Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

19-4-2019 10:47

Vier medewerkers van de politie-eenheid Limburg zijn op non-actief gezet. De vier agenten komen uit hetzelfde team en hebben zich volgens de politiechef onprofessioneel gedragen.

Volgens Dagblad de Limburger gaat het om wijkagenten uit de regio Hors-Peel en Maas, maar dat wil de politie niet bevestigen. Wel benadrukt een woordvoerder dat alle wijken nog steeds een wijkagent hebben.

Ook over de beschuldiging laat de politie zich niet uit. De woordvoerder bevestigt alleen dat de politiemensen zich niet hebben gedragen op de manier die de politie van medewerkers verwacht. "We hebben signalen gekregen van niet-integer handelen."

Er loopt een disciplinair onderzoek naar hen. Pas als dat afgerond is, wil de politie meer informatie geven over de zaak.

De medewerkers hebben hun wapen en pepperspray moeten inleveren en mogen het bureau niet meer betreden.


19-4-2019 10:05

Een middelbare school in Amstelveen blijft vandaag dicht uit vrees voor rellen tijdens de geplande stunt van eindexamenkandidaten. De stunt gaat niet door en alle overige scholieren krijgen geen les. Het gaat om het Amstelveen College, een scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo met zo'n 1700 leerlingen.

Aanleiding voor de maatregel zijn berichten dat leerlingen van binnen en buiten de school van plan waren om "flink te gaan rellen", zegt rector Anke de Peuter. Dergelijke berichten verschenen de afgelopen dagen op sociale media. Bezorgde ouders hadden daarop de school benaderd.

"Wat de relschoppers precies wilden gaan doen, weet ik niet", zegt De Peuter. "Maar de berichten waren serieus genoeg om de feestelijkheden te schrappen. We moeten de veiligheid kunnen garanderen." De maatregel werd genomen na overleg met de politie.

Risico

Het besluit viel al gisteravond, maar de school besloot bewust om de ouders en leerlingen pas vanochtend in te lichten. "Anders liepen we risico dat de relschoppers nog vannacht zouden toeslaan", aldus de rector.

De scholieren die nog niet in hun eindexamenjaar zitten, zouden in verband met de feestelijkheden vandaag alleen de eerste twee uur les krijgen. Die lessen zijn geschrapt, waardoor de meivakantie een dag eerder is begonnen. Voor eindexamenkandidaten geldt dat de examens op donderdag 9 mei beginnen.


19-4-2019 09:52

Drie bedrijven investeren 1 miljard dollar (884 miljoen euro) in de afdeling van taxidienst Uber die al een paar jaar werkt aan zelfrijdende auto's. Het geld komt van Toyota, de Japanse automaker Denso en Softbank.

De twee automerken leggen twee derde van het geld in. Softbank staat bekend om een gigantisch tech-fonds dat het heeft opgericht. Als onderdeel van de investering krijgt de afdeling een eigen raad van toezicht. Hier komen vertegenwoordigers van de taxidienst, Softbank en Toyota in te zitten. Door de investering wordt Uber op papier 7,25 miljard dollar waard.

Uber heeft de afgelopen jaren heel veel investeringen gehad. In totaal staat de teller al op bijna 15 miljard dollar. In dit geval gaat het om een investering in een specifiek deel van Uber. Het geld zal dus niet gebruikt worden door andere onderdelen van de taxidienst.

De investering komt vlak voordat bedrijf naar de beurs wil gaan. Naar verwachting gebeurt dat volgende maand. Het bedrijf hoopt daar op een totale waarde van 100 miljard dollar.

Dodelijk ongeluk

De Uber-tak voor zelfrijdende auto's verkeerde vorig jaar in problemen, nadat de auto een overstekende vrouw had doodgereden. Het project werd daarna een paar maanden in de ijskast gezet en is in december voorzichtig weer opgestart. Volgens Business Insider waren er intern veel problemen.

Daarmee is het de vraag hoever Uber nu is met het ontwikkelen van zijn zelfrijdende auto. Over het algemeen wordt aangenomen dat Waymo, een zusterbedrijf van Google, het verst is.

Er zijn inmiddels heel veel partijen die testen met zelfrijdende auto's, naast Uber en Waymo bijvoorbeeld taxidienst Lyft en General Motors. Zakensite Quartz meldde vorig jaar dat er wereldwijd bijna 75 pilots lopen met zelfrijdende auto's.


19-4-2019 09:45

New York mag volgens de rechter van ouders eisen dat ze hun kinderen vaccineren tegen mazelen. De stad heeft recentelijk het vaccineren tegen mazelen verplicht vanwege een epidemie. Een groep ouders uit stadsdeel Brooklyn was het daar niet mee eens en had een rechtszaak aangespannen.

De ouders vinden het verplichten van de prik buitensporig. Volgens hun advocaat is er geen sprake van een epidemie, omdat maar zeer weinig mensen het virus dragen.

