Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

3-4-2020 22:46

In Nederland zijn er meer dan 16.000 laptops en tablets ingezet voor thuis lerende kinderen geen computer hebben. Maar dat is nog niet genoeg, schrijft minister Slob van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij meldt ook dat naar schatting zo'n 3,5 procent van de basisschoolleerlingen opvang op school krijgt. Het gaat om zo'n 50.000 kinderen, van wie tachtig procent ouders heeft met een vitaal beroep. Twintig procent krijgt opvang vanwege een onveilige thuissituatie.

Scholen en gemeenten trokken deze week aan de bel omdat een aantal kwetsbare kinderen niet in beeld is. De minister benadrukt dat instanties moeten blijven proberen deze kinderen op te sporen.

"We verwachten van gemeenten en scholen dat zij ieder kind in beeld brengen en sporen hen aan zoveel mogelijk oplossingen te bieden aan kinderen die dat nodig hebben", schrijft Slob.

Zomerscholen

De scholen blijven in ieder geval tot 28 april gesloten. Of ze daarna weer opengaan, is nog onduidelijk. Slob zei vorige week dat hij wacht op een nieuw onderzoek van het RIVM naar de rol van kinderen en jongeren bij de verspreiding van corona. Maar dat onderzoek is vorige week maandag begonnen en zal naar verwachting zes weken duren.

Op korte termijn bespreekt Slob met de Onderwijsraad over de vraag hoe leerlingen kunnen worden bijgespijkerd als de scholen weer opengaan, bijvoorbeeld door middel van zomerscholen.


3-4-2020 22:24

In het Midden-Oosten worden huisdieren op straat gezet uit angst dat ze het coronavirus kunnen overbrengen. Vooral honden en katten hebben het zwaar te verduren.

"Overal op straat tref ik huisdieren aan. Rashonden en prachtige katten die uit huis zijn gezet door hun baasje," vertelt Roulinia van de dierenorganisatie Adopting a pet in Lebanon. Ze rijdt elke dag urenlang door de hoofdstad Beiroet en omstreken om zoveel mogelijk honden te redden. "Dieren worden vastgebonden aan een boom of ze rennen los rond. Ik weet me geen raad."

In een reportage over het coronavirus en huisdieren primetime op de Libanese televisie werd vorige week gesuggereerd dat het virus kan worden overgebracht van huisdier op mens. "De paniek sloeg meteen toe. Mensen werden zo bang dat ze hun huisdieren op straat zetten," vertelt Roulinia. Die reportage heeft volgens haar niet alleen de dieren in gevaar gebracht maar ook hun baasjes. "Mensen die nog met een hond over straat gaan worden weggekeken. Ook wordt er vergif op straat gelegd, verstopt in stukjes vlees of rattengif. Er zijn al heel veel honden overleden."

Zelf weet ze niet waar ze alle honden nu nog moet opvangen. Haar buren bellen elke dag de politie omdat ze tijdelijk zoveel honden in huis heeft gehaald. "Ook zij zijn bang dat ik het virus het gebouw in breng. Ik ben een paniekaanval nabij."

Joyce Akiki, de journaliste die de reportage maakte, kreeg een vloedgolf van kritiek over haar heen. Mensen reageerden op haar Facebookpagina dat zij verantwoordelijk is voor de dood van honderden huisdieren. Maar Akiki vertikte het zich te verontschuldigen en bleef bij haar standpunt. "Behandel huisdieren als iemand die het coronavirus zou hebben", reageerde ze op Facebook. "Ik heb niemand uitgenodigd zijn of haar huisdier te vermoorden."

Arabische beroemdheden delen op social media massaal foto's van hun huisdier in een poging om het tij te keren:

"Er is een verdriedubbeling van huisdieren die gedumpt worden," zegt Sevine Fakhoury, medeoprichter van dierenasiel Beirut for the Ethical Treatment of Animals (BETA). Ze laat foto's zien van honden en katten die enorm zijn toegetakeld. "Sommige beelden zijn echt te gruwelijk om je te laten zien. Dieren zijn met een auto overreden of in hun snuit geschoten. We zien schuimbekkende honden nadat ze per ongeluk gif hebben gegeten. Het is te gek voor woorden."

Ze vertelt dat het overvolle opvangcentrum, waar honderden honden en katten met het minimum worden opgevangen, binnenkort de deuren zal moeten sluiten. Net als voor veel andere shelters zorgt de economische crisis in Libanon voor enorme problemen.

"Door de inflatie is de prijs van dierenvoer met soms wel veertig procent gestegen. Mensen kunnen het niet meer betalen," zegt Maggie Shaarawi van de Animals Lebanon. De organisatie probeert campagne te voeren, maar het fondsenwerven lukt nauwelijks. "En nu is het vliegveld door de lockdown ook nog eens dicht. We hadden dertien honden die voor adoptie naar Amerika zouden gaan. Dat kan nu niet doorgaan. Daarnaast hebben we ook twee beren, een leeuw, een hyena en een walibi gered die hier nu vastzitten, omdat ze niet kunnen vliegen."

Ook elders in het Midden-Oosten pakt het coronavirus slecht uit voor huisdieren. In Jordanië worden katten via Facebook aangeboden, omdat de baasjes ze niet langer in huis willen hebben. "Ik houd mijn hondje al weken binnen en laat haar uit op het balkon", vertelt een woedende Maye Al Janabi uit Amman. "Ik laat haar uit op het balkon. Verschrikkelijk wat al die onwetende mensen met hun huisdieren doen."

Een vrouw uit de Egyptische hoofdstad Caïro vertelt dat sommige moskeeën geadviseerd hebben om huisdieren zo snel mogelijk weg te doen. "Ze worden nu zelfs doodgeschoten." De vrouw wil liever niet met naam genoemd worden, omdat gesprekken over het coronavirus in Egypte gevoelig liggen. Omdat ze naar het buitenland zal verhuizen was ze bezig een paspoort voor haar hond te maken. "Om dat te kunnen doen, moest de hond van de Egyptische autoriteiten een coronatest ondergaan. Ik heb uren in een kliniek gezeten en op het officiële coronadocument van mijn hond gewacht. Ik wist niet of ik moest huilen of lachen."


