Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

25-1-2020 12:20

Minister Bruins voor Medische Zorg zegt dat Nederland heel alert is als het gaat om de ontwikkeling van het nieuwe coronavirus. "We bekijken van dag tot dag welke extra maatregelen nodig zijn."

Het virus, dat zijn oorsprong vindt in de Chinese miljoenenstad Wuhan, heeft aan meer dan veertig Chinezen het leven gekost. Gisteren werden de eerste Europese ziektegevallen vastgesteld, in Frankrijk. Drie patiënten liggen in ziekenhuizen in Parijs en Bordeaux.

Bruins was bij de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag. Hij stak de aanwezigen een hart onder de riem en zei dat de regering meeleeft met hen en met hun naasten in China.

Minutieus gemonitord

De minister zei dat Nederland veel informatie krijgt van de autoriteiten in China en uit andere landen over het nieuwe virus. Dat is van belang om op zijn beurt Nederlandse huisartsen en GGD's te informeren. "We hebben ook het RIVM opdracht gegeven om te kijken hoe het virus zich ontwikkelt. Dat wordt minutieus gemonitord."

Gisteren kon het gezondheidsinstituut daardoor snel het bericht ontkrachten dat een van de Franse patiënten ook in Nederland was geweest. Volgens het RIVM is het wel mogelijk dat het nieuwe coronavirus via reizigers ook in Nederland opduikt. Dan is het zaak om dat zo snel mogelijk op te merken en te zorgen dat het virus zich niet of nauwelijks kan verspreiden.


25-1-2020 12:14

De Amsterdamse brandweer heeft vorig jaar een brandweerman schriftelijk berispt voor het maken van foto's van de reanimatie van voormalig profvoetballer Kelvin Maynard. Zeven anderen, die er ook bij betrokken waren, zijn niet bestraft. Wel moeten ze met z'n allen langs gaan op basisscholen en vertellen wat de negatieve gevolgen zijn van het filmen en verspreiden van incidenten.

Dat meldt AT5 op basis van interne documenten die de Amsterdamse brandweer heeft vrijgegeven, na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Onder vuur genomen

Op 18 september was Maynard in zijn auto vanaf een scooter onder vuur genomen in Amsterdam-Zuidoost. Hij verloor de macht over het stuur en reed met zijn auto een brandweerkazerne binnen.

Toen de hulpdiensten probeerden Maynard te reanimeren, werd dat door brandweermensen gefotografeerd.

Foto's kwamen onder meer terecht op internet, tot ongenoegen van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Eind oktober liet hij de Tweede Kamer weten dat een extern recherchebureau de zaak onderzocht, en dat maatregelen zouden volgen. Vrijwel tegelijkertijd stelde de Amsterdamse brandweercommandant Van Lieshout dat hij ontslag van de fotograferende brandweermensen een disproportionele maatregel zou vinden.

Feiten verzwegen

Uit de interne documenten blijkt dat de brandweerman die de foto's maakte, tegenover de leiding had verzwegen dat hij de foto's had gemaakt en verspreid. Hij hield ook zijn mond toen de foto's op het internet en in het nieuws kwamen. Toen duidelijk werd dat hij erachter zat, verwijderde hij ze van zijn telefoon.

De korpsleiding vindt het opleggen van de lichtst mogelijke straf passend, omdat er sprake was van een "uitzonderlijke situatie", zo blijkt volgens NH Nieuws uit de vrijgegeven documenten.

Spijt

De brandweerman had in beroep kunnen gaan tegen de berisping wegens plichtsverzuim, maar doet dat niet. Hij mailde: "Het had gewoon nooit mogen gebeuren. Uit de grond van mijn hart bied ik mijn verontschuldigen aan, ook aan de nabestaanden."

Met de voorlichting op scholen zegt hij kinderen extra bewust te willen maken van "ondoordacht dan wel onvoorzichtig omgaan met het krachtige medium sociale media".

In de liquidatiezaak zijn twee verdachten opgepakt.


25-1-2020 12:01

Toen de NPO in december bekendmaakte dat de nieuwe talkshow Op1 iedere dag door een ander duo gepresenteerd zou worden, waren de reacties niet van de lucht. Mediadeskundigen noemden de constructie "gecompliceerd", spraken van een "gewaagd experiment" of een "bizarre strategie". Inmiddels is het programma, dat de talkshows van Eva Jinek en Jeroen Pauw vervangt, drie weken in de lucht. Twee tv-kenners en oudgediende Frits Barend maken de balans op.

Over één ding zijn zij het eens: Op1 scoort tot nu toe beter dan verwacht. "Van tevoren dacht iedereen: dit gaat niks worden", zegt entertainmentdeskundige Eric de Munck. "De Nederlandse tv-kijker is een gewoontedier, die wil vaste gezichten zien, maar toch doen ze het megagoed. Ik vind de verschillende duo's wel verfrissend. En inmiddels weet je wat je van ieder koppel kunt verwachten."

De NPO-talkshow trok sinds de start op 6 januari drie keer meer dan 1 miljoen kijkers. Op de overige dagen keken tussen de 700.000 en 950.000 mensen naar het programma. "Het is knap om tegenover een instituut als Jinek iets nieuws te beginnen en daarmee toch al zo veel kijkers te trekken", vindt De Munck. "Die kijkcijfers gaan echt niet meer veranderen, die blijven wel op dit niveau hangen."

Pauw, zonder Jeroen

Mediadeskundige Ron Vergouwen is iets voorzichtiger. Hij denkt dat veel mensen ook keken omdat het programma nieuw is en veel aandacht kreeg. "Het duurt nog wel een paar weken voordat die nieuwsgierigheid eraf is, hoewel het ook wel weer heel gek moet lopen, willen kijkers nu massaal afhaken."

