Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

12-8-2022 03:24

De FBI-agenten die maandag de villa van oud-president Trump binnenvielen, waren onder meer op zoek naar documenten die betrekking hebben op nucleaire wapens. Dat schrijft The Washington Post. Volgens de krant is onduidelijk of zulke documenten ook daadwerkelijk zijn aangetroffen in Trumps woning in Florida.

Over de huiszoeking van de FBI is nog veel onduidelijk, omdat de federale politiedienst er nog geen officiële verklaring over heeft afgelegd. Naar verluidt waren de agenten op zoek naar vertrouwelijke regeringsdocumenten die Trump bij zijn vertrek uit het Witte Huis ten onrechte had meegenomen.

Huiszoekingsbevel

Omdat de huiszoeking in de Verenigde Staten tot veel beroering heeft geleid, wil het ministerie van Justitie dat het huiszoekingsbevel openbaar wordt gemaakt. De rechter moet daar echter nog over beslissen. Hetzelfde geldt voor de wens van het departement om openbaar te maken welke documenten en goederen in beslag zijn genomen.

Justitieminister Merrick Garland zei donderdag dat hij de huiszoeking persoonlijk heeft goedgekeurd. "We nemen zo'n besluit niet lichtvaardig", zei hij. "Waar mogelijk kijken we eerst naar minder vergaande methoden, als alternatief voor een huiszoeking."

Als het huiszoekingsbevel openbaar wordt gemaakt, zou dat overigens zeer ongebruikelijk zijn. Maar volgens Garland weegt het "grote publieke belang" in dit geval zwaar.

Momenteel ontvang de FBI veel bedreigingen van aanhangers van Trump, die het onderzoek van de dienst als politiek gemotiveerd beschouwen.

Gisteren probeerde een gewapende man om een FBI-kantoor in Cincinnati in Ohio binnen te dringen. Hij werd na een urenlange achtervolging door de politie doodgeschoten. Over zijn motief is nog niets bekendgemaakt, maar mogelijk speelt de huiszoeking in de villa van Trump een rol.


12-8-2022 02:33

Inwoners van het centrum van de Canadese stad Toronto hebben urenlang zonder elektriciteit gezeten, vermoedelijk doordat een kraan tegen een hoogspanningskabel was gekomen. Onder meer het zakencentrum van de metropool werd getroffen door de stroomstoring. Ook moest een van de grootste winkelcentra van de stad worden ontruimd en sloten banken, hogescholen en universiteiten noodgedwongen hun deuren.

Hydro One, het grootste elektriciteitsbedrijf van de provincie Ontario waarvan Toronto de hoofdstad is, zegt dat ongeveer 10.000 mensen zijn getroffen door de stroomuitval. Volgens het bedrijf is de storing waarschijnlijk ontstaan door schade aan een hoogspanningskabel.

Het bedrijf deelt foto's van een kraan op een binnenvaartschip, die de kabel zou hebben geraakt:

Op meerdere plekken in het centrum van de stad werkten de verkeerslichten niet meer. Doordat veel cafés, restaurants en andere bedrijven vanwege de storing dichtgingen, zochten veel mensen hun heil op straat.

De brandweer van Toronto zegt tijdens de storing veel meldingen te hebben binnengekregen van mensen die vast waren komen te zitten in de lift.

Een van hen was de Canadese minister van Immigratie, Sean Fraser:

Toronto is met bijna 3 miljoen inwoners de grootste stad van Canada. Daarbij vergeleken is het aantal mensen dat door de stroomstoring geraakt werd gering, maar volgens persbureau Reuters bevinden zich in het getroffen gebied wel de grootste banken en bedrijven van de stad, evenals het stadhuis.


12-8-2022 00:36

De Franse tekenaar Jean-Jacques Sempé is op 89-jarige leeftijd overleden, meldt zijn biograaf aan persbureau AFP. Sempé geldt als een van de grootste illustrators van Frankrijk. Hij werd vooral bekend als tekenaar van de verhalenserie Le Petit Nicolas, over een scholier in de jaren 60.

Sempé werd in 1932 geboren in een buitenwijk van Bordeaux, waar hij vanwege alcohol- en geldproblemen in zijn gezin een moeilijke jeugd kende en al op jonge leeftijd niet meer naar school ging. Begin jaren 50 verhuisde hij naar Parijs, waar hij bevriend raakte met René Goscinny, schrijver van onder meer de reeksen Asterix en Lucky Luke.

Het personage Nicolas zag in 1954 het levenslicht, eerst als strip waarvoor Goscinny het scenario schreef. In 1959 besloten de twee van Le Petit Nicolas een verhalenserie te maken. Van de boeken over de ondeugende Franse schooljongen zijn inmiddels meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht in 45 landen. In 2009 verscheen ook een gelijknamige film.

Zelf zei Sempé in 2018 over de succesvolle serie dat de verhalen over Nicolas voor hem een manier waren om de ellende die hij tijdens zijn jeugd had moeten doorstaan opnieuw te beleven. "En ervoor te zorgen dat alles goedkwam."

Tijdschriften

De Fransman maakte ook illustraties voor bekende Franse tijdschriften als L'Express, Marie Claire en Paris Match. Ook maakte hij zo'n honderd voorpagina's voor het prestigieuze Amerikaanse tijdschrift The New Yorker.

Een Franse journalist, die Sempé verder een van de vaders van Le Petit Nicolas noemt, deelt enkele van de covers op Twitter:

Meerdere Franse politici en bekendheden staan stil bij het overlijden van Sempé, die volgende week 90 jaar zou zijn geworden. Zo prijst premier Élizabeth Borne zijn werk op Twitter. Ook betuigt ze haar medeleven aan de nabestaanden van de tekenaar.

De Franse brandweer twittert een illustratie van Sempé, met daarbij de tekst: "Rust zacht, en breng ons van daarboven een beetje regen", verwijzend naar de huidige bosbranden in Frankrijk:


12-8-2022 00:00

Vorig jaar verhuisden opnieuw meer mensen vanuit de Randstad naar elders in Nederland. Het ging om 75.000 mensen. Andersom verhuisden er 53.000 mensen van de rest van Nederland naar de Randstad.

Al sinds 2014 stijgt het aantal vertrekkers uit de Randstad. In 2021 waren het er 5000 meer dan het jaar ervoor, zegt het CBS. En sinds 2017 zijn het er ook meer dan het aantal mensen dat jaarlijks vanuit de rest van Nederland naar de Randstad verhuist.

De laatste paar jaar verlieten vooral meer dertigers, veertigers, vijftigers, zestigers en kinderen de Randstad. Jongeren van 18 tot 25 verhuisden juist vaker naar de Randstad dan omgekeerd. "Die gaan denk ik naar de Randstad om te studeren, werken en te genieten van wat een grote stad te bieden heeft", zegt CBS-hoofdsocioloog Tanja Traag.

'Settelen buiten de Randstad'

"Maar vanaf zo'n 30 jaar begint de trek weg van de Randstad. Mensen gaan settelen, kinderen krijgen en in die levensfase krijgen ze ook woonwensen die je in de Randstad minder makkelijk vindt", aldus Traag. "Denk dan aan een extra slaapkamer, een tuin, weg uit de drukte."

