Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

17-6-2019 23:18

De TU Eindhoven stelt de komende anderhalf jaar alle vacatures voor wetenschappelijk personeel alleen open voor vrouwelijke sollicitanten. Is er na zes maanden nog geen geschikte kandidaat gevonden, dan wordt pas verder gekeken.

De maatregel is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Naast sollicitatievoordeel, krijgen de vrouwen een ton voor onderzoek en een mentor toegewezen. De universiteit wil zo meer vrouwen aan zich binden, zodat er een betere balans komt tussen het aantal mannen en vrouwen in de vaste wetenschappelijke staf.

Volgens rector Frank Baaijens worden er al jarenlang maatregelen genomen om meer vrouwen aan te trekken, maar vordert dat te langzaam. "En het is al langer bekend dat een divers personeelsbestand beter functioneert. Het leidt tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie."

Maatregel noodzakelijk

De universiteit wil dat volgend jaar twintig procent van de hoogleraren vrouw is, schrijft Omroep Brabant. Ook streeft de TU naar 25 procent vrouwelijke hoofddocenten en 35 procent vrouwelijke docenten. Zonder deze maatregel wordt dat doel niet gehaald, schrijft het college van bestuur in een nieuwsbrief aan studenten en medewerkers.

De komende anderhalf jaar geldt het sollicitatievoordeel voor vrouwen bij alle vacatures voor de vaste wetenschappelijke staf. Daarna wordt dat geëvalueerd. Het Irène Curie Fellowship loopt ten minste vijf jaar.


17-6-2019 23:02

In Amsterdam is vanavond iemand neergeschoten. Dat gebeurde aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord. Hulpverleners hebben geprobeerd deze persoon te redden, maar dat was tevergeefs. De identiteit is niet bekendgemaakt.

De schutter is door getuigen gezien. Op Burgernet is gevraagd uit te kijken naar een zilverkleurige BMW met een Belgisch kenteken.

De lokale zender AT5 schrijft dat de gezochte auto in Zaandam zonder kentekenplaten is teruggevonden.


17-6-2019 22:34

Rick Brink uit Hardenberg is in een tv-show van KRO-NCRV gekozen tot eerste 'minister van Gehandicaptenzaken'. Kijkers en juryleden kozen Brink tot boegbeeld voor mensen met een handicap. Zes kandidaten dongen mee naar de 'ministerspost'.

Zo hoorde Brink dat hij de winnaar is:

Brink (33) zit zelf in een rolstoel en is al jarenlang voor het CDA actief in de gemeentelijke politiek in Hardenberg. Hij zei eerder zich vooral te willen inzetten voor de integratie van kinderen met een handicap in de samenleving.

Lucille Werner

De benoeming van een speciale minister voor Gehandicaptenzaken is de bekroning van een campagne van presentator Lucille Werner. Zij vindt dat er veel te weinig aandacht is voor de twee miljoen gehandicapten in Nederland.

Brink moet als de nieuwe 'minister' gaan lobbyen voor de gehandicapten. Ook zal hij vanuit zijn functie wetgeving ter discussie stellen en nieuwe ideeën tot uitvoering brengen. In het kabinet heeft minister Hugo de Jonge gehandicaptenzorg in zijn portefeuille; hij was ook bij de tv-show aanwezig.


17-6-2019 22:19

Het internationaal vermaarde veilinghuis Sotheby's komt in particuliere handen. Het is gekocht door de Franse zakenman en kunstverzamelaar Patrick Drahi voor 3,7 miljard dollar (ruim 3,2 miljard euro).

Drahi is de oprichter van het Franse telecom- en kabelconcern Altice Europe. De nieuwe eigenaar omschrijft zichzelf als "klant en bewonderaar" van het veilinghuis.

Met de overname verdwijnt Sotheby's na 31 jaar van de beurs in New York. Daar was het de oudste genoteerde onderneming. Sotheby's werd in 1744 opgericht in Londen.

Christie's

Kenners wijzen erop dat Sotheby's nu het van de beurs verdwijnt de handen vrij heeft voor belangrijke beleidswijzigingen. Het krijgt nu evenveel vrijheid als zijn belangrijkste concurrent, het eveneens internationaal vermaarde veilinghuis Christie's.

Dat is ook in particuliere handen, en ook van een Fransman: dat is François Pinault, een van de rijkste mensen ter wereld en ook eigenaar van grote modemerken als Yves Saint-Laurent, Gucci en Alexander McQueen.


17-6-2019 22:01

De politie heeft vanmiddag in Uden een vrachtwagenchauffeur klemgereden die naakt achter het stuur zat en te veel gedronken had. Hij bleek ruim vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol op te hebben.

De vrachtwagenchauffeur viel op doordat hij slingerend over de A50 reed. Hij zou daarbij ook een lantaarnpaal langs de weg geraakt hebben. Bij Uden verliet hij de snelweg en wilde zijn combinatie het centrum inrijden, maar daar werd hij door agenten tegengehouden.

De politie zegt tegen Omroep Brabant dat de man veel meer ellende had kunnen aanrichten, maar dat dankzij meerdere 112-meldingen en het ingrijpen door de agenten met een onopvallende surveillancewagen erger is voorkomen.


17-6-2019 21:31

Koen Schuiling wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Groningen. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met zijn voordracht.

