Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

24-6-2021 21:09

Twee Zuid-Afrikaanse broers, oprichters van een handelsplatform voor cryptomunten zijn, met meer dan 2 miljard euro aan bitcoins, verdwenen. Als ze het geld hebben gestolen zou het om de grootste diefstal van cryptomunten ooit gaan, schrijft persbureau Bloomberg News.

In totaal worden er 69.000 bitcoins vermist. De waarde staat nu op iets meer dan 29.000 euro per bitcoin.

Op het handelsplatform van de broers, Africrypt, konden beleggers investeren in de cryptomunt. Hun klanten hadden in april in de gaten dat er iets mis was. Volgens de broers was het bedrijf slachtoffer geworden van een hack. Ze vroegen de beleggers om niets tegen de autoriteiten te zeggen, want dit zou het terugvinden van de bitcoins in de weg zitten.

'Onmiddellijk achterdochtig'

Enkele beleggers vertrouwden de broers niet en besloten een advocatenkantoor in de arm te nemen. "We waren onmiddellijk achterdochtig", zei dat advocatenkantoor. "Bovendien verloren de medewerkers van Africrypt zeven dagen voor de vermeende hack toegang tot het systeem."

De broers zijn sindsdien spoorloos: telefoontjes gaan meteen naar voicemail, de website van het handelsplatform ligt plat en ook de bitcoins zijn door middel van zogenoemde 'mixers' onvindbaar. Een mixer brengt bitcoins van allerlei gebruikers in één grote pot samen. Die worden met nieuwe transacties weer onder de oorspronkelijke eigenaars verdeeld. Op die manier is de herkomst veel moeilijker te traceren.

Een formeel onderzoek van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten zou lastig zijn; cryptomunten zijn geen officiële valuta. Volgens Bloomberg zou dit incident een nieuwe stimulans kunnen zijn voor meer toezicht op de markt van cryptohandel.


24-6-2021 21:01

Minister De Jonge denkt dat het verstandig is als jongeren tussen de 12 en 17 jaar ook een coronaprik kunnen krijgen. Deze groep kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van een vierde coronagolf in de herfst, zei de demissionair minister in een debat. "Dan heb je een kleine opleving en geen ziekenhuisopnames."

Het vaccineren van minderjarigen is een gevoelig onderwerp, ook in de Tweede Kamer. De PVV, Denk en de Groep-Van Haga zijn bijvoorbeeld pertinent tegen het vaccineren van deze jongeren. Ze worden zelf nauwelijks ziek en zouden dan zichzelf laten vaccineren om het risico bij anderen te verkleinen. PVV-leider Wilders sprak van koehandel met kinderen. "Doe het niet, kinderen willen hun vrijheid", zei hij.

Na de zomer

De Jonge heeft onder meer vanwege de medisch-ethische dilemma's advies gevraagd van de Gezondheidsraad. Mogelijk komt dat advies op korte termijn.

De minister benadrukte in het debat het belang van de tienervaccinaties. Volgens hem scheelt het 15 procent op de R-waarde, die niet boven de 1 mag komen. "Dat is van zo'n wezenlijke betekenis. Daar kun je niet aan voorbij wandelen." Ook wees de minister erop dat hiermee schooluitval voorkomen kan worden. "Want als een iemand in de klas is besmet, moet iedereen naar huis."

Het standpunt van de minister nu is dan ook duidelijk. "Als je het me nu vraagt; zeg ik: gewoon doen." Hij voegde er wel aan toe dat hij het advies van de Gezondheidsraad moet afwachten. "We weten dat er veel gevoeligheden zijn." Met huiverige ouders moeten ook intensieve gesprekken worden gevoerd.


24-6-2021 20:35

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een noodverordening om complotdenkers te weren van de begraafplaats in Bodegraven met een maand verlengd. Met de maatregel wil het college voorkomen dat de grafrust wordt geschonden.

De noodverordening werd in maart ingesteld nadat aanhangers van de complotdenkers tientallen boeketten en briefjes hadden neergelegd bij kindergraven op de gemeentelijke begraafplaats. Complotdenkers geloven dat de kinderen in de jaren 80 op satanische wijze zijn vermoord.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk dat de noodverordening effectief is gebleken. Een verlenging is volgens hem nodig om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen.

Centrale plek

"Door de noodverordening konden aanhangers van complottheorieën geweerd worden en hebben op de begraafplaats geen nieuwe ongeregeldheden plaatsgevonden", schrijft de burgemeester. "Wel zijn er op andere locaties binnen de gemeente bloemen, kaarten en folders neergelegd en is er graffiti gespoten. Ook de aantijgingen, verwensingen en oproepen op sociale media gaan nog steeds door."

Volgens de burgemeester is het waarschijnlijk dat de begraafplaats weer een centrale plek wordt van acties als de noodverordening afloopt. "Hierdoor ontstaat de vrees dat dit opnieuw zal leiden tot ongeregeldheden op of rond de begraafplaats."

De gemeenteraad heeft ingestemd met het verlengen van de noodverordening tot 30 juli. In de noodverordening staat dat de begraafplaats alleen bezocht mag worden door eerste-, tweede- en derdegraads familieleden van een overleden persoon, meldt Omroep West. Bezoekers moeten zich vooraf aanmelden en er geldt een legitimatieplicht. Alleen voor het bijwonen van een begrafenis wordt een uitzondering gemaakt.

Opruiing en bedreiging

De gemeente voert een rechtszaak tegen drie complotdenkers die beweren dat er in de gemeente 'satanisch-rituele kindermoorden' zijn gepleegd in de jaren 80.

Een van deze drie, Wouter R., werd door de politierechter deze week veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor het maken van opruiende en bedreigende filmpjes gericht tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel en de advocaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Tegen R. was negen maanden onvoorwaardelijk geëist.


24-6-2021 20:07

Rudy Giuliani, de voormalige advocaat van oud-president Trump, mag in de staat New York niet meer opereren als advocaat. De maatregel is opgelegd omdat hij volgens een rechtbank valse verklaringen heeft afgelegd bij zijn pogingen om Trumps nederlaag bij de presidentsverkiezingen ongedaan te maken.

Volgens de rechtbank wordt het land nog altijd verscheurd door de valse claim dat er op grote schaal is gefraudeerd bij de verkiezingen van november 2020. Door continu twijfel te zaaien met leugens wordt het vertrouwen in de regering en de samenleving geschaad, luidt het oordeel.

Giuliani's advocaat noemt het ongehoord dat de maatregel is opgelegd zonder weerwoord van zijn cliënt, die tevens voormalig burgemeester van New York is. Giuliani had het onderzoek eerder een aanval op de vrijheid van meningsuiting genoemd; hij zou in elk geval niet doelbewust valse claims hebben gedaan.

'Geen snipper bewijs'

De rechtbank was niet onder de indruk en wees erop dat Giuliani in Pennsylvania bijvoorbeeld beweerde dat overleden mensen hun stem hadden uitgebracht, zonder daarvoor "een snipper bewijs" te leveren.

