans om een-op-een met de voogd te praten. "Ik heb hem verteld dat ze tegen me schreeuwden en me een sloerie noemden. Over het misbruik durfde ik niet te beginnen, daar schaamde ik me te diep voor."

De voogd concludeerde dat Soudant weg moest uit het pleeggezin. "Maar hij kon geen andere opvang regelen, dus stuurde hij me toch weer terug." Na zes weken hielp haar broer haar om toch uit het gezin weg te komen. Ze ging bij hem inwonen en probeerde haar verleden jarenlang weg te stoppen.

Bezem door jeugdzorg

Nu zit ze wel in therapie. Maar kun je zoiets ooit verwerken? "Dat is moeilijk, vooral na zo'n middag als vandaag. We zijn als slachtoffers binnengekomen en gingen als dubbele slachtoffers weer naar buiten. Ik voel me niet begrepen."

Aan het lotgenotencontact dat het kabinet wil intensiveren, heeft Soudant niet zoveel, zegt ze. "Ik had liever gezien dat ze geld zouden steken in het oplossen van de problemen die er nu nog zijn binnen de jeugdzorg. Daar moet een hele goede bezem doorheen."

Ook de commissie-De Winter, die vorig jaar met een rapport kwam over geweld in de jeugdzorg sinds 1945, toonde zich kritisch over de plannen van het kabinet voor het huidige jeugdzorgstelsel. "Daar wordt niet extra in geïnvesteerd. Het zijn heel veel woorden, maar ze zeggen weinig", zei commissielid Mariëlle Bruning vanmiddag. Over de compensatieregeling was Bruning wel tevreden.


21-2-2020 19:48

De man die woensdag om het leven kwam in een zorginstelling in Wageningen, overleed bij een poging om hem aan te houden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Er is geprobeerd de man te reanimeren, maar dat lukte niet.

Volgens de politie vertoonde de 27-jarige bewoner vanaf het begin van de avond agressief gedrag. In de loop van de avond richtte hij zijn agressie ook op medewerkers van de instelling.

Medewerkers wisten de man te overmeesteren in afwachting van de komst van de politie. Toen agenten probeerden hem aan te houden, overleed hij. Ten minste twee medewerkers van de instelling raakten door toedoen van de bewoner gewond, vermoedelijk door een scherp voorwerp. Zij werden voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht en zijn inmiddels weer thuis.

Drie onderzoeken

Vandaag is sectie uitgevoerd op het lichaam van de bewoner. Naar aanleiding daarvan is besloten tot nader forensisch onderzoek. Dat moet duidelijkheid geven over de toedracht van de dood van de man. Ook medewerkers van de zorginstelling worden gehoord over hun mogelijke rol daarbij.

De politie onderzoekt ook de 112-meldingen over het incident en wat daarmee is gebeurd. Volgens buurtbewoners is 112 zeker drie keer gebeld en duurde het erg lang voor de politie kwam.

Een man die 112 belde zegt dat hij te horen kreeg dat er geen politieauto's beschikbaar waren.

Een derde onderzoek naar de zaak wordt uitgevoerd door de Rijksrecherche. Dat onderzoek richt zich op het handelen van de politie bij de aanhouding van de bewoner.


21-2-2020 19:40

De Europese regeringsleiders zijn er niet in geslaagd om een nieuwe begroting op te stellen voor de komende zeven jaar. Na twee dagen vergaderen in Brussel heeft de Belgische voorzitter Michel besloten om de onderhandelingen op te schorten. "We hebben meer tijd nodig om te zien hoe we eruit kunnen komen", zegt hij.

Wanneer de besprekingen worden hervat, is niet bekend. "Zoals mijn grootmoeder al zei: om te slagen moeten we het blijven proberen", aldus Michel.

De hele dag spraken de landen intensief. Nederland wil niet meer aan de EU gaan betalen, terwijl dat wel gevraagd wordt door de andere landen. De Zuid- en Oost-Europese landen willen heel graag de speciale cohesiefondsen (om armoede te bestrijden) behouden, terwijl Nederland wil vasthouden aan de korting van 1,5 miljard euro die het heeft.

Een ander struikelblok is het percentage van de omvang van de Europese economie dat naar de EU moet gaan. Michel zet in op 1,07 procent, terwijl Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden niet verder willen gaan dan 1 procent. Dat is een verschil van 75 miljard euro.