De 60-jarige Schuiling volgt Peter den Oudsten op, die nog tot oktober aanblijft als waarnemer. Den Oudsten droeg de ambtsketen sinds 2014.

Schuiling zal de eerste burgemeester worden van de nieuwe gemeente Groningen. Die ontstond begin dit jaar uit de samenvoeging van de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. Door de herindeling is Groningen nu de vijfde gemeente van Nederland met ruim 231.000 inwoners.

Opvallend

De benoeming van VVD'er Schuiling is opvallend, schrijft RTV Noord. Zijn partij zit niet in de coalitie. Verder wordt het Groninger gemeentebestuur al 68 jaar geleid door een burgemeester die lid is van de PvdA.

"De kleur van de burgemeester wordt steeds minder belangrijk", zegt Mirjam Wijnja van de vertrouwenscommissie. "De ervaring is steeds belangrijker. Deze kandidaat heeft ontzettend veel bestuurlijke ervaring en hart voor Groningen dat is ontzettend belangrijk. Schuiling is een echte verbinder."

De nieuwe burgemeester is geen onbekende in Groningen. Van 1998 tot 2006 was hij er wethouder van Economische Zaken. Ook is hij sinds begin 2017 voorzitter van de raad van toezicht van de Hanzehogeschool Groningen. Schuiling is nu nog burgemeester van Den Helder.


17-6-2019 21:18

De Vlaamse politicus en rechts-nationalistische voorman Dries Van Langenhove wordt door justitie verdacht van onder meer racistische uitlatingen. Vlaamse media melden dat Van Langenhove de hele dag is verhoord door een Gentse onderzoeksrechter. Daarna mocht hij weer gaan, maar hij blijft verdachte.

Van Langenhove wordt donderdag beëdigd als federaal parlementariër; bij de verkiezingen van vorige maand was hij kandidaat voor de rechts-populistische partij Vlaams Belang.

De voorzitter van Vlaams Belang, Tom van Grieken, noemt de aanklacht tegen Van Langenhove "pure intimidatie van het gerecht". Het tijdstip van het onderzoek is volgens Van Grieken niet toevallig.

Schild en Vrienden

Het parket van Oost-Vlaanderen wil Van Langenhove en de door hem geleide organisatie Schild en Vrienden racisme, ontkenning van de Holocaust en overtreding van de wapenwet ten laste leggen.

In een documentaire op de Belgische tv werd vorige jaar een inkijkje gegeven in de online discussiegroepen van Schild en Vrienden, die afgeschermd zijn voor de buitenwereld. Daarin werden radicale, racistische en gewelddadige standpunten uitgewisseld. De beweging zegt op te komen voor de Vlaamse identiteit.

In België werd geschokt gereageerd op de documentaire, en de politie deed huiszoeking bij verschillende leden van de beweging, onder wie Van Langenhove. Omdat het gerechtelijk onderzoek vorig jaar september is begonnen, kan Van Langenhove zich over twee dagen niet beroepen op parlementaire integriteit, zegt het parket tegen De Standaard.


17-6-2019 19:30

Een van de twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Humeyra (16) komt vrij. Er zijn volgens de rechtbank onvoldoende ernstige gronden en bezwaren om Mohammed al M. langer in voorarrest te houden.

Al M. wordt door het Openbaar Ministerie gezien als de handlanger van hoofdverdachte Bekir E. De twee zaten in december samen in de auto op weg naar het Designcollege in Rotterdam-West, waar E. Humeyra doodschoot bij de fietsenstalling op het schoolplein.

E. heeft al toegegeven dat hij de vrouw doodschoot nadat ze de relatie met hem had verbroken . Volgens het OM was hij eigenlijk van plan haar te ontvoeren. Aanvankelijk verklaarde E. dat Al M. bij de ontvoeringsplannen was betrokken, maar die belastende verklaring trok hij later weer in, bleek vandaag tijdens een niet-inhoudelijke zitting.

Beide verdachten waren niet aanwezig in de rechtbank. Op 6 september is er opnieuw een zitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak is waarschijnlijk half november, meldt RTV Rijnmond.


17-6-2019 18:55

Koning Willem-Alexander is nu dan echt Ridder in de Orde van de Kousenband. Of in het Engels: Most Noble Order of the Garter. Hij kreeg bij een besloten ceremonie in de Sint Georgekapel op Windsor Castle een kousenband om zijn linkerbeen gegespt.

De Britse koningin Elizabeth staat aan het hoofd van de Orde en beslist wie mag toetreden. Vandaag was het dus officieel de beurt aan de koning om de kousenband te ontvangen. Vorig jaar was hij al benoemd tot lid van de Orde, bij een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Dit zijn beelden uit Windsor, waar ook veel koningshuis-fans waren:

Bekijk hieronder meer beelden van de plechtigheden:


17-6-2019 18:46

De twee opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers (EBTL's) in Amsterdam en Hoogeveen gaan dicht.

Beide gemeenten sloten in 2017 een contract met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) waarin werd vastgelegd dat ze twee jaar lang plaats zouden bieden aan maximaal vijftig asielzoekers, die zich meerdere keren schuldig hadden gemaakt aan pesterijen, discriminatie, vernielingen, scheldpartijen of geweld.

Amsterdam

De EBTL aan de Transformatorweg in Amsterdam opende in november 2017. Toen is aan de buurt de "harde toezegging" gedaan dat de EBTL na twee jaar dicht zou gaan. Het college van burgemeesters en wethouders wil zich daaraan houden.

