Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

16-10-2019 11:30

Boeren zijn met hun trekkers het Malieveld op gereden. Dat was tegen de afspraken, ze mochten alleen op het naastgelegen Koekamp demonstreren.

Toch laat de politie het toe, omdat er "genoeg plek" is. De politie beschikt zelf niet over zwaar materieel om de tractoren tegen te houden.

Door de grote aantallen tractoren op de toegangswegen naar Den Haag, zoals de A4 en A44, staat het verkeer vast. Op verzoek van de politie heeft Rijkswaterstaat de A12 bij Nootdorp helemaal afgesloten.

De boeren zijn met een grote groep onderweg vanuit De Bilt naar Den Haag.

De boeren rijden dwars over de weg het grasveld op, melden journalisten ter plaatse.

De boeren waren van plan om om 14.30 op de Koekamp te verzamelen. Vanmiddag houden ze daar toespraken.


16-10-2019 10:46

Het is nog maar een kleine maand geleden dat het Prinsjesdag was, en er voor het kabinet geen wolkje aan de lucht leek. Maar inmiddels ziet het er heel anders uit in politiek Den Haag. "Het belooft vandaag een hete herfstdag te worden", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.

Sinds de derde dinsdag van september zijn er diverse nieuwe problemen opgedoken, constateert hij. "Een groot probleem staat vandaag op de stoep, net buiten het Binnenhof. Dat zijn de boeren." Die zeggen dat ze pas willen vertrekken als ze hun zin krijgen, ook als dat betekent dat ze bij het torentje van Rutte om de hoek moeten blijven overnachten.

De boeren protesteren tegen de bijdrage die zij moeten leveren aan de vermindering van de stikstofuitstoot, die schadelijk is voor de natuur, zoals onder meer de commissie Remkes constateert. En dat stikstofprobleem bezorgt het kabinet toch al hoofdpijn. "Want dat zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de bouw stil ligt."

Van der Wulp acht de kans klein dat de boeren vandaag nieuwe toezeggingen krijgen. "Maar misschien krijgen zij een klein beetje meer duidelijkheid: wat wil het kabinet en wat wil elke provincies? Want sinds vorige week is duidelijk dat er flink wat ruis zit op de lijn tussen het ministerie van Landbouw en de provincies. Morgen is er een gesprek tussen minister Schouten en de provincies. Maar dat lijkt eerder een soort relatietherapie te worden."

Lerarentekort

Er komt vandaag nog een ander hoofdpijndossier aan de orde. Want premier Rutte ontvangt vanmiddag samen met minister Slob vertegenwoordigers van het primair en voortgezet onderwijs in het Torentje, om te praten over het lerarentekort.

"Iedereen ziet dat als een groot probleem", zegt Van der Wulp. "Maar de coalitie zegt steeds dat daar al veel geld naartoe gaat. De verwachting is dan ook niet dat er vandaag een extra som zal klaarliggen. Rutte zal vooral benadrukken dat werkgevers en werknemers weer samen om tafel moeten. En dus blijft het dreigement van een grote staking in het onderwijs op 6 november in de lucht hangen."

Van der Wulp wijst ook nog op het debat over de Turkse inval in Syrië dat vanavond op de agenda staat. Die inval zorgt voor verdeeldheid in de coalitie over de manier waarop moet worden omgegaan met Nederlandse IS-strijders in Syrië. ChristenUnie en D66 willen onderzoeken of die naar Nederland kunnen worden gehaald, de andere twee partijen houden de boot voorlopig af. Volgens minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie is het voorlopig "heel onveilig" en "te gevaarlijk" om mensen die kant op te sturen.

De verwachting is dat Rutte zal benadrukken dat er internationaal naar een oplossing moet worden gezocht en dat de Kamer zal duidelijk maken dat het allemaal wel wat steviger mag. "Rutte zal dat meenemen naar de Eurotop die op donderdag en vrijdag is", zegt Van der Wulp.

Minderheid in Tweede Kamer

En dan moet het kabinet vanavond nog in debat over de minderheid die de coalitie sinds een week in de Tweede Kamer heeft nu Kamerlid Van Haga heeft besloten om na zijn vertrek uit de VVD zijn zetel voor zichzelf te behouden. "Maar dat is, denk ik, het kleinste probleem van Rutte vandaag. Eigenlijk is dat vooral een gelegenheid voor de oppositie om het kabinet te plagen en ze te waarschuwen dat Rutte echt rekening moet houden met andere partijen, zoals de PvdA en GroenLinks. Niet alleen in de Eerste Kamer, maar nu ook in de Tweede."

"Je kunt dus zeggen", concludeert Van der Wulp, "dat er binnen een maand politiek heel veel is gebeurd en al die onderwerpen vragen vandaag om aandacht".


16-10-2019 10:39

Het bestuur van Hongkong heeft op de eerste bijeenkomst van het parlement in maanden een pijnlijke nederlaag geleden. De oppositie voorkwam dat leider Carrie Lam de plannen voor het nieuwe parlementaire jaar kon uitspreken. Parlementsleden eisten luidkeels haar aftreden en projecteerden protestslogans op de muur achter haar. Uiteindelijk moest ze haar toespraak afbreken en verliet ze de zaal.

Ruim een uur later werd een op video opgenomen versie van haar toespraak afgespeeld. Daarin ging ze niet in op de eisen van de pro-democratiebeweging die zich al vijf maanden verzet tegen haar beleid. Volgens de oppositie ondergraaft dat beleid de bijzondere positie die Hong Kong binnen China inneemt.

Lam zei in haar toespraak wel dat het "voortdurende geweld en de haatzaaierij de kernwaarden van Hongkong ondermijnt". Daarna volgde een gedetailleerde uitleg over de woningbouw- en infrastructurele plannen van het stadsbestuur. Aan het eind riep ze de bevolking op "meningsverschillen opzij te zetten en elkaar niet meer aan te vallen".