3-4-2020 22:18

Naar aanleiding van terugkerende discussies over vocht, schimmel en de staat van woningen in Den Haag gaat de gemeente een groot onderzoek doen naar huizen in de stad. Volgens Omroep West zijn er veel zorgen over de gezondheid en veiligheid van Hagenaars die in slecht onderhouden of onveilige woningen zitten. Er zijn al jaren klachten over.

Het onderzoek, dat dit jaar begint, richt zich volgens de gemeente dan ook op "kwaliteitsaspecten die direct de gezondheid of de veiligheid van inwoners van Den Haag raken."

Specifiek wordt er gekeken naar de kwaliteit van de gevels en balkons en de aanwezigheid van vocht, schimmel, asbest en loden waterleidingen. Ook worden de gas- en elektra-installaties en de fundering bekeken.

Steekproef

In het onderzoek worden allerlei woningen meegenomen, zoals corporatiewoningen, particuliere huurwoningen en koophuizen. "We willen kijken hoe de straat er in de breedte voorstaat", zegt PvdA-wethouder Martijn Balster. "We gaan een goede steekproef doen zodat we een goed beeld krijgen van alle wijken in Den Haag. Met de uitkomsten van het onderzoek in de hand weten we waar verbeteringen nodig zijn."

Die verbeteringen moeten particuliere huiseigenaren zelf betalen. "Verhuurders zijn verantwoordelijk voor fatsoenlijke woonomstandigheden voor huurders. Als gemeente kunnen we daarop toezien en optreden als het misgaat."

Het is nog niet duidelijk hoeveel huizen onderzocht zullen worden. Wat de steekproef gaat kosten is ook nog niet bekend. Er wordt eerst een onderzoeksopzet gemaakt.

Richard de Mos van Hart voor Den Haag/Groep de Mos ziet niks in het plan, schrijft hij op Twitter:


3-4-2020 22:15

Leerlingen van een middelbare school in Naaldwijk zijn donderdag getuige geweest van een mishandeling van hun docent. De vrouw gaf les via Teams, een online videoverbinding, toen ze werd mishandeld door haar partner.

Een woordvoerder van de middelbare school ISW Hoogeland bevestigt een verhaal hierover in De Telegraaf. Tegen de man is aangifte gedaan. Met de docente gaat het naar omstandigheden goed. Wat er aan de mishandeling vooraf is gegaan, is niet duidelijk.

Omdat scholen zijn gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden veel lessen online gegeven met rechtstreekse video- en geluidsverbindingen.

Beelden in WhatsApp-groepen

Beelden van de mishandeling zijn opgeslagen en circuleren in WhatsApp-groepen. Ongeveer dertig leerlingen zouden getuige zijn geweest van het incident.

"In de eerste plaats voor de kinderen en hun ouders, maar ook voor de school is het heel heftig", zegt de woordvoerder van de school. "We roepen op om de beelden van WhatsApp te verwijderen. Gisteren hebben we de ouders van de leerlingen van de betreffende klas persoonlijk gebeld en vandaag de hele school gemaild."

Leerlingen of ouders die willen praten over het voorval kunnen terecht bij de teamleiders van de school. "Als iemand wil praten, een vraag heeft of slachtofferhulp nodig heeft, dan kunnen ze bij ons aankloppen."


3-4-2020 20:43

Het werkt bijna net zo eenvoudig als een zwangerschapstest. Het Belgische bedrijf Coris Bioconcept ontwikkelde de afgelopen maanden een snelle test die je binnen een kwartier vertelt of je corona hebt. Je kunt het niet helemaal zelf doen, zoals bij een zwangerschapstest, maar een bezoek van een kwartiertje aan een arts is voldoende om te weten of je het virus hebt opgelopen.

"We hebben geluk gehad," zegt Thierry Leclipteux van Coris Bioconcept. "Veertien jaar geleden werkten we aan een project om op SARS te testen. We hebben de ingrediënten uit die tijd weer gebruikt voor het virus dat wel SARS 2 wordt genoemd, het nieuwe coronavirus."

Zo gaat de test in zijn werk:

Met de nieuwe test boek je uren tijdwinst, want bij de standaard coronatest duurt het al snel 24 uur voordat je de uitslag binnen hebt. Er zit wel een flinke adder onder het gras: de sneltest is veel minder betrouwbaar dan de standaardtest. Hooguit zeven op de tien coronapatiënten worden door de test herkend. De anderen lopen bij de dokter weg in de overtuiging dat ze het virus niet hebben.

Snel isoleren

Toch vinden Belgische experts de test een vooruitgang. Dat de test nog niet heel betrouwbaar is, is vervelend, maar op dit moment moeten medici roeien met de riemen die ze hebben, zegt Nesya Goris van het bedrijf Virovet. Zij voert de standaardtesten de komende tijd uit voor de Belgische overheid. "Maar het is belangrijk om verschillende testen naast elkaar te gebruiken."

Die snelheid van een kwartier geeft België de kans om coronapatiënten snel te isoleren en de omgeving te waarschuwen. "Hoe sneller je patiënten op de hoogte kunt brengen van een positieve coronatest, hoe sneller ze ook extra maatregelen kunnen nemen," zegt Goris. "Een paar uur kan dan al helpen. Dit is een virus dat zich zeer snel verspreidt. Ik denk dat elke tijdwinst op dat vlak zeker een meerwaarde kan betekenen."

Weinig meerwaarde

Het Nederlandse RIVM kent de Belgische test niet, maar staat in het algemeen sceptisch tegenover sneltesten, juist omdat de resultaten niet altijd betrouwbaar zijn. Een woordvoerder van het RIVM ziet er bovendien maar weinig meerwaarde in. "Door de maatregelen hebben we alle contacten nu ook al zo veel mogelijk beperkt en moeten mensen met heel lichte klachten toch al thuis blijven."

Maandag overleggen de experts in het Outbreak Management Team over de vraag welke (snel)testen eventueel in Nederland gebruikt zouden kunnen worden. Er wordt al onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van verschillende tests die op de markt zijn.

Een voordeel van deze tests is volgens Goris dat de isolatie van bewezen coronapatiënten al snel veel strenger wordt. "We gaan nog steeds naar de supermarkt, we hebben nog steeds contact binnen het gezin. Als mensen weten waar ze aan toe zijn, weten dat ze het virus hebben, kunnen ze zelf meer maatregelen nemen." Belangrijk is wel dat iedereen die volgens de sneltest geen corona heeft, daarna nog eens getest wordt met de standaardtest.