De gemeente zei dat deze maatregel wel noodzakelijk is, omdat quarantaine geen effect zou hebben. Het virus kan al besmettelijk zijn voordat er symptomen zichtbaar zijn. De rechter heeft besloten dat de volksgezondheid zwaarder weegt.

Noodtoestand

New York kampt met de grootste mazelenuitbraak sinds 1991. Daarom is in een deel van Brooklyn vorige week de noodtoestand uitgeroepen. Als ouders hun kinderen niet inenten, kunnen ze een boete krijgen van bijna 900 euro. Ruim 300 mensen zijn tot nu toe in Brooklyn besmet geraakt, vooral in de orthodox-joodse gemeenschap.

Elders in de staat New York, in Rockland County, gold al eerder de noodtoestand. Dat hield in dat voor dertig dagen kinderen die niet ingeënt zijn tegen mazelen niet meer welkom waren op openbare plaatsen. In Rockland County zijn momenteel meer dan 200 gevallen van mazelen bekend.

Wantrouw

De uitbraak begon in de orthodox-joodse gemeenschap, waar sommigen hun kinderen niet laten vaccineren. Dat heeft niet zozeer religieuze redenen, maar komt eerder door het gesloten karakter van de ultra-orthodoxen. Zij wantrouwen van oudsher bemoeienis van buitenaf. Ook kunnen ongefundeerde verhalen, zoals dat vaccins autisme veroorzaken, makkelijker worden verspreid.

Wereldwijd is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie het aantal gevallen van mazelen in 2019 bijna verviervoudigd in vergelijking met vorig jaar. In Nederland waren begin deze maand vier kinderen op een crèche in Den Haag besmet met mazelen.


19-4-2019 08:50

De VVD wil dat werklozen aan de slag gaan als vakkenvuller. Als ze dat werk krijgen aangeboden en ze weigeren, dan moeten ze gekort worden op hun uitkering.

De partij reageert met het voorstel op het nieuws dat meerdere supermarkten 's nachts bijgevuld worden door Polen. Onder meer Albert Heijn en branchevereniging CBL zeiden dat tegen De Telegraaf.

De vakken 's nachts vullen, zonder winkelend publiek, gaat sneller. Een tweede reden is dat Polen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, overdag niet in de winkel mogen staan.

'Eerst Nederlanders'

Volgens Dennis Wiersma van de VVD ligt verdringing op de loer. "Meer dan een miljoen Nederlanders zoeken nog werk. Gemeenten en het UWV moeten die mensen helpen. Het voelt vreemd om arbeidsmigranten te laten invliegen; bied eerst werk aan aan Nederlanders," zei Wiersma in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Wiersma zitten tussen al die werklozen ook veel jongeren, die dit werk echt wel zouden willen doen.

Jules van Well van het CBL benadrukt dat supermarkten niet actief op zoek zijn naar Polen. "Veel supermarkten kampen met tekorten in hun vulploeg, een groep met tientallen jongeren die flexibel oproepbaar zijn om snel vakken te kunnen vullen. Dit is een laatste redmiddel."

Volgens hem is er nog steeds genoeg werk voor Nederlanders en met name Nederlandse jongeren. "Die kunnen gewoon aankloppen bij een supermarkt als ze graag vakken willen vullen."


19-4-2019 08:29

De Belgische justitie onderzoekt de afpersing van meerdere voedingsmiddelenfabrikanten. De bedrijven hebben de afgelopen weken anonieme poederbrieven gekregen met de eis om 300.000 euro te betalen, anders worden hun producten vergiftigd.

Onder de gechanteerde bedrijven zijn ijsjesmaker IJsboerke en koekjesfabrikant Jules Destrooper, beide uit België. Maar ook Italiaanse fabrikanten als Ferrero Rocher (chocolade) en Lavazza (koffie) zijn het slachtoffer.

In de brieven staat dat de bedrijven voor 20 mei over de brug moeten komen met drie ton in bitcoins. Doen ze dat niet, dan riskeren hun voedingswaren vergiftiging met oleandrin, een middel dat hartverlamming kan veroorzaken. Het poeder in de envelop bleek oleandrin te zijn, schrijft De Standaard.

Zakenmannen

Onbekend is wie achter de brieven zitten, maar volgens Belgische media is duidelijk dat ze vanuit België zijn verstuurd. De afzenders noemen zichzelf "zakenmannen".

Voor zover bekend is geen van de bedrijven ingegaan op de eis. Ze geven geen commentaar op de kwestie. Het enige dat de fabrikant Jules Destrooper kwijt wil, is dat er geen gevaar is voor zijn producten. "Onze koekjes zijn nog perfect in orde", zegt de topman van het bedrijf. "Wij blijven rustig verder smullen."


19-4-2019 07:45

Moskeeën vinden dat het jaarrapport van de AIVD naschoolse lessen demoniseert. Een waarschuwing voor radicale predikers in het islamitisch onderwijs duwt onterecht alle naschoolse lessen in een radicale hoek, zeggen moskee-bestuurders in dagblad Trouw.