De rebellerende oppositie ziet Lam als marionet van Peking en eist dat ze opstapt. "Alleen dan hebben we een goede toekomst", zei parlementslid Tanya Chan. Een collega van haar noemde de toespraak van Lam "een schande".

Uitleveringswet

De onrust in Hongkong begon in juni, toen de regering een wet in stemming wilde brengen die de uitlevering van verdachten aan China mogelijk maakt. Duizenden mensen gingen de straat op en er braken rellen uit.

Lam heeft in september gezegd dat ze de omstreden uitleveringswet zal intrekken, maar het protest was inmiddels uitgegroeid tot een breder verzet tegen het bestuur van Lam en het politieoptreden.


16-10-2019 10:28

Om stikstof te meten maakt het RIVM "zo zorgvuldig en robuust mogelijk" gebruik van de gegevens die het instituut verzamelt, zei directeur Hans Brug in een korte toespraak tegen de boeren in De Bilt.

"Ook volgens internationale standaarden zijn de stikstofberekeningen die wij doen van hoge kwaliteit. Dat zeggen deskundigen uit het buitenland ook over ons." Jaarlijks bekijken buitenlandse experts de metingen die het RIVM doet.

De RIVM-directeur sprak de boeren kort toe:

De boeren zelf blijven kritisch. Ze laten volgend jaar zelf stikstofmetingen doen, zei Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds, dat onderdeel is van de boerenlobby-organisatie NLTO. "We hebben jullie steun nodig om de politiek en de minister te overtuigen dat ze onze metingen serieus gaan nemen."


16-10-2019 10:04

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wil niet dat de minister of Tweede Kamer nog beslist over de toelating van bijzondere voertuigen op de weg, zoals de Stint. In plaats daarvan moet de onafhankelijke keuringsinstantie RDW hiervoor eindverantwoordelijk worden.

Dit stelt de OVV voor in het rapport over het onderzoek naar het dodelijke ongeval met een Stint in Oss, vorig jaar september. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven. De bestuurster en een ander kind raakten zwaargewond.

Op dit moment wordt een aangepaste versie van de Stint gekeurd door de RDW. De vernieuwde elektrische bolderkar krijgt onder meer gordels en een rolkooi. Daarnaast is de besturingsconsole vernieuwd.

Scootmobiel, step, bolderkar

Dit voorjaar ging de Tweede Kamer al akkoord met de aanpassingen voor de Stint. Volgens de OVV gaat zo "politieke druk" boven veiligheid, omdat de toelatingsprocedure waardoor de Stint in eerste instantie werd toegelaten op de weg nog niet is gewijzigd.

De Onderzoeksraad waarschuwt dat er zodoende nog steeds "onvoldoende aandacht" is voor veiligheid als het gaat om het op de weg komen van licht-gemotoriseerde voertuigen, zoals nu bij de aangepaste Stint. Hetzelfde geldt voor andere voertuigen, zoals scootmobiels, elektrisch aangedreven steps en elektrische bakfietsen die steeds vaker lijken op de Stint.

Die zijn in het verleden soms zonder veiligheidseisen op de weg gekomen, schrijft de OVV. Volgens de onderzoeksraad is het zaak de risico's van deze voertuigen in kaart te brengen en te toetsen "aan een door de minister vastgesteld veiligheidsniveau".

Minister: eens met conclusies

Minister Van Nieuwenhuizen is het met de OVV eens dat de politiek voortaan moet worden weggehouden bij de toelating van bijzondere voertuigen op de weg. "In het verleden is er een veel te licht pakket aan eisen gesteld; de veiligheid stond niet voorop en die moet juist centraal staan."

Ook zij wil de beslissing voortaan aan een onafhankelijke instantie overlaten. De minister zegt dat ze zich de conclusies van de OVV aantrekt en er "voortvarend" mee aan de slag gaat.

Stint-directeur Edwin Renzen noemt het OVV-advies, als het gaat om het leidend maken van RDW bij het toelaten van bijzondere voertuigen, "een prima aanbeveling". "Dit is voor zover wij het nu zien al de werkwijze van het ministerie en de RDW", zegt hij.


16-10-2019 09:21

Een flinke windvlaag heeft in Australië een einde gemaakt aan de World Solar Challenge van het team van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool.

Kort na de start van de vierde etappe van de wedstrijd voor auto's op zonne-energie schoot de Nederlandse auto op een kaarsrechte weg plots naar links, waarna deze in de berm terecht kwam, doorschoot en over de kop sloeg.

Daarna bleek de auto te beschadigd om de race over 3000 kilometer door de Australische woestijn voort te zetten. De bestuurder werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht en bleek ongedeerd.

Nederlandse zege lonkt alsnog

Na het uitvallen zaten de Twentse studenten - van de TU en Saxion Hogeschool - gedesillusioneerd naast hun auto. Ze gingen aan de leiding in de Challenger Class; de meest prestigieuze klasse in de tweejaarlijkse wedstrijd.

Ondanks het uitvallen van de Twentse auto is de kans alsnog groot dat de wedstrijd voor de vierde keer op rij wordt gewonnen door een Nederlandse auto. De zonneauto van de TU Delft gaat nu aan de leiding in de wedstrijd. Vandaag is de finish in Adelaide.


16-10-2019 09:13

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft het gerechtshof opnieuw gevraagd om het proces tegen Geert Wilders uit te stellen. Hij wil dat alle documenten boven water zijn over de vervolging van zijn cliënt, voordat het hof uitspraak doet.