Mirjam Vink verruilde Amsterdam voor een groot huis met een enorme tuin in een rustig dorp in Groningen:

Naar verhouding krijgen vooral gebieden in de buurt van de Randstad er Randstedelingen bij. Het gaat bijvoorbeeld om Schouwen-Duiveland, de Veluwe en het noordelijke deel van Noord-Holland. "Dit zijn vaak mensen die wel in de Randstad blijven werken, maar wat verder weg gaan wonen", zegt Traag.

Randstad groeit wel

Maar ook verder weg van de Randstad zijn er regio's die relatief veel Randstedelingen aantrekken, zoals delen van Drenthe, het zuiden van Friesland, de Achterhoek en Oost-Groningen. "Dan heb je het vaak over hogere leeftijdsgroepen, die niet meer veertig uur op een werkplek hoeven te zijn."

Het gaat bij deze cijfers wel alleen om verhuizingen binnen Nederland. Hoewel er veel mensen uit de Randstad vertrekken, groeit de bevolking in de Randstad wel fors, doordat mensen van buiten Nederland er komen wonen en doordat er meer geboortes dan sterftes zijn.


11-8-2022 21:53

Reizigers die op Schiphol door lange wachtrijen hun vlucht hebben gemist, worden door de luchthaven gecompenseerd. Het gaat om reizigers die tussen 23 april 2022 en 11 augustus 2022 tijdig op de luchthaven aanwezig waren, maar hun vlucht misten als gevolg van de lange wachttijd voor de securitycontrole.

Dat is Schiphol overeengekomen met de Consumentenbond en Max Ombudsman. Het gaat om een tijdelijke regeling. De reizigers kunnen tot en met 30 september een aanspraak maken op de regeling.

Schiphol-topman Dick Benschop toont begrip voor mensen die buiten hun schuld hun vlucht hebben gemist. "We vinden het uiterst vervelend dat er mensen zijn die door een lange rij bij de securitycontrole hun vlucht hebben gemist. Daarmee hebben ze een vakantie of een deel van hun vakantie moeten missen en met die mensen voelen wij mee."

De luchthaven vergoedt alleen kosten die niet op een andere manier vergoed zijn, bijvoorbeeld door een verzekering of een luchtvaartmaatschappij. Volgens een woordvoerder van Schiphol zijn er momenteel ongeveer 1500 compensatieverzoeken ingediend. Ze verwacht dat dat aantal nog verder zal oplopen.

Verantwoordelijkheid richting consument

"Ik ben blij dat Schiphol haar verantwoordelijkheid neemt richting de consument," zegt Jeanine Janssen van MAX Ombudsman.

Er kan bijvoorbeeld compensatie aangevraagd worden voor kosten die gemaakt zijn voor het omboeken van een vlucht of voor een vervangende vlucht. Ook kunnen kosten voor een ongebruikte accommodatie vergoed worden, of alternatief vervoer voor reizigers die op een andere manier naar een bestemming hebben moeten reizen.

De afgelopen maanden heeft Schiphol gewerkt aan het werven van personeel en het aantrekkelijk maken van werken op de luchthaven. Op deze manier probeerde de luchthaven zich voor te bereiden op de zomerdrukte.


11-8-2022 20:20

Een gewapende man heeft geprobeerd om een kantoor van de FBI in Cincinnati in de staat Ohio binnen te komen. Na een urenlange achtervolging heeft de politie hem neergeschoten, melden de autoriteiten van Ohio. De man bezweek later aan zijn verwondingen.

Volgens lokale autoriteiten is nog geprobeerd om met de man te onderhandelen in pogingen hem te arresteren. Toen dat niet lukte en de man een pistool trok, werd hij neergeschoten. Over zijn motief is nog altijd niets bekend.

Amerikaanse media schrijven dat het gaat om een 42-jarige man die mogelijk betrokken was bij de rellen rond het Capitool in januari. Ook zou worden onderzocht of hij banden heeft met rechtsextremistische groeperingen, waaronder de organisatie Proud Boys, die betrokken was bij het plan voor de Capitoolbestorming.

De man was uitgerust met een automatisch wapen en een spijkerpistool. Toen hij daarmee het FBI-kantoor probeerde binnen te dringen, werd het alarm geactiveerd en vluchtte hij weg. De achtervolging leidde naar het 80 kilometer verderop gelegen Wilmington, waar de verdachte zich in een maisveld probeerde te verschuilen.

Huiszoeking

De poging het FBI-gebouw binnen te dringen komt op een moment dat er veel dreigementen tegen de federale politiedienst worden geuit. Maandag doorzocht de FBI het huis van Donald Trump in Florida op zoek naar documenten met staatsgeheime informatie die Trump uit het Witte Huis zou hebben meegenomen. Aanhangers van Trump zien het onderzoek van de FBI als politiek gemotiveerd.

De rechter die de huiszoeking heeft goedgekeurd is veelvuldig bedreigd. Trump-aanhangers buiten en binnen de politiek hebben opgeroepen de FBI "kapot te maken" en zelfs een burgeroorlog te starten. De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn daarom zeer alert op alle dreigingen rond personen en instellingen die betrokken zijn bij het onderzoek naar Trump.

Integriteit FBI

De FBI heeft personeel aangeraden niet bij demonstranten in de buurt te komen en pasjes van de dienst niet zichtbaar te dragen. FBI-directeur Christopher Wray zegt nu, in reactie op de verijdelde aanval in Ohio, dat zulke acties "het respect voor de rechtsstaat" aantasten en een hard gelag zijn voor "de mannen en vrouwen die zo veel opofferen om anderen te beschermen".

Ook de Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland, zei een paar uur na het incident dat hij het zich zeer aantrekt dat de integriteit van de FBI in twijfel getrokken wordt. "Onder mijn leiding wordt de wet bij iedereen gelijk toegepast, zonder angst en zonder gunsten te verlenen", zei hij in een ingelaste persconferentie.

Garland ging niet inhoudelijk in op het FBI-onderzoek naar Trump. Wel zei hij dat hij de huiszoeking in de villa van de oud-president persoonlijk had goedgekeurd.

Wat het Amerikaanse ministerie van Justitie betreft wordt het huiszoekingsbevel zo snel mogelijk openbaar gemaakt, vanwege "het grote publieke belang" dat ermee gemoeid is. Een rechter moet daarover beslissen, Trump kan er bezwaar tegen aantekenen.


11-8-2022 20:15

De aanval op een Russische basis op de geannexeerde Krim kwam als een verrassing. Deskundigen zeggen dat de Oekraïense operatie werd uitgevoerd na een grondige voorbereiding en met grote precisie. Om de Russische militaire basis te raken waren raketten nodig die zo'n 200 kilometer kunnen afleggen. Op satellietbeelden is te zien dat de basis zwaar beschadigd is.

De aanval past in de militaire strategie van het land, zegt oud-commandant van de landmacht Mart de Kruif. Hoewel Oekraïne de verantwoordelijkheid voor de aanval niet heeft opgeëist, kunnen we volgens De Kruif "uitgaan van een doelbewuste aanval, gezien de gerichtheid en mate van verwoesting. Dit is nauwkeurig voorbereid." Niets wijst op een incident, of explosies door een niet uitgedoofde sigarettenpeuk, zoals de Oekraïense defensieminister suggereerde.