In het jaarverslag dat begin deze maand werd uitgebracht schreef de AIVD dat kinderen door lessen over Arabisch en islam na schooltijd kunnen vervreemden van de maatschappij. "Dit wordt veroorzaakt door de onverdraagzame en antidemocratische denkbeelden van de initiatiefnemers", stelde de AIVD.

De moskeebestuurders pleiten in de krant voor meer openheid van de AIVD. "Laat ze in ieder geval aangeven op hoeveel plekken tijdens naschoolse lessen sprake is van antidemocratische tendensen. Dan zal blijken dat het maar een klein percentage is", zegt Yusuf Altuntas van Milli Görüs, waar zo'n vijftig Turkse moskeeën bij zijn aangesloten.

Gemeenschap zwartmaken

Ook de directeur van een moskeekoepel in de regio Rijnmond ziet liever concrete informatie, zegt hij in Trouw. "Ook al schend je de privacy van een paar verdachte figuren, je maakt dan in ieder geval niet de hele gemeenschap zwart."

De moskeebestuurders waarschuwen dat de boodschap van de AIVD averechts kan werken en leidt tot groeiend wantrouwen onder moslims jegens de overheid.

In een reactie zegt de inlichtingendienst dat het niet de bedoeling is om polarisatie te vergroten. "Integendeel, ons werk moet eraan bijdragen dat we in Nederland veilig en in goede harmonie met elkaar kunnen samenleven."


19-4-2019 06:58

Goedemorgen op deze Goede Vrijdag! Het wordt heerlijk weer, in Scheveningen begint het strandseizoen en vandaag wordt traditiegetrouw de Matthäus Passion druk bezocht.

Het is vandaag zonnig en warm. Alleen vanochtend zijn nog hier en daar wat wolkensluiers mogelijk. Het wordt 20 tot 24 (!) graden. Ook morgen is het zomers. Zondag kan het iets koeler zijn, maar maandag is het opnieuw warm.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Op Goede Vrijdag is traditiegetrouw overal de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach te horen. Premier Rutte bekijkt de uitvoering dit jaar in de Nieuwe Kerk in Delft. Het strandseizoen begint in Scheveningen en ook in andere badplaatsen kan het de komende dagen weleens druk worden. Vorig jaar was het een topjaar voor veel strandpaviljoens. Een 20-jarige Rotterdammer hoort het vonnis in de zaak van een dodelijke schietpartij in een sishalounge in Den Haag. Hij zou een jongen van 17 hebben doodgeschoten. Tegen hem is 12 jaar cel geëist.

Wat heb je gemist?

De overlast op de Veluwe van laagvliegende vliegtuigen van Lelystad Airport wordt waarschijnlijk kleiner dan gedacht. Het kabinet laat twee eisen los die laagvliegend verkeer van en naar het vliegveld veroorzaken, staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Ander nieuws uit de nacht:

Uit het Mueller-rapport, waarvan gisteren een geredigeerde versie is vrijgegeven, blijkt dat Trump probeerde het Rusland-onderzoek te beïnvloeden of tegen te werken. Lees hier de belangrijkste conclusies. Een 29-jarige man uit Dordrecht is aangehouden omdat hij gisteravond met een drone boven The Passion vloog. "Hij dacht misschien dat hij betere beelden kon maken dan de 19 professionele camera's bij het muziekevenement", schrijft de politie. Bij rellen in de Noord-Ierse stad Londonderry is een vrouw doodgeschoten. De politie onderzoekt of het om een terroristisch incident gaat. De vrouw werd gedood in een wijk waar veel Ierse nationalisten wonen.

En dan nog even dit:

FC Twente kan vanavond na een jaar in de Keuken Kampioen Divisie terugkeren op het hoogste niveau. Als Sparta verliest van Helmond Sport kan de vlag in Enschede en omstreken uit.

Eigenlijk zou FC Twente zelf bij Jong Ajax spelen, maar omdat de gemeenten Ouder-Amstel en Amsterdam bang waren voor duizenden FC Twente-fans ging die wedstrijd niet door.

Mocht de club uit Enschede vanavond alsnog kampioen worden, dan is er nog wel wat werk aan de winkel, waarschuwt routinier Wout Brama:

Fijne Goede Vrijdag!


19-4-2019 06:26

Leveranciers verbieden webwinkels om kortingen te geven op hun producten. Ze leggen minimumprijzen op en wie daar toch onder gaat zitten, krijgt geen producten meer. Hoewel dat verboden prijsafspraken zijn, komt dit fenomeen volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt vaker voor. "We krijgen de laatste tijd best veel meldingen binnen."

De minimumprijzen worden opgelegd op verzoek van fysieke winkels. Die willen hun positie beschermen, kunnen soms niet op tegen de lage tarieven van webwinkels en zetten daarom hun leveranciers ertoe aan om kortingen te verbieden.

"Dat is slecht voor consumenten want die krijgen niet de laagste prijzen", zegt Stijn van den Broek van de ACM. De toezichthouder roept webwinkels op zich te melden.

