Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

27-2-2021 16:24

Met veel militair eerbetoon is in het Verenigd Koninkrijk afscheid genomen van Tom Moore. De 100-jarige oorlogsveteraan werd vorig jaar wereldberoemd met zijn benefietactie voor de Britse gezondheidszorg in coronatijd. Begin deze maand overleed hij.

Vanwege de coronamaatregelen konden slechts acht familieleden de uitvaart van Moore bijwonen. Toch zullen mogelijk miljoenen Britten het afscheid hebben gevolgd: de BBC zond het evenement rechtstreeks uit op televisie.

Door rondjes te lopen door zijn achtertuin haalde Moore vorig jaar 33 miljoen pond op, waarna de toen 99-jarige Engelsman werd geridderd door koningin Elizabeth. Sindsdien droeg hij de titel 'Sir'. Premier Johnson omschreef hem als "een held in de puurste zin van het woord".

Het virus waartegen Moore streed, werd hem uiteindelijk fataal. Op 2 februari overleed hij in het ziekenhuis, enkele dagen nadat hij positief was getest op het coronavirus. Moore was nog niet gevaccineerd, omdat hij vanwege een behandeling voor een longontsteking nog niet ingeënt kon worden.

Salvo's, Union Jack en The Last Post

Moore diende in de Tweede Wereldoorlog als Britse militair in India, Myanmar en Nederlands-Indië. Die oorlogshandelingen leverden hem de rang van kapitein (captain) op.

Vandaag werd 'Captain Tom' aan het einde van de ochtend naar het crematorium in zijn laatste woonplaats Bedford gebracht. Daar werden drie salvo's afgevuurd door een militaire erewacht. Op zijn grafkist lagen zijn onderscheidingen en de Union Jack, de Britse vlag. Ook vloog een C-47 Dakota-vliegtuig over de afscheidsceremonie.

De afscheidsdienst stond bol van muzikaal eerbetoon. Onder anderen Michael Bublé droeg digitaal een lied voor. Ook werd de aan Moore gewijde versie van de Gerry & The Pacemakers-klassieker You'll Never Walk Alone gedraaid. Een trompettist sloot de dienst af met het militaire signaal The Last Post.


27-2-2021 16:01

Archeologen hebben in de ruïnes van de Romeinse stad Pompeï een bijzondere ceremoniële strijdwagen uitgegraven. Het ijzeren voertuig met vier wielen is vrijwel intact met aan de zijkant decoraties van tin en brons waarop mannen en vrouwen in erotische taferelen worden afgebeeld.

De vondst werd gedaan in een villa in Civita Giuliana, in het noorden van de stad. Volgens de onderzoekers is de wagen, met plek voor twee personen, uniek voor Italië. Vermoed wordt dat de Romeinse elite hem gebruikte voor feestelijke gelegenheden.

Op het terrein van de villa zijn in 2018 de stoffelijke resten van drie paarden gevonden. Ook zijn er eerder tunnels aangetroffen die vermoedelijk door criminelen zijn gegraven om de schatten van Pompeï te plunderen. De lokale justitie doet daar onderzoek naar.

Pompeï blijft verbazen

De Italiaanse minister Franceschini van Cultuur toonde zich verguld met de ontdekking. "Pompeï blijft ons verbazen met zijn vondsten en dat zal nog vele jaren duren, met nog twintig hectare die nog moet worden uitgegraven."

Pompeï werd in 79 na Christus bedolven door as en lava uit de nabijgelegen vulkaan Vesuvius. Ten tijde van de uitbarsting leefden er ongeveer 13.000 mensen. De stad werd in de 18de eeuw herontdekt. De archeologische vindplaats is een van de populairste bezienswaardigheden in Italië.


27-2-2021 15:23

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4993 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat is in lijn met het beeld van de afgelopen week, waarin het aantal percentage positieve tests met 23 procent steeg ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

Experts denken dat dit verband houdt met de besmettelijkere Britse variant, die een steeds groter deel uitmaakt van het totaal aantal besmettingen. Het is afwachten wat het effect wordt van de versoepelingen in onder meer het onderwijs en bij de contactberoepen die komende week ingaan.

In de ziekenhuizen blijft de bezetting al langere tijd hangen op een niveau van 1800 à 1900 bedden. Vanmorgen lagen er 1809 mensen met corona in het ziekenhuis, terwijl dat er een dag eerder 1864 waren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal patiënten op de intensive care nam af van 525 naar 518.

Het goede nieuws is dat het aantal overledenen sinds kort weer daalt, na een periode waarin de sterfte licht toenam. Deze keer werden bij het RIVM 41 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 65. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag; duidelijk minder dan de 59 doden per dag de week daarvoor.

Ook in de verpleeghuizen blijft er vooralsnog sprake van een gunstige ontwikkeling. Er zijn nu 425 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 478.


27-2-2021 14:34

In Antarctica is een gigantische ijsberg afgebroken. Het gaat om een deel van de zogeheten Brunt-ijsplaat van 150 meter dik. Het ijs was al jaren aan het scheuren, gisterochtend brak het definitief af.

Het is zo'n 1200 vierkante kilometer groot. Onderzoekers van de British Antarctic Survey hebben het deel van de plaat vastgelegd door eroverheen te vliegen:

Ruim tien jaar geleden ontdekten ze een eerste scheur in de ijsplaat. Daarna stelden ze nog twee andere grote scheuren vast.


27-2-2021 13:44

Op meer dan driehonderd plekken in het hele land voeren sportscholen actie tegen de gedwongen sluiting. Dat gebeurt coronaproof, in de buitenlucht en met anderhalve meter afstand. Het materiaal wordt continu ontsmet. De sportschoolhouders willen de autoriteiten ervan overtuigen dat ze weer veilig open kunnen.

"Wij zijn klaar met afwachten tot Den Haag erkent hoe belangrijk sporten is voor de volksgezondheid", stelt Sam de Geus. Zij heeft een sportschool in Broek op Langedijk en doet vandaag mee aan de actie. De Geus is vooral verontwaardigd omdat volgens haar ongezond eten en drinken wél kan. "McDonald's is gewoon open, Gall & Gall ook."