"We kunnen vandaag niet verder, omdat we niet alles hebben", zei Knoops op de laatste zittingsdag in de zogenoemde 'minder Marokkanen'-zaak. "Welke directe of indirecte aanwijzingen zijn aan het dossier onthouden? In het licht van de geschiedenis van deze zaak is het vandaag niet verantwoord de procedure te sluiten."

Het Openbaar Ministerie reageert nu op het verzoek van de verdediging. Als de zaak niet wordt uitgesteld, zal Wilders later vandaag zelf zijn slotwoord houden.

De verdediging heeft meermaals betoogd dat het proces moet stoppen, omdat er sprake is van politieke bemoeienis. Toenmalig minister Opstelten zou inhoudelijk met het OM hebben gesproken voordat de beslissing werd genomen om Wilders te vervolgen.

Uit e-mails die begin september naar buiten kwamen, bleek dat hoge ambtenaren van het ministerie van Justitie zich hebben ingelaten met de manier waarop de PVV-leider moest worden vervolgd. Advocaat-generaal Gerard Sta zei vorige maand dat het OM zelfstandig de beslissing heeft genomen om Wilders te vervolgen en dat dat niet is gebeurd onder druk van het ministerie of de minister.

Dat herhaalde hij vanmorgen, in een naar eigen zeggen "enigszins boos" antwoord op het verhaal van Knoops. "Het zijn gedachten van departementsambtenaren die ons nooit hebben bereikt. Het requisitoir is door ons zelf geschreven, daar is geen ambtenaar van het departement aan te pas gekomen. Helemaal niet. Voor ons staat buiten kijf dat er geen politieke bemoeienis is geweest." Sta wil dan ook dat het hof het verzoek tot uitstel afwijst.

Er loopt nog een beroep van een wob-procedure van RTL Nieuws voor meer documenten. Ook schreef minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandag aan de Tweede Kamer dat hij zijn ambtenaren opnieuw laat zoeken naar relevante documenten "die mij tot nu toe niet bekend waren". Knoops wil beide onderzoeken afwachten.

Knoops laakte opnieuw de handelwijze van het OM en het ministerie "die steeds maar nieuwe stukken produceren". Hij zegt dat er daardoor een substantiële mogelijkheid is dat er nog meer documenten bestaan die Wilders kunnen helpen. "Het is te gek voor woorden dat we nu nog een verzoek moeten doen tot aanhouding van de zaak. Maar we zijn met de rug tegen de muur gezet. Zou eerder opening van zaken zijn gegeven, dan had uw hof eerder fatsoenlijk onderzoek kunnen doen."

Meer of minder Marokkanen?

De zaak draait om uitspraken die Wilders deed rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Hij vroeg zijn aanhangers of zij meer of minder Marokkanen wilden in Den Haag en in Nederland. Het publiek antwoordde "minder, minder", waarna Wilders zei dat hij dat zou regelen. Een week daarvoor had hij op een Haagse markt ook gesproken over minder Marokkanen "als het even kan".

Drie jaar geleden werd Wilders door de rechtbank schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Van andere aanklachten, waaronder het aanzetten tot haat, werd hij vrijgesproken. De PVV-voorman kreeg geen straf opgelegd, omdat hij volgens de rechter met de veroordeling voldoende was gestraft.

Het Openbaar Ministerie heeft in het hoger beroep opnieuw een geldboete geëist van 5000 euro. Het hof doet naar verwachting op 11 november uitspraak.


16-10-2019 08:32

Gasproducent Vermilion mag doorgaan met de gaswinning op drie bestaande locaties in de buurt van Leeuwarden. Het gaat om het verlengen van de gaswinning in twee velden bij Earnewâld en Nijega en het opnieuw aanboren van gas bij Garijp.

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is de gaswinning uit kleine velden "noodzakelijk", nu de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid. Ook zijn er tot nu toe onvoldoende duurzame alternatieven, meldt Omrop Fryslân.

Veel Friezen zijn tegen de gaswinning uit de kleine velden. Ook de betrokken gemeenten en het waterschap verzetten zich. Zij wijzen erop dat de velden elkaar deels overlappen en dat in feite sprake is van een groot gaswinningsgebied, met alle risico's van dien. Ze vrezen dat de bodem daalt en de kans op aardbevingen toeneemt. Ook vragen ze zich af hoe het winnen van nieuw gas past in het landelijk beleid waarin de gaskraan juist versneld wordt dichtgedraaid.

Duurzame alternatieven

Vermilion zegt dat de gevolgen van de gaswinning minimaal zullen zijn. De bodemdaling wordt ingeschat op minder dan één centimeter. Het risico op aardbevingen zou "verwaarloosbaar" zijn. Als al schade ontstaat, is dat voor het grootste deel "cosmetisch, met een kleine kans op lichte constructieve schade", liet het Canadese bedrijf eerder weten. Vermilion denkt tot het jaar 2040 bijna 1,3 miljard kubieke meter extra gas te kunnen winnen in de drie velden. In totaal wordt in Nederland zo'n 40 miljard kubieke meter gas per jaar verbruikt.

Het ministerie zegt dat de kleine velden nog lang niet dicht kunnen. Hoewel het aandeel toeneemt, bieden duurzame bronnen zoals windmolens, zonnepanelen en biomassa nog geen dekkend alternatief. Uit onderzoek blijkt verder dat de gaswinning uit kleine velden in Nederland net iets milieuvriendelijker is dan het invoeren van gas uit het buitenland.


16-10-2019 08:25

Het kabinet wil de groei van vakantievluchten van Schiphol naar zonbestemmingen temperen. Dat staat volgens de Volkskrant in een concept van de Luchtvaartnota 2020-2050, waar in de luchtvaartwereld naar uit wordt gekeken.