Drooggelegd

Een van de ondernemers die er last van heeft is René de Bruin. Hij heeft een webwinkel in parket en laminaat en voelt de druk van zijn leveranciers. "Er worden adviesprijzen afgegeven waar je totaal niet van mag afwijken of iets bij mag weggeven", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Als ik dat wel doe krijg ik geen leveringen meer. Dan ga ik op de zwarte lijst."

Hij heeft in het verleden geprobeerd toch lagere prijzen op zijn site te zetten, maar merkte meteen de gevolgen. "Je wordt drooggelegd. Je krijgt je spullen niet meer."

De Bruin heeft de productprijzen nu helemaal van de site gehaald. Alleen als klanten ernaar vragen krijgen ze de lagere prijzen te zien. De meeste bedrijven willen niet ingaan op vragen van de NOS om commentaar. Diegene die wel reageren zeggen de klachten niet te herkennen.

Grote fabrikanten

Volgens de branche-organisatie voor webwinkels, thuiswinkel.org, speelt het probleem in meer sectoren. "Dit soort verhalen horen we vaker, bijvoorbeeld in de elektronica, bij mode, fietsen, noem het maar op", zegt Wijnand Jongen van de organisatie. "Overal waar er grote fabrikanten zijn die de markt beheersen spelen deze dingen."

"Het is niet meer van deze tijd dat fabrikanten dit soort afspraken opleggen. Dat moet echt een keer stoppen. Het is niet goed voor webwinkels maar bovenal voor consumenten. Die krijgen niet de beste prijs die mogelijk is."

Invallen

De Autoriteit Consument & Markt kondigde eind december aan een onderzoek te starten. De toezichthouder heeft nu werk gemaakt van een concrete zaak en daarbij ook invallen gedaan. En dat is niet voor het laatst, belooft de toezichthouder. Er kunnen boetes opgelegd worden tot 10 procent van de omzet van een bedrijf.

Het is lastig om te bewijzen dat een leverancier zijn macht misbruikt. De minimumprijzen worden vaak mondeling opgelegd. De toezichthouder roept webwinkels op mails en andere documenten te bewaren en door te sturen als leveranciers hun macht hebben misbruikt.


19-4-2019 05:51

448 bladzijden en bijna twee jaar werk: dat is het onderzoeksrapport van de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller in een notendop. Mueller onderzocht of Rusland de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in 2016 heeft beïnvloed. En of president Trump en zijn campagneteam daarin een rol hebben gespeeld.

Gisteren werd het 'Rusland-onderzoek', waarvan vorige maand al een korte samenvatting verscheen, gepresenteerd. De niet geheel verrassende conclusies: ja, er was sprake van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingscampagne. En nee: er is geen bewijs voor een samenzwering tussen Trump en de Russen. Maar heeft Trump geprobeerd het onderzoek te beïnvloeden, en hoever is hij daarin gegaan?

Aan de antwoorden op die vragen heeft Mueller heel wat kantjes besteed. In het kort: Trump heeft herhaaldelijk geprobeerd om het Rusland-onderzoek te beïnvloeden of om er zelfs helemaal van af te komen. Dat dat niet is gelukt, kwam vooral doordat de mensen om Trump heen weigerden mee te werken, valt op te maken uit het verslag van de speciaal aanklager.

Team-Mueller nam elf situaties onder de loep waarin Trump het onderzoek zou hebben geprobeerd te beïnvloeden. We lichten er hier een aantal uit:

Trump probeert van Mueller af te komen

Het onderzoeksrapport van Mueller beschrijft vrij gedetailleerd hoe president Trump reageerde toen hij hoorde dat er een speciaal aanklager was aangesteld, twee jaar geleden. Jody Hunt, topambtenaar op het ministerie van Justitie, was bij dat moment. Volgens zijn aantekeningen zakte Trump terug in zijn stoel en zei hij: "Oh mijn god. Dit is verschrikkelijk. Dit betekent het einde van mijn presidentschap. Ik ben fucked."

Volgens Trump was hem verteld dat zo'n onafhankelijk onderzoek je presidentschap kan ruïneren. "Het duurt jaren en ik zal niets kunnen doen. Dit is het ergste wat me ooit is overkomen." Een maand later vroeg hij zijn adviseur Don McGahn om ervoor te zorgen dat Mueller zou worden ontslagen, wegens belangenverstrengeling. Maar McGahn weigerde. Hij zei dat hij nog liever ontslag zou nemen dan een nieuwe 'Saturday Night Massacre' in gang te zetten. Daarmee verwees hij naar zaterdag 20 oktober 1973, een belangrijke avond in het Watergateschandaal.

Trump wil dat zijn adviseur liegt over een gesprek

Toen de pers lucht kreeg van dit gesprek, probeerde Trump zijn adviseur McGahn zover te krijgen alles te ontkennen. Maar McGahn deed het tegenovergestelde: hij bevestigde dat de president hem opdracht had gegeven om van speciaal aanklager Mueller af te komen.