Op de laatste persconferentie maakte premier Rutte bekend dat kappers en andere contactberoepen weer aan de slag mogen. Ook winkels kunnen, beperkt, op afspraak gaan werken. Maar sportscholen moeten dicht blijven, net als cafés en restaurants. Dat steekt, zeggen de sportschoolhouders. Vooral omdat ze na de eerste lockdown van vorig voorjaar wel open mochten, juist omdat ze uitgebreide veiligheidsmaatregelen hadden genomen.

Coronakilo's

"De kilo's komen er bij veel mensen aan", zegt de Waddinxveense sportschoolhouder Richard van Riel bij Omroep West. "Er zijn 3,2 miljoen Nederlanders die nu stilzitten. Beweging is nodig om fit te blijven."

Ook zijn Amsterdamse collega Marije Boomsma van sportschool Vondelgym benadrukt dat. "Beweging is ontzettend belangrijk", zegt ze bij NH Nieuws.

Financieel belang

Nanette Melse komt ook in actie vandaag. Normaal werkt ze in haar twee sportscholen in Goor en Holten. Vandaag heeft ze een wandeling met work-outs op poten gezet. De start is bij haar huis in Markelo, meldt RTV Oost. Onderweg komen de deelnemers verschillende trainers tegen die instructies geven. Een van de oefeningen is gewichtheffen met boomstammen.

Hoe vrolijk het ook mag overkomen, Van Riel in Waddinxveen benadrukt dat de actie van vandaag voor de sportschoolhouders van groot financieel belang is. "Rekeningen en werknemers moeten gewoon worden betaald. Dat wordt nog wel eens vergeten."


27-2-2021 13:07

Een zoekactie van de Nigeriaanse politie en het leger naar de 317 schoolmeisjes die gisteren werden ontvoerd, heeft niets opgeleverd. Wel is er "informatie" dat ze naar een bos zijn meegenomen, zei een politiecommissaris in de noordwestelijke provincie Zamfara.

Ouders willen nu zelf gaan zoeken. "De overheid beschermt de kinderen niet. We zijn het er als ouders van ontvoerde kinderen over eens om ze tot in het bos te volgen", zegt Mohammed Usman tegen persbureau Reuters. "We luisteren naar niemand totdat we onze kinderen hebben gered." Volgens de vader konden zeven leerlingen ontsnappen.

Gewapende mannen vielen gisteren de Government Girls Junior Secondary School in het plaatsje Jangebe binnen. Het is onduidelijk of ze bij een bende horen. De ontvoeringen zijn nog niet opgeëist. In december werden tweehonderd kilometer verderop ook al schoolkinderen ontvoerd en eerder deze maand gebeurde dat in het zuidelijker gelegen Kagara. Die laatste groep is vanochtend vrijgelaten, zegt de gouverneur van de deelstaat Niger.

Anonieme regeringsfunctionarissen zeggen dat de toename van ontvoeringen deels komt door het geld dat ermee wordt verdiend. President Muhammadu Buhari zegt dat de regering geen losgeld betaalt om leerlingen vrij te krijgen. Lokale overheden moeten dat ook niet doen, vindt hij. "Zulk beleid kan averechts werken met rampzalige gevolgen." Buhari vindt verder dat lokale overheden de veiligheid rond scholen moeten verbeteren.

Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres heeft de ontvoerders opgeroepen de meisjes "onmiddellijk en onvoorwaardelijk" vrij te laten en ze veilig terug te laten keren naar hun families.


27-2-2021 12:54

De ramen van joods restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam zijn afgelopen nacht opnieuw beklad. Onbekenden schreven racistische leuzen op de ruiten.

De politie heeft sporenonderzoek gedaan, maar heeft nog geen idee wie de dader is. De bekladding is inmiddels weggepoetst, meldt AT5.

Het is de achtste keer in ruim drie jaar dat het restaurant doelwit is van antisemitisme.

Jodenhaat

"Stuitend: voor de zoveelste keer is het Joodse restaurant HaCarmel doelwit van een aanval", reageert het Centrum Informatie- en Documentatie Israël (CIDI). "Horecaondernemers hebben het al zwaar, en dan komt er voor dit restaurant ook nog eens Jodenhaat bij. Antisemitisme moet harder worden aangepakt."

Vorig jaar augustus werd de toen 46-jarige Hassan N. door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, wegens het plaatsen van een nepbom bij HaCarmel.

Vorig jaar mei werd bij het restaurant een ruit ingeslagen en probeerde iemand de Israëlische vlag in brand te steken. Dat bleek een Syriër te zijn die in 2017 de ruiten ook al had vernield. Naar aanleiding van die incidenten bracht minister Grapperhaus (Justitie) een bezoek aan het restaurant om de eigenaren een hart onder de riem te steken,

Bij het restaurant zijn naar aanleiding van de eerdere incidenten aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zijn er camera's geplaatst, meldt NH Nieuws. Het is onbekend of die vannacht iets hebben vastgelegd.


27-2-2021 12:38

De wachttijd voor een vaccinatie verschilt sterk per GGD-locatie. Dat blijkt uit een overzicht dat de NOS heeft opgevraagd bij koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

80-Plussers die een uitnodigingsbrief hebben gehad, kunnen de komende dagen voor een prik met het vaccin van Pfizer/BioNtech alleen nog terecht in Groningen, Friesland, Limburg-Noord en Zeeland. Dat zijn de enige GGD-locaties zonder wachttijd.

In elf GGD-regio's zijn vanaf eind volgende week weer prikafspraken te maken. Voor zes GGD's geldt dat vanaf 8 maart weer afspraken gemaakt kunnen worden. Vier GGD's zitten ook daarna nog helemaal vol. In IJsselland, Zaanstreek/Waterland, Gooi- en Vechtstreek en Gelderland-Zuid is pas vanaf 22 maart weer plek.

Ook binnen regio's kan de wachttijd verschillen. Rotterdam heeft op twee priklocaties volgende week nog plek, een andere locatie zit vol tot 26 april.

De GGD kan nog niet verklaren hoe het kan dat in sommige regio's de wachttijd veel langer is dan in andere regio's. Mogelijk is de opkomst in sommige regio's hoger dan het gemiddelde van 85 procent waar de GGD van uit gaat.

De beschikbare vaccins worden nu middels een verdeelsleutel eerlijk over de 25 GGD-regio's verdeeld. De verdeling is gebaseerd op het aantal 80-plussers dat in een bepaalde regio woont.