Voor wie niet (iedere dag) kijkt, dit zijn alle presentatoren op een rij:

In het algemeen vindt Vergouwen Op1 een "redelijk succes". Volgens hem doen de presentatoren het niet slecht en is het programma inhoudelijk sterk. "De meeste mensen zagen dat niet aankomen. Ik denk ook dat we te veel naar de poppetjes hebben gekeken en te weinig naar de mensen achter de schermen. Goede redacteuren halen goede gasten binnen. De redactie bepaalt de flow van het programma."

De Op1-redactie bestaat voor een deel uit medewerkers die eerder voor Pauw werkten. Vergouwen ziet de nieuwe NPO-talkshow dan ook vooral als afgeleide van die van Jeroen Pauw, die er in december mee stopte. "Het decor ziet er ongeveer hetzelfde uit, de onderwerpen duren even lang en ook hier komen de grappige filmpjes halverwege. Je kijkt eigenlijk naar Pauw, maar dan zonder Jeroen."

Bij aflevering 1 maakte presentator Erik Dijkstra een verwijzing naar zijn voorganger, door het programma op zijn bekende manier te beginnen:

Die filmpjes en onderwerpen zien we ook terug in de nieuwe talkshow van Eva Jinek op RTL 4, op hetzelfde tijdstip als Op1. "Inhoudelijk zijn beide programma's exact hetzelfde", zegt Vergouwen. "Redacteuren werken keihard om net iets beter te zijn dan de concurrent. Wat dat betreft zitten we in een gouden periode met twee ontzettend goede talkshows. Dat is goed voor de kijker, maar aan de andere kant: kijkers gaan ook pareltjes van gesprekken mislopen, doordat ze moeten kiezen."

Volgens presentator Frits Barend, die jarenlang co-host was van de talkshow Barend & Van Dorp, zitten er alleen positieve kanten aan de 'strijd' tussen Op1 en Jinek. "Dat gesproken wordt over een talkshowoorlog is goed voor de journalistiek. De druk houdt de redacties scherp. Je moet de volgende ochtend the talk of the town zijn."

Wat dat betreft vindt hij dat de talkshows nog wel "wat peper" kunnen gebruiken. "Ik word nu niet verrast. Het is allemaal keurig, keurig, keurig." Toch is Barend positief over hoe Op1 het tot nu toe doet, ook over de presenterende duo's. "Ze hebben zich beter gehandhaafd dan ik had gedacht."

'Goed kunnen ruziemaken'

Zelf wordt Barend door velen gezien als grondlegger van de duopresentatie. Samen met Henk van Dorp bestierde hij van 1998 tot en met 2006 dagelijks de talkshowtafel van Barend & Van Dorp. Hun geheim? "Je moet van elkaar houden, maar elkaar ook durven haten. Ik kon echt glunderen als Henk glorieerde, ook als ik daardoor afging. En hij had hetzelfde met mij."

Volgens Barend is het duopresentatorschap wat dat betreft net een huwelijk. "Je moet goed kunnen ruziemaken. Dat durven de nieuwe duo's van Op1 nog niet."

Dat ziet ook tv-kenner Eric de Munck. "Barend en Van Dorp hadden allebei een eigen karakter, dat is lekker in zo'n programma. Het moet een beetje schuren, dan blijven mensen kijken. Je hebt een beetje onrust in de tent nodig. Dat heb ik bij Op1 nog niet gezien, maar daarvoor moet het programma misschien ook wat meer tijd krijgen. Dan is de spanning van het begin eraf."


25-1-2020 11:29

Twee Nederlandse agenten staan de Argentijnse politie bij in de zaak die draait om een cocaïnevondst in een Nederlands vrachtvliegtuig. De agenten zijn inmiddels afgereisd naar Argentinië, bevestigt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid na berichtgeving van De Telegraaf.

Zij moeten onder meer helpen met het uitlezen van de telefoons van de drie Nederlandse piloten die in voorarrest zitten vanwege de zaak, schrijft de krant. Naast de drie piloten zitten ook vijf grondmedewerkers vast.

Uitvoerige controles

Anderhalve week geleden werd op het internationale vliegveld van Buenos Aires 82 kilo cocaïne gevonden in het toestel van vrachtluchtvaartmaatschappij Martinair, toen het vliegtuig op het punt stond te vertrekken.

De Argentijnse autoriteiten hebben nog geen idee hoe het de drugssmokkelaars is gelukt de cocaïne langs de uitvoerige douanecontroles op de Ezeiza-luchthaven te loodsen. De drugs waren verstopt in drie kartonnen dozen met daarop etiketten van turbineolie.

KLM, het moederbedrijf van Martinair, wil tegenover De Telegraaf alleen bevestigen dat de piloten vastzitten en verder niet reageren op de zaak. Volgens de krant wil familie van de piloten dat de Nederlanders snel worden vrijgelaten, omdat ze "onmogelijk" iets met de drugs te maken kunnen hebben.


25-1-2020 09:42

Een zware aardbeving in het oosten van Turkije heeft aan zeker 22 mensen het leven gekost. Zo'n duizend mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, van wie er enkele tientallen op de intensive care liggen. De beving werd gevoeld tot in Iran, Libanon en Israël. Ook waren er honderden naschokken.

De aardbeving had een kracht van 6,8 en vond gisteravond plaats rond 21.00 uur. Het epicentrum lag bij het dorp Sivrice, niet ver van Elazig. In die provinciehoofdstad stortten vier gebouwen in.