Volgens de krant werkt minister Van Nieuwenhuizen aan een regel die luchtvaartmaatschappijen als KLM bevoordeelt, omdat die meer bijdragen aan het wereldwijde netwerk van bestemmingen waar het hele jaar op wordt gevlogen.

Overlast en broeikasgassen

De luchtvaartnota gaat over het inperken van de groei van het aantal vluchten van en naar Schiphol. Na 2020 mag de luchthaven nog 'slechts' doorgroeien naar 540.000 starts en landingen. Dat moet de overlast voor omwonenden verminderen en de uitstoot van broeikasgassen beperken.

Van Nieuwenhuizen kiest in het conceptplan niet meer voor een groei van het aantal vluchten op zonbestemmingen als de Spaanse of Turkse kust. In plaats daarvan zou ze voor KLM kiezen, dat het het aantal wereldwijde vluchten wil uitbreiden. Dat komt ook de Nederlandse economie ten goede.


16-10-2019 08:20

De gesprekken over de brexit gaan vandaag in Brussel verder. Hoewel de onderhandelaars er vannacht niet in zijn geslaagd om een doorbraak te bereiken, is er voldoende vooruitgang geboekt om ook vandaag nog te overleggen.

Volgens EU-diplomaten zit het probleem niet in Brussel maar in Londen. "Alles wat aan de onderhandelingstafel wordt toegegeven, leidt tot problemen in Londen." Ze doelen op bezwaren van premier Johnsons Noord-Ierse coalitiepartner, de DUP, en de harde brexiteers in Johnsons eigen Conservatieve partij.

EU-hoofdonderhandelaar Barnier praat vandaag de ambassadeurs van de EU-lidstaten en de leden van de Europese Commissie bij over de stand van zaken.

Tijd dringt

De tijd dringt wel voor de onderhandelaars. Als er voor 31 oktober geen overeenkomst is, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU zonder deal. Volgens Barnier zijn er nog steeds drie mogelijkheden. Een deal, een vertrek van de Britten zonder deal, of uitstel.

Het liefst willen de onderhandelaars morgen al een voorstel voorleggen aan de 27 EU-lidstaten, als een tweedaagse top van de Europese Raad start. Als de EU-leiders akkoord gaat met die deal, moet de Britse premier Johnson de overeenkomst ook nog door zijn parlement zien te loodsen, dat een eerder akkoord tot drie maal toe torpedeerde.

De backstop is het grootste twistpunt in de brexit-onderhandelingen, maar wat is het eigenlijk?

Ondanks het moeizame verloop van de onderhandelingen is de stemming in Brussel over de kans op een brexit-deal voorzichtig optimistisch. Dat komt met name door een ontmoeting tussen Johnson en de Ierse premier Varadkar, vorige week.

Varadkar en Johnson zouden constructief hebben gesproken over onder meer de zogenoemde backstop, oftewel de garantie dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland ook na de brexit open blijft. De backstop is het grootste twistpunt in de brexit-onderhandelingen.


16-10-2019 08:13

De politie heeft jarenlang onterecht kunnen meekijken met de camera's die de gemeente Amsterdam gebruikt voor het handhaven van de milieuzone. Dat schrijft Trouw op basis van stukken die eind september in de Amsterdamse gemeenteraad zijn besproken.

De samenwerking met de politie voldoet niet aan de wettelijke voorwaarden, schrijft het college van burgemeester en wethouders. Zo heeft de politie geen goedgekeurd cameraplan ingediend, waarin wordt beargumenteerd waarom de camera's nodig zijn bij de opsporing van criminelen. Het is nu bovendien onduidelijk op welke manier de data worden geleverd en hoelang de politie ze bewaart.

Verder zijn de risico's van de verwerking van de verzamelde gegevens niet in kaart gebracht en worden mensen die de milieuzone binnenrijden niet geïnformeerd dat hun kenteken ook aan de politie wordt doorgegeven.

Het college overlegt met toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens of dit als een datalek moet worden gemeld. Volgens een adviesbureau dat door de gemeente is ingeschakeld, is dat inderdaad het geval.

Amsterdam wil doorgaan met delen

De politie moet binnen drie maanden aan de wet voldoen, anders stopt de samenwerking. Amsterdam wil doorgaan met het delen van de data, "vanwege het belang voor de bestrijding van criminaliteit".

Tien jaar geleden stelde Amsterdam een milieuzone in die het hele gebied binnen de stadsring A10 beslaat ten zuiden van het IJ. Om vervuilende diesels - waaronder vrachtwagens, bussen en taxi's - die daar toch reden te kunnen beboeten, installeerde de gemeente meer dan vijftig zogenoemde ANPR-camera's. Die lezen alle kentekens van voorbijrijdend verkeer af, waarna automatisch een bekeuring kan worden verzonden. "Alle foto's van niet-overtreders worden binnen 12 tot 48 uur verwijderd", zegt de gemeente.

Sinds oktober 2013 mocht de politie die kentekengegevens ook gebruiken, bijvoorbeeld om gestolen auto's of vermiste personen te zoeken. Omdat de milieucamera's aan vervanging toe zijn en er meer worden geplaatst, liet de gemeente onderzoeken of dat delen met de politie wel in de haak is.


16-10-2019 07:17

De Turkse inval in Noord-Syrië wordt ook op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel nauwlettend gevolgd. Turkije, een NAVO-lid, trok Syrië binnen om te vechten tegen Koerdische milities, die op hun beurt jarenlang werden gesteund door de belangrijkste NAVO-bondgenoot: Amerika.

"NAVO-wapens tegen NAVO-wapens", zo vatte oud-NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer het samen. Inmiddels hebben de Verenigde Staten sancties afgekondigd tegen Turkije.