Bij het besluit speelt mee dat de stad andere plannen heeft met het complex en dat er voor het toezicht extra politie-inzet nodig was. "We moeten gemiddeld vijf keer per week naar incidenten waar bewoners bij betrokken zijn", zegt een woordvoerder van de politie.

De gemeente vindt het tijd dat andere gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen. Het contract met het COA, dat op 31 oktober afloopt, wordt ook daarom niet verlengd.

In navolging van Amsterdam zegt ook Hoogeveen dat het niet verder wil met de EBTL. De omgebouwde voormalige gevangenis is niet geschikt voor voortzetting van de proef, zei burgemeester Loohuis tegen RTV Drenthe.

"We hebben in de praktijk vooral mensen gekregen die geen enkele kans hebben op een permanente verblijfsvergunning", vertelt Loohuis. "Daarvoor is een andere voorziening nodig. Ze moeten opgevangen worden in een omheind terrein. En daar is de staatssecretaris nu mee bezig."

In april werden de gedragsregels in Hoogeveen aangescherpt, omdat er onder meer in het winkelcentrum problemen werden veroorzaakt. Daarna is er nog maar één keer politie-inzet nodig geweest.


17-6-2019 18:20

De in 2013 afgezette president van Egypte, Mohamed Morsi, is tijdens een zitting in een proces tegen hem overleden, meldt de Egyptische staats-tv. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend.

De Arabische nieuwssite Al Arabya schrijft dat Morsi flauwviel, nadat hij 25 minuten lang het woord had gevoerd. Hij zou zich daarbij boos hebben gemaakt. Volgens de nieuwssite overleed Morsi toen hij naar een ziekenhuis werd overgebracht.

Volgens een van zijn advocaten was Morsi juist erg "rustig en beheerst". Hij zou vijf minuten het woord hebben gevoerd en onder meer hebben gezegd dat hij nog steeds de president is.

"Regelrechte moord"

De Moslimbroederschap spreekt van "regelrechte moord" en roept Egyptenaren op massaal naar Morsi's begrafenis te komen. Aanhangers in het buitenland worden opgeroepen om bij Egyptische ambassades samen te komen.

Correspondent Eduard Cousin zei op NPO Radio 1 dat Morsi het grootste deel van zijn gevangenschap in een isoleercel in de beruchtste gevangenis van Egypte doorbrengt: de Tora-gevangenis in Caïro. Hij zou een lage bloeddruk en diabetes hebben en niet de juiste medische zorg krijgen. "Dus er is al eerder gewaarschuwd dat het wel eens slecht zou kunnen aflopen als hij niet de juiste medische zorg krijgt."

Directeur Sarah Whitson van de afdeling Midden-Oosten van Human Rights Watch schrijft dat de mensenrechtenorganisatie bijna klaar was met een rapport over de gezondheidstoestand van Morsi. Ze noemt zijn overlijden "vreselijk, maar volledig voorspelbaar", omdat de regering weigerde om hem goede medische zorg te verlenen en bezoek door familie toe te staan.

Amnesty International wil dat de Egyptische regering een onafhankelijk onderzoek instelt naar de dood van Morsi. Daarin moeten ook de omstandigheden waaronder hij werd vastgehouden en de medische zorg die hij kreeg worden meegenomen.

Erdogan

De Turkse president Erdogan heeft de Moslimbroederschap en het Egyptische volk gecondoleerd. Turkije steunt de Moslimbroederschap.

Erdogan noemde Morsi een "broeder" en een "martelaar" en de huidige president van Egypte, Sisi, "wreed". Sisi was minister van Defensie in het kabinet van Morsi en leidde in 2013 de machtsgreep van het leger waarbij Morsi werd afgezet.

Morsi (67) werd in 2012 als kandidaat van de Moslimbroederschap tot president gekozen. Hij kreeg bijna 52 procent van de stemmen in de eerste vrije verkiezingen na de dictatuur van zijn voorganger Mubarak, die tientallen jaren aan de macht was geweest.

In de periode daarna kwam hij steeds meer onder vuur te liggen, onder meer omdat economisch herstel uitbleef en Morsi per decreet dreigde te gaan regeren. Miljoenen Egyptenaren gingen de straat op om zijn aftreden te eisen. In juli 2013 werd hij door het leger aan de kant gezet.

Daarna werd Morsi tot een celstraf veroordeeld voor de moord op demonstranten, en in 2015 kreeg hij de doodstraf voor het verspreiden van staatsgeheimen, het organiseren van ontsnappingen uit gevangenissen en aanvallen op de politie. In beide zaken werd in hoger beroep geoordeeld dat het proces over moest.


17-6-2019 18:17

Iran zegt dat het over tien dagen, op 27 juni, de afgesproken limiet van 300 kilo licht verrijkt uranium zal hebben overschreden. De maximaal toegestane hoeveelheid is vastgelegd in de atoomdeal uit 2015, die Iran sloot met de internationale gemeenschap in ruil voor verlichting van sancties. In mei had Teheran al gewaarschuwd dat de uraniumproductie zou worden opgevoerd.

Het land voelt zich niet meer gebonden aan de atoomdeal, sinds de VS er vorig jaar uit stapte. Het Witte Huis stelde direct nieuwe sancties tegen Iran in en verbood andere landen nog handel te drijven met het land. De strafmaatregelen werken verlammend op de Iraanse economie.

