Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

19-1-2022 06:00

Over een paar uur komt premier Rutte aan het woord op dag 2 van het Kamerdebat over de regeringsverklaring en het regeerakkoord. Het kabinet werd gisteren geconfronteerd met kritiek van de oppositiepartijen op onder meer de tegenvallende koopkrachtcijfers en de bezuinigingen op de jeugdzorg en verpleeghuiszorg.

Maar ook de partijen die in de regeringscoalitie zitten, willen dat het kabinet de plannen bijstelt. Uit diverse berekeningen blijkt dat de meeste mensen erop achteruitgaan. VVD, D66, CDA en ChristenUnie stellen dat de regeringspartijen in het coalitieakkoord een "evenwichtig en positief koopkrachtbeeld" hebben afgesproken, en dat er dus iets moet gebeuren.

Alle partijen vragen het kabinet het afnemende vertrouwen van burgers in de politiek te herstellen. Het CDA zegt daar het kabinet op te gaan afrekenen. "Minder ik en meer wij", zei fractievoorzitter Heerma. Hij wil dat nieuw beleid wordt vertaald naar de burger. "Wat betekent het voor hen?"

Het debat wordt met deze wensen uit de Kamer een vuurproef voor de nieuwe bestuurscultuur die Rutte heeft beloofd.

Rutte zal vandaag in ieder geval met een toezegging moeten komen over hoe het kabinet al dit voorjaar met de koopkracht in de financiële plannen rekening gaat houden.

Ook de AOW is een veelbesproken onderwerp dat zeker terug zal komen. Het kabinet wil het wettelijk minimumloon verhogen, maar die extra verhoging niet doorvoeren voor de aan de lonen gekoppelde AOW. Want dat kost miljarden per jaar, zegt het kabinet. Het plan is om alleen die ouderen te compenseren die niet genoeg aanvullend pensioen hebben. Dat vinden verschillende oppositiepartijen onvoldoende.

SGP-leider Van der Staaij agendeerde de grote uitgaven van het kabinet voor onder meer klimaatmaatregelen (35 miljard euro) en de stikstofproblematiek (25 miljard euro). Hij vreest voor een te hoog oplopende staatsschuld waar de jongere generaties last van gaan krijgen.

Van der Staaij kwam gisteravond als een van de laatsten aan het woord. Net als bij voorgaande lange Kamerdebatten wist hij de nodige aandacht te trekken met zijn inbreng.

Gisteravond vergeleek hij premier Rutte met een vervellende slang:

Rutte kon erom lachen, ook omdat hij in het debat veel waardering kreeg voor het regeerakkoord en de ambities van zijn nieuwe kabinet. Maar hij moet in het debat dus wel zien te voldoen aan de verschillende wensen uit de Kamer.

Het staat vast dat het net begonnen kabinet vandaag al kan rekenen op een motie van wantrouwen. PVV-leider Wilders wilde die eigenlijk gisteren al indienen. Maar een meerderheid van de Kamer hield hem aan het gebruik dat pas te mogen doen, wanneer Rutte aan het woord is geweest.

Ook zullen de ogen gericht zijn op Kamervoorzitter Bergkamp. De woorden van Wilders leidden tot kritiek op haar rol. Een deel van de Kamer vindt dat zij onvoldoende heeft ingegrepen toen Wilders volgens hen onacceptabele uitspraken deed. Bergkamp zei als onafhankelijk voorzitter geen partij te willen kiezen. "Dat is aan u", zei zij.

Vanavond of komende nacht wordt er over alle moties gestemd en dan zal blijken waar het kabinet water bij de wijn moet doen.


19-1-2022 05:53

De Hongkongse activist Edward Leung is na een celstraf van vier jaar vrijgelaten. Hij werd veroordeeld wegens geweldpleging tegen de politie bij een demonstratie in 2016. Eigenlijk had de 30-jarige activist een gevangenisstraf van zes jaar, maar hij is vervroegd vrijgekomen wegens goed gedrag.

Leung was een prominent gezicht van de onafhankelijkheidsbeweging in Hongkong. Hij bedacht de slagzin die iconisch werd voor de protesten van de afgelopen jaren: "Bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd." Inmiddels is die slogan verboden omdat die in verband wordt gebracht met de afscheidingsbeweging. Onder de strenge veiligheidswet die in 2020 werd ingevoerd, is dat niet toegestaan.

Visbalrevolutie

In 2018 werd de toen 26-jarige activist schuldig bevonden aan het aanvallen van een politieagent en aan het meedoen aan rellen tijdens de zogenoemde Visbalrevolutie. De onrust begon toen de autoriteiten op Chinees Nieuwjaar in 2016 illegale straatverkopers in Mong Kok probeerden aan te pakken. Tegenstanders vatten dat op als een aanval op lokale tradities en kwamen in verzet.

Leung schreef na zijn vrijlating in een verklaring op zijn Facebookpagina dat hij was herenigd met zijn familie. Hij zei ook dat hij ging stoppen met sociale media en dat hij geen interviews zou geven. "Na vier jaar wil ik deze kostbare tijd gebruiken om bij mijn familie te zijn en een normaal leven te leiden." Een tijd later was zijn Facebookpagina verwijderd.

Sinds de invoering van de veiligheidswet verstevigt Peking zijn greep op Hongkong steeds meer. Onafhankelijke media worden opgedoekt, activisten worden opgepakt en veroordeeld, en standbeelden die het bloedbad op het Tiananmenplein in Peking in 1989 herdenken, worden verwijderd.


19-1-2022 03:41

In Hoofdplaat in Zeeland is iemand om het leven gekomen bij een woningbrand. De brand brak rond 00.30 uur uit in een tussenwoning aan de Julianastraat, waarna enkele brandweerwagens ter plekke kwamen.

Volgens de veiligheidsregio woedde de brand onder de kap en stond de woning vol met rook. In het huis werd rond 01.15 uur een persoon aangetroffen, die werd overgedragen aan de ambulance.

Een uur later gaf de brandweer het sein brand meester. Toen werd ook bekend dat het slachtoffer was overleden. De politie doet nog onderzoek in de woning.


19-1-2022 02:34

De advocaat van de Amerikaanse oud-president Trump, Rudy Giuliani, is gedagvaard in het onderzoek naar de bestorming van het Capitool in januari vorig jaar. De commissie die namens het Huis van Afgevaardigden onderzoek doet naar de gebeurtenissen wil hem op 8 februari horen. Ook twee andere advocaten van Trump, Sidney Powell en Jenna Ellis, en een politiek adviseur zijn opgeroepen.

De commissie zegt dat ze onjuiste theorieën over verkiezingsfraude uitdroegen, de verkiezingsuitslag probeerden te veranderen of in direct contact stonden met Trump over de poging om het tellen van de stemmen te stoppen.