Dinsdag werden zware explosies gemeld op een luchtmachtbasis op het schiereiland. Ooggetuigen spraken van twaalf explosies. Of er ook zoveel raketten zijn afgevuurd, is volgens De Kruif niet te zeggen. "Als de vliegtuigen op de basis bewapend en volgetankt waren, zorgt dat voor een kettingreactie van explosies." Op de beelden is te zien dat zeker zes gevechtsvliegen zijn verwoest.

De Krim heeft grote symbolische en strategische betekenis voor beide partijen. Het is voor het eerst dat Oekraïne het schiereiland heeft aangevallen sinds de Russische annexatie in 2014 . Een grote overwinning voor het leger, zo klonk het in Oekraïne.

Zware wapens

Het blijft onduidelijk welk wapen Oekraïne heeft ingezet om de Krim te raken. "Ze kunnen hier middellangeafstand ballistische raketten voor hebben gebruikt uit hun eigen arsenaal, of antischeepsraketten die door de Britten zijn geleverd", zegt De Kruif. "Die zijn eigenlijk bedoeld om schepen mee te raken, maar het kan wel."

Een andere optie is dat Oekraïne in bezit is van een wapen waar de buitenwereld geen weet van heeft. De kans is klein dat het leger gebruik heeft gemaakt van een Himars-raketsysteem, een zwaar wapen dat is geleverd door de VS. "Die hebben wel grote precisie, maar het zou politiek opmerkelijk zijn", aldus De Kruif.

De Amerikanen hebben bij de levering als voorwaarde gesteld dat raketten niet meer dan 80 kilometer verderop terecht mogen komen, om er zeker van te zijn dat Russisch grondgebied niet geraakt kan worden. Voor deze aanval hebben de raketten zeker 200 kilometer moeten afleggen.

Oorlog aan het kantelen

De oud-commandant ziet de oorlog langzaam kantelen in het voordeel van Oekraïne. "Twee weken geleden is Oekraïne begonnen met een groot tegenoffensief in het zuiden en de Donbas. Sindsdien verliezen de Russen meer terrein dan ze winnen. Oekraïne neemt steeds meer het initiatief", aldus De Kruif.

Wat helpt zijn de zware wapens die Oekraïne uit het westen heeft gekregen, waardoor ze vanaf grote afstand Russische wapendepots kunnen aanvallen. "Beide partijen hebben genoeg munitie, nu komt het aan op motivatie en leiderschap."


11-8-2022 20:11

"Er is tuig onder ons dat voor de bezetter werkt. Ze nemen bloedgeld aan en geven in ruil daarvoor informatie over het leger van Oekraïne. Dit uitschot is in ons midden. Ze zijn erger dan de vijand, ze zijn verraders."

Aan het woord is Oleksandr Vilkoel, militair commandant van Kryvy Rih, de stad waar president Zelensky opgroeide. "Ik betaal u uit eigen zak 50.000 hryvna's (ongeveer 1300 euro) als op basis van uw informatie zo'n spion gepakt wordt. Als u iemand aangeeft die sympathiseert met de Russen krijgt u 10.000 hryvna (ongeveer 260 euro)."

Niet meer pro-Russisch

In zijn post op zijn socialmediakanaal laat hij er geen twijfel over bestaan hoe hij denkt over landgenoten die met de Russische vijand heulen. "Met mijn oproep wil ik mensen aanmoedigen alert te zijn", zegt hij op zijn kantoor. "Natuurlijk is het opsporen van spionnen en verraders in eerste instantie het werk van de geheime diensten. Maar als iedereen meehelpt, wordt het veel effectiever. We hebben nu eenmaal een probleem met verraders. Het zijn er misschien niet zo heel veel, maar toch. Collaborateurs heb je overal, in ieder land."

Vilkoel stond voor de Russische invasie juist bekend als pro-Russisch. Hij was vicepremier in de regering van Viktor Janoekovitsj, die naar Rusland moest vluchten na de Maidan-opstand in Oekraïne in 2014. Vilkoel werd benaderd om het op een akkoordje te gooien met de Russen. In ruil daarvoor zou hij in het door Russen gecontroleerde Oekraïne een mooie positie krijgen. Maar hij weigerde, zei hij, en voert nu dus juist campagne om verraders en spionnen aan te geven.

Druk met zoeken

De regering van Oekraïne is daar ook mee bezig. Onlangs ontsloeg president Zelensky het hoofd van de geheime dienst van het land en de openbaar aanklager. Volgens hem werkten tientallen van hun werknemers samen met de Russische machthebbers in bezet Oekraïens gebied. Er lopen 651 rechtszaken voor collaboratie en verraad tegen mensen die de wet juist zouden moeten handhaven, zei de president vorige maand.

Vilkoel wil de regering helpen met zijn oproep. "We hebben een speciaal e-mail adres en een speciaal telefoonnummer geopend waar mensen de spionnen kunnen aangeven. Daar moet natuurlijk wel bewijs bij geleverd. Foto's of video's.

Volgens hem loopt de campagne goed en zijn zelfs al twee verraders opgepakt. "Ik zeg u: we krijgen veel reacties. Er zitten heel serieuze tips tussen die we gecheckt hebben. Eind deze week ga ik twee mensen geld geven voor hun aangifte. Ze hebben me laten weten dat ze het geld niet zelf willen houden maar aan het leger willen geven, dus daar ga ik het heen sturen".

Hij wil niet zeggen wie de verraders zijn of de mensen die hen hebben aangegeven. "Uitgesloten. Ik snap uw vraag, maar daar gaat de geheime dienst over."

'Ik zou zeker bellen'

In het centrum van Kryvy Rih kent iedereen de campagne van de militair bestuurder. "Een heel goed idee van Vilkoel", vindt Daniel, een jonge man. "Helaas hebben we hier ook mensen die bereid zijn om samen te werken met de Russen."

Als hij zo iemand zou kennen zou hij zeker het telefoonnummer bellen. "Ik zie niet in waarom dat problematisch zou zijn, spionnen verraden. Zij zitten fout, ze brengen mijn landgenoten in gevaar. Ze geven informatie door aan de Russen die daarna onze steden beschieten met raketten. En daarbij maken ze echt geen onderscheid tussen militairen en burgers."

Een vrouw die verderop bij de bushalte wacht, heeft vrienden die al eerder bij de autoriteiten aan de bel trokken. "Ze hadden pro-Russische buren. Die zijn opgepakt. Er wordt veel over gepraat. Het is een groot probleem, dat weet iedereen. Het is je burgerplicht om dat soort mensen aan te geven, dat doe ik gratis en voor niets. Daar heb ik het geld van ons bestuur niet voor nodig."

Burgerplicht, zo ziet Vilkoel het ook. In tijden van oorlog is er geen tijd voor partijpolitiek, zegt hij. "Ons land wil maar één ding", zegt hij. "En dat is dat Rusland ons land uitgegooid wordt. Het gaat niet over de partij die aan de macht is of de oppositie. We zijn verenigd in de partij van het leger van Oekraïne, die steunen we allemaal."


11-8-2022 19:48

De grote bosbrand die dinsdag in Zuid-Frankrijk uitbrak, is nog niet onder controle. Het vuur in de buurt van Bordeaux heeft inmiddels 7400 hectare natuurgebied verwoest. Ongeveer 1100 Franse brandweerlieden zijn ter plaatse, en vanuit andere Europese landen zijn er nog 400 onderweg.