Het opvoeren van de uraniumproductie gaat hand in hand met herhaalde oproepen van Iran aan Europa om het land te beschermen tegen de Amerikaanse sancties. Europa acht zich nog steeds gebonden aan de deal, maar belijdt dat volgens Teheran "meer in woorden dan daden".

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad betitelt de aangekondigde overschrijding van de limiet als "nucleaire chantage". Duitsland en Frankrijk hebben Teheran gevraagd de zaak niet op scherp te zetten.

De spanningen tussen de VS en Iran zijn nog verder opgelopen door de mededeling van Teheran dat de Iraanse veiligheidsdienst een groot digitaal spionagenetwerk van de CIA heeft opgerold. Met de hulp van bevriende naties zouden diverse CIA-agenten zijn opgepakt. Hoeveel mensen er zijn aangehouden en waar dat zou zijn gebeurd, is onbekend.


17-6-2019 17:36

De landbouw moet duurzamer worden. Hierdoor moet volgens minister Schouten de focus niet meer op "zoveel mogelijk zo goedkoop mogelijk produceren, maar produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur." Dat maakt de landbouw wel duurder. De kans bestaat daardoor dat ons eten ook duurder wordt.

Begin jaren 70 gaven we nog gemiddeld 20 procent van ons inkomen uit aan voeding, inmiddels is dat nog 10 procent, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De relatieve daling van uitgaven aan voedsel hebben volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS voornamelijk te maken met het feit dat we welvarender zijn geworden.

"Als landen rijker worden, geven ze relatief minder uit aan eten. Dat is wereldwijd zo", aldus Van Mulligen. Mensen gaan niet bij een twee keer zo hoog inkomen ook twee keer zoveel eten. "Er ontstaat dan ruimte voor een nieuwe auto of tv."

"Wat ook meespeelt is de productiviteit in de landbouw. Die is in de laatste 50 jaar meer dan 11 keer zo hoog geworden." Ook dat leidt ertoe dat er een relatief kleiner deel van het inkomen uitgegeven wordt aan voeding.

De belangenorganisatie voor de land- en tuinbouw LTO wijst erop dat de prijs van voedsel bepaald wordt in een open markt. "Daardoor is de olieprijs uiteindelijk veel bepalender voor voedselprijzen dan het beleid van een minister", zegt LTO-voorzitter Marc Calon.

De organisatie is wel bezorgd over de hogere kosten voor boeren die dit plan met zich mee brengt en stelt de vraag of hiermee onze export niet in gevaar komt.

Lagere inkomens hardst geraakt

Als het aan de minister ligt gaan consumenten dus een groter deel van hun inkomen uitgeven aan voedsel. Dit zal vooral gevolgen hebben voor de lagere inkomens. "Die geven relatief het meeste geld uit aan voedsel", aldus Van Mulligen. Er blijft simpelweg minder geld over nadat de boodschappen zijn gedaan. Hierdoor zullen hogere prijzen voor eten die groep het hardst raken.

"Je maakt het leven duurder en dan moet er bezuinigd worden", zegt Gerrit Antonides, hoogleraar aan Wageningen University and Research en gespecialiseerd in consumentengedrag. Zo zouden lagere inkomens minder of goedkoper eten kopen of op andere kosten moeten bezuinigen.

"Lage inkomens kopen nu al voornamelijk goedkoper voedsel, wat over het algemeen ook ongezonder is. Met zo'n verhoging voor duurzaam voedsel wordt dat alleen maar erger. Je helpt ze van de regen in de drup."

Niet alleen geven hogere inkomens relatief minder uit aan voedsel, ook kopen ze al vaker duurzame producten. Hierdoor worden zij veel minder geraakt door verhoogde voedselprijzen, zegt Antonides.

Duurzaam de standaard

Er zijn volgens hem ook andere manieren om duurzaam voedsel aan de man te brengen. Met meer milieubewustzijn en besef van diervriendelijkheid, zijn mensen bereid meer te betalen voor duurzaam eten.

Een andere optie zijn de duurzame groene labels op voedsel. "Normale voedingsproducten krijgen geen labels. Hierdoor is duurzaam voedsel nu de afwijkende vorm." Antonides raadt aan om het om te draaien. "Duurzaam zou de standaard moeten zijn en niet-duurzame producten zouden juist een label moeten hebben."


17-6-2019 17:24

Stijlicoon, ontwerpster, societypersoonlijkheid en parfumkoningin Gloria Vanderbilt is overleden, 95 jaar oud. Haar zoon, CNN-boegbeeld Anderson Cooper, maakte bekend dat ze thuis overleed, temidden van familie en vrienden.

Vanderbilt was een telg uit een steenrijk Nederlands-Amerikaans geslacht. Ze acteerde, schreef boeken en schilderde. Ze ontwierp kleding en had natuurlijk haar parfumlijn, met het zwanenlogo op de flesjes.

Vanderbilt verkeerde tussen de groten der aarde. Als tiener had ze verkering met filmster Errol Flynn. Ze trouwde met de wereldberoemde dirigent Leopold Stokowski, die ze in de steek liet voor Frank Sinatra. Verder verscheen ze aan de zijde van Marlon Brando en de excentrieke zakenman, filmbaas en vliegenier Howard Hughes.