Er loopt ook nog een onderzoek naar de contacten van Giuliani met Oekraïners, waarmee hij onder meer belastende informatie over de zoon van president Biden zou hebben willen verzamelen. Daarvoor werd in april een inval gedaan in het appartement en het kantoor van Giuliani.


24-6-2021 20:02

Als er een ding is waar Afghanen het over eens zijn, dan is het dat de toekomst onzeker is nu de NAVO-troepen het land verlaten. Vandaag werd stilgestaan bij het feit dat deze maand na bijna twintig jaar een einde aan de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan komt.

Maar wat gaat er gebeuren in het land? Zal er een burgeroorlog uitbreken? Zal de Taliban het land heroveren? Of komen de regeringsvertegenwoordigers toch nog via de onderhandelingstafel tot een overeenkomst met de Taliban?

Dat laatste is het meest waarschijnlijke scenario, zegt Jaap van Hierden, landenhoofd van de hulporganisatie Cordaid in Kabul. Maar hij verwacht dat daar wel een periode van intensieve gevechten aan vooraf zal gaan. Dat kan leiden tot demoralisatie onder Afghanen, waarschuwt hij. "Het is heel belangrijk dat de Afghanen niet het gevoel krijgen dat de internationale gemeenschap hen in de steek laat."

Van Hierden vindt het daarom onverstandig dat Australië vanwege de onzekere situatie de ambassade in Kabul gaat sluiten. "Als we de Afghanen het idee geven dat we wegrennen, dan zullen zij hetzelfde doen. En juist de meest bekwame en opgeleide mensen zullen het land verlaten."

Democratie en gendergelijkheid

In november kondigden zeventig landen, waaronder Nederland, 12 miljard dollar aan hulpgeld aan voor de komende vier jaar. Daarbij werd echter wel gezegd dat het geld afhangt van Afghaanse toewijding aan bijvoorbeeld democratie en gendergelijkheid.

Van Hierden noemt deze eis 'begrijpelijk'. Maar hij benadrukt dat het wel belangrijk is om hulp te blijven bieden, ongeacht wie er aan de macht komt de komende jaren. "Als je moeite hebt met de ideologie van de machthebbers, kijk dan wie je wél kunt vertrouwen voor samenwerking. In Afghanistan bestaat een heel sterk en betrouwbaar maatschappelijk middenveld."

Cordaid werkt bijvoorbeeld aan de verbetering van vrouwenrechten in gebieden waar de Taliban de afgelopen jaren de macht hebben heroverd.

"Dat doen we via de gemeenschap en lokale partners. Om ergens te werken moet je sowieso altijd geaccepteerd worden door lokale leiders, zoals religieuze leiders. Als er een conflict ontstaat met Taliban-leiders, dan wordt dit opgelost door coördinatie met VN-organisaties in Kabul. Dat gaat goed tot nu toe."

Zo werd een 'sharia toolkit' geschreven, waarin koranteksten staan die gelijke rechten voor vrouwen beschrijven. "We proberen religieuze leiders en conservatieve Afghanen te begrijpen, en de mensen te helpen met materialen om voor de lange termijn discussies met elkaar aan te gaan."

Is Afghanistan klaar voor gevechten?

In het hele land werden de afgelopen jaren districten veroverd door de Taliban. En sinds Biden het vertrek van de troepen aankondigde, is het vechten nog intensiever geworden.

Niet iedereen is er van overtuigd dat de Afghaanse veiligheidstroepen in hun eentje klaar zijn voor deze gevechten. "Dit heeft bijgedragen aan de re-mobilisatie van lokale milities", zegt Ali Adili, onderzoeker bij de denktank Afghanistan Analyst Network in Kabul.

Talloze voormalige 'warlords' poseren de laatste tijd op sociale media hun eigen legertjes mannen met geweren, zegt Adili. Ze roepen mensen in hun gebied op zich samen te verzetten tegen de Taliban. Maar deze 'warlords' vochten in de jaren 90 niet alleen tegen de Taliban, maar vaak ook tegen elkaar.

"Hoe deze nieuwe dynamiek zich precies gaat ontwikkelen moet nog blijken", zegt Adili. "Het kan leiden tot etnische conflicten." Maar hij ziet ook een mogelijke positieve uitkomst. "Als ze samen effectief de Taliban kunnen terugduwen, wat de overheidstroepen tot nu toe niet is gelukt, dan kan deze mobilisatie ook vredesbesprekingen stimuleren."

Een volledige overname van de Taliban ziet Adili niet gebeuren. "Zelfs als ze wat districten overnemen denk ik niet dat het standhoudt, en dat verzet in een nieuwe vorm zal plaatsvinden. De maatschappelijke veranderingen in de afgelopen twintig jaar zijn aanzienlijk en op sommige plekken is die verandering onomkeerbaar."

Als voorbeeld noemt hij meisjes die nu naar school worden gestuurd. "In het verleden zouden veel mensen hun dochters niet naar school sturen. Nu zie je dat zelfs oudere mannen in afgelegen districten hun dochters of kleindochters naar school brengen. Dat is een radicale verandering."

Adili gelooft dan ook niet dat de Taliban veel steun onder de bevolking hebben. "Dat is heel moeilijk te zeggen, omdat angst een belangrijke factor is."

Ook Van Hierden gelooft niet dat het de ideologie van de Taliban is dat de strijders aantrekt. "Er is veel werkloosheid, en dat is een van de redenen dat we nog steeds conflict zien. Als je een jongeman bent in een gebied waar de Taliban de baas zijn, dan verhuur je jezelf aan de Taliban. Zo kun je wat geld verdienen. De oorlogseconomie is nog niet vervangen door een vredeseconomie."

Toch ziet Van Hierden veel optimisme onder jongeren. "De generatie van jongeren rond de 20 en 30 jaar heeft een hele andere mentaliteit dan de generatie ervoor. Die kan niet wachten tot er vrede is, en staat te popelen wat van het land te maken. Wat dat betreft is enorme vooruitgang geboekt. Dat geeft hoop."


24-6-2021 19:59

Demissionair minister Ollongren, verantwoordelijk voor het oplossen van het woningtekort, heeft een duidelijke boodschap aan het nieuwe kabinet. Om het woningtekort op te lossen moet de verhuurdersheffing voor woningcorporaties worden afgeschaft. En de overheid moet 20 miljard euro investeren in grote nieuwbouwprojecten.

"Op de lange termijn wordt het door de heffing onmogelijk voor woningcorporaties om te investeren in nieuwe woningen", zei Ollongren in een Kamerdebat over het woningtekort. "Hun investeringsruimte wordt uitgehold."

Het nieuwe kabinet staat voor de opgave om het bouwen van 900.000 nieuwe woningen mogelijk te maken. Geld is niet de enige oplossing, bleek tijdens het Kamerdebat.