Nu ook het leger van de Syrische president Assad zich met de strijd bemoeit, ontstaat voor de NAVO opnieuw een complexe situatie. Want wat als Assads troepen straks Turkije aanvallen? Zijn de andere NAVO-partners dan niet verplicht om de Turken bij te staan, terwijl ze eigenlijk tegen de strijd zijn?

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn, een ervaren rot, waarschuwde al voor de casus foederis: de oude NAVO-regel waarbij de aanval op een lidstaat wordt gezien als een aanval op alle NAVO-leden. In hoeverre zet de Turkse inval in Noord-Syrië de NAVO onder druk?

'Living apart together'

Militair deskundigen gaan er niet van uit dat snel andere NAVO-landen bij de strijd betrokken raken. Maar voor het bondgenootschap is de situatie wel slecht, zegt generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen. "Een lidstaat als Turkije die allemaal dingen doet zonder enig overleg met de rest van de NAVO, zoiets kun je niet hebben. De solidariteit staat echt onder druk."

Defensiespecialist Dick Zandee van instituut Clingendael omschrijft de relatie tussen Turkije en de rest van de NAVO als living apart together. "Turkije is een merkwaardige bondgenoot geworden", zegt hij. "De Turken doen nog wel mee aan missies, bijvoorbeeld in Kosovo. Dus praktisch is er nog wel samenwerking. Maar politiek gezien is de verhouding heel vreemd."

De gewapende strijd in Noord-Syrië is daar het laatste voorbeeld van, maar de interne spanning loopt al langer op. Zo kocht Turkije onlangs een Russisch raketsysteem - hoogst ongebruikelijk voor een lid van de NAVO.

Als reactie stopte de VS met het leveren van F-35-straaljagers. Terwijl Ankara nauw betrokken was bij het JSF-project en van plan was honderd van deze gevechtsvliegtuigen te kopen. Ook doet Turkije zaken met Iran, iets dat vooral de Amerikanen een doorn in het oog is.

"Het is een trendmatige ontwikkeling, waarbij president Erdogan de panelen heeft verschoven", zegt Zandee. "Door zijn oriëntatie op Rusland en de enorme verdeeldheid tussen Turkije en de VS, is automatisch ook de relatie tussen Turkije en de rest van de NAVO verstoord."

Rijst de vraag: wat doet Turkije nog in het bondgenootschap? Her en der wordt geopperd om het land uit de NAVO te zetten - iets wat overigens niet kan. Maar zelfs als het mogelijk was, zou het in niemands belang zijn volgens Van Kappen.

"Als we te maken krijgen met een grootschalig conflict, dan hebben we Turkije heel hard nodig. Het ligt geopolitiek gezien op een belangrijke plek. En Turkije heeft op de VS na het grootste leger van de NAVO." Value based politiek lijdt onder interest based politiek, is zijn conclusie.

Maar ook voor Turkije blijft de NAVO belangrijk. "Erdogan heeft toch in de gaten dat je in deze tijd niet alleen moet staan op het wereldtoneel. Turkije speelt gevaarlijk spel, maar kijkt uit dat ze niet buiten de lijntjes kleuren. Het is al moeilijk om mét bondgenoten een conflict te beheersen. Maar het is een grotere nachtmerrie om het zonder bondgenoten te moeten doen."

'Erosie van binnenuit'

De NAVO als instituut lijdt daar wel onder, zegt Zandee. "Dat erodeert van binnenuit. Turkije is naar de letter dan wel een volwaardig bondgenoot, de facto is dat niet meer zo. Bijvoorbeeld door zaken te doen met Moskou. Dat tast de solidariteit aan."

Dat maakt het ook voor NAVO-baas Jens Stoltenberg lastig om een standpunt in te nemen. "Hij kan alleen maar heel voorzichtig zijn. Je kunt niet zomaar een bondgenoot afvallen." Van Kappen: "Dat is inderdaad zijn probleem. Voordat Stoltenberg iets zegt dat politiek relevant is, moet hij dat afstemmen." En de leiders met wie hij dat moet doen, zijn verre van eensgezind.

Zandee wil nog wel iets nuanceren: de NAVO is ervoor opgericht om de leden te beschermen. De organisatie gaat niet direct over militaire betrokkenheid bij oorlogen van bondgenoten buiten het verdragsgebied, zegt hij. "Hoe vaak is de VS niet ergens een operatie begonnen?"

De zogenoemde Artikel 5-procedure, waar Jean Asselborn voor heeft gewaarschuwd, is voorlopig niet aan de orde. "Dat is te voorbarig", zegt Zandee. "Want als de Turken al worden aangevallen, is dat buiten Turks grondgebied."

Maar een prominente rol is er voor de NAVO of het Westen evenmin, zo zijn de deskundigen het eens. Van Kappen: "Alleen de Russen, die de Syrische troepen van president Assad steunen en ook bondgenoot zijn van Turkije, kunnen de balans doen doorslaan."


16-10-2019 06:50

Goedemorgen! Vandaag is de tweede landelijke actiedag van boeren. Dit keer in De Bilt bij het RIVM, en in Den Haag, naast het Malieveld. Ook is de laatste zittingsdag in het proces tegen Geert Wilders en komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met een rapport over de Stint.

De bewolking neemt in de ochtend toe en er valt op veel plaatsen enige tijd regen. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 15 graden. Ook de komende dagen blijven nat. De maxima liggen rond 15 graden. De wind komt uit een zuid- of zuidwestelijke richting.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Files. Dit is namelijk de tweede landelijke actiedag van boeren. Dit keer in De Bilt nabij het RIVM, en in Den Haag, naast het Malieveld. Volg de ontwikkelingen in ons liveblog. Lees in het onderstaande artikel meer over het boerenprotest:

Vandaag is ook de laatste zittingsdag in het proces tegen Geert Wilders over zijn minder Marokkanen-uitspraak - hij heeft dan het laatste woord voordat de rechters zich gaan beraden. Vanaf 9.30 uur, live te volgen via NOS.nl en de app. Verder komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met een rapport over de Stint.