In de dagen na de verkiezingen van november 2020 spande het juridische team van Trump tientallen rechtszaken aan waarin werd beweerd dat er op grote schaal fraude was gepleegd. De rechters in de diverse zaken gingen daar niet in mee, ook hoge functionarissen uit de regering van Trump noemen het een leugen.

Release the Kraken

Powell, Giuliani en Ellis spraken samen op een persconferentie van Trump op 19 november, enkele dagen na de verkiezingen. Ze zwoeren de winst van Biden af te pakken. Powell zei toen: "I'm going to release the Kraken", "Ik ga de de Kraken loslaten". Dat is een bekend citaat uit de film Clash of the Titans, dat verwijst naar een mythologisch zeemonster dat wordt losgelaten en chaos veroorzaakt.

Door documenten vrij te geven over de verkiezingen wilde ze aantonen dat Biden op frauduleuze wijze de overwinning had gegrepen. Eenmaal wereldkundig gemaakt, bleek dat bij sommige beschuldigingen geen bewijs werd aangedragen. Andere aantijgingen hielden niet stand in de rechtbank.

'Politiek theater'

Over Giuliani oordeelde een rechter in juni al dat hij aantoonbaar onjuiste en misleidende informatie had gedeeld over verkiezingsfraude. Daarop werd zijn New Yorkse advocatenvergunning ingetrokken. De advocaat van Giuliani zegt nu dat de dagvaarding "politiek theater" is en dat er niets is waar zijn cliënt een verklaring over kan geven in het Huis van Afgevaardigden.

De commissie kreeg in november al toestemming van de rechter om Witte Huis-documenten van rond de bestorming in te zien. Het gaat onder meer om telefoondata, bezoekerslogboeken, handgeschreven notities en vertrouwelijke gesprekken met medewerkers. De commissie zou van plan zijn deze zomer een tussentijds rapport over de bestorming te presenteren, en in de herfst een eindrapport.


19-1-2022 01:19

In Rotterdam is een vrouw om het leven gekomen bij een steekincident. Dat gebeurde in een woning aan de Lange Hilleweg in de wijk Feijenoord.

Nadat een man zich rond 23.45 uur had gemeld bij het politiebureau, rukten agenten uit naar het huis. Daar vonden ze de vrouw. De man is aangehouden.

De politie doet onderzoek bij de woning en roept getuigen op zich te melden.


19-1-2022 00:52

De politie heeft in Opsporing Verzocht herkenbare beelden getoond van een getuige van de fatale mishandeling van een Nederlander op Mallorca vorige zomer. De 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen kwam daarbij om het leven. In november waren er in het tv-programma al onherkenbare beelden te zien van de getuige, maar na die oproep had niemand zich gemeld.

De man op de camerabeelden stond volgens de politie in de buurt van de mishandeling en heeft de gebeurtenissen mogelijk gefilmd. Ook als hij geen opnames heeft gemaakt, is hij alsnog een cruciale getuige, benadrukt een politiewoordvoerder in de uitzending van Opsporing Verzocht. Hij is nadrukkelijk geen verdachte, voegt ze daaraan toe. Het gaat volgens de politie om een jonge Nederlandse man die met een Amsterdams accent praat.

Het is uitzonderlijk dat er herkenbare beelden van een getuige worden gedeeld. De politie geeft toe dat het een inbreuk op zijn privacy is. "Maar deze zaak heeft zo'n grote impact op de samenleving gehad, dat het Openbaar Ministerie het tonen van de foto van de getuige gerechtvaardigd vindt", legt de woordvoerder uit.

Het OM heeft in november al een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip in de zaak.

Confrontatie met groep jongeren

Heuvelman werd op 14 juli vorig jaar midden in de nacht samen met vrienden ernstig mishandeld bij een confrontatie met een groep jongeren op de boulevard van badplaats El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Hij overleed vier dagen later aan zijn verwondingen.

In november vond de eerste zitting plaats voor vijf verdachten die betrokken zouden zijn bij de mishandeling. Twee van de verdachten mogen hun proces in vrijheid afwachten, de drie hoofdverdachten zitten nog vast. Vrijdag volgt de volgende regiezitting in de zaak.


18-1-2022 22:31

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil onderzoeken of een zogeheten paintballgeweer toegevoegd kan worden aan de uitrusting van agenten. Aanleiding zijn de Coolsingelrellen van 19 november vorig jaar, waarbij politie en hulpverleners werden belaagd met stenen en vuurwerk.

Het is aan de minister van Justitie en Veiligheid om het paintballgeweer toe te voegen aan het wapenarsenaal. Aboutaleb zal het plan daarom onder de aandacht brengen bij minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid, schrijft Rijnmond.

Paintballgeweren worden op dit moment nergens in Nederland door de politie gebruikt. In België zijn er al wel speciale eenheden mee uitgerust. Het voordeel van zulke geweren is dat verdachten kunnen worden aangehouden zonder hen te doden of zwaar te verwonden. Desondanks kan een schot op het lichaam met een dergelijk wapen pijnlijk zijn.

Naar aanleiding van de rellen op de Coolsingel, waarbij agenten zich gedwongen voelden gericht te schieten, vroeg politievakbond ACP het kabinet al om agenten en leden van de mobiele eenheid uit te rusten met niet-dodelijke wapens. De politie onderzoekt op dit moment al of agenten andere uitrusting moeten krijgen.


18-1-2022 21:35

Na de Tweede Kamer is ook de Eerste Kamer akkoord met de aankoop van het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt. Staatssecretaris Uslu van Cultuur zegt dat het aankooptraject nu binnen vier weken kan worden afgerond, daarna is Nederland officieel eigenaar van het werk.

Ook in de Eerste Kamer leefde enig ongemak over de timing van de aankoop, in gang gezet door voormalig minister Van Engelshoven in de vorige kabinetsperiode.

Partijen hebben er moeite mee dat de overheid 150 miljoen euro extra uitgeeft, terwijl de cultuursector het door de coronapandemie financieel zwaar heeft. Maar zij vinden het ook niet juist het schilderij aan Nederland voorbij te laten gaan.

Het schilderij kost 175 miljoen euro. De Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum dragen samen 25 miljoen euro bij. Het schilderij is een zelfportret uit 1636 van Rembrandt als jonge vaandeldrager in de Tachtigjarige Oorlog en zou zijn doorbraak betekenen. Hierna kreeg hij onder meer de opdracht voor De Nachtwacht.


18-1-2022 21:22

De spanningen rond Oekraïne blijven aanhouden. Een dag vol diplomatiek overleg tussen Rusland en het Westen heeft nog niet tot de gewenste deëscalatie geleid. Wel spraken de Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtgenoot Lavrov af om komende vrijdag opnieuw met elkaar om tafel te gaan in Genève. Ondertussen is Rusland begonnen met het plaatsen van manschappen in Wit-Rusland, de Oekraïense noorderbuur.