Reddingswerkers zoeken nog steeds naar mensen onder het puin:

Vanmorgen vroeg zijn vijf mensen gered, nadat ze de hele nacht in de vrieskou onder het puin hadden gelegen. Een van hen is een zwangere vrouw, meldt staatspersbureau Anadolu. Over hun toestand is verder niets bekendgemaakt.

Naar schatting van het ministerie van Binnenlandse Zaken worden nog 22 mensen vermist. Meer dan duizend reddingswerkers gebruiken zwaar materieel in de zoektocht naar hen.


25-1-2020 08:37

Een auto is vannacht in Arnhem gebotst op een elektriciteitsmast voor een trolleybus. Daarbij zijn vijf mensen gewond geraakt, van wie er drie slecht aan toe zijn.

De slachtoffers zijn mannen uit de regio Arnhem, in de leeftijd van 18 tot en met 21 jaar.

Op foto's en in video's is te zien hoe de Mercedes zich om de mast heen heeft gevouwen. Volgens Omroep Gelderland was de auto rond 01.00 uur met hoge snelheid op weg naar de binnenstad van Arnhem, waarna de bestuurder de macht over het stuur verloor.

De brandweer was lang bezig om de inzittenden te bevrijden:

Toen de politie ter plaatse kwam, waren drie van de vijf personen al uit de auto. Een van hen was door omstanders uit de auto geholpen.

De twee andere inzittenden moesten door de brandweer uit de auto worden bevrijd. Over de precieze toestand van de gewonden kan de politie verder geen mededelingen doen.


25-1-2020 08:23

Goedemorgen! In veel tuinen worden vandaag weer vogels geteld voor de Nationale Tuinvogeltelling en in Thialf in Heerenveen wordt er geschaatst: de NK allround en de NK sprint staan op het programma.

Het blijft op de meeste plaatsen bewolkt. Met name in het noorden kan motregen vallen. Bij een zwakke tot matige zuidenwind wordt het 3 tot 6 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het is vandaag Chinees Nieuwjaar en dat wordt ook in verschillende steden in Nederland gevierd. Dit weekend wordt weer de Nationale Tuinvogeltelling gehouden. Deelnemers tellen een half uur lang de vogels in hun tuin of op hun balkon en melden de resultaten vervolgens bij de organisatie. In muziekcentrum Tivoli in Utrecht wordt een Beethovenmarathon gehouden. Alle tien vioolsonates worden uitgevoerd op één dag. Zoiets gebeurt zelden. En in Thialf wordt er weer geschaatst; de NK allround en de NK sprint staan op het programma. Lees hier hoe je het schaatsweekend bij de NOS kunt volgen.

Wat heb je gemist?

Een Nederlandse Trumpaanhanger klaagt een Republikeins politicus aan na aantijgingen van spionage. Congreskandidaat Robert Hyde beweerde dat Anthony de Caluwé hem informatie over de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne had gestuurd.

Medestanders van Trump verstuurden berichten die erop duiden dat de kritische ambassadeur in dat land, Yovanovitch, werd gevolgd. Toen de berichten door het impeachmentonderzoek openbaar werden, betoogde Hyde dat De Caluwé erop had aangedrongen zijn boodschappen door te sturen naar het team van Trump. De Caluwé zegt dat het om een grap ging en dat hij nooit heeft gevraagd de berichten door te sturen.

Ander nieuws uit de nacht:

Dodental nieuw coronavirus stijgt naar 41, alle slachtoffers Chinees: bij 1300 mensen is het virus vastgesteld. Om verdere verspreiding te voorkomen hebben de Chinese autoriteiten ongekende maatregelen genomen: tientallen miljoenen inwoners van grote steden in Hubei hebben een reisverbod gekregen. Gewonden bij brand in Vaals: twee personen zijn met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht, drie anderen met ademhalingsproblemen konden ter plekke worden behandeld. Nieuw logo Space Force komt sf-fans bekend voor: "Uhm, hier willen we royalty's voor hebben", twitterde acteur George Takei, die luitenant Sulu speelt in sciencefiction-reeks Star Trek. Actrice Rosie Perez staaft verkrachtingsverhaal over Weinstein: Perez zei in de rechtbank in New York dat ze in de jaren 90 van collega Annabella Sciorra hoorde dat de producent haar had verkracht.

En dan nog even dit:

De Chinese stad Wuhan is vanwege de recent opgedoken nieuwe variant van het coronavirus verworden tot een spookstad; behalve in supermarkten en ziekenhuizen. Mensen pogen massaal nog voorraden in te slaan of wachten in ellenlange rijen op artsen, omdat ze vrezen het virus te hebben opgelopen. Zoals te zien op onderstaande foto, gemaakt in een Rode Kruis-ziekenhuis in de miljoenenstad:

Fijne dag!


25-1-2020 08:00

Het aantal mensen dat is overleden aan het nieuwe coronavirus is opgelopen naar 41. Gisteren stond het dodental nog op 26. Alle slachtoffers zijn Chinees en op twee na komen ze uit de provincie Hubei. Daar ligt de miljoenenstad Wuhan, waar de uitbraak begon.

Bij 1300 mensen is het virus vastgesteld, 400 meer dan een dag eerder. Hoewel het dodental flink is opgelopen, is de verhouding tussen het aantal zieken en het aantal doden ongeveer gelijkgebleven. Zo'n 3 procent van de patiënten overlijdt.

Een van de doden is een 62-jarige arts uit Wuhan die corona-patiënten behandelde. Staatsmedia melden dat hij al met pensioen was en zich vrijwillig had gemeld om te helpen. Hij zou hartpatiënt zijn geweest.