De sneltesten zijn pas over één of twee weken buiten België beschikbaar. "We hebben veel samengewerkt met de Belgische overheid en willen nu iets teruggeven," zegt directeur Leclipteux. "Daarom voorzien we eerst de Belgische markt en de Belgische ziekenhuizen. Pas daarna komt het buitenland."


3-4-2020 20:36

Rumag-topman Thijs van der Heide legt per direct zijn functie neer. Zijn vertrek komt vlak nadat het socialemediaplatform in opspraak is geraakt door de verkoop van een omstreden 'corona-kledinglijn'.

Rumag, dat ook een YouTube-kanaal heeft, is populair op sociale media. Het bedrijf zet pakkende en soms provocerende uitspraken online. Dat gebeurt met witte letters tegen een zwarte achtergrond en in plaats van spaties worden punten gebruikt. Er was al langere tijd kritiek dat Rumag daarvoor zelf geen teksten bedenkt, maar ze veelal vertaalt uit het Engels.

De organisatie zegt dat "nooit onder stoelen of banken te hebben gestoken". "Rumag is geen journalistieke organisatie en speelt volgens de regels van het wereldwijde web. We produceren zelf content én selecteren relevante wereldwijde content voor ons publiek."

Zondag met Lubach

De kritiek op het bedrijf kwam deze week tot een hoogtepunt in de laatste uitzending van Zondag met Lubach. Daarin beschuldigde presentator Arjen Lubach Rumag van plagiaat en stelde hij dat het bedrijf te veel verdient aan T-shirts waarvan de opbrengst voor het Rode Kruis zou zijn.

Rumag publiceert niet alleen teksten, maar zette ook een 'coronacollectie' op, onder meer met mondkapjes met spreuken als 'mondkappen.nou' en 'coronalijer'. Maandag reageerde het bedrijf op de kritiek uit Zondag met Lubach.

Toen stelde de organisatie dat "de mondkapjes destijds waren ingezet als ludieke actie om aandacht te genereren voor het Rode Kruis." Volgens Rumag bestonden de kapjes niet echt, maar werd verwezen naar een pagina van het Rode Kruis om jongeren te wijzen op de noodzaak te doneren. "Toen er veel vraag kwam naar deze mondkapjes hebben wij ze alsnog fysiek te koop aangeboden."

Gemaakte fouten herstellen

Rumag heeft Ferdi Buijsrogge aangesteld als opvolger van Van der Heide. De nieuwe directie van Rumag zegt nu dat het bedrijf "behoorlijk tekort is geschoten" in zijn reactie op de kritiek die het gekregen.

"Rumag is brutaal, erg brutaal en soms te brutaal. Als je kritiek hebt op anderen, moet je zelf ook met kritiek kunnen omgaan. Daarom hebben de aandeelhouders en de nieuwe directie besloten elke vorm van plagiaat te veroordelen. Waar dat redelijkerwijze mogelijk is wil de directie gemaakte fouten herstellen", staat in een persbericht.

Van der Heide zegt een stap terug te doen in het belang van het platform. "In de afgelopen periode heb ik de impact van sommige uitlatingen verkeerd ingeschat. In het belang van Rumag, in het belang van de medewerkers die ik een warm hart toedraag en de toekomst van het bedrijf, heb ik in overleg met de directie besloten om terug te treden als ceo. Ik ben trots op wat we hebben neergezet en ik wens iedereen bij Rumag het allerbeste."


3-4-2020 19:19

Ziekenhuizen mogen op hun IC's tijdelijk een slaapmiddel voor dieren gebruiken om mensen die beademd moeten worden in slaap te houden. Het gaat om propofol. De variant van dat middel voor mensen is schaars. De voorraden zijn bijna uitgeput en de hele wereld is op zoek naar het middel.

Propofol wordt ook in de diergeneeskunde gebruikt met als enige toevoeging een conserveermiddel, dat ook in sommige andere geneesmiddelen voor mensen wordt gebruikt en dus geen problemen oplevert.

Apothekers kunnen zelf geen propofol maken. Ze zetten wel alles op alles om een alternatieve combinatie van middelen om patiënten in slaap te houden zelf te bereiden, midazolam en sufentanil.

Uitgebreid onderzoek

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers en de ziekenhuisapotheker van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht beantwoordden maandag de vraag of veterinaire propofol ook voor mensen te gebruiken is met 'ja'.

Gevraagd om een reactie daarop kondigde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan samen met het College Beoordeling Geneesmiddelen een onderzoek te beginnen naar de mogelijkheid om die veterinaire propofol in te zetten bij het in slaap houden van mensen op de IC. Dat blijkt dus mogelijk. Veiligheid en kwaliteit zijn volgens de IGJ gegarandeerd.

Aan de tijdelijke toestemming voor gebruik van het middel is een kwaliteitstoets voorafgegaan. "Hierbij bleek dat het diergeneesmiddel dat nu is toegelaten, aan dezelfde hoge veiligheids- en kwaliteitseisen voldoet als de middelen voor mensen waar nu door het coronavirus een tekort aan kan ontstaan", is de conclusie.

Alle beetjes helpen

Ook de fabrikanten van diergeneesmiddelen kunnen op dit moment geen grote hoeveelheid veterinaire propofol leveren. Daarbij komt dat aan mensen een veelvoud gegeven moet worden van de veel kleinere doseringen voor huisdieren. Bovendien worden covid-19-patiënten weken beademd.

Aan de productie van diergeneesmiddelen worden volgens de IGJ dezelfde kwaliteitseisen gesteld als aan de productie van medicijnen voor mensen. Voor beide gelden dezelfde Europese richtlijnen. De IGJ controleert de productie van diergeneesmiddelen op dezelfde manier als die van medicijnen voor mensen.


3-4-2020 18:55

Als er niet genoeg intensivecarebedden meer zijn, kan er mogelijk een situatie ontstaan waarbij niemand op de IC nog gereanimeerd wordt. Als het tekort aan bedden nog meer zou oplopen, zullen in het uiterste geval mensen van 70 jaar en ouder niet meer worden opgenomen.