Bij de verdeelsleutel wordt geen rekening gehouden met de mogelijkheid voor mensen om een priklocatie naar keuze kiezen, dat mag ook buiten de eigen regio zijn. Bovendien wordt de verdeling niet gecorrigeerd als blijkt dat de opkomst ergens hoger of lager is.

GGD GHOR zei eerder deze week al tegen de NOS dat de verdeelsleutel niet wordt aangepast. Het herverdelen van vaccins naar drukke regio's is volgens de organisatie nog niet mogelijk.


27-2-2021 11:43

De PvdA heeft aangifte gedaan vanwege aanhoudende cyberaanvallen op de website van de partij. Als gevolg van de aanvallen konden Nederlanders in het buitenland de website niet meer bezoeken.

Ook de site van Europarlementariër Kati Piri, werd meerdere keren platgelegd. De voormalig Turkije-rapporteur heeft kritische rapporten geschreven over het land. Ze staat op de PvdA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op de vijfde plaats.

Volgens een woordvoerder werden de aanvallen aangekondigd via een Turks Twitter-account. De partij vermoedt daarom dat er Turkse hackers achter de aanvallen zitten.

'Laten ons de mond niet snoeren'

"Dat wij in verkiezingstijd vermoedelijk de dupe zijn van inmenging van Turkse hackers is zorgelijk en bijzonder vervelend", zegt de PvdA. "Maar geen aanval laat de PvdA minder luid opkomen voor mensen die zich in Turkije inzetten voor de democratie, rechtsstaat en mensenrechten. We laten laten ons de mond niet snoeren."

Beide websites waren het doelwit van een DDoS-aanval. Bij zo'n aanval wordt een site bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer, waardoor de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is.

De partij heeft de beveiliging rond de website aangescherpt. "We hadden de beveiliging al op orde, maar tegen zo'n grote aanval kun je niet veel doen. Maar dat lukt ons nu aardig, de website draait."

Buitenlandse inmening

Demissionair minister Kajsa Ollongren zegt tegen De Telegraaf dat het Nationaal Cyber Security Centrum klaarstaat om de PvdA te helpen. "Het is heel belangrijk dat alle politieke partijen hun normale dingen kunnen doen in de campagne en dat er geen verstoringen plaatsvinden, ook niet via de digitale route", zegt de minister van Binnenlandse Zaken.

"Ik ben steeds alert geweest op de mogelijkheid van buitenlandse inmenging. Dit is een manier waarop dat kan gebeuren. Daar moeten we hard tegen optreden."


27-2-2021 11:29

De politie heeft gisteren een oude brandweerauto aan de kant gezet in Amsterdam-Zuidoost. De wagen viel op, omdat achter het stuur geen brandweerman of -vrouw zat, meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

De bestuurder bleek een klant van een garagebedrijf. "De bus was al sinds 2012 niet meer van de brandweer en werd nu door een garagebedrijf als leenauto uitgeleend", schrijft de politie op Instagram.

Het is niet verboden om in een oude brandweerauto te rijden, maar dan moet de auto wel zo zijn aangepast dat hij niet meer op een brandweerauto lijkt.

In dit geval was daar weinig moeite voor gedaan. De blauwe zwaailichten bleken zelfs nog te werken. De klant heeft een boete gekregen, omdat hij met de bus rondreed. De zwaailichten zijn door de politie in beslag genomen.

De garage moet de logo's en strepen van de auto verwijderen en inleveren. De politie waarschuwt verder dat iemand niet de oude brandweerwagen mag kopen "om daarmee de avondklok te omzeilen".


27-2-2021 11:13

De Belastingdienst keert al jaren duizenden euro's te veel toeslag uit aan arbeidsmigranten. Het gaat mis doordat de dienst toeslagen toekent op basis van fouten in eigen systemen. Daar weet de Belastingdienst al sinds 2016 van, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Ten onrechte behandelt de Belastingdienst veel arbeidsmigranten als alleenstaanden. Daardoor krijgen ze tot maximaal 3240 euro meer kindgebonden budget (KGB). Mensen die in Nederland kinderbijslag krijgen en onder een bepaalde inkomensgrens vallen, hebben recht op een KGB-toeslag. Voor alleenstaanden is die toeslag hoger.

Maar arbeidsmigranten hebben vaak een partner in hun land van herkomst. Dat melden ze volgens de regels bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waar kinderbijslag wordt aangevraagd. Maar de Belastingdienst gaat in de fout door alleen in de eigen systemen te kijken met vaak incomplete informatie, en niet in het SVB-systeem.

Alarmbel

Op het moment dat het gezin van een arbeidsmigrant naar Nederland komt en zich bij een gemeente inschrijft, gaat er een alarmbel af en beginnen de problemen, schrijft RTL. Dan moet het te veel uitgekeerde bedrag binnen twee jaar worden terugbetaald. Dat gaat om duizenden en soms tienduizenden euro's.

De Belastingdienst zegt dat de regeling geautomatiseerd is. Doordat van arbeidsmigranten de gegevens vaak niet compleet zijn, gaat het mis, zegt de fiscus. De dienst zegt dat hij door beter informatie met de SVB te delen problemen probeert te voorkomen.

RTL Nieuws schrijft documentatie te hebben ingezien van mensen die al sinds 2015 kindgebonden budget krijgen en bij wie de fout nog niet hersteld is. Ook zag RTL een beschikking van december vorig jaar, waarin werd aangekondigd dat iemand die er geen recht op heeft ook in 2021 kindgebonden budget zal krijgen.

Honderden per jaar

Er zijn zo'n 15.000 mensen met een gezin in het buitenland met een kindgebonden budget. 5000 van hen werden door de Belastingdienst beschouwd als alleenstaande ouder en kregen maximaal 3240 euro extra per jaar.

Jaarlijks zijn er enkele honderden mensen die geld moeten terugbetalen, schrijft de Belastingdienst in een reactie. Er komen ook 200 tot 250 verzoeken per jaar binnen van mensen die willen afzien van het geld.

De problemen spelen al jaren. Ook vluchtelingen kunnen de dupe zijn van de fout van de Belastingdienst.

'Vrij bizar'

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt noemt de fout "vrij bizar" en gaat Kamervragen stellen. Er is volgens hem speciale aandacht nodig voor mensen die hier tijdelijk zijn. "Al was het maar omdat het terugvorderen van onterechte of te hoge voorschotten uit het buitenland natuurlijk ingewikkeld en vaak onmogelijk is."