Er zijn nog geen doden gevallen. Tot nu toe raakten drie brandweerlieden gewond, van wie één ernstig. Tienduizend mensen, onder wie vakantiegangers, zijn geëvacueerd. In de gemeente Bélin-Béliet zijn zestien woonhuizen afgebrand.

De brand woedt in de departementen Landes en Gironde, waar vorige maand ook al een grote bosbrand was. Door harde wind en droogte is het vuur lastig te bestrijden. Wegens de hoge temperaturen, die zeker tot zaterdag aanhouden, zeggen lokale autoriteiten dat er de komende dagen "een zeer hoog risico blijft op het uitbreken van meer branden".

Op foto's is de schade te zien in gebieden die door de brand zijn getroffen:

De Franse premier Elisabeth Borne is afgereisd naar het gebied. Ze zegt dat Frankrijk "nog nooit eerder zoveel luchtvoertuigen heeft ingezet om een brand te blussen". De Franse overheid heeft alle bedrijven opgeroepen vrij te geven aan werknemers die als brandweervrijwilliger staan ingeschreven, zodat ze ook kunnen komen helpen.

Ook heeft Frankrijk de hulp ingeschakeld van de Europese Unie. Extra brandweerteams zijn onderweg vanuit Griekenland, Duitsland, Polen, Oostenrijk en Roemenië. Ook blusvliegtuigen uit Italië, Griekenland, en Zweden komen te hulp. Op Twitter zegt president Macron dat "de Europese solidariteit aan het werk is!"

Het Poolse Ministerie van Binnenlandse Zaken deelde de volgende video van het Poolse brandweerteam dat gaat helpen:

Sinds gisteren is de snelweg A63, tussen Bordeaux en de Spaanse grens, wegens rookontwikkeling afgesloten. Automobilisten die door het zuidwesten van Frankrijk richting Spanje reizen, of juist naar het noorden, moeten flink omrijden.

Brandstichting

De Franse minister van Binnenlandse Zaken. Gérald Darmanin, vermoedt dat er brandstichting in het spel is. Hij zegt dat in de regio Landiras de "korte afstanden tussen de beginpunten van de branden zeer ongewoon zijn."

Eerder deze maand concludeerde een onderzoeksrapport van de Franse senaat dat bosbranden mede ontstaan doordat mensen zich niet aan de regels houden. In risicogebieden moeten mensen in een straal van 50 meter rond hun huis struiken en bosjes weghalen, maar dat doet lang niet iedereen. Branden kunnen zich daardoor sneller verspreiden.

Volgens het Europese informatiecentrum voor bosbranden is in Frankrijk dit jaar tot nu toe bijna 60.000 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan. Zo veel schade is niet eerder gemeten.


11-8-2022 19:40

Een energierekening die ten opzichte van vorig jaar drie keer over de kop gaat en boodschappen in de supermarkt waar je zo'n 20 procent meer voor kwijt bent; de inflatie is sinds 1975 niet zo hoog geweest. Nederlanders met lage inkomens, maar ook met middeninkomens, krijgen steeds meer moeite rond te komen.

En dus wordt er gekeken naar de overheid: wat kan het kabinet doen om de gevolgen van het aanstaande 'koopkrachtbloedbad', zoals bronnen in Den Haag het noemen, dragelijker te maken? Dat is de belangrijkste vraag die de coalitie op dit moment moet beantwoorden. Veel tijd hebben ze daar niet voor: op 26 augustus moet de begroting voor volgend jaar klaar zijn. Vandaag zaten de coalitiepartijen samen voor een eerste informeel overleg, volgende week komt het Centraal Planbureau met belangrijke cijfers over de koopkracht.

In tijden van economische voorspoed kunnen coalitiepartijen in de aanloop naar Prinsjesdag wat kleine ingrepen doen om de koopkrachtplaatjes zo gunstig mogelijk over te laten komen. Een beetje belastingverlaging hier, een extra subsidieregeling daar. Nu zijn er fundamentele keuzes nodig om de koopkracht voor miljoenen Nederlanders bij te stellen. Zulke keuzes worden normaal alleen gemaakt als er onderhandelingen worden gevoerd over een nieuwe coalitie.

Een van de vraagstukken die worden besproken, is wat het kabinet kan doen om de energierekening te verlagen. Die is verantwoordelijk voor een groot deel van de huidige inflatie. Als je vorig jaar een nieuw gemiddeld energiecontract afsloot (1200 m3 gas en 2400 KWh), dan was je daar 120 euro per maand voor kwijt. Inmiddels is dat drie keer zoveel.

De energierekening

Dat is veel hoger dan in andere landen. Voor een groot deel komt dat omdat nergens in Europa het aandeel overheidsheffingen in de energierekening hoger is. Voor elke euro die je betaalt aan gas, gaat bijvoorbeeld 37 cent naar de schatkist.

Het kabinet nam dit jaar al maatregelen om de lasten van de energierekening minder zwaar te maken. Zo werd een eenmalige belastingkorting ingesteld, waardoor een gemiddeld huishouden 540 euro tegemoetkoming kan krijgen. Voor minima is een extra energietoeslag van 1300 euro beschikbaar gemaakt.

Onderwerp van gesprek is of die maatregelen verlengd worden of misschien zelfs wel worden uitgebreid. Vakbond FNV pleitte ervoor een maximumprijs in te stellen voor energie, zoals in Frankrijk is gebeurd. Marktpartijen zijn daar geen voorstander van, omdat de rekening dan bij hen komt te liggen.

Een andere mogelijkheid is het verlagen van de belasting op energie. Voordeel is dat dat relatief weinig kost. Omdat een heffing altijd een percentage is van de prijs, zijn de belastinginkomsten ook hoger als de prijs stijgt. Bij een procentueel lagere belasting hoeven de absolute inkomsten voor de schatkist dus niet al te zeer omlaag te gaan.

Inkomenspolitiek

Ook gewone boodschappen zijn flink duurder geworden. Er zijn verschillende knoppen waar het kabinet aan kan draaien, waaronder algemene voor de hele bevolking en maatregelen die specifiek gericht zijn op lage inkomens.

Een veelgenoemde optie is het verhogen van het minimumloon. Althans, het sneller verhogen van het minimumloon. In het regeerakkoord is afgesproken dat het minimumloon in 2025 met 7,5 procent moet zijn gestegen, tot 13,18 euro per uur. In juni besloot het kabinet vanwege de inflatie dat het volgend jaar al met 2,5 procent omhooggaat naar 11,94 euro. Mogelijk besluit het kabinet de verhoging nog verder te versnellen. Oppositiepartijen pleiten al langer voor een minimumloon van 14 euro.

Andere opties zijn een generieke verlaging van de btw en een algemene belastingverlaging. Omdat door de gestegen prijzen de btw-inkomsten ook hoger liggen, kan een btw-verlaging worden doorgevoerd zonder dat het de schatkist te veel kost. Nadeel is wel dat ook huishoudens met hoge inkomens, die zo'n verlaging niet per se nodig hebben, profiteren. De btw-verlaging op groente en fruit, een voornemen van het kabinet, zouden ze ook eerder kunnen doorvoeren. Vraag is of de Belastingdienst dat aankan.

Datzelfde geldt voor een algemene inkomstenbelastingverlaging, die bovendien duur is. Een verlaging van de belasting met bijvoorbeeld 1 procent kost de schatkist 4 miljard euro. Voor lage inkomens zet dat procent bovendien niet veel zoden aan de dijk, het zijn juist hoge inkomens die profiteren.


11-8-2022 19:17

Niet alleen in Nederland is het droog. In heel Europa staan rivieren laag en in sommige landen komt er zelfs al geen water meer uit de kraan.

Halverwege juli gold volgens het Europese Waarnemingscentrum voor Droogte code oranje voor 47 procent van het Europese grondgebied en code rood voor 17 procent hiervan. De omstandigheden zijn door de vele hittegolven van de afgelopen tijd verder verslechterd.

De extreme droogte heeft te maken met het warme voorjaar, zegt Marc Bierkens, hoogleraar Geografische Hydrologie aan de Universiteit Utrecht. Door de hoge temperaturen vroeg in het jaar is de sneeuw in bergen eerder gesmolten. "Nu is er weinig water over om de rivieren te voeden." Hierdoor drogen niet alleen regenrivieren als de Maas op, maar ook rivieren als de Rijn, Donau en Po, die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van smeltwater.

Bierkens vindt de droogte van nu "behoorlijk ernstig" en ziet verschillende mogelijke gevolgen. De belangrijkste zijn volgens de hoogleraar een tekort aan drinkwater, schade aan landbouwgewassen, stilvallen van de binnenvaart en aantasting van natuurgebieden.

Met welke problemen hebben andere Europese landen te maken?

Duitsland

Bij de oosterburen is de stand van de Rijn zo laag dat vrachtschepen mogelijk morgen al niet meer op de rivier kunnen varen. Nu al kunnen schepen door de lage waterstand vaak maar 25 procent van hun gebruikelijke lading meenemen.

Wanneer de scheepvaart helemaal stilvalt, levert dit grote problemen op voor bijvoorbeeld kolencentrales. Door de lage stand van de Rijn kampt het chemieconcern BASF in Ludwigshafen am Rhein al met een tekort aan grondstoffen.

Voor de riviercruises over de Rijn heeft de lage waterstand nog geen grote gevolgen. In De Telegraaf zeggen meerdere aanbieders dat de cruises tot nu toe kunnen doorgaan. Wel moeten de programma's hier en daar worden aangepast, zegt Nico Arnts, directeur van Feenstra Rijn Lijn, tegen de krant. "We kunnen niet overal meer komen, of bijvoorbeeld afmeren."

Frankrijk

De maand juli was in Frankrijk droger dan ooit sinds het begin van de metingen in 1958, schrijft Le Monde. Als gevolg hiervan komt in meer dan honderd Franse gemeenten geen water meer uit de kraan. Vrachtwagens rijden rond om inwoners alsnog van water te voorzien.

Ook geldt in negen gemeenten in Zuid-Frankrijk een limiet van 200 liter water per dag. Wie meer water gebruikt, riskeert een boete van 1500 euro.

Net als in Duitsland staan de rivieren laag, en dat weinige water warmt sneller op. Als gevolg daarvan kunnen kerncentrales, die vaak op een rivieroever staan, hun reactoren niet meer koelen. Het Franse elektriciteitsbedrijf EDF besloot daarom om de productie op drie plekken te verminderen.

Een andere sector in Frankrijk die het zwaar heeft, is de landbouw. Zo waarschuwde de Franse minister van Landbouw dat de maïsoogst waarschijnlijk meer dan 18 procent lager zal zijn dan vorig jaar.

Spanje

Spanje heeft volgens onderzoek in het tijdschrift Nature Geoscience te maken met het droogste klimaat in 1200 jaar. De waterreservoirs in Galicië, Catalonië en Andalusië zijn voor maar 40 procent gevuld. Bovendien nemen deze reserves door toegenomen waterverbruik en verdamping wekelijks met 1,5 procent af.

In heel Spanje zijn maatregelen getroffen om het waterverbruik terug te dringen. De openbare douches op stranden werken niet meer en het is niet toegestaan om de tuin te sproeien of de auto te wassen. Inwoners van 150 gemeenten in Catalonië mogen niet meer dan 200 liter water per dag gebruiken.

Italië

Ook Italië ontkomt niet aan de extreme droogte. In de noordelijke regio Lombardije is zo weinig water gevallen dat voor het Lago Maggiore en de rivier Ticino een droogte-alarm geldt. Omwonenden van het meer krijgen hun water per vrachtwagen geleverd.

Het gedeeltelijk droogvallen van de rivier de Po onderstreept hoe ernstig het watertekort in Italië is. In de langste rivier van het land staat het waterpeil volgens The Guardian twee meter onder de gemiddelde stand.

Hierdoor loopt de risottoproductie in de Po-vallei gevaar. Wanneer de rivier opdroogt, stroomt er meer zeewater de delta in en wordt de rijst zout.

In de strijd tegen het droogteprobleem komen de Italianen met praktische maatregelen. Zo is het advies in Bologna om de wasmachine alleen op 30 graden te draaien en de burgemeester van een dorp in de buurt verbood kappers om het haar van klanten twee keer te wassen.


11-8-2022 18:52

De gemeente Cranendonck in Brabant heeft een opmerkelijke actie bedacht om fietsendiefstallen tegen te gaan. Tweewielers die niet op slot staan, krijgen een opvallend geel label aan het stuur om eigenaren te waarschuwen.

Toen de gemeente de plannen dinsdag bekendmaakte via Facebook, kon dat rekenen op veel hilariteit en verbazing bij het publiek, schrijft Omroep Brabant. Maak het dieven nog gemakkelijker, is de algemene strekking van de reacties. "Vooral superhandig voor fietsendieven, scheelt een hoop tijd", schreef iemand.

'Zet je fiets op slot'

Op station Maarheeze en in het centrum staan voortaan borden om te waarschuwen voor fietsendieven. Op het label dat aan sturen wordt gehangen, staat de tekst: 'Zet je fiets op slot. Maak het fietsendieven lastig.'

Toen een verslaggever van de regionale omroep zelf ging kijken bij de fietsenstalling bij het station, zag hij meerdere gelabelde fietsen met een doorgeknipt slot of helemaal geen slot.

De labels bij het station worden door handhavers opgehangen. In het centrum doen leden van het buurtpreventieteam dit.


11-8-2022 18:47

Bij een crash met een achtbaan in Legoland in de Duitse plaats Günzburg zijn zeker 34 gewonden gevallen. Twee van hen zijn er slecht aan toe, melden Duitse media.

Eén van de treinen remde hard in het station-gedeelte van de attractie, waarna een andere trein er achterop botste. De oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht.

Een woordvoerder van Legoland vertelt tegen de Duitse krant Die Süddeutsche dat het ongeluk gebeurde op de achtbaan 'Feuerdrache', wat vuurdraak betekent. De achtbaan gaat eerst door een overdekt en donker deel van het park. Het laatste deel van de attractie rijdt de trein door de openlucht. Er worden snelheden van zo'n 30 kilometer per uur gehaald.

Eerst werd besloten om het park open te houden maar inmiddels is het ontruimd, meldt een verslaggever van de Bayerischer Rundfunk.

De Feuerdrache in Legoland:

Afgelopen weekend gebeurde er ook een ongeluk met een achtbaan in een ander Duits pretpark, is te lezen in Duitse media. Een 57-jarige vrouw kwam daarbij om het leven in Klotten, een plaats die in het westen van Duitsland ligt. Het slachtoffer viel uit de rijdende attractie. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak.


11-8-2022 17:33

De Britse zanger Marcus Mumford werd toen hij zes jaar oud was seksueel misbruikt, vertelde hij woensdag in een interview met GQ. In het nummer Cannibal zingt hij hier openhartig over. Volgens experts kan dit ook andere mannen helpen te praten over seksueel misbruik in hun verleden, wat nog altijd als een taboe wordt gezien.

"Het is zo dapper dat iemand dit überhaupt doet", zegt Sabine Meulenbeld, medeoprichter van stichting Seksueel Welzijn Nederland. "Jongens en mannen zijn stoer en zelfredzaam, dat zijn de mythes waarin mannen en jongens marineren. Dus het is dapper dat Mumford dat stigma probeert te ontstijgen."

"We weten dat mannen veel meer moeite hebben te spreken over seksueel geweld en misbruik dan vrouwen", zegt Karlijn de Blécourt, specialist gender en seksualiteit bij Rutgers. "Maar mannen maken dit ook mee en kunnen hier net zo goed een trauma van krijgen."

Mumford, die bekend werd als leadzanger van de band Mumford & Sons, vergelijkt de dader in het nummer Cannibal met een kannibaal. "Ik kan je nog steeds proeven, en dat haat ik. Het was geen keuze die het brein van een kind kan maken en dat wist je", zingt de Brit. "Je nam het eerste stukje van mij en je at het rauw op. Je viel het aan met jouw tanden en jouw lippen als een kannibaal. Jij fucking dier."

Volgens Meulenbeld, die zelf mensen behandelt die seksueel zijn misbruikt, denken alle slachtoffers "op de een of andere manier" dat het misbruik hun schuld is en voelen ze zich alleen. Zij verwijst bij behandelingen dan ook af en toe naar interviews die beroemdheden hebben gegeven over hun ervaringen met misbruik of liedjes hierover. "De liedtekst van Mumford is explicieter dan wat ik eerder heb gehoord". En dat is in dit geval positief, stelt zij. "Hoe explicieter je iets maakt, hoe meer je iemand in de gelegenheid stelt om zich daaraan te spiegelen, dus hoe herkenbaarder het wordt."

Bekijk de videoclip van Cannibal, die geregisseerd werd door Steven Spielberg:

Mumford sprak dertig jaar niet over het misbruik. Hij noemt de naam van de dader niet, maar vertelt aan GQ dat het "niet gaat om een familielid, en ook niet om iemand uit de kerk, zoals mensen misschien denken".

Op andere nummers op zijn aankomende soloalbum vertelt de artiest over het verwerken van dit trauma. Zo zingt hij in het nummer Grace over het gesprek dat hij met zijn moeder had over het misbruik.

Volgens De Blécourt kunnen de nummers ook "een oproep aan iedereen zijn om niet zo hard te oordelen over mannen als het op hun kwetsbaarheden aankomt". "Dat het breder bespreekbaar wordt en dus niet alleen onder mensen die het hebben meegemaakt."

De Blécourt benadrukt dat het goed is dat er door Mumford en initiatieven van het Centrum Seksueel Geweld meer aandacht is voor geweld voor seksueel geweld tegen jongens (en mannen). "Want uiteindelijk wil je dat ieder kind zich veilig voelt om zijn of haar verhaal te delen. Het verhaal van Mumford helpt erbij om te laten zien hoe heftig dit is, hoe impactvol."

Het soloalbum Marcus Mumford van Marcus Mumford verschijnt op 16 september.


11-8-2022 17:27

Vaccineren alleen is niet voldoende om het apenpokkenvirus onder controle te krijgen, zeggen de RIVM en de GGD in Amsterdam en Den Haag tegen de NOS.

Het virus gaat vrijwel exclusief rond onder mannen die geregeld seks hebben met wisselende mannelijke partners. Het wordt voornamelijk doorgegeven tijdens langdurig en intensief huid-op-huid contact tijdens seks.

Deskundigen adviseren tijdelijk het aantal sekspartners te beperken om de verspreiding van het virus te temperen. Dat beschermt de gezondheid van deze mensen, en houdt de kans zo klein mogelijk dat het virus zich breder verspreidt.

Zo denken mensen bij de RAI, waar gevaccineerd wordt, over een prik:

Het RIVM heeft een landelijke lijst met 32.000 mensen opgesteld die veel risico lopen. Het gaat om homoseksuele of transgender mensen die om een hiv-infectie te voorkomen het medicijn PrEP gebruiken, of daarvoor op de wachtlijst staan. Ook mannen die hiv-positief zijn en een deel van de bezoekers van de soa-poli kunnen een vaccin krijgen.

Het vaccineren kwam de eerste weken moeizaam op gang. "Door de snelheid waarmee we zijn gestart was er nog geen efficiënt werkproces'', zegt een woordvoerder van GGD Amsterdam. "Er was geen registratiesysteem, landelijk telefoonnummer of landelijk afsprakensysteem én er waren de vakanties van personeel en genodigden." Volgens haar wordt nu snel opgeschaald.

Bescherming vaccins onduidelijk

Vaccins kunnen niet alles oplossen. "Vaccinatie is geen wondermiddel", zegt Marion Koopmans, hoogleraar virologie bij het Erasmus MC en lid van het deskundigenberaad dat het kabinet adviseert over apenpokken. "Het is onderdeel van een heel pakket waarmee we apenpokken proberen te stoppen. Net als bijvoorbeeld voorlichting, laagdrempelig testen, het informeren van contacten, en het creëren van een bubbel wat betreft seksuele contacten."

Ook RIVM-epidemioloog Susan van den Hof zegt dat meer nodig is dan vaccineren. "We weten niet precies hoe goed de vaccins beschermen en hoeveel mensen zich laten vaccineren, dus daarom is meer nodig om het aantal besmettingen te beperken."

Minder seksuele contacten is cruciaal, zegt Kai Jonas, hoogleraar sociale psychologie aan de universiteit Maastricht, die zich bezighoudt met gezondheid binnen de lhbti+-gemeenschap en onderzoek doet naar apenpokken. "Eigenlijk moeten we terug naar het advies uit de coronatijd: één vast sekscontact. Losse contacten zijn nu funest."

'Seksleven is iets fundamenteels'

Henry de Vries, bijzonder UvA-hoogleraar met specialisatie in seksueel overdraagbare infecties en tropische huidziekten, onderschrijft het belang van tijdelijke gedragsverandering. De Vries, die ook in het deskundigenberaad zit, voegt daaraan toe dat dit erg lastig is. "Zeker bij iets fundamenteels als seks. Hoe je seks wil beleven komt deels voort uit jouw identiteit en zelfbeeld. Het is ingewikkeld om seksueel gedrag aan te passen."

De bereidheid tijdelijk af te zien van wisselende sekscontacten lijkt laag. Jonas ondervroeg begin juli 439 homomannen via vragenlijsten voor een niet door vakgenoten beoordeeld onderzoek. "Acht procent was van plan het aantal sekspartners te verminderen, de overgrote meerderheid was daar onzeker over."

Volgens Jonas moeten campagnes aansturen op gedragsverandering. De Vries is daar al mee begonnen. "Veel mensen binnen de homogemeenschap willen weten wat ze kunnen doen om besmettingen te voorkomen", zegt hij. "Goed voorlichten is dé manier om deze gemeenschap mee te krijgen. Het sluiten van clubs of verbieden van seksfeesten werkt averechts. Dan gaat het ondergronds."

Vrees voor stigma

Hoe minder het virus rondgaat, hoe kleiner de kans dat het zich buiten de huidige kleine risicogroep verspreidt. Bij de GGD houdt men rekening met het scenario dat het virus overspringt van mens op dier. Bijvoorbeeld als een hond in aanraking komt met plekjes op de huid van een besmet baasje. "Dan zijn we de controle helemaal kwijt", zegt De Vries. "Het virus kan zich dan veel gemakkelijker verspreiden."

Als dat gebeurt vreest De Vries dat de homogemeenschap weer zal worden gestigmatiseerd. "Zo van: we zitten weer met een virus en dat komt door die homo's."

Die vrees leeft ook in de homogemeenschap. Daar klinkt ook de kritiek dat minister Kuipers pas laat besloot de risicogroep te vaccineren.

"Begin juli werd bij ons binnen de homogemeenschap al gepraat over dit virus. Bijna iedereen kende iemand die besmet was", vertelt Danny*, een expat die al jaren in Amsterdam woont. "Ik merkte toen al dat iedereen binnen de 'community' snel een vaccin wilde krijgen."

'Waarom moet het maanden duren?'

Soa Aids Nederland pleitte eind juni al voor preventief vaccineren. Bijna een maand later, op 21 juli gaf Kuipers de opdracht. Vier dagen later werden de eerste prikken gezet.

"Onbegrijpelijk", vindt Danny "Met het Milkshake festival en Pride aan de horizon had zo snel mogelijk vaccineren een prioriteit moeten zijn."

Mannen die een prik mogen halen ervaren het tempo van de GGD als traag. "32.000 man moeten ze prikken", zegt Berend* "Tijdens de coronavaccinaties werd dat aantal binnen een paar dagen gedaan. Waarom moet dat nu maanden duren?''

Het probleem zit volgens de GGD's in het feit dat er geen centrale database is van mensen die PrEP gebruiken en daarom in aanmerking komen voor een vaccin.

"Je kunt PrEP krijgen via de huisarts, lokale GGD of sommige HIV behandelcentra", zegt de woordvoerder van GGD Amsterdam. "In Amsterdam, waar 10.500 mensen een prik moeten krijgen, kunnen we 300 uitnodigingen per dag versturen. Dit wordt opgeschaald naar 500 per dag. De opbouw van de lijst kost veel tijd, vanwege privacywetgeving en omdat iedereen persoonlijk moet worden uitgenodigd. Daarom kunnen mensen niet uitwijken naar priklocaties elders in het land zoals met corona."

'Juiste prik in de juiste arm'

Tot nu toe komt slechts iets meer dan de helft opdagen, waarschijnlijk omdat veel mensen op vakantie zijn of de uitnodiging hebben gemist. "We nemen hen mee in een volgende ronde, maar kunnen er weinig aan doen dat de vakantie vertraging veroorzaakt", zegt de woordvoerder.

Berend: "Als er elke dag vaccinaties over zijn kunnen ze best mensen vaccineren die niet op de lijst staan maar zelf aangeven dat ze meer risico lopen."

"We verspillen geen vaccins hoor. Als we voldoende vaccins zouden hebben, dan zouden we breder vaccineren", reageert de woordvoerder. "Maar dat is niet het geval. Daarom houden we vast aan de zeer specifieke groep die het meeste risico loopt. De juiste prik moet in de juiste arm."

* Danny en Berend wilden vanwege privacy-overwegingen niet met hun volledige naam worden genoemd.


11-8-2022 16:25

Boerenbelangenvereniging Farmers Defence Force (FDF) gaat voorlopig geen harde acties voeren als blijk van goede wil tegenover het kabinet, zegt voorman Mark van den Oever. Volgens hem hoopt de groep op die manier voor elkaar te krijgen dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te dringen.

De aanleiding om voorlopig af te zien van harde acties is een nieuw plan om de stikstofcrisis op een alternatieve manier aan te pakken. Initiatiefnemers zijn de emeritus-hoogleraren Han Lindeboom en Johan Sanders, die door boeren 'stikstofprofessoren' worden genoemd. Ze maken deel uit van de Focusgroep Stikstof, een voorheen met D66 verbonden werkgroep.

In het plan staat onder meer dat stikstofreductie ook mogelijk is zonder de veestapel te verkleinen, meldt de Telegraaf. Dan moet Nederland wel inzetten op nieuwe innovaties zoals het aanpassen van veevoer, staat in het plan.

Omgekeerde vlaggen

FDF blijft wel omgekeerde vlaggen ophangen bij de eigen boerderijen. Ook gaan publieksvriendelijke acties volgens Van den Oever door, zoals de aangekondigde protesten bij de Vuelta, de Spaanse wielerronde die volgende van vrijdag tot en met zondag in Nederland is.

Van den Oever zei vorige week juist nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hardste acties die zijn organisatie ooit heeft gevoerd. Zijn uitspraken volgden op het eerste gesprek van landbouworganisaties met stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Ook boerenorganisatie Agractie was kritisch na dat eerste overleg. "Bij Van der Wal mis ik iedere empathie voor de boeren", zei Agractie-voorman Bart Kemp. Farmers Defence Force en Agractie zijn de motor achter de demonstraties die de afgelopen tijd in Nederland door boeren werden gehouden.

Voorman van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, legt uit waarom zijn organisatie voor nu afziet van harde acties:

Over een week zijn er nieuwe gesprekken met Remkes. Vandaag werd duidelijk dat daar ook vertegenwoordigers van supermarktketen Jumbo en brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel aanschuiven. Andere aanwezige partijen zijn de Rabobank, ABN AMRO, ING en Triodos.

Er zijn ook partijen die hebben gezegd dat ze niet willen deelnemen aan het gesprek. Nu.nl meldde gisteren dat veevoerbedrijf ForFarmers niet meedoet. Het bedrijf vindt dat de regering eerst moet praten met vertegenwoordigers van boerenorganisaties.

Ook zuivelgigant Royal A-ware en veevoerbedrijf Royal de Heus gaan volgens Nu.nl niet in op de uitnodiging van Remkes.


11-8-2022 16:20

De 20-jarige Melvin T. moet zeven jaar de gevangenis in omdat hij een 17-jarige jongen doodstak tijdens een ruzie over een Playstation-controller. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht vandaag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De 17-jarige Mushuraldo la Fuente kwam op 30 september 2020 om het leven in het dorp Rozenburg, dat bij de gemeente Rotterdam hoort. Het slachtoffer zou een gamecontroller hebben uitgeleend aan zijn vriend T. De twee kregen ruzie om het apparaatje omdat T. meende dat hij de controller mocht houden terwijl Mushuraldo hem terug wilde hebben.

De vrienden kregen online een felle discussie, schrijft Rijnmond. Vervolgens spraken ze af op de parkeerplaats van een supermarkt om de ruzie uit te praten. Beide vrienden namen een mes mee. "Ook het slachtoffer had een mes bij zich. Hij droeg ook bij aan de escalatie van het conflict. Daar houdt de rechtbank rekening mee", zei de rechter.

Verontrustende trend

Volgens de rechtbank is T. op zijn vriend afgerend met een kapmes en heeft hij twee keer gestoken. T. verklaarde eerder dat hij werd aangevallen en dat hij handelde uit zelfverdediging.

"Verdachte verlaat de parkeerplaats met zijn auto, maar komt dan ook weer terug. Hij is volgens meerdere getuigen in het bezit van een mes als hij arriveert. Daarom gaat de rechtbank niet uit van noodweer", aldus de rechter.

De rechtbank in Dordrecht wees vanmiddag op de verontrustende trend dat ruzies tussen jongeren steeds vaker met een mes worden "opgelost".


11-8-2022 16:15

Zeker dertien burgers en zes politieagenten zijn gisteren omgekomen bij anti-overheidsprotesten in Sierra Leone. De regering had al bekendgemaakt dat er doden waren gevallen, maar nog niet hoeveel.

Het grootste mortuarium in de hoofdstad Freetown bevestigde de dood van de burgers aan persbureau Reuters. Volgens een woordvoerder van de politie overleden in die stad ook twee agenten. In de noordelijke steden Kamakwie en Makene kwamen nog eens vier agenten om het leven.

Mensen gingen de straat op uit woede over de stijgende kosten van levensonderhoud. Voedsel- en benzineprijzen zijn door inflatie een stuk hoger geworden.

Op beelden is te zien dat een man in politiekleding zijn vuurwapen gebruikt:

Het initiatief voor de demonstratie kwam van een groep vrouwelijke handelaren, zegt persbureau AFP. In een brief aan de politie kondigden zij een "vreedzame bijeenkomst aan om aandacht te vragen voor de economische moeilijkheden en andere problemen van vrouwen in Sierra Leone".

Op sociale media gaan beelden rond van jongeren die met stenen gooien en autobanden verbranden. Op andere video's is te zien hoe agenten traangas inzetten en op de menigte schieten.

Er komt nog weinig informatie uit het land naar buiten, deels omdat het internet in de hoofdstad gisteren bijna volledig was afgesloten.

Democratie

Vicepresident Mohamed Juldeh Jalloh verscheen gisteren op nationale televisie om een avondklok af te kondigen. Hij zei dat de overheid actie onderneemt om de orde te herstellen en gaf de schuld aan "enkele arrogante Sierra Leoners die de legitieme overheid willen afzetten". President Julius Maada Bio heeft nog geen reactie gegeven.

Sierra Leone heeft sinds het einde van een lange burgeroorlog in 2002 een democratisch stelsel. De president en het parlement worden elke vijf jaar door het volk gekozen. Bio won de laatste verkiezingen in 2018 en zijn termijn duurt nog tien maanden. De economie van het land is hard getroffen door de Ebola-uitbraak in 2014 en de coronapandemie in 2020.


11-8-2022 14:44

Transavia heeft een 18-jarige jongen op de zwarte lijst gezet. Hij mag vijf jaar niet mee met de luchtvaartmaatschappij. Gisteren, net voordat hij met het vliegtuig zou vertrekken vanaf Rotterdam, deelde de jongen via zijn mobieltje een foto van een vliegtuigongeluk.

"We zien het echt als een soort bommelding", zegt een woordvoerder van Transavia bij Rijnmond. "Personeel zag deze foto voorbijkomen, kinderen zagen de foto voorbijkomen. Het is niet niks. We nemen het daarom heel erg hoog op. De gezagvoerder heeft ook aangifte gedaan van bedreiging."

De jongen zou gisterochtend om 06.55 uur vanuit Rotterdam naar Zadar in Kroatië vliegen. Vlak daarvoor plaatste hij een foto van een ernstig vliegtuigongeluk op Airdrop. Dat is een systeem van Apple waarmee iPhone-gebruikers elkaar tegelijkertijd berichtjes sturen of bestanden kunnen delen.

De bemanning van het vliegtuig deed direct een aantal oproepen aan de passagier om zich te melden. Maar dat deed de 18-jarige jongen pas toen de piloot zei anders niet te zullen vertrekken.

Een grap

De Koninklijke Marechaussee haalde hem uit het vliegtuig en ondervroeg hem. De jongen zei dat het een grap was.

Het gebeurt wel vaker dat passagiers op een zwarte lijst worden geplaatst, zegt de woordvoerder. Het gaat dan meestal om passagiers die agressief worden. "Vooral tijdens de coronaperiode hadden we veel van dan soort gevallen. Bijvoorbeeld van mensen die weigerden zich aan de maatregelen te houden. Nu is het weer wat rustiger op dat vlak. Maar dit was nieuw voor ons."


11-8-2022 14:14

De Belgische autoriteiten gaan een onderzoek doen naar een ijzeretende bacterie in het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Die werd vorig jaar ontdekt in de jachthaven van Zelzate aan het kanaal. De bacterie veroorzaakt veel overlast omdat hij zich dwars door het ijzer en zelfs staal op verschillende boten kan eten. Ook bestaat de vrees dat de bacterie de stalen damwanden van het kanaal kan aantasten.

Onderzoekers van de universiteiten in Gent, Leuven en Antwerpen gaan nu onderzoeken hoe de bacterie zich verspreidt, meldt Omroep Zeeland. Het kanaalwater wordt geanalyseerd. Er worden onder andere ijzeren testplaatjes in het water gehangen op verschillende plekken en dieptes.

In normale omstandigheden roest er bij boten onder de waterlijn maximaal 0,1 millimeter ijzer per jaar weg. Maar in de haven van Zelzat bleek vorig jaar augustus soms een halve centimeter per jaar te 'verdwijnen'. De schuld bleek te liggen bij de MIC bacterie, waarbij MIC staat voor microbieel geïnduceerde corrosie; deskundigen spreken ook wel over de roestbacterie.

Bacteriën vreten schip op

"De bacteriën vreten het schip als het ware op. Nooit gezien hoe snel deze bacterie toeslaat", aldus Kris De Baere, hoogleraar aan de Hoge Zeevaartschool in Antwerpen toen. De Baere sloot niet uit dat de bacterie zich via het open water zou verspreiden, ook richting Nederland.

Dat leidde tot zorgen, en niet alleen onder booteigenaren aan beide kanten van de grens. D66 in de Tweede Kamer vroeg zich af in hoeverre de stalen damwanden en misschien zelfs de nieuwe sluis bij Terneuzen gevaar liepen.

"Er zijn mij op dit moment geen signalen bekend, dat in het Nederlandse deel van het Kanaal van Gent naar Terneuzen sprake is van schade veroorzaakt door bacteriën", antwoordde toenmalig minister van Infrastructuur en Waterstaat Visser in september 2021. Het onderzoek moet nu uitsluitsel bieden.

Economische ader

Burgemeester Brent Meuleman van Zelzate reageert enthousiast bij VRT Nieuws: "De jachthaven is een heel korte zijtak van het kanaal Gent-Terneuzen. Dat is een heel belangrijke economische ader voor onze regio. We moeten weten hoe we het beestje kunnen bestrijden, want in het kanaal zijn ijzeren damwanden aanwezig. Dat zou daar ernstige gevolgen kunnen hebben."