Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

21-2-2024 00:14

Machines en machineonderdelen zijn Nederlands meest lucratieve exportproduct. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2022 blijkt dat de verkoop ervan in dat jaar 25,5 miljard euro opleverde voor de Nederlandse economie. Dat is meer dan twee keer zo veel als het op een na lucratiefste exportproduct, aardgas.

Een belangrijke bijdrage leverde chipmachinefabrikant ASML. De machines van het Veldhovense bedrijf zijn bijvoorbeeld voor chipmakers in China, Taiwan en Zuid-Korea essentieel. Maar ook andere chipmachinefabrikanten als ASM en Besi zijn belangrijk voor de Nederlandse economie.

Voor ASML gelden sinds een aantal jaar wel beperkingen van export naar China. De allernieuwste machines heeft het bedrijf nooit aan Chinese fabrikanten mogen leveren. Het Nederlandse kabinet besloot onder grote druk van de VS vorig jaar dat daar ook oudere modellen bij kwamen. Desondanks droeg China wel bij aan een goed jaar voor ASML.

Aardgas leverde 12 miljard op

Aardgas leverde in 2022 12 miljard euro op voor de Nederlandse economie. Dat is meer dan het jaar daarvoor, toen het nog ruim 4 miljard euro opleverde. Dit komt volgens het CBS door de hoge aardgasprijs in 2022. Na de Russische invasie in Oekraïne steeg de gasprijs enorm. Ook de opbrengsten van de export van aardolieproducten zijn door de oorlog gestegen.

De export van metaal staat op plek drie en bracht in 2022 ruim acht miljard euro op. Daarna volgen aardolieproducten, zuivel en eieren, organische chemie, kunststoffen, sierteelt, vlees en farmaceutische producten. Die sectoren leverden elk tussen de acht en zes miljard euro op.


21-2-2024 00:01

Er is meer informatie nodig over welke klimaatrisico's huiseigenaren lopen. Zo weten ze vaak weinig over de kans op overstromingen en funderingsschade door paalrot of verzakking en wegen ze deze risico's dus niet mee in hun aankoop. Een verplicht klimaatlabel zou dat kunnen voorkomen, schrijven de banken ABN Amro, ING en Rabobank in een rapport over klimaatverandering en de woningmarkt.

"Het wordt tijd voor Nederland om de blinddoek af te doen, want we doen nu net of er geen klimaatrisico is", zegt hoofdeconoom van ABN Amro Sandra Phlippen.

De banken schrijven dat klimaatbeleid en klimaatverandering wonen de komende tijd flink duurder maken. De grootste - en duurste - opgave die er volgens het rapport ligt, is de verduurzaming van alle huizen en gebouwen. Ook zullen er miljarden nodig zijn om de openbare ruimte aan te passen aan wateroverlast, droogte en hitte.

Derde grote kostenpost is het repareren van funderingen die verzakken of rotten door droogte, lage grondwaterstanden en bodemdaling, problemen die door klimaatverandering verergeren. Volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) lopen een miljoen huur- en koopwoningen de komende dertig jaar een aanzienlijk risico op funderingsschade . Voor een kwart miljoen woningen zijn de problemen nu al urgent. In totaal zijn er vele miljarden nodig om deze problemen het hoofd te bieden.

'Nederland kan het aan'

Toch is de boodschap van de banken ook: we kunnen deze kosten aan in een rijk land als Nederland. "Er zit veel overwaarde in de woningmarkt, veel eigenaren kunnen verduurzaming en ook beperkte klimaatschade wel betalen", zegt Ester Barendregt (Rabobank). En een groot deel van de funderingsschade is te herstellen met een paar duizend euro, schrijven ze.

Het gevaar is er voornamelijk voor individuele huishoudens die bijvoorbeeld de hele fundering moeten vervangen. Uit berekeningen van het KCAF blijkt dat gemiddelde kosten daarvan neerkomen op 54.000 euro, oplopend tot een ton. Ook schadebedragen na overstromingen kunnen heel hoog uitvallen. Terwijl deze risico's praktisch niet te verzekeren zijn.

Op dit moment weten heel veel huiseigenaren en kopers niet of er klimaatrisico's dreigen. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis bleek eerder dat ruim 60 procent van de huiseigenaren in overstromingsgebied zich niet bewust was van de risico's. Bij funderingsrisico's is dat zelfs 85 procent.

Een verplicht klimaatlabel moet daar volgens de banken verandering in brengen. Daardoor weten toekomstige huiskopers waaraan ze beginnen. Tegelijkertijd kan het natuurlijk ook een gevaar opleveren voor huiseigenaren, maar dat vinden de banken van ondergeschikt belang. "Het kan inderdaad zo zijn dat zo'n label voor bepaalde huizen duidelijk maakt dat het risico groter is dan gedacht, en dat je dat terugziet in de prijs", zegt Barendregt. "Maar dat is wel zo eerlijk voor de toekomstige koper. Die krijgt dan waar voor z'n geld." Voor huiseigenaren die hulp nodig hebben bij het herstellen van hun pand, zou er geld beschikbaar moeten komen.

Er is op 'huisniveau' nog weinig informatie beschikbaar over klimaatrisico's. Wel zijn er gegevens over de mogelijke risico's per wijk. NOS op 3 heeft op basis van openbare informatie een klimaatstresstest voor je buurt ontworpen:

Zo'n klimaatlabel heeft nog best wat voeten in de aarde. "Voor een klimaatlabel op huisniveau moet je met heel veel verschillende dingen rekening houden, maar het kan wel", zegt Jan Kadijk van de Dutch Green Building Council. Deze ngo maakte samen met dertig partijen een aanpak om klimaatrisico's van panden in kaart te brengen. "Het gaat niet alleen om de locatie, de fundering en grond waarop een huis is gebouwd. Ook gebouwkenmerken bepalen of er gevaar dreigt. Heb je een kelder, veel glas in je gevel, hoe hoog zit je drempel?"

De Vereniging Eigen Huis ziet het daardoor nog niet heel snel gebeuren. "Je zou elk huis helemaal moeten 'keuren' en inspecteren", zegt een woordvoerder. Dat kost veel te veel tijd en heel veel geld." Een onderzoek naar de staat van de fundering kost al snel een paar duizend euro.

Hoewel ze er zelf voor pleiten, hebben de auteurs van het rapport toch ook zorgen, mochten klimaatrisico's beter in de huizenprijzen weerspiegeld worden. Het zou tot een 'klimaat-tweedeling' kunnen leiden: het gevaar dat mensen met minder te besteden komen te wonen op de plekken met de meeste klimaatrisico's, omdat daar de huizen goedkoper zijn. "Er moet wel genoeg geld over zijn om eventuele schade te herstellen", zegt Phlippen van ABN Amro. Daar zien de banken ook een rol voor zichzelf als hypotheekverstrekker.


20-2-2024 23:13

Op Urk worden vannacht drie schepen over de weg naar de haven gereden. Om de weg vrij te maken, zijn tientallen obstakels als verkeersborden en lantaarnpalen weggehaald.

De drie schepen, een kotter en twee werkschepen, worden stuk voor stuk stapsvoets vanaf het industrieterrein naar de Urker haven vervoerd, een route van zo'n 3 kilometer. Het gaat om een casco kotter en twee elektrische werkschepen. Volgens Omroep Flevoland neemt het transport van de drie schepen de hele avond en nacht in beslag. De eerste boot vertrok om 20.00 uur.

Het vervoer is precisiewerk; de boten zijn zo breed dat er op sommige plekken maar 20 centimeter speling is. Daarom zijn er over de gehele route tientallen verkeersborden en lantaarnpalen weggehaald. Langs de route mochten vanaf 20.00 uur ook geen auto's meer geparkeerd staan. Auto's die toch nog in de weg staan, worden weggehaald door een bergingsbedrijf.

"Er zit maanden aan voorbereiding in, in samenwerking met de gemeente", zei Pieter Pruiksma, directeur van een van de scheepwerven waar de schepen zijn gebouwd, vanochtend tegen Omroep Flevoland. "Door de breedte en omvang kan dit schip niet op water en door de sluizen worden vervoerd. Dus hij moet over de weg heen."

De kosten voor het weghalen en terugplaatsen van het straatmeubilair komen voor rekening van de betrokken bedrijven.


20-2-2024 22:46

In Belarus is opnieuw een politieke gevangene overleden. Het gaat om de 64-jarige activist en journalist Ihar Lednik. Dat meldt de Belarussische partij BSDP, waarvan hij lid was. Volgens de partij overleed Lednik aan een hartstilstand, nadat zijn gezondheid in de gevangenis aanzienlijk was verslechterd.

Lednik werd in april 2022 gearresteerd. Later dat jaar werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf in een strafkolonie vanwege laster tegen president Loekasjenko in het partijblad van de BDSP.

In de publicatie, getiteld 'Internationaal erkende neutraliteit van Belarus is een garantie voor veiligheid in de OVSE-regio', beschuldigde Lednik de president volgens het Openbaar Ministerie van "bijzonder ernstige misdaden".

Vijfde dood in twee jaar tijd

Lednik is volgens mensenrechtenorganisatie Viasna de vijfde politieke gevangene die in Belarus is overleden in twee jaar tijd. Op dit moment zijn er bijna 1500 politieke gevangenen in het land. Veel van hen werden gearresteerd na de grootschalige protesten die in 2020 uitbraken na de omstreden herverkiezing van Loekasjenko. Die regeert het land sinds 1994 met harde hand. Tegenspraak wordt niet geduld.

De Belarussische oppositieleider Tichanovskaja, die zelf in ballingschap in Litouwen leeft, noemt de dood van Lednix "een nieuwe tragedie". Ze noemt het op Facebook ongelooflijk onrechtvaardig "dat het regime in gevangenissen Belarussen doodt die het leven in hun land ten goede wilden veranderen". Ze roept de media, internationale partners, mensenrechtenactivisten op om op te komen voor de politieke gevangenen. Een aantal van hen kampt volgens haar met ernstige gezondheidsproblemen. "Ze vechten in afschuwelijke omstandigheden voor hun gezondheid en hun leven."


20-2-2024 22:29

Een voormalig hotel in Den Bosch mag voorlopig niet worden gebruikt als tijdelijk asielzoekerscentrum. De vergunning voor de opvang, die gisteren door de gemeente was verstrekt, is geschorst door de rechtbank.

In het hotel zouden 250 asielzoekers voor vijf jaar worden opgevangen. Op de vergunning die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) daarvoor had aangevraagd, kwamen bij de gemeente 387 reacties binnen, zogenoemde zienswijzen.

Veel reacties gingen over het moment waarop omwonenden geïnformeerd werden. Ook bleken mensen bezorgd over de impact op de naastgelegen wijk, de Gestelse Buurt.

Besluit aangevochten

Officieel bezwaar maken is echter pas mogelijk na een formeel vergunningsbesluit van de gemeente. Dat besluit kwam gisteren, waarop dat direct werd aangevochten bij de rechtbank, volgens de gemeente een niet bij nader genoemde "derde partij".

De vergunning is geschorst totdat de bezwaren in een kort geding kunnen worden behandeld, meldt Omroep Brabant. Die zaak dient volgende week maandag. De gemeente en het COA hopen dat de eerste asielzoekers een dag later naar de nieuwe opvang kunnen verhuizen.

Behalve aan het plan voor een tijdelijke opvang in het hotel, werkt de gemeente nog aan een tweede azc bij de Gestelse Buurt. Daar zouden dan 350 asielzoekers worden opgevangen voor een periode van tien jaar. Maar daarover moet de gemeente nog een beslissing nemen.


20-2-2024 22:07

De politie heeft in Vlaardingen een 19-jarige man uit Strijen aangehouden. De man gedroeg zich verdacht, waarop beveiligers de politie belden. Dat gebeurde vanavond in de Greta Hofstralaan, waar de loodgieter woont die eerder doelwit was van aanslagen met explosieven.

Toen de politie aankwam, sloeg de man op de vlucht. Daarbij liet hij een tas vallen. De man is even verderop aangehouden. In de tas werd een explosief gevonden. Dat is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plekke ontmanteld en onschadelijk gemaakt.

Volgens verslaggevers ter plaatse zocht de politie met auto's en een helikopter naar de man.

De politie kan nog niet zeggen of de man nu verdachte is in de zaak van de loodgieter. "Dat is aannemelijk, maar dat moeten we nog onderzoeken", zegt een woordvoerder.

Tien explosies

Drie dagen geleden was er voor het laatst een explosie bij het woonhuis van de loodgieter. Het was de tiende ontploffing bij een van zijn panden, de vorige was bij een bedrijfspand. De man is al sinds mei vorig jaar doelwit van aanslagen. Niet alleen op zijn huis en bedrijf, maar ook op het huis van zijn moeder en op auto's.

In verband met de aanslagen woonde hij een tijd niet thuis, maar half januari gaf burgemeester Wijbenga hem toestemming weer naar huis te gaan. Er was toen enkele weken geen aanslag meer geweest.

Eerder werden drie verdachten opgepakt, twee Rotterdammers en een man uit Delfzijl. Over een motief is nog niets bekend. De politie patrouilleert bij panden van de loodgieter en er staan camera's.


20-2-2024 21:24

Een 62-jarige man is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een liquidatie in 2004 in het Brabantse dorp Esbeek. De rechtbank acht bewezen dat Jan S. bijna twintig jaar geleden de Eindhovense crimineel Robert Sengers om het leven bracht.

De 40-jarige Sengers werd doodgeschoten in zijn auto op een parkeerplaats in Esbeek, bij de grens met België. Hij was bij de politie bekend vanwege drugshandel en zou zijn gewaarschuwd dat zijn naam op een dodenlijst stond.

Na de moord zagen getuigen de dader wegrijden op een scooter. Die werd enkele dagen later teruggevonden, met op de handvatten schotresten en DNA. De DNA-sporen werden diverse keren onderzocht, maar dat leverde niets op.

DNA-match

De zaak werd in 2018 heropend, omdat verbeterde forensische technieken mogelijk nieuwe resultaten konden opleveren. Het DNA-onderzoek leverde inderdaad een match op en datzelfde jaar werd S. aangehouden. Hij zat toen al een celstraf van achttien jaar uit voor een liquidatie in 2002. Het slachtoffer uit deze zaak en Sengers kenden elkaar uit het criminele milieu.

Voor de rechtbank is er geen twijfel over dat het S. was die de moord pleegde. Naast de DNA-match was er ook ander belastend bewijs gevonden. Tijdens het onderzoek naar de eerdere moord had de ex-vriendin van de verdachte een verklaring afgelegd.

Zij zei toen tegen de politie dat S. haar trots had verteld over een andere moord "ergens bij een restaurant in een bosrijke omgeving, waarbij een scooter is gebruikt".

Levenslang

De rechtbank moest bij het bepalen van de straf rekening houden met de eerdere veroordeling van S. De rechters konden hem nog een celstraf van maximaal twee jaar opleggen of een levenslange gevangenisstraf. Ze besloten tot dat laatste. Levenslang wordt maar een paar keer per jaar opgelegd in Nederland.

Daarbij speelde onder meer mee dat S. volgens de rechtbank geen enkele vorm van medeleven of spijt betuigde, meldt Omroep Brabant. S. was niet bij de uitspraak in de rechtbank aanwezig. Tijdens het proces had hij al duidelijk gemaakt dat hij niets zou zeggen.


20-2-2024 20:40

Het lichaam van de man die verdacht wordt van een recente zuuraanval in Londen is hoogstwaarschijnlijk in de rivier de Theems gevonden. Bij de aanval vorige maand raakte de ex-partner van de verdachte zwaargewond. Ook haar twee kinderen liepen verwondingen op.

Opvarenden van een boot vonden gisteravond een lichaam in de rivier, vlak bij de Tower of London. Op basis van kleding en attributen die op het lichaam zijn gevonden denkt de politie nu dat het "heel waarschijnlijk" om de 35-jarige verdachte gaat.

Een officiële identificatie op basis van DNA en het gebit gaat nog lang duren. Het lichaam heeft volgens de politie te lang in het water gelegen om de identiteit op basis van andere uiterlijke kenmerken vast te stellen.

De politie zei twee weken geleden al ervan uit te gaan dat de man is overleden en in het water ligt. Die conclusie werd getrokken op basis van verschillende camerabeelden. De politie sprak toen de verwachting uit dat het lichaam waarschijnlijk nooit wordt gevonden.

Blind aan een oog

Behalve de vrouw en haar twee kinderen moest ook een aantal omstanders en politieagenten naar het ziekenhuis omdat ze in aanraking waren gekomen met het gif. De 31-jarige vrouw ligt nog steeds in het ziekenhuis. Door het zuur heeft ze het zicht in een oog definitief verloren. "We bidden dat het zicht in haar andere oog nog terugkomt", laten familieleden weten. "Het wordt fysiek en mentaal een heel lange weg voor haar."

De andere gewonden zijn al uit het ziekenhuis ontslagen. Op videobeelden is te zien dat de verdachte ook ernstige verwondingen aan zijn gezicht had.


20-2-2024 20:35

Een Rotterdammer die in december werd aangehouden op verdenking van het voorbereiden van aanslagen op Joodse instellingen, wordt overgeleverd aan Duitsland. De Duitse justitie heeft aanwijzingen dat de 56-jarige Nazih R. lid is van de Palestijnse terreurbeweging Hamas.

De man ontkent alle betrokkenheid en probeerde zijn overlevering te voorkomen. Op de zitting op 6 februari sprak zijn advocaat van "een zeer politieke beschuldiging". Ze noemde haar cliënt "een vredelievende familieman met een slechte gezondheid". Maar de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam bepaalde vandaag dat hij naar Duitsland gaat, omdat de strafbare feiten waarvan hij wordt verdacht in dat land zijn gepleegd.

Joodse doelen

Nazih R., die in Libanon werd geboren en de Nederlandse nationaliteit heeft, werd twee maanden geleden op verzoek van Duitsland in Rotterdam gearresteerd. Hij zit sindsdien vast op de terroristenafdeling van de extra beveiligde gevangenis in Vught. Volgens Duitsland is hij al jaren lid van Hamas en bereidde hij samen met drie anderen, die tegelijkertijd in Berlijn werden opgepakt, aanslagen voor op Joodse doelen in Duitsland.

Volgens de Duitse autoriteiten gingen de mannen meerdere malen in Polen op zoek naar een verstopte wapenvoorraad, waarmee ze vanuit Berlijn aanslagen wilden plegen. De wapens zijn nooit gevonden. De politie vermoedt dat de mannen al meerdere jaren in Europa actief waren.


20-2-2024 20:29

Al sinds ze werden opgegraven in het begin van de 18de eeuw, hebben de papyrusrollen uit de antieke stad Herculaneum een enorme aantrekkingskracht op archeologen. De rollen, 1800 in totaal, overleefden de tand des tijds doordat ze bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus versteenden. Maar juist daardoor werd het bijna onmogelijk ze te lezen.

Experts in kunstmatige intelligentie hebben nu een model ontwikkeld waardoor 3D-scans van de rollen ontcijferd kunnen worden zonder ze open te maken. "Een droom die werkelijkheid wordt", noemt papyroloog Gianluca Del Mastro het. "Wie weet wat voor teksten we allemaal vinden."

Schoonvader van Caesar

De rollen zijn afkomstig uit een chique Romeinse villa, waarschijnlijk eigendom van de schoonvader van Julius Caesar. De meeste lagen in boekenrekken in een kleine kamer bij de ingang van het huis. "Het is de enige bibliotheek die is teruggevonden uit de klassieke oudheid", vertelt Del Mastro. "Dit zijn teksten die in de middeleeuwen niet gekopieerd zijn. Als we deze rollen niet kunnen lezen, gaan die teksten voor altijd verloren."

In de loop der eeuwen probeerden geschiedkundigen dan ook op allerlei manieren de rollen te openen. Sommige werden in tweeën gehakt. Achttien rollen gingen verloren omdat iemand er bij wijze van experiment kwik overheen had gegooid. "De meest succesvolle methode bleek uiteindelijk om een rol zeer langzaam te ontvouwen, centimeter per centimeter", zegt Del Mastro. "Maar dan nog wordt het papyrus onherroepelijk beschadigd. Het barst in duizend stukjes."

Dat moet anders kunnen, bedacht de Amerikaanse tech-investeerder Nat Friedman. Hij had tijdens de coronajaren van de papyrusrollen gehoord en maakte er een missie van om de inhoud van de rollen te ontcijferen. Hij lanceerde de Vesuvius challenge: een wedstrijd voor AI-experts overal ter wereld.

Via de website van de wedstrijd konden de deelnemers een zeer gedetailleerde 3D-scan vinden van een van de papyrusrollen, gemaakt met een deeltjesversneller. Wie als eerste een stuk leesbare tekst zou identificeren zou 100.000 dollar winnen.

"Machine learning en papyrus, ik vond het meteen interessant", vertelt Youssef Nader via Skype. De Egyptische AI-expert promoveert in Berlijn, maar zette zijn onderzoek de afgelopen maanden op pauze. "Vooral in december was ik voltijds bezig met de challenge. Ik raakte erdoor opgeslokt."

3400 pogingen

Met resultaat: Nader werd deze maand gekroond tot een van de drie winnaars van de wedstrijd. Met zijn teamgenoten ontwikkelde hij een systeem om de papyruslagen virtueel van elkaar te scheiden en een AI-model om te herkennen waar inkt is gebruikt.

"Ik begon met een heel vaag signaal van inkt uit de scan", vertelt hij. "Dat signaal voedde ik aan een AI-systeem, waarvan ik de resultaten vervolgens verfijnde. Die informatie ging dan weer in een nieuw AI-systeem." In totaal trainde hij zo vijftien tot twintig systemen, tot er uiteindelijk een goed leesbare tekst uitrolde.

Het resultaat omvat vijftien alinea's aan Griekse filosofie. De ontdekking was volgens papyroloog Del Mastro "ontzettend emotioneel". De ontcijferde tekst is vermoedelijk geschreven door Philodemus van Gadara, een filosoof van wie al meer werken waren teruggevonden in de villa. "Het gaat over hoe de mens via de zintuigen waarneemt. Het gaat over het gehoor en de smaak. In het epicurisme, de stroming waartoe Philodemus behoorde, was de zintuiglijke waarneming heel belangrijk."

Nog spannender vindt Del Mastro wat zijn team in de nabije toekomst te wachten staat. "We hebben nu de hoop, de gefundeerde hoop, dat we ook de andere 500 gesloten rollen zullen kunnen lezen. Poëzie in het Latijn, geschiedschrijving: het kan van alles zijn."

Nog jaren werk

Maar het wordt een werk van lange adem, benadrukt de papyroloog. Het scannen van de rollen is duur. Wellicht zijn er per rol ook aanpassingen nodig aan de technologie om de lagen van die rol te onderscheiden. "Vervolgens moeten wij niet alleen de transcriptie maken, maar ook de tekst becommentariëren en de betekenis begrijpen. Niet alleen de taal is moeilijk, maar ook de filosofische ideeën die beschreven worden," zegt Del Mastro.

Maar hij kan niet wachten om er met zijn team aan te beginnen. "Het is alsof je op een nieuwe planeet aankomt", vertelt hij glunderend. "Een plek waar nooit iemand anders geweest is. Die drempel hebben we nu overschreden. Het zal ons toestaan het verleden veel beter te kennen dan hiervoor."


20-2-2024 20:18

Een 32-jarige man uit Ommen is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het ernstig mishandelen en misbruiken van zijn pasgeboren dochter. Ook de 32-jarige moeder van het meisje is veroordeeld. Zij kreeg een jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens nalatigheid.

Het meisje is inmiddels 2 jaar en woont bij een pleeggezin.

Ernstige verwondingen

Het meisje was vier weken oud toen ze in februari 2022 werd opgenomen in het ziekenhuis met onder meer gebroken ribben, hersenletsel en bloedingen.

Na de eerste ziekenhuisopname werd Veilig Thuis ingeschakeld om het gezin te begeleiden. Dit traject werd drie maanden later beëindigd. Kort daarna werd het meisje opnieuw met ernstige verwondingen opgenomen, nadat de moeder de hulpdiensten had ingeschakeld.

Het meisje overleefde het ternauwernood. Dankzij een bloedtransfusie bleef ze in leven. Een dag later werden de ouders aangehouden in het ziekenhuis.

Ouders ontkennen

Uit medisch onderzoek bleek dat de verwondingen van het meisje het gevolg waren van fors geweld. De verwondingen die het meisje aan haar onderlichaam had opgelopen, waren volgens de deskundigen veroorzaakt door een voorwerp of een lichaamsdeel dat was ingebracht in haar lichaam.

De ouders, Rik S. en Sanne ten H., hebben altijd ontkend dat ze verantwoordelijk zijn. Ze hadden ook geen verklaring voor de verwondingen en wezen volgens RTV Oost naar elkaar over wat er was gebeurd, tot irritatie van de rechtbank. "U bent als beide ouders verantwoordelijk en u weet hoe het letsel is ontstaan", zei de rechter.

Beide ouders zijn onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar volgens deskundigen zijn er bij zowel de vader als de moeder geen aanwijzingen voor een psychische stoornis.

'Voor de rest van haar leven beschadigd'

De rechtbank acht bewezen dat S. zijn dochter meerdere keren heeft mishandeld en misbruikt. Vanwege de ernst van de mishandeling is hij ook veroordeeld voor poging tot doodslag.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. "Hierdoor blijft het tot op de dag van vandaag voor iedereen onverteerbaar en onbegrijpelijk waarom dit is gebeurd." De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

'Er is niet ingegrepen toen dat nodig was'

Er is geen bewijs dat moeder Sanne ten H. betrokken was bij het geweld. Wel is zij veroordeeld voor het in hulpeloze toestand achterlaten van haar dochtertje.

Volgens de rechtbank waren er meerdere momenten dat Ten H. alarm had moeten slaan. "Er is niet ingegrepen toen dat nodig was."


20-2-2024 20:09

Al voor de oorlog was schoon drinkwater een probleem in Oekraïne, maar sinds de Russische inval is het alleen maar verergerd. Daarom helpen Nederlandse waterleidingbedrijven bij het herstel en moderniseren van de watervoorziening.

Met vijf Oekraïense waterleidingbedrijven, in frontsteden, zijn onlangs contracten ondertekend. Ze hebben een totale waarde van bijna vijf miljoen euro en voorzien onder meer in nieuwe leidingen. Het bedrag is 1 procent van de totale hulp die Nederland aan Oekraïne biedt. Een druppel dus, maar wel een belangrijke.

Een van die steden is Kramatorsk, gelegen op 20 kilometer van het front. Burgemeester Oleksandr Hontsjarenko benadrukt de noodzaak. "Door het Russische geweld werkt 90 procent van de bedrijven niet. Er komt geen geld binnen."

Bij een kerkgebouw in Kramatorsk is een openbaar tappunt voor schoon drinkwater. Mensen vullen er grote plastic flessen voor thuis. Op dit moment doet de waterleiding het, maar het kan elk moment misgaan, als de stad beschoten wordt en de nutsvoorzieningen worden geraakt, al dan niet per ongeluk. Daarom leggen mensen een voorraadje aan.

Slijm

De kwaliteit van het water op deze tapplaats is ook veel beter dan wat er thuis uit de kraan komt. Er staan zo'n tien mensen in de rij. "We hebben water, maar het is vies", zegt een man die voorovergebogen staat over een kraan, die ongeveer tot kniehoogte komt. "Als het water even stilstaat, vormt zich meteen een laag slijm", zegt een wachtende oudere vrouw. "Vroeger was het beter."

Een andere vrouw valt haar in de rede: "Vroeger was het ook slecht, maar nu is het helemaal niet meer te doen. Je kunt er de was mee doen, maar voor menselijke consumptie is het niet geschikt."

Jevhen Isimetov is de plaatsvervangend directeur van het waterleidingbedrijf van Kramatorsk, Vodokanal Kramatorska. Hij laat de plek zien waar vorig jaar twee Russische raketten enorme gaten in de weg sloegen. Daarbij werd zowel de waterleiding als de riolering geraakt. Duizenden inwoners zaten een paar dagen zonder water.

Het repareren van dit soort schades is niet eenvoudig. Veel werknemers van de gemeentelijke nutsvoorzieningen zijn gevlucht of zitten in het leger en de gemeente is dus straatarm. Het aan de praat houden van de voorzieningen is een enorme klus. Afgelopen jaar heeft de stad zeker 200 raketaanvallen te verduren gehad.

"Er zijn momenten geweest dat we helemaal zonder water zaten en dat we het in flessen en met tankwagens moesten aanvoeren. Alleen om te drinken, niet om te douchen", vertelt burgemeester Hontsjarenko in zijn ondergrondse vergaderzaal.Het waterleidingsysteem is sowieso zwaar verouderd en daardoor kwetsbaar. Een paar mannen van de storingsdienst hebben een groot gat gegraven tussen twee appartementengebouwen. Een oude gietijzeren waterleiding was gebroken en die is nu weer gerepareerd, met een hulpstuk dat werd geleverd door het Rode Kruis.

Verbrokkelen

"Zonder geld van onze partners in Europa en dus in Nederland kunnen we onze inwoners niet van drinkwater voorzien, laat staan dat we kunnen investeren in een robuuster netwerk", zegt de burgemeester. Terwijl hij zijn verhaal doet, loeit buiten het luchtalarm.

De waterleidingen gaan massaal kapot, niet alleen op de plekken waar de raketten inslaan, maar ook in de wijde omgeving, door de ondergrondse schokgolf van zo'n explosie. "De buizen hier dateren van begin jaren 40 en zijn van keramiek. Ze verbrokkelen dan gewoon", vertelt de baas van het waterleidingbedrijf, wandelend door een vervallen straatje met huizen van twee verdiepingen hoog, gebouwd nog voor de Tweede Wereldoorlog.

Teruggekeerd

In dit straatje, de Radoezna (Regenboogstraat), gaan de buizen de grond in die Nederland financiert. Nieuwe kunststoffen leidingen zijn noodzakelijk, anders gaat rioolwater zich vermengen met het drinkwater, wat diarree en ziektes als tyfus en cholera veroorzaakt. En dat zou een arme wijk als deze onleefbaar maken.

Het Nederlandse beleid is er juist op gericht om het leven in frontliniesteden leefbaar houden, vertelt een diplomaat van de Nederlandse ambassade in Kyiv. "We willen niet land steunen waar niemand meer kan wonen."

En dat werkt, tenminste, dat denkt de burgemeester. Voor de oorlog woonden in Kramatorsk 140.000 mensen. Dat zijn er zo'n 75.000 tot 80.000. "De helft van hen waren vluchtelingen die het afgelopen half jaar weer zijn teruggekeerd. Ze zien namelijk dat er water is en stadsverwarming, dat alle infrastructuur werkt, ondanks alle ellende die Rusland hier veroorzaakt. Die mensen geloven in een toekomst hier."


20-2-2024 19:51

In een dierentuin in de Verenigde Staten is een alligator geopereerd omdat er zeventig munten in zijn maag waren gevonden. Het gaat om een leucistische alligator, een zeldzame soort met een doorschijnende witte huid en blauwe ogen.

De vondst was in Henry Doorly Zoo and Aquarium, een dierentuin in de staat Nebraska. De munten werden aangetroffen tijdens een routineonderzoek in het dierenverblijf waar de 36-jarige Thibodaux met andere krokodilachtigen leeft. Er werd bloed afgenomen en er werden röntgenfoto's gemaakt.

Tien alligatoren werden onderzocht, maar alleen bij Thibodaux vonden artsen "vreemde metalen voorwerpen" in zijn maag. Het bleken munten te zijn. De dierentuin neemt aan dat Thibodaux ze had ingeslikt nadat bezoekers ze in het water bij het verblijf hadden gegooid.

Operatie

Medewerkers voerden direct een operatie uit "voordat de munten problemen veroorzaakten", schrijft de dierentuin in een verklaring op Facebook. Thibodaux werd verdoofd en kreeg een beademingsbuis zodat de operatie veilig kon verlopen, zegt dierenarts Christina Ploog, die de operatie leidde.

Röntgenfoto's bevestigden na afloop dat alle objecten succesvol waren verwijderd. Volgens de dierentuin is Thibodaux inmiddels hersteld en is hij weer terug in zijn leefgebied.

Bezoekers en munten

De dierentuin in de stad Omaha denkt dat Thibodaux de munten moet hebben opgepikt tussen schoonmaakbeurten door. Bezoekers wordt verzocht geen munten in het water van de dierentuin te werpen.

Volgens dierenarts Ploog realiseren mensen zich niet hoe munten dieren kunnen schaden. Ze wijst erop dat ze gevaarlijke chemicaliën kunnen bevatten.


20-2-2024 19:38

Het is niet de schuld van Rabobank dat reisorganisatie Oad in 2013 failliet ging. Het gerechtshof heeft dat in hoger beroep geoordeeld. De uitspraak betekent onder meer dat Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen aan de oud-eigenaren van Oad. Die hadden 70 miljoen euro geëist.

Oad werd in september 2013 failliet verklaard. Het familiebedrijf uit Holten (Overijssel) was destijds een van de grootste reisorganisaties van Nederland, schrijft RTV Oost. Door het faillissement raakten honderden mensen hun baan kwijt.

Toezicht

De omzet van het bedrijf liep al jaren terug en Rabobank had de organisatie daarom onder financieel toezicht geplaatst. Oad probeerde een faillissement te voorkomen met een reorganisatie, en had naar eigen zeggen investeerders gevonden die wilden helpen.

Volgens de toenmalig directeur van het bedrijf keurde Rabobank de hulpoperatie goed, op voorwaarde dat de overeenkomst binnen een paar dagen rond zou zijn. Maar Oad had meer tijd nodig, en die tijd kreeg het bedrijf niet. De oud-directeur zegt dat de bank de reisorganisatie daarmee opzettelijk failliet liet gaan. Het bankroet leidde volgens de oud-eigenaren tot een schadepost van 70 miljoen euro.

Financiële crisis

Rabobank nam eerder afstand van de beschuldigingen. Volgens de bank waren er andere oorzaken voor het faillissement. Zo had Oad onder meer last van de nasleep van de financiële crisis. De omzet van de reisorganisatie was in een paar jaar tijd al flink afgenomen: van 840 miljoen euro in 2009 naar 575 miljoen euro in 2012.

Ook het gerechtshof stelt dat het niet aannemelijk is dat een faillissement met hulp van investeerders was voorkomen.

Het is de derde keer dat de oud-eigenaren via de rechter een schadevergoeding van miljoenen wilden afdwingen bij de bank. In 2015 werd de claim afgewezen, en ook in 2022 oordeelde een rechter dat Rabobank niet schuldig is aan het faillissement van Oad.


20-2-2024 19:36

Nederlandse onderzoekers gaan een screeningssysteem opzetten voor gevaarlijke schimmels. Op die manier kan er beter zicht worden gehouden op mogelijke uitbraken, met name van de candida auris.

Die schimmel vormt volgens de onderzoekers wereldwijd een steeds groter probleem. Er zijn grote uitbraken gemeld in Italië, Spanje, Griekenland en de Verenigde Staten. Het RIVM trof eerder al voorbereidingen.

In Nederland liggen honderden mensen met een ernstige schimmelinfectie in het ziekenhuis. Ongeveer 35 tot 40 procent van hen overleeft dat niet. Deze mensen komen vaak voor andere problemen in een ziekenhuis terecht, en lopen dan de schimmel daar op. Candida auris komt in Nederland nog niet vaak voor, het gaat om enkele gevallen in de afgelopen jaren.

Steeds vaker resistent

Schimmels zijn steeds vaker resistent tegen schimmeldodende middelen, zegt projectleider Eelco Meijer. Recent is bovendien gebleken dat de candida auris in sommige gevallen resistent is tegen álle middelen. "Dat is een gigantisch probleem", zegt Meijer. "Om een mogelijke uitbraak voor te zijn, is het goed om te weten in welke mate deze schimmel echt rondwaart."

Het screeningssysteem wordt volgens de onderzoekers het eerste ter wereld op dit specifieke gebied. "We lopen dus echt voorop", zegt Meijer. Met het systeem kunnen de onderzoekers zien welke schimmels er rondgaan, en welk genetisch materiaal ze hebben. Dat kan door rioolwater en mensen met infecties te onderzoeken.

Grote uitbraak in Griekenland

De onderzoekers van het Radboud UMC, het Canisius -Wilhelmina Ziekenhuis, het UMCG Groningen en het RIVM gaan tevens een grote uitbraak in Griekenland in kaart brengen. Dat land heeft moeite de uitbraak onder controle te krijgen, zegt Meijer. "Dat willen we in Nederland natuurlijk voorkomen, en daarom moeten we weten waarom het daar wel misgaat."

De schimmel kan bij mensen met een zwakke afweer een ernstige infectie veroorzaken. De schimmel kan langere tijd buiten het lichaam leven, en kan worden verspreid via medische instrumenten. Bij mensen met een gezonde afweer verdwijnt candida auris vaak vanzelf uit het lichaam.


20-2-2024 18:57

Door middel van tijdelijke oplossingen probeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich te houden aan het maximumaantal van 2000 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel. Morgenavond verloopt de deadline die vorige maand door de rechter aan de organisatie werd gesteld.

Het COA houdt nog wel een slag om de arm of dit ook daadwerkelijk gaat lukken. "We weten nog niet wat de instroom is en het is niet zo dat we honderden plaatsen onder de 2000 gaan zitten", zegt een woordvoerder van het COA tegen de NOS.

Eerder vandaag schreef EenVandaag dat het COA zich zal gaan houden aan het maximumaantal asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel. Dat is te rigide opgeschreven, zegt het COA hierover.

Wel is een oplossing gevonden om mogelijk toch aan de maximumeis te kunnen voldoen. Een deel van de asielzoekers zal naar de opvang in Biddinghuizen gaan. Die opvang moet binnenkort leeg zijn, voor aankomende evenementen. Ook op een aantal andere plekken zullen asielzoekers worden ondergebracht.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel ligt in de gemeente Westerwolde. Die gemeente had in een kort geding geëist dat het COA zich houdt aan een maximum van 2000 asielzoekers, zoals in 2010 is afgesproken.

Dwangsom

De rechter gaf de gemeente vorige maand gelijk en gaf het COA vier weken de tijd om hieraan te voldoen. Mocht dit niet lukken, dan zou de opvangorganisatie een dwangsom van 15.000 euro moeten betalen voor iedere dag dat het aantal asielzoekers boven de 2000 ligt. Al maanden wordt dat aantal met enkele honderden mensen overschreden.

De dwangsom speelt een grote rol bij het mogelijke halen van de deadline, zegt het COA. Toch gaat het nu slechts om een tijdelijke oplossing en niet om iets structureels. "Maar we vinden het belangrijk om te laten zien dat we er alles aan hebben gedaan om opvang te regelen."

Het COA noemde het onderbrengen van asielzoekers op andere locaties een paar dagen geleden al als tijdelijke oplossing om tijd te winnen. Ook toen zei de organisatie dat het probleem daarmee niet is opgelost. "Eind maart hebben we te maken met een tekort van 5500 plekken", schreef het COA hierover. Dat tekort ontstaat doordat de komende tijd een aantal noodopvanglocaties wordt gesloten, terwijl het aantal op te vangen asielzoekers stijgt.

Vorige maand werd de spreidingswet aangenomen in de Eerste Kamer. Deze wet is bedoeld om asielzoekers beter over Nederlandse gemeenten te verdelen, wat op den duur ook de situatie in Ter Apel zou kunnen verlichten.

Een relatief kleine groep van asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning veroorzaakt overlast in Ter Apel. Verslaggever Jeroen Gortworst keek mee in het dorp:


20-2-2024 18:52

Julian Assange dreigt op "flagrante" wijze verstoken te blijven van rechtspraak als hij wordt uitgeleverd aan de VS. Dat betoogden zijn advocaten vandaag op de eerste dag van een hoorzitting, waarmee de WikiLeaks-oprichter uitlevering poogt te voorkomen.

De advocaten van Assange hamerden tegenover de rechters op het feit dat Assange een celstraf van maximaal 175 jaar kan krijgen in de VS, wat volgens hen een "grove, disproportionele straf" is.

Morgen krijgt de VS het woord in de tweedaagse hoorzitting, waarna er wordt besloten over de uitlevering van de geboren Australiër. De Amerikaanse justitie wil hem vervolgen voor spionage.

Assange niet aanwezig

Assange was zelf vandaag niet in de rechtbank aanwezig, volgens zijn advocaat omdat hij zich niet goed voelde. Assanges vrouw Stella was wel aanwezig. Ze vergeleek tegenover journalisten de zaak van haar man met die tegen de overleden Russisch oppositiepoliticus Aleksej Navalny. "Julian is een politieke gevangene en zijn leven is in gevaar. Wat er met Navalny is gebeurd, kan ook gebeuren met Julian."

Ze waarschuwde afgelopen week dat de gezondheid van haar man na jaren van opsluiting "fysiek en mentaal bergafwaarts gaat". "Elke dag dat hij langer in de cel blijft, brengt zijn leven in gevaar en als hij wordt uitgeleverd, zal hij sterven."

Buiten de rechtbank werd gedemonstreerd door tientallen aanhangers van Assange. Zij hielden borden omhoog met teksten als: 'Laat Julian Assange vrij'.

De advocaten van Assange zeiden verder in de rechtszaal dat de WikiLeaks-publicaties van Assange ernstige en grootschalige criminele activisten van de VS hebben blootgelegd en zodoende van "duidelijk en groot publiek belang" waren. Daarmee verwezen ze naar de publicaties over oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Afghanistan en Irak. "Hij wordt vervolgd wegens deelname aan de gewone journalistieke praktijk van het verkrijgen en publiceren van geheime informatie", zei een van zijn advocaten.

Assange (52) vecht al jaren tegen uitlevering aan de VS. Hij zit sinds 2019 in een Britse cel. Daarvoor verbleef hij zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij naartoe was gevlucht om aan zijn aanhouding te ontkomen. Hij werd sinds ook 2010 gezocht in Zweden vanwege een verkrachtingszaak, maar Zweden liet die zaak in 2019 vallen.

In de VS liggen er zeventien aanklachten tegen hem over het overtreden van spionagewetgeving en één over medeplichtigheid aan het hacken van overheidscomputers. Volgens Amerikaanse aanklagers heeft Assange oud-inlichtingenanalist voor het Amerikaanse leger en klokkenluider Chelsea Manning geholpen bij het stelen van militaire dossiers die WikiLeaks later publiceerde. Daardoor zou hij het leven van Amerikaanse militairen in gevaar hebben gebracht.

De zaak-Assange is een van de langst slepende juridische gevechten in het Verenigd Koninkrijk.


20-2-2024 18:06

Vlaanderen stelt de Nederlandse regering, het Waterschap Limburg, industrieterrein Chemelot en Sitech Services BV in gebreke vanwege overtreding van de internationale milieuregels. Dat meldt de Vlaamse minister van Omgeving Demir.

Vorige maand kondigde het Vlaamse kabinet al aan dat het van plan was de Nederlandse overheid in gebreke te stellen. Het Waterschap Limburg heeft volgens het kabinet in 2020 een vergunning verleend aan Sitech Services BV om afvalwater te lozen in de Maas. Het bedrijf bevindt zich op het industrieterrein Chemelot in Geleen.

De gevolgen van het lozen van afvalwater op het Vlaamse leefmilieu is daarbij niet goed in kaart gebracht, stelt minister Demir. Ook zouden de Vlaamse milieudiensten nooit zijn geraadpleegd.

Een ingebrekestelling is een officiële mededeling, waarin gezegd wordt dat een ander tekort schiet in het nakomen van afspraken. De andere partij krijgt daarmee nog een laatste kans om alsnog de afspraken na te komen.

Deadline 15 maart

De Vlaamse regering eist dat er uiterlijk op 15 maart genoeg informatie en garanties komen dat de nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het leefmilieu en de gezondheid van de mensen te lijden hebben door de "kwestieuze watervergunning".

Mocht Nederland niet aan die eis voldoen, dan zal de Vlaamse regering niet aarzelen om verdere stappen te ondernemen, zegt Demir.


20-2-2024 18:02

De Spaanse politie wil nog niet bevestigen dat de man die vorige week in de buurt van de stad Alicante werd doodgeschoten de overgelopen Russische helikopterpiloot Maksim Koezminov was. Bevestiging is pas mogelijk als het onderzoek is afgerond, zegt de politie.

Het lichaam van de man werd op 13 februari in een parkeergarage in de plaats Villajoyosa gevonden. Gisteren verschenen berichten in Russische en Oekraïense media dat het gevonden lichaam dat van Koezminov was.

Een woordvoerder van de Oekraïense geheime dienst bevestigde dat de man in Spanje is vermoord. Het Spaanse persbureau Efe hoorde dat hij door ongeveer zes kogels is geraakt en dat hij ook door een auto is overreden.

Documenten

Op het lichaam zijn identiteitspapieren gevonden van een Oekraïner van 33, enkele jaren ouder dan Koezminov was.

Mogelijk heeft Koezminov van de Oekraïense geheime dienst een nieuwe identiteit gekregen. Die dienst hielp hem vorig jaar bij de voorbereiding van zijn vlucht naar Oekraïne. Hij landde toen met een Russische gevechtshelikopter op een Oekraïens militair vliegveld. Koezminov kreeg een beloning van 463.000 euro voor zijn daad.

Twee andere bemanningsleden die niet op de hoogte waren van de vluchtplannen zouden door Oekraïners zijn gedood toen ze wilden vluchten. De Russische staatstelevisie zei in het najaar dat de Russische geheime dienst opdracht had gekregen om de verrader te liquideren.

Een lid van de Oekraïense nationale veiligheidsraad zegt dat Koezminov het advies heeft gekregen om niet naar het buitenland te gaan. "Hier was hij in ieder geval veilig geweest."

Het hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR noemt Koezminov een "verrader en crimineel". Koezminov werd volgens hem een "moreel lijk toen hij zijn smerige en vreselijke misdrijf voorbereidde".


20-2-2024 17:49

Bij een ongeluk met meerdere voertuigen op de A1 bij Barneveld is een dode gevallen. Twee anderen raakten gewond. Alle slachtoffers zaten in een personenauto. Verder waren er een busje en een vrachtwagen betrokken bij het ongeval, meldt de politie.

Direct na het ongeluk, dat gebeurde rond 15.30 uur, werd de snelweg in oostelijke richting afgesloten voor onder meer een politieonderzoek en bergingswerkzaamheden. Er ontstonden flinke files, ook in tegengestelde richting vanwege een kijkersfile.

Kort na 21.00 uur werd de snelweg weer vrijgegeven.

Bij het ongeluk waren meerdere voertuigen betrokken: