Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

18-9-2020 18:59

De politie heeft drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij een smokkelpoging van een grote lading heroïne uit Groot-Brittannië. Twee van hen werden opgepakt in Honselersdijk, de derde in Bleiswijk. Volgens de politie hebben zij geprobeerd om 1200 kilo heroïne het land binnen te halen.

Na een tip van de Britse politie viel een team van de Dienst Speciale Interventies in de nacht van dinsdag op woensdag een loods in Honselersdijk in de gemeente Westland binnen. Twee verdachten waren daar bezig om de grote lading drugs uit Engeland te lossen, zo dachten zij. Zij gingen ervan uit dat de lading zat verstopt tussen balen rijst, schrijft de politie.

In de loods werden twee mannen uit Den Haag aangehouden, van 48 en 60 jaar. Later op de dag werd nog een 38-jarige man aangehouden in zijn woning in Bleiswijk. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de container met rijst had opgehaald en bij de loods afleverde.

Onderschept in Felixtowe

De container was per zeeschip via de Engelse haven Felixtowe naar Antwerpen vervoerd. De drugs waren in de Engelse havenstad al door de autoriteiten uit de container gehaald, maar de Belgische en Nederlandse politiediensten bleven de smokkelaars in de gaten houden. In Engeland werd in verband met de smokkel ook nog een 45-jarige man opgepakt.

Volgens de politie ging het om de op één na grootste heroïnevangst in Groot-Brittannië ooit. De lading had een straatwaarde van 36 miljoen euro.

Beelden van de loods:


18-9-2020 18:36

GroenLinks komt met een nieuwe versie van zijn wetsvoorstel voor een vertrekboete voor bedrijven. De belangrijkste wijziging is dat de exit-heffing straks niet alleen voor grote bedrijven geldt, maar voor alle bedrijven.

Daarnaast is nu duidelijk gemaakt dat de taks voor rekening komt van de aandeelhouders en niet van het bedrijf zelf. De wijzigingen staan in een brief van GroenLinks-Kamerlid Snels aan de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel van GroenLinks moet voorkomen dat bedrijven de Nederlandse dividendbelasting kunnen omzeilen door naar het buitenland te verhuizen. In eerste instantie zou de vertrekboete alleen gelden voor bedrijven met een omzet van minimaal 750 miljoen euro per jaar. Het voorstel werd daarom gezien als een manier om de verhuisplannen van multinationals als Unilever en Shell te dwarsbomen. Unilever gaf al aan dat de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor niet de moeite waard is als het wetsvoorstel wordt aangenomen.

De Raad van State heeft vorige week een advies over de wet aan Snels gestuurd. Voor partijen kan dat oordeel belangrijk zijn voor hun overweging om voor of tegen te stemmen. Maar voorlopig heeft Snels het advies nog niet openbaar gemaakt.

Illegale staatssteun

De eerste versie van het wetsvoorstel leverde een storm van kritiek op van multinationals en hun belangenclubs. Die stelden dat kleine bedrijven door het wetsvoorstel voorgetrokken zouden worden, omdat het alleen gold voor bedrijven met een mega-omzet. Het zou zelfs een vorm zijn van illegale staatssteun aan het mkb.

"Die kritiek begreep ik", zegt Jan van de Streek, hoogleraar belastingheffing aan de Universiteit van Amsterdam. Van de Streek was ook adviseur voor GroenLinks bij het schrijven van het wetsvoorstel. "Juridisch was het belangrijk om de wet voor alle bedrijven te laten gelden."

Volgens Van de Streek maakt de wijziging in de praktijk niet zoveel uit. "Als het mkb zaken gaat doen in het buitenland verplaatsen ze hun hoofdkantoor niet. Dan richten ze een dochterbedrijf op." Oftewel: mkb'ers gaan vrijwel nooit geraakt worden door de voorstelde vertrekboete.

'Tweede winstbelasting'

Een ander kritiekpunt van de grote bedrijven was dat de vertrekboete een soort tweede winstbelasting zou worden. Daarbij gingen de critici ervan uit dat de boete betaald moest worden door het bedrijf zelf. "In zo'n geval zou het inderdaad een soort extra winstbelasting zijn. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn", zegt Van de Streek. "Dat staat haaks op heel veel internationale afspraken."

In de brief verduidelijkt Snels daarom dat niet het bedrijf dat dividend uitkeert de exit-heffing moet betalen, maar de aandeelhouders die die dividend ontvangen. Net als bij de gewone dividendbelasting. Daarmee schept Snels vooral duidelijkheid voor de aandeelhouders van Unilever. Die komen maandag samen voor de aandeelhoudersvergadering met als belangrijkste agendapunt: de verhuizing van het bedrijf.

Mogelijk meer wijzigingen

Een andere kleine wijziging is de ingangsdatum. Die was oorspronkelijk op 10 juli jongstleden, waardoor de wet met terugwerkende kracht zou ingaan. In het nieuwe voorstel gaat de wet, nog steeds met terugwerkende kracht, vandaag in.

Het zou kunnen dat Snels nog meer wijzigingen doorvoert. Hij bestudeert het advies van de Raad van State nog. Als dat nog aanleiding geeft tot wijzigingen, voert Snels ze door in het uiteindelijke wetsvoorstel dat hij binnenkort met alle wijzigingen naar de Tweede Kamer stuurt.


18-9-2020 18:01

Premier Rutte en minister De Jonge geven om 19.00 uur een persconferentie over de coronacrisis. Om het aantal oplopende bevestigde besmettingen in te dammen worden er nieuwe regionale maatregelen aangekondigd. Waarschijnlijk moeten cafés in delen van de Randstad eerder sluiten.

De persconferentie is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

NPO 1 en NPO Start. Een livestream op de site en app. NPO Nieuws. NPO Radio 1. De Facebookpagina van de NOS. Het NOS-YouTube-kanaal:


18-9-2020 16:44

Opnieuw is er een defect vastgesteld aan de nieuwe F-35-straaljagers, ook wel Joint Strike Fighters genoemd. De toestellen blijken als gevolg hiervan niet goed bestand te zijn tegen onweer. Piloten van de gevechtsvliegtuigen wordt geadviseerd om om onweersbuien heen te vliegen. Dat blijkt uit een door het ministerie van Defensie vrijgegeven voortgangsrapportage.

Het defect kwam in april aan het licht. Toen bleek dat leidingen in een brandstoftank van vier Joint Strike Fighters waren beschadigd. Die beschadiging vergroot de kans op een explosie van brandstofdampen aan boord bij blikseminslag.

De fout werd in eerste instantie vastgesteld bij vier niet-Nederlandse toestellen, maar na verder onderzoek bleek dat ook nieuwe Nederlandse gevechtsvliegtuigen beschadigde leidingen hadden. Het Joint Program Office, dat de bouw van de gevechtsvliegtuigen coördineert, kwam daarop met het advies aan landen die de toestellen gebruiken om vliegen in een straal van 46 kilometer om een onweersbui te verbieden. Nederland heeft het advies overgenomen.

Bliksemafleider

Voor toestellen aan de grond geldt het advies om een bliksemafleider te gebruiken, of de Joint Strike Fighters binnen te parkeren. Dat laatste gebeurt bij de Nederlandse toestellen sowieso al, zegt een Defensie-woordvoerder. Ook voegt de woordvoerder toe dat er in de vliegtuigen meerdere mechanismes zijn ingebouwd om ervoor te zorgen dat de brandstoftanks niet zomaar in brand vliegen.

Hoe het komt dat de leidingen beschadigd zijn geraakt, wordt onderzocht. Ook wordt gekeken of ze vervangen moeten worden, of het defect op een andere manier moet worden verholpen. Al eerder werden problemen met de F-35's vastgesteld, die onder meer te maken hadden met de geavanceerde computersystemen aan boord.

De F-35 is de opvolger van de F-16. Nederland heeft 46 straaljagers van het type besteld. Daarvan zijn er tot dusver twaalf opgeleverd. Acht van die toestellen worden in de VS gebruikt voor trainingen, de rest is in Nederland gestationeerd.


18-9-2020 15:37

Archeologen zijn ervan overtuigd dat ze het laatste schip hebben teruggevonden dat verging tijdens de Zeeslag bij Fehmarn in 1644. In die slag verwoestte een Zweeds-Nederlandse vloot de Deense tegenstander bijna volledig: slechts twee van de zeventien schepen ontkwamen.

Het wrak werd voor de kust van het Deense eiland Lolland teruggevonden bij de aanleg van een onderzeese tunnel richting Duitsland. Op slechts 3,5 meter diepte werden eerst ballaststenen gevonden en daarna wrakhout en bronzen kanonnen.

De onderzoekers bepaalden dat het hout na 1572 gekapt moet zijn. Bovendien werden er sporen van grote hitte gevonden op de kanonnen en het hout, wat er volgens hen op wijst dat het schip door brand zal zijn gezonken.

Delmenhorst

De zeeslag werd uitgevochten in de marge van de Dertigjarige Oorlog, een slepend religieus conflict waarbij protestantse en katholieke staten vochten om de macht in Europa. Denemarken probeerde hierbij te voorkomen dat Zweden zeggenschap over de Sont kreeg, de zeestraat naar de Oostzee. De Republiek der Verenigde Nederlanden steunde Zweden, vanwege de lucratieve handel in de regio.

Bij de zeeslag verloor Nederland één schip, maar werden tien Deense schepen buitgemaakt. Vijf andere zonken of werden tot zinken gebracht. In 2012 werden al een vergaan Deens schip en de gezonken Swarte Arent teruggevonden in de buurt.

De onderzoekers denken dat het nu teruggevonden schip de Delmenhorst was. Dat schip werd door de Denen op een zandbank gevaren, zodat het beschermd werd door een kustbatterij. De vijand stuurde er echter een brandschip op af, waardoor het alsnog zonk.

De Denen spreken van een interessante vondst, omdat dit schip in een overgangsperiode werd gebouwd, toen werven net bouwtekeningen gingen gebruiken. Er zijn al vondsten boven water gehaald, onder meer kanonskogels en een rekenmunt, waarmee eenvoudig te rekenen is met Romeinse cijfers.

De resten van het schip zullen niet boven water worden gehaald, maar verdwijnen onder een laag zand om ze te beschermen. In een strandpark dat wordt aangelegd bij de tunnel zal ernaar verwezen worden.


18-9-2020 14:38

Apple en Google moeten met ingang van maandag TikTok en chatdienst WeChat hebben verwijderd uit hun Amerikaanse downloadwinkels. Dat staat in een verklaring van het ministerie van Handel. De deadline is om middernacht, in de nacht van zondag op maandag (Amerikaanse tijd).

Het wordt verboden om de apps via de downloadwinkels beschikbaar te stellen. Wie TikTok voor die tijd heeft gedownload, kan de app voorlopig blijven gebruiken. Voor Nederlandse gebruikers heeft dit alles geen gevolgen, omdat het bevel specifiek gaat over de downloadwinkels in de VS.

In een verklaring zegt TikTok dat het het oneens is met het besluit van het ministerie. Ook zegt het bedrijf dat het tegen het besluit blijft strijden. TikTok heeft eind vorige maand de regering-Trump aangeklaagd vanwege de zaak.

De interim-baas van TikTok in de VS heeft via Twitter rivalen Instagram en Facebook gevraagd om de video-app te steunen:

Volgens de Amerikaanse regering vormen de apps een gevaar voor Amerikaanse gebruikersdata. ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft altijd tegengesproken dat het data van Amerikanen overdraagt aan de Chinese overheid. The New York Times schetste onlangs hoe WeChat door China wordt gebruikt om zijn burgers te volgen.

TikTok gaat nog niet volledig op zwart. In de verklaring staat dat er nog tot 12 november ruimte is om zorgen met betrekking tot de beveiliging weg te nemen. "Als dat gebeurt, dan wordt het verbod ingetrokken."

Daarna zou er wel sprake kunnen zijn van een volledige ban. Als dat gebeurt, kunnen Nederlandse gebruikers dus geen video's meer zien van Amerikaanse TikTokkers.

Voor WeChat zijn de gevolgen voor nu groter dan voor TikTok. Voor de chat-app geldt niet alleen dat hij voor maandag uit de Amerikaanse downloadwinkels moet verdwijnen, maar ook dat er netwerkrestricties worden opgelegd. Daardoor kunnen er storingen ontstaan, meldt een journalist van CNN na een briefing van het ministerie. De vraag is dus hoe bruikbaar de app dan nog is.

Wekenlange onderhandelingen

Over de toekomst van TikTok wordt al weken onderhandeld. De app, waarin gebruikers dansjes en andere acts in korte video's delen, is de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Zowel in de VS als in Europa telt de app meer dan 100 miljoen gebruikers. Het is de eerste socialemedia-app van Chinese makelij met groot succes in het westen.

De verwachting was dat president Trump vandaag een besluit neemt over een deal tussen TikToks moederbedrijf ByteDance en het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle. Dat kan nog steeds gebeuren. Het is dus niet uit te sluiten dat dit bevel onderdeel is van het onderhandelingsspel, bijvoorbeeld om er op het laatste moment meer uit te halen.


18-9-2020 14:12

In Duitsland wordt onderzocht of hackers verantwoordelijk zijn voor de dood van een patiënt in het ziekenhuis in Düsseldorf, vorige week. Justitie is een moordonderzoek begonnen.

Het academisch ziekenhuis werd vorige week 's nachts aangevallen. Door de cyberaanval vielen computersystemen uit en verdwenen belangrijke gegevens, ook op kritieke plekken.

De patiënt, een vrouw uit Düsseldorf, werd met spoed naar een ziekenhuis dertig kilometer verderop gebracht voor behandeling, maar ze overleefde dat niet. Bekeken wordt nu of de cyberaanval de oorzaak kan zijn.

Hackers vallen vaker cruciale systemen aan, in ruil voor bitcoins stoppen ze de aanval. Voor zover bekend is dit het eerste moordonderzoek als gevolg van een cyberaanval op een ziekenhuis.

Mogelijk een vergissing

Er zijn berichten dat de hackers in Düsseldorf een ander deel van de universiteit wilden treffen en meteen actie ondernamen toen ze in de gaten hadden dat ze het ziekenhuis hadden aangevallen. Ze zouden het ziekenhuis informatie hebben gegeven om de systemen weer te ontgrendelen en daarvoor geen geld hebben gevraagd, maar justitie in Keulen zegt daar niets over.

De directeur van het ziekenhuis zegt dat de hackers gebruik hebben gemaakt van een bekend lek in Citrix, een door bedrijven, overheden en organisaties veelgebruikt computersysteem waarmee mensen op afstand verbinding kunnen maken met de computers op hun werk.

Hackers sloegen de afgelopen maanden geregeld toe bij bedrijven die met Citrix werken, ook in Nederland. Zeker honderden bedrijven werden aangevallen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar het beveiligingslek in de software van Citrix in Nederland.


18-9-2020 14:08

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft alsnog een boete gekregen voor het schenden van de coronaregels op zijn bruiloft. De boete bedraagt 390 euro.

Eind vorige maand kwamen foto's naar buiten van het huwelijk van de bewindsman. Daarop was te zien dat gasten onderling onvoldoende afstand hielden en dat hij zich zelf ook niet hield aan de coronamaatregelen.

De beelden leidden tot een storm aan kritiek, onder meer in de Tweede Kamer. Een motie van afkeuring haalde het net niet. De CDA-minister bood meermaals zijn excuses aan voor het overtreden van de coronaregels.

Rode Kruis

De minister en zijn vrouw maakten beiden een donatie van 390 euro over aan het Rode Kruis, als boetedoening. Een boete van het Openbaar Ministerie bleef tot nu uit, maar daarin is nu dus verandering gekomen.

"Het OM vindt dat met het opleggen van de geldboete de geloofwaardigheid van de handhaving van de coronaregels, waarvan de minister van Justitie en Veiligheid het boegbeeld is, gediend is", staat in een persbericht.

Alleen de minister heeft overigens een boete gekregen, zijn vrouw niet. Dat is omdat Grapperhaus een "bijzondere positie" inneemt als boegbeeld van het ministerie, zegt een woordvoerder van het OM. Het besluit om de bewindsman te beboeten, liet volgens het OM relatief lang op zich wachten vanwege zijn positie. "Het is geen dagelijkse kost om aan ministers boetes op te leggen", zegt de woordvoerder. Volgens justitie is er nu een "zorgvuldige afweging" gemaakt.

Strafblad

Grapperhaus zegt het besluit van het OM te respecteren en de boete te betalen. "Als het OM zegt dat er regels zijn overtreden en dat ik daarom een boete moet betalen, dan is dat zo." De boete wordt nu in zijn 'justitiële documentatie' opgenomen. De minister van Justitie erkent dat hij nu, zoals het in de volksmond heet, een strafblad heeft. Of een overtreding van de coronaregels wel een strafblad tot gevolg moet hebben, is overigens nog onderwerp van debat in politiek Den Haag.

Grapperhaus herhaalt dat hij het betreurt dat op zijn huwelijk de coronaregels zijn overtreden. Hij heeft tegenover het OM erkend dat het niet goed is gegaan. Het bedrag dat Grapperhaus en zijn vrouw aan het Rode Kruis hadden betaald, gaat hij niet terugvragen.

In een reactie op de boete van Grapperhaus benadrukt premier Rutte dat het Openbaar Ministerie onafhankelijk is. Hij herhaalt dat Grapperhaus geloofwaardig minister kan blijven. Rutte vindt ook dat een minister wel een strafblad kan hebben. Hij onderstreept dat Grapperhaus met deze aantekening nog steeds een 'Verklaring omtrent het Gedrag' kan krijgen.

Op vragen over de timing van het Openbaar Ministerie antwoordt de premier dat hij daar ook niet over gaat: "Ik heb daar geen bemoeienis mee en Grapperhaus ook niet." Volgens Rutte is de boete niet op verzoek van Grapperhaus opgelegd en is de minister er pas gisteren door het OM van op de hoogte gesteld.

Als Grapperhaus zich er wel mee had bemoeid, had hij volgens Rutte wel gevraagd om de boete op te leggen vóór de Algemene Politieke Beschouwingen van de afgelopen dagen. In dat Kamerdebat kwam de bruiloft van de minister ook weer aan de orde en met name PVV-leider Wilders maakte er een groot thema van. Hij vindt dat in Nederland sprake is van klassenjustitie.


18-9-2020 14:03

Het Eurovisie Songfestival gaat volgend jaar hoe dan ook door, heeft de organisatie van het liedjesfestijn bekendgemaakt in evenementenhal Ahoy. Het songfestival, dat dit voorjaar werd afgelast vanwege de coronamaatregelen, zal weer in Rotterdam plaatsvinden. Daarvoor is vandaag een overeenkomst met de gemeente getekend.

Toch is nog lang niet duidelijk hoe het evenement er volgend jaar mei uit zal zien. Dat is afhankelijk van de coronasituatie, laat de organisatie weten. "Het blijft de ambitie om een Eurovisie Songfestival te organiseren waar zoveel mogelijk bezoekers en deelnemers bij kunnen zijn", zegt de organisatie.

Die heeft vanwege de onzekerheid vier scenario's in het hoofd waarmee aan de slag wordt gegaan. Gaandeweg moet duidelijk worden welk scenario volgend voorjaar het meest realistisch is.

Dit zijn de vier scenario's:

Een normaal songfestival, net als anders met duizenden toeschouwers in de zaal en meerdere shows, waarvan drie op televisie. Ook zijn er allerlei evenementen in en rond Rotterdam. Volgens de organisatie is dit scenario alleen haalbaar als er op tijd een vaccin voor het coronavirus is of er allerlei betrouwbare sneltests op de markt zijn. Een songfestival op anderhalve meter met minder publiek en afgeslankte landendelegaties. In dit scenario komen alle optredens gewoon vanuit Rotterdam, maar zit er wel veel minder publiek in de zaal. Ook worden de activiteiten rondom het songfestival aangepast. Mensen die al een kaartje hadden en dan worden uitgeloot, krijgen hun geld terug. Songfestival met reisbeperkingen. Als er volgend jaar nog altijd reisbeperkingen voor bepaalde gebieden gelden, kan het zo zijn dat sommige deelnemers via een live-verbinding in hun eigen land optreden. In Rotterdam Ahoy zit minder publiek, net als in scenario twee. Lockdown-Songfestival. Mocht Nederland volgend jaar te maken hebben met coronamaatregelen die vergelijkbaar zijn met dit voorjaar, dan wordt het een songfestival zonder publiek en activiteiten. De televisieshow komt uit Ahoy, maar de deelnemers treden op via live-verbindingen in hun eigen land.

Volgens Sietse Bakker, die het songfestival organiseert, is het laatste scenario het minst waarschijnlijk: "Als we het festival op dit moment zouden organiseren, zou het een variant tussen scenario 2 en 3 worden, dus met het publiek op afstand van elkaar en met enkele reisbeperkingen." De organisatie zegt ergens tussen eind januari en begin maart 2021 de knoop door te hakken.

De eerder aangewezen presentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit mogen het festival ook in 2021 presenteren, net als youtuber Nikkie de Jager. Zij maakt online video's rondom het evenement.

De finale van het Eurovisie Songfestival 2021 is op 22 mei. In dezelfde week zijn op dinsdag en donderdag twee halve finales (18 en 20 mei) waarin de deelnemende landen zich proberen te kwalificeren voor de finale.

Namens Nederland doet zanger Jeangu Macrooy mee aan het evenement. Hij zou ook al meedoen aan de editie van dit jaar. Macrooy komt wel met een nieuw liedje; de organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft besloten dat alle nummers van dit jaar niet mogen meedoen aan de editie van volgend jaar.

Bekijk hier hoe Nederland het Songfestival eerder won en organiseerde:


18-9-2020 14:01

Nederland stelt Syrië aansprakelijk voor grove mensenrechtenschendingen en in het bijzonder voor foltering. Minister Blok heeft een diplomatieke nota verstuurd, waarin staat dat het land hiermee moet stoppen en de slachtoffers volledig rechtsherstel moet bieden. Hij dreigt naar een internationale rechter te stappen.

Blok wil dat Syrië eerst met Nederland in onderhandeling treedt. Dat is een noodzakelijke eerste stap, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Als de twee landen er niet uitkomen, kan Nederland een arbitrageprocedure beginnen en de zaak uiteindelijk voorleggen aan een internationale rechter.

Blok licht toe waarom Nederland Syrië aansprakelijk stelt voor schending van de mensenrechten:

Blok wijst erop dat er jarenlang en veelvuldig door internationale organisaties is gerapporteerd over grove mensenrechtenschendingen. "Het Assad-regime heeft zich keer op keer schuldig gemaakt aan vreselijke misdrijven", schrijft hij. Het gaat dan onder meer om martelingen, de inzet van chemische wapens en bombardementen op ziekenhuizen. "De bewijzen zijn overduidelijk. Dit kan niet zonder gevolgen blijven."

Een eerdere poging om Syrië door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof stuitte op een veto van Rusland in de VN-Veiligheidsraad. Nadien is er een soort internationale databank opgericht, waar bewijzen worden verzameld en geanalyseerd. Nederland is daarvan de grootste donor, schrijft Blok. Naar aanleiding daarvan neemt Nederland alsnog de stap om de Syrische staat aansprakelijk te stellen.

"Er is een nieuwe route gevonden", lichtte Blok vanmiddag toe. "Deze route is nog niet eerder gebruikt." Het komt erop neer dat Nederland Syrië gaat aanspreken als mede-ondertekenaar van het verdrag tegen foltering van de Verenigde Naties. De procedure kan jaren gaan duren, erkent hij. "Maar als we geen eerste stap zetten, gebeurt er nooit iets." Blok zei dat een aantal landen vandaag zijn steun zal uitspreken.

"Ik zie geen alternatief", voegde hij daaraan toe. "We zijn dit verplicht aan de slachtoffers en moeten aan de wereld laten zien dat we dit niet zomaar laten passeren."

De minister van Buitenlandse Zaken zegt dat er in het conflict in Syrië bijna 200.000 burgers zijn omgekomen. Daarnaast zijn er zo'n 100.000 mensen vermist. Meer dan zes miljoen Syriërs zijn in eigen land op de vlucht en 5,5 miljoen Syriërs hebben het land verlaten.

Assad gaat niet ineens overstag

Volgens Marieke de Hoon, universitair docent internationaal (straf)recht aan de Vrije Universiteit, is de aanklacht van de Nederlandse regering niet alleen maar van symbolisch belang. "We moeten niet verwachten dat Assad nu gaat zeggen: 'Oh, deed ik iets verkeerd?' en ineens zijn gedrag gaat veranderen. Maar op een gegeven moment, hopelijk zo snel mogelijk, gaan ze in Syrië weer proberen om hun samenleving op te bouwen. En dan helpt het als de internationale rechtsorde ook zegt waar fouten zijn gemaakt, waar misdrijven zijn begaan. Het is heel belangrijk dat ze niet alleen zich kunnen verzoenen met elkaar, maar ook dat duidelijk is wie nou waarvoor verantwoordelijk is."

Als de landen er in onderling overleg of in arbitrage niet uit komen, stapt Nederland naar het Internationaal Gerechtshof, dat huist in het Haagse Vredespaleis. De Hoon: "Het gebeurt niet vaak dat landen dat bij voorbaat al aankondigen, dat is opvallend. Het hof kan Assad of zijn medewerkers niet in een gevangenis zetten. Het is geen strafrecht. Maar het kan wel een gezaghebbende uitspraak doen, en het kan Syrië bijvoorbeeld verplichten om slachtoffers compensatie te betalen. Of ze dat dan doen is natuurlijk maar de vraag, maar het kan andere landen over de streep trekken om harder op te treden tegen Assad, om niet langer met hem samen te werken."

Toch zit er voor Nederland ook een symbolische kant aan de zaak, zegt De Hoon: "Er zijn hier veel Syrische vluchtelingen, die worden op deze manier gesteund in hun zaak. Nederland versterkt zo ook zijn rol als voortrekker op het gebied van internationaal recht. En als er op een gegeven moment een IS-tribunaal komt, dan wordt met deze aanklacht voorkomen dat de indruk gewekt wordt dat er alleen achter Islamitische Staat wordt aan gegaan. Terwijl de grootste misdrijven worden gepleegd door het Assad-regime."


18-9-2020 13:55

De politie heeft een einde gemaakt aan de blokkade op de Zuidas in Amsterdam door actiegroep Extinction Rebellion. Volgens de politie zijn ongeveer 330 mensen van het plein verwijderd.

Een demonstrant is opgepakt voor mishandeling van een agent. Die raakte lichtgewond.

De betogers blokkeerden een kruispunt om aandacht te vragen voor het klimaatbeleid. De politie vroeg hun eerst via een megafoon om de blokkade op te heffen, maar ze weigerden te vertrekken. Met busjes, motoren en paarden verplaatsten agenten de demonstranten van het kruispunt. Er stonden bussen klaar om de mensen af te voeren. Per bus werden twintig mensen vervoerd.

Eerder kondigde de actiegroep al aan om blokkades te houden. "De bedrijven op de Zuidas blokkeren klimaatbeleid, dan blokkeren wij de Zuidas. Lobby eruit, burgers erin!", betogen de activisten.

Meer acties

De gemeente Amsterdam had vooraf voorwaarden gesteld aan de demonstraties van de groep. Zo mag er niet langer dan vier uur per dag gedemonstreerd worden en zijn blokkades van wegen of gebouwen verboden. Omdat dat toch gebeurde, greep de politie in.

Verder moest de organisatie ervoor zorgen dat het niet te druk zou worden en dat deelnemers zich aan de 1,5-meter-maatregel hieden en moesten ze zelf het terrein weer opruimen, schrijft NH Nieuws.

Dit weekend komen de actievoerders vaker samen. Ook op andere plekken in Nederland worden demonstraties georganiseerd.


18-9-2020 13:44

Een Amerikaanse tv-producent heeft aangekondigd een tv-show te gaan maken waar de finalist een tiendaagse trip naar het ruimtestation ISS kan winnen. De winnaar van de realityshow Space Hero gaat volgens plan in 2023 de ruimte in.

De show wordt gemaakt door Propagate, bekend van de Amerikaanse versies van The Office en Who Wants to be a Millionaire. Voor Space Hero werkt de producent samen met Axiom Space, een bedrijf dat zich richt op ruimtetoerisme en commerciële modules ontwikkelt voor het ISS.

In de serie gaan de makers over de hele wereld op zoek naar "een alledaagse burger met een grote liefde voor de verkenning van de ruimte", meldt Propagate in de aankondiging. "Een kans voor wie dan ook, met welke achtergrond dan ook, om de eerste wereldwijd gekozen ruimtereiziger te worden die deelneemt aan een missie naar het internationale ruimtestation."

De deelnemers aan de show ondergaan een intensieve training. Ze krijgen met dezelfde fysiek en mentaal zware testen te maken die astronauten ondergaan tijdens hun training. Volgens de huidige plannen eindigt de selectie met een aflevering die live wordt uitgezonden, waarin kijkers over de hele wereld kunnen stemmen op de deelnemer die ze het liefste de ruimte in zien gaan. Daarna wordt de winnaar gevolgd tijdens zijn of haar ruimteavontuur.