Provincies en gemeenten, waarvan de besturen ook democratisch zijn gekozen, hebben inspraak in waar en hoe nieuwe huizen worden gebouwd. Bij huizen horen ook wegen en openbaar vervoer en dat leidt plaatselijk tot problemen met de planning en met het budget.

De partijen in de Tweede Kamer erkennen dat er door de grote verschillen in het hele land geen eenvoudige oplossingen zijn. En ook in de Tweede Kamer lopen de meningen over een oplossing uiteen.

Bouwhelm

De VVD vindt dat besluiten over nieuwe wijken te lang duren, en dat de landelijke overheid de regie moet nemen. "Ik wil de minister alleen nog maar met een bouwhelm in het land zien", zei Kamerlid Koerhuis. Hij noemde de provincie Flevoland als voorbeeld. Nieuwe wijken zijn mogelijk, maar de mensen die er wonen moeten ook naar hun werk kunnen. De overheid moet helpen met wegen en openbaar vervoer, zei hij.

In Zuid-Holland kan worden gebouwd bij Valkenburg. Maar het provinciebestuur wil eerst weten of alle bestaande bebouwde terreinen wel genoeg benut worden, voordat er in een weiland wordt gebouwd. Ook daar moet de landelijke overheid ingrijpen, vindt de VVD.

"Met bouwen in het groen verdien je poen", verwoordde ChristenUnie-Kamerlid Grinwis een zorg van verschillende partijen. Als de overheid miljarden uitgeeft aan nieuwe woningen, hoe voorkom je dan dat speculanten er met de winst vandoor gaan, wil hij weten. "Hun huizen op Ibiza worden alvast gebouwd."

"Ik sprak vanmiddag Edwin Dobber", zei SP-Kamerlid Beckerman. "Hij heeft 35 jaar in de Rotterdamse haven gewerkt en nu wordt zijn huis in de Tweebosbuurt gesloopt. Arme mensen moeten oprotten, zei hij." De SP vindt dat er te weinig huizen bij komen voor mensen met een lager inkomen. "We kunnen niks zonder de mensen die daar wonen, dus alsjeblieft geen neerbuigende toon over deze wijken."

Denk-Kamerlid Van Baarle: "Mensen worden gewoon hun huis uit getrapt en gaan veel meer huur betalen." Hij wees op het VN-rapport waarin staat dat in de Tweebosbuurt mensenrechten worden geschonden.

Ollongren zei dat er gewoon verloederde wijken zijn met slechte woningen die "uit noodzaak" moet worden vervangen. Zij zal nog met een reactie komen op het VN-rapport. JA21-leider Eerdmans, voormalig wethouder in Rotterdam, stelde dat de wijkverbetering nodig is. "We hebben dat in Rotterdam in meer wijken gedaan, anders zakken die gewoon door hun hoeven."

Mensen uit andere landen

FvD en de PVV vragen zich af of het woningtekort niet kan worden opgelost door te stoppen met immigratie. FvD-Kamerlid Jansen: "Nederlandse jongeren krijgen geen huis. Die hebben moeite met het aangaan van relaties omdat ze iemand mee moeten nemen naar het huis van hun ouders. Migranten krijgen wel een huis. Willen we Nederland daarvoor helemaal volbouwen? Nog even en dan zijn we een groot industrieterrein."

De minister zei dat er inderdaad veel nieuwe woningen nodig zijn voor immigranten, maar dat dat voor een groot deel arbeidsmigranten zijn. Ollongren: "Zonder de arbeidsmigranten wordt er geen woning meer gebouwd. En in de kassen wordt helemaal niks meer geoogst. We hebben nu eenmaal een economie die afhankelijk is van arbeidsmigranten en die moeten ook ergens wonen."

De partijen die in een nieuw kabinet willen, zullen het eens moeten worden over hoe ze het woningtekort willen aanpakken. Tot die tijd krijgt demissionair minister Ollongren van alle partijen toestemming om geld te reserveren zodat de bouw op de korte termijn in ieder geval niet stil komt te liggen.


24-6-2021 19:30

Katholieke kerkgangers in het oosten van het land zijn boos omdat hun kerk dicht moet, terwijl de kerk even verderop wel open kan blijven. Dat meldt RTV Oost. Veel kerkgebouwen moeten sluiten vanwege het teruglopend aantal kerkgangers en het tekort aan geld dat daarvan het gevolg is.

Al jaren fuseren parochies verspreid over het land en dat gebeurt op verschillende manieren. Op sommige plekken worden kerkgebouwen verkocht, omdat er weinig mensen komen en het onderhoud erg duur is. Het geld gaat naar de overkoepelende parochie. Kerkgangers die geld hebben ingebracht, beslissen niet waaraan het wordt besteed.

In Overijssel zijn veel parochianen ervan overtuigd dat er plattelandskerken zijn die dicht moeten alleen om stadskerken open te houden. Dat vinden ze niet eerlijk, omdat zij vaak veel meer geld zouden inbrengen.

Volgens Johan Schintz van de geloofsgemeenschap in Schalkhaar is er door de plattelandskerken rond de Broederenkerk in Deventer veel meer ingebracht in de fusie dan door de parochianen uit de stad. Hij zegt dat bijna 90 procent van het vermogen uit de omliggende dorpskerken komt. "En dan hebben we het over enkele miljoenen", zegt Schintz.

Opbrengst inzamelactie veel hoger in dorpen

De Broederenkerk is per 1 april benoemd tot parochiekerk en blijft open. Voorheen had de kerk in Schalkhaar die functie. Schintz noemt de gang van zaken "heel bijzonder en niet te bevatten". Ook zouden de opbrengsten van de jaarlijkse geldinzamelingsactie Kerkbalans in de dorpen rond Deventer veel hoger liggen dan in de stad.

In 2010 begon de fusiegolf van de katholieke kerken in het aartsbisdom Utrecht, waaronder Overijssel valt. Herman Korenromp herinnert het zich nog goed. Hij zat destijds in het kerkbestuur van de H. Corneliusparochie in Luttenberg.

"We hebben toen eerst geïnventariseerd onder welke voorwaarden we wilden meewerken aan de fusie", stelt Korenromp. "Een van die voorwaarden was dat er transparantie moest zijn over wie wat heeft ingebracht." Maar inmiddels is niet meer duidelijk waar welk geld vandaan kwam omdat dat niet goed is vastgelegd.

Meer dan twintig kerken dicht

De komende jaren gaan in aartsbisdom Utrecht meer dan twintig kerken dicht, alleen al in Overijssel. Dat geldt ook voor die van Korenromp.

De bedoeling is dat mensen na het sluiten van hun kerk een kerk verderop bezoeken. Maar veel kerkgangers voelen er weinig voor om een andere kerk financieel te ondersteunen als hun 'eigen' kerk hun is afgenomen.

Ook in Langeveen liepen de opbrengsten uit Kerkbalans terug toen bij de geloofsgemeenschap doordrong dat Langeveen niet meer kon beschikken over eigen geld. "Terwijl dat wel in het fusiedocument beschreven is", zegt Gerard Oude Avenhuis. Hij was penningmeester van 2010 tot 2019.