De kwestie is volgens Omtzigt een nieuw voorbeeld van wat al vaker is misgegaan bij de Belastingdienst. Signalen dat er iets misgaat worden niet opgepakt. "Niet van de migranten die waarschuwen en niet van de eigen medewerkers die waarschuwen. Zelfs niet naar aanleiding van interne rapporten", zegt Omtzigt.


27-2-2021 10:47

Jan Karbaat, de vruchtbaarheidsarts die tientallen kinderen met zijn eigen sperma verwekte, wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van misbruik. Karbaat, die in 2017 overleed, misbruikte en intimideerde hen op de behandeltafel, vertellen ze in de documentaireserie Het zaad van Karbaat.

"Het is een voorbeeld van #MeToo en een man die misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie", vertelde maakster van de documentaireserie Miriam Guttmann eerder al in NPO Radio1-programma Met het Oog op Morgen. "Het is heel schokkend en heel belangrijk om aan het licht te brengen."

In de documentaire vertellen de oud-cliënten dat Karbaat bij inwendige onderzoeken vaak seksueel getinte opmerkingen maakte. Ook zat Karbaat aan de borsten van een vrouw tijdens de inseminatie. Een andere vrouw raadde hij aan klaar te komen na de inseminatie. Een ander vertelt over hoe Karbaat haar probeerde te penetreren en vervolgens op haar buik klaarkwam.

Karbaat had een vruchtbaarheidskliniek in het Zuiderziekenhuis in Rotterdam en MC Bijdorp in Barendrecht. Hij hielp mensen met een kinderwens door kunstmatige inseminatie met sperma van anonieme donoren. Een aantal jaren geleden kwam naar buiten dat Karbaat ook vrouwen met zijn eigen sperma insemineerde: tientallen donorkinderen werden door hem verwekt.

De driedelige serie Het zaad van Karbaat is vanaf maandag 20.30 uur te zien op NPO2.


27-2-2021 09:59

Vandaag een jaar geleden dook covid-19 op in Nederland. Live op televisie, met het memorabele 'briefje van Bruins', werd de eerste coronabesmetting bekendgemaakt.

Die eerste coronapatiënt arriveerde eerder op de dag in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. In deze video blikken betrokken zorgmedewerkers terug op dat moment.

"Omdat de patiënt niet heel erg ziek was hadden we niet het gevoel dat corona heel ernstig was":

De weken daarna sprak de NOS dagelijks met zorgmedewerkers. Over hun werk tijdens de eerste golf, die sindsdien in rap tempo het land overspoelde. Hoe kijken zij met de kennis van nu naar hun uitspraken van toen?

"Op dat moment was ik heel blij dat we nog niet getroffen waren. We wisten ook nog niet zo goed wat het betekende als het zou gebeuren. Inmiddels helaas wel. We hebben twee uitbraken gehad, net na de zomer en in de afgelopen wintermaanden."

"Bij de eerste besmetting overheerste niet de angst, maar strijdbaarheid. Al wisten we minder dan nu. Bewoners met dementie moesten nog alleen op hun kamer in isolatie. Dat was vaak lastig uit te leggen, onherkenbaar in beschermende kleding. Daarna hebben we een aparte covid-afdeling opgetuigd, waardoor mensen niet meer eenzaam in isolatie hoefden."

"Ondanks dat soort inzichten was de tweede uitbraak vlak na Oud en Nieuw heftiger. Ik ben nog steeds aan het bijkomen. In korte tijd overleden meerdere bewoners, sommigen liepen de dag daarvoor nog vitaal door de gang. Op een bepaald moment dachten we we het ergste achter de rug te hebben. Een paar dagen later waren er ineens weer een aantal mensen overleden."

"Je wordt dan geleefd. Helemaal omdat er door de lockdown bijna geen opties zijn om stoom af te blazen. Het is moeilijk om als collega's naar elkaar om te blijven kijken als iedereen in de overlevingsstand gaat. Ik heb toen voor het eerst in mijn leven gehuild op werk, het ware zulke intense weken."

"Gelukkig zijn we op dit moment coronavrij en is het vaccineren gestart. Niet dat ons werk direct verandert, we moeten net zo voorzichtig blijven, maar het biedt perspectief. Laatst lagen er kaartjes bij de ingang waarmee je elkaar kon complimenteren. Dat gaat verloren in de hectiek, maar is zó belangrijk. Ik hoop dat het zo blijft, al zijn het nog steeds onzekere tijden."

"Dat is niet helemaal gelukt, kunnen we nu wel stellen. Begrijpelijk: de behoefte aan contact en warmte zit diep. Met het vaccin in aantocht zie ik het nu extra verslappen en dat vind ik wel moeilijk. Het is gek om te zien dat mensen hutje mutje in de rij gaan staan voor koek en zopie."

"Als er verruiming mogelijk is, moeten jongeren daarvan profiteren. Ik zie hen mentaal vastlopen door een gebrek aan perspectief. Somberheidsklachten, eenzaamheid, suïcidale gedachten, echt zorgwekkend. Er wordt een hap uit hun ontwikkeling genomen en ik vraag me af of we die schade nog wegpoetsen."

"Terugkijkend was het een bizar jaar. Vooral ook voor mijn arts in opleiding, die op 1 maart haar eerste dag had. Een maand later stonden we samen in een sporthal in maanpakken, zonder precies te weten waar we tegen vochten. Die angst voor het onbekende zag je ook terug bij patiënten, diep in hun ogen. Het voelde als een intense film."

"We dachten toen dat we het loodzwaar hadden, en toen moest de tweede golf nog komen. Die was qua volume nog heftiger, zeker in de regio Rijnmond. Je bent weliswaar beter voorbereid en raakt minder snel ontregeld. Maar dat patiënten soms werden overgeplaatst naar ic's in Groningen, Maastricht en Zwolle vond ik lastig."

"Zo had ik een goede band met een hele vitale vrouw van begin 70. Die raakte besmet, maar knapte iedere dag een beetje op. Tot ze uit het niets wegzakte en naar de ic in Groningen moest, waar ze uiteindelijk overleed. Dat gaf me echt een onmachtig gevoel. Dat hoe snel je ook schakelt, je soms achter de feiten aanloopt."