Dat staat in de verder aangescherpte richtlijn voor IC-artsen van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Die is opgesteld voor het moment dat er door het coronavirus niet genoeg IC-bedden meer zijn en er in het uiterste geval moet worden gekozen wie er nog worden opgenomen. De aanscherping is toegevoegd aan het al bestaande "draaiboek pandemie".

Op dit moment geldt de zogenoemde fase 2, dat betekent dat er nog voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Er wordt hard aan gewerkt om de IC-capaciteit nog verder uit te breiden. Door de coronacrisis hebben veel meer patiënten dan normaal een IC-bed nodig en volgens de NVIC moet de minister van Volksgezondheid te besluiten wanneer van fase 2 naar 3 wordt gegaan.

De regels die dan worden gehanteerd zijn dat er geen nieuwe patiënten op de intensive care komen die weinig kans hebben om te overleven of een korte levensverwachting hebben. Het gaat om mensen met en zonder coronabesmetting met deze aandoeningen:

Hartstilstand waar niemand bij was, waardoor (te) veel schade is ontstaan Ernstig trauma, waarbij de kans op overlijden meer dan 90 procent is Ernstige brandwonden, waarbij de kans op overlijden meer dan 90 procent is Ernstige en onherstelbare hersenaandoeningen Uitgezaaide kanker, inclusief bloedkanker (leukemie) met een lage levensverwachting Orgaanfalen (zoals hartfalen of longfalen) met een lage levensverwachting Ziektes van het immuunsysteem met een lage levensverwachting Mensen die compleet hulpbehoevend zijn voor hun dagelijkse verzorging (CFS-score 7 of hoger) Terminaal zieken

Alleen als blijkt dat het niet meer opnemen van bovenstaande groepen niet genoeg effect heeft op de IC-capaciteit (en er dus nog steeds bedden te weinig zijn) gaat de selectie nog een stap verder. De volgende mensen met én zonder coronabesmetting komen dan mogelijk niet meer voor een IC-bed in aanmerking:

Patiënten die aan bovenstaande criteria voldoen en nu nog op de IC liggen, hun behandeling zal worden gestaakt Patiënten die een hart-longmachine nodig hebben Patiënten die een hartstilstand krijgen op IC worden niet meer gereanimeerd Mensen die niet compleet hulpbehoevend zijn voor hun dagelijkse verzorging, maar duidelijk minder reserves hebben dan anderen, onafhankelijk van hun leeftijd (CFS-score 5 of hoger)

En als het beddentekort zo nijpend wordt dat zelfs met behulp van de bovenstaande criteria niet meer alle coronapatiënten kunnen worden behandeld, wordt er overgegaan tot een leeftijdsgrens:

Patiënten van 70 jaar en ouder worden dan niet meer opgenomen.

Tegelijkertijd met de hiervoor genoemde leeftijdsgrens voor IC-opname moeten er ethische principes gaan gelden om te kunnen bepalen wie er nog een bed krijgt. De regels daarvoor bestaan nog niet en de NVIC verwijst daarvoor naar een richtlijn, die binnenkort door Artsenfederatie KNMG zal worden gepubliceerd.


3-4-2020 17:51

Een partij van 600.000 in Nederland afgekeurde mondmaskers die in China geproduceerd zijn, waren wel degelijk bedoeld voor medisch gebruik. Dat laat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd weten aan de NOS. China claimt dat de bewuste maskers daarvoor niet bestemd waren en dat de Nederlandse overheid ze daarom nooit aan ziekenhuizen had mogen leveren voor gebruik door IC-artsen en -verpleegkundigen.

De IGJ en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid riepen de maskers terug, nadat ziekenhuizen aan de bel hadden getrokken omdat ze niet deugden. De maskers pasten niet goed over de mond en neus van de gebruikers en de tegen virusdeeltjes beschermende membranen werkten niet goed. De Chinese overheid liet via een woordvoerder op Twitter weten dat de maskers helemaal niet voor medisch gebruik bedoeld waren.

Maar "de Chinese kwaliteitsstandaard KN95 van de mondmaskers is een medische code", zegt een woordvoerder van de IGJ. "Het gaat hier niet om maskers van stukadoorskwaliteit." Ook het ministerie van VWS houdt vast aan die opvatting.

Gisteren had een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de berichtgeving over de kwestie op de korrel genomen tijdens een online persbriefing. Volgens een weergave van de persconferentie in de Chinese krant Global Times zei de woordvoerder te hopen dat er geen "achterliggende motivatie" bestaat voor deze berichten.

Douanedocumenten

"De producten stonden beschreven als 'niet-medische maskers' in de douanepapieren", zei hij. Een zegsman van het ministerie van Handel voegde daaraan toe: "Niet-medische maskers kunnen niet gebruikt worden voor medische doeleinden. Medisch personeel op intensivecare-units kan ze niet gebruiken." De Chinese producenten hebben dat ook laten weten aan hun Nederlandse klanten voordat de maskers werden verstuurd, blijkt uit enkele e-mails die de NOS heeft ingezien.

De uitspraken van de woordvoerders van de Chinese ministeries staan dus haaks op de mening van de Nederlandse inspectie. Terwijl die op 23 maart een bericht publiceerde dat bepaalde mondmaskers die buiten Europa zijn goedgekeurd, gelijkwaardig zijn aan mondmaskers die aan de Europese normen voldoen.

Maar precies die maskers, van fabrikant Putian Jinlilais Clothing Weaving Co, zijn teruggeroepen door de inspectie, omdat ze toch niet zouden voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. "Bescherming door deze mondneusmaskers is daardoor niet gegarandeerd", aldus de IGJ in een mededeling van zaterdag 31 maart.

Nieuw beleid

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook nog "dat Chinese bedrijven de klok rond hebben gewerkt om noodzakelijke medische producten te leveren aan de wereld, die het hoofd moet bieden aan een ongekende pandemie. Als altijd heeft China veel aandacht geschonken aan de kwaliteit van de export."

Tot nu toe konden Chinese bedrijven medische hulpmiddelen exporteren als de daarvoor benodigde buitenlandse certificaten waren afgegeven. Dat is nu veranderd. Het is onduidelijk of dat een rechtstreeks gevolg is van het conflict tussen Nederland en China over de afgekeurde maskers.

In ieder geval is er sinds woensdag nieuw beleid van kracht, zegt Buitenlandse Zaken in Peking.

"Om de kwaliteitscontrole van de export van medische producten te versterken, verlangt China vanaf woensdag dat alle medische producten voor ze geëxporteerd worden over een door de Chinese autoriteiten uitgegeven certificaat beschikken." De nieuwe regeling werd afgelopen dinsdag bekend gemaakt.


3-4-2020 17:35

In Zuidoost-Azië is binnen één regio goed te zien hoe verschillend landen de verspreiding van het coronavirus proberen aan te pakken. Alle uitersten vind je er terug. Het aantal besmettingen is er ondertussen voor een groot deel onbekend door een gebrek aan uitgevoerde tests.

Op de Filipijnen heeft president Duterte drastische maatregelen ingezet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In en rond hoofdstad Manilla geldt al bijna drie weken een totale lockdown: je mag er de straat niet meer op. Deze week braken de eerste protesten uit omdat Filippino's in de arme wijken niet mogen werken, maar ook niet voldoende eten hebben.

Duterte haalde donderdag keihard uit naar mensen die maatregelen overtreden:

In landen als Cambodja en vooral Myanmar gebeurt bijna het tegenovergestelde. Myanmar bleef zelfs onwaarschijnlijk lang een 'witte vlek' met helemaal geen besmettingen. Pas vorige week meldde het land de eerste twee patiënten, nu zouden het er twintig zijn. Een woordvoerder van de regering beweerde dat Myanmarezen minder bevattelijk voor het virus zouden zijn door hun "levensstijl en dieet".

Voor zowel Cambodja als Myanmar geldt dat ze, zeker in het begin van de crisis, China graag te vriend wilden houden. De regeringsleiders wilden geen maatregelen nemen tegen het land dat verreweg het meest in hun economieën investeert.

Weinig testen

Voor bijna alle landen in de regio geldt dat ze relatief weinig inwoners testen. De aantallen besmette patiënten zullen dus vele malen hoger liggen dan de officiële cijfers. Er bestaan wel aanwijzingen dat het virus minder makkelijk overleeft in tropische temperaturen met een hoge luchtvochtigheid, maar voor harde conclusies daarover is meer onderzoek nodig.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO sprak eerder zorgen uit over de ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus in Zuidoost-Azië. Ook omdat deze landen bijna allemaal een zwakke gezondheidszorg hebben.

In Indonesië stond het aantal besmettingen vrijdag op 1.986 bevestigde gevallen, met 181 doden. Voor een bevolking van 270 miljoen inwoners is dat aantal onwaarschijnlijk laag. Er gaan voorspellingen rond dat de besmettingen zelfs in de honderdduizenden zouden kunnen lopen.

Dinsdag kondigde de Indonesische president Joko Widodo de noodtoestand over de volksgezondheid af, waardoor bijvoorbeeld het afsluiten van wegen of het nemen van quarantainemaatregelen makkelijker wordt. Maar tot nu toe heeft de president geen gehoor gegeven aan toenemende druk om een lockdown over het land af te roepen. Intussen nemen allerlei buurten, steden en provincies hun eigen maatregelen om zich af te sluiten van de buitenwereld, bijvoorbeeld met spandoeken of wegblokkades.

Correspondent Annemarie Kas maakte eerder deze week op Bali deze reportage:

Uitzondering op de regel in Zuidoost-Azië leek de afgelopen weken stadsstaat Singapore. Daar zijn tot nu toe nog maar vijf mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Singapore houdt met een opsporingssysteem heel precies bij wie besmet zou kunnen zijn en die mensen moeten verplicht in quarantaine. Met een applicatie die inwoners van de stad vrijwillig op hun smartphone downloaden, houdt de overheid hun locatiegegevens bij om zo het opsporen makkelijker te maken.

Lang leek Singapore daarmee het probleem relatief onder controle te hebben. Maar vandaag maakte de premier toch bekend ook nog verdere maatregelen te nemen, omdat het aantal besmettingen te snel stijgt. De scholen gaan dicht en de Singaporezen moeten nu ook vanuit huis gaan werken.


3-4-2020 17:32

"Mevrouw, hoe lang geleden hebben je kinderen gegeten?" Coraline Kooistra vraagt het, terwijl ze een voedselpakket op de tafel in de keuken legt. De buren hadden de hulpverleenster naar dit huis gestuurd. In de hoek zag ze twee magere jongetjes, een van vier en de ander van zeven. Heel mager, donkere plekken onder de ogen. "Precies twee weken geleden hebben de kinderen voor het laatst brood gegeten", zegt hun moeder. "Toen was er nog geen coronavirus en was de school nog open."

Coraline Kooistra is hulpverleenster en werkt bij de Crisisbank van de Stichting Tegen Kindermishandeling op Curaçao. "Deze vrouw heeft bijstand en maakte zo nu en dan het huis schoon voor een meneer in de buurt. Maar die meneer had haar naar huis gestuurd, omdat hij zelf zijn baan was verloren."

Curaçao is in lockdown. Mensen zitten verplicht thuis. Winkels zijn dicht, op supermarkten en apotheken na. Als je een auto hebt, mag je twee keer per week boodschappen doen. Wanneer je de straat op mag is afhankelijk van de lettercombinatie van je nummerplaat. Het vliegverkeer is op 13 maart, precies drie weken terug, stilgelegd.

De toen nog aanwezige toeristen hebben het eiland inmiddels verlaten. Curaçao is in één klap zijn belangrijkste bron van inkomsten kwijt. Gevolg: 16.000 mensen in de toeristische sector zijn hun baan kwijt. De regering zoekt naar oplossingen.

De dagloners, die 's ochtends nog niet weten of en hoeveel geld ze vandaag gaan verdienen, zijn de eerste slachtoffers. 1300 hebben zich inmiddels gemeld bij het ministerie van Sociale Zaken voor steun. Maar velen kennen de weg niet in die wereld of zijn illegaal op het eiland. Naar schatting 15.000 Venezolanen leven ondergronds, bang om opgepakt te worden.

Elf bevestigde patiënten

In de strijd tegen het virus lijkt Curaçao het goed te doen Er zijn slechts elf bevestigde corona-patiënten op een bevolking zo groot als Amersfoort. Ter vergelijking: die stad heeft bijna drie keer zoveel bevestigde besmettingen.

Het aantal patiënten valt ook mee in vergelijking met de andere grote Antilliaanse eilanden, Aruba en Sint-Maarten. Aruba telt 60 patiënten op 106.000 inwoners en op Sint-Maarten gaat het deze week ineens hard, van zes gevallen op maandag naar 23 vandaag.

Het relatief lage cijfer op Curaçao is volgens de overheid te danken aan het snel invoeren van strenge maatregelen. Er was in het begin veel draagvlak voor dat beleid, maar volgens Coraline Kooistra duurt dat niet lang meer.

"Gisteren weer nieuwe maatregelen op het nieuws. De mensen die ik zie, hebben eten nodig. Al die regels interesseeren hen geen bal. Zelfs corona interesseert hen niet. Ze willen eten. Ze moeten eten. That's it. Voedsel is nu de voornaamste zorg. We maken het echt niet beter als wij deze mensen aan de kant zetten. Er zijn er zoveel."

Ivonne Christiaan van de Stichting Shimaruku Curaçao houdt zich al sinds 1996 bezig met het inzamelen van middelen om schoolgaande kinderen in de buurt eten te geven. "Thuis krijgt niet ieder kind voldoende. Door de maatregelen van de overheid ligt het buurtcentrum plat, zodat de kinderen nu geen enkele maaltijd meer krijgen."

Voedselpakketten uitdelen

Haar stichting gaat voedselpakketten uitdelen in de buurt. Rond de vijftig gezinnen zijn daarvan afhankelijk. "We zijn ondertussen bezig met het inkopen van de goederen, maar wachten nog op ontheffing zodat we de voedselpakketten kunnen brengen. Dat schiet niet erg op. Andere hulpverleners, zoals de voedselbank, hebben daar ook problemen mee."

Lange rijen vormen zich inmiddels voor de supermarkt. Honderden meters lang. Zelfs nu driekwart van alle auto's de weg niet op mag. Een ondernemer die geduldig staat te wachten - hij moest zijn restaurant sluiten op het toeristische Mambo Beach- zegt: "Dit zijn mensen die nog wat kunnen kopen omdat ze werk hebben of nog wat geld achter de hand. Maar wat gaat er volgende week gebeuren? Dan gaan ook de mensen de straat op die niks meer hebben, of ze mogen of niet. Ik vrees het ergste."


3-4-2020 17:28

Gökmen T., die tot levenslang is veroordeeld voor de aanslag op de tram in Utrecht in maart vorig jaar, gaat niet in hoger beroep. Dat heeft zijn advocaat Seebregts laten weten. Vandaag is de laatste dag dat beroep tegen het vonnis kan worden aangetekend. Seeebregts zegt dat zijn cliënt ervoor heeft gekozen niet in beroep te gaan.

Doordat er geen hoger beroep komt, is het vonnis van levenslang definitief. De rechtbank achtte twee weken geleden alle aanklachten tegen T., waaronder vier moorden en drie pogingen tot moord, bewezen.

Gökmen T. opende op 18 maart 2019 in een tram in Utrecht het vuur op de passagiers. Daarna stapte hij uit en ging hij door met schieten. Hij doodde in totaal vier mensen en verwondde meerdere anderen. T. werd na een urenlange klopjacht diezelfde dag opgepakt in Utrecht.

Middelvinger en kusgebaren

T., die zwakbegaafd is, wilde voorafgaand aan zijn proces niet meewerken aan een psychologisch onderzoek. De rechtbank noemde de kans op herhaling groot en liet dat zwaar meewegen bij het besluit om levenslang op te leggen. Een tijdelijke gevangenisstraf zou de maatschappij onvoldoende beschermen, oordeelden de rechters.

Tijdens het proces waren er tal van incidenten. Gökmen T. maakte voortdurend duidelijk de rechtbank niet te erkennen. Hij spuugde naar zijn advocaat en naar de rechters, stak zijn middelvinger op en maakte kusgebaren naar de officieren van justitie. T. werd diverse keren uit de rechtbank verwijderd.

Bekijk hier de conclusie die de voorzitter van de rechtbank aan het eind van het proces trok:


3-4-2020 17:13

In Leiden zijn twee kinderen naar het ziekenhuis gebracht, nadat in de woning waar ze waren een dode was gevonden.

Door wie de overledene werd gevonden heeft de politie niet bekendgemaakt. De jonge kinderen moesten voor controle naar het ziekenhuis. Het is niet duidelijk of ze gewond waren. Naast de kinderen en de overledene was er niemand in het huis.

De politie heeft onderzocht of de dode in het huis door een misdrijf om het leven is gekomen, meldt Omroep West. Dat is niet het geval.


3-4-2020 16:50

De Amerikaanse soullegende Bill Withers is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie aan persbureau AP. Withers bezweek in Los Angeles aan hartproblemen

Withers werd in de jaren 70 wereldberoemd met hits als Lean On Me, Ain't No Sunshine en Lovely Day. Zijn carrière eindigde al na vijftien jaar, in het midden van de jaren 80, toen hij weigerde zijn contract bij platenmaatschappij Columbia te verlengen uit ergernis over de invloed die platenbazen op zijn werk hadden gekregen.

Lean on Me:

Zijn soulvolle liedjes waren een inspiratie voor vele generaties muzikanten na hem. Questlove, de drummer van de Grammy-winnende band The Roots, omschreef Withers in 2015 tegenover muziekblad Rolling Stone als "de laatste alledaagse Afro-Amerikaan". Questlove: "Bill Withers komt het dichtste bij een Bruce Springsteen voor zwarte Amerikanen".

In datzelfde jaar kreeg hij een plek in de prestigieuze Rock and Roll Hall of Fame. Stevie Wonder introduceerde hem.

Withers maakte acht platen en won drie Grammy's. Zijn familie laat weten "kapot" te zijn door het overlijden van de zanger en componist. "Maar zijn muziek zal er voor eeuwig zijn. In deze moeilijke tijd hopen we dat zijn muziek troost en vermaak biedt."


3-4-2020 16:30

Zilverwangneushoornvogel Balou in Texel Zoo heeft een 3D-geprinte hoorn gekregen op zijn snavel. Het dier was door vorige eigenaren binnengebracht met een kapotte hoorn. Zij hoopten dat het dierenpark iets voor de vogel kon betekenen. De hoorn is gemaakt door de Universiteit Utrecht.

De hoorn is voor een zilverwangneushoornvogel volgens Texel Zoo belangrijk, omdat deze beschermt tegen eventueel hoofdletsel. "Hij was heel kwetsbaar", vertelt een woordvoerder. "Alleen een dunne vlies beschermde nog de aderen. Als hij zich stootte begon hij enorm te bloeden."

Universiteit Utrecht heeft een CT-scan uitgevoerd bij de vogel om de juiste pasvorm te maken. "Dit was voor het eerst hier in Nederland, een hoorn gaat ook niet snel kapot", zegt een woordvoerder van Texel Zoo. Volgens haar kon er informatie vanuit het buitenland gebruikt worden over het printen van snavels om te kijken hoe een hoorn gemaakt kon worden.

In december is de vogel succesvol geopereerd en daarna in de gaten gehouden. "We wisten niet zeker hoe hij zou reageren, of de hoorn zou blijven zitten en of er complicaties zouden zijn. De hoorn heeft alle proeven doorstaan en de vogel gedraagt zich hetzelfde als daarvoor."

Hoe de hoorn op de snavel van het dier kapot is gegaan is niet bekend.


3-4-2020 16:25

De man uit Etten-Leur die dinsdag werd opgepakt nadat zijn kinderen en hun moeder en oma dood waren gevonden, wordt beschuldigd van viervoudige moord. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Breda bekendgemaakt.

De slachtoffers werden vorige week zaterdag in hun eigen huis gevonden. De kinderen waren 2 en 6 jaar oud. Hoe ze om het leven zijn gekomen, is niet bekendgemaakt.

De 33-jarige man werd dinsdag op straat in het dorp aangehouden. Twee mensen die hem kort daarvoor in de buurt van de A58 hadden zien lopen, waarschuwden de politie.

Vandaag moest de verdachte voor de rechter komen. De man moet nog zeker twee weken in de gevangenis blijven, meldt Omroep Brabant.

Bloemen

In de buurt van het huis waar de slachtoffers werden gevonden zijn door meerdere mensen bloemen gelegd. Ook burgemeester Miranda de Vries heeft bloemen achtergelaten. "Ik ben onder de indruk van de vele blijken van medeleven. Rust zacht lieve familie", heeft ze op Facebook geschreven.


3-4-2020 16:23

De Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong, heeft fel gereageerd op de uitlatingen van zijn Amerikaanse collega in Nederland, Pete Hoekstra. Die haalde in gesprekken met het AD en EenVandaag uit naar China, dat volgens hem sinds het begin van de corona-uitbraak geen betrouwbare informatie heeft verstrekt.

"Solidariteit en wederzijdse steun zijn nu harder nodig dan ooit", reageert Xu Hong. "Maar in plaats daarvan krijgen we helaas wat kwetsende kritische geluiden te horen. Sommigen beschuldigen China van het verspreiden van het coronavirus. Er wordt ook beweerd dat China een 'propaganda-offensief' houdt en 'schuld wil verdoezelen' door het aanbieden van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen aan het Westen. Deze beweringen zijn niet alleen vol met politieke arrogantie en vooroordelen, maar ook in strijd met het menselijk geweten en de morele principes."

Volgens Xu heeft China, in tegenstelling tot wat volgens hem wordt beweerd, wel degelijk op tijd de Wereldgezondheidsorganisatie ingelicht. "Op 27 december 2019 deed een ziekenhuis uit Hubei voor het eerst melding over drie patiënten met een longontsteking met een onbekende oorzaak. Informatie over de epidemie werd op 3 januari 2020 aan de WHO formeel meegedeeld."

'Totaal schaamteloos'

Ook daarna bleef de communicatie met de WHO en andere landen volgens Xu snel en transparant. "Het duurde tot 30 januari voordat de WHO de epidemie tot internationale noodsituatie heeft uitgeroepen. Er was dus geen sprake van vertraging in de informatievoorziening vanuit China."

"Waarom brak de epidemie later dan toch uit in Europa en de VS? China was het eerste land dat ten prooi viel aan het nieuwe virus. Maar zelfs met alle beschikbare kennis van de eigenschappen van het virus en de herhaalde oproepen van de WHO voor betere preventie, hebben sommige landen nauwelijks iets gedaan en laten ze het virus zich op grote schaal verspreiden. Er moet zeker iets heel erg mis zijn gegaan. Het is totaal schaamteloos om niet over eigen fouten na te denken en gewoon de verantwoordelijkheid bij China te leggen."


3-4-2020 15:59

Hartpatiënten mijden massaal het ziekenhuis uit angst besmet te worden met het coronavirus. Bezoeken van mensen met acute hartproblemen aan de Eerste Hart Hulp en de spoedeisende hulp zijn in twee weken tijd meer dan gehalveerd. De hulpvraag bij pijn op de borst, een symptoom van een hartinfarct, is met 45 procent afgenomen vergeleken met twee weken geleden en ten opzichte van dezelfde weken vorig jaar.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) onder cardiologen in vijftien ziekenhuizen verspreid over het land. Ze geven allemaal hetzelfde beeld, ook ziekenhuizen in provincies met weinig coronabesmettingen.

NVVC-voorzitter Bert van Rossum is zeer bezorgd:

"Mensen die thuis een infarct doormaken en niet meteen worden behandeld, lopen blijvende schade op", zegt Van Rossum. "Ze kunnen hartfalen of ritmestoornissen ontwikkelen en dat betekent dat hun kwaliteit van leven echt vermindert". Terwijl er capaciteit genoeg is: op Van Rossums eigen afdeling hartbewaking in het Amsterdamse VUmc zijn nu maar drie van de twaalf beschikbare bedden bezet.

'Zet uw angst opzij'

Van Rossum doet namens alle cardiologen een oproep aan mensen met acute klachten als pijn op de borst, benauwdheid of plotselinge wegrakingen. "Zet uw angst opzij en meld uw klachten toch. Dan zien we wel of u naar het ziekenhuis moet. Wij doen er alles aan om een veilige omgeving te maken, zodat u niet besmet kan worden met het coronavirus." Overigens geldt dit net zozeer voor mensen met neurologische aandoeningen als tia's, beroertes of hersenbloedingen, benadrukt Van Rossum.

Harteraad, het expertisecentrum voor het leven met hart- en vaataandoeningen, ziet dat ook chronische hartpatiënten bang zijn geworden voor het ziekenhuis. Directeur Anke Vervoord: "In de eerste plaats mijden ze zorg uit angst om besmet te worden of om het toch al drukke ziekenhuis niet extra te belasten. Daarnaast komt de afgelopen dagen sterk naar voren dat patiënten erg bang zijn dat ze geen plek op de intensive care krijgen, mocht dat nodig zijn. Iedereen maakt zich zorgen over het tekort aan IC-bedden".

Cardioloog Van Rossum wijst erop dat hartpatiënten zelden op de IC komen. "Wij doen de behandelingen in katheterisatiekamers, niet op de OK. En bij ons liggen ze op de hartbewaking, niet op de intensive care".

Overigens liggen op de intensive care momenteel ook beduidend minder reguliere patiënten:

Joachim Stuifbergen (47) is al jaren hartpatiënt. Hij zit in een traject op weg naar een harttransplantatie of een steunhart. Deze maand zou hij in het ziekenhuis een fietstest moeten ondergaan. Volgende maand moet hij een nieuwe ICD krijgen: een inwendig hartritmekastje. Toch neigt hij er sterk naar die afspraken af te zeggen. "Ik ben bang om besmet te worden met het coronavirus. Als hartpatiënt ben je al niet gezond en ben je extra gevoelig voor zo'n virus, lijkt het. Het versterkt elkaar. Dat is een groot risico".

Telemonitoring

Directeur Vervoord van Harteraad heeft wel een paar suggesties om chronische hartpatiënten over de streep te trekken. "Als patiënten een afspraak afzeggen praten ze meestal niet met de medisch specialist, maar met iemand die afspraken plant. Dan is er geen inhoudelijk medisch gesprek. Ik zou de cardiologen willen oproepen na te denken of ze daar een rol in kunnen spelen. Het gaat erom dat die mensen de geruststelling hebben om die stap te maken."

Het kan ook helpen als de zorg anders wordt georganiseerd. "Is het een idee om sommige ziekenhuizen volledig coronavrij te houden, zodat hartpatiënten daar zonder angst voor besmetting naartoe kunnen?"

Tenslotte wijst ze op de kansen van telemonitoring. Dat wordt nog maar op kliene schaal toegepast, bij patienten met hartfalen. De gedachte is dat hartpatiënten op afstand worden bewaakt. "Dit is een goed moment om daarover na te denken. Laten we de handen ineen slaan en het snel beschikbaar maken voor wie daarmee geholpen is."

Er wordt al concreet gewerkt aan een project voor tele-hartrevalidatie, waarbij patiënten die revalideren van een hartaanval of van een ingreep op afstand kunnen worden gevolgd en begeleid bij hun herstel. De financiering is nog niet rond. "Dit kan een begin zijn."


3-4-2020 15:31

Luchtvaartconcern Air France-KLM praat met banken over miljarden euro's aan noodleningen om daarmee de coronacrisis te doorstaan. Dat meldt het persbureau Reuters. De KLM zou 2 miljard euro aan steun willen ophalen en Air France 4 miljard euro, en de Nederlandse en Franse staat zouden garant willen staan voor de leningen.

Haagse bronnen willen het nieuws niet bevestigen of tegenspreken. Minister Hoekstra wil er weinig meer over kwijt dan dat hij intensieve gesprekken heeft met KLM, met Air France-KLM als geheel en met de Franse staat, maar over de precieze inhoud wil hij niets zeggen. Hij erkent dat hij nauw optrekt met de Fransen.

Vitaal voor Nederlandse economie

Hoekstra voegt eraan toe dat hij alles op alles wil zetten om KLM overeind te houden en "deze lastige fase door te helpen". Hij vindt KLM een vitaal bedrijf voor de Nederlandse economie.

Nederland en Frankrijk bezitten allebei 14 procent van de aandelen in de luchtvaartcombinatie.

Vandaag werd duidelijk dat het kabinet zich niet langer verzet tegen het schrappen van 2000 tijdelijke banen door KLM. Minister Koolmees erkende dat het bedrijf in een moeilijke situatie zit. Hij en Hoekstra hebben gisteren met KLM-topman Elbers gepraat.

De KLM doet een beroep op de noodregeling waarbij de overheid een groot deel van de loonkosten van bedrijven in de problemen betaalt. Volgens Koolmees houdt het bedrijf zich aan de regels. De luchtvaartmaatschappij zegt er alles aan te doen om het vaste personeel aan het werk te houden.


3-4-2020 15:12

Een 38-jarige man uit Rotterdam heeft bekend dat hij een vrouw meermaals heeft gestoken. Ze werd dood aangetroffen in een auto die te water was geraakt. De man blijft voorlopig vastzitten.

De auto werd in december uit de Maas getakeld. De vrouw werd dood gevonden op de bijrijdersstoel en had 22 messteken.

De man was vlak daarvoor uit het water gehaald door de hulpdiensten. Hij was onderkoeld en had een steekwond in zijn borst.

'Zelfverdediging'

Volgens de verdachte hadden de twee ruzie gehad in de auto. De vrouw zou als eerste hebben gestoken. Direct daarop zou hij haar meermaals hebben gestoken en belandde de auto in het water.

De advocaat van de 38-jarige man zegt dat het om zelfverdediging ging. "Mogelijk is de vrouw overleden doordat zij is verdronken en het is niet bewezen dat het de schuld van mijn cliënt is dat de auto te water is geraakt."

Het Openbaar Ministerie wijst erop dat de vrouw 22 keer is gestoken. Zes steekwonden zouden fataal zijn geweest, meldt Rijnmond.

Meer scenario's

De rechter in Rotterdam besloot de man in de cel te laten. "Zelfverdediging is een mogelijk scenario, maar er zijn meer scenario's. Op dit moment staat voor ons nog niet vast dat het alleen zelfverdediging was en dus mag u niet naar huis."

De rechter wil ook dat de man door een psycholoog en een psychiater wordt onderzocht, mede vanwege het grote aantal steekwonden van het slachtoffer. De man is al eens veroordeeld voor geweld in de relationele sfeer.