Twee oud-bestuursleden van Langeveen, die destijds betrokken waren bij de fusie, willen anoniem hun verhaal doen. "De fusie die destijds werd gepresenteerd kwam op ons over als een voldongen feit. In Utrecht had men al uitgedacht hoe het zou moeten gaan. Het geeft het gevoel dat we op het verkeerde been zijn gezet en vervolgens komen we bedrogen uit."

In Langeveen is een stichting opgericht, die de kerk voor het dorp wil behouden. "We willen in gesprek blijven met het parochiebestuur", zegt Oude Avenhuis. Ook in Luttenberg en Schalkhaar willen ze blijven praten. Maar de gesprekken verlopen moeizaam, schrijft RTV Oost.

De betrokken parochiebesturen is om commentaar gevraagd. Ze hebben nog niet gereageerd.


24-6-2021 19:01

De Europese Unie heeft een nieuwe reeks sancties ingesteld tegen Wit-Rusland en indirect tegen president Loekasjenko. Ze raken onder meer de tabaks- en petroleumindustrie en de omvangrijke Wit-Russische export van potas, een grondstof voor kunstmest. De sancties volgen op een "escalatie van ernstige mensenrechtenschendingen".

Ook mogen er geen apparatuur en software meer aan het land worden verkocht die gebruikt kunnen worden om het internet- en telefoonverkeer te monitoren. Verder wordt de toegang van Wit-Rusland tot Europese financiële markten aan banden gelegd en hoeven Wit-Russische staatsbedrijven voorlopig niet te rekenen op leningen van de Europese Investeringsbank.

In een verklaring van de Europese Raad wordt gerefereerd aan de repressie van de burgerbevolking, de oppositie en de media. Ook wordt gewezen op het incident met een Ryanair-vlucht op 23 mei. Het vliegtuig, op weg van Griekenland naar Litouwen, werd door de Wit-Russische autoriteiten onder dubieuze voorwendselen gedwongen om in Minsk te landen. Aan boord was de activist en dissident Roman Protasevitsj. Hij werd van boord gehaald en zit sindsdien vast, net als zijn Russische vriendin Sofia Sapega.

De Europese Unie voerde de eerste sancties in na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen van augustus vorig jaar. Het gaat onder meer om het bevriezen van tegoeden en reisverboden. Op de sanctielijst staan 166 Wit-Russen, onder wie politici, leden uit de rechterlijke macht en mensen uit het bedrijfsleven.


24-6-2021 18:23

Een grote domper voor treinspotters in Antwerpen, waar de wereldberoemde Oriënt Express vanmiddag zou langsrijden. Een treinticket is alleen voor de allerrijksten weggelegd, dus stonden naar schatting honderden spotters op station Antwerpen-Centraal om de trein van buitenaf te bewonderen. Tevergeefs, bleek achteraf. Want de trein nam op het allerlaatste moment een andere route.

Het treinstel moest vanwege veiligheidsredenen uitwijken, zegt een woordvoerder van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS tegen de Belgische nieuwssite HLN. Het risico was te groot: de Oriënt Express zou op Antwerpen-Centraal namelijk niet stoppen of afremmen en het station was volgestroomd met belangstellenden. "We begrijpen dat iedereen de Oriënt wil zien, maar veiligheid gaat boven alles", zegt de woordvoerder. Volgens HLN waren honderden mensen naar perron 23 gekomen, waar de trein om precies 12.57 uur zou langsrazen.

De trein reed vanmiddag weg uit Amsterdam, waar treinliefhebbers meer geluk hadden: het voertuig bleef bijna twee dagen op Amsterdam CS staan, voordat het via België naar Venetië vertrok.

Ook Belgen in de omgeving van Antwerpen konden wel een glimp opvangen van de Oriënt Express:

De Oriënt Express is een van de meest luxe treinen van Europa; voor een enkeltje naar Venetië betalen reizigers 3000 euro voor de goedkoopste plaatsen. De trein ontleent de status deels aan Agatha Christies detectiveroman Moord in de Oriënt-Expres. Het boek is vier keer verfilmd; recent nog in 2017.

In 1883 reed de Oriënt Express voor de eerste keer en sindsdien veranderde de route meermaals. Vanaf dit jaar gaat de trein jaarlijks door Nederland reizen, schrijft treinreiziger.nl.


24-6-2021 18:05

Burgemeester Rozendaal van Elburg heeft een handelaar in de designerdrug 3-MMC een dwangsom opgelegd. De burgemeester maakt hierbij gebruik van de Algemene Plaatselijke Verordening, omdat 3-MMC landelijk nog niet verboden is.

Volgens Rozendaal is de handelaar meerdere keren betrapt op het verkopen van 3-MMC binnen Elburg. "Formeel valt daar niet tegen op te treden, omdat de drug nog niet op de lijst met verboden middelen staat", zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Maar via de APV kan ik wel optreden tegen overlast en tegen het creëren van een gevoel van onveiligheid."

Elke volgende keer dat de handelaar betrapt wordt op het verkopen van 3-MMC in de gemeente, moet hij een boete van 5000 euro betalen.

Totaalverbod

3-MMC is kort voor 3-methylmethcathinone, een zogenoemde nieuwe psychoactieve stof. Het is een middel dat zo werd ontworpen dat het net niet illegaal was. Het demissionaire kabinet heeft inmiddels aangekondigd de drug wel te verbieden, maar dat zal pas in het najaar gebeuren.

Daarom heeft de burgemeester nu een andere oplossing bedacht. "Tegen de drugs kan de politie niets doen, maar door de verkoop creëert deze handelaar wel een gevoel van onveiligheid binnen onze gemeente. Dat willen wij niet hebben, dus elke keer dat we de handelaar nu betrappen, schrijven we een boete uit."

Rozendaal geeft toe dat het niet de beste oplossing is. Hij reisde een paar weken geleden nog samen met burgemeester Haseloop van Oldebroek af naar Den Haag, om namens burgemeesters uit Oost-Nederland te pleiten voor een snelle wet tegen designerdrugs.

"Het liefst hebben we dat niet alleen 3-MMC, maar ook alle werkzame bestanddelen in drugs verboden worden. Dan kunnen we niet verrast worden door een nieuw ontworpen drug, waarbij het een paar jaar duurt voor die verboden is", zegt Rozendaal. "De Tweede Kamer heeft het demissionaire kabinet ook opgeroepen snel met zo'n voorstel te komen, maar wat mij betreft kan het niet snel genoeg gebeuren."


24-6-2021 17:57

Op de EU-top in Brussel reageren de meeste Europese regeringsleiders woedend op de nieuwe Hongaarse anti-lhbti-wet. Die druist volgens hen in tegen de Europese waarden. "Voor mij hebben ze dan niets meer te zoeken in de EU", zei demissionair premier Rutte bij aankomst in Brussel.