"Soms mis ik wel de saamhorigheid die tijdens de eerste golf heerste. Je zag dat mensen daar kracht uit haalden. Die solidariteit ebt helaas weg. Maar met de komst van het vaccin kunnen we nu iedere dag een stap vooruit zetten in plaats van te moeten vechten tegen een stap achteruit. Dat biedt een enorm gevoel van hoop."


27-2-2021 08:37

Terwijl er steeds meer mensen nodig zijn om zonnepanelen te leggen, windmolens te bouwen en laadpalen voor elektrische auto's te installeren, neemt het aanbod van goed opgeleid personeel juist af. Dat concludeert Ecorys in een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Het terugdringen van de CO2-uitstoot (met 49 tot 55 procent) in 2030 dreigt daarom volgens deze organisatie onmogelijk te worden. Om de aangescherpte doelen voor het klimaatakkoord te halen, zijn de komende tien jaar 23.000 tot 28.000 extra banen nodig. Tegelijkertijd daalt de belangstelling voor techniek in het mbo (de komende tien jaar naar verwachting 24.000 minder studenten), stelt Ecorys.

"Ik denk dat vakmanschap in Nederland wordt ondergewaardeerd", zegt NVDE-directeur Olof van der Gaag. "Algemeen vormend onderwijs wordt hoger aangeschreven dan technisch onderwijs dat onterecht een 'vuile handen' imago heeft. Ik merk het bij mijn eigen dochters van wie er één op het gymnasium zit en de ander nu een -volgens de school lager- advies voor het vmbo krijgt."

Van der Gaag pleit daarom voor een titel voor mensen met een mbo-opleiding, vergelijkbaar met ingenieur of bachelor, om hun vakmanschap meer erkenning te geven.

Verder zou de overheid het technisch onderwijs gratis moeten maken, dus vrij van collegegeld. Meisjes krijgen als het aan de NVDE ligt zelfs een bonus als ze voor techniek kiezen. Ook zou een nieuw kabinet met een omscholingsfonds moeten komen, zodat mensen uit de kolensector of de evenementenbranche de energietechniek in kunnen.

Op dit moment is er al een groot tekort aan technisch personeel. Techniek Nederland, de vertegenwoordiger van bedrijven in de installatiebranche, schat het huidige tekort op 20.000 arbeidsplaatsen. Het totaal aantal openstaande technische vacatures bedroeg in het derde kwartaal van het afgelopen jaar 56.300.

Ondertussen moeten alle kantoorgebouwen in 2023 beter geïsoleerd zijn en minimaal energielabel C hebben. Voor 2030 moeten er 1,5 miljoen woningen verduurzaamd worden, moeten er zo'n 6500 windmolens gebouwd zijn en staan er als het goed is in Nederland 1,7 miljoen laadpalen voor elektrische auto's.

Stijging techniekbanen ondanks corona

Al deze dingen gaan niet gebeuren als er geen mensen zijn om het werk te doen, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. "Het tekort van 24.000 mensen in de duurzame energiesector is nog maar een deel van het probleem. We hebben ook nog bakken met werk in andere sectoren de komende tijd zoals de zorg, de infrastructuur, mobiliteit en datacenters. Zelfs in de coronaperiode hebben we een werkgelegenheidsgroei van 2 procent en zijn er 600 nieuwe zzp'ers aangenomen."

Ook Terpstra wijt een belangrijk deel van het probleem aan het imago van het technisch onderwijs. "Ouders willen graag een havo-vwo-advies en zien het vmbo als het afvalputje van het onderwijs. Daarmee doen ze hun kinderen tekort. Bij ons zit het werk en in de financiële sector gaan banen verloren." Terpstra pleit voor een 'deltaplan' voor techniekonderwijs in de komende kabinetsperiode en heeft zelf een tienpuntenplan opgesteld.


27-2-2021 08:21

De rechtszaal ontwikkelde zich deze week steeds meer tot de arena van het coronaprotest van ondernemers. Horecabazen, winkeliers en marktkooplui eisten heropening van hun nering via de rechter. Kermisexploitanten bereiden ook een zaak voor. En dus worden het drukke weken voor de advocaat van de staat.

Het begon met Koninklijke Horeca Nederland. Maandag legde de branchevereniging de eerste eisen bij de rechter op tafel: de deuren open en meer steungeld. Dat leek het startschot voor andere ondernemersverenigingen. Woensdag volgden de marktkooplui, vrijdag de winkeliers. In de tussentijd begon de horecabranche nog een tweede rechtszaak tegen de overheid, dit keer over de verlate uitbetaling van steungeld.

"Doordat je andere partijen die stap ziet nemen, komt ook ons plan om naar de rechter te stappen in een stroomversnelling", zegt Maykel de Voer, bestuurslid van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK. Binnen anderhalve week verwachten de kermisexploitanten ook de staat te dagen. "We willen de kermissen weer open. En als er echt goede redenen zijn om dat niet te doen, willen we meer financiële steun."

Het verbaast de Utrechtse professor Jerfi Uzman niet dat de rechter veelvuldig gevonden wordt in een poging beleid bij te sturen. "Dit is onderdeel van een langere trend", zegt de hoogleraar staatsrecht. "Belangengroepen belanden de afgelopen 10 à 15 jaar steeds vaker bij de rechter. Het is een vicieuze cirkel: als er een succes heeft, volgen er steeds meer, en hebben er weer meer succes."

Twee belangrijke kantelpunten in die ontwikkeling waren de SGP-zaak en de Urgenda-zaak. In die eerste zaak dwongen belangenorganisaties de staat om niet langer te dulden dat de SGP vrouwen van de kieslijst weerde. Met de klimaatzaak dwong Urgenda de staat extra maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot te verminderen.

"Beide zaken werden vooraf als kansloos gezien", zegt Uzman. "Dus reken maar dat advocaten bij de zaken tegen de staat nu naar de stukken van die processen kijken."

'Politiek is verhard'

Wat ook meespeelt in deze ontwikkeling is de verhouding tussen politiek en samenleving, denkt Uzman. "Het laatste decennium is de politiek verhard. De politiek wil slagvaardig regeren zonder uitgebreide consensus. Dat leidt ook tot ontevreden groepen."

De coronacrisis vergroot die drang tot slagvaardigheid. Uzman: "Het kabinet heeft heel erg de grens opgezocht. Niet alle maatregelen zijn staatsrechtelijk netjes gegaan."