Trump wil dat openlijk wordt verklaard dat hij niks fout heeft gedaan

Twee dagen na zijn gesprek met McGahn gooide Trump het over een andere boeg. Hij stapte naar zijn voormalige campagneleider Corey Lewandowski met een boodschap voor Jeff Sessions, die toen minister van Justitie was. Lewandowski moest Sessions opdragen om publiekelijk te verklaren dat het onderzoek van Mueller "heel oneerlijk" was voor de president en dat de president niks fout had gedaan.

Lewandowski zei dat hij dat zou doen, maar later bleek dat hij iemand anders had gevraagd de boodschap aan Sessions over te brengen. Maar diegene voelde zich daar ongemakkelijk bij en deed het niet.

Trump ontslaat FBI-baas die onderzoek doet naar banden met Rusland

Er was twee jaar geleden veel te doen om het ontslag van FBI-baas James Comey. Volgens Amerikaanse media hoorde hij van zijn ontslag toen hij net een presentatie stond te geven. In een verklaring zei het Witte Huis dat het ontslag volgde op een advies van de minister van Justitie. Maar al snel gingen er geruchten dat de FBI-directeur was ontslagen omdat hij onderzoek liet doen naar mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Rusland.

Mueller stelt in zijn onderzoeksrapport dat Trump een dag later tegen Russische bewindspersonen zei dat hij "grote druk voelde door Rusland". Die zou zijn weggenomen door Comey te ontslaan. Ook in een televisie-interview had Trump later al gezegd dat hij Comey sowieso wilde ontslaan, ongeacht het advies van Justitie.

President Trump reageerde opgelucht na de persconferentie over het rapport van Mueller:

De onderzoeksvraag van Mueller was of Trump in zijn pogingen het Rusland-onderzoek te blokkeren, de rechtsgang heeft belemmerd. Met andere woorden: of het illegaal was wat hij deed.

Maar daarover trekt Mueller uiteindelijk geen conclusie. In het rapport staat dat uit het onderzoek ingewikkelde kwesties naar boven zijn gekomen "die ons ervan weerhouden om te stellen dat er geen sprake was van illegaal gedrag". Tegelijkertijd kunnen de onderzoekers óók niet concluderen dat de president juridisch wél fout zat.

Politieke vraag

Die conclusie laat Mueller over aan het Amerikaanse Congres. Of Trump wel of niet verkeerd heeft gehandeld, is daarmee van een juridische vraag een politieke vraag geworden. Volgens VS-correspondent Marieke de Vries ligt de bal nu bij het Congres. "Strafrechtelijk is Trump vrijgepleit, maar politiek kan hij nog steeds verantwoordelijk worden gehouden."

De advocaten van Trump noemden het onderzoeksrapport vandaag in ieder geval een "overwinning voor de president". "Het rapport onderstreept wat wij al vanaf het begin hebben gezegd: er was geen samenzwering."

Maar de Democraten in het Amerikaanse Congres houden de mogelijkheid open dat president Trump de rechtsgang wél heeft belemmerd tijdens het Rusland-onderzoek. Ze zien daarvoor voldoende aanwijzingen in het rapport van Mueller. Ook willen ze dat de speciaal aanklager zijn conclusies komt toelichten in het Congres.


19-4-2019 04:19

De voltallige regering in Mali heeft zonder opgaaf van redenen zijn ontslag ingediend. Volgens persbureaus was er een motie van wantrouwen tegen de regering ophanden vanwege een aanslag op een Malinees dorp vorige maand. President Ibrahim Boubacar Keita heeft het ontslag geaccepteerd.

Bij de aanval op het dorp Ogossagou in het midden van Mali kwamen 160 mensen om het leven. Tegenstanders verwijten dat de regering voor en na de aanslag niet daadkrachtig genoeg heeft opgetreden.

Het was een van de bloedigste aanslagen in een gebied dat al tijden lijdt onder geweld tussen nomadenvolken. Het dorp, waar veel herders van het islamitische Fulani-volk wonen, werd omsingeld en aangevallen door gewapende mannen gekleed als Donzo-krijgers.

Water en land

Tot nu toe hebben de Malinese autoriteiten vijf mensen opgepakt voor de slachtpartij. Ondanks beloftes van de president en de premier van het land is het nog niet gelukt de milities achter de aanslag te ontwapenen.

Tussen nomadenvolken in Mali laait geregeld geweld op, ook over toegang tot water en land. Vorig jaar vielen in Mali honderden doden door etnisch en jihadistisch geweld.

Het bloedbad viel samen met een bezoek van een delegatie van de VN-Veiligheidsraad, dat was bedoeld om een oplossing te vinden voor de vele burgerdoden in het land.


19-4-2019 04:14

Bij rellen in de Noord-Ierse stad Londonderry is een journaliste doodgeschoten. De politie bekijkt of het om een terroristisch incident gaat.