Ook de Luxemburgse premier Bettel, die zelf homo is, toonde zich emotioneel en strijdvaardig. "Mezelf als homo accepteren was een van de moeilijkste dingen die ik heb moeten doen", zei Bettel. "Als Orbán echt denkt dat je homo wordt door het kijken van films of van een schoolles over verschillende seksuele oriëntaties, dan snapt hij er echt helemaal niks van."

Met de wet verbiedt Hongarije boeken, films en andere media met seksuele inhoud die niet heteroseksueel is. Ook reclame-uitingen waarin homo- of transseksualiteit als normaal wordt voorgesteld mag niet meer worden getoond.

Op de knieën krijgen

Ruttes kritiek was fel. "Mijn doel is Hongarije op dit punt op de knieën te krijgen. Ze moeten zich realiseren dat ze lid zijn van de Europese Unie en zich moeten houden aan de Europese waarden." De Belgische premier De Croo noemde de wet "achterlijk" en volgens de Franse president Macron is de wet EU-onwaardig.

Inmiddels hebben achttien EU-landen een brief ondertekend waarin ze van Hongarije eisen de wet in te trekken. Het ziet ernaar uit dat op de EU-top meer landen zich daarbij zullen aansluiten.

Diplomaten zeggen dat eerder deze week, op een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, de Poolse delegatie stil bleef en niet de kant van de Hongaren koos. Dat is opvallend, want Hongarije en Polen trekken vaak samen op en vormen graag een blok tegen de andere EU-landen.

'Juist voor homorechten'

De Hongaarse premier Orbán zegt dat de nieuwe wetgeving helemaal niet gericht is tegen homo's. Volgens Orbán moet ouders de mogelijkheid worden gegeven om hun kinderen te beschermen tegen seksueel getinte media. Bovendien is hij naar eigen zeggen niet anti-homo. "Ik ben vrijheidsstrijder en tijdens het communisme heb ik gestreden voor de homorechten", zei Orbán bij aankomst op de top.

Ook de Hongaarse Europarlementariër Balázs Hidvéghi, partijgenoot van Orbán, verdedigt de wet. "Het is de afgelopen tijd mode om Hongarije en de Hongaarse premier over van alles aan te vallen", zegt hij. Volgens Hidvéghi hoeven homo's in Hongarije zich nergens druk over maken. Hij stelt dat de wet niet over homo's gaat maar over de bescherming van kinderen. De EU heeft, volgens hem, juridisch gezien dan ook geen poot om op te staan. "Kinderbescherming en schoolprogramma's zijn echt zaken waar landen zelf over gaan en niet de EU."

Hongarije uit de EU?

Als het aan Rutte ligt is er voor Hongarije geen plek meer aan de Europese tafel als het land de wet niet intrekt, zo zei hij. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Op dit moment is het juridisch simpelweg niet mogelijk om een land uit de EU te zetten. Een land kan er alleen voor kiezen om er zelf uit te stappen.

Wel kan het Hongarije heel moeilijk worden gemaakt. Er loopt al een strafprocedure tegen het land, waardoor het het stemrecht in de EU kan verliezen. Daarnaast kan de Europese Commissie allerlei juridische procedures beginnen waardoor Hongarije riskeert minder EU-geld te krijgen.

De EU-leiders spreken elkaar vanavond tijdens het diner over de situatie in Hongarije. Er is weinig hoop dat premier Orbán van toon zal veranderen en de wet zal intrekken. "Orbán is schaamteloos dus hij gaat er gewoon mee door", verzuchtte premier Rutte.


24-6-2021 17:41

In het puin van het deels ingestorte appartementengebouw bij Miami Beach wordt met man en macht gezocht naar overlevenden. De politie zegt dat er tot 99 mensen worden vermist; het is niet duidelijk of zij in het pand waren toen het rond 01.30 uur lokale tijd instortte.

Na de instorting zijn twee mensen naar het ziekenhuis gebracht, van wie er een is overleden. Tientallen mensen werden in de ochtend bevrijd uit het puin. De burgemeester van Surfside, waar de instorting plaatsvond, vreest dat het dodental nog zal oplopen. Hij kreeg van de beheerder van het gebouw te horen dat er vrij veel mensen aanwezig waren.

Het gebouw, dat begin jaren 80 is neergezet, telt zo'n 130 woningen. Op beelden is te zien dat de helft van het pand volledig is weggeslagen. Het deel dat nog overeind staat, lijkt op een gigantisch poppenhuis, schrijft het Amerikaanse persbureau AP.

Dit zouden beelden zijn van de instorting, vastgelegd door een bewakingscamera in het gebied:

Bij de zoekactie worden ook honden ingezet, maar dat heeft nog niet veel opgeleverd, zei burgemeester Charles Burkett. Hij trok een vergelijking met een stapel pannekoeken om aan te geven dat er nauwelijks ruimte zit tussen het puin. De reddingswerkzaamheden worden ook bemoeilijkt doordat er gevaar bestaat dat de rest van het pand ook instort.

Over een oorzaak wilde de burgemeester niet speculeren. "Er werden werkzaamheden uitgevoerd aan het dak, maar ik verwacht niet dat daar de oorzaak ligt. Het ziet eruit alsof er een bom is ontploft, maar we gaan ervan uit dat dat niet het geval is. Er zit duidelijk een constructiefout in het pand, maar het is te vroeg voor conclusies."


24-6-2021 17:27

Het contactonderzoek bij coronagevallen wordt binnenkort afgeschaald en het quarantaine-advies voor gevaccineerde huisgenoten en contacten komt te vervallen. Het OMT noemt dit verantwoord nu steeds meer mensen door vaccinatie beschermd zijn tegen ernstige covid-19. Het kabinet neemt het advies over.

Aan de uitwerking van de plannen en het aanpassen van de protocollen en belscripts voor de bron- en contactonderzoekers wordt nog gewerkt door het RIVM en de GGD. Hieronder de belangrijkste veranderingen die waarschijnlijk in de loop van volgende week ingaan:

Het bron- en contactonderzoek gaat voortaan 'op maat' plaatsvinden. Dit betekent onder meer dat een besmet persoon nog wel door de GGD wordt geïnformeerd en dat er wordt gezocht naar de bron van de besmetting. Nieuw is dat de besmette persoon daarna zelf zijn huisgenoten en nauwe contacten (die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand geweest) informeert.

Als een besmet persoon zijn contacten niet zelf kan informeren of als er bijzondere omstandigheden zijn zoals een omgeving met een lage vaccinatiegraad of een besmetting met een besmettelijke variant van het coronavirus, kan de GGD toch het informeren van contacten alsnog voor zijn rekening nemen. Niet-nauwe contacten hoeven niet meer op de hoogte te worden gesteld.