Wat heb je gemist?

Negen jaar lang was een gezin in Drenthe afgesloten van de buitenwereld. Volgens de burgemeester van de gemeente De Wolden leefden de mensen een "teruggetrokken bestaan" in "afgezonderde provisorische ruimtes". Gisteren meldden media dat ze werden ontdekt op een boerderij in Ruinerwold, vlak bij Meppel. Een lokale caféhouder belde de politie toen de oudste zoon van 25 jaar verward in zijn café verscheen.

Het gezin met een vader en vijf kinderen tussen de 18 en 25 jaar, is inmiddels opgevangen. De politie doet onderzoek. De moeder van het gezin is zeker negen jaar geleden al overleden. Een zevende persoon, een man van 58, is opgepakt. Hij is de huurder van de boerderij. Volgens verschillende media gaat het om de Oostenrijkse klusjesman Josef B.

Lees in het onderstaande artikel meer over het ontdekte gezin:

Ander nieuws uit de nacht:

Vier straten Venlo ontruimd om groot gaslek: Ongeveer honderd mensen uit de wijk Blerick moesten uit voorzorg hun huis verlaten. Ouders doodgereden Britse tiener ontmoeten Trump: Volgens de ouders heeft de Amerikaanse president gezegd dat de 42-jarige hoofdverdachte, een diplomaat, niet zal terugkeren naar Groot-Brittannië. Opnieuw veel doden bij schietpartij in Mexico: Daarbij kwamen een soldaat en veertien burgers om het leven.

En dan nog even dit:

Het Britse nieuwsplatform Sky News lanceert een 'brexit-vrij' nieuwskanaal. Het pop-up-kanaal is vanaf vanmiddag te zien op een van de tv-kanalen van Sky en ook te volgen via YouTube. Op het hoofdkanaal blijft de brexit een belangrijk onderwerp.

De brexitvrije zender gaat op werkdagen van 17.00 uur tot 22.00 uur Britse tijd allerhande nieuws uitzenden, maar vermijdt berichtgeving over de brexit. Sky is op het idee gekomen door een onderzoek waaruit zou blijken dat 70 procent van de nieuwsmijders geen nieuws meer volgt vanwege de brexit-verslaggeving.

Fijne dag!


16-10-2019 05:11

Het dodental van de orkaan Hagibis in Japan is verder opgelopen naar 74. Volgens de Japanse publieke omroep NHK zijn veel mensen verdronken, doordat rivieren buiten hun oevers traden. Twaalf mensen worden nog altijd vermist, 220 mensen raakten gewond.

Hagibis trok afgelopen weekend over Japan. In het oosten van het hoofdeiland van Japan, Honshu, overstroomden 52 rivieren. Ook ontstonden er meer dan honderd aardverschuivingen door zware regenval. Volgens Weerplaza leidde de orkaan tot een nieuw regenrecord in Japan.

Fukushima

De meeste doden vielen in de regio Fukushima, waar bewoners hun handen vol hebben aan het opruimen en herstellen van de zwaarbeschadigde inboedel van hun woningen. Veel ouderen zitten nog in evacuatiecentra en kunnen voorlopig niet terug.

Correspondent Kjeld Duits zegt dat in het gebied een grote rivier overstroomd is met alle gevolgen van dien. "Radioactieve grond en slib is daar terechtgekomen in rivieren."

Hij zegt dat de grootste prioriteit ligt bij het redden van mensen. "Hulpverleners hebben verschillende plekken nog niet kunnen bereiken en veel inwoners wachten nog steeds op hulp. Op sommige plekken hebben mensen de woorden water en voedsel op de grond geschreven. Ze hopen dat de hulp-roep door helikopters wordt gezien."

Volgens de omroep NHK zitten zo'n 12.000 huizen nog altijd zonder elektriciteit of stromend water. Het is onduidelijk hoe lang mensen nog zonder die voorzieningen moeten doen. Ook de Japanse spoorwegen zijn getroffen: zo'n 120 treinen zijn beschadigd, omdat een depot voor de Japanse hogesnelheidslijn Shinkansen was overstroomd.


16-10-2019 05:00

Bij een schietpartij tussen veiligheidstroepen en 'gewapende burgers' in de zuidwestelijke staat Guerrero in Mexico zijn vijftien mensen om het leven gekomen, zeggen de autoriteiten. Het is de tweede schietpartij met veel doden in slechts een paar dagen in het Midden-Amerikaanse land.

Volgens een zegsman van de regionale veiligheidsdienst kwamen een soldaat en veertien burgers om bij de schietpartij in de gemeente Tepochia, niet ver van Iguala. De woordvoerder maakte niet duidelijk of de omgekomen burgers drugscriminelen zijn.

De staat Guerrero staat bekend als een van de meest gewelddadige staten van Mexico, berucht vanwege gewapende conflicten tussen rivaliserende drugsbendes. De gemeente Tepochia kwam in 2014 in het nieuws door de verdwijning van 43 studenten. Zij zijn vermoedelijk vermoord en verbrand door een drugsbende.

In de val

Maandag werden dertien politieagenten in Mexico om het leven gebracht door gewapende bendeleden van het Jalisco-drugskartel. Negen agenten raakten gewond.

De agenten waren in de val gelokt: de politie kreeg een melding en stuurde 42 agenten. Eenmaal op de locatie aangekomen openden zo'n dertig schutters het vuur.


16-10-2019 03:46

De ouders van de Britse tiener die vermoedelijk is doodgereden door een Amerikaanse vrouw van een diplomaat, hebben president Trump gesproken, meldt onder meer de BBC. Volgens de ouders heeft de Amerikaanse president gezegd dat de 42-jarige hoofdverdachte niet zal terugkeren naar Groot-Brittannië.

De 19-jarige Harry Dunn werd in augustus op de motor aangereden door een automobilist die op de verkeerde weghelft reed. Het ongeval was bij een Britse legerbasis in de buurt van Oxford, waar ook medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst werken.

Uit politieonderzoek bleek dat de tegenligger de echtgenote van een Amerikaanse diplomaat was. Deze Anne Sacoolas vertrok na het ongeluk naar de VS. Zij kon als verdachte het land verlaten omdat ze diplomatieke immuniteit genoot. Volgens de Britse minister Raab van Buitenlandse Zaken is die inmiddels opgeheven.

'Ik pakte Trumps hand steviger vast'

De ouders van Dunn zeggen dat hun ontmoeting met president Trump sympathiek was. "Ik pakte zijn hand steviger vast dan hij de mijne vasthield, en zei: 'als het jouw zoon was, zou jij hetzelfde doen als wij'", zegt zijn moeder tegen de BBC over de ontmoeting.

Volgens haar antwoordde Trump bevestigend en zou hij proberen de zaak van een andere kant te bekijken. Eerder nam Trump het juist voor Sacoolas op, door te zeggen dat "het kan gebeuren" dat je in Groot-Brittannië per ongeluk tegen het verkeer in rijdt.

Verdachte Sacoolas zou ook in het Witte Huis zijn geweest om de ouders excuses aan te bieden. Dunns ouders waren daar naar eigen zeggen nog niet klaar voor.


16-10-2019 02:20

Het Britse nieuwsplatform Sky News lanceert een 'brexit-vrij' nieuwskanaal. Het pop-up-kanaal is vanaf vanmiddag te zien op een van de tv-kanalen van Sky en ook te volgen via YouTube. Op het hoofdkanaal blijft de brexit een belangrijk onderwerp.

De brexitvrije zender gaat op werkdagen van 17.00 uur tot 22.00 uur Britse tijd allerhande nieuws uitzenden, maar vermijdt berichtgeving over de brexit. Sky is op het idee gekomen door een onderzoek waaruit zou blijken dat 70 procent van de nieuwsmijders geen nieuws meer volgt vanwege de brexit-verslaggeving.

De aankondiging komt aan de vooravond van een mogelijke overeenkomst tussen de Europese Unie en de Britse regering. In Brussel wordt intensief onderhandeld, om een brexit zonder afspraken eind deze maand te voorkomen.

'Stoutmoedige aanpak'

Een eventuele doorbraak zal Sky News dus niet melden op het pop-up-kanaal. De baas van Sky News noemt die aanpak "stoutmoedig". Maar, zo zegt hij in een persbericht, "we weten dat kijkers het zullen waarderen dat we de publieke opinie volgen".

Op Twitter wordt overwegend negatief gereageerd op de aankondiging op van Sky News


16-10-2019 02:17

Naar schatting honderden boeren zijn in grotere en kleinere groepen in De Bilt. Onder meer op de A28 richting Amersfoort reed een lange stoet met boeren uit de noordelijke provincies op weg naar de verschillende protestlocaties. Ook vanuit andere delen van het land zijn boeren met hun tractoren naar De Bilt gegaan, bijvoorbeeld vanuit Noord-Brabant en Zeeland.

Door de vele tractoren op de weg stond het verkeer 400 kilometer vast. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 was het vanochtend zeer druk.

De politie in Den Haag heeft vijftien boeren tegengehouden die met hun trekkers naar het Binnenhof zouden willen rijden. Dat is verboden. "We zijn met deze boeren in gesprek", twittert de politie.

Een soort festivalterrein

De protestdag begint vandaag eerst op een sportpark aan de rand van De Bilt. Sinds 03.00 uur vannacht druppelen daar de eerste boeren binnen, zegt de gemeente.

Verslaggever Mattijs van de Wiel is in De Bilt. "Het lijkt eigenlijk meer op een soort festivalterrein. Je kan hier muntjes kopen, er zijn cateringkarren, een biertap is net aangesloten."

De boeren proberen er "een mooie ochtend" van te maken, zegt Micha Bouwer van de Farmers Defence Force. Hij wil dat het RIVM op een andere manier gaat meten; Bouwer ziet de gevolgen van stikstof voor de natuur niet. "De hei waar ik langs rij is nog mooi paars en het bos is nog steeds groen en ik rij er elke dag doorheen."

Diverse rapporten stellen dat het slecht gesteld is met de natuur in Nederland. Eind vorige maand concludeerde de commissie-Remkes dat ingrijpende maatregelen nodig zijn om de uitstoot van stikstof te beperken. Naast de veehouderij gaat het onder meer om het verkeer.

RIVM wordt gewantrouwd

In eerste instantie waren de boeren van plan te betogen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat ze de stikstofberekeningen van het instituut niet zeggen te vertrouwen. In overleg met de gemeente is het protest verplaatst naar een locatie in de buurt. Het RIVM moet namelijk goed bereikbaar blijven, onder meer omdat daar vaccins liggen opgeslagen. Veel medewerkers van het instituut werken vandaag thuis.

Op het programma staan onder meer toespraken van de Farmers Defence Force, de actiegroep die deze protestdag heeft georganiseerd.

Rond 11.30 uur wil de groep zich met trekkers verplaatsen van De Bilt naar Den Haag, voor onder meer toespraken van vertegenwoordigers uit de landbouwsector. Die demonstratie wordt vanaf 14.30 uur gehouden op de Koekamp, naast het Malieveld.

