Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

19-11-2019 11:33

Rusland heeft een groep van 32 kinderen van IS-ouders overgebracht van Irak naar Moskou. De kinderen zijn tussen 1 en 9 jaar oud. Een gecharterd vliegtuig van het Russische ministerie voor Noodsituaties haalde ze gisteravond op in Bagdad.

In totaal heeft Rusland sinds eind vorig jaar 122 kinderen tot 15 jaar teruggehaald uit Irak. Hun ouders zijn veroordeeld voor bijvoorbeeld activiteiten voor terreurgroep Islamitische Staat of voor illegale grensoverschrijding. Ze zaten met hun moeders in de gevangenis of waren ondergebracht in speciale opvang.

Volgens de Russische kinderombudsman Anna Koeznetsova zijn alle kinderen van wie bekend is dat tenminste één van de ouders een Russisch paspoort heeft nu terug in Rusland. Dat wil volgens haar niet zeggen dat er geen IS-kinderen met een Russische achtergrond meer zijn in Syrië en Irak. Naar schatting zijn dat er in totaal ongeveer duizend.

5000 Russische IS'ers

De kinderen hebben in Irak dna-tests ondergaan om vast te stellen of ze inderdaad verwant zijn aan familieleden die in Rusland wonen. De bedoeling is dat de kinderen na een medische test bij die families worden ondergebracht. De overheid zal praktische hulp bieden, aldus Koezenetsova, bijvoorbeeld bij het op orde brengen van documenten en bij plaatsing op scholen of in crèches.

De kinderen gaan naar dertien regio's in Rusland. Niet alleen naar gebieden waar de meerderheid moslim is, zoals de Kaukasus-republieken Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië, maar ook naar plaatsen in Europees Rusland en het Verre Oosten.

Rusland is een van de grootste 'leveranciers' van IS-strijders. Geschat wordt dat ongeveer 5000 moslimmannen actief zijn (geweest) voor de terreurgroep.


19-11-2019 11:30

Bij anti-regeringsprotesten in Iran zijn de afgelopen dagen tientallen doden gevallen en duizend mensen gearresteerd. Volgens officiële cijfers zijn twaalf mensen, onder wie leden van de ordepolitie, omgekomen bij ongeregeldheden, maar op sociale media wordt een dodental van 50 genoemd.

Volgens de Iraanse autoriteiten is de rust nu teruggekeerd, op enkele "kleine kwesties" na. Andere bronnen melden dat de demonstraties aanhouden. De omvang van de protesten blijft schimmig, omdat het internet is afgesloten. Dat gebeurde zaterdag, een dag nadat in verschillende steden de eerste demonstranten de straat op waren gegaan. Overigens zijn Facebook en Twitter normaal gesproken al niet te zien, maar nu ligt Whatsapp ook plat.

De Verenigde Naties veroordelen het optreden van de ordetroepen, die met scherp op demonstranten schieten, en dringen aan op een eind aan de internetblokkade.

Harde confrontaties

Internetters die de blokkade kunnen omzeilen, brengen beelden naar buiten van harde confrontaties tussen betogers en ordetroepen. De demonstranten roepen om het aftreden van de geestelijk leiders en verbranden foto's van hoge geestelijken. Waar en wanneer de beelden zijn opgenomen, is niet objectief vast te stellen.

De aanleiding voor het protest was het bericht dat de benzineprijzen verdubbeld worden in het olierijke land. Wie vaker dan een keer in de maand tankt, moet het driedubbele betalen van de oude prijs, zegt Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma, die gisteren uit Iran terugkeerde.

"Mensen zijn erg boos en gefrustreerd, omdat alles maar duurder en duurder wordt, enerzijds door de economische sancties die de VS Iran heeft opgelegd, maar er is ook een enorme inflatie waardoor het Iraanse geld minder waard wordt." Veel Iraniërs geven het regime de schuld van de inflatie.

Toch reageren veel mensen gelaten, zag Bouma. "Of misschien is 'murw' een beter woord. Ze weten hoe hard protesten in Iran worden neergeslagen."

Olie-opbrengst grotendeels weggevallen

Als gevolg van de sancties mag Iran geen olie meer exporteren. Met de opbrengst van de duurdere brandstof moeten de dalende olie-inkomsten worden gecompenseerd.

De regering belooft het geld te gebruiken om de 18 miljoen families die van weinig geld moeten rondkomen een extraatje te geven. De Iraanse autoriteiten worden gedomineerd door geestelijken en hebben hun grootste aanhang onder het armste deel van de bevolking.


19-11-2019 10:42

Het bedrijfsleven heeft vorig jaar 1,4 miljard euro schade geleden doordat vrachtwagens stilstonden of moesten omrijden door files. Volgens belangenorganisaties Transport en Logistiek Nederland en Evofenedex is dat het hoogste schadebedrag ooit gemeten, zeggen ze na een inventarisatie van onderzoeksbureau Panteia. Twee jaar geleden ging het nog om 1 miljard euro schade.

Op de A4 tussen de knooppunten Burgerveen en de N14 wordt de meeste schade geleden: 26,1 miljoen euro. Dat is al drie jaar op rij het grootste knelpunt voor vrachtvervoerders. Verder zijn de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem, en de A27 tussen Everdingen en Gorinchem drukke plekken op de snelweg.

De belangengroepen willen dat het kabinet ingrijpt, bijvoorbeeld door haast te maken bij de aanpak van de flessenhals op de A4. "Want terwijl wij nu de schade opnemen van vorig jaar, groeien de files gestaag door", zegt TLN-voorzitter Elisabeth Post.

Slechter vestigingsklimaat

Ondernemersvereniging Evofenedex zegt dat de toenemende fileschade de logistiek van Nederlandse handels- en productiebedrijven onder druk zet. "Op lange termijn heeft dit een negatieve invloed op het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. Investeringen in infrastructuur zijn daarom hard nodig", stelt algemeen directeur Machiel van der Kuijl.

Zo wijzen de organisaties bijvoorbeeld op het verbreden van wegen, maar ook op het weghalen van op- en afritten op de snelweg, zodat het verkeer zo min mogelijk hoeft te 'weven'. Ook zeggen ze dat een verbetering van het openbaar vervoer een oplossing kan zijn, zodat mensen vaker de trein nemen in plaats van de auto.


19-11-2019 10:38

Luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft bekendgemaakt dat het vanaf vandaag alle CO2-uitstoot van zijn vluchten gaat compenseren. Het is de eerste grote vliegmaatschappij die dat doet, zei het Britse bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers.

EasyJet wil de uitstoot reduceren door bossen aan te planten en door minder CO2 uit te stoten. Het bedrijf steekt geld in de ontwikkeling van toestellen die vliegen op duurzame brandstof en elektriciteit, zodat de luchtvaart uiteindelijk CO2-vrij wordt.

Daarvoor is het bedrijf wel afhankelijk van nieuwe technologieën. Het wil die samen met vliegtuigbouwer Airbus ontwikkelen. Tot die tijd zal Easy Jet de zuinigste toestellen gebruiken, waaronder nieuwe A320 vliegtuigen van Airbus, en een maximum stellen aan het aantal passagiers per vlucht, waardoor het gewicht per vlucht lager is.

Sinds 2000 heeft het bedrijf de CO2-uitstoot per kilometer per passagier teruggebracht met meer dan een derde. In 2022 moet de uitstoot nog eens tien procent lager zijn dan drie jaar geleden.

Voetafdruk beperken

"We realiseren ons dat compenseren een tijdelijke maatregel is, maar we willen nu iets doen aan de CO2-uitstoot, om onze ecologische voetafdruk op de korte termijn te beperken", zei topman Johan Lundgren bij de presentatie.

De kosten voor de compensatie worden geschat op 29,3 miljoen euro tot het eind van het lopende boekjaar, 30 september 2020. De totale omzet van het bedrijf was 7,5 miljard euro, een stijging van 8,3 procent.


19-11-2019 10:07

Staalbedrijf Tata Steel gaat 3000 banen schrappen in Europa. Medewerkers reageren vanochtend aangeslagen. "We wisten wel dat het niet goed ging, maar dat er zoveel mensen uit moeten? Dat had niemand verwacht."

Het bedrijf meldt niet waar er specifiek gesneden wordt in het personeelsbestand. De Centrale Ondernemingsraad van het bedrijf gaat ervan uit dat in Nederland 1500 tot 1600 banen verdwijnen. Vooral kantoorbanen gaan bij het bedrijf op de schop: twee derde van het totaal verdwijnt.

Medewerkers van Tata Steel in IJmuiden reageerden vanochtend op het nieuws, ze hadden minder grote ingrepen verwacht:

Dat er banen bij Tata Steel zouden verdwijnen werd al verwacht. Vorige maand lekte al een memo aan het personeel uit, waarin vermeld werd dat Tata in heel Europa 830 miljoen euro aan kosten wil schrappen. 170 miljoen euro daarvan moest op personeelskosten worden bespaard.

Op een totaal van 21.000 werknemers bij Tata Steel in Europa zitten er 11.000 in Nederland. Eerder ging de Centrale Ondernemingsraad nog van uit dat er 1000 banen bij het concern zouden verdwijnen.

Tata Steel heeft veel last van de markt in van de Europese markt. De auto-industrie is de voornaamste afnemer van het staal uit IJmuiden, en die sector zit nu in zwaar weer.


19-11-2019 09:31

Het verschil tussen wat jonge mannen en jonge vrouwen verdienen wordt groter. Vrouwen tot 36 jaar verdienen gemiddeld 6,4 procent minder dan mannen, blijkt uit onderzoek op basis van de gegevens van meer dan 43.000 werknemers, uitgevoerd door de Nyenrode Business Universiteit en Intermediair.

Bij het vorige onderzoek in 2017 was het verschil nog een kleine 5 procent. Bij vrouwen boven de 35 jaar is het verschil groter, 8 procent, en dat is vrijwel gelijk gebleven aan het verschil dat twee jaar geleden werd gemeten.

Onderzoeker Jaap van Muijen van Nyenrode heeft geen verklaring voor de toename. Hij denkt dat vrouwen bij hun eerste baan misschien minder stevig onderhandelen dan mannen.

Vrouwen werken vaker in sectoren waar de salarissen relatief laag zijn en in deeltijd. De onderzoekers hebben daar rekening mee gehouden en ook allerlei andere factoren gecorrigeerd die invloed kunnen hebben op het loon. Desondanks concluderen ze dat er nog steeds loonverschillen zijn tussen man en vrouw.

Hogere opleiding, meer salaris

Uit het onderzoek blijkt ook dat de kloof tussen mensen met een universitaire opleiding en mensen met een mbo-opleiding groter wordt. Bij mensen met een wetenschappelijke opleiding kreeg 72 procent er in de afgelopen jaar salaris bij. Bij mensen met een mbo-diploma ging het het om 53 procent.

"Er is een tekort aan mensen, ik had dit helemaal niet verwacht", zegt onderzoeker Van Muijen. "De verschillen zijn behoorlijk. Hoogopgeleide mannen zijn het beste af. Zij gaan er het meest op vooruit."

Uit het onderzoek blijkt ook dat van de hoogopgeleide werknemers 58 procent tevreden is met zijn baan. Bij mensen met een mbo-opleiding is 35 procent tevreden.


19-11-2019 09:01

Duitse natuurorganisaties zijn boos dat hun met moeite uitgezette zalmen in de Rijn door Nederlandse vissers worden weggevist. Dat gebeurt bij de Haringvlietsluizen, zeggen ze. Vandaag bieden ze in Den Haag een petitie aan waarin ze de Tweede Kamer vragen om maatregelen.

Hun zorgen hebben te maken met een Europees herstelprogramma om de zalm, paling en steur weer terug te krijgen in de Europese rivieren. Eind jaren 80 werden miljoenen trekvissen in de Rijn uitgezet, die na hun migratie naar zee weer moesten terug zwemmen naar hun paaigronden in de rivieren. Bij de Nederlandse kust stokte het plan, omdat de vissen daar op de Deltawerken stuitten.

Na jarenlang gesteggel besloot het kabinet eind vorig jaar de Haringvlietsluizen af en toe op een kier te zetten, zodat de vissen hun tocht stroomopwaarts kunnen vervolgen. Maar volgens Stefan Jaeger van de Lachsverein in Essen is daar, tegen de verwachting in, nog niets van te zien. Sterker nog: de situatie lijkt verslechterd.

Volop gevist

In het AD zegt Jaeger dat tussen augustus en oktober van dit jaar 44 terugkerende zalmen zijn geteld in de Sieg, een riviertje dat bij Bonn uitmondt in de Rijn. De afgelopen jaren waren dat er nog gemiddeld 166.

Volgens hem komt dat doordat er bij de Haringvlietdam nog altijd volop wordt gevist. "Je ziet er vissersboten, fuiken en staande netten. We weten niet hoeveel zalmen daarin belanden, maar gezien de hoeveelheid netten moet het om grote aantallen gaan. Zo zullen we er nooit in slagen om weer een eigen populatie zalmen op te bouwen in de Rijn."

De Lachsverein hoopt samen met 24 internationale natuurorganisaties dat er een beschermingszone komt voor migrerende vissen. Begin dit jaar was er een Kamermeerderheid voor een vangstverbod rond de Haringvlietsluizen, maar onderhandelingen met de visserijsector leverden niets op.

Toen vorig jaar het besluit werd genomen om de sluizen te openen, somde boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten een paar voordelen op:


19-11-2019 08:46

De Taliban zegt dat twee westerse gijzelaars zijn vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil. Ze zijn vrijgelaten in de provincie Zabul in het zuiden van Afghanistan. De twee zouden in relatief goede gezondheid zijn.

Eerder vandaag werd bekend dat twee Talibanleiders en een leider van het Haqqani-netwerk in Qatar waren aangekomen, waar de politieke leiding van de Taliban zetelt. Zij werden gisteren in Kabul vrijgelaten op last van president Ghani.

De Amerikaan Kevin King en de Australiër Timothy Weeks werden in 2016 ontvoerd bij de Amerikaanse Universiteit in Kabul, waar beiden hoogleraar zijn. Twee keer toonden de Taliban beelden van hen. De eerste keer was in januari 2017. Op die videobeelden zagen ze er bleek en mager uit.

Reddingsoperatie

In de tweede video zagen ze er beter uit en zeiden ze dat ze uiterlijk op 16 juni van dat jaar zouden worden vrijgelaten. Ze zeiden dat ze goed werden behandeld en riepen hun regeringen op mee te werken aan hun vrijlating. Het is niet duidelijk of ze gedwongen waren dat te zeggen.

De Amerikaanse regering liet niet lang daarna weten dat militairen een reddingsoperatie op touw hadden gezet, maar dat de twee gijzelaars niet werden aangetroffen op de vastgestelde plek. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en Nationaal Veiligheidsadviseur O'Brien hebben nu met president Ghani gebeld over de vrijlating van de gijzelaars, zegt een regeringswoordvoerder.

De Afghaanse president maakte een week geleden bekend dat hij Anas Haqqani wilde vrijlaten, een van de leiders van het Haqqani-netwerk, dat verantwoordelijk is voor het ergste geweld van de afgelopen jaren. De twee anderen zijn Talibanleiders.

Vredesonderhandelingen

De ruil, op initiatief van de Afghaanse regering, wordt gezien als een belangrijke stap naar vredesonderhandelingen met de Taliban, die tot nu toe hebben geweigerd te praten met wat zij "een onwettig marionettenregime" noemen.

In september waren de Verenigde Staten dicht bij een akkoord met de Taliban, maar de besprekingen liepen vast door een nieuwe golf van geweld, waarbij een Amerikaanse militair om het leven kwam. Het doel was om de Afghaanse regering en de Taliban om de tafel te krijgen om te onderhandelen over een einde aan de oorlog die al 18 jaar jaar duurt.


19-11-2019 07:32

Er komen meer slachtoffercoördinatoren om mensen te ondersteunen die getroffen zijn door een misdrijf. Minister Dekker voor Rechtsbescherming geeft het Openbaar Ministerie daar extra geld voor, laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Nu zijn er al zo'n veertig coördinatoren die slachtoffers en nabestaanden bijstaan. Ze vormen de schakel tussen de slachtoffers en de officier van justitie die de strafzaak tegen de dader voert. Slachtoffers kunnen bij de coördinator terecht met vragen en ze worden er geholpen bij het opstellen van een slachtofferverklaring die voorgelezen kan worden op de zitting.

Daarnaast geven ze informatie over de rechten die betrokkenen hebben. Ook kunnen ze hen doorverwijzen naar Slachtofferhulp Nederland.

Impact bepalend

Het gaat daarbij tot nu toe om slachtoffers van ernstige misdrijven als moord, doodslag of zedenmisdrijven. Dekker wil dat uitbreiden tot andere misdrijven die veel impact hebben op de getroffenen, zoals mishandeling of een inbraak waarbij het slachtoffer thuis is.

Het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland hebben een gezamenlijke proef gedaan met meer persoonlijk contact met slachtoffers van deze misdrijven. Volgens Dekker was de evaluatie van die proef positief.

De uitbreiding gaat volgend jaar beginnen. Uiteindelijk wordt het aantal slachtoffercoördinatoren verdubbeld tot tachtig fulltime-banen.


19-11-2019 07:00

De Kansspelautoriteit werkt aan maatregelen tegen de maker van het populaire voetbalspel FIFA. In de game - vorig jaar het best verkochte spel van Europa - zitten volgens de autoriteit verboden gokelementen. De Amerikaanse gamemaker EA weigert ze er in Nederland tot nu toe uit te halen.

Bronnen bevestigen dat de toezichthouder en de spelmaker hierover met elkaar in gesprek zijn. Dit vertelden ze naar aanleiding van vragen over gokelementen in games van de NOS Podcast over economisch nieuws, POEN.

Het gaat om de Ultimate Team-kaarten die spelers in het spel kunnen kopen. Ze weten vooraf niet welke speler ze uit die pakjes krijgen. Wie een zeldzame speler wil hebben, moet pakjes blijven kopen.

Op zich is dat volgens de wet geen probleem, wel dat de inhoud van de kaarten via omwegen op handelsplaatsen te verkopen is. De inhoud van de kaarten is op die manier in geld om te zetten en dat maakt het volgens de Kansspelautoriteit gokken. Daarnaast zou het jonge spelers kunnen aanzetten om later echt te gaan gokken.

De Kansspelautoriteit kan een boete opleggen of een last onder dwangsom. De boete kan maximaal 10 procent van de omzet van het bedrijf zijn.

De Kansspelautoriteit wil niet bevestigen dat er naar EA een onderzoek loopt. Zolang de procedure niet is afgerond mag de toezichthouder geen namen van bedrijven publiceren.

EA heeft niet gereageerd op vragen van de NOS. In eerdere verklaringen zei het gamebedrijf de spelerskaarten te zien als verrassingselementen, te vergelijken met chocolade-eieren waar speelgoed in zit.

'Gevoel dat je nét misgrijpt'

"De diepgang van dit soort verrassingen in games kan veel verder gaan", zegt Derk de Geus van de Nederlandse gamestudio Paladin Studios. "De grote gamemakers kienen heel goed uit hoe groot de kans is dat je een hele goede speler krijgt. En er worden allerlei toeters en bellen aangehangen. Je krijgt steeds het gevoel dat je nét misgrijpt."

Eerder heeft de Kansspelautoriteit met een oproep geprobeerd om spelmakers te overtuigen om loot boxes (virtuele schatkistjes) uit hun spellen te halen. Verschillende spelmakers hebben daar gehoor aan gegeven. In de FIFA-spellen zijn voor zover bekend geen aanpassingen gedaan. Wel kun je tegenwoordig zien hoeveel kans je hebt om een zeldzame speler te krijgen.

De voorzitter van de Kansspelautoriteit schreef eerder in een blog tegen illegale loot boxes te willen optreden. "Desnoods met juridische stappen, als al het andere (brieven, gesprekken, waarschuwen) niet helpt."

België

Voor EA zijn de spelerskaarten erg lucratief. Het gamebedrijf haalt jaarlijks 5 miljard euro aan omzet binnen, meer dan 1 miljard daarvan komt uit digitale diensten zoals de spelerskaarten. Daar wordt inmiddels meer mee verdiend dan met de verkoop van de spellen zelf.

In België heeft EA wel maatregelen genomen en de verkoop van de spelerskaarten uit het spel gehaald. De wetgeving is daar strenger; er dreigden gevangenisstraffen voor de makers van het spel als er geen maatregelen werden genomen.

Nieuwsuur maakte eerder een special over de verslavende elementen in games. Kijk die hieronder:


19-11-2019 06:52

Goedemorgen! Vanavond speelt het Nederlands elftal een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. En vertegenwoordigers van de gele hesjes gaan vandaag opnieuw op bezoek bij de premier.

In het noorden van het land trekt de regen deze ochtend weg. Verspreid over het land kunnen er enkele buien vallen. De temperatuur ligt rond de 7 graden bij een matige zuidwestenwind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De Britse premier Johnson en oppositieleider Corbyn gaan voor het eerst met elkaar in debat voor de vervroegde verkiezingen op 12 december. Het tv-debat begint om 21.00 uur Nederlandse tijd. De Nederlandse gele hesjes mogen opnieuw langskomen bij premier Mark Rutte. Zij zullen die gelegenheid naar eigen zeggen aangrijpen om hem te houden aan "niet nagekomen afspraken". In mei brachten de gele hesjes ook al een bezoek aan de premier. Rutte gaf aan verder te willen praten zodra hij over hun wensen had kunnen nadenken. In een brief aan de Tweede Kamer zal minister Koolmees van Sociale Zaken waarschijnlijk melden dat pensioenfondsen voor één jaar wegkomen met een dekkingsgraad van minimaal 90 procent. Lees hier hoe dat precies zit. Om 20.45 uur begint de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Estland. Het is de laatste wedstrijd in de kwalificatie voor het EK in 2020. Vorige week plaatste het Nederlands elftal zich al. De wedstrijd is vanavond live te volgen via de NOS-app en de website.

Wat heb je gemist?

Er bezetten nog zo'n 100 betogers de campus van de technische universiteit in Hongkong. Dat zei regeringsleider Carrie Lam vandaag in een toespraak. Zeker 600 demonstranten hebben het universiteitscomplex inmiddels verlaten. Onder hen zaten 200 personen onder de 18 jaar. Zij zijn niet opgepakt, zei Lam. De overige 400 meerderjarige betogers zijn wel gearresteerd.

De campus wordt al een paar dagen bezet door actievoerders. Gisterochtend poogde de politie de campus binnen te komen, maar dat mislukte. Vervolgens omsingelden agenten met gepantserde voertuigen het universiteitsterrein. Lam benadrukte te hopen op "vreedzame oplossing" voor de patstelling rond het complex.

De bestorming leidde tot een veldslag tussen politie en demonstranten:

Ander nieuws uit de nacht:

'Vertrouwenscrisis politie hindert bestrijding georganiseerde misdaad': agenten zeggen tegen NRC dat er sprake is van vriendjespolitiek, machtsmisbruik en discriminatie door leidinggevenden. Nauwelijks meer mensen aan het werk door Participatiewet: de in 2015 ingevoerde wet moest door verschillende regelingen samen te voegen voor een meer inclusieve arbeidsmarkt zorgen. Vier raketten afgevuurd op Israël vanuit Syrië: de raketten waren mogelijk gericht op de Golanhoogten, en zijn onderschept door Israël.

En dan nog even dit:

Japanse wetenschappers hebben in het zand van de pampa's in Peru 143 nieuwe Nazcalijnen ontdekt. De zogenoemde geogliefen zijn gevonden met hulp van kunstmatige intelligentie en satellietfoto's. Software van computerbedrijf IBM scande de foto's op mogelijke tekeningen. Zo kwamen onder meer beeltenissen van vogels, slangen, vissen en mensachtigen boven water.

De mysterieuze tekeningen zijn zo'n 2000 jaar geleden in de woestijngrond gekerfd door indianen. Ze zijn vooral van bovenaf goed te zien, omdat sommige lijnen honderden meters lang zijn. Wetenschappers gissen nog naar de precieze betekenis van de lijnen.

Omdat het in het gebied zelden regent en het er nagenoeg windstil is, zijn ze bewaard gebleven.

Fijne dag!


19-11-2019 06:30

"De bal ligt bij Koolmees", zeggen vakbonden, werkgevers en pensioendeskundigen al maanden als het gaat over het voorkomen van pensioenkortingen. Later vandaag kaatst de minister van Sociale Zaken die bal terug. In een brief aan de Tweede Kamer zal hoogstwaarschijnlijk staan dat pensioenfondsen voor één jaar wegkomen met een dekkingsgraad van minimaal 90 procent.

Voor elke euro die tot in lengte van jaren moet worden uitbetaald, moeten pensioenfondsen dan op peildatum 31 december 2019 90 cent in kas hebben. Daarmee zijn kortingen voor de meeste pensioenfondsen zo goed als zeker van de baan, of in ieder geval een jaar vooruit geschoven.

Volgens de vakbonden en werkgevers is dat nodig om het in juni gesloten pensioenakkoord uit te werken. Ook zonder de dreiging van kortingen is dat al ingewikkeld genoeg, zeggen ze.

Maar eerst nog even terug, want toen het pensioenakkoord afgelopen juni werd gesloten leek de kans op grote kortingen flink afgenomen. Dat vier van de vijf grootste pensioenfondsen nu toch diep in de gevarenzone zitten, komt doordat de rente in juli en augustus een duikvlucht heeft genomen.

Dit zijn de dekkingsgraden van de grootste pensioenfondsen in 2019:

Wat de impact van Koolmees' maatregel voor pensioendeelnemers is, verschilt per fonds. En dan maakt het ook nog verschil of iemand al met pensioen is, of nog werkt en pensioen opbouwt.

Stel dat je net als 1,4 miljoen anderen een aanvullend pensioen hebt bij metaalfonds PMT. Dan was je pensioen begin volgend jaar zo gekort, dat de dekkingsgraad van PMT weer op 100 procent was gekomen. Met de huidige dekkingsgraad komt dat neer op een korting van zo'n 5 procent. In augustus leken de PMT-deelnemers zelfs op een korting van 10 procent af te stevenen.

Voor een individuele pensioendeelnemer zijn dat serieuze bedragen. Een gemiddeld pensioen bij PMT is ongeveer 600 euro. Als je nog pensioen opbouwt, lever je zodra je met pensioen gaan meteen de volle 10 procent in, oftewel 60 euro per maand. Als je al gepensioneerd bent, kán een pensioenfonds ervoor kiezen om een korting over meerdere jaren uit te smeren. Bijvoorbeeld 10 jaar op rij, elk jaar 6 euro minder.

Zulke scenario's worden voor nu dus voorkomen door minister Koolmees, maar dat betekent niet dat de koopkracht van een PMT-deelnemer gelijk blijft. Indexeren, oftewel de pensioenuitkering zo verhogen dat inflatie wordt goedgemaakt, zit er ook dit jaar niet in. En dat geldt ook voor de andere grote pensioenfondsen. Dat betekent dat de 8,5 miljoen deelnemers bij deze 4 grote fondsen al jarenlang, elk jaar minder kunnen kopen voor het pensioen dat ze (gaan) krijgen.

Risico op grotere problemen

Tegenover het jaar uitstel van kortingen, staat een risico voor alle werkenden. "Voor hen geldt dat als de situatie van de pensioenfondsen komend jaar niet verbetert, er volgend jaar harder moet worden ingegrepen", zegt Fieke van der Lecq, onder meer hoogleraar pensioenmarkten aan de VU. Dat kan zich dan uiten in hogere pensioenpremies en een lagere pensioenopbouw, legt Van der Lecq uit. "Er wordt in dat geval namelijk komend jaar uitgekeerd en opgebouwd alsof de fondsen er goed voorstaan, terwijl dat dan niet zo is."

"Er blijft minder in de pot over, dus dat gaat ten koste van jongeren", zegt Corine Reedijk van pensioenadviseur Aon. Daarbij is het volgens Reedijk zeer de vraag of het jaar uitstel gaat helpen. "De rente blijft waarschijnlijk laag en aandelenbeleggingen zijn onzeker. Als een fonds een dekkingsgraad heeft van rond de 90 procent, wordt het dus een hele uitdaging om in een jaar naar 100 procent te komen."

Daarbovenop komt dat pensioenfondsen vanaf 2021 met een nóg lagere rekenrente moeten rekenen. Gemiddeld gaat dat 2,5 procent van de dekkingsgraad kosten, bleek eerder dit jaar toen de commissie-Dijsselbloem strengere rekenregels adviseerde. Dat advies is overgenomen.

Er is heel veel discussie over de rekenrente, maar minister Koolmees wil de rekenregels niet aanpassen. Ook toezichthouder De Nederlandsche Bank is tegen. En in het pensioenakkoord is afgesproken niet aan de rekenregels te komen.


19-11-2019 06:00

D66 wil dat er regelgeving komt voor gebruik van "vergaande" algoritmes en gezichtsherkenning binnen de overheid. Tot die regels er zijn, moet er een verbod op die technieken komen.

Daaronder valt ook het inmiddels omstreden SyRI, waarbij overheden samen met het ministerie van Sociale Zaken bijstandsfraude kunnen opsporen.

"Er moet een maatschappelijk debat plaatsvinden over dit soort systemen", zegt D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven. "Dat debat is nu nog niet gevoerd."

Rechtszaak

Drie weken geleden diende nog een rechtszaak over SyRI, dat staat voor 'systeem risico-indicatie'. Volgens de overheid kan SyRI helpen bij het opsporen van fraude, maar volgens de initiatiefnemers van de rechtszaak maakt het programma burgers bij voorbaat verdacht van fraude.

Ondanks dat de uitspraak van die rechtszaak pas in januari wordt verwacht, is de politiek volgens Verhoeven aan zet.

"De zorgen zijn breder dan alleen SyRI", zegt Verhoeven. "Afgelopen zomer kwam nog naar buiten dat veel overheden op eigen houtje slimme algoritmes blijken te gebruiken."

Het Kamerlid doelt daarmee op onderzoek van de NOS waaruit bleek dat overheden voorspellende algoritmes inzetten om fraude en criminaliteit op te sporen, maar bijvoorbeeld ook om in te schatten wat de kans is dat een leerling voortijdig zijn school verlaat of om te voorspellen wat voor zorg iemand nodig heeft.

Eerder pleitten CDA en D66 naar aanleiding van die berichtgeving al voor een zogenoemde algoritme-waakhond.

Ongebreidelde groei

Verhoeven is ook bang voor een ongebreidelde groei van gezichtsherkenning. Er zijn volgens hem nu nog geen aanwijzingen dat bijvoorbeeld de politie gezichtsherkenning aan beveiligingscamera's koppelt, zodat verdachten die op straat lopen worden herkend. "Maar daarom moeten we nu alvast nadenken over de grenzen die we willen stellen."

Waar dat toe kan leiden, bewijst China, stelt Verhoeven. Daar experimenteert de overheid volop met gezichtsherkenning, bijvoorbeeld om voetgangers te bestraffen die door rood lopen.

Verhoeven doet de voorstellen dinsdag in de Tweede Kamer.

NOS op 3 legt in deze video uit hoe Nederland omgaat met AI:


19-11-2019 05:07

Israël heeft vier raketten onderschept, die afgelopen nacht op het noorden van het land werden afgevuurd vanaf Syrisch grondgebied. Dat schrijft het Israëlische leger op Twitter.

De raketten waren mogelijk gericht op de Golanhoogten. Er gingen vannacht luchtalarmen af in het heuvelachtige gebied, dat tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël werd veroverd op Syrië.

Daarop is het gebied door Israël bezet en werden er ook nederzettingen gevestigd. In 1981 verklaarde Israël de hoogvlakte tot Israëlisch grondgebied, al wordt het gebied internationaal niet als zodanig erkend. Syrië eist het gebied al sinds jaar en dag terug van Israël.

Tegelijk met de raketaanval meldden Syrische staatsmedia explosies nabij het vliegveld van hoofdstad Damascus. Het is nog onduidelijk wie de raketten heeft afgevuurd op Israël en of beide voorvallen iets met elkaar te maken hebben.


19-11-2019 03:37

Japanse wetenschappers hebben in het zand van de pampa's in Peru 143 nieuwe Nazcalijnen ontdekt. De universiteit van Yamagata meldt in een persbericht dat de nieuwe zogenoemde geogliefen zijn gevonden met hulp van kunstmatige intelligentie en satellietfoto's.

Software van computerbedrijf IBM scande foto's van de Peruaanse pampa's op mogelijke tekeningen. Zo kwamen onder meer beeltenissen van vogels, slangen, vissen en mensachtigen boven water. De nieuwe figuren zijn vergelijkbaar met de ruim 800 al bekende Nazcalijnen, tekeningen in het zand van de pampa's van Jumana en Nazca in Peru, die sinds 1994 op Werelderfgoedlijst van Unesco staan.

In onderstaande video worden de belangrijkste vondsten uitgelicht:

De mysterieuze tekeningen zijn zo'n 2000 jaar geleden in de woestijngrond gekerfd door indianen. Ze zijn vooral van bovenaf goed te zien, omdat sommige lijnen honderden meters lang zijn. Wetenschappers gissen nog naar de precieze betekenis van de lijnen.

Omdat het in het gebied zelden regent en het er nagenoeg windstil is, zijn ze bewaard gebleven.

Beschadigingen

Volgens de onderzoekers is de ontdekking van de nieuwe Nazcalijnen belangrijk, omdat de afgelopen jaren er een aantal is aangetast. Vorig jaar reed een Peruviaanse trucker bijvoorbeeld met zijn vrachtwagen over drie tekeningen en in 2014 beschadigde Greenpeace een tekening met een protestactie nabij een beeltenis van een kolibrie.

Ook zorgt verstedelijking in het gebied voor schade. "Er is een urgente noodzaak de geogliefen accuraat in kaart te brengen, zodat er meer gedaan kan worden om ze te beschermen", aldus de wetenschappers.


19-11-2019 03:35

De technische universiteit in Hongkong wordt nog door een kleine groep demonstranten bezet gehouden. Het zou gaan om zo'n honderd betogers, heeft regeringsleider Carrie Lam gezegd, maar het precieze aantal is onduidelijk.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de achterblijvers zullen ingaan op de oproep van Lam om de universiteit "vreedzaam" te verlaten, na een dagenlange bezetting. De campus is omsingeld door de politie. De actievoerders zijn officieel bestempeld als relschoppers, waarmee ze tien jaar celstraf riskeren. "Ze hebben daarom geen reden de universiteit vrijwillig te verlaten", zegt correspondent Sjoerd den Daas vanuit Hongkong.

"Afgelopen dagen zagen we dat sommige demonstranten berichtjes met vaarwel-boodschappen stuurden naar hun ouders en vrienden, die werden gedeeld op sociale media. Ik verwacht niet dat zij zich in dit stadium gewonnen geven."

Geen voedsel, geen stroom

De achterblijvers zijn uitgeput, hebben geen voedsel meer en de elektriciteit op de campus is afgesloten. Het is onduidelijk hoe de politie de bezetting gaat beëindigen.

Zeker zeshonderd demonstranten hebben het universiteitscomplex in de nacht verlaten. Onder hen waren tweehonderd mensen jonger dan achttien jaar. De politie heeft hun namen geregistreerd, maar ze zijn niet opgepakt, zegt Lam. De overige vierhonderd zijn meerderjarige betogers die wel zijn gearresteerd.

De bestorming leidde tot een veldslag tussen politie en demonstranten:

Peking heeft zware kritiek geuit op het schrappen van het verbod op het dragen van gezichtsmaskers door de rechter in Hongkong. Binnen het Chinese parlement is "met sterke afkeuring" op de uitspraak gereageerd. De Hongkongse rechter is niet bevoegd om hierover uitspraken te doen, zeggen de Chinese autoriteiten. Deze zaken zouden onder de rechtspraak van de Volksrepubliek vallen.

Gisteren oordeelde de rechter in Hongkong dat het verbod op gezichtsmaskers te zwaar ingrijpt in de fundamentele rechten van burgers. De uitspraak werd als een overwinning gevierd door de demonstranten. Velen van hen dragen maskers om niet herkend te worden door de politie.

Winkels weer open

Winkels in de buurt van de bezette universiteit bleven gisteren tijdens de ongeregeldheden op straat gesloten, maar zijn vanochtend weer opengegaan. De straten worden schoongeveegd en kinderen gaan weer naar school.

De nieuwe politiechef van Hongkong, Chris Tang, heeft bij zijn beëdiging de inwoners van Hongkong gevraagd de rust in te stad te laten terugkeren. Hij benadrukte dat de 31.000 politieagenten de protesten alleen maar kunnen beëindigen met steun van de Hongkongers.

Tang maakt zich zorgen dat er alleen maar naar agenten wordt gewezen, maar dat men "blind" wordt voor het geweld van de betogers. "Als iedereen dit geweld eerder had veroordeeld, zou de samenleving niet in vijf maanden zo zijn veranderd", zei hij in een interview met de krant South China Morning Post.

Kritiek

Van de andere kant krijgt de politie van Hongkong felle kritiek vanwege het optreden tegen betogers. Vorige week schoot een agent een demonstrant neer. Ook zouden agenten buitensporig veel geweld gebruiken bij arrestaties.

Tang ontkent dat: "Veel van onze officieren zijn op brute wijze aangevallen. Ze trokken hun geweren om zichzelf te beschermen, niet om de menigte te onderdrukken."


19-11-2019 01:25

Door een vertrouwenscrisis binnen de Landelijke Eenheid wordt het internationale inlichtingenwerk van de politiedienst "ernstig" belemmerd. Dat schrijft NRC na gesprekken met betrokkenen.

De agenten spreken tegenover de krant onder meer over vriendjespolitiek, machtsmisbruik en discriminatie door leidinggevenden.

Teamchef zit ziek thuis

Zo zit een gedecoreerde teamchef die de leiding heeft over twee operaties tegen internationale cocaïnesmokkel al een maand ziek thuis. Hij heeft geen vertrouwen meer in de leiding.

Plaatsvervangend hoofd van de Landelijke Eenheid Willem Woelders zegt tegen de krant dat het "buitengewoon lastig" is dat de "vakman met internationaal geweldige contacten" thuis zit.

Daarnaast is er binnen de dienst veel onbegrip over de aanstelling van een liaison-officier in Polen, aldus NRC. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie van Turkse en Marokkaanse collega's. Volgens Woelders loopt er inmiddels een disciplinair onderzoek naar deze medewerker.

Verbeterprogramma

Hij benadrukt verder dat er niet wordt weggekeken bij klachten interne misstanden. "Het ontbrak veelal aan concrete aanwijzingen om onderzoek in te stellen", aldus Woelders. Er wordt een "verbeterprogramma" ontwikkeld om het vertrouwen te herstellen.

Politiebonden NPB en ACP willen dat korpschef Erik Akerboom een onafhankelijk onderzoek instelt naar misstanden binnen de Landelijke Eenheid.

Extra aandacht

Het nieuws over de interne spanningen binnen de politiedienst die onder meer verantwoordelijk is voor de bestrijding van georganiseerde misdaad komt in een tijd dat er naar aanleiding van onder meer de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam juist extra aandacht voor is.

Zo maakte het kabinet begin deze maand bekend 110 miljoen euro extra uit te trekken voor de bestrijding van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Dit geld wordt onder meer gebruikt voor de oprichting van een speciale antidrugseenheid, het Multidisciplinair Interventie Team (MIT).


19-11-2019 00:02

De Participatiewet heeft er niet of nauwelijks toe geleid dat er meer mensen vanuit een uitkering of een sociale werkplaats een gewone baan kregen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een uitgebreide evaluatie.

De wet, die in 2015 is ingevoerd onder verantwoordelijkheid van PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma, moest door verschillende regelingen samen te voegen, zorgen voor een meer inclusieve arbeidsmarkt. Maar volgens het SCP is er flink wat werk nodig om op de lange termijn alsnog meer mensen aan het werk te krijgen.

Amper iets veranderd

In de wet worden verschillende regelingen voor mensen die moeilijk aan het werk komen, bijvoorbeeld doordat ze gehandicapt zijn, samengevoegd. Het was de bedoeling dat het voor werknemers en overheidsinstanties overzichtelijker zou worden om die mensen aan het werk te helpen. Dit zou moeten leiden tot meer werkenden.

Uit de evaluatie blijkt dat er voor de grootste groep die onder de wet valt, bijstandsgerechtigden, van wie er zo'n 440.000 waren in 2018, amper iets is veranderd. Voor jonggehandicapten (zo'n 30.000 mensen) stegen de baankansen, maar hun inkomenspositie en kans op een vast contract verslechterden juist.

En voor mensen die voorheen toegang kregen tot de sociale werkvoorziening daalde de kans op een baan zelfs.

Verkeerde aannames

Het SCP wijst meerdere oorzaken aan voor de tegenvallende resultaten. Zo waren er onrealistische aannames: het bleek simpelweg niet voor iedereen haalbaar om te gaan werken.

Bijna een derde van de doelgroep van de wet geeft aan dat ze zelf denken dat ze nooit meer kunnen werken, vooral vanwege gezondheidsklachten. Er is ook onvoldoende zicht op wie er allemaal bij de doelgroep horen en wat hun mogelijkheden zijn.

Gemeenten, die de taak om deze mensen aan het werk te krijgen overnamen van het Rijk, hadden te maken met opstartproblemen. Ook zitten er voor de gemeenten prikkels in het systeem om vooral te investeren in kansrijke mensen binnen de groep, waardoor anderen te vaak aan hun lot worden overgelaten.

Complexiteit

Daarnaast zijn de meeste werkgevers niet altijd bekend met de regelingen die ze kunnen gebruiken om mensen aan het werk te helpen.

Een derde van alle werkgevers zet daadwerkelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in. Die groep werkgevers groeit niet. Er blijkt ook in veel gevallen intensieve begeleiding en inspanning van zowel werkgever als werknemer nodig om een succes te behalen.

Verder heeft het samenvoegen van meerdere regelingen in één wet niet geleid tot minder complexiteit.

Het onderzoek is voornamelijk gebaseerd op eerdere deelonderzoeken. Er is alleen gekeken naar het effect van de wet op baankansen. Er is niet gekeken naar kostenbesparingen door de wet. Ook is er niet gekeken of het draagvlak voor sociale voorzieningen met de invoering van de wet is vergroot.


18-11-2019 22:56

Een Nederlands meisje van 13 is onder stroom komen te staan toen ze haar telefoon in bad gebruikte. Dat schrijven artsen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk in het tijdschrift Journal of Medical Case Reports. Waarschijnlijk heeft het meisje de telefoon, die in de oplader zat, in bad laten vallen.

Ze kan zich het ongeluk zelf niet meer herinneren, omdat ze volgens de artsen last had van geheugenverlies. Haar moeder kwam de badkamer in toen ze een harde schreeuw hoorde. Ze trok de telefoon uit de oplader en haalde haar dochter uit bad.

Het meisje was kort buiten bewustzijn en vertoonde spiersamentrekkingen. Ze hield twee brandwonden over aan het ongeluk: een op haar rechterhand, waarmee ze de smartphone vasthield, en een op haar buik.

Op basis van haar verwondingen concluderen de artsen dat het meisje een schok heeft gehad van het stroomnet, en niet van de telefoonaccu.

Het gebeurt wel vaker dat mensen gewond raken door het gebruik van hun telefoon of andere elektronica in bad.


18-11-2019 22:37

Boekwinkelketen Bruna gaat op in de Audax Groep, het moederbedrijf van onder meer winkelketens AKO, Marskramer en The Read Shop. Ook is Audax uitgever van tijdschriften als Vriendin, Weekend, Mijn Geheim en HP/De Tijd. Bruna heeft 273 vestigingen en blijft onder de eigen naam actief.

Bruna en Audax hebben samen een omzet van 350 miljoen euro, 1700 medewerkers en ongeveer 1300 filialen. De bedrijven zeggen dat ze door schaalvoordelen en een grotere inkoopkracht sterker en efficiënter hopen te kunnen werken. De meeste Bruna-winkels zijn van franchisenemers.

Beide partijen hopen dat de samenvoeging in het eerste kwartaal van 2020 is afgerond, maar dat is afhankelijk van onder meer goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt. Hoeveel geld er met de deal gemoeid is, wordt niet bekendgemaakt.