Twee noodhospitalen

De ziekenhuizen in de stad kunnen de toestroom nauwelijks aan. Vanuit het hele land zijn artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel naar Wuhan gestuurd om te assisteren bij de gezondheidscrisis. Ook raken de voorraden van de ziekenhuizen op.

Om de ziekenhuizen te ontlasten worden twee noodhospitalen uit de grond gestampt met samen plek voor meer dan 2000 patiënten. De bedoeling is dat het eerste ziekenhuis over negen dagen opengaat.

Gisteren werd begonnen met het bouwrijp maken van de grond op de eerste locatie:

Om verdere verspreiding te voorkomen hebben de Chinese autoriteiten ongekende maatregelen genomen. Tientallen miljoenen inwoners van grote steden in Hubei zijn afgesloten van de rest van China doordat het openbaar vervoer is stilgelegd en de luchthavens zijn gesloten. Autoverkeer wordt tegengehouden.

In Wuhan mogen vanaf morgen alleen strikt noodzakelijke voertuigen in het centrum de straat op. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpdiensten en toeleveranciers van ziekenhuizen en winkels.

De uitbraak van het nieuwe coronavirus valt samen met het Chinese Nieuwjaar, dat dit weekend wordt gevierd. Normaal gesproken een reden voor Chinezen om familie op te zoeken en eropuit te gaan, maar nu zijn veel attracties, tempels en horecagelegenheden gesloten. Officiële nieuwjaarsfestiviteiten zijn door de autoriteiten afgelast.

Dat geldt ook voor Hongkong. Bestuurder Carrie Lam heeft meer noodmaatregelen afgekondigd. Zo blijven de scholen tot half februari dicht. In de stadstaat is het virus bij vijf patiënten vastgesteld en van meer dan honderd mensen is het vermoeden dat ze het hebben.

Virus ook in Frankrijk

Gisteren werd de ziekte voor het eerst in Europa vastgesteld, bij drie mensen in Frankrijk die onlangs in China waren geweest. Twee patiënten liggen geïsoleerd in het ziekenhuis in Parijs en een in Bordeaux. Een veronderstelde link met Nederland is door het RIVM ontkracht. Ook Australië en Maleisië melden de eerste corona-patiënten.

Over het nieuwe coronavirus is nog veel onbekend, bijvoorbeeld hoe gevaarlijk het precies is en hoe makkelijk het zich verspreidt van mens tot mens. Patiënten hebben koorts en zijn kortademig. Sommigen krijgen een longontsteking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het nog geen wereldwijde bedreiging voor de gezondheid.


25-1-2020 07:00

Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om klimaatverandering tegen te gaan, gaat niet snel genoeg. Daarom zoeken wetenschappers dringend naar andere manieren om CO2 uit de lucht te halen en de opwarming van de aarde te vertragen of te stoppen. Zo'n andere manier zou het uitstrooien van fijngemalen gesteente in de oceanen kunnen zijn.

De oceanen hebben nu al een zeer grote rol bij het beperken van de opwarming van de aarde. Het overgrote deel van de opwarming wordt opgenomen door zeewater. Oceanen waren vorig jaar warmer dan ooit gemeten, bleek vorige week.

Oceanen hebben sinds het begin van het industriële tijdperk een derde van het uitgestoten broeikasgas CO2 opgenomen. Dit natuurlijke opnameproces kan door het uitstrooien van steengruis mogelijk worden versneld, denken wetenschappers. In veel gesteenten zit namelijk het mineraal olivijn. Als dat verweert, ontstaat een chemisch proces waarbij CO2 wordt verbruikt.

Het juiste moment

"Waar we naar kijken is: hoe kun je de oceanen 'overhalen' om nog meer CO2 op te nemen", zegt Gert Jan Reichart, onderzoeker bij het Nederlands Insituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). "En kun je dat op zo'n manier doen dat het ook gunstig is voor het zeeleven. Want je wilt natuurlijk niet allerlei verschuivingen veroorzaken die vervolgens weer een negatief effect hebben op alles wat leeft in de oceanen."

De gedachte dat het uitstrooien van olivijn het klimaat kan helpen, is niet nieuw. In Nederland wordt er al jaren kleinschalig onderzoek naar gedaan. De reden dat dit nu wordt opgeschaald, heeft alles te maken met de toegenomen maatschappelijke aandacht voor klimaatverandering.

"De urgentie van het klimaatprobleem is toegenomen", zegt Jasper Griffioen van TNO en de Universiteit Utrecht. "De afgelopen jaren is er veel over gepraat, maar er zijn toch maar weinig maatregelen genomen. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs zijn de samenleving en de politiek er veel meer van doordrongen dat er echt maatregelen moeten komen. Daarom is het nu een beter moment."

Het onderzoek naar het effect van het uitstrooien van steengruis is opgenomen in een voorstel voor onderzoek naar de rol van oceanen bij de klimaatverandering. TNO, Deltares, Boskalis, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en verschillende universiteiten werken daarbij samen. Het voorstel wordt komende week ingediend bij NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Als het wordt goedgekeurd en als de methode succesvol blijkt, moeten er nog veel problemen worden opgelost. Waar haal je het gesteente vandaan? Hoeveel stenen en steengruis heb je nodig?

En hoe zorg je dat je bij het winnen, vermalen en transporteren van stenen zo weinig mogelijk energie verbruikt. Waar in de oceanen kan je het steengruis het beste uitstrooien?

Het gevaar van nikkel

"En er is nog een ander probleem", zegt Jos Vink van Deltares, niet betrokken bij dit project, maar wel bezig met ander onderzoek naar de risico's van olivijn. "We weten bijvoorbeeld dat er ook nikkel in zit. Als je nikkel in grote hoeveelheden binnenkrijgt, is het giftig. Dat effect treedt misschien niet snel op, maar voordat je olivijn op grote schaal uitstrooit in de zee, moet je wel zeker weten wat de gevolgen zijn. Want als het effect heeft op een algje, dan heeft het ook effect op een kreeftje en dan op een vis en daarna op de mens."

Toch denkt ook Vink dat het vergruizen van gesteenten een van de manieren kan zijn om actief CO2 uit de atmosfeer te halen, net als de opslag van CO2 in de grond en het planten van extra bomen.

Zeker dat laatste heeft op de langere termijn onvoldoende effect, denkt Gert Jan Reichart. "Voor de korte termijn kan je dat wel gebruiken, om een klein beetje CO2-uitstoot op te nemen. Als je op de lange termijn iets wilt doen aan het broeikaseffect, dan zullen we gesteente moeten fijnmalen op heel grote schaal."

Een ding is zeker, zeggen de onderzoekers: als de techniek succesvol blijkt, zal het over de hele wereld moeten worden toegepast. Griffioen: "Dat kan Nederland niet alleen, dat moet in internationaal verband."


25-1-2020 06:46

Nederlanders maken gemiddeld ruim anderhalf uur per dag gebruik van sociale media en het aantal gebruikers neemt toe. Het populairst zijn WhatsApp, YouTube en Facebook. Onderzoeksbureau Newcom trekt die conclusie op basis van 7000 respondenten.

Jongeren tussen de 15 en 19 jaar zitten dagelijks het langst op sociale media: gemiddeld twee uur en ruim twintig minuten.

Over de hele linie wordt meer tijd aan sociale media besteed. Van de tien onderzochte platforms hebben er acht meer dagelijkse gebruikers. Met name Instagram en YouTube groeien hard. Het negende platform is nieuwkomer TikTok, dat voor het eerst is meegenomen en vooral populair is onder kinderen. Alleen Pinterest incasseert een afname van 2 procent.

Hieronder zie je de aantallen gebruikers per platform:

Een jaar geleden bleek uit eenzelfde soort onderzoek dat Facebook vanwege privacyschandalen 640.000 gebruikers was kwijtgeraakt. Neil van der Veer van Newcom voorspelde toen dat die ontwikkeling zich zou doorzetten. "Mijn hypothese is niet uitgekomen", zegt hij nu.

In een jaar zonder grote schandalen is het aantal gebruikers van Facebook weer licht toegenomen, behalve onder jongeren. "Het vertrouwen had onder alle leeftijden een knauw gekregen", zegt Van der Veer, "maar je ziet nu dat als er geen nieuwe grote incidenten zijn, dat we het dan weer accepteren."

Newcom heeft ook stellingen over privacy, nepnieuws en het doorverkopen van gegevens aan de respondenten voorgelegd. Ook mensen die zich over deze punten zorgen maken, besteden ruim anderhalf uur per dag aan sociale media.


25-1-2020 06:36

Steeds minder getuigen kunnen vertellen over de verschrikkingen die zij in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau hebben gezien en doorstaan. Maandag is het 75 jaar geleden dat het kamp in Polen werd bevrijd. Een groot conserveringsproject moet nu gebouwen en spullen beschermen tegen aftakeling. Een minutieus en emotioneel karwei.

"We kunnen de tijd niet stil zetten. Op een gegeven moment zullen de getuigen van deze geschiedenis niet langer meer onder ons zijn. We moeten er dus voor zorgen dat de herinnering aan Auschwitz, aan wat hier is gebeurd, nooit verloren gaat", zegt Lukas Lipinski van de stichting Auschwitz-Birkenau. Ruim 1 miljoen joden en andere gevangenen werden in het kamp door de nazi's vermoord. "Als de laatste getuigen zijn overleden, is het deze plek die hun verhaal moet vertellen."

Achtergebleven bezittingen

Daarom wordt de conservering van de gebouwen in het kamp en de spullen die er achter bleven steeds belangrijker. Het gaat om honderdduizenden items: koffers die door de nazi's meteen bij aankomst werden afgepakt en leeggeroofd, grote stapels schoenen en kleren die de gevangenen moesten uitdoen voor ze de gaskamer ingingen, duizenden kilo's haar die werden afgeschoren. Ook van Nederlandse gevangenen zijn er spullen achtergebleven. Onder meer de koffer van Ingrid de Vries en Rebecca Scheffer Huisman staan op de rol om geconserveerd te worden.

Maak niet de fout om het een restauratieproject te noemen. Lipinski corrigeert het meerdere keren, want dat zou betekenen dat het item wordt opgelapt. En dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling. "We willen het precies in de staat houden waarin we het in 1945 aantroffen." En dat is al moeilijk genoeg. De meeste spullen komen uit het begin van de twintigste eeuw, onder meer de zuurgraad verandert met de tijd. Sommige dingen, zoals het afgeschoren haar, blijken heel moeilijk te behouden.

In een van de paviljoenen in kamp I is een team van 20 conservatoren constant aan het werk. Met kwastjes, wattenstaafjes, mesjes gaan ze de koffers, brillen, gestreepte pakken die de gevangenen aan moesten te lijf. De aanpak is bijna teder te noemen. Conservator Andrzej Jastrzebiowksi: "We zien niet alleen het voorwerp, maar ook de persoon erachter."

De gemiddelde conservatie van een koffer duurt 2 tot 5 weken, vertelt Lipinski: "Een koffer bestaat uit heel veel verschillende materialen: karton, metaal, papier, dat moet je allemaal anders behandelen."

Zo doen de conservatoren dat:

Soms worden er in het conserveringslab nog nieuwe ontdekkingen gedaan. "We gebruiken computerprogramma's met speciale filters en daarmee komen er soms alsnog namen tevoorschijn. Of persoonlijke items, verborgen in koffers. Zoals brieven en notities."

Hierdoor worden er nu soms nog slachtoffers van Auschwitz geïdentificeerd. Dat is waar conservator Jastrzebiowksi voldoening uit haalt: "Al deze mensen zijn verdwenen. De bedoeling was dat ze vergeten zouden worden. Dus als het ons lukt om een persoon weer uit het duister te tillen, ook als is het maar een vaag spoor, dat is waar we het voor doen."

Een terugblik op de gruwelijkheden van Auschwitz:


25-1-2020 05:10

Bij een brand in een appartementencomplex in Vaals zijn vijf mensen gewond geraakt. Twee personen zijn met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht, drie personen met ademhalingsproblemen konden ter plekke worden behandeld. De brandweer heeft met een hoogwerker mensen van een balkon gered.

De brand brak aan het einde van de avond uit op de derde etage. De oorzaak is onbekend. De politie houdt rekening met brandstichting. In verband met het onderzoek is een verdachte aangehouden.

Een groot deel van het complex moest worden ontruimd. Zo'n twintig bewoners werden opgevangen in een naburig hotel.


25-1-2020 04:08

De eerste fase van de impeachmentzaak in de Senaat tegen president Trump is afgerond. De Democratische aanklagers hebben hun argumenten uiteengezet, later vandaag komt de verdediging van de president aan het woord.

Democratisch Afgevaardigde Schiff, die de rol van aanklager in het proces heeft, pleitte er in zijn slotwoord voor nog meer getuigen op te roepen. "Geef Amerika een rechtvaardig proces", betoogde hij. "We hebben het hier niet over een parkeerboete, dit proces gaat niet over een winkeldiefstal."

Nieuwe getuigen, zoals bijvoorbeeld voormalig veiligheidsadviseur Bolton, zouden meer kunnen vertellen over Trumps beweegredenen om steun aan Oekraïne achter te houden. Volgens de Democraten was dat machtsmisbruik voor politiek gewin.

Overlopen

Veel Republikeinen hebben geen behoefte aan extra getuigen. Alleen als de Democraten erin slagen om vier van hen over te laten lopen, mogen zij nieuwe getuigen oproepen.

De Democraten kregen drie dagen om de Republikeinen van hun standpunt te overtuigen. Het Congreslid Nadler was daarbij het meest uitgesproken in zijn kritiek op Trump: hij noemde de president een dictator die moet worden verwijderd.

"Hij wil alle macht. Hij respecteert het Congres niet. Alleen zijn wil telt", stelde Nadler. "Dit kan zo niet. Het is nog een reden waarom we hem moeten afzetten."

Trumps advocaat Jay Sekulow betoogde in de wandelgangen dat de Democraten Trump willen pootje haken voor de verkiezingen, eind dit jaar. "Ze proberen de president van het stembiljet te krijgen. Ze vertrouwen de keuze van het Amerikaanse volk niet."


25-1-2020 02:24

Het nieuwe logo van de door president Trump opgerichte Space Force doet sciencefictionfans denken aan Star Trek. Het embleem lijkt namelijk sprekend op dat van de United Federation of Planets uit de tv-serie.

Bij beide logo's staat een grijs, driehoekig symbool centraal op een donkerblauwe achtergrond met sterren. "Uhm, hier willen we royalty's voor hebben", twitterde acteur George Takei, die luitenant Sulu speelt in de sciencefiction-reeks.

De acteur, een uitgesproken criticus van de president, stelde meteen een alternatief voor: het symbool voor het kwaadaardige Keizerrijk uit Star Wars.

De Amerikaanse luchtmacht, waar de nieuwe defensietak onder valt, merkt op dat het al sinds 1942 gebruikmaakt van het delta-symbool; decennia langer dus dan Star Trek oud is. Volgens een woordvoerder heeft president Trump persoonlijk een keuze gemaakt uit verschillende voorstellen.

Het is niet de eerste keer dat de Space Force doelwit van spot op Twitter is. Toen eerder deze maand de uniformen voor de ruimtesoldaten werden gepresenteerd, verbaasden twitteraars zich erover dat er gekozen was voor een groene camouflageprint. Totaal nutteloos in de ruimte, was het oordeel.

Ook hier had Defensie een logische verklaring: leden van Space Force gaan namelijk helemaal niet de ruimte in. Omdat ze op aarde samenwerken met collega's van andere takken van de strijdkrachten, is er gekozen hun een soortgelijk uniform te geven.


25-1-2020 02:23

In Mali zijn drie Belgische militairen gewond geraakt door een bermbom. Alle drie zijn buiten levensgevaar.

Een van de gewonden moest worden overgebracht naar een Frans ziekenhuis in Goa, om aan zijn voeten te worden behandeld. De andere twee konden ter plekke worden behandeld; van hen heeft één een arm gebroken.

In Mali zijn momenteel honderd Belgische militairen gestationeerd. De meeste werken voor de VN-vredesmissie Minusma, die de rust in het land moet terugbrengen na een burgeroorlog.

Tot vorig jaar waren er ook Nederlandse militairen in het land gelegerd. De laatste Nederlanders werden afgelopen mei teruggehaald na een missie van vijf jaar.


25-1-2020 01:11

Een Nederlandse Trumpaanhanger klaagt een Republikeins politicus aan na aantijgingen van spionage. Congreskandidaat Robert Hyde beweerde dat Anthony de Caluwé hem informatie over de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne had gestuurd.

Het relletje is een bijzaak in de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president, die draait om contacten in Oekraïne. Medestanders van Trump verstuurden berichten die erop duiden dat de kritische ambassadeur in dat land, Yovanovitch, werd gevolgd.

Toen de berichten door het impeachmentonderzoek openbaar werden, betoogde Hyde dat De Caluwé erop had aangedrongen zijn boodschappen door te sturen naar het team van Trump. De twee zouden in contact met elkaar zijn gekomen toen De Caluwé reageerde op een Facebookbericht van Hyde over Yovanovitch.

'Grap'

De Caluwé zegt dat het om een grap ging en dat hij nooit heeft gevraagd de berichten door te sturen. Omdat hij naar eigen zeggen reputatieschade heeft opgelopen, wil hij zeker 30.000 dollar schadevergoeding wegens smaad en laster, meldt de zender NBC.

In een reactie zegt Hyde dat hij van plan is zelf De Caluwé aan te klagen, voor 1,5 miljoen dollar. Hij houdt eveneens vol dat het om een uit de hand te gelopen grap ging, niet om daadwerkelijke spionage.

Oekraïne is inmiddels een onderzoek begonnen om te kijken of de ambassadeur inderdaad werd gevolgd. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt wat waar is.


25-1-2020 00:35

In de rechtszaak tegen Harvey Weinstein heeft actrice Rosie Perez getuigd dat ze in de jaren 90 van collega Annabella Sciorra hoorde dat de producent haar had verkracht. Sciorra deed gisteren haar verhaal in de rechtbank in New York.

Perez vertelde dat Sciorra haar enige tijd na de verkrachting in vertrouwen nam. "Er is volgens mij iets ergs gebeurd", zou Sciorra aan de telefoon hebben gezegd. "Ik denk dat ik ben verkracht."

Gisteren getuigde Sciorra dat Weinstein haar overweldigde in haar woning na een avond uit. Ze zei dat ze niet kon terugvechten omdat Weinstein haar beet had en ze zo overvallen was dat haar lichaam niet functioneerde.

'Hij maakt me kapot'

Tegen Perez wilde Sciorra aanvankelijk niet zeggen wie ze van het misbruik beschuldigde. Pas toen Perez enige maanden later hoorde dat Weinstein Sciorra achtervolgde, legde ze naar eigen zeggen het verband.

"Ga alsjeblieft naar de politie", raadde Perez haar aan, maar Sciorra antwoordde: "Dat kan ik niet, want dan maakt hij me kapot".

Op vragen van Weinsteins advocaten waarom Perez niet zelf naar de politie stapte, zei ze dat ze de keuze van Sciorra wilde respecteren.

#MeToo

De onthullingen over Weinstein, die door zo'n tachtig vrouwen wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag, brachten de #MeToo-beweging op gang. Hij staat momenteel terecht voor de verkrachting van twee jonge vrouwen.

De zaak van Sciorra kon niet worden vervolgd, omdat de feiten zijn verjaard. Ze mocht van de rechter wel haar verhaal doen omdat eerdere gevallen kunnen duiden op een patroon van seksueel geweld.

Weinstein houdt vol onschuldig te zijn. Volgens hem was de seks in alle gevallen met wederzijdse instemming.


24-1-2020 22:51

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) heeft 70 miljoen dollar nodig om een enorme sprinkhanenplaag aan te pakken die Oost-Afrika al sinds december teistert.

Kenia noemt het de ergste sprinkhanenplaag in 70 jaar. De plaag van woestijnsprinkhanen, die worden beschouwd als de gevaarlijkste sprinkhanensoort, heeft eerder ook delen van Somalië en Ethiopië getroffen. Honderdduizenden hectaren aan gewassen zijn verloren gegaan, zegt de FAO.

Boeren in het gebied zitten met de handen in het haar:

Volgens de FAO komt de voedselzekerheid in gevaar en dreigt de zwerm zich te verspreiden naar andere landen in de regio, zoals Zuid-Sudan en Oeganda. Daarom wil de VN-organisatie een collectieve aanpak om de crisis het hoofd te bieden.

Honderden miljoenen

De zwermen die bestaan uit waarschijnlijk honderden miljoenen woestijnsprinkhanen, kunnen zich per dag zo'n 150 kilometer verplaatsen en verwoesten daarbij alle gewassen die ze tegenkomen.

De enige manier om ze te bestrijden is volgens de FAO vanuit de lucht. Daarvoor heeft de organisatie 70 miljoen dollar nodig. Een deel van dat geld is ook bestemd voor hulp aan de boeren die getroffen zijn door de sprinkhanenplaag.


24-1-2020 22:20

In Frankrijk zijn drie mensen die het nieuwe Coronavirus hebben. Er waren berichten dat een van hen in Nederland is geweest, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat dat niet is gebeurd. Hoe dan ook: het virus heeft Europa bereikt. Kan het zich ook in Nederland verspreiden?

Volgens het RIVM is de kans daarop klein, omdat het virus niet heel besmettelijk lijkt te zijn. "Dit verandert de situatie niet", zegt Harald Wychgel van het RIVM. "Dit is niet onverwacht. We wisten dat dit kon gebeuren en zijn er op voorbereid. Het ligt in de lijn der verwachtingen."

Ook viroloog Byron Martina van het Erasmus MC is niet verbaasd. "De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vandaag al gezegd dat deze epidemie een internationaal gezondheidsprobleem is, dus dan is het niet verbazingwekkend dat het nu in Frankrijk opduikt." Hij verwacht dat het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding nu snel met een advies zal komen.

Reizigers

Toch is het volgens het RIVM wel mogelijk dat het nieuwe coronavirus via reizigers ook in Nederland opduikt. Dan is het zaak om dat zo snel mogelijk op te merken en te zorgen dat het virus zich niet of nauwelijks kan verspreiden. "Daar zijn protocollen voor. Dan wordt die persoon in quarantaine geplaatst, en wordt er contactonderzoek verricht."

Artsen, laboratoria en GGD'en werken samen om uitbraken van infectieziekten te bestrijden. Ze houden elkaar op de hoogte over van de laatste ontwikkelingen en over wat ze moeten doen als iemand besmet is geraakt met het nieuwe virus. Ook beschikken ze over goede laboratoriumtesten waarmee het virus kan worden aangetoond.


24-1-2020 20:33

"De achterste houdt de voorste vast, we sprinten naar de baseline, omwisselen, en weer terug!", roept de trainer tegen een groep rolstoelbasketballers. "Wie het laatste is... die mag nog een keer." In duo's rollen de sporters naar de overkant van de zaal van het Friendship Sports Centre net buiten de ring bij Amsterdam-Noord.

Deelnemers aan de Invictus Games, het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen dat in mei in Den Haag wordt gehouden, sporten vandaag voor het eerst samen met andere gewonde (oud-)militairen. Defensie organiseert de training om te benadrukken hoe belangrijk sport is en wat dat kan betekenen voor (oud-)militairen met een beperking.

Sommigen missen een of twee benen, anderen zijn gedeeltelijk verlamd. Sommigen hebben wel driedubbel pech gehad. Maar de meesten zijn zeer goed gestemd en bijzonder positief.

Bij Jacco van der Klift (46) sloeg het noodlot toe in Afghanistan, eind 2013. Niet door een aanslag, niet door een bermbom, maar door een bacterie uit de keuken. Zijn endeldarm ging kapot en zijn spieren en gewrichten werden aangetast. Hij kan daardoor moeilijk lopen, vertelt hij zittend, omdat ook staan niet makkelijk gaat. Daarnaast heeft hij psychische klachten. "Ik voel me onveilig in kleine kamers en in ruimtes zonder ramen en heb een kort lontje."

Als handboogschieter meedoen aan de Invictus Games is een lichtpuntje voor de oud-luitenant, die met 'militair invaliditeitspensioen' is. Wekelijks trainen met teamgenoten doet hem goed. "Je hebt aan een half woord genoeg. Je hoeft niet uit te leggen dat je onrustig wordt omdat je een aanslag hebt meegemaakt of omdat je je herinnert dat er werd geschoten."

Luitenant-generaal Martin Wijnen van de Landmacht, zelf niet gewond geraakt, vindt de gewonde sporters "heel inspirerend". "Als ik me een keer zielig voel, bedenk ik dat mij nog nooit echt iets heeft tegengezeten", zegt hij. "Dan denk ik 'wat loop je nou te mekkeren? Voorwaarts!'. Het is erg mooi om te zien hoe stoer ze waren, hoe klein ze werden en hoe ze weer groeiden."

Ook de hoogste militair van Nederland, luitenant-admiraal Rob Bauer, deed mee aan een wedstrijdje rolstoelbasketbal en hij sprak de ongeveer 50 deelnemers in de sporthal toe. "Het is heel lastig om na tegenslag en trauma opnieuw je leven vorm te geven en weer houvast te vinden. Sport kan daar een hele goede rol in spelen."

Mireille Riesenbeck (42) is een van de veteranen die zichzelf herpakt heeft en zich richt op wat ze wel kan. Haar rechterarm raakte verlamd, niet eens door haar werk, maar door een overdosis straling bij de kankerbehandeling. Binnenkort wordt haar arm geamputeerd. "Ik wilde graag boogschieten, maar ging ervan uit dat dat er voor mij niet in zat."

Totdat op een veteranendag iemand haar vroeg waarom dat niet zou kunnen met één arm. Met haar mond trekt ze geconcentreerd de pees naar achter, terwijl ze met haar linkerarm de boog richt. "Het ging niet slecht, maar hij had er in gemoeten en niet erover", zegt ze lachend. Riesenbeck zou graag een keer aan de Invictus Games meedoen, maar houdt het voorlopig nog op trainen en herstellen.

Nadat hij zich al een paar keer had aangemeld, werd Robert Konter (57) dit jaar wel geselecteerd. Bij handbiken houdt hij zijn rechterbeenprothese aan, bij zitvolleybal doet hij die af. In 1992 reed een extremist in de Sinai-woestijn met een vrachtwagen over hem heen. Naast een kapot been werkt een van zijn nieren niet meer, waardoor hij veel eiwitten verliest en weinig energie heeft.

Vanwege zijn handicap moest Konter stoppen als beroepsofficier. "Mijn carrière was voorbij. Dat doet pijn, tot op de dag van vandaag. Ik ben militair in hart en nieren en dat blijf ik ook." Maar aan oefeningen en missies zal hij niet meer meedoen. Hij doet nog parttime bureauwerk. "Niks bijzonders, niks spectaculairs."

Maar verslagen is hij allerminst. "Ik wil laten zien dat ongeacht mijn leeftijd en wat ik allemaal heb meegemaakt, dat ik onoverwinnelijk ben. En met de hulp van mijn vrouw en twee kinderen voel ik me eigenlijk al onoverwinnelijk."