Defensie zet op belangrijke punten in de stad zware verplaatsbare voertuigen neer, om de veiligheid te waarborgen. Een woordvoerder van de gemeente zei eerder dat het leger te hulp schiet met zwaar materieel, omdat bedrijven niet op tijd hulp konden bieden.

Verkeersinfarct

Van de trekkers die richting De Bilt rijden wordt veel overlast verwacht. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten de snelwegen rond Utrecht vanochtend te vermijden. Bovendien werkt de rijksdienst aan de Galecopperbrug (A12), waardoor sowieso al veel oponthoud is in de regio Utrecht.

In de loop van de ochtend wordt grote drukte verwacht op de wegen van Utrecht naar Den Haag, als de boeren zich verplaatsen van De Bilt naar Den Haag.

Hier zie je een compilatie van het boerenprotest van 1 oktober:


16-10-2019 00:52

In Venlo waren vannacht vier straten ontruimd vanwege een groot gaslek. Ongeveer honderd mensen uit de wijk Blerick moesten na 22.00 uur gisteravond uit voorzorg hun huis verlaten. Ook gold in een groot deel van de wijk een verbod op open vuur en dus ook roken.

Een groot deel van de mensen vond opvang in een buurthuis. De rest heeft volgens de brandweer zelf een onderkomen gezocht.

Terug naar huis

Na 2.00 uur vannacht was het lek gedicht en mochten bewoners onder begeleiding van de brandweer weer naar huis. "De brandweer heeft in ieder huis gemeten of het veilig is", zegt een woordvoerder.

Het gaslek werd ontdekt vanwege de geur. De oorzaak is een kapotte waterleiding, denkt de brandweer. Er kwam zo veel water vrij, dat de grond is gaan schuiven en de gasleiding is gesprongen.

"Het is een flinke gaslekkage", zei een woordvoerder van de brandweer. "Lastig is dat het op een kruispunt is gebeurd. Vier leidingen moesten worden afgesloten."

Water afgesloten

Als gevolg van de problemen zit een deel van de wijk zonder water, meldt de brandweer. Bewoners kunnen terecht bij watertappunten. Ook zijn er flesjes water beschikbaar.

Eerder deze week werd in dezelfde wijk ook al een aantal huizen ontruimd. Toen waren werkzaamheden de boosdoener.


15-10-2019 23:48

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, zet de deur op een kier om pensioenkortingen bij de twee grootste pensioenfondsen, ambtenarenfonds ABP en Zorg en Welzijn, te voorkomen.

Deze fondsen hebben volgens de huidige regels niet voldoende financiële buffers, maar in het nieuwe pensioenakkoord is afgesproken dat die buffers niet meer nodig zijn. Voor de miljoenen mensen die bij deze fondsen zijn aangesloten dreigen volgend jaar kortingen, die in het nieuwe stelsel, dat in 2022 zou moeten ingaan, niet nodig zouden zijn.

De dekkingsgraad is bij ABP en Zorg en Welzijn in de voorbije maanden onder de zogeheten kritische dekkingsgraad van 94 procent gezakt. Als dat eind december nog steeds het geval is, moeten volgend jaar de pensioenen gedwongen verlaagd worden.

Gesprekken over 'onnodige pensioenkortingen'

"Als pensioenfondsen nu zouden moeten korten omdat ze een grote buffer moeten opbouwen, en er zou zekerheid zijn dat dat in het nieuwe stelsel niet het geval zou zijn, dan zou je kunnen overwegen om die kortingen achterwege te laten", zegt Knot tegen de NOS.

Deze uitspraak van Knot is relevant binnen de gesprekken die minister Koolmees van Sociale Zaken op dit moment voert met de pensioensector. Al weken zijn zij in gesprek om te kijken of zogenoemde 'onnodige pensioenkortingen' voorkomen kunnen worden.

Dat Knot nu openstaat voor het voorkomen van kortingen die in het nieuwe stelsel niet nodig zouden zijn, is belangrijk. Want De Nederlandsche Bank houdt naar de pensioenwet toezicht op de financiële positie van de pensioenfondsen. Daarbij is de rekenrente een belangrijk instrument. De dekkingsgraad In de Pensioenwet

Metaalfondsen moeten van Knot wel snel korten

Knots uitspraak gaat niet over de pensioenfondsen die al jarenlang onvoldoende in kas hebben om de beloofde pensioenen uit te keren, zoals metaalfondsen PME en PMT. Een paar weken geleden zei Knot dat er snel gekort moet worden op de pensioenen, anders worden de problemen doorgeschoven naar de volgende generatie. Bij dat standpunt blijft hij.

Het verschil tussen enerzijds ABP en Zorg en Welzijn en anderzijds de metaalfondsen is dat de laatsten al een jaar langer onder de vereiste dekkingsgraad zitten.

Een groep van veertig experts pleitte afgelopen weekend in een brief aan de Kamer voor een verhoging van de rekenrente. Dat is een fictieve rente die de fondsen moeten hanteren bij het bepalen van hun financiële positie.

Knot niet onder indruk van brandbrief

Een hogere rekenrente zou mogelijk ook kortingen voor metaalfondsen kunnen voorkomen, maar hoe hoger die rekenrente is, des te meer toekomstig risico een pensioenfonds neemt. Knot is niet onder de indruk van die brief. "Alle argumenten in de brief waren ook bekend tijdens de onderhandelingen over het nieuwe pensioenakkoord. Toen zijn die meegewogen, maar er is gekozen voor een risicovrije rekenrente", zegt hij.

"Onnodige kortingen moet je altijd zien te voorkomen", zegt Knot. "Maar het is de vraag of dat een relevante term is is als de rente waarschijnlijk langdurig laag zal blijven."

Voor eind november verwacht minister Koolmees meer duidelijkheid te kunnen geven over de uitkomst van de gesprekken met de pensioensector.