De 29-jarige vrouw werd neergeschoten in de wijk Creggan, waar de politie werd beschoten en bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Ook werden enkele voertuigen in brand gestoken. Volgens een lokale journalist stond de vrouw nabij een politievoertuig toen ze werd geraakt. Ze overleed in het ziekenhuis.

In Creggan wonen veel Ierse nationalisten. De rellen begonnen nadat de politie een inval had gedaan in een woning.

Op de beelden is te zien hoe molotovcocktails naar de politie worden gegooid:

In Londonderry is het sinds januari onrustig. Toen ontplofte er een auto bij de rechtbank in het centrum van de stad. De verantwoordelijkheid voor die aanslag is opgeëist door een van de vele afsplitsingen van de afscheidingsbeweging IRA.

De onrust komt vlak voor het paasweekend, een periode waarin nationalisten de Paasopstand uit 1916 herdenken en wanneer ze van oudsher actief zijn.


19-4-2019 03:21

Een peddelsurfer is door een Californische jury strafbaar bevonden voor de mishandeling van een golfsurfer voor de kust bij San Diego. De twee kregen ruzie over de 'surfetiquette', de ongeschreven regels over wie voorrang heeft op een golf.

De twee recreanten raakten met elkaar in de clinch bij de Sunset Cliffs, een bekende surfspot in de Zuid-Californische stad. De ruzie liep zo hoog op dat de peddelsurfer de golfsurfer op zijn achterhoofd sloeg met zijn roeispaan.

De klap kwam hard aan. De surfer liep hersenschade op, waardoor hij dagen niet kon praten en ook blijvende spraakproblemen heeft, schrijft NBC San Diego.

De peddelsurfer zei in de rechtszaal dat hij handelde uit zelfverdediging. Hem hangt een straf van maximaal zeven jaar cel boven het hoofd. De rechter moet de straf nog bepalen.


19-4-2019 02:19

De Verenigde Staten en Rusland hebben een VN-resolutie verworpen die oproept tot een wapenstilstand in Libië. De strijd om de macht in het land woedt sinds deze week ook in de hoofdstad Tripoli.

Bij het opgelaaide conflict zijn de afgelopen maand volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in totaal 205 doden gevallen. Donderdag werd een buitenwijk van Tripoli beschoten met mortieren. Eerder werd het zuidelijke district Abu Salim getroffen door artillerievuur.

Het offensief is begin deze maand begonnen door generaal Khalifa Haftar. Hij wil de macht overnemen van minister-president Fajis al-Sarradsch die een regering leidt die door de VN wordt erkend. Het is het zoveelste machtsconflict sinds het afzetten van dictator Kadhafi in 2011.

Schuld

Haftar krijgt internationaal steun van onder meer Saudi-Arabië en Rusland. Die laatste wil de VN-resolutie voor een wapenstilstand niet steunen omdat Haftar daarin de schuld krijgt voor het geweld. De VS heeft geen commentaar gegeven over de reden van afwijzen.

Een dergelijke resolutie heeft negen voor-stemmen nodig en kan gevetood worden door de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland en China.


19-4-2019 01:17

De overlast op de Veluwe van laagvliegende vliegtuigen van Lelystad Airport wordt waarschijnlijk kleiner dan gedacht. Het kabinet laat twee eisen los die laagvliegend verkeer van en naar het vliegveld veroorzaken, staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de nieuwe regels mag er wel gevlogen worden over militair terrein en hoeft er minder rekening gehouden te worden met vliegverkeer van Schiphol. In de praktijk betekent het dat de vluchten van en naar Lelystad Airport kunnen doorklimmen naar 2700 en 3000 meter. In eerdere plannen was de vlieghoogte beperkt tot maximaal 1800 meter.

Wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede is blij: "Doordat die voorwaarden zijn losgelaten, kan het verkeer tussen het Schipholverkeer door stijgen. Daardoor kunnen vliegtuigen een stuk hoger over de Veluwe vliegen. Dat is goed nieuws voor ons", zo zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Verzet

Tegen het vliegveld is veel verzet. Bewonersgroepen zijn verenigd in Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). De laagvliegroutes zijn hun belangrijkste bezwaar.

De aanpassingen worden een jaar na de opening van vliegveld Lelystad van kracht. Die opening staat nu gepland voor 2020.


19-4-2019 00:29

Een 29-jarige man uit Dordrecht is aangehouden omdat hij met een drone boven The Passion vloog. "Hij dacht misschien dat hij betere beelden kon maken dan de 19 professionele camera's van het muziekevenement", schrijft de politie.

The Passion is een jaarlijks evenement, waarbij de kruisiging van Jezus wordt uitgebeeld door bekende Nederlandse artiesten. Elke editie speelt zich af in een andere stad.

Acteur Edwin Jonker speelde dit jaar Jezus, Edsilia Rombley was Maria en Judas werd vertolkt door Lucas Hamming. Het evenement trok zo'n 20.000 bezoekers en miljoenen kijkers.