Volgens premier Rutte waren de verschillen tussen de landen te groot:

Ook wil Nederland graag de douane-inkomsten zelf houden die via de haven van Rotterdam in de schatkist terechtkomen. De Europese Unie wil dat een deel naar de schatkist in Brussel vloeit.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dringt de tijd. "Als we voor het eind van het jaar geen akkoord hebben, kunnen we geen geld uitgeven."

Michel is ook na het mislukken van de besprekingen optimistisch. "Ik denk dat het kan, iedereen wil er namelijk uitkomen en iedereen wil modernisering."

Irritatie

Vandaag werd de hele dag getracht om tot een oplossing te komen. Premier Rutte was bij veel van die pogingen betrokken, omdat hij de aanvoerder is van wat ze in Brussel de zuinige landen noemen. Naar verluidt wekte de houding van deze landen irritatie, vooral bij de netto-ontvangers, die meer geld krijgen van de EU dan ze aan Europa uitgeven.

Rond 19.00 uur legde Michel een compromis op tafel, waarvan al snel duidelijk werd dat de meningen te veel uiteenliepen. "De verschillen waren gewoon te groot", analyseerde premier Rutte achteraf. "Het is geen ramp. Bij het opstellen van de vorige begroting in 2012 mislukten de eerste gesprekken ook en een paar maanden later werden we het alsnog eens."

Rutte is optimistisch. "Het is oplosbaar. We kunnen eruit komen, maar ik heb geen garanties."


21-2-2020 19:12

E-steps en e-boards die door de politie in beslag zijn genomen, zijn in sommige gevallen door de overheid te koop gezet zonder de expliciete waarschuwing dat de voertuigen verboden zijn op de openbare weg. Dat had wel gemoeten, erkent het Domein Roerende Zaken (DRZ) tegenover de NOS.

Dit departement binnen het ministerie van Financiën is verantwoordelijk voor de verkoop van in beslag genomen spullen. De advertenties waar de waarschuwing ontbreekt, worden volgens een woordvoerder meteen aangepast. Het gaat om advertenties op een veilingsite; op de website van de DRZ ontbrak de waarschuwing niet.

'Er wordt gehandhaafd én verkocht'

Elektrische skateboards, steps en monowheels zijn toegestaan, maar alleen voor gebruik op privéterrein. Een actiegroep die zich inzet voor gebruik op de openbare weg vindt het überhaupt gek dat de voertuigen na inbeslagname worden geveild door de overheid. Ook stelt de groep dat de elektrische apparaten te snel worden geconfisqueerd en dat sommige consumenten ten onrechte te horen krijgen dat hun voertuig zal worden vernietigd.

"Het is een heel vreemde zaak", zegt Tijl Vos, verkoper van e-voertuigen en mede-initiatiefnemer van de petitie #legaalrijden. "Aan de ene kant mogen ze niet op de openbare weg en handhaaft de politie, maar via de achterdeur worden ze verkocht aan consumenten."

Het gebeurde ook bij de 21-jarige Jilan Winter. Hij reed in november met zijn e-longboard over een fietspad in Groningen. "Toen reed er een undercoverauto over het gras om me staande te houden", vertelt hij aan de telefoon.

Hij moest zijn board gelijk inleveren, want dat is niet toegestaan op de weg. Jilan wist dat hij in overtreding was, maar vindt niet dat hij voor gevaarlijke situaties heeft gezorgd. Het was naar eigen zeggen de eerste keer dat hij ervoor werd aangehouden.

De agent zei volgens de 21-jarige dat diens e-board waarschijnlijk zou worden vernietigd. "Ik was heel erg boos en ik heb er oprecht een traantje om gelaten. Ik heb keihard voor dat board gewerkt en was er elke keer uren mee bezig als-ie kapot was."

Twee weken later kreeg hij een appje van skatevrienden: "Is dit niet jouw longboard?" De vele reparaties aan het voertuig op de veilingsadvertentie lieten er bij Jilan geen twijfel over bestaan. Nu probeert Jilan zijn e-board weer terug te kopen. "Ik heb een bod van 60 euro staan en automatisch overbieden aangezet", zegt hij.

Minister Van Nieuwenhuizen zei vanmiddag tegen de NOS dat de in beslag genomen e-voertuigen verkocht mogen worden, "als er maar bij vermeld wordt dat ze niet op de openbare weg mogen komen". Dat gebeurde dus niet altijd; ook bij de advertentie van Jilans e-board ontbrak die waarschuwing aanvankelijk.