Volgens de Amerikanen is het aan de Russische president Poetin om de spanningen weg te nemen, door het aantal manschappen bij de grens met Oekraïne terug te dringen. Lavrov vroeg in een telefoongesprek met Blinken de "speculaties" over een Russische invasie van Oekraïne te stoppen.

Amerikaanse en Oekraïense veiligheidsdiensten houden er rekening mee dat Rusland zo'n invasie voorbereidt. Daartoe zouden de Russen zo'n 100.000 militairen hebben samengetrokken. Moskou ontkent de beschuldiging en zegt dat juist Rusland wordt bedreigd door de NAVO, onder meer door toetreding van Centraal- en Oost-Europese lidstaten in de afgelopen decennia.

Daarom eist Poetin de garantie dat Oekraïne nooit lid van het westerse militaire bondgenootschap zal worden of dat er wapens in het land worden geplaatst. Rusland stelde afgelopen vrijdag een ultimatum: binnen een week verwacht het Kremlin een reactie op zijn eisen. Het is niet duidelijk wat de consequenties zijn als er geen gehoor wordt gegeven aan de Russische verlangens.

Provocatie

Naast de VS heeft ook de NAVO een uitnodiging voor nieuwe besprekingen naar Rusland gestuurd. Op dat verzoek heeft Moskou nog niet gereageerd. NAVO-baas Jens Stoltenberg zegt dat de alliantie bereid is concrete voorstellen op tafel te leggen, zoals het verbeteren van onderlinge communicatie en ontwapening.

In deze video uit december wordt uitgelegd waar de spanningen om draaien:

Stoltenberg acht het "absoluut mogelijk" dat een Russische invasie ophanden is. Uit NAVO-inlichtingen zou blijken dat er een aanzienlijke hoeveelheid Russische inlichtingenofficieren in Oekraïne actief is. Zij zouden een provocatie kunnen uitlokken, waardoor Rusland een casus belli heeft om het buurland binnen te vallen.

Naast de NAVO-uitnodiging ontving Rusland ook een invitatie voor overleg tussen Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland, het zogeheten Normandië-overleg, vernoemd naar een informele ontmoeting tussen de vier landen tijdens een D-day-herdenking. Bij een bezoek aan Moskou zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock dat diplomatie de enige uitweg uit het huidige conflict is.

Geen enkele optie van tafel

Baerbocks bezoek werd voorafgegaan door een reis naar Kiev, waar ze gisteravond met haar Oekraïense ambtgenoot sprak. Daar benadrukte ze dat Duitsland geen wapens zal leveren aan het Oekraïense leger. Wel zal Duitsland met stevige sancties reageren bij een Russische invasie, zoals het blokkeren van de ingebruikname van gaspijpleiding Nord Stream 2.

De Duitse zakenkrant Handelsblatt meldde gisteren dat het afsluiten van het internationale betalingssysteem Swift, wat Rusland economisch zwaar zou treffen, niet langer als serieuze optie wordt gezien. Het Witte Huis heeft dat tegengesproken, wat de Amerikanen betreft is "geen enkele optie" van tafel.

Het Verenigd Koninkrijk gaat het Oekraïense leger wel met wapens leveren. Het gaat om een aantal antitankwapens, die volgens de Britten geen bedreiging voor Rusland zullen vormen. Volgens CNN overweegt de Amerikaanse regering extra munitie, raketten en luchtafweersystemen naar Oekraïne te sturen.

Militairen naar Wit-Rusland

Ondertussen is Rusland begonnen met het verplaatsen van een onbekend aantal manschappen naar Wit-Rusland voor een gezamenlijke militaire oefening, die half februari moet plaatsvinden. Onderdeel daarvan is het "afslaan van een buitenlandse aanval", aldus de Russische onderminister van Defensie Fomin.

Op sociale media circuleren beelden van Russische militaire voertuigen in Wit-Rusland:

Volgens de Wit-Russische dictator Loekasjenko zijn de gezamenlijke oefeningen nodig omdat Oekraïne militairen zou hebben gestationeerd nabij de Wit-Russische grens. De oefeningen zullen bij de grens met Polen en Litouwen worden gehouden.


18-1-2022 21:08

Waarschijnlijk was de prijs toch te hoog: 471 miljoen euro voor een enorme stadsvilla met landgoed, midden in Rome, voorzien van een unieke plafondschildering van Caravaggio. Gemaakt rond 1600, met een geschatte waarde van 300 miljoen euro. De villa zou worden geveild, maar dat is afgeblazen. Er waren geen biedingen. Daarom komt het pand waarschijnlijk in april opnieuw op de markt, meldt de BBC. Vermoedelijk gaat de vraagprijs dan 20 procent omlaag.

De koper zou ook de eigenaar worden van tal van andere kunstschatten, zoals een fresco van de Italiaanse barokkunstenaar Guercino en een beeld van Michelangelo in de tuin. Ook brieven geschreven door de 18e eeuwse Franse prinses Marie Antoinette horen bij de aankoop.

Familieconflict

Villa Aurora is nu in het bezit van prinses Rita, die het pand erfde van haar in 2018 overleden echtgenoot, prins Nicolò Boncompagni Ludovisi. De van oorsprong Amerikaanse Rita wil het pand verkopen en de opbrengst delen met de zonen van Ludovisi uit zijn eerste huwelijk. Maar die voelen daar niets voor. Uiteindelijk belandde het familieconflict bij de rechter, die bepaalde dat het pand geveild moet worden.

Prinses Rita geeft in deze video een rondleiding in de villa:

Italiaanse politici, academici en ook burgers willen de Caravaggio-villa behouden. Een petitie waarin bepleit wordt dat de overheid de villa zelf aankoopt, werd 38.000 keer ondertekend. Maar de grote vraag is of daarvoor geld genoeg is.

Zelfs als de vraagprijs flink omlaag gaat, is Villa Aurora misschien nog te duur voor de Italiaanse overheid. Zeker omdat de koper ook moet tekenen voor de renovatie die nodig is, en waarvan de kosten zo'n 11 miljoen euro bedragen.


18-1-2022 20:31

Ingrid Betancourt stelt zich opnieuw kandidaat voor het Colombiaanse presidentschap. In 2002 werd Betancourt, destijds senator, ontvoerd door de extreemlinkse guerrillabeweging FARC, zo'n acht maanden nadat ze had aangekondigd president te willen worden. Ze heeft ruim zes jaar vastgezeten.

"Ik ben hier om af te maken wat ik met velen van jullie in 2002 ben begonnen", zei Betancourt bij de aankondiging van haar kandidatuur. "Ik ben hier om de rechten af te dwingen van 51 miljoen Colombianen die geen gerechtigheid krijgen, omdat we in een systeem leven dat criminelen beloont."

Betancourt sluit zich aan bij een coalitie van centrumpartijen. Of ze uiteindelijk de kandidaat wordt van die coalitie zal in mei blijken. Dan worden er voorverkiezingen gehouden. In 2013 stelde Betancourt zich ook kandidaat, maar toen wist ze de voorverkiezingen niet te winnen.

Geketend

Op 29 mei zijn de presidentsverkiezingen. Grootste kanshebber is vooralsnog de linkse kandidaat Gustavo Petro, die voorheen burgemeester van de hoofdstad Bogota was. Hij is de kandidaat voor een coalitie van linkse partijen. Er moet nog een kandidaat gekozen worden voor de coalitie van rechtse partijen, die nu de zittende president Duque steunt. Hij is niet herkiesbaar.

Voor veel Colombianen werd Betancourt het symbool van de gruwelijkheden die de jarenlange strijd tussen de Colombiaanse regering en de FARC voortbracht. "Mijn verhaal is het verhaal van alle Colombianen", zei Betancourt. "Terwijl mijn collega's en ik vastgeketend waren aan onze nek, waren Colombiaanse families vastgeketend door corruptie, geweld en onrecht."

Ze werd in 2008 bevrijd bij een reddingsactie van het Colombiaanse leger. Na haar bevrijding speelde ze geen grote rol meer in het openbare leven. Ze bracht haar tijd voornamelijk door in Frankrijk met haar familie. Betancourt heeft een Franse echtgenoot.

Dodelijke demonstraties

In 2016 sloot de Colombiaanse regering een vredesakkoord met de FARC. Veel Colombianen zijn echter teleurgesteld in de periode die daarop volgde. De extreemlinkse beweging ELN en splintergroeperingen van de FARC erkennen het akkoord niet en zorgen op het Colombiaanse platteland voor veel geweld.

Ook om andere redenen is er veel onvrede in Colombia. De economie kromp in 2020 met 7 procent, waardoor de armoede toenam. Na een aangekondigde belastinghervorming gingen mensen vorig jaar in de lente massaal de straat op. De politie trad daarbij regelmatig hard op, waardoor tientallen doden vielen.


18-1-2022 20:02

Duurzame Winterspelen. Dat is wat Peking beloofde toen de stad zich kandidaat stelde als gastheer voor de Winterspelen. Een evenement dat volledig afhankelijk is van kunstsneeuw. "Daar hebben we inderdaad een hoop water voor nodig", zegt Paul Lambert, die de pistes prepareert in Secret Garden, Zhangjiakou.

Zhangjiakou, stad van sneeuw en ijs en fabuleuze skiresorts. Zo noemt het organiserend comité het decor waar de sneeuwsporters vanaf de eerste week van februari hun afdalingen zullen inzetten. Het kwik zakt er in de winter tot diep onder het vriespunt. Maar het is ook een regio die kampt met grote droogte. Neerslag en dus sneeuw valt er nauwelijks.

Op een enkele piste na zijn de meeste heuvels in Zhangjiakou nog bruin en kaal:

"Deze Spelen zijn ontzettend afhankelijk van kunstmatige sneeuw", zegt sneeuwmaker Lambert, op de plek waar straks verschillende freestylesporten zullen worden gehouden, zoals slopestyle en de snowboardcross. "Het feit dat er dit jaar meer koude periodes zijn geweest, maakt dat we meer sneeuw hebben kunnen produceren dan in andere jaren."

Druk op waterreserves

Intensieve landbouw en rappe verstedelijking hebben de druk op de schaarse waterreserves in de regio flink opgevoerd. Naast de spierwitte pistes waar de klus al zo goed als geklaard is, zien de nog ongeprepareerde pistes er grauw uit. Rotsen en kiezels, zand en modder: er is werk aan de winkel voor de sneeuwmakers.

"Voor deze pistes hebben we tot nu toe zo'n 112.000 kubieke meter water gebruikt," staat in het notitieboekje van de Nieuw-Zeelander Lambert. "Daarmee zitten we op ongeveer een kwart van wat we hier tijdens de Spelen in totaal nodig hebben."

Veel te kiezen was er niet, toen de Spelen in 2015 werden vergeven: naast Peking deed alleen Almaty in Kazachstan een gooi naar het evenement. Kandidaat-steden in democratische landen als Polen, Noorwegen en Zweden trokken zich terug vanwege een gebrek aan steun onder de bevolking en de politiek.

In het autoritair geleide China is het gebrek aan sneeuw geen belemmering. Ook bij vorige Winterspelen in onder meer Pyeongchang (Zuid-Korea) en Sotsji (Rusland) werd gebruikgemaakt van kunstsneeuw. En, zo beloofde het Chinese organiserende comité in het bidbook: het worden duurzame Spelen.

1100 volle zwembaden

Zhangjiakou verbruikt in de periode rond de Spelen volgens schattingen van het organiserend comité zo'n 1,9 miljoen kubieke meter water, waarvan 730.000 kubieke meter voor het maken van sneeuw.

Yanqing, gastheer van de sleesporten en het alpineskiën, denkt zo'n 890.000 kuub aan water nodig te hebben. De waterbehoefte van de evenementen binnen Peking zijn niet gespecificeerd, maar Yanqing en Zhangjiakou zijn gezamenlijk goed voor ruim 1100 olympische zwembaden met water.

"Het is inderdaad een droog gebied, en we hebben veel water nodig", zegt Lambert. "Maar uiteindelijk smelt de sneeuw en vloeit het water terug de vallei in. Op een bepaalde manier profiteren de lokale boeren daarvan. Zij krijgen water dat ze anders mogelijk niet hadden gehad."

Dat is ook de lezing van de autoriteiten, die zeggen stevig in te zetten op waterbesparende maatregelen. "Het kunstmatige sneeuwsysteem maakt gebruik van 's werelds meest geavanceerde technieken, en is hoogrenderend", benadrukt Yan Jiarong van het organisatiecomité op een persconferentie. "Verspilling van waterreserves wordt voorkomen, impact op het milieu is er niet."

Liever praat men over wat "CO2-neutrale Spelen" is gaan heten. Zo zou er binnen de olympische bubbel in Peking alleen worden gereden op aardgas en stroom. Yanqing en Zhangjiakou zetten bussen in die rijden op waterstof. Energie wordt veelal opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, zoals wind.

'Hetze westerse media'

Critici plaatsen vraagtekens bij het bouwen van skiresorts in de bergen, maar de locoburgemeester van Zhangjiakou, Liu Haifeng, zegt dat aan alles is gedacht: zo zijn er massaal bomen geplant. "In het wedstrijdgebied in Chongli ligt de bebossing nu op 81,02 procent", stelt hij. In 2015 was dat nog zo'n 50 procent. Het zijn bomen die het zand van de Mongoolse woestijnvlaktes moeten tegenhouden en erosie moeten tegengaan. Ook zouden ze water beter vasthouden en CO2-uitstoot helpen 'neutraliseren'.