Gespot

De drone werd gezien boven de mensenmassa richting het centrum en rond de Grote Kerk, schrijft de politie in een persbericht. De politie volgde het apparaat. Het landde in de tuin van een woning in de buurt van Maartensgat, de haven van de stad waar op een groot podium een deel van de show werd opgevoerd.

Drone-piloten mogen niet zomaar overal vliegen. Boven een evenement vliegen mag niet, schrijft de politie. De piloot riskeert een boete van een paar honderd euro.


18-4-2019 22:22

Er zijn zo'n 3500 actieve buurtpreventieapps in Nederland, maar er wordt nauwelijks in de gaten gehouden wat die controlerende netwerken van bewoners precies doen. 'Regels' in de groep zijn niet altijd duidelijk of worden niet nageleefd. Dat leidt regelmatig tot problemen, blijkt uit onderzoek. Zo spelen leden van de groep soms voor eigen rechter, worden ongevraagd vakantiekiekjes gedeeld of wordt er etnisch geprofileerd.

Max, Lonneke en Babs delen hun ervaringen.

Max de Mooij werd een paar jaar geleden lid van de preventieapp in zijn buurt in Borne. De regels waren vanaf het begin duidelijk: "Er werd direct afgesproken dat het geen gezelligheidsclub is om je grasmaaier te verkopen, maar dat de groep echt puur bedoeld is om verdachte situaties te melden", vertelt hij. "Ellie Lust zou zeggen: etherdiscipline."

Inmiddels wordt er zo'n één keer in de twee maanden iets gedeeld in de groep. "Het is wel eens voorgekomen dat iemand een foto stuurt van zijn kleinkinderen en dan: 'Oeps, die moest naar een andere groep'", zegt hij lachend. "Maar doorgaans gaat het goed."

Babs uit Hardenberg herkent dat. De zenders van ongewenste berichten werden dan door de zogenoemde 'regisseurs' in de groep op de regels gewezen. "Daar zijn ze heel duidelijk in: je krijgt één waarschuwing en daarna word je verwijderd."

Juist om die reden stapte Lonneke uit de buurtpreventiegroep van haar wijk in de buurt van Eindhoven. "Die berichten horen niet in zo'n groep thuis, dat klopt, maar de manier waarop dan op die berichten gereageerd wordt is zo heftig, doe niet zo moeilijk."

Felle reacties van andere groepsleden stoorden haar. "Er wonen ook oudere mensen die gewoon niet helemaal snappen wat dat idee is. Even zeggen dat het bericht niet gepast is in zo'n groep kan wel, maar wees alsjeblieft een beetje tolerant."

Zo fel gaat het er in de appgroep van Max niet aan toe. De meeste berichten daar worden gedeeld om elkaar op de hoogte te brengen van verdachte situaties, legt hij uit. Zo stapte hij na een melding in de app een keer af op een 'verdacht' persoon die in de buurt rondom een schuurtje liep bij mensen die niet thuis waren. "Dan wil je toch even gaan kijken."

Etnisch profileren

Het gaat niet altijd goed in zijn groep vindt Max. Zo werd er ooit in zijn groep gedeeld: "Er loopt een donkere man (negroïde) door de straat". Max reageerde: "Ik zag net 50 witte mensen in het dorp lopen".

Dat werd niet gewaardeerd: hij werd door de beheerders teruggefloten. Maar het etnisch profileren gebeurt vaker in zijn groep zegt hij.

Bovenstaande berichten werden gedeeld in de app. Uiteindelijk bleek het een buurman met een vriend te zijn, die samen bezig waren met de autoradio. "Het stuit me tegen de borst dat zulke berichten nooit worden gedeeld over blanken", zegt Max.

Ook in Lonneke's appgroep zag ze etnische profilering. "Dan kreeg je een berichtje dat twee buitenlandse jongens rond auto's drentelen. Dan dacht ik: ja, dus? Misschien is dat hun auto wel."

Bij Babs in de groep gebeurt dat nauwelijks, maar het melden van uiterlijke kenmerken moet ook wel kunnen, vindt zij. "Dat doen ze bij Opsporing Verzocht ook, een beschrijving van een profiel doorgeven is goed, maar dat moet je bij ieder type mens doen."

Vermist kind

Over het algemeen zijn ze alle drie positief over het doel van de appgroepen. Zo kon Babs haar buurtgenoten attenderen op een verdacht busje: "Dat doe je vooral ook voor de oudere mensen in de wijk, die misschien niet helemaal weten wat ze er mee aan moeten."

Bij Max worden ook verdachte situaties gedeeld. "Ierse mannen reden rond en belden bij mensen aan om het dak schoon te spuiten. Dat is niet illegaal dus dan grijpt de politie niet in, maar dan is het wel fijn dat je elkaar kan waarschuwen."

Dankzij Lonnekes appgroep werd eens een vermist kindje teruggevonden. "Dat is natuurlijk super, maar ik denk dat het alleen werkt als iedereen een beetje tolerant naar elkaar is, en daar lijkt het niet op in mijn wijk."