Gevaccineerden niet meer in quarantaine

De regels rondom quarantaine na contact met een besmet persoon worden anders. Huisgenoten of nauwe contacten die tenminste 14 dagen geleden volledig zijn gevaccineerd of minder dan een half jaar geleden positief zijn getest hoeven niet meer in thuisquarantaine. In Nederland zijn nu zo'n 4 miljoen mensen langer dan 14 dagen volledig gevaccineerd tegen covid-19.

Voor huisgenoten en nauwe contacten die niet zijn gevaccineerd of nog maar één van de twee prikken hebben gehad blijft het oude advies gelden: tien dagen in quarantaine bij contact met een besmet persoon. Je kan dit na dag 5 beëindigen als je op die dag negatief test bij de GGD.

Ook direct testen hoeft voor huisgenoten en nauwe contacten niet meer na contact met een besmet persoon, maar nog wel na de vijfde dag en ook als zij geen klachten hebben. Het advies om te testen bij klachten blijft voor iedereen gelden. Het thuisblijf-advies voor huisgenoten van iemand met coronaklachten (ook als die eventueel wacht op een testuitslag) is vorige week vervallen.

'Voldoende zicht op epidemie'

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde afgelopen week dat de aanpassingen in het bron- en contactonderzoek, quarantaine en testen mogelijk zijn omdat nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Volgens onderzoek van het RIVM hebben gevaccineerde contacten een 60 procent kleinere kans om besmet te raken dan niet-gevaccineerde contacten.

Het OMT verwacht dat er met het afschalen van het contactonderzoek voldoende zicht op de epidemie gehouden kan worden. Volgens het RIVM is in de modellen die hieraan ten grondslag liggen rekening gehouden met de opmars van de besmettelijkere delta-variant in Europa.


24-6-2021 17:09

Een Palestijnse activist is overleden bij zijn arrestatie door de Palestijnse politie. De activist, Nizar Banat, stond bekend om zijn kritiek op de Palestijnse Autoriteit onder leiding van president Abbas.

De dood van Banat (44) leidt tot felle kritiek binnen en buiten de Palestijnse gebieden. Volgens ooggetuigen werd hij bij zijn arrestatie in zijn huis bij Hebron ernstig mishandeld. Hij zou zijn uitgekleed en met een ijzeren staaf op zijn hoofd zijn geslagen.

Later werd hij in een ziekenhuis dood verklaard. De Palestijnse autoriteiten zeiden dat "de gezondheid van Banat verslechterde" tijdens zijn aanhouding. Onduidelijk is waarom hij werd gearresteerd.

Als reactie op de dood van de activist gingen vandaag honderden demonstranten de straat op in de Palestijnse stad Ramallah. Daarbij braken schermutselingen uit. Palestijnse agenten vuurden traangas af in de richting van de betogers.

Meedoen aan verkiezingen

Banat gold als een van de meest uitgesproken critici van de Palestijnse Autoriteit (PA). In populaire video's op sociale media haalde hij hard uit naar het bestuur van Abbas, die door veel Palestijnen wordt gezien als corrupt en ondemocratisch.

De 85-jarige leider werd in 2005 voor een termijn van vier jaar gekozen, maar is nog steeds aan de macht. Vorige maand zouden voor het eerst in lange tijd weer verkiezingen plaatsvinden, maar die werden door de president afgeblazen. Officieel vanwege Israëlische tegenwerking, maar volgens velen omdat Abbas een nederlaag vreesde voor zijn partij Fatah. Ook de vandaag overleden activist Banat zou aan de verkiezingen meedoen met een eigen lijst.

Abbas kwam onder Palestijnen verder onder vuur te liggen tijdens het recente geweld tussen Israël en de Palestijnse groepering Hamas. Tijdens dat conflict zou Abbas zich te veel aan de kant van Israël geschaard hebben, iets wat veel Palestijnen hem al langer verwijten.

Kritisch op financiële hulp

De regering van Abbas heeft een vorm van zelfbestuur in delen van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. In de Gazastrook, een ander deel van de Palestijnse gebieden, heeft Hamas het voor het zeggen.

Terwijl Hamas als een terreurbeweging wordt gezien, is de PA van Abbas voor veel Westerse landen een aanvaardbare gesprekspartner. Onder meer de Europese Unie steunt de Palestijnse Autoriteit financieel. Banat was zeer kritisch op deze hulp, met name na het afstellen van de langverwachte Palestijnse verkiezingen.

Vertegenwoordigers van de EU en de Verenigde Naties riepen vandaag na de dood van de activist op tot een onafhankelijk onderzoek. Volgens de VN-gezant in het Midden-Oosten moeten de daders voor het gerecht worden gebracht.

De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh kondigde later de oprichting van een onderzoekscommissie aan. Hij zei dat een door de familie gekozen arts deelneemt aan de autopsie en dat de familie wordt uitgenodigd om te getuigen.


24-6-2021 17:01

Nieuwsuur heeft de Zilveren Nipkowschijf 2021 voor beste televisieprogramma gewonnen. Het actualiteitenprogramma van de NOS en NTR won volgens de jury het afgelopen coronajaar aan overtuigingskracht, "terwijl journalistiek bij de publieke omroep steeds meer verdrongen lijkt te worden door infotainment en het meningencircus".

De nieuwsrubriek wist "mythes en misverstanden vaak als eerste uit de wereld te helpen", door "snelle en scherpe vragen te stellen bij de dagelijkse actualiteit" en het uitvoeren van kritische onderzoeksjournalistiek, aldus de jury.

Ook wordt de serie vraaggesprekken met lijsttrekkers in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geroemd. De interviewtechnieken van presentatoren Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars waren "vasthoudend op een wijze die op televisie helaas zeldzaam begint te worden". Politici hadden het vaak zichtbaar lastig in de studio, memoreert de jury. Denk-leider Azarkan en PVV-voorman Wilders zegden de interviewafspraak zelfs af.

Presentatrice Mariëlle Tweebeeke is blij dat het programma wordt gewaardeerd als ankerpunt in een "krankzinnig jaar". "Dat bevestigt waar wij voor willen staan. Het is fantastisch dat voor het eerst een actualiteitenprogramma wint."

Hoofdredacteur Joost Oranje: "Het is een prijs voor de hele redactie waar we ontzettend trots op zijn. Vooral het feit dat we geprezen worden op de punten waar we sterk op willen zijn, zoals de scherpe interviews, de onderzoeksjournalistiek en onze continue duiding van de actualiteit. Het is een enorme eer voor de redactie, voor iedereen die Nieuwsuur iedere dag mogelijk maakt."

Even tot Hier en Srebrenica

De Zilveren Nipkowschijf wordt jaarlijks uitgereikt door een jury bestaande uit televisierecensenten en journalisten. De andere genomineerden waren het satirische programma Even tot Hier (BNNVARA) en de documentaireserie Srebrenica: de machteloze missie van Dutchbat (BNNVARA).

De docuserie De Wasstraat van omroep Human krijgt een speciale vermelding. In deze "verborgen parel op NPO2" worden werknemers van een autowasstraat gevolgd.

Vorig jaar ging de Nipkowschijf naar de docuserie Brieven aan Andalusië, over de migratie van programmamaker Stef Biemans van Nicaragua naar Spanje. Eerder wonnen onder meer De Luizenmoeder, Zondag met Lubach en Onze man in Teheran.

Oeuvreprijs voor Sinterklaasjournaal

Eerder werd al bekend dat Het Sinterklaasjournaal dit jaar de Ere Zilveren Nipkowschijf krijgt. Het kinderprogramma verdient deze oeuvreprijs vanwege de "vaste waarde in de viering van het kinderfeest", waarbij op een creatieve manier televisie wordt geproduceerd "in het schemergebied tussen feit en fictie".

Ook wordt de rol in de Zwarte Pieten-discussie benoemd; omroep NTR introduceerde in 2014 de Roetveegpiet, in 2019 verdwenen alle Zwarte Pieten.

Radioprijs

Tot vorig jaar werd de Zilveren Reissmicrofoon voor beste audio gelijktijdig met de Nipkowschijf uitgereikt, maar dat is dit jaar op 10 september. Voor de prijs zijn de alternatieve radiozender Kink, de podcastafdeling van NRC en NPO Radio 4-programma Opium (AVROTROS) genomineerd. De 3FM-podcast Sorry voor mijn broertje krijgt een speciale vermelding.

De Nederlandse Top 40 krijgt de Ere Reissmicrofoon, de oeuvreprijs. De hitlijst heeft een "enorme verandering gebracht" in de radiowereld, zegt de jury. "Je spreekt tegenwoordig over 'top-40-stations' en 'top-40-hits'." De lijst wordt sinds 1965 samengesteld en is meermaals van radiozender verhuisd. Tegenwoordig zendt Qmusic de Top 40 uit.


24-6-2021 16:15

Het was al populair en het nam door de pandemie een nog grotere vlucht: betalen met je telefoon. Je koppelt je bankrekening aan de betaaldienst van Apple of Google en je pinpas kan in je portemonnee blijven zitten. Het is voor De Nederlandsche Bank (DNB) een voorbeeld van de interesse van big tech in de financiële wereld.

De toezichthouder beschrijft in een nieuw rapport de mogelijkheden en risico's van de interesse van Amazon, Apple, Facebook en Google in financiële markten. Door samenwerking op te zoeken, en dus niet zelf een vergunning aan te vragen, kunnen de techgiganten financiële diensten aanbieden zonder dat ze zelf onder toezicht komen te staan, staat in het rapport. "Ook kunnen zij zo profiteren van het relatief grote vertrouwen dat consumenten in banken en verzekeraars hebben."

Daarbij heeft de centrale bank twee concrete zorgen. Enerzijds is er de kans dat het vertrouwen van consumenten in banken wordt aangetast door verregaande samenwerking met techgiganten. Ook ziet de DNB risico's in het feit dat de banken steeds vaker gebruikmaken van cloudoplossingen van Amazon, Google of Microsoft voor het opslaan en analyseren van data. Hierop is Europees toezicht nodig, vindt het orgaan.

Voorbereiden op rol big tech

"Financiële instellingen moeten zich voorbereiden op een grote rol van de digitalisering en een grote rol van big tech", zegt Steven Maijoor, directeur bankentoezicht bij DNB. "De kracht van big tech is het gebruikersgemak. Tegelijkertijd is het vertrouwen in financiële instellingen groot. Als big tech concurreert met financiële instellingen, wil je dat vertrouwen natuurlijk behouden." Dat betekent dat als big tech voor 'bank' gaan spelen, er een vergunning moet worden aangevraagd, zegt Maijoor.

De betaaldiensten van Apple en Google zijn vooralsnog nog de voornaamste manieren waarop de consumenten merken dat de techwereld interesse heeft in de financiële wereld. DNB noemt de "potentiële impact" van de samenwerking tussen de techgiganten en banken groot.

Sinds de introductie van Apple Pay in juni 2019 heeft mobiel betalen een vlucht genomen:

Apple Pay was als eerste beschikbaar en DNB wijst erop dat de banken in eerste instantie terughoudend waren om dit toe te staan "vanwege de (hoge) transactievergoeding". Door een aanhoudende roep van klanten gaven de banken hier toch aan toe. Inmiddels komt Google Pay nu ook beschikbaar, terwijl de banken hier verlies op draaien.

Over dat laatste is DNB bezorgd. Want als deze samenwerking verdergaat dan dat, kan het klantencontact "verwateren". Banken zullen dan minder makkelijk de producten kunnen verkopen waarmee ze geld verdienen, zoals leningen en beleggingen. Op den duur zou daarmee het bestaan van banken in gevaar komen.

Krediet geven aan mkb

Daarnaast voorziet de toezichthouder dat technologiebedrijven hun dienst verder kunnen uitbreiden. Zo biedt Amazon via het Nederlandse ING het Duitse mkb al kredieten tot 750.000 euro aan, en heeft Bol.com iets soortgelijks in Nederland. "Dit kan hun ecosysteem versterken, omdat webwinkeliers zo makkelijker hun activiteiten kunnen uitbreiden", staat hierover in het rapport.

Ook op andere terreinen zou big tech groter kunnen worden: beleggingen en verzekeringen. DNB tekent aan dat een op de vijf huishoudens eind vorig jaar belegde, wat resulteerde in een recordinleg van 3,8 miljard euro in een jaar tijd. Dit soort diensten is nu nog alleen in China te vinden bij Alibaba en Tencent.

De Chinese techreus Tencent is daarnaast eigenaar van WeChat. Dat is het duidelijkste voorbeeld van een app waarmee de consument alles kan doen. Van tickets kopen voor een concert tot een verzekering afsluiten en ook nog chatten met familieleden.

Facebooks eigen 'munt'

Facebook leek een paar jaar terug wel die ambities te hebben, maar daar kwam toen niks van terecht. Het bedrijf lijkt met Diem, het voormalige Libra, alsnog wel een poging te doen: een betaalinfrastructuur opzetten voor internationale transacties. Dit gaat wel langzaam en de vraag is wat hier uiteindelijk van terechtkomt.


24-6-2021 16:06

De politie stopt niet volgende maand al met Amber Alert. De Tweede Kamer heeft daar een stokje voor gestoken en demissionair minister Grapperhaus kan leven met een overgangstermijn.

Het was de bedoeling dat de politie binnenkort geen Amber Alerts meer zou sturen. Via dat systeem wordt via onder meer sociale media en sms'jes melding gemaakt van vermiste kinderen die mogelijk in levensgevaar zijn. Volgens de politie is het duidelijker, efficiënter en goedkoper om alle waarschuwingen en oproepen onder één noemer aan te bieden in Burgernet, een systeem waarin gemeenten, politie en burgers samenwerken.

Grote naamsbekendheid

Een Kamermeerderheid van in elk geval JA21, VVD, D66, PVV, PvdA, SP, Denk en BBB benadrukt dat Amber Alerts een grote naamsbekendheid hebben, dat ze ook internationaal werken en dat het overgrote deel van de vermiste kinderen erdoor wordt opgespoord.

Veel Kamerleden zijn bang dat het verdwijnen van de naam nadelig uitpakt voor het aantal opsporingen. Onder leiding van JA21-leider Eerdmans vraagt de Kamer nu de overeenkomst met het bedrijf achter de Amber Alerts voorlopig te verlengen. Voor 1 oktober moet de politie met het bedrijf overleggen over een constructie waarbij de voordelen van Amber Alert zo veel mogelijk blijven bestaan.

Geen prestigestrijd

In een kort debat werd gesproken over een "warme overdracht". Volgens SP-Kamerlid Van Nispen moet het geen prestigestrijd worden tussen de politie en Amber Alert. Van Nispen benadrukte ook dat opsporing van vermiste kinderen een publieke taak is.

Grapperhaus zei dat ook hij hecht aan een zorgvuldige opzet van het alerteringssysteem. Hij erkende dat Amber Alert goed werkt. Overleg tussen de politie en het bedrijf moet volgens hem "een win-winsituatie" opleveren.


24-6-2021 16:00

De voormalige baas van de Amerikaanse wapenvereniging NRA David Keene is voor de gek gehouden door nabestaanden van wapengeweld. De man was gevraagd om een toespraak te geven tijdens een diploma-uitreiking van de James Madison Academy in Las Vegas, maar bleek onderdeel van een stunt.

Keene moest - zo werd hem verteld - zijn toespraak in eerste instantie oefenen voor 3044 lege stoelen. Maar die stoelen zouden nooit gevuld worden. De initiatiefnemers hadden het cijfer symbolisch gekozen als verwijzing naar het aantal middelbare scholieren dat dit jaar niet kon afstuderen omdat ze omkwamen door vuurwapengeweld.

De school, die niet bestond, en de diploma-uitreiking van 'The Lost Class' werd bedacht door de organisatie Change the Ref, opgezet door Manuel en Patricia Oliver. Hun zoon Joaquin kwam in 2018 om het leven bij een school shooting.

De stunt werd bedacht om te laten zien hoe krachtig wapenvoorstanders spreken. Naast Keene hield ook auteur en wapenrechtenactivist John Lott een 'repetitie-toespraak'. Beiden werden gefilmd. "Deze twee mannen zijn onderdeel van het probleem", zegt Manuel Oliver tegen Buzzfeed News. "We moeten laten zien dat we dapper zijn en niet bang zijn voor ze."

De video van de speech werd bewerkt, zodat er telefoontjes naar het alarmnummer te horen waren:

Na 'het oefenen' van de toespraken kregen Keene en Lott te horen dat de uitreiking niet doorging vanwege veiligheidsoverwegingen. Hun werd nooit verteld dat de school niet bestaat.

"Je vertelt me dat dit hele ding een samenzwering was?", was dan ook de reactie van Lott tegen Buzzfeed News. Hij zei teleurgesteld te zijn over de manier waarop de video is bewerkt. De activist zegt het niet eens te zijn met wat over hem wordt beweerd in de video, en hij is boos over het feit dat er zo vaak tegen hem is gelogen. "Is dit de manier waarop we een politiek debat willen voeren in dit land? Met mensen die liegen en creatief bewerken wat iemand zegt?"

Het gezin Oliver verloor hun zoon drie maanden voor zijn diploma-uitreiking. "We weten precies hoe het voelt om op een uitreiking te zijn en het diploma te krijgen zonder dat je kind daarbij is", zegt de vader tegen Buzzfeed.

"Twijfel geen minuut aan jezelf of je een droom kan bereiken", zei Keene op de nep-uitreiking. Wetende dat de man dit zei tegen overleden scholieren maakt het bijna een sarcastische uitspraak, zegt Oliver. "Het maakt ze zwak. Maar deze actie was niet om op te scheppen dat we dit bij de voormalig NRA-baas hebben kunnen doen. Nee, dit gaat erover dat onze vertegenwoordigers sneller aan de slag moeten met de achtergrondchecks voor vuurwapens."


24-6-2021 15:08

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen een 65-jarige man die wordt verdacht van het huisvesten van een grote cocaïnewasserij in zijn manege in het Drentse Nijeveen. Het was het grootste cocaïnelab ooit gevonden in Nederland.

De politie ontmantelde de wasserij - waar in steenkool opgeloste cocaïne werd verwerkt - vorig jaar augustus. Er werden tienduizenden liters chemicaliën gevonden voor de productie van coke, ook waren er slaapvertrekken en recreatieruimtes.

Ook in loodsen in Apeldoorn en Elshout deed de politie invallen.

De wasserij had volgens het OM voldoende capaciteit om dagelijks 150 tot 200 kilogram cocaïne te produceren met een straatwaarde van een paar miljoen euro:

Volgens de officier van justitie is bewezen dat Jan B. het drugslab draaiend hield samen met een aantal andere verdachten. Ook zou hij 7000 euro hebben witgewassen. Het OM diende een vordering in van ruim 30.000 euro.

B. ontkent iets met de drugswasserij te maken te hebben. Naar eigen zeggen verhuurde hij zijn manege slechts en wist hij niet wat er gebeurde op zijn erf, schrijft RTV Drenthe.

Het OM zegt bewijs te hebben dat de 65-jarige man wist wat er gebeurde en zelf ook een actieve rol speelde. Meerdere gesprekken zijn afgeluisterd waarin hij onder meer eiste dat het lab geluidsdicht en zonder stank moest draaien.

'Werken als klusjesman'

Van de andere verdachten komen er veertien uit Colombia. Tegen dertien van hen eist het OM ook vier jaar celstraf. De andere verdachte hoort zijn eis later.

Een deel van de Colombianen verklaarde in de rechtbank van Amsterdam naar Nijeveen te zijn gekomen om legaal werk te verrichten als kok, schoonmaker of klusjesman. Eenmaal in Nederland zou pas zijn gebleken dat ze aan de slag moesten in de cocaïnewasserij. Sommigen zeggen niet door te hebben gehad dat het om illegale praktijken ging. Een ander deel stelde niet te durven weggaan uit angst voor represailles.

Later dit jaar staat een tweede groep verdachten voor de rechter. Onder hen is de huurder van de loods in Apeldoorn.


24-6-2021 15:02

Het was de man die de basis legde voor de antivirusindustrie en ook de man die beloofde zijn penis op televisie op te eten als de bitcoin niet voor het eind van 2020 een miljoen dollar waard zou zijn. John McAfee wordt in de techwereld geprezen om wat hij in de jaren 80 en 90 bereikte, maar wordt tegelijkertijd ook verguisd om dingen die hij in zijn latere leven deed.

De excentrieke softwareontwikkelaar overleed gisteren in een Spaanse cel op 75-jarige leeftijd.

Revolutionair antivirusproduct

Het zakelijk succes begon voor McAfee in 1986 met de