Of dat ook het geval is bij de sluiting van de horeca, winkels, kermissen en markten moet nog blijken. Komende week horen de belangenverenigingen wanneer de zittingen van hun zaken tegen de staat zullen zijn.


27-2-2021 08:06

Goedemorgen! Veel aandacht vandaag voor het begin van de coronacrisis; de eerste Nederlandse patiënt werd precies een jaar geleden aangetroffen. En met Omloop het Nieuwsblad begint het klassieke wielervoorjaar.

Het weer: eerst kans op mist. Later op steeds meer plaatsen zon, weinig wind en het wordt 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

Saudi-Arabië verwerpt het rapport van de VS over de moord op journalist Jamal Khashoggi. In het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten staat dat de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman achter de moord op de dissident zit.

Bin Salman zou de moord hebben goedgekeurd en waarschijnlijk ook de opdracht ertoe hebben gegeven, concludeert het rapport. Saudi-Arabië noemt dit foutief en onacceptabel. Er zou te weinig bewijs in het rapport staan om dit hard te maken, zeggen Saudische media.

Meer nieuws uit de nacht:

Dat zag er zo uit:

En dan nog even dit:

Pokémon bestaat 25 jaar. De gamereeks, bedacht door de Japanner Satoshi Tajiri, is al lange tijd een enorme business. Pokémon leverde in de afgelopen jaren miljarden dollars op en zorgt voor duizenden banen wereldwijd.

Fijne dag!


27-2-2021 07:24

Het is vandaag precies een jaar geleden dat voor het eerst bij een Nederlandse patiënt covid-19 werd vastgesteld, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2.

Betrokken wetenschappers zeggen allemaal dat die ziekte niet meer weggaat, ofwel: dat de ziekte endemisch wordt. We moeten ermee leren leven, stellen zij, zoals met andere virussen.

De NOS ondervroeg een grote groep wetenschappers over de toekomst met SARS-CoV-2 en covid-19.

'Corona moet het land uit', zei staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid laatst. Is dat realistisch?

Nee, zeggen alle ondervraagde wetenschappers. "Dat is niet reëel gezien het aantal niet te detecteren infecties en omdat nieuwe introducties uit omringende landen blijven voorkomen", meent epidemioloog Quirine ten Bosch. "Het virus zal wereldwijd blijven circuleren en dus terugkomen", zegt ook microbioloog Marc Bonten.

Viroloog Ann Vossen stelt dat er zeer waarschijnlijk geen "steriele immuniteit" wordt gevormd: een zodanige afweerreactie dat een ziekteverwekker het lichaam niet binnenkomt. "Zowel niet na doorgemaakte infectie als na vaccinatie, dus het virus zal blijven circuleren van mens op mens."

"Volgens epidemioloog Christian Hoebe staan er elk jaar weer "nieuwe vatbaren" klaar: de 180.000 kinderen die jaarlijks in Nederland worden geboren.

Als dit virus endemisch wordt, hoe gaat dat er dan uitzien?

Dit is volgens alle ondervraagde wetenschappers een zeer waarschijnlijk scenario. "Dat het virus endemisch wordt, betekent ook dat iedereen ermee in aanraking komt en gedeeltelijke afweer zal kunnen opbouwen. Daardoor nemen de effecten mogelijk af in ernst en zal het richting een normaal luchtwegvirus gaan", zegt microbioloog Paul Savelkoul.

"De mate waarin we er last van hebben, zal anders zijn als een groot deel van de bevolking immuun is", zegt ook epidemioloog Alma Tostmann. "Afhankelijk van hoelang de immuniteit aanhoudt, zullen we elk jaar of om de paar jaar mogelijk een opvlamming krijgen."

Er zullen altijd mensen covid-19 krijgen, denkt microbioloog Alex Friedrich. "Vooral mensen met een verlaagde weerstand, als secundaire ziekte. Een kankerpatiënt die ook covid-19 krijgt of een hartinfarct door Sars-CoV-2. En soms een uitbraak, vooral in instellingen met groepen heel vatbare mensen."

Op de laatste dag van 2020 publiceerden we deze video over het jaar waarin ons leven door corona veranderde:

Krijgen we heftige en milde 'coronajaren', net als bij de griep?

Volgens de experts gaat SARS-CoV-2 in gedrag lijken op het griepvirus. Maar er zijn kanttekeningen. "Zo'n vergelijking is niet verkeerd, maar nog voorbarig. Wat het gaat betekenen voor bijvoorbeeld de ziektelast of de IC kan nog best fors zijn. En daarop moet je dan wel de zorg inrichten", zegt microbioloog Heiman Wertheim.

"Aannemende dat het virus zoals andere coronavirussen seizoensgebonden is, krijgen we elk jaar een golfje, zoals bij influenza. Eigenlijk heet dat dan epidemisch, niet endemisch", aldus epidemioloog Frits Rosendaal. Blijkt SARS-CoV-2 niet seizoensgebonden te zijn, dan blijft het wel de hele tijd rondgaan: endemisch dus.

"Het zou zich inderdaad vergelijkbaar met influenza kunnen ontwikkelen, maar de vraag is of dit ieder jaar met infecties gaat gebeuren. Misschien eerst wel, maar we zien de andere coronavirussen ook niet elk jaar terug", zegt viroloog Bert Niesters. "Vanwege de toenemende immuniteit zullen we er ieder seizoen minder last van hebben. In slechte jaren zal het virus, net als bij griep, tot pieken leiden", stelt microbioloog Andreas Voss.

Ook veldepidemioloog Amrish Baidjoe acht dat mogelijk. "Maar het hangt sterk af van het niveau van circulatie van het virus en het aantal dierlijke reservoirs." Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning waarschuwt voor een grote genetische verandering. "Die zou gepaard kunnen gaan met relatief meer (ernstige) infecties. Het blijft dus zaak om vaccins door te ontwikkelen om steeds een antwoord te hebben."

Moeten we ieder jaar worden ingeënt en moeten de vaccins worden aangepast aan nieuwe virusvarianten?

Viroloog Menno de Jong denkt dat het het beste is om ieder jaar voorafgaand aan het 'seizoen' de risicogroepen te vaccineren, net als bij de griep. "Tenzij blijkt dat de impact van endemische circulatie niet wezenlijk verschilt van de andere seizoensgebonden coronavirussen en vaccinatie misschien niet meer kosteneffectief is", voegt hij toe.