Pieter van Hartingsveldt zit in het buurtpreventieteam in Elspeet en hield laatst nog op eigen initiatief iemand aan:


18-4-2019 21:57

De Britse spelersvakbond Professional Footballers' Association (PFA) roept alle profvoetballers in Engeland en Wales op hun sociale mediakanalen vanaf morgenvroeg 24 uur lang niet te gebruiken. Hiermee wil de vakbond, met de spelers, protesteren tegen racisme in de stadions en online.

#Enough

De vakbond wil dat de profvoetballers vanaf 10.00 uur Nederlandse tijd niets meer plaatsen op sociale media. Alleen de hashtag #Enough ('Genoeg') zou nog zichtbaar moeten zijn. "Deze boycot moet de eenheid onder de voetballers onderstrepen", betoogt de PFA. "We roepen de sociale media en de voetbalbonden op harder op te treden tegen racisme, in en buiten het veld."

"De spelers weten uit ervaring hoe kwalijk racisme is en gebruiken hun sociale platforms om mensen aan te zetten tot verandering", stelt de PFA op haar website.

Volgens de PFA gaat het om de eerste actie in een lange campagne om een einde te maken aan racisme in het voetbal. Met name Engelse voetballers, onder wie Danny Rose (Tottenham Hotspur), Raheem Sterling (Manchester City) en Ashley Young (Manchester United), waren onlangs slachtoffer van racistische uitingen.

Danny Rose stelt op de site van PFA: "Ik wil niet dat toekomstige spelers doormaken wat ik in mijn carrière heb meegemaakt. We zijn niet bereid om toe te kijken terwijl er te weinig wordt gedaan door voetbalautoriteiten en socialemediabedrijven om spelers te beschermen tegen deze walgelijke misstand."


18-4-2019 21:16

De Democraten in het Amerikaanse Congres houden de mogelijkheid open dat president Trump de rechtsgang wel heeft belemmerd tijdens het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Ze zien daartoe voldoende aanwijzingen in het rapport van Mueller, dat vandaag grotendeels openbaar werd.

Mueller beschrijft elf gevallen waarin Trump heeft geprobeerd het onderzoek te beïnvloeden, maar trekt geen conclusie over de strafbaarheid daarvan. Hij verwijst daarbij naar het standpunt van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat stelt dat een zittende president niet kan worden aangeklaagd voor misdaden.

Wel zegt Mueller dat het aan het Congres is om te beoordelen of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik. "Dat hoort bij ons grondwettelijke systeem van checks and balances en bij het principe dat niemand boven de wet staat", aldus Mueller.

'Verontrustend'

Minister Barr van Justitie concludeerde vorige maand, toen hij de samenvatting van het rapport publiceerde, al dat Trump de rechtsgang niet heeft belemmerd. Maar de Democraten gaan daar dus niet in mee. Ze vinden dat het rapport de conclusie van Barr juist onderuithaalt.

"Er zijn grote verschillen tussen wat minister Barr en speciaal aanklager Mueller zeggen over belemmering van de rechtsgang", stellen de Democratische leiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, respectievelijk Nancy Pelosi en Chuck Schumer in een gezamenlijke verklaring.

De voorzitter van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Jerry Nadler, denkt er ook zo over. Hij ziet in het rapport "verontrustende aanwijzingen dat president Trump zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang en ander wangedrag".

Volgens Nadler is het nu aan het Congres "om de president ter verantwoording te roepen voor zijn handelingen". De Democraten willen het volledige rapport inzien, zonder weggelakte passages, en Mueller zelf kunnen horen. Voor 23 mei willen ze een hoorzitting waarin Mueller zijn conclusies toelicht.


18-4-2019 21:14

Friese boeren en burgers wordt gevraagd om vogels te helpen met water op het land en in de tuin. Jonge vogeltjes zouden zwaar te lijden hebben onder de aanhoudende droogte.

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) en de Stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân krijgen veel berichten over dode en verhongerde kuikentjes, meldt Omrop Fryslân. Kuikentjes komen massaal uit de eieren deze dagen, maar vinden door de aanhoudende droogte nergens insecten om zich mee te voeden. Ook volwassen vogels hebben het moeilijk: wormen zijn door de droogte diep in de grond gekropen.

BFVW-voorzitter Frans Kloosterman vindt het een triest gezicht. "Maar we kunnen met simpele maatregelen helpen. Wij roepen iedereen op om dit voorjaar ook voor de vogels fijn te maken, door ze water te geven. Want ze hebben nu helemaal geen kans."

Water op het land

Boeren kunnen kieviten en andere weidevogels helpen door hier en daar water op het land te pompen en bijvoorbeeld greppels te laten vollopen.

Ook andere vogelsoorten hebben last van de droogte. Zwaluwen gebruiken bijvoorbeeld natte modder om nesten te maken, maar op dit moment vinden ze alleen maar droge tuingrond. Een nat hoekje in de tuin kan helpen.