Haar zoon Anderson Cooper maakte het overlijden van zijn moeder bekend in een korte documentaire op CNN.


17-6-2019 17:23

De weduwnaar van Adrienne Cullen, kankerpatiënt en slachtoffer van een medische fout in het UMC Utrecht, kijkt met een bijzonder gevoel terug op een ontmoeting met koning Willem-Alexander. De Ierse man ontmoette de koning vorige week bij het staatsbezoek aan Ierland, waar Willem-Alexander volgens hem erkende dat het "vreselijk" was wat er met Cullen is gebeurd. "Dat was een dapper gebaar", schrijft Peter Cluskey in een stuk in The Irish Times.

De 58-jarige Cullen stierf als gevolg van uitgezaaide baarmoederhalskanker, die te laat was ontdekt in het UMCU. De vrouw streed na de te late diagnose jarenlang tegen de geslotenheid van het Utrechtse ziekenhuis. Volgens Cullen ging het ziekenhuis op een onpersoonlijke wijze met haar om als patiënte.

"De koning beschreef Adrienne als dapper, aanhoudend en altruïstisch, wetende dat ze terminaal was", schrijft Cluskey. Ook zei Willem-Alexander dat hij dit al eerder tegen Ierse journalisten had gezegd. "De koning zei ook: 'wat zij heeft gedaan, heeft verandering teweeggebracht, maar haar verlies moet zeer, zeer moeilijk voor je zijn'."

Het tweetal sprak op een receptie zo'n vijf minuten over persoonlijke onderwerpen. De weduwnaar is ervan overtuigd dat de zaak van Cullen als "volledig onacceptabel" wordt gezien op de hoogste niveaus in Nederland. "Ook wordt erkend dat de nasleep schaamtevol is aangepakt".

Cluskey noemt het gebaar van het Nederlandse koningshuis een "welkom stukje dapperheid".


17-6-2019 16:58

De 42-jarige Ljubisa O. die vorig jaar zijn vrouw doodstak in Bodegraven, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank heeft hem geen celstraf opgelegd omdat de man volgens deskundigen ontoerekeningsvatbaar is.

O. bracht vorig jaar april zijn vrouw met 71 messteken om het leven in hun woning in Bodegraven. De man hoorde stemmen in zijn hoofd die zeiden dat hij zijn vrouw moest vermoorden. Ook dacht hij dat ze een vampier was.

Deskundigen constateerden dat O. verstandelijk beperkt is en onder meer kampt met schizofrenie en psychoses. Zij achten de kans op herhaling groot als de man niet behandeld wordt.

O. heeft een lange geschiedenis van psychische problemen en zat al een aantal jaren in instellingen. De drie jonge kinderen van het stel waren al voor de moord op hun moeder uit huis geplaatst door jeugdzorg, schrijft Omroep West.


17-6-2019 16:36

De 77 leerlingen van het Calvijn College in Amsterdam die sinds woensdag op hun examenuitslag wachten, moeten langer geduld hebben. Wanneer het zo ver is, weet de schoolleiding nog niet. De school heeft leerlingen en ouders daarvan op de hoogte gesteld.

Deze schoolbestuurder legt uit waarom het zo lang duurt:

Vorige week kwam naar buiten dat de schoolexamens van meerdere vakken op het Calvijn College mogelijk niet zijn geregistreerd of zelfs helemaal niet zijn gemaakt. Zo bleek dat een opdracht die voor 2,5 procent meetelt voor het eindcijfer Engels, nooit is gemaakt. Volgens de Inspectie van het Onderwijs kon de school niet bewijzen dat alle toetsen die noodzakelijk zijn voor het schoolexamen, zijn afgenomen.

Daarop besloot de inspectie aanvullend onderzoek te doen. De school werd opgedragen de examens van de 77 leerlingen in kaart te brengen. Er werd gehoopt de leerlingen vandaag uitsluitsel te kunnen geven, maar de schoolleiding laat nu dus weten dat dat niet gaat gebeuren.

Voorzitter Barbara Dijkgraaf van het college van bestuur noemt de situatie "heel naar en heel vervelend." Vorige week, dus na de eindexamens, werd ontdekt dat er eerder bij het schoolexamen van alles was misgegaan. Pas als de cijfers van het schoolexamen definitief zijn vastgesteld, kunnen de eindcijfers worden bepaald.

Volgens Dijkgraaf is er continu overleg met de onderwijsinspectie en tonen ouders begrip. "Daar zijn we dankbaar voor", zegt Dijkgraaf.

Volgens de moeder van één van de leerlingen moet de school nog extra informatie geven aan de inspectie. "Over de reden waren ze onduidelijk. Ze zeggen dat de inspectie nog dingen van ze heeft gevraagd, dus kunnen ze nog geen uitslag geven."

De leerlingen en ouders zitten daarom voorlopig nog in spanning. "Er komt nu stoom uit mijn oren", zegt de moeder. "Ze hebben het mooiste moment van mijn zoon afgenomen."

Ze vindt dat de inspectie heeft gefaald. "Ze komen altijd achteraf, net als in Maastricht vorig jaar. De kinderen doen zo hun best en dan krijgen ze hiermee te maken."

Slob vindt het 'heel vervelend'

Minister Slob van Onderwijs zegt dat hij in dit stadium niet veel kan doen. Hij noemt de situatie heel vervelend, en zegt dat zorgvuldigheid nu voorop staat.

D66-Kamerlid Van Meenen vindt het een drama voor leerlingen en ouders. Volgens hem heeft ook de inspectie gemist dat er iets niet in de haak was. SP-Kamerlid Kwint wil dat de leerlingen zo snel mogelijk zekerheid krijgen. Hij hoopt dat het "niet zo'n groot drama wordt als in Maastricht."

Regels niet gevolgd

Vorig jaar kwamen misstanden op het VMBO Maastricht aan het licht. De onderwijsinspectie concludeerde dat de school de regels niet had gevolgd rond het examen. De examens van 353 leerlingen werden ongeldig verklaard.

Uit een reeks rapporten bleek dat zowel de Stichting Voorgezet Onderwijs (LVO), waar VMBO Maastricht onder valt, als de onderwijsinspectie steken had laten vallen.


17-6-2019 16:29

Het Duitse Openbaar Ministerie gaat er bij de moord op de politicus Walter Lübcke van uit dat het om een daad met een rechts-extremistische achtergrond gaat. Het baseert dat op "meningen en opvattingen" waar de 45-jarige Stephan E. "openlijk" blijk van heeft gegeven. Onderzoek moet uitwijzen of dit inderdaad zo is.

De politie onderzoekt nog of E. hulp heeft gehad, maar op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat hij in een rechts-extremistisch netwerk zit.

Lübcke (65) werd begin juni vermoord, hij werd buiten zijn huis gevonden met een schotwond in zijn hoofd en overleed in het ziekenhuis. Verdachte Stefan E. komt uit Kassel, een stad in het midden van Duitsland waar Lübcke politiek actief was. De politie kwam de dader op het spoor via een dna-match.

Lang strafblad

De verdachte werd gisteren aangehouden. Verschillende Duitse media meldden vanochtend dat de man een lang strafblad heeft. Zo werd hij in 1993 opgepakt voor een incident met een bom bij een asielzoekerscentrum. De bom ging niet af. Daarvoor was hij al voor mishandeling, brandstichting en verboden wapenbezit bij de politie in beeld gekomen.

In 2009 nam hij deel aan een aanval van extreemrechts-aanhangers op een vakbondsvergadering in Dortmund. Vorig jaar zou hij op sociale media met politieke moord hebben gedreigd. "Of deze regering treedt snel af of er vallen doden", zou hij hebben geschreven.

Walter Lübcke stond op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, in 2015, volop in de aandacht. Hij steunde het ruimhartige asielbeleid van bondskanselier Merkel en werd om die reden bedreigd. De bedreigingen kwamen uit extreem-rechtse hoek en werden zeer serieus genomen. Maar de dreiging zwakte ook weer af en hij stond niet meer onder politiebeveiliging op het moment dat hij vermoord werd.

Lübcke was actief als regeringsleider in de regio Kassel en parlementslid voor de CDU in het parlement van de deelstaat Hessen. Hij stond bekend als een toegankelijke politicus en een bruggenbouwer. Zijn dood werd in rechts-extremistische sociale media toegejuicht.

Risico's onderschat

Martina Renner, woordvoerder over rechts-extremisme voor Die Linke in de Bondsdag, constateert dat militante aanhangers van extreemrechts hun focus verleggen van aanvallen op asielzoekerscentra naar tegenstanders in de politiek.

Politici die een "humane" vluchtelingenpolitiek voorstaan, die zich tegen rechts keren en die democratische waarden verdedigen zijn volgens haar de nieuwe doelwitten. "Die willen ze nu raken, want die zijn volgens hen verantwoordelijk voor de 'anti-volkse' politiek." Ze is ervan overtuigd dat de risico's voor deze politici worden onderschat.


17-6-2019 16:16

De nazorg voor overlevenden van terroristische aanslagen is de afgelopen jaren tekortgeschoten in Nederland, zeggen slachtoffers. Slachtofferhulp erkent dat de hulp de laatste jaren beter had gekund.

De Nederlandse Ferry Zandvliet, die de aanslag op de Bataclan in Parijs in 2015 overleefde, en Gabriella van Rosmalen, overlevende van de aanslag op de boulevard van Nice in 2016, vinden dat er meer aandacht moet komen voor het geestelijk letsel bij overlevenden van aanslagen. Het verwerkingsproces zou daardoor spoediger kunnen verlopen.

Tientallen Nederlandse overlevenden van aanslagen zijn het met hen eens; Slachtofferhulp heeft naar aanleiding van de aanslag op de Bataclan maatregelen doorgevoerd om de hulp na traumatische gebeurtenissen te verbeteren.

Zandvliet en Van Rosmalen reageren op het nieuws dat het dodental van de aanslagen in Parijs naar boven is bijgesteld. Een man die de aanslag overleefde, een ernstige posttraumatisch stressstoornis kreeg en twee jaar later zelfmoord pleegde, wordt nu tot de slachtoffers gerekend. Zijn dood is een direct gevolg van de terroristische aanval, zeggen onderzoeksrechters.

"In de dagen na de aanslag heb je geen idee wat je nodig hebt en wat beschikbaar is", zegt Zandvliet. "Pas na jaren kom je erachter dat je best veel dingen hebt gemist." Eigenlijk moet het hele systeem in Nederland op de schop, vindt hij. "Overlevenden van aanslagen hebben vanaf het begin hulp van professionals nodig. Die zitten wel op bepaalde plekken, maar zijn niet te vinden. Slachtofferhulp wil heel graag helpen, maar het moet echt professioneler."

Hulpverleners, geen psychiaters of psychologen

Slachtofferhulp erkent dat de hulp de laatste jaren minder goed was geregeld, maar zegt naar aanleiding van de aanslag op de Bataclan stappen te hebben gezet door het intensiveren van (internationale) samenwerkingsverbanden en centraliseren van de hulp.

De organisatie zegt ook maar tot een bepaalde hoogte hulp te kunnen leveren bij de traumaverwerking. "Wij kunnen heel goed helpen bij de eerste emotionele verwerking, bij de schadevergoeding en bij praktische zaken als verzekeringen en het strafproces", zegt woordvoerder Jytte Reichert. "Maar als er intensievere psychologische hulp nodig is, moeten wij doorverwijzen. Bij ons werken hulpverleners, geen psychiaters of psychologen."

En daar gaat het mis, zegt Gabriella van Rosmalen. Zij wandelde op haar huwelijksreis op 14 juli 2016 met haar man over de boulevard van Nice, toen daar een aanslag werd gepleegd met een vrachtwagen. 86 mensen kwamen om het leven. "Slachtofferhulp heeft zo goed als mogelijk geholpen, maar ze konden niet de hulp bieden die nodig was. Ook bij andere instanties konden mijn man en ik niet terecht", zegt ze.

Na de aanslag lag haar hele leven stil. "Ik durfde niet meer met het openbaar vervoer en had de hele dag paniekaanvallen. Eigenlijk voelde ik me nergens veilig." Daarnaast had ze last van een schuldgevoel ten opzichte van de mensen die de aanslag niet overleefden.

Psycholoog Peter van der Velden herkent de ingrijpende psychische problemen bij overlevenden van aanslagen. "Ooggetuigen van aanslagen zijn vaak nog lang angstig of houden nachtmerries. Hun levens zijn ontregeld, maar aan de buitenkant is niets te zien. Dat maakt het veel lastiger voor henzelf en hun omgeving", zegt Van der Velden van de Tilburg University.

"Daarom zeggen slachtoffers wel eens: had ik maar mijn been gebroken. Dan hoef je weinig uit te leggen, omdat iedereen het kan zien."

De jaren na de aanslag in Bataclan heeft Slachtofferhulp twee grote veranderingen doorgevoerd om de werkwijze te verbeteren. De samenwerking tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en Slachtofferhulp is geïntensiveerd. "Zo komen de overlevenden veel sneller bij ons terecht. We merkten vaak dat de slachtoffers niet eens duidelijk wisten dat wij bestaan", zegt Reichert van Slachtofferhulp.

Ook is de hulp voor slachtoffer gecentraliseerd: de organisatie Victims Support Europe een grotere coördinerende rol gekregen. "Direct na een aanslag communiceren zij meteen naar slachtofferorganisaties in elk land in Europa dat er een kans is dat er slachtoffers uit dat land zijn. Wanneer gegevens van slachtoffers bekend zijn, wordt de betreffende organisatie daarvan op de hoogte gebracht. Er zijn sinds vorige week ook rechtstreeks lijnen naar slachtofferorganisaties in Azië, de Verenigde Staten, Canada en Australië."

Maar dit zijn "totaal niet" de verbeterpunten waar het slachtoffer iets aan heeft, zegt Zandvliet. "Er moet iets worden gedaan aan het zwarte gat na Slachtofferhulp. Ik vond na vier maanden pas een psycholoog. Je moet zelf zo ontzettend hard op zoek gaan naar hulp, en dat is heel moeilijk als je net een aanslag hebt meegemaakt."

Onderzoeker Van der Velden vindt overigens dat de opvang van overlevenden van aanslagen in Nederland juist goed is geregeld. "Als er een wereldwijde top-10 zou worden gemaakt, staat Nederland zeker in de top-5. We hebben hier ongelooflijk veel kennis en er zijn instanties die getuigen doorverwijzen naar de juiste behandelaar."

Hij wijst erop dat mensen met trauma's vaak zelf afwijzend tegenover hulp staan. Uit onderzoek blijkt dat veel slachtoffers met PTSS wachten met hulp zoeken. "Mensen hebben de neiging te wachten en stappen niet snel zelf naar een ggz-instelling of psychotherapeut. Dat is jammer omdat er zeer effectieve behandelingen voor PTSS bestaan."

Zelf contact zoeken met lotgenoten

Ferry Zandvliet en Gabriella van Rosmalen zochten zelf wel hulp, maar vonden het heel moeilijk om die te vinden. Daarom zochten ze ook contact met lotgenoten. Nog steeds spreken ze elkaar en anderen via Facebook. Dat hebben ze allebei als zeer prettig ervaren. De Nederlandse overheid zou lotgenoten met elkaar in contact moeten brengen, zegt Zandvliet. "Zo kwam ik erachter dat er twee mensen zijn die op het strand in Tunesië waren bij de aanslag daar. Waarom worden die niet aan elkaar gekoppeld?"