Er is veel onduidelijk. De vaccins zijn zo nieuw dat niemand weet hoe lang ze beschermen tegen covid-19. "We weten evenmin hoeveel neutraliserende antilichamen nodig zijn voor bescherming en welke rol andere immuunmechanismen - niet-neutraliserende antilichamen en T-cellen - spelen", zegt vaccinoloog Anke Huckriede.

Volgens immunoloog Dimitri Diavatopoulos kan het zijn dat er te zijner tijd 'boostervaccinaties' nodig zijn, een soort herhalingsprikken, net zoals met andere vaccins. "Maar dat dit jaarlijks nodig is, lijkt mij eerlijk gezegd onwaarschijnlijk."

Viroloog Mariet Feltkamp acht jaarlijkse aanpassing van de vaccins onnodig. Daarvoor zijn er te veel verschillen met de griep. "Er circuleren meerdere influenzavirusstammen die van nature sterk geneigd zijn te muteren. Daarop worden de vaccins jaarlijks aangepast. Bij corona gaat het nu om één stam met de nodige varianten. Met de huidige coronavaccins en wat ad-hoc-aanpassingen heb je een sterke troef in handen tegen alle circulerende SARS-CoV-2-varianten."

Vaccinoloog Cecile van Els denkt er anders over: "Het is nu al duidelijk dat aanpassing van vaccins aan nieuwe dominante virusvarianten nodig zal zijn, daar wordt ook al aan gewerkt."

Als het coronavirus blijft, moet vaccinatie dan worden opgenomen Rijksvaccinatieprogramma?

Ja, zeggen de wetenschappers. Tenminste: voor bepaalde groepen.

Epidemioloog Frits Rosendaal denkt voor de toekomst aan een vaccinatieprogramma zoals bij influenza, vanwege de combinatie van groepsimmuniteit, vaccinaties en het milder worden van de ziekte. "Dus: nu iedereen vaccineren boven de 18 of zelfs jonger, want de epidemie moet weg. Straks alleen vaccineren ter bescherming, dus alleen ouderen en kwetsbaren."

De vaccinatie tegen covid-19 moet voor ouderen in het Rijksvaccinatieprogramma, zegt microbioloog Marc Bonten. Vaccinoloog Cecile van Els sluit zich daarbij aan: "In Nederland worden de griepprik en de pneumokokkenprik al aan kwetsbare groepen aangeboden. Het is wel duidelijk dat een coronaprik daarbij komt."

Heeft het endemisch worden van SARS-CoV-2 ook gevolgen voor de gezondheidszorg?

Hierover lopen de meningen uiteen. "Er zijn absoluut meer IC- en infectieziektebedden nodig, zeker in alle grote Nederlandse ziekenhuizen", zegt microbioloog Alex Friedrich. "In UMC's zijn infectieziektenafdelingen nodig met rond de dertig (isolatie)bedden, voor bestaande infectieziekten en covid-19. Deze ziekenhuizen gaan covid-19 (verdachte) patiënten uit de hele regio opvangen. Voor grotere pieken zijn structurele afspraken met buurlanden belangrijk, om patiënten daar te kunnen behandelen."

"De IC-capaciteit zal uitgebreid blijven, maar ook de capaciteit op de gewone verpleegafdelingen", zegt microbioloog Paul Savelkoul. "Tenzij varianten opduiken waar vaccins geen bescherming tegen bieden, verwacht ik dat we tegen een endemische SARS-CoV-2 in de toekomst adequaat en tijdig kunnen reageren en de IC-capaciteit niet op hoeven te rekken", meent epidemioloog Quirine ten Bosch.

Maar niet alle wetenschappers zijn het daarmee eens. "Als de ziektelast van SARS-CoV-2 afneemt, dan zal het endemisch worden van het virus geen directe consequenties hebben voor de IC-capaciteit", zegt Ann Vossen. "Wel zou het wenselijk zijn om voorbereidingen te treffen om in geval van nood IC-capaciteit sneller dan nu uit te kunnen bouwen", zegt vaccinoloog Anke Huckriede.

"Investeren in een nationaal kenniscentrum vaccinatie en in eigen productiecapaciteit is volgens mij een beter alternatief. Een soort Delta-werken voor vaccinatie dus", zegt immunoloog Dimitri Diavatopoulos.

Microbioloog Andreas Voss wil het aantal patiëntcontacten beperken door meer e-zorg. Ook pleit hij voor het flexibel opleiden van medewerkers, zodat ze op verschillende afdelingen inzetbaar zijn. "Om een volgende pandemie beter te tackelen, moeten we de IC-capaciteit vergroten, maar ook de infectiepreventie binnen de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen verbeteren", zegt viroloog Bert Niesters ten slotte.


27-2-2021 06:48

Dichter Marieke Lucas Rijneveld zal het veelbesproken inauguratiegedicht van de Amerikaanse Amanda Gorman toch niet vertalen. In een verklaring liet Rijneveld gisteren weten geschrokken te zijn van de ophef over de vertaling. Waar ging die over?

Eerder deze week maakte uitgeverij Meulenhoff, die de rechten van het gedicht van Gorman had verworven, bekend Rijneveld te hebben gevraagd voor de vertaling. Het gedicht, dat de 22-jarige voordroeg bij de inauguratie van president Biden, gaat over hoop en de toekomst van Amerika, maar ook Gormans identiteit als zwarte jonge vrouw is een belangrijk thema.

Discussie over keuze

Op sociale media ontstond naar aanleiding van de keuze voor Rijneveld discussie: is het gepast als een witte auteur het werk van een zwarte schrijver vertaalt? Juist vanwege de thematiek van Gormans werk, wringt de schoen bij de keuze voor Rijneveld, die zelf wit is, zegt bijvoorbeeld Zaïre Krieger, zelf een spoken-wordkunstenaar.

"Als Gorman bijvoorbeeld een dystopische roman had geschreven, was het heel anders geweest. Maar het gedicht van Gorman gaat er juist over dat een zwarte vrouw eindelijk ruimte mag innemen in het witte systeem."

Veel critici vinden de keuze voor Rijneveld bovendien vreemd, omdat de auteur vorig jaar in een interview zei niet goed in Engels te zijn: "Mijn Engels is heel slecht".

Booker Prize-winnaar

Dat er discussie is ontstaan over de huidskleur van Rijneveld, vinden anderen juist onzin. Op Twitter is er ook veel steun voor Rijneveld te vinden: veel gebruikers vinden de dichter een geschikte kandidaat omdat Rijneveld recent de prestigieuze International Booker Prize won.

Ook wijzen zij er op Twitter op dat Rijneveld, die zich als non-binair identificeert, uit een gemarginaliseerde groep komt, net als Gorman.

'Als vertaler moet je in de tekst kruipen'

Hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde Thomas Vaessens ziet dat ook. "De uitgeverij heeft z'n best gedaan iemand te vinden die gevoelig is voor identiteitskwesties en de gevoeligheden van minderheidsgroepen", stelt Vaessens.

Hij ziet in de keuze voor Rijneveld juist een ander probleem: Rijneveld is auteur en dichter, maar geen vertaler. En dat is wezenlijk iets anders, betoogt Vaessens. "Een vertaler moet de betekenis van de oorspronkelijke tekst omzetten", legt hij uit. "Je kunt nog zo'n goede schrijver zijn, maar je moet bij het vertalen in de tekst kruipen om te beseffen welke betekenissen er allemaal zijn. Dat is een vak apart".

Uit al die interpretaties moet een vertaler uiteindelijk kiezen. Vaessens: "Het is dan te simpel om te zeggen dat de vertaler dezelfde identiteit moet hebben als de dichter, dat doet geen recht aan de ingewikkeldheid van het vertalen van poëzie."

'Biden koos bewust voor een zwarte, jonge vrouw'

Ook Krieger had de keuze voor een vertaler logischer gevonden. Maar ze had ook graag een zwarte spoken-wordkunstenaar de klus zien krijgen. Volgens Krieger doet de huidskleur van de vertaler er namelijk wel degelijk toe; de keuze voor Gorman bij de inauguratie had ook alles met identiteit te maken, legt ze uit. "Hij had iedereen kunnen kiezen, maar Biden koos er bewust voor een zwarte jonge vrouw op dat podium te zetten en een gedicht voor te dragen over Amerika."

Gezien en gehoord

Maar er speelt meer mee. In de kritiek op de uitgeverij die afgelopen weken online verscheen, komt een duidelijk pijnpunt naar voren. Zo wees onder andere Krieger erop dat zwarte vrouwen veel vaker over het hoofd worden gezien, bijvoorbeeld in de media.

Ook Lisette Ma Neza herkent dat. "Het voelt alsof we hiermee worden gepasseerd", zegt Ma Neza. Na Gormans voordracht bij de inauguratie schreef Ma Neza - eveneens dichteres - een ode aan de Amerikaanse. "Ik zie haar in jouw gezicht; mezelf", dichtte Ma Neza op de radio.

"Ik voelde me door Amanda gezien en gehoord", blikt Ma Neza terug. "Ze had zoveel impact met haar gedicht, ik hoopte dat het 't begin was van een nieuw hoofdstuk, waarin zwarte meisjes en vrouwen zélf hun verhaal mochten vertellen."

Met de vertaling had de uitgeverij volgens Ma Neza een "unieke kans" om een zwarte spoken-worddichteres een podium te bieden in Nederland. Dat Meulenhoff daar niet voor koos, noemt zij pijnlijk. "Dit is het verhaal van een zwarte vrouw, dat is beland in witte handen."

Ma Neza wil Rijneveld niets verwijten: "Met haar reactie heeft ze laten zien dat ze luistert naar de pijn van anderen." Desondanks was ze wel teleurgesteld over de aanvankelijke keuze: "Het voelt als bevestiging dat zwarte mensen niet worden gezien."

Wie Rijneveld opvolgt als vertaler is overigens nog niet duidelijk; uitgeverij Meulenhoff heeft daarover nog niets gecommuniceerd.

Activist en journalist Janice Deul schreef een opiniestuk over de keuze voor Rijneveld: "Ik juich het toe dat ze zich nu teruggetrokken heeft."


27-2-2021 05:37

De twee gestolen honden van de Amerikaanse popster Lady Gaga zijn teruggebracht. De politie van Los Angeles meldt dat een vrouw de Franse bulldogs heeft afgeleverd bij een politiebureau.

Koji en Gustav, zoals de huisdieren heten, werden twee dagen geleden door gewapende mannen meegenomen tijdens het uitlaten. Een medewerker van de uitlaatservice werd na een worsteling door een van de mannen in zijn borst geschoten. Hij ligt in het ziekenhuis, de politie verwacht dat hij het zal overleven.

Voor zover bekend zijn de twee daders nog voortvluchtig. De vrouw die de honden heeft teruggebracht, lijkt volgens de politie niets met de gewapende overval te maken hebben gehad. Onduidelijk is nog hoe de bulldogs in haar bezit zijn gekomen.

500.000 dollar

De vinder kan een beloning van een half miljoen dollar verwachten. De zangeres had dat bedrag uitgeloofd voor de veilige terugkeer van Koji en Gustav. "Als je ze gekocht of gevonden hebt zonder het te weten, is de beloning hetzelfde", zei de popster op sociale media:

Lady Gaga is momenteel voor filmopnames in Rome. Haar vertegenwoordiger en detectives hebben op het politiebureau bevestigd dat het gaat om de twee bulldogs van de zangeres.

De popster heeft via sociale media nog niet gereageerd op het nieuws. Eerder had ze de man van de hondenuitlaatservice nadrukkelijk bedankt. "Je hebt je leven geriskeerd om te vechten voor onze familie. Je bent voor altijd een held."


27-2-2021 02:41

Een man heeft gisteravond zijn drie jonge kinderen gered toen op de zolder van hun huis brand was uitgebroken. De kinderen lagen boven te slapen.

Bij de brand in het Brabantse Haaren sloegen de vlammen uit het dak:

De vader raakte bij zijn reddingsactie lichtgewond aan zijn been. Hij is behandeld door ambulancepersoneel.

De brand in het huis aan de Kerkstraat is mogelijk ontstaan door een houtkachel. Brandweerkorpsen uit onder meer Haaren, Oisterwijk en Tilburg zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Tegen tienen was de brand onder controle, er was toen nog wel veel rook.