Vragen stellen over duurzaamheid heet in de staatsmedia al gauw een 'hetze van de westerse media', zoals partijspreekbuis Global Times het afgelopen week omschreef. Het onderwerp ligt gevoelig: meerdere Chinese experts stelden geen interviews te willen geven over het onderwerp.

Greenpeace wilde dat wel en toont zich mild. "Als we puur kijken naar het gebruik van water denk ik dat het relatief duurzaam is", zegt Gan Yiwei, campaigner bij Greenpeace. "Uiteraard hopen we wel dat men ook op de langere termijn, als de Olympische Winterspelen voorbij zijn, oog blijft houden voor duurzaamheid."

Volgens Peking zit dat wel snor. "Wat vroeger de Water Cube was (gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 2008), is nu omgebouwd tot de Ice Cube", zegt Yan van het organisatiecomité. "De basketbalhal in Wukesong doet nu dienst als ijshockeyhal." De Ice Ribbon, waar de langebaanschaatsers zullen strijden om de medailles, is wel nieuw, maar het gros van de stadions werd ook tijdens de Spelen van 2008 al gebruikt.

De autoriteiten denken dat veel van de faciliteiten ook na de komende Spelen worden benut, onder meer door wintersport toegankelijker te maken voor grotere groepen Chinezen. "Een industrie waar bovendien een groot deel van de mensen in Zhangjiakou al een baan in heeft gevonden de afgelopen jaren", zegt locoburgemeester Liu. "De sneeuwrijstkom", noemt hij dat. Een baan voor het leven.

De Winterspelen beginnen op 4 februari. Ook corona is een uitdaging: China doet alles om het virus buiten te houden. Sjoerd den Daas maakte eerder deze video over de olympische bubbel:


18-1-2022 19:41

Kapsalon Theater wil de ludieke protestactie in zo'n zeventig culturele instellingen woensdag laten doorgaan. "Dat er morgen wellicht gehandhaafd gaat worden, dat daarom enkele theaters zich hebben teruggetrokken, doet niets af aan het feit dat Kapsalon Theater morgen gewoon doorgaat", staat in een verklaring die dinsdag werd uitgedaan.

De organisatie reageert hiermee op de aankondiging van de Amsterdamse burgemeester Halsema. Die liet weten weliswaar begrip te hebben voor de onvrede in de culturele sector, maar wel de coronamaatregelen te zullen handhaven.

In een brief schreef Halsema: "Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen die voortkomen uit de Wet publieke gezondheid (Wpg). Die heeft het college te handhaven. Dit betekent dat u handhaving kunt verwachten indien u uw voornemen doorzet. U heeft uw actie georganiseerd in een "publieke plaats" die op grond van de Wpg nog gesloten moet zijn."

Ook in Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen wordt morgen gehandhaafd. "Hoewel het gemeentebestuur er alle begrip voor heeft dat de zo zwaar getroffen cultuursector zich nu wil laten horen, volgt de gemeente Rotterdam de door het Rijk opgelegde coronamaatregelen", stelt de Maasstad. "Dat betekent dat de gemeente net als bij andere sectoren actievoerende instellingen aanspreekt en waar nodig handhaaft op de publieke openstelling."

'Last minute verpesten'

Het voornemen is tegen het zere been van organisatie van Kapsalon Theater, opgezet door Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. "Het zingt rond dat de landelijke politiek heeft opgeroepen tot plaatselijke handhaving; op ons komt dit over als het last minute "verpesten" van iets waar ontzettend veel mensen warm voor lopen en wat in principe binnen de regels gaat zijn", schrijven zij.

De organisatie vindt het bovendien oneerlijk dat de ludieke protestactie van de horecabranche afgelopen weekend wel oogluikend werd toegestaan. Cafés openden toen voor enkele uren de deuren, waarop veiligheidsregio's besloten niet te handhaven. "De horeca is afgelopen weekend open gegaan, er is niet tot nauwelijks gehandhaafd. Om de zoveel tijd lopen demonstranten hutje mutje door de straten om te protesteren "tegen corona", ook dat wordt gedoogd."

Geen schoonheidsprijs

De brief van Halsema komt nadat voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad gemeenten maandag al had opgeroepen om woensdag te handhaven. "Een kortdurende, demonstratieve actie kan misschien wel, maar gewoon heropenen alsof er geen regel is die dat verbiedt is buiten de orde. Daar moet het kabinet heel scherp in zijn", stelde Bruls. Het optreden van de autoriteiten afgelopen weekend verdiende wat hem betreft geen schoonheidsprijs.

Zo'n zeventig instellingen meldden zich tot dusver aan voor Kapsalon Theater, een protest tegen het huidige coronabeleid van de regering. De culturele instellingen willen daarmee aandacht vragen voor het feit dat zij nog steeds de deuren dicht moeten houden, terwijl andere sectoren wel weer open mogen.


18-1-2022 18:55

Na de dood van de 4-jarige Dean is de verslagenheid in België groot. Het Belgische jongetje werd gisteren dood gevonden in Zeeland, nadat de politie een Amber Alert had uitgegeven. In België zijn vooral veel vragen: hoe heeft dit kunnen gebeuren? En had Dave De K., die verdacht wordt van ontvoering en betrokkenheid bij de dood van het jongetje, tegengehouden kunnen worden?

Van De K. is bekend dat hij is veroordeeld voor de fatale mishandeling van zijn stiefzoontje in 2008. Het jongetje van 2 overleed nadat De K. een paar dagen op hem had gepast. De kleine Miguel werd zwaar mishandeld en overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.

Volgens een psychiater die destijds bij de rechtszaak gehoord werd, had De K. een drugsprobleem, kon hij niet omgaan met frustraties en reageerde hij dat af op de peuter. In het vonnis wordt beschreven dat De K. zich op een "sadistische manier" afreageerde op Miguel. Zo werd hij in bed gesmeten, van de trap afgeduwd en in een bad met koud water gezet, aldus het vonnis uit 2010.

De K. werd tot tien jaar cel veroordeeld, maar kreeg nooit echte psychiatrische hulp. Hij deed meerdere verzoeken om vervroegd vrij te komen. De rechter had als voorwaarde dat De K. dan opgenomen zou moeten worden in een psychiatrische inrichting. Een behandelplek is nooit gevonden. In 2018 kwam De K. vrij, na het uitzitten van de volledige straf, maar dus niet behandeld.

Minister van Justitie Van Quickenborne zegt tegen Belgische media dat als Dave De K. na 2012 voor het eerst was veroordeeld en niet al in 2010, hij waarschijnlijk wel onder streng toezicht was gehouden.

Forensisch psychiater Nils Verbeeck is het daar niet mee eens. Volgens hem komt het in de huidige praktijk nog vaak voor dat veroordeelden niet de juiste psychiatrische behandeling krijgen en van de radar verdwijnen. "Ik kan er geen getal op plakken, maar er lopen veel te veel mensen vrij die een hoog risico vormen voor de samenleving en die niet in de gaten worden gehouden door justitie. Of geen behandeling krijgen omdat deze gewoon niet bestaat in België, terwijl die er wel zijn in alle omliggende landen."

Het is volgens Verbeeck een groot probleem dat er in België niet eenduidig beleid is voor de psychiatrische behandeling van gedetineerden. De verantwoordelijkheid voor het beleid en de financiering is verspreid over te veel ministeries. "Het is niet zoals in Nederland dat er een minister moet opstappen na zo'n schandaal. Want er zijn simpelweg te veel ministers bij betrokken, waardoor niemand meer verantwoordelijk is."

Een juiste psychiatrische behandeling kan zeer effectief zijn om te voorkomen dat daders weer dezelfde fout maken. Na de zaak-Dutroux, die België in de jaren 90 opschudde, is in het land veel geld en aandacht gegaan naar de aanpak van zedendelinquenten. Volgens Verbeeck pleegt ongeveer 30 procent van deze delinquenten opnieuw een misdrijf als zij niet behandeld worden. Door hen de juiste psychiatrische behandeling te geven kan dat aandeel dalen tot 9 à 12 procent.

Minister Van Quickenborne wil dat er in toekomst meer geld gaat naar de psychiatrische hulp van veroordeelden. Iets dat volgens de sector broodnodig is om zaken als die van de 4-jarige Dean in de toekomst enigszins te kunnen voorkomen.


18-1-2022 18:52

Het Outbreak Management Team gaat komende vrijdag de huidige quarantaineregels voor scholen onder de loep nemen. Op dit moment moet een hele klas naar huis wanneer er minstens drie leerlingen positief zijn getest op het coronavirus. Maar "het is de vraag hoe lang we dit beleid kunnen volhouden", zegt Aura Timen van het RIVM en het OMT, verwijzend naar de hoge besmettingscijfers.

Uit RIVM-cijfers blijkt dat de heropening van de scholen na de kerstvakantie tot een flinke groei van coronabesmettingen onder scholieren heeft geleid. Afgelopen week steeg het aantal infecties bij kinderen tussen de 0 en 12 jaar met 131 procent en op de middelbare school (12- tot en met 17-jarigen) met 78 procent. Het aantal ziekenhuisopnames daalt daarentegen.

De quarantaineregel voor gehele klassen leidt ertoe dat steeds meer kinderen noodgedwongen thuisonderwijs moeten volgen. "En dat is niet goed voor de continuïteit van het onderwijs en vraagt veel van de leerlingen en de docenten", zegt Claudia Verhoeven van de PO Raad. De Stichting Voor Werkende Ouders spreekt van een gatenkaas in het onderwijs, waardoor kinderen voortdurend onderwijs missen.

Volgens de PO-Raad speelt het probleem op steeds meer scholen. Concrete cijfers heeft de onderwijskoepel niet, maar de meldingen nemen wel toe. "Dat is ook logisch, want met de huidige coronacijfers is de kans vrij groot dat er te veel besmettingen in een klas voorkomen en iedereen naar huis wordt gestuurd."

Veel regelwerk

Bij De Haagse Scholen, een koepel van 52 scholen in Den Haag, kunnen ze daarover mee praten. Bij de helft van de scholen zaten afgelopen week één of meerdere klassen thuis. Van de ruim 1800 medewerkers waren 111 medewerkers de afgelopen week afwezig vanwege een coronabesmetting of quarantaine.

Zo zijn er tal van voorbeelden. In Almere krijgen alle 800 leerlingen de rest van de week thuisonderwijs vanwege een grote besmettingsgolf, meldt Omroep Flevoland. Uit een rondvraag van Omroep Brabant bleek dat in Noord-Brabant noodgedwongen weer twee middelbare scholen en vier basisscholen volledig zijn overgegaan op online les.

Het switchen naar online onderwijs vraagt veel van het personeel, zegt Eke Wolters van De Haagse Scholen. De techniek en ervaring met afstandsonderwijs is er, maar er komt telkens weer veel regelwerk bij kijken. "De ene leerling heeft bijvoorbeeld de inloggegevens niet meer paraat, terwijl de ander geen laptop ter beschikking heeft."

Het aantal 'quarantaineklassen' zou verlaagd kunnen worden door de grens te verhogen waarbij een volledige klas naar huis wordt gestuurd. Dat zou voor verlichting kunnen zorgen, denkt de PO-Raad, maar het is daarbij wel van belang dat het onderwijs veilig kan doorgaan. "Het is daarom goed dat experts er naar gaan kijken."

Ventilatie

Voor de heropening van de scholen waren er al zorgen over gebrekkige ventilatie in de klaslokalen. In een groot deel van de scholen is de luchtkwaliteit onvoldoende: uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs bleek afgelopen november dat een kwart van de schoolgebouwen de ventilatie niet op orde heeft.


18-1-2022 18:49

Het aantal gezette boosterprikken lag de afgelopen week veel lager dan een week eerder. In totaal werden er door de GGD's vorige week 1,1 miljoen boosterprikken uitgedeeld, terwijl dat in de week daarvoor nog 1,9 miljoen prikken waren, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Daarmee is de grootste vaart uit de boostercampagne. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd met een grotere mediacampagne te komen om het boostervaccinatiecijfer verder te verhogen.

Ruim de helft van de Nederlanders boven de 18 jaar heeft nu een boosterprik gehad. In totaal zijn er zo'n 7,75 miljoen boosterprikken gezet. Het ministerie van VWS mikt op een boostervaccinatiegraad van zo'n 90 procent van de mensen die ervoor in aanmerking komen.

Vooralsnog lijkt dat alleen het geval bij 60-plussers. Daar ligt het percentage inmiddels rond de 90 procent, zegt het RIVM. Hoe dat bij andere leeftijdsgroepen zit, is onduidelijk. GGD GHOR, de koepelorganisatie voor de GGD's, zegt wel over die cijfers te beschikken en die te delen met het RIVM, maar dat het RIVM gaat over het publiceren van die cijfers.

Komende week 300.000 afspraken gepland

Eind januari moest de boostercampagne worden afgerond, kondigde toenmalig minister De Jonge van VWS half december aan. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de 90 procent boostergraad voor het eind van de maand wordt gehaald. Om dat te bereiken moet er een totaal van ruim 11 miljoen prikken gezet zijn.

Komende week staan er ruim 300.000 afspraken gepland voor een boosterprik bij de GGD. Een woordvoerder zegt echter dat dat aantal nog kan oplopen. Zo zijn er mensen die nog moeten wachten tot hun tweede coronaprik of een opgelopen infectie meer dan drie maanden geleden is.

Ook zijn er GGD-locaties waar mensen zonder afspraak kunnen binnenlopen voor een booster. Dat is nu het geval bij zo'n 70 procent van de vaccinatielocaties, blijkt uit een overzicht van de Rijksoverheidswebsite Prikken Zonder Afspraak.

Posters en spotje

Om de prikcampagne een impuls te geven, zullen er op locaties door het land posters worden opgehangen, zoals op treinstations en in winkels, meldt VWS aan het persbureau ANP. Op de posters worden mensen er op attent gemaakt dat ze zonder een afspraak naar een vaccinatielocatie kunnen voor een booster.

Ook wordt er gewerkt aan een tv-spot en gekeken naar meer gerichte manieren om nog niet geboosterde mensen te bereiken. Daarbij valt te denken aan een sms-campagne voor ouderen.

Eerder leverden deskundigen al kritiek op het uitblijven van zo'n mediacampagne. In verschillende andere landen was wel al sprake van bijvoorbeeld tv-reclames om mensen aan te sporen een booster te nemen.


18-1-2022 17:47

In Baarn is vanmiddag een peperdure Ferrari tegen een boom gebotst. Het gaat om een Ferrari Enzo, waarvan er aan het begin van de eeuw 400 zijn gemaakt. De auto is zwaar beschadigd.

"Je kunt er wel van uit gaan dat zo'n auto tussen de 2,5 miljoen en 3,5 miljoen euro opbrengt", zegt Carlo Brantsen, autokenner en hoofdredacteur van het autoblad Carros. Het precieze prijskaartje is afhankelijk van de staat van de auto. De Ferrari Enzo is vernoemd naar de oprichter van het merk; zijn voornaam was Enzo.

Geen gewonden

De auto reed op de Amsterdamsestraatweg in Baarn en raakte rond 11.30 uur van de weg en botste tegen een boom. Volgens de politie raakte niemand gewond. De bestuurder is wel nagekeken door ambulancemedewerkers. Er waren verder geen andere auto's betrokken bij het ongeluk.

De politie doet verder geen onderzoek omdat het een eenzijdig ongeluk was. "Het is nu slechts nog een verzekeringszaak", zegt een woordvoerder tegen NH Nieuws.

De Ferrari vloog over een fietspad en knalde op een boom:

Volgens Brantsen zie je die auto's zelden op de weg. "Het gros verdwijnt in verzamelingen en krijgt nooit een nummerbord."

Auto in Baarn reed mogelijk proefrit

De auto reed in Baarn met een groen handelaarskenteken. Dat kenteken wordt gebruikt voor bijvoorbeeld een proefrit of om een voertuig naar een garage te brengen.

Zeven kilometer verderop zit Ferrari-dealer Kroymans. Op sociale media is te zien dat het bedrijf een Ferrari Enzo in de showroom heeft staan. Het bedrijf wilde tegen NH Nieuws niet bevestigen dat het om dezelfde auto gaat.

Van de Ferrari Enzo was het laatst gemaakte exemplaar voor paus Johannes Paulus II. De bolide bracht in 2015 op een veiling bijna 5,5 miljoen euro op.


18-1-2022 17:00

PVV-leider Wilders heeft zijn eerste zin in het debat over de regeringsverklaring vanochtend nog niet uitgesproken of hij wordt onderbroken. "Ik had gehoopt dat de heer Wilders zou beginnen met excuses, maar hij begint met een ander verhaal." De interruptie van D66-fractievoorzitter Paternotte blijkt de start van een rommelige fase in het begin van het debat met aanvallen, verwensingen en kritiek op de voorzitter.

Het is Paternotte te doen om een tweet van Wilders aan het adres van de nieuwe Justitieminister Yeşilgöz. "Een VVD'er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen", twitterde de zwaarbeveiligde PVV-leider eind december.

Na de vraag om excuses (en de weigering van Wilders) komen de fractievoorzitters van de andere drie coalitiepartijen een voor een naar voren om hun boosheid te uiten over de tweet, waarin volgens hen wordt gesuggereerd dat de veiligheid van Wilders niet in goede handen is bij het kabinet.

Hoofddoek

Wilders antwoordt daarop dat de VVD een lid van de Hofstad-groep, die hem op de dodenlijst had staan, heeft aangesteld als adviseur. En hij noemt haar (niet voor het eerst) met naam en toenaam: Soumaya Sahla. "Er is iemand aangenomen die met een revolver onderweg was om Hirsi Ali en mij van kant te maken." Sahla werd in 2014 veroordeeld voor verboden wapenbezit een lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Van Soumaya Sahla gaat het vervolgens naar haar zus Fonda Sahla, die voor D66 in de Tweede Kamer zit. Zij draagt een hoofddoek, iets waar de PVV al langer tegen ageert en ook vandaag weer. "We zijn het Nederlandse parlement. Met een hoofddoekje ga je maar in Saudi-Arabië in het parlement zitten." En dan is het hek voor een deel van de Kamer helemaal van de dam.

"Als u mensen wegzet op basis van religie of het feit dat ze een hoofddoek dragen, dan is dat ronduit racistisch", zegt GroenLinks-leider Klaver. "In deze zaal kan niet alles gezegd worden. Racisme is niet normaal." Woorden terugnemen weigert Wilders, die nog wel toevoegt dat Klaver "gek" is.

De grimmige toon en persoonlijke aanvallen nopen een aantal Kamerleden ertoe voorzitter Bergkamp aan te spreken. Kan zij niet wat doen? Of in de woorden van Simons van Bij1: "Een aantal Kamerleden smeekt u hier bijna om in te grijpen". Het is immers aan Bergkamp om "een veilige werkplek te creëren voor mensen die zijn verkozen".

De voorzitter moet een scheidsrechter zijn, voegt Kamerlid Omtzigt daaraan toe. "Als er op enkels wordt getrapt en een scheidsrechter telkens 'foei foei' zegt, maar niet ingrijpt met gele of rode kaarten, gebeurt er niets."

Echte maatregelen neemt Bergkamp niet, maar ze vraagt wel om te debatteren op inhoud en collega's niet weg te zetten om hun hoofddoek. "Ze kunnen zich niet verdedigen." Maar Wilders neemt niets terug: "Ik heb niets gezegd wat bezijden de feiten en de waarheid is."

Kamerleden vragen aan de voorzitter om in te grijpen:


18-1-2022 16:50

De man die zaterdag vier mensen gijzelde in een synagoge in Texas was bekend bij de Britse geheime dienst MI5 en had een strafblad, meldt de BBC. Eind 2020 werd Malik Faisal Akram, een 44-jarige Britse man, al doorgelicht door de veiligheidsdiensten. Geconcludeerd werd toen dat hij geen bedreiging vormde. MI5 heeft doorgaans zo'n 3000 'subjects of interest' in het vizier.

Akram werd na een gijzeling van meer dan tien uur doodgeschoten tijdens een bevrijdingsactie. De gijzelaars bleven ongedeerd. Rabbijn Charlie Cytron-White van de synagoge gooide tijdens de politieactie een stoel naar Akram, waarna hij en twee anderen konden ontsnappen. De vierde gijzelaar was al eerder vrijgelaten.

Over de achtergrond van Akram en de aanloop naar de gijzeling wordt steeds meer bekend. Volgens de rabbijn van de synagoge in Colleyville, nabij Dallas, deed Akram zich voor als dakloze man die hulp nodig had. Op die manier was hij rond 11.00 uur de synagoge binnengekomen, waar toen een bijeenkomst gaande was. De weken voorafgaand aan de gijzeling bracht hij door in opvangcentra voor daklozen.

Hij kwam zo'n twee weken voor de gijzeling aan op vliegveld JFK in New York. Daar zou hij "op straat" de wapens hebben gekocht die hij bij de gijzeling gebruikte.

Geestelijke gezondheid

In een Facebookpost die inmiddels is verwijderd zegt zijn broer dat Akram psychische problemen had. Dat is ook iets wat vrienden en kennissen van Akram uit Blackburn, waar hij vandaan kwam, zeggen, aldus de BBC.

Tijdens zijn gijzelingsactie eiste Akram de vrijlating van Aafia Siddiqui, een Pakistaanse wetenschapper die tot 86 jaar cel veroordeeld is vanwege pogingen om in Afghanistan Amerikaanse soldaten te doden. Ze zit vast in Fort Worth, niet ver van Colleyville. In een verklaring heeft ze zich gedistantieerd van de actie van Akram.

Gisteren werden in Engeland twee tieners gearresteerd in verband met de gijzeling. Wat hun mogelijke rol was, is vooralsnog onduidelijk.

Antisemitisme

De Amerikaanse president Biden noemde de gijzeling "een terreurdaad". Ook zei hij dat de VS "zich zal verweren tegen antisemitisme en de opkomst van extremisme in dit land". De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss sprak van een "daad van terreur en antisemitisme".

De FBI zei in eerste instantie dat Akram zich "niet specifiek richtte op zaken die verband houden met de Joodse gemeenschap". Dat kwam de federale politiedienst op kritiek te staan, omdat daarmee de suggestie werd gewekt dat antisemitisme geen motief was. In een nieuwe verklaring sprak de FBI van een "terreurgerelateerde aangelegenheid waarbij de Joodse gemeenschap het doelwit was."

De laatste jaren zijn er meerdere terroristische aanvallen uitgevoerd op synagoges in de VS. In 2018 vielen er elf doden en zeven gewonden bij een aanslag op een synagoge in Pittsburgh in Pennsylvania. Een jaar later werd iemand gedood in Poway in California bij een aanslag. Daarbij raakten ook drie mensen gewond.


18-1-2022 16:05

Nederlanders worden steeds kritischer over de consequenties van het coronabeleid voor de economie. Het grootste deel vindt dat de huidige lockdownmaatregelen verder kunnen worden losgelaten. Bijna de helft (45 procent) pleit daar voor, 19 procent meent dat dat de maatregelen compleet kunnen worden geschrapt. De helft is het inmiddels eens met de stelling: 'Ik ben moedeloos van alle maatregelen en het niet normaal kunnen leven'.

Dat komt naar voren uit een representatief onderzoek dat het bureau I&O Research afgelopen weekend heeft gedaan onder 2230 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van de NOS. Dat was vlak na de corona-persconferentie.

Het onderzoek laat ook zien dat de steun voor het coronabeleid na maanden van daling een kleine opleving laat zien: van 40 procent in december naar 45 procent nu.

Steeds kritischer

Maar dat geldt uitsluitend voor de maatregelen op het gebied van gezondheid; op de aanpak van de economie wordt de bevolking juist steeds kritischer. Onderzoeker Peter Kanne van I&O Research: "Voor het eerst zien we dat de steun voor het gezondheidsbeleid stijgt, terwijl de economische maatregelen juist minder bijval krijgen. Veel mensen vinden het goed dat de zorg wordt beschermd, maar zij hebben de indruk dat de minder ziekmakende omikronvariant het mogelijk maakt om meer sectoren te openen zonder dat dit grote gevolgen hoeft te hebben."

Slechts 29 procent staat grotendeels of volledig achter het economische beleid in coronatijd. Dit was 42 procent in december. Ter vergelijking: aan het begin van de coronacrisis was dat nog 75 procent. De enige groep die op economisch gebied de coronamaatregelen in meerderheid steunt, is die van de VVD-stemmers met 53 procent. "In omliggende landen is alles open, hier niet", reageert een van de deelnemers aan het onderzoek. "Dat is onbegrijpelijk en niet uit te leggen. Dit kost veel te veel: financieel, mentaal, en qua gezondheid."

De resultaten doen Kanne denken aan de actie tegen het coronabeleid, september 2020, onder de hashtag #ikdoenietmeermee. "Iemand als Famke Louise kreeg daar toen veel kritiek op, maar inmiddels lijken steeds meer Nederlanders en zelfs sommige bestuurders het idee van burgerlijke ongehoorzaamheid sympathiek te vinden", zegt Kanne.

Boosteren

Minder mensen nemen een 'boosterprik' dan de eerste en tweede vaccinatie. Het RIVM meldt dat de helft van de 18-plussers op dit moment is geboosterd. Ook I&O Research ziet een lagere opkomst dan bij de eerste twee vaccinaties, maar verwacht dat de uiteindelijke opkomst bij volwassenen op iets langere termijn toch nog uitkomt op circa driekwart.

Als het gaat om verdere 'boosters' in de toekomst, zijn de 65-plussers duidelijk het meest gemotiveerd. Twee derde van deze ouderen zegt zich, indien dat wordt aangeraden, nog drie keer per jaar te laten boosteren. In de leeftijdsgroepen van 18 tot 34 jaar is dat circa 30 procent.

In de groep die zich nog helemaal niet heeft laten inenten zegt vrijwel niemand dat alsnog te overwegen. Maar gevraagd of er omstandigheden zijn waaronder deze mensen zich alsnog laten vaccineren, zegt 19 procent 'misschien'. Voor de meesten is dat als er dwang ontstaat via de werkgever of via wetgeving, bijvoorbeeld bij invoering van '2G' of vaccinatieplicht. Maar een dergelijke plicht zou de vaccinatiegraad hooguit met 2 procent verhogen (19 procent van de 11 procent van de volwassenen die zich niet hebben laten vaccineren).

Vaccinatiewroeging

Van alle gevaccineerden zegt 14 procent er (wel eens) spijt of wroeging van te hebben. Bij deze groep van in totaal 14 procent voert volgens Kanne het argument 'het heeft ons niet gebracht wat beloofd is' de boventoon. "Waarmee men bedoelt: met het vaccineren zouden we toch uit de coronacrisis komen? Of, sterker uitgedrukt: 'we zijn besodemieterd'", zegt Kanne.