Wel of niet in beslag?

Ook over het in beslag nemen van elektrische skateboards, -step en monowheels zijn vragen. Uit een eigen telling concludeert de actiegroep dat bij zeker dertig personen het voertuig bij de eerste aanhouding in beslag is genomen. Op de website van Rijksoverheid staat juist dat dit pas bij de tweede keer mag gebeuren.

De initiatiefnemers voor de petitie schatten dat het werkelijke aantal gedupeerden hoger is, maar dat veel eigenaren van de e-voertuigen het niet melden als die worden ingenomen door de politie.

Het Openbaar Ministerie laat in een voorlopige reactie weten dat er meer tijd nodig is om uit te zoeken in welke gevallen nou wel of niet wordt overgegaan tot inbeslagname.

Het Stint-drama in Oss is een van de hoofdredenen waarom de stepjes, e-boards en monowheels in Nederland (nog) verboden zijn. Sinds het fatale ongeluk gelden strengere eisen voor het toelaten van bijzondere voertuigen. Het kabinet wil eerst alle risico's uitgebreid in kaart brengen voordat er, net als in diverse mede-EU-lidstaten, dit soort nieuwe e-vervoersmiddelen legaal de weg op mogen.

Eerder maakten we deze video over mensen die desondanks al e-steps gebruiken in Nederland:


21-2-2020 18:21

De irritatie over Nederland en drie andere zuinige landen neemt toe in Brussel. Er wordt al meer dan 24 uur gesproken over de nieuwe EU-begroting voor de komende zeven jaar, maar er is nog geen enkel uitzicht op een goed resultaat.

Toen de leiders vanochtend opnieuw binnenkwamen, werd de schuld daarvoor vooral bij Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk gelegd. Die landen willen dat maximaal 1 procent van de hele Europese economie uitgegeven wordt aan de EU. Voorzitter Michel van de Europese Raad wil 1,07 procent. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar het gaat om miljarden euro's.

Vooral de landen die nu meer EU-geld ontvangen dan ze uitgeven - zogenaamde netto-ontvangers - zijn kritisch op de andere groep, de netto-betalers. "Als zij maar 1 procent willen betalen, dan is er een verschil van 75 miljard euro," rekent de Tsjechische premier Babis voor. "Dan hebben we niets te bespreken. Als daar geen beweging in komt, dan vliegen we hopelijk vandaag nog terug."

Tweede belangrijke eis

Premier Rutte heeft nog een tweede belangrijke eis voor de komende EU-begroting: Nederland wil zijn korting van 1,5 miljard euro houden. Ieder EU-land kan met een veto een nieuwe begroting tegenhouden en Rutte lijkt het hard te spelen. "Er zijn natuurlijk allerlei verwachtingen bij heel veel mensen. We moeten duidelijk maken dat die verwachtingen misschien niet terecht waren", zei de premier gisteravond laat.

Bij de Finse premier Marin, zelf een netto-betaler, lijken dat soort woorden verkeerd te vallen. "Het resultaat kan niet precies zijn wat een paar landen willen", zei ze vanochtend bij binnenkomst. "Wij denken ook dat er te veel geld uitgegeven wordt, maar we moeten allemaal een stap zetten en samen een compromis vinden."

Weinig vertrouwen

Er zou inmiddels een nieuw compromisvoorstel op tafel liggen dat werd gemaakt nadat de zuinige vier landen hadden gepraat met EU-voorzitter Michel, en met Duitsland en Frankrijk. Daarover wordt opnieuw gepraat.

De Hongaarse premier Orbán heeft er in ieder geval weinig vertrouwen in dat het overleg nog tot resultaat gaat leiden. In de perszaal stelde hij dat hij zeventien landen heeft verzameld die juist veel meer willen uitgeven, namelijk 1,3 procent van de Europese economie. Hij verwacht dat er een extra top nodig is om echt tot een resultaat te komen.


21-2-2020 18:14

Het trainingsprogramma voor vrijwilligers voor de Olympische Spelen wordt tijdelijk stilgelegd. De maatregel is genomen om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Volgens het organisatiecomité gaan de Spelen deze zomer in Tokio gewoon door en heeft het uitstel geen invloed op de algehele voorbereiding.

Sinds oktober worden vrijwilligers opgeleid voor hun taken tijdens de Spelen. Dat programma wordt nu stopgezet tot mei en als het nodig is nog langer. Vrijwilligers die de training nog moeten volgen, krijgen van de organisatie een nieuwe datum voor hun opleiding.

De circa 80.000 vrijwilligers worden ingezet bij de wedstrijden en in het atletendorp. Ze helpen bijvoorbeeld toeschouwers hun plaats te vinden op de tribunes. Ook begeleiden ze media, sportploegen en sponsors.

Begin deze maand zei Toshiro Muto, de voorzitter van het organisatiecomité, dat hij zeer bezorgd is over de impact van het coronavirus op de Olympische Spelen:


21-2-2020 18:10

Binnen drie maanden moet het Openbaar Ministerie meer bewijs leveren voor de beschuldiging van witwassen aan het adres van de Al Houda-moskee in Geleen. Dat heeft de rechtbank beslist in een voorbereidende zitting.

In de rechtszaal bleek dat de zaak van het OM minder sterk is dan het eerder dacht, schrijft 1Limburg. Er zijn verdenkingen dat geld dat de moskee kreeg afkomstig is van een criminele bron. Maar de officier van justitie gaf nu toe dat het geld ook een onverdachte gift uit Saudi-Arabië zou kunnen zijn.

Het OM maakte ook bekend dat een eerdere verdenking van ronselen voor de jihad in het gebedshuis is vervallen.

Financiering terrorisme

De verdenkingen tegen twee bestuursleden van de de Al Houda-moskee blijven wel overeind. Voorzitter Stefan Z. heeft volgens het OM valsheid in geschrifte gepleegd bij de donateursadministratie van een stichting die gelieerd is aan de moskee.

Vicevoorzitter Laarbi A. zou een kwart miljoen euro hebben doorgesluisd naar IS-gebied en zelf in het strijdgebied zijn geweest. Hij wordt daarom verdacht van het financieren van terrorisme en deelname aan de terroristische organisatie Islamitische Staat.

Bedreiging na verklaring

Tijdens de verhoren van Tweede Kamercommissie die ongewenste beïnvloeding van moskeeën onderzoekt, kwam Al Houda ook aan bod. Oud-bestuurslid Hajer Harzi verklaarde dat met geld uit Saudi-Arabië het salafisme werd gepropageerd en dat gematigde moslims er worden geïntimideerd.

Een dag na haar getuigenis deed ze aangifte van bedreiging. In een video die aan haar gericht was werd volgens haar gezegd dat "een kogel zo is besteld."


21-2-2020 17:53

In navolging van Amsterdam en Den Haag gaat ook Utrecht uitzoeken of Joodse huiseigenaren na de Tweede Wereldoorlog onterecht straatbelasting hebben moeten betalen.

Het gaat om belastingen die gemeenten inden voor kosten die ze tussen 1940 en 1945 maakten voor het onderhoud van de stoep voor het huis. Maar veel huizen van Joden waren in de oorlog ingenomen door de Duitse bezetter. Amsterdam en Den Haag hebben inmiddels geoordeeld dat de naoorlogse heffing onterecht was.

Burgemeester Van Zanen denkt dat zoiets mogelijk ook in Utrecht is gebeurd. Hij schrijft aan de gemeenteraad dat een Duitse stichting de huizen beheerde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat die stichting officieel geen eigenaar was, betaalde ze ook geen straatbelasting.

Onderzoek door NIOD

Een historicus en het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) gaan nu uitzoeken of er achteraf nog belasting is verrekend aan teruggekeerde eigenaren.

In Den Haag werd bijna drie miljoen euro uitgekeerd aan nabestaanden van mensen die op deze manier werden benadeeld. Voor de zomer moet het onderzoek in Utrecht klaar zijn, schrijft RTV Utrecht.


21-2-2020 17:37

In de Noord-Italiaanse regio Lombardije is in verband met een corona-uitbraak aan inwoners van drie stadjes gevraagd zo veel mogelijk binnen te blijven. Het openbare leven ligt zo goed als stil, doordat scholen, restaurants en andere openbare gelegenheden voorlopig dichtblijven.

Aanleiding voor de maatregel is de ontdekking van het coronavirus bij in eerste instantie zes inwoners. Een van hen, een 38-jarige man uit Codogno, had in januari een etentje met een man die net uit China was teruggekeerd. Vermoedelijk is de 38-jarige daarbij besmet geraakt, maar zeker is dat niet.

Inwoners van Codogno kunnen het ziekenhuis niet in, staan in de rij voor mondkapjes en zijn bezorgd over het virus:

Bij een test die bij de China-ganger werd afgenomen, was het resultaat negatief. Mogelijk was hij wel besmet, maar gaf de test niets aan, omdat de test alleen werkt bij iemand die ziekteverschijnselen heeft. De China-ganger had geen symptomen en is ook later niet ziek geworden.

De 38-jarige patiënt verkeert in kritieke toestand. Zijn zwangere vrouw en een vriend zijn door hem besmet en elf andere corona-patiënten uit dezelfde omgeving mogelijk ook.

Ook in de regio Vèneto zijn vandaag twee besmettingen gemeld. Italië telde voor vandaag drie besmettingen. Dat zijn er nu in totaal negentien.

De ernstig zieke patiënt werkt bij Unilever in Casalpusterlengo. Zo'n 250 mensen die de afgelopen weken contact met de zes patiënten hebben gehad, worden onderzocht, onder wie zestig medewerkers van Unilever.

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn zorg uitgesproken over de verspreiding van het virus buiten China. "De tijd die we hebben om deze uitbraak onder controle te krijgen, wordt kleiner", zei hij. "Als we die tijd verspillen, hebben we een serieus probleem."

De uitspraken van de WHO-chef volgen op nieuwe besmettingscijfers uit Iran en voor het eerst ook uit Libanon. In Iran gaat het om dertien gevallen. Alle patiënten wonen in de stad Qom of zijn daar kortgeleden geweest.

Twee van hen zijn aan de ziekte overleden. Daarmee is het totaal aantal coronadoden in het land vier, op achttien geregistreerde besmettingen.

Libanon

Ook in Libanon is voor het eerst een coronageval bevestigd. De vrouw van 45 is gisteren met een vlucht uit Qom naar Beiroet gekomen. Twee andere Libanezen zijn mogelijk ook besmet.

Voor de strijd tegen corona is meer geld nodig, zei de WHO-chef. Van de 57 miljoen euro die tot april nodig is, heeft de WHO pas 1,2 miljoen euro binnen. Het geld is bedoeld om landen met een slecht ontwikkelde gezondheidszorg te ondersteunen.


21-2-2020 17:29

Het was het beeld van het carnaval van de Vlaamse stad Aalst van vorig jaar: een praalwagen met dansende mannen met pijpenkrullen, haakneuzen, uitpuilende geldkisten en geknutselde ratten. Joodse stereotypische karikaturen die volgens een groot deel van de wereld niet op zo'n feest thuis horen. Als zondag de carnavalsstoet weer door de stad rijdt, kijkt de hele wereld mee.

"Je voelt dat de ogen op je gericht zijn en dat schrikt wel af," zegt Elke Goessens, lid van een van de tientallen carnvalsgroepen. Haar groep speelt in op alle ophef met een wagen die onderwerpen op de hak neemt waar de laatste jaren heisa over is ontstaan. Kleurige karikaturen van een roetveegpiet, een Joods en een Chinees figuur en ook de burgemeester van Aalst worden voortgetrokken door de voorzitter van Unesco.

In Aalst beseffen ze dat het nog veel zal gaan over de wagen van vorig jaar; Joodse organisaties hebben er deze week nog voorlichting gegeven:

Na de optocht van vorig jaar verdween het Aalster carnaval van de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Het was de eerste keer dat de VN-organisatie daartoe besloot. Aalst wilde dat zelf na alle ophef ook. De klacht die na de negatieve karikaturen vorig jaar door twee Belgische joodse belangenorganisaties werden ingediend, gaven uiteindelijk de doorslag, maar ook in eerdere jaren waren er klachten.

De groep die de wagen met Joodse karikaturen maakte, wilde naar eigen zeggen laten zien dat ze krap bij kas zaten en een sabbatjaar namen. Daarmee beloofden ze dat hun wagen het jaar erop mooier en uitbundiger zou zijn.

De wagen van Goessens' groep is helemaal volgens de geest van het Aalsterse "volksfeest", waarin er spot wordt gedreven met de gebeurtenissen in stad en iedereen die er woont. "Zo zit dat in ons dna", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "Wij zijn geen antisemitische of racistische stad. We willen zeker niet oproepen tot polarisering of tot haatdragende boodschappen."

D'Haese vindt dat de karikaturen die tijdens het carnaval de revue passeren niet uit de carnavalscontext gehaald moeten worden. Grappen verbieden zit er volgens hem ook niet in. "Ik ben burgemeester, geen censuurmeester."

Dat wordt niet overal zo gezien. "Als westerse democratie zou België beschaamd moeten zijn om zulk giftig antisemitisme toe te laten", zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz gisteren op Twitter:

Regina Sluszny (80), voorzitter van het Forum van Joodse Organisaties kon amper nog ademhalen toen ze vorig jaar de karikaturen voorbij zag komen. "Ratten, geldkisten, diamanten, dat zijn de karikaturen die de Duitsers gebruikten om de Joden kapot te maken." Ze diende de doorslaggevende klacht in.

De week voor het carnaval is Sluszny op een basisschool in Aalst om kinderen te vertellen over de tijd dat ze ondergedoken was in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel ze op veel scholen in België spreekt, is het geen toeval dat ze op de school in Aalst is deze week. Ze had een e-mail ontvangen waarin een moeder haar uitnodigde omdat haar dochter had gevraagd of "wij nu boos zijn op de Joden, of dat het de Joden zijn die boos zijn op ons".

Volgens Sluszny is dat het probleem. "Het zijn de kinderen die de karikaturen tijdens het carnaval zien en het niet begrijpen."

Gesprek van de dag

Terug op het terrein waar het hele jaar door aan de wagens wordt gesleuteld is de ophef van vorig jaar nog steeds het gesprek van de dag. Onder de groepen heerst angst om dezelfde heisa als vorig jaar over zich heen te krijgen.

"Het carnaval zal proberen niet kwetsend te zijn maar zal zich ook niet inhouden," zegt Guy Walgraef, de terreinbeheerder. "Een Aalstenaar is een anarchist. Wij willen ons feest vieren zoals wij alle jaren doen."


21-2-2020 17:23

Scholen voor kinderen met gedragsproblemen slaan alarm vanwege het wapenbezit onder leerlingen, dat volgens de scholen fors is toegenomen. Om het dragen van messen tegen te gaan, zetten ze onder meer extra cameratoezicht in en gaan ze waar nodig leerlingen fouilleren.

Het gaat om de scholenkoepel iHUB, waaronder dertig basis- en middelbare scholen in het speciaal onderwijs vallen. Ze staan onder meer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Kluisjescontroles en camerabewaking

"We zien normvervaging, dat kinderen wapens bij zich dragen. En dat het gebruik daarvan steeds laagdrempeliger lijkt te worden", vertelt bestuurder Mariëtte van Leeuwen van iHUB. "Daarom nemen we extra maatregelen, zoals kluisjescontroles, camerabewaking, medewerkers die met leerlingen meelopen naar de tram of metro en het inzetten van pedagogische medewerkers."

Ook bij basisscholen speelt de problematiek. "Wat we de laatste weken zien, dat heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Van Leeuwen. Zo vertelt ze over een leerling uit groep 7 die onlangs met een wapen werd aangetroffen. "Leerlingen zijn bang", merkt Van Leeuwen. "En dat zorgt er weer voor dat sommige leerlingen het gevoel hebben dat ze een wapen bij zich moeten hebben."

Fouilleren

Ook fouilleren behoort tot de maatregelen. "Dat noemen we controleren, want van die term gaat minder dreiging uit", vertelt Van Leeuwen. Pedagogische medewerkers houden op school de leerlingen in de gaten en bij een verdenking worden ze apart genomen. "Ze worden aangesproken op de verdenking en hebben de keuze: zelf de zakken leegmaken of een mediator doet het. Meestal wordt dan voor de eerste optie gekozen."

Daarnaast gaan scholen tassen van leerlingen controleren bij binnenkomst, om zo te voorkomen dat wapens de school binnenkomen. Ook kluisjes worden gecontroleerd.

Minister: ik begrijp het

Minister De Jonge begrijpt de scholenkoepel goed. "Dit is iets om je heel erg veel zorgen over te maken. Het is cruciaal dat we dit in bedwang weten te houden."

Over maatregelen is hij minder concreet. "Wat is een maatregel die helpt? Een verbod op messen in het algemeen is moeilijk te handhaven. En je komt in die discussie al vrij snel bij de inhoud van de keukenla uit."

Hij wijst erop dat er al mogelijkheden zijn om op te treden, zoals preventief fouilleren. De minister wil ook dat scholen altijd aangifte doen en ook de ouders informeren. "We moeten niet te snel vervallen in de symboliek van nog iets extra's verbieden."