Volgens nieuwswebsite Deadline, die als eerste berichtte over de aankondiging, vliegt de winnaar met een Crew Dragon van SpaceX naar het ISS, maar volgens Axiom is nog niet zeker aan boord van welk ruimtevoertuig een stoel wordt afgehuurd. De bedrijven zeggen niet hoeveel dat gaat kosten, maar goedkoop zal het niet zijn: voor een plek aan boord van de Dragon wordt al snel meer dan 50 miljoen dollar neergeteld.

De producent van de nieuwe realityserie is niet de eerste die zijn ogen heeft laten vallen op het ISS. In mei maakte NASA al bekend met Tom Cruise samen te werken om scenes met de acteur in het ruimtestation te gaan filmen. Axiom heeft, los van de tv-show, ook al andere ruimtetoeristen geboekt voor een ruimtereis in 2021.


18-9-2020 13:11

De Roemeense politie heeft tientallen kostbare boeken teruggevonden die in 2017 in Londen waren gestolen. Het gaat om historisch belangrijke werken zoals eerste drukken van het werk van Galileo Galilei, Francisco Goya en Isaac Newton. De waarde van de vondst wordt door de politie op bijna drie miljoen euro geschat, maar volgens een woordvoerder is de culturele waarde van de 200 boeken onschatbaar.

Ze werden uit een postloods gestolen toen ze op weg waren naar een veiling in Las Vegas. De daders wisten bewegingssensoren te omzeilen door gaten in het dak te maken en te abseilen naar hun buit.

Tijdens het onderzoek bleek dat de dader deze methode tussen december 2016 en april 2019 elf keer had gebruikt in Groot-Brittannië. Bij die inbraken werd nog eens voor ruim twee miljoen euro aan goederen buitgemaakt.

Verborgen ruimte

De politie ontdekte dat de inbraken werden uitgevoerd door een speciaal team, dat in dienst was van de Roemeense maffia. Door toe te slaan in het buitenland wist de bende onder de radar van de plaatselijke autoriteiten te blijven.

In juni vorig jaar werden bij invallen in Roemenië, Italië en Groot-Brittannië twaalf verdachten opgepakt, die inmiddels allemaal bekend hebben. De persoon die het brein van de organisatie wordt genoemd, werd begin dit jaar opgepakt in Turijn.

De boeken werden woensdag teruggevonden in een verborgen ruimte in een huis in het Roemeense district Neamt. Eind deze maand krijgen twaalf verdachten hun straf te horen, het proces tegen de dertiende arrestant begint in maart volgend jaar.


18-9-2020 13:02

De maatregelen die het kabinet vanavond gaat aankondigen voor zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen sterk oploopt, gaan zondag om 18.00 uur in, melden bronnen aan de NOS.

Gisteren werd bekend dat het aantal mensen dat aanwezig mag zijn in een zaal, zoals feestlocaties, wordt teruggebracht van honderd naar vijftig. Vandaag is duidelijk geworden dat begrafenissen, huwelijken, demonstraties en bepaalde voorstellingen worden uitgezonderd van de 50-personenregel. Ook kan er een uitzondering gemaakt worden als een organisator de 1,5 meter heel strikt organiseert.

Verder meldden bronnen gisteren dat het late cafébezoek wordt ontmoedigd. Om middernacht gaan de lampen aan en de muziek uit, en mogen er geen bezoekers meer naar binnen. Een uur later moet de zaak leeg zijn.

Welke regio's?

Vanavond om 19.00 uur is een persconferentie waar premier Rutte en minister De Jonge de maatregelen bekendmaken voor de zes veiligheidsregio's. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

De regio's Zuid-Holland Zuid, Gooi en Vechtstreek, Flevoland en Zaanstreek-Waterland kunnen mogelijk later nog worden toegevoegd, omdat ze ook hoge besmettingscijfers hebben.

Het kabinet wil het liefst met regionale maatregelen het virus terugdringen, omdat landelijke maatregelen ook regio's treffen waar veel minder coronagevallen zijn. Eerder deze week zei minister De Jonge dat het "echt niet" de goede kant op gaat met de besmettingen. "Met name in het westen, in de grote steden." Hij noemde ook studentenhuizen als bron van besmetting.


18-9-2020 12:57

De advocatuur staat vandaag stil bij de moord op collega Derk Wiersum, precies een jaar geleden. Er werd om 12.00 uur een minuut stilte gehouden en bij veel kantoren hangt de vlag halfstok.

Advocaat Derk Wiersum (44) werd vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de grote liquidatiezaak Marengo. Minister Grapperhaus en velen met hem, noemden de moord "een aanslag op de rechtsstaat".

Collega-advocaten roepen op de vlag halfstok te hangen:

De actie kreeg veel respons, valt te lezen op de site Advocatenblad. "Veel advocaten in Nederland staan er vandaag bij stil", zegt een van de initiatiefnemers. "Het is een zichtbaar en waardig gebaar."

De hoofdofficier van justitie in Amsterdam had medewerkers van het parket opgeroepen tot een minuut stilte, als eerbetoon aan de raadsman.

Na de aanslag een jaar geleden, voelden veel advocaten zich onveiliger. Een aantal advocaten, officieren van justitie en rechters kreeg voor de zekerheid bescherming. Grote processen waarin liquidaties een rol spelen, zoals in het Marengo-proces, zijn na de moord omgeven met zware bewaking.

Niet opgeven

In het tv-programma De Vooravond vertelde strafrechtadvocaat Bart Swier over de impact van de moord op Derk Wiersum. "Ik heb nooit gedacht: ik stop ermee. Integendeel, je moet ze niet laten winnen, je moet door. Als Derk iets had gewild dan was het dat advocaten verdachten, ook de kroongetuigen bijstaan. Niet opgeven, nooit."

"Ik heb twee kinderen", zegt Swier. "Ik zal daarom geen kroongetuige bijstaan, gezien mijn privé-situatie. Ik denk dat dit voor veel advocaten geldt." Hij beaamt dat dit een treurige constatering is als het gaat om de moeilijke omstandigheden waaronder advocaten, officieren van justitie en rechters hun werk moeten doen.

Strafrechtadvocaat Bart Swier in De Vooravond:

Wiersum stond met een andere advocaat Nabil B. bij. Het Marengo-proces draait om de criminele organisatie rond Ridouan Taghi die in verband wordt gebracht met liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Taghi zou mogelijk de opdrachtgever zijn voor de moord op Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B., maar van een formele verdenking is geen sprake. Taghi werd in december vorig jaar aangehouden in Dubai en zit sindsdien vast voor andere zaken.

De broer van Nabil B. werd in maart 2018 in Amsterdam-Noord doodgeschoten, een week nadat het Openbaar Ministerie wereldkundig had gemaakt dat B. kroongetuige was geworden.

De moordenaar van B.'s broer is inmiddels veroordeeld. Voor de moord op Wiersum heeft justitie drie verdachten aangehouden, onder wie een verre neef van Taghi. Dit drietal staat maandag op Schiphol voor de rechter, op een tussentijdse zitting.


18-9-2020 12:25

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) begint een onderzoek naar kartelvorming in de woninginrichtingbranche. Eerder deze week heeft de toezichthouder bij verschillende bedrijven invallen gedaan.

De ACM vermoedt dat "een aantal leveranciers" aan winkeliers oplegt welke consumentenprijs zij moeten vragen voor bepaalde producten. Ook denkt de toezichthouder dat leveranciers onderling afspraken hebben gemaakt over de prijs die ze rekenen aan winkeliers.

Een woordvoerder van de ACM wil niet zeggen bij welke bedrijven de invallen zijn gedaan en aan welke winkels de leveranciers producten leveren.

Branchevereniging Inretail, die onder meer woonwinkels vertegenwoordigt, laat weten niet bekend te zijn met deze zaak. Een woordvoerder wijst erop dat de woninginrichtingbranche een heel aantal onderdelen beslaat: denk aan badkamers, keukens, vloeren, stoffering, woonmeubelen en slaapkamers.

Onderlinge concurrentie

Het is leveranciers onderling niet toegestaan om te praten over de prijs die ze vragen voor hun producten, omdat dit de onderlinge concurrentie vermindert. "Als de concurrentie vermindert, stijgen de prijzen", legt de ACM uit.

Het opleggen van prijzen mag ook niet "vanwege het prijsopdrijvende effect ervan", zegt de toezichthouder. "Winkeliers dienen in volledige vrijheid en onderlinge concurrentie hun eigen verkoopprijzen te bepalen."

De ACM gaat de komende tijd onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van overtredingen. Als dat het geval is, kan er bijvoorbeeld een boete worden opgelegd.


18-9-2020 11:46

Het Openbaar Ministerie eist een levenslange gevangenisstraf tegen drie mannen voor de viervoudige moord in 2018 in Enschede. Het gaat om Camil A. en zijn zoons Dejan en Denis uit Hengelo. Het OM acht bewezen dat ze in november van dat jaar vier mannen doodschoten in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat, in het oosten van de stad. Justitie spreekt van moord in vereniging.

De slachtoffers waren twee Hengeloërs, een Arnhemmer en een man uit Enschede, de eigenaar van de growshop. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat ze van dichtbij zijn doodgeschoten.

'Afgemaakt als beesten'

"Na het doden van het eerste slachtoffer hebben de verdachten zich enige tijd beraden over wat ze met de andere aanwezigen moesten doen", aldus de officier van justitie. "Uiteindelijk zijn die ook doodgeschoten." Volgens hem zijn ze "afgemaakt als beesten" en kregen ze voor de zekerheid een tweede kogel door het hoofd.

Volgens het OM zijn er bij de moorden maar twee wapens gebruikt, maar is de verantwoordelijkheid van de drie verdachten even groot. "Het gaat niet per se om wie er heeft geschoten, maar om de vraag in hoeverre er is samengewerkt in het grote geheel", zei de officier van justitie. Voor hem staat vast dat de drie mannen voor, tijdens en na de moorden samen hebben opgetrokken.

De verdachten hadden volgens het OM mogelijk een conflict met een van de slachtoffers, de 34-jarige oud-eigenaar van het pand. Hij zou zijn doodgeschoten omdat hij weigerde geld af te geven. De anderen zijn vermoord omdat ze daarvan getuige waren, meent het OM.

"Voordat de verdachten vertrekken, nemen ze mee waarvoor ze zijn gekomen: geld", zei de officier van justitie. "Ze blijken niet te beroerd om tussen de lichamen, door het bloed en zelfs in de zakken van de overledenen op zoek te gaan naar geld."

Een van de verdachten zei tijdens het proces te gaan praten "als de tijd rijp is". Verder zeiden ze vrijwel niets en beriepen ze zich op hun zwijgrecht.

Voedingskabel meegenomen

In de auto van een van de verdachten zijn bloedsporen gevonden. Ook is dna gevonden op een kogelhuls en een voedingskabel van een videorecorder. De recorder is vermoedelijk door de verdachten meegenomen omdat er mogelijk bewakingsbeelden op stonden.

In de growshop werden spullen verkocht die gebruikt konden worden bij het opzetten van een hennepkwekerij. In de zomer van 2018 vond de politie een partij gedroogde henneptoppen in het pand. Twee van de latere slachtoffers werden daarbij aangehouden. Zij waren vrijgelaten in afwachting van hun strafzaak.

'Een lachertje'

Nabestaanden vroegen de rechtbank van Almelo tijdens het proces om levenslang op te leggen. "Ik ben de belangrijkste man uit mijn leven kwijt", zei een zoon van de Arnhemmer volgens RTV Oost. "Leven is overleven geworden. En dat in de stad waar ik met plezier studeerde, woonde en werkte. Ik kan niet meer fatsoenlijk leven in die stad. Ik heb Enschede verlaten en zit dagelijks huilend achter het stuur naar mijn werk."

"Ik heb levenslang zonder Max, mijn levensgezel, mijn steun en toeverlaat", zei de weduwe van de man uit Arnhem. "De hoogst mogelijke straf zal voor ons een lachertje zijn."

"Geen enkele straf kan onze pijn verzachten", verklaarden nabestaanden van het 27-jarige slachtoffer uit Hengelo. "Deze moordlustige barbaren moeten eigenlijk ook door een kogel sterven. Maar de doodstraf kan niet opgelegd worden, dus vraag ik u om ze levenslang op te bergen."

Vanmiddag zijn de advocaten van de drie hoofdverdachten aan de beurt. Maandag komt justitie met de eisen tegen drie medeverdachten, die de wapens zouden hebben geleverd. Op 6 november doet de rechter uitspraak.


18-9-2020 10:57

Op Lesbos zijn inmiddels zo'n 5000 migranten uit het afgebrande kamp Moria aangekomen in hun nieuwe opvang. Ook vanochtend staan er weer lange rijen om het tentenkamp in te komen.

12.000 mensen werden dakloos door de grote brand in Moria, anderhalve week geleden. De Griekse autoriteiten proberen hen over te halen het nieuwe tentenkamp te betrekken. Speciale politieteams proberen gezinnen te overreden, maar sommige migranten zijn bang opgesloten te worden en willen liever naar het vasteland.

Toch zijn de autoriteiten tevreden over hoe de verhuizing verloopt, ze denken dat over enkele dagen iedereen is gehuisvest. In het nieuwe kamp is plek voor 8000 mensen. Dat is veel meer dan in Moria, waar officieel slechts plek was voor 2700 bewoners.

Coronavirus

Onder de bewoners van het nieuwe kamp is 135 keer het coronavirus vastgesteld bij de verplichte test die men moet ondergaan. Besmette mensen worden gescheiden gehouden van de andere aanwezigen.

Na de brand in Moria zijn zes Afghanen gearresteerd op verdenking van brandstichting, onder wie twee minderjarigen.


18-9-2020 10:38

China heeft hard uitgehaald naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pompeo. Die zei tijdens een bezoek aan Suriname dat aan investeringen van China "altijd kosten verbonden zijn". Hij beschuldigde de Chinezen van roofkapitalisme. Suriname en China onderhouden nauwe betrekkingen; de vorige Surinaamse president, Bouterse, zag in China een bondgenoot.

Pompeo zei dat Amerikaanse bedrijven erg graag zaken willen doen in Suriname en het leven van Surinamers beter willen maken. "Wij komen contracten na, we doen niet aan roofkapitalisme", zei hij op een gezamenlijke persconferentie met de Surinaamse president Santokhi.

De Chinese ambassade in Suriname zegt dat China ongegrond hard wordt aangevallen.

Eerste bezoek Amerikaanse minister

"Wij adviseren Pompeo feiten en waarheid te respecteren en om te stoppen met arrogantie en vooroordelen, laster en het verspreiden van geruchten over China", schrijft de ambassade in een verklaring. "Het is een goed voorbeeld van twee landen die ondanks verschillende politieke inzichten en verschillende culturen toch goed met elkaar overweg kunnen. Elke poging om onenigheid te zaaien tussen China en Suriname is gedoemd te mislukken", schrijven de Chinezen verder.

Het was het eerste bezoek van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Suriname. Volgens Pompeo heeft Suriname een vriend gevonden in de VS en moet zijn bezoek worden gezien als "een teken van de groeiende banden tussen onze twee naties."

President Santokhi, die deze zomer werd gekozen tot opvolger van Desi Bouterse, wil geen keuze maken tussen landen waarmee hij zaken wil doen. "We hebben ook goede relaties met andere landen", zei hij. Wel had hij het over "een nieuwe versterking van de samenwerking op verschillende gebieden met de VS".


18-9-2020 10:19

Het met voorrang testen van zorg- en onderwijspersoneel begint maandag, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Dat deze groepen voorrang zouden krijgen bij de coronatesten had minister De Jonge vorige week al aangekondigd, maar de details moesten nog worden uitgewerkt.

Personeel in onderwijs en zorg wordt zoveel mogelijk in de ochtend getest. Het is de bedoeling dat ze dan 's avonds de uitslag krijgen. De betrokkenen kunnen met een speciaal telefoonnummer bellen. Welk nummer dat is, wordt maandagochtend bekendgemaakt. Het ministerie benadrukt dat alleen mensen die in aanmerking komen voor prioriteit van dit nummer gebruik mogen maken. GGD's controleren dat. En ook werkgevers moeten erop toezien dat er geen misbruik van de regeling wordt gemaakt.

Klassen naar huis

De regeling is bedoeld voor personeel in het onderwijs en de zorg met klachten die passen bij het coronavirus. In het onderwijs komen in aanmerking medewerkers in het basis- en voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Voorwaarde is ook dat hun afwezigheid ertoe leidt dat klassen naar huis moeten worden gestuurd.

In de zorg gaat het om medewerkers die onmisbaar zijn voor de patiëntenzorg en de continuïteit van de zorg.

Het ministerie benadrukt dat het om een tijdelijke regeling gaat. Als de laboratoriumcapaciteit weer op orde is, is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen, zegt Volksgezondheid. De Jonge verwacht dat dat in oktober zover is.

Geen voorrang voor kinderopvang

Over het gebrek aan testen is veel te doen, ook in de Tweede Kamer. Gisteren werd er bij de Algemene Politieke Beschouwingen ook weer uitgebreid aandacht aan besteed. De Kamer sprak gisteren uit dat niet alleen personeel in onderwijs en zorg voorrang moet krijgen, maar ook in de kinderopvang. De Jonge gaat daar dus niet in mee. Volgens hem is dat organisatorisch niet haalbaar.

De Jonge benadrukt ook dat kinderopvang niet verplicht is (in tegenstelling tot het onderwijs, want daar is leerplicht) en dat de groepen er minder groot zijn dan op scholen.

Trouw meldde gisteren dat de GGD's helemaal tegen voorrang voor bepaalde groepen zijn. Volgens de krant vinden de GGD's dat het voorrangsbeleid 'schuurt' met het gericht aanpakken van clusters van virusuitbraken.