Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

15-6-2024 21:50

Het zou beter zijn als Ellen ten Damme en haar management hun mond houden, anders zullen er "de nodige nare dingen" over haar naar buiten komen. Dat zei advocaat Michael Ruperti in een telefoongesprek met advocaat Ruth Jager, zei zij vrijdag in de zaak tegen Ali B. Beide advocaten zeggen nu in een gezamenlijke verklaring dat het gesprek niet intimiderend bedoeld was.

Ruperti, die niet direct betrokken is bij de zaak tegen Ali B, bevestigt dat hij belde met Jager, de advocaat van Ellen ten Damme. Dat gebeurde op verzoek van Ali B, die hij persoonlijk kent. Beide advocaten benadrukken dat het gesprek "niet op een dwingende of zelfs op intimiderende wijze heeft plaatsgevonden".

Tijdens de zitting op vrijdag haalde raadsvrouw Jager het gesprek aan en zei dat het duidelijk was dat de verdachte "zijn bekendheid, aanzien en macht gebruikt en misbruikt op ieder moment dat het hemzelf van pas komt".

'Beste bedoelingen'

Nu geven beide raadslieden dus aan dat het gesprek niet zo bedoeld was. "De reden dat mr. Ruperti contact opnam met mr. Jager was dat hij een complexe strafzaak vlot wilde trekken. Hij heeft dit gedaan met de beste bedoelingen, en heeft daarbij niemand onder druk willen zetten", schrijven de advocaten in hun statement.

Omdat Ruperti niet bekend was met het procesdossier heeft hij zich onvoldoende gerealiseerd dat zijn verzoek intimiderend over zou kunnen komen, schrijven ze verder. Op LinkedIn voegt Ruperti nog toe dat Ruth Jager en hij voormalig kantoorgenoten zijn en dat hij zich mede daardoor vrij voelde om te bellen.

Ali Bouali staat terecht voor twee aanrandingen en twee verkrachtingen. Het Openbaar Ministerie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. Zelf vraagt hij vrijspraak. De rechtbank doet uitspraak op 12 juli.


15-6-2024 21:28

Ruim vijftig presidenten, premiers en andere afgevaardigden hebben vandaag in Zwitserland de Oekraïense vredesplannen besproken. Zoals verwacht heeft de eerste dag geen grote doorbraak opgeleverd. President Zelensky kreeg steun uit bekende hoek, terwijl sommige landen aangaven dat de top volgens hen weinig zinvol was zonder Ruslands deelname.

Zo zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken dat "moeilijke compromissen" onvermijdelijk zijn. Faisal bin Farhan Al Saud meende dat "serieuze onderhandelingen" alleen mogelijk zijn als een Russische delegatie deelneemt.

Saudi-Arabië, dat zich opwerpt als bemiddelaar, wordt gezien als belangrijke kandidaat voor een volgende vredesconferentie over de oorlog in Oekraïne.

Rutte: dwaas voorstel van Poetin

Andersom lieten Europese landen weten vierkant achter Kyiv te staan. Gisteren zei Poetin welke eisen hij stelt voor een wapenstilstand. Demissionair premier Rutte deed dat af als een "dwaas vredesvoorstel".

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen sloot zich daarbij aan: "Het bevriezen van het conflict terwijl buitenlandse troepen Oekraïens land bezetten, is geen oplossing. Het is een voorbode van toekomstige oorlogen en agressie" door Rusland.

Op de agenda stonden besprekingen over relatief weinig controversiële onderwerpen, zoals nucleaire veiligheid, humanitaire hulp en uitwisseling van krijgsgevangenen. Zelensky en zijn bondgenoten willen vooral weer de Russische agressie in Oekraïne internationaal agenderen, nu een groot deel van de wereld gefocust is op nationale verkiezingen en de oorlog in Gaza.

Afgelopen nacht nog werden drie burgerslachtoffers gemeld bij Russische beschietingen. Rusland houdt grote delen van het zuiden en oosten van Oekraïne bezet. Het Russische leger lijdt zware verliezen, maar heeft op korte termijn een voordeel op het slagveld. Analisten benadrukken dat Oekraïne voorlopig niet kan onderhandelen vanuit een sterke positie. Sowieso staan de eisen van de twee strijdende partijen lijnrecht tegenover elkaar.

Washington zegde Kyiv in Zwitserland nog eens 1,5 miljard dollar aan noodhulp toe. Dat maakte vicepresident Harris bekend, want president Biden had bij de conferentie verstek laten gaan voor een fondsenwervingsbijeenkomst in de VS; in november zijn daar presidentsverkiezingen.

Weinig enthousiasme bij Mondiale Zuiden

De Amerikaanse president was niet de enige belangrijke afwezige. Grootmacht China had helemaal geen delegatie gestuurd. President XI steunt Poetin, en heeft in samenwerking met Brazilië een eigen plan opgesteld om de oorlog te beëindigen.

Belangrijke spelers van het Mondiale Zuiden (Global South) zoals Indonesië, Zuid-Afrika, Indonesië en Brazilië stuurden geen ministers of president maar een gezant naar Zwitserland. Daarmee lijkt het Zelensky nog niet gelukt om bij dit machtsblok steun voor de Oekraïense zaak te werven.

Van de 160 uitgenodigde landen voor de top nabij het Zwitserse Luzern hadden er volgens de organisatie 92 een afvaardiging gestuurd. De Franse president Macron gaf aan dat er meer landen bij het vredesproces moeten worden betrokken. Op die manier krijgt de samenwerking volgens hem meer kracht en invloed.

President Zelensky zei dat er op de top geschiedenis wordt geschreven. "We zijn erin geslaagd het idee terug de wereld in te krijgen dat samenwerking een oorlog kan stoppen en kan leiden tot een rechtvaardigde vrede." Morgen, op de slotdag, zal duidelijk worden hoe concreet het resultaat is.


15-6-2024 21:07

Een Amerikaanse vrouw komt vrij nadat ze 43 jaar onterecht heeft vastgezeten voor moord. Er blijken grote fouten te zijn gemaakt tijdens het proces tegen Sandra Hemme (63) uit de staat Missouri. Volgens haar advocaten is er nooit eerder een vrouw na zo'n lange tijd vrijgepleit.

De zaak draait om de dood van een 31-jarige bibliothecaresse die in 1980 vermoord werd teruggevonden in haar huis. De politie begon Hemme twee weken later als verdachte te zien nadat ze in verwarde toestand met een mes was opgepakt. Omdat Hemme een dag voor de moord was ontslagen uit een inrichting, volgde een verhoor.

Tijdens dat gesprek was Hemme zwaar verdoofd door antipsychotica en merkten zelfs de agenten op dat ze verward leek en vragen niet begreep. Activisten die de zaak van Hemme recent opnamen, viel het bovendien op dat ze tegenstrijdige verklaringen aflegde of informatie aandroeg die kort daarvoor in het politieonderzoek naar boven was gekomen.

Moe van alle ondervraging gaf Hemme uiteindelijk toe dat ze aanwezig was geweest toen een kennis de moord pleegde. Omdat die man echter een alibi bleek te hebben, werd Hemme uiteindelijk alleen vervolgd. Om aan de doodstraf te ontsnappen gaf ze de moord bij de rechter toe.

Geen fysiek bewijs

Toen activisten van het Innocence Project de zaak opnieuw gingen bekijken, bleek dat er verder geen enkel fysiek bewijs was gevonden dat Hemme òp het plaats delict was geweest. De aanklagers hielden informatie daarover, zoals dat haar vingerafdrukken en andere sporen ontbraken, achter in de rechtszaal.

"Er was geen enkel ander bewijs behalve mevrouw Hemme's ongeloofwaardige uitspraken om haar aan deze misdaad te verbinden", concludeert nu ook een nieuwe rechter. "Het systeem heeft haar keer op keer laten vallen", zegt haar toenmalige advocaat.

Andere verdachte

Extra schrijnend in deze zaak is dat de politie mogelijk de echte dader op het spoor was: een agent die kort na de moord de creditkaart van het slachtoffer probeerde te gebruiken. Getuigen bleken zijn auto te hebben gezien bij het huis van die vrouw en een alibi dat hij opgaf bleek niet te kloppen.

Toch werd dit scenario nooit verder onderzocht. Ook kregen Hemme's advocaten nooit cruciale details te horen, zoals het feit dat de oorbellen van de vermoorde vrouw bij de agent teruggevonden waren.

De agent werd uiteindelijk ontslagen om andere vergrijpen. Hij overleed in 2015.


15-6-2024 20:40

De politie van Londen ligt onder vuur omdat een politieauto expres een ontsnapte koe heeft aangereden. Om het dier te vangen reed de auto tot twee keer toe in op het dier.

De koe liep gisteravond door de straten van een voorstad van Londen. Volgens de politie had het dier daarbij al een auto beschadigd en was het op enkele mensen afgestormd. Na uren van vergeefse pogingen het dier te vangen besloot daarom een agent uiteindelijk in te rijden op het dier.

Na met een eerste botsing het dier van de hoeven te hebben gereden, rijdt de auto nogmaals tegen het versufte dier aan om het in bedwang te houden. Omstanders die eerst nog lacherig de capriolen volgen, reageren onmiddellijk verontwaardigd.

Een omstander legde vast hoe het dier aangereden werd:

Door het dier onder de bumper van de politieauto vast te zetten, kon de koe uiteindelijk worden gevangen. In een nabijgelegen weiland werd het dier nagekeken door een dierenarts. Die stelde vast dat de koe een flinke beenwond had opgelopen.

Op sociale media overheerst afkeuring over het incident. Dierenwelzijnsorganisatie RSPCA noemt de video verontrustend. Natuurpresentator Chris Packham vraagt zich af "wat voor monster een kalf ramt? Twee keer?"

Ook minister Cleverly van Binnenlandse Zaken meent dat hier een verkeerd besluit is genomen. "Ik kan geen enkele goede reden bedenken waarom er zo gehandeld is", twittert hij. "Dit lijkt me nodeloos hardhandig."

Evaluatie

De politie zegt in een reactie de ophef te begrijpen maar bezweert dat alle andere opties mislukt waren. Bovendien gaat de veiligheid van het publiek boven alles.

De zaak is aangemeld voor een interne evaluatie. Daar zal onder meer worden gekeken hoe men tot het besluit is gekomen om het dier te rammen.


15-6-2024 19:46

Zo'n 7000 mensen zijn vanavond begonnen aan de vijftiende editie van de Nacht van de Vluchteling. Nooit eerder deden er zo veel mensen mee aan de sponsorloop, meldt de organisatie. Ook werd er een recordbedrag ingezameld.

De deelnemers hebben ruim anderhalf miljoen euro bij elkaar gebracht. Zij hebben zich laten sponsoren voor de wandeltocht die zij vanavond of vannacht lopen. Vanavond worden vanuit Tilburg, Rotterdam, Haarlem, Amersfoort en Nijmegen de 10 en 20 kilometer gelopen. De deelnemers van de 40 kilometer starten tegen middernacht en zijn tot zondagochtend onderweg.

De afgelopen jaren groeit de opbrengst van de Nacht gestaag. Elk jaar kwam er zo'n twee ton bij, wat hand in hand is gegaan met de groei van het aantal deelnemers. Na 2700 lopers in 2022 en 5500 vorig jaar, werd dit jaar met 7000 lopers het maximumaantal deelnemers bereikt.

'Gure wind'

"Deze kant is er ook in ons land", zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling die de loop elk jaar organiseert. "Nederland is in de geschiedenis tolerant, gastvrij en vrijgevig geweest voor vluchtelingen en dat is anno 2024 niet weg", zegt ze, terwijl ze ook ziet dat er in ons land een "gure wind is opgestoken" voor mensen op de vlucht.

Een letterlijke gure wind is er dit keer ook. Terwijl vorig jaar nog een hitteplan van kracht was, kende de tocht op meerdere plekken dit jaar een winderige en ook natte start.

De opbrengst van anderhalf miljoen gaat naar noodhulp over de hele wereld. Dit jaar is het bestemd voor naar mobiele klinieken in Irak, voedsel en onderdak voor mensen in Congo, cashhulp in Afghanistan en drinkwater in Tsjaad.


15-6-2024 19:22

Bij de kust van Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) is het lichaam gevonden van een vermiste surfer. Naar de man van 50 werd sinds het einde van de middag gezocht.

Zijn surfuitrusting lag bij het Grevelingenmeer in Zeeland, maar van de man ontbrak elk spoor. Hij was ook niet bij zijn auto.

Daarop begon een zoektocht met meerdere reddingsboten en twee helikopters. Na een urenlange zoektocht werd het lichaam gevonden vlak onder de kust bij Battenoord, in de gemeente Goeree-Overflakkee.


15-6-2024 19:22

In Frankrijk zijn vele tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de opkomst van radicaal rechts. Ze vrezen dat Rassemblement National (RN) het bij de aanstaande parlementsverkiezingen even goed zal doen als bij de Europese verkiezingen.

In Parijs was de grootste betoging, daar gingen volgens de politie ondanks wind en regen zo'n 75.000 mensen de straat op. De stoet liep vanaf Place de la République naar Place de la Bastille.

Over het algemeen verliep het protest rustig. Wel werd een handjevol personen opgepakt die vernielingen aanrichtte. Ook zette de politie traangas in om te voorkomen dat een bushokje gesloopt werd.

Behalve in Parijs waren ook op 150 andere plekken betogingen aangekondigd, onder meer in Marseille, Toulouse en Lille. De politie had 21.000 agenten opgetrommeld om alles in goede banen te leiden.

Overvallen door verkiezingen

De betogingen waren georganiseerd door vakbonden, studentengroepen en burgerrechtenactivisten. Zij maken zich zorgen over de kansen van het radicaal-rechtse Rassemblement National bij de verkiezingen over twee weken.

President Macron schreef de parlementsverkiezingen onverwacht uit na het verlies van zijn partij Renaissance bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. RN kreeg daarbij in Frankrijk bijna een derde van de stemmen, bijna twee keer zo veel als Renaissance.

Ook in de peilingen voor de parlementsverkiezingen doet RN het goed. Verwacht wordt dat de partij 33 procent van de stemmen kan krijgen, ver voor een coalitie van linkse partijen, die op 25 procent staat. De partij van Macron zou niet verder komen dan 20 procent.

Cohabitation

Als RN die voorsprong verzilvert, wordt de 28-jarige partijleider Bardella de nieuwe premier onder Macron. Zo'n cohabitation waarbij de macht verdeeld is, kwam voor het laatst voor in 2002, toen de rechtse president Chirac regeerde met de linkse premier Jospin.

Macron blijft dan zeggenschap houden over terreinen als defensie en buitenlandse aangelegenheden, maar bij economische en binnenlandse zaken wordt Bardella leidend. Macrons eigen termijn loopt pas af in 2027.

Comeback Hollande?

Een van de politici die zal proberen dat ter voorkomen, is de socialistische oud-president Hollande. De directe voorganger van Macron stelde zich vandaag verkiesbaar in het departement Corrèze. "Een uitzonderlijk besluit voor een uitzonderlijke situatie", legde hij uit.

Hollande werd na één termijn als president met dramatische populariteitscijfers weggestemd. Zijn partij PS reageerde nu gereserveerd op zijn terugkeer: een partijfunctionaris liet alleen weten dat er "kennis is genomen" van zijn kandidatuur.


15-6-2024 18:44

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het eiland die vannacht voor een restaurant werd aangehouden.

Het is de derde arrestatie in de zaak: eerder meldden twee mannen van 25 en 22 zich al zelf bij de politie.

De politie deed na de jongste arrestatie een huiszoeking op een adres in Willemstad. Daarbij zijn artikelen in beslag genomen die van belang zijn voor het onderzoek.

Doodgeschoten

De 49-jarige adjudant van de marechaussee werd op 31 mei doodgeschoten bij een overval op zijn huis. De drie daders eisten daarbij geld en de autosleutels van de Nederlander en zijn vrouw.

Eerder deze week is op de marinekazerne van het eiland een afscheidsdienst gehouden voor het slachtoffer. Zijn lichaam is inmiddels naar Nederland vervoerd, waar de uitvaart zal worden gehouden.

Tijdens het onderzoek is ook nog een vierde verdachte van 26 aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van een motor van de marechaussee, enkele weken voor de moord. Deze man wordt niet verdacht van betrokkenheid bij het dodelijke geweld.


15-6-2024 18:05

In Zeeland wordt niet zo vaak geprotesteerd. Toch waren er vandaag zo'n 150 mensen op de been bij een betoging tegen de bouw van nieuwe kerncentrales bij Borssele. De centrales zelf zijn niet eens het grootste probleem, het vijftien jaar lange bouwproces wel.

De betogers vormden een lint langs de grens van het Sloegebied, het industriegebied waar de kerncentrales moeten komen. Die grens mag van hen niet overschreden worden, en dat is hen ook beloofd, zeggen de demonstranten. De angst bestaat dat dat wel gebeurt. "Het past gewoon niet."

Dat baseren de actievoerders vooral op een bezoek aan de nog in aanbouw zijnde Britse kerncentrale Hinkley Point. Daar was voor het bouwterrein 175 hectare nodig. In Borsele is zo'n 45 hectare beschikbaar.

Het 'stopcontact van Nederland'

Het kabinet wees de gemeente Borsele in december 2022 aan als voorkeurslocatie voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Voornamelijk omdat de enige kerncentrale van ons land daar al staat. Vanuit het ministerie lopen op dit moment nog drie onderzoeken naar de haalbaarheid van de plannen. Omwonenden weten al genoeg:

Annemiek en Jaap Franken hebben de huidige kerncentrale zo'n beetje in hun achtertuin, en vinden dat prima. Zij vrezen vooral het bouwproces, dat tien tot vijftien jaar zal duren. "De komende vijftien jaar rijdt bouwverkeer af en aan, het levert geluids- en lichtoverlast op, en er moeten tienduizenden werknemers hier naartoe. De omgeving kan dat helemaal niet aan."

Omwonenden begrijpen goed dat de centrales érgens moeten komen, maar zien liever dat er naar andere locaties wordt gezocht. "Wij moeten hier het stopcontact van Nederland worden. Maar het is hier veel te klein en het komt te dicht bij onze leefomgeving."

Hoogspanningsmasten en koeltorens

In Zeeland is iedereen het eigenlijk met elkaar eens. In april bezorgden Zeeuwse burgers en politici een lijst met 39 voorwaarden voor de bouw van nieuwe kerncentrales bij demissionair klimaatminister Jetten. Horizonvervuiling door meer hoogspanningsmasten en de komst van koeltorens waren daarbij grote struikelblokken. De provincie noemde die twee zelfs "niet onderhandelbaar".

Het nieuwe kabinet moet de knopen gaan doorhakken. Met daarbij in gedachten dat de Tweede Kamer in maart nog stemde voor de komst van vier kerncentrales in plaats van twee. Waar die moeten komen is nog niet bekend. Meer duidelijkheid volgt op zijn vroegst aan het eind van het jaar.


15-6-2024 17:24

Twee mensen zijn vanmiddag gewond geraakt toen het zeiljacht waar ze op zaten op het Prinses Margrietkanaal tegen een spoorbrug aanvoer. Daarbij brak de mast van het jacht af.

Het jacht kwam rond 15.30 uur vanmiddag in de problemen bij de spoorbrug bij Grouw, meldt Omrop Fryslân. Of de harde wind de schipper parten heeft gespeeld, is onduidelijk, maar de mast botste op de spoorbrug en brak toen af. De twee gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Bij het ongeluk raakte de spoorbrug licht beschadigd. Om die reden werd het treinverkeer tussen Heerenveen en Leeuwarden even stilgelegd, maar inmiddels is dat weer hervat.

Eerder vanmiddag raakte niet ver van Grouw op de Goaiïngarypster Puollen ook een zeilboot in de problemen. Een aantal mensen op de boot was te water geraakt en werd daar door de brandweer van Langweer en Grouw weer uitgehaald.


15-6-2024 15:50

Bij een aanrijding op een drukke kruising in het zuiden van Breda zijn vanmiddag twee meisjes op een fatbike gewond geraakt. Het ene meisje was nog geen tien jaar oud, het andere meisje tussen de 10 en 15 jaar, meldt de politie bij Omroep Brabant. Ze zijn allebei naar het ziekenhuis overgebracht.

De 25-jarige automobilist uit Zwolle die bij het ongeluk betrokken was, is opgepakt. Hij zal worden getest op het gebruik van drank, drugs en medicijnen, laat de politie weten.

De toedracht van het ongeluk op de kruising van de Claudius Prinsenlaan met de Heerbaan is nog onbekend. Het ziet ernaar uit dat de automobilist of de fatbike door rood is gereden op de met verkeerslichten beveiligde kruising.

De politie spreekt van een ernstige aanrijding die veel mensen op straat zagen gebeuren. "Getraumatiseerde getuigen worden dringend verzocht contact op te nemen met slachtofferzorg via nummer 0900-0101", aldus een woordvoerder van de politie.

Leeftijdsgrens voor fatbike?

Artsen op de spoedeisende hulp zeiden eerder deze maand zich zorgen te maken over het stijgend aantal ongelukken met elektrische fietsen, met name met de onder jongeren populaire fatbike, een robuuste fiets met dikke banden. VeiligheidNL, een kenniscentrum voor letselpreventie, pleit voor een verbod van deze vaak opgevoerde elektrische fiets voor kinderen onder de 16 jaar.

Waar in 2022 nog zeven fatbikebestuurders op de spoedeisende hulp belandden, waren dat er vorig jaar al 59, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er alleen al 33 incidenten.

Het gaat hierbij alleen om ongevallen waarbij de fatbiker zelf gewond raakte. Vorig jaar raakten ook twaalf andere weggebruikers gewond bij een ongeval waarbij een fatbike betrokken was. In de eerste vier maanden van dit jaar waren dat er tien.

"In veel gevallen gaat het om hoofd- en hersenletsel", vertelde Martijntje Bakker van VeiligheidNL toen. "En hersenletsel is vaak onomkeerbaar, dus als je dat hebt, dan genees je daar bijna niet van. En als het dan gaat over kinderen tussen de 10 en 14 jaar, is dat natuurlijk heel zorgwekkend."


15-6-2024 15:10

Meer dan vijfhonderd mensen hebben vanmiddag opnieuw geprotesteerd tegen de uitstoot van kankerverwekkende PFAS door Chemours in Dordrecht. Ze liepen van het centrum van de stad naar de poort van het fabrieksterrein.

"Ik ben blij, heel erg blij. Ik zie heel veel mensen, heel veel verschillende groeperingen die duidelijk maken dat ze die PFAS-uitstoot zat zijn", zegt organisator van de demonstratie Paul den Hartog bij de regionale omroep Rijnmond. "Gezondheid raakt iedereen. Het is niet links of rechts, niet rijk of arm. Gezondheid is voor iedereen."

Bij Chemours is al veel vaker geprotesteerd. Een klein aantal demonstranten gaat zelfs elke zaterdag naar de fabriekspoort en legt daar dan een kleine hoeveelheid vervuilde grond uit de omgeving neer.

Vandaag was het weer tijd voor een grote demonstratie, aldus medeorganisator Jan de Keizer. "PFAS zit in heel Nederland, maar met een extra hoge concentratie in de regio Drechtsteden. En toch verlenen overheden vergunningen voor deze lozingen", aldus De Keizer. "Ook bij hen staat gezondheid niet voorop en zijn de regels belangrijker dan de burgers die zij vertegenwoordigen."

Nul uit de pijp

Tijdens de wandeling scandeerden veel deelnemers dat de uitstoot verdwijnen moet: "Nul uit de pijp". Een aantal actievoerders, verkleed als zeven dwergen, sleepte een wagen mee met een kist waarin Sneeuwwitje lag. Het opschrift op de wagen: "Snoep verstandig, eet géén appel van Chemours".

Eén van demonstranten zegt 43 jaar oud te zijn, maar zich al sinds zijn pubertijd zorgen te maken over Chemours. "Ik vond het een vreemd idee dat daar gifstoffen worden geloosd. Later ga je pas goed beseffen dat de efficiëntie van een bepaald product niet opweegt tegen de gezondheid van mensen", stelt hij. De man draagt een bord mee met de tekst: "Ga weg van mijn geboortegrond".

"Ik hoop dat de overheid en provincie gaan optreden, want van Chemours hoeven we niks te verwachten. Die gaan voor het grote geld", zegt een andere demonstrant.

Concreet plan

Directeur An Lemaire van Chemours liet eerder aan Rijnmond weten dat het bedrijf in Dordrecht in vergelijking met vroeger nog maar kleine hoeveelheden PFAS uitstoot. Het bedrijf zegt te willen meewerken aan het opruimen van de ontstane vervuiling.

Vandaag is bij de fabriek niemand aanwezig om het gesprek met de demonstranten aan te gaan. In een persbericht schrijft Chemours hetzelfde te willen als de demonstranten: "Het zo ver mogelijk verminderen van onze emissies. Allereerst werken we aan een concreet actieplan dat tegemoet komt aan de zorgen van moestuinders over emissies uit het verleden."

PFAS tast het immuunsysteem aan en veroorzaakt mogelijk kanker. Chemours zegt zelf hard te werken aan steeds betere filtersystemen. PFAS is vuil- en waterafstotend en komt in tal van huishoudelijke producten voor.


15-6-2024 14:39

Ruim zevenhonderd inwoners en een aantal gemeentebestuurders uit Heerlen en wijde omgeving hebben vanmiddag in Den Haag geprotesteerd tegen de voorgenomen sluiting van een aantal afdelingen van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen. Zij eisen behoud van een "volwaardig ziekenhuis" in de stad.

"In de regio Utrecht met 500.000 inwoners zijn zeven ziekenhuizen, in onze regio met 275.000 inwoners is het er straks nog maar één", aldus een van de demonstranten tijdens een ontmoeting met landelijke politici.

De actievoerders waren vanochtend in een lange stoet met bussen naar Den Haag vertrokken om politici zoals Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Henri Bontenbal (CDA) duidelijk te maken dat het Zuyderland niet verder zou mogen gaan met zijn concentratieplannen.

Wat het bestuur van het ziekenhuis betreft, verhuist de uitgebreide spoedeisende hulp (SEH) rond 2030 van Heerlen naar de vestiging in Geleen, zo'n twintig kilometer verderop. Daarmee vertrekken ook de afdeling intensive care en het geboortecentrum. Ingewikkelde (spoed)operaties worden in Geleen geconcentreerd.

Ingewikkelde zaken

Gevolg is dat in de geplande nieuwbouw in Heerlen straks alleen nog minder risicovolle ingrepen plaatsvinden, zoals heup- en staaroperaties. Zowel in Heerlen als Geleen blijft wel zeven dagen per week dag en nacht spoedzorg aanwezig voor minder ingewikkelde zaken als botbreuken, beperkte verkeersverwondingen en sportblessures.

Het bestuur wijst erop dat de concentratie van de zorg vooral te maken heeft met personeelstekort in de zorg. Maar de 'optie Geleen' levert ook geld op: het is jaarlijks 16 miljoen euro goedkoper om de belangrijkste zorg daar te concentreren, meldt L1 Nieuws.

De mensen die vanmiddag in Den Haag protesteerden vrezen voor "verdere verschraling van de zorg in een toch al arme regio". "In Brunssum had je eerder ook een ziekenhuis. Toen werd het een poli. Nu is het helemaal dicht. Zo kan het in Heerlen ook gaan", aldus een van de woordvoerders.

Particulier besluit

Vraag is wel van de landelijke politiek kan doen. De overheid is namelijk geen aandeelhouder in het ziekenhuis. De overheid bepaalt de regels voor het uitvoeren van de gezondheidszorg, maar de bedrijfsvoering is een zaak van de raad van bestuur van het ziekenhuis. Ook over nieuwbouw- en concentratieplannen beslist de particuliere Stichting Zuyderland Medisch Centrum zelfstandig.

Dat het een bedrijfseconomisch besluit is, maakt het meteen ingewikkeld voor de landelijke politiek om in te grijpen. Minister en Tweede Kamer hebben die bevoegdheid niet, zei demissionair minister Dijkstra voor Medische Zorg eerder. Dijkstra kwam vanmiddag nog wel een kijkje nemen bij het protest, maar eventueel ingrijpen zou aan het nieuwe kabinet zijn.

Acute zorg in de buurt

Timoer Reijnders van de actiegroep Ziekenhuisalliantie, een van de demonstranten vandaag, vestigt zijn hoop op dat nieuwe kabinet. Dat heeft immers in het hoofdlijnenakkoord geschreven dat het aanpakken van de personeelskrapte in de zorg grote prioriteit heeft. Ook pleit het nieuwe kabinet voor "goede regionale afspraken tussen ziekenhuizen over bereikbaarheid bij acute zorg in de buurt."

Als het kabinet deze beloften waar maakt, dan zou dat de grootste problemen in de Mijnstreek oplossen, aldus Reijnders.


15-6-2024 14:27

Zweden heeft de Iraanse Hamid Nouri vrijgelaten in ruil voor de Zweedse EU-diplomaat Floderus en een andere Zweedse man. Nouri zat in Zweden een levenslange gevangenisstraf uit voor zijn betrokkenheid bij de executies van honderden oppositieleden van het Iraanse regime in de jaren tachtig.

Floderus werd in 2022 opgepakt door de Iraanse autoriteiten op verdenking van spionage voor en samenzwering met Israël, evenals "het verspreiden van verderf op aarde". Die laatste aanklacht had hem de doodstraf kunnen opleveren.

Pas in september 2023 werd bekend dat hij vastzat. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat er op verschillende niveaus en verschillende momenten aan Iran duidelijk is gemaakt dat de beschuldigingen tegen Floderus onjuist zijn.

'Ingezet als ruilmiddel'

Floderus is EU-diplomaat en was in Iran als toerist. EU-buitenlandchef Josep Borrell en heel de Europese Unie drongen er eerder al bij Iran op aan de Zweed vrij te laten. "We zullen niet stoppen tot meneer Floderus vrij is", zei Borrell eerder.

Met het vastzetten van Floderus probeerde Iran Zweden waarschijnlijk onder druk te zetten om Nouri vrij te laten. Iran zet vaker buitenlanders vast, om hen vervolgens in te zetten als ruilmiddel tijdens onderhandelingen met westerse landen.

De andere Zweed die werd vrijgelaten door Iran, is de Iraanse Zweed Saeed Azizi. Ook hij zou gearresteerd zijn om druk uit te oefenen op Zweden.

'Cynisch onderhandelingsspel'

De voorzitter van de Europese Commissie von der Leyen heeft opgetogen gereageerd op de vrijlating van de twee. De Zweedse premier Kristersson laat weten dat zij vandaag weer zullen landen in hun thuisland.

"Iran heeft deze twee Zweden als stukken in een cynisch onderhandelingsspel ingezet om de Iraanse Hamid Nouri vrij te krijgen, die levenslang kreeg voor moord en grove mensenrechtenschendingen in Iran in de jaren 80", zegt Kristersson.

De verhoudingen tussen Iran en de Europese Unie staan al tijdlang op scherp. Iran steunt Rusland militair in de oorlog in Oekraïne. Daarnaast reageerde de EU zeer kritisch op het hardhandig neerslaan van de protesten in Iran in 2022. Voor beide gevallen stelde de EU sancties in tegen leden van de Iraanse regering.

Afgelopen april stelde de Europese Unie wederom sancties in tegen Iran, nadat het land aanvallen had uitgevoerd op Israël. Het was een vergelding voor het bombardement op het terrein van de Iraanse ambassade in Damascus, waarbij een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde omkwam.


15-6-2024 13:24

Bij een ongeluk op de Enschedesestraat in Hengelo zijn ten minste twee gewonden gevallen. Ook zijn drie buspassagiers ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

De toedracht van het ongeluk is nog onbekend. Volgens de regionale omroep Oost reed een personenauto aan het einde van de ochtend met hoge snelheid over de busbaan. Dat leidde ter hoogte van de Kettingbrugweg tot een frontale botsing met een lijnbus die de busbaan op kwam rijden.

Zowel de bestuurder van de personenauto als de buschauffeur werden met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Getuigen zeggen bij de regionale omroep dat er op het moment van de aanrijding ongeveer tien mensen in de bus zaten. Drie van hen zijn overgebracht naar het ziekenhuis ter controle.


15-6-2024 12:22

Het lichaam van de Nederlandse toerist die afgelopen zondag vermist raakte op het Griekse eiland Samos, is aangetroffen in een ravijn. Dat bevestigt de Stichting Signi Zoekhonden na berichtgeving uit Griekse media.

Op verzoek van de familie zou de Nederlandse stichting vandaag assisteren bij de zoektocht op Samos. "De familie stond op het punt ons op te halen van het vliegveld, maar onderweg kregen ze te horen dat hij gevonden is", zegt coördinator Esther van Neerbos.

De 74-jarige man werd met behulp van een drone van de lokale hulpdiensten gevonden, op zo'n 300 meter van de plek waar hij voor het laatst was gezien. De man ging afgelopen zondag wandelen in het zuidwesten van het eiland, in de buurt van de stad Marathokampos. De route die hij bewandelde staat bekend als bijzonder uitdagend.

Helikopters, reddingshonden en drones

De Griekse politie begon een grootschalige zoekactie. Er werden een helikopter, reddingshonden en drones ingezet. Donderdag werd de zoekactie gestaakt, maar die werd vandaag hervat nadat er een tip was binnengekomen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog niet bevestigen dat het lichaam van de vermiste Nederlander gevonden is. Het ministerie staat in contact met de familie en verleent consulaire bijstand.


15-6-2024 12:13

De Britten vieren vandaag de verjaardag van koning Charles met een militaire parade, Trooping the Colour. Maar de ogen zijn vooral gericht op één persoon: prinses Kate. Gisteren werd bekend dat ze bij de parade voor het eerst in het openbaar verschijnt sinds een paar maanden geleden kanker bij haar werd vastgesteld.

Kort voor 11.30 uur werd de prinses voor het eerst gezien. Ze zat achter in een auto, op weg naar de militaire parade ter gelegenheid van de verjaardag van de Britse vorst. Deze Britten keken er erg naar uit om de prinses weer te zien - en werden dus beloond:

Het leidde tot flink wat opwinding in de Britse pers. "We hebben net een eerste glimp van de prinses van Wales opgevangen", schreef de BBC, die uitkijkt naar meer. "Het zal niet onze enige kans zijn om haar te zien vandaag, we verwachten haar ook later vandaag bij de balkonscène. Zodra we daar beelden van hebben delen we ze."

Niet veel later zat ze in een koets. Haar drie kinderen zaten ook in het voertuig. "Een van de beroemdste gezichten ter wereld is terug na een paar moeilijke maanden", schrijft de BBC. "Een moment vol persoonlijk drama, maar ook een publiek spektakel. Een sprookjeskoets in een echt levensverhaal."

Ze werd met gejuich ontvangen door het publiek.

Ook bij Kates schoonvader Charles werd onlangs kanker vastgesteld. Over hem is evenmin bekendgemaakt aan welke vorm van kanker hij lijdt. Buckingham Palace heeft nauwelijks details vrijgegeven over de gezondheidstoestand van de koning. Wel is bekend dat de ziekte in een vroeg stadium werd ontdekt en dat de medische behandeling nog niet helemaal is afgerond.

Mede vanwege zijn ziekte rijdt de koning vandaag niet op een paard bij het inspecteren van de troepen, maar zit ook hij samen met zijn vrouw Camilla in een koets.

Het evenement is altijd in juni, ook al is Charles in november jarig. Aan de ceremonie doen ongeveer 1400 militairen, 200 paarden en 400 muzikanten mee.

Op deze dag worden ook de Britse koninklijke onderscheidingen uitgereikt.


15-6-2024 12:01

Meerdere stranden in Singapore zijn gesloten vanwege een olielek. Het lek ontstond gisteren na een aanvaring tussen een lokaal schip en een baggerschip dat onder Nederlandse vlag vaart.

De botsing was bij een haventerminal op Sentosa, een onder toeristen populair eiland in het zuiden van Singapore. De Singaporese havenautoriteiten zeiden gisteravond "dat de getroffen olietank is geïsoleerd en dat de lekkage is ingedamd".

Tot de olie is verwijderd mogen badgasten niet op het strand of in het water komen:

De olievlek heeft inmiddels drie stranden in de buurt van de haven getroffen. Het gaat om de stranden Tanjong, Palawan en Siloso. Op Siloso staat een bord met een waarschuwing: "Olievlek gespot. Opruimwerkzaamheden bezig. Ga het water niet in."

Drijvende barrières moeten verdere verspreiding van de olie voorkomen. Het is niet duidelijk hoeveel olie is gelekt.


15-6-2024 11:50

Het is vandaag de Dag van de Componist. In de derde editie van het muziekfeest staan honderden in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers. Verspreid over het land zijn er honderden activiteiten en uitvoeringen door musici.

Het jaarlijkse festival is een initiatief van de stichting New Music NOW. Voor de Dag van de Componist werkt de stichting samen met componisten, ensembles, festivals, podia en andere organisaties die actief zijn in de eigentijdse muziek.

De concerten vinden plaats op allerlei locaties, ook buiten de theaters en concertzalen, zoals op stations en pleinen. Hiermee moet een breed publiek met nieuwe muziek in aanraking gebracht worden.

Verslaggever Marc-Robin Visscher staat op Amsterdam Centraal, waar een rode Hondekop-trein, "De Karel" genaamd, klaarstaat voor vertrek. In de stationshal staan ook de vier muzikanten van het Orkaan-ensemble klaar, dat een stuk gaat spelen van de Componist des Vaderlands, Anne-Maartje Lemereis.

In een promofilmpje van de Dag van de Componist is de trein te zien:

"De Dag van de Componist staat helemaal in het teken van de levende componist en de nieuwe muziek", zegt Lemereis tegen Visscher in het Radio 1 Journaal. "Om te laten zien dat we bestaan en te laten horen wat voor prachtige muziek we maken en door het hele land de muziek te laten klinken." De trein gaat heel veel stations aandoen, weet Lemereis. "Als je vandaag met de trein reist, ontkom je er niet aan."

Als Componist des Vaderlands heeft Lemereis ook een uiteenlopend takenpakket. "Deels is dat een ambassadeurstaak maar ik probeer ook muziekeducatie terug op de kaart te zetten." Vandaag staat ook nog een andere bijzondere taak op het programma voor Lemereis. Ze gaat de eerste Kindercomponist des Vaderlands bekendmaken.

Utrecht is festivalhart

"Een piepjonge componist die de titel een jaar lang mag dragen en ook muziek gaat schrijven en mee mag kijken in het vak om te kijken of het is wat hij of zij zich ervan heeft voorgesteld", zegt Lemereis. De Kindercomponist des Vaderlands die vandaag begint heeft volgens Lemereis veel talent. "Het kind componeert al op een belachelijk hoog niveau. Echt enorm goed, dus ik kijk er erg naar uit om deze kans te kunnen bieden."

Lemereis zit zelf tot 18.30 uur in de trein. Op ieder station dat wordt aangedaan, wordt een speciaal lied gespeeld door het Orkaan-ensemble. Voor dat lied heeft Lemereis korte fragmentjes gehaald uit de liederen van de steden die de trein aandoet en dat tot één stuk gesmeed. Het ensemble bestaat uit vier muzikanten die een accordeon, klarinet, harp en slagwerk bespelen.

Concertzaal TivoliVredenburg in Utrecht fungeert als het festivalhart, met onder meer optredens, gesprekken en radio-uitzendingen. De bekendmaking van de Kindercomponist des Vaderlands is rond 16.00 uur in Den Bosch.


15-6-2024 11:36

Het gebied voor betaald parkeren in de gemeente Katwijk wordt niet uitgebreid. De gemeente heeft dat besloten nadat driekwart van de bewoners van de dorpen Katwijk aan de Rijn, Katwijk aan Zee en Rijnsburg in een referendum onlangs had aangegeven tegen de voorgenomen uitbreiding te zijn.

De oppositie in de kustgemeente is verheugd over het besluit. Bij Omroep West zegt CDA-raadslid Barend Tensen dat de uitslag van het referendum het verlangen weerspiegelt "om het dorpse karakter van onze gemeenschap te behouden".

Op dit moment geldt alleen betaald parkeren op de boulevard in Katwijk aan Zee en een paar straten daarachter. Maar de gemeente wilde dat gebied flink uitbreiden omdat er in de kernen Katwijk aan de Rijn en Rijnsburg in totaal 2500 nieuwe woningen moeten komen. Als bij ieder huis twee auto's zouden moeten komen te staan (zoals de parkeernorm voorschrijft), kunnen er vanwege de beschikbare ruimte maar 1700 woningen worden gebouwd.

Een systeem van parkeervergunningen en betaald parkeren had ervoor moeten zorgen dat er per huis slechts '1,8 auto' zou komen te staan, rekende het college van burgemeester en wethouders voor.

Niet gelukkig

In februari kwamen verschillende bewoners in actie en dwongen een referendum af. "Ik geef het een paar jaar en dan zitten we in de hele gemeente met betaald parkeren", zei initiatiefneemster Marjan Homan tegen RTV Katwijk. "Dat is iets wat we niet moeten willen. Mensen zijn daar gewoon niet gelukkig mee."

Bij het referendum op 6 juni, tegelijk met de Europese verkiezingen, was de opkomst 50,2 procent. Ruim 18.000 mensen (74,8 procent) stemden tegen het voorstel om het betaald parkeren uit te breiden.

Het gemeentebestuur (bestaande uit SGP, ChristenUnie en de lokale partij Durf) stelt nu dat de uitslag een "helder signaal" is en dat dit ook "de nieuwe werkelijkheid" is. Maar dat er veel nieuwe woningen bij moeten komen, blijft een feit. Het college overweegt nu om "aan de leefbaarheidsknop te draaien".

Kort gezegd komt dat erop neer dat er meer parkeerruimte komt. "Hierdoor wordt minder ruimte voor groen, recreatie en spelen toegevoegd", aldus een verklaring van B en W. "Hier is het college geen voorstander van, een huis wordt immers pas een thuis als het in en om het huis prettig wonen is."

Stadse taferelen

Maar de oppositie ziet de uitslag van het het referendum vooral als een overwinning. Volgens CDA-gemeenteraadslid Tensen willen de inwoners van de verschillende kernen geen 'stadse taferelen' met hoogbouw en betaald parkeren. Zijn collega Lennart van der Plas van de VVD is ook blij dat het college bakzeil moet halen. "Voor de VVD maakt de uitslag andermaal duidelijk dat heel veel van onze inwoners klaar zijn met dit anti-autobeleid", aldus Van der Plas. "Want voor heel veel inwoners is en blijft de auto keiharde noodzaak."