In de Facebookgroep zitten inmiddels tussen de veertig en vijftig lotgenoten. "Het is een platform voor als je even iets nodig hebt van elkaar. Een tip voor een goede psycholoog, uitleggen hoe je schadevergoeding moet aanvragen, en ga maar door", legt Zandvliet uit. "Ik merk dat ik met die groep iets aantik waar behoefte aan is. Iedereen in die groep is het met me eens dat de nazorg niet goed geregeld is. Het heeft mij zo goed geholpen om gewoon een biertje met lotgenoten te drinken en hierover te praten."

Volgens onderzoeker Van der Velden kan het inderdaad prettig zijn voor overlevenden als ze met lotgenoten praten. "Zulke gesprekken kunnen geruststellend werken, maar het dient niet als behandeling. De kans is klein dat je op die manier van een posttraumatische stressstoornis afkomt."

Zandvliet en Van Rosmalen zijn ervan overtuigd dat de gesprekken hielpen bij het herstel. Bij beiden gaat het inmiddels weer een stuk beter. Zo bezocht Zandvliet gisteravond nog een concert en durft Van Rosmalen weer in de metro te stappen.

"Nu denk ik niet meer elke minuut aan wat er is gebeurd, maar nog maar een keer per dag of een keer in de twee dagen", vertelt ze. "Al blijft dit een lastige periode, nu het bijna drie jaar geleden is dat we daar in Nice op de boulevard liepen tijdens onze huwelijksreis. Onze bruiloft heeft een wrange nasmaak gekregen."

Door haar ervaringen te delen op haar eigen website en sociale media wil Van Rosmalen nu graag lotgenoten helpen bij wie het minder gaat. "Ik wil ze handvatten geven en ze laten zien dat het leven ook weer beter kan worden na zo'n traumatische gebeurtenis."

Ook Zandvliet zit goed in zijn vel. "Maar ik ben wel altijd heel hard op zoek gegaan naar hulp en zorg. Dat moet wel in je zitten. Toch zullen de gedachtes aan die aanslag altijd in je blijven zitten. Het gaat niet weg. Vaak komt de grote klap pas jaren later."


17-6-2019 15:32

Mogelijk kan de gaswinning in Groningen volgend jaar al worden teruggeschroefd naar een veilig niveau. Minister Wiebes van Economische Zaken laat aanvullende maatregelen uitwerken om die extra daling te kunnen realiseren. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorige week liet de Gasunie al weten mogelijkheden te zien om het veilige niveau van 12 miljard kuub, waar het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) al jaren op aandringt, eerder te kunnen bewerkstelligen dan in 2021. Het SodM zegt dat bij dat winningsniveau het risico op aardbevingen tot een aanvaardbaar niveau daalt.

Aanvullende maatregelen zijn onder andere de inzet van gas uit andere velden, dat moet worden gemengd met stikstof om als alternatief te dienen voor Gronings gas. Dat zogenoemde pseudo-Groningse gas zou ook naar Duitsland kunnen worden geëxporteerd en geschikt zijn voor noodvoorraden. Met dergelijke maatregelen kan de gaswinning volgend jaar omlaag naar 12,8 miljard kuub.

Risico voor koude winterdagen

Als dat nog wordt aangevuld met het besluit de gasopslag in Norg niet volledig te vullen, kan volstaan worden met de winning van 12 miljard kuub. Het niet maximaal vullen van de opslag kan ertoe leiden dat een sterk gestegen vraag naar gas op koude winterdagen niet kan worden opgevangen, schrijft Wiebes. In de huidige plannen wordt voor het volgende 'gasjaar', dat loopt van oktober tot oktober, uitgegaan van de winning van 16 miljard kuub gas.

Eind juli moet de Gasunie laten weten of de extra maatregelen haalbaar zijn. Daarna moet het SodM een oordeel geven over de gevolgen voor de veiligheid. Met beide adviezen op zak komt de minister voor 1 oktober met een eindoordeel.

Bedrijfssluitingen en banenverlies vermijden

Waar Wiebes níet voor kiest, schrijft hij aan de Kamer, zijn vergaande maatregelen als het afkoppelen van grootgebruikers zoals bedrijven. Dat zou kunnen leiden tot bedrijfssluitingen, werkloosheid en risico's voor de elektriciteits- en voedselvoorziening.

Op 4 juni diende de oppositie in de Tweede Kamer nog een motie van afkeuring in tegen Wiebes. De oppositie begreep niet waarom hij het advies van het SodM niet overneemt om snel naar 12 miljard kuub terug te gaan, en drong aan op een snellere afbouw. Maar de motie kreeg uiteindelijk geen meerderheid.

Ook vanuit de bewoners van de gaswinningsregio, die geregeld getroffen worden door aardbevingen, is de druk op Den Haag groot.

'Tussenstand'

René Paas, commissaris van de koning in Groningen, is blij met de aankondiging van Wiebes en spreekt van "een grote stap naar beneden". Hij voegt eraan toe: "We blijven zeggen dat de gaswinning zo snel mogelijk naar nul moet." Paas noemt de 12 miljard kuub waarnaar nu wordt gestreefd "een tussenstand".

Het SodM vindt dat de maatschappelijke ontwrichting in Groningen ook meegewogen moet worden bij het bepalen van het gaswinningsniveau. Er zijn lange wachttijden voor de schadeafhandeling en de versterking komt moeizaam op gang.

"Voor een deel van de getroffen burgers is de impact dermate dat het hun leven overheerst", staat in een advies van 8 mei. Ook adviseert het SodM om meer gebouwen toe te voegen aan het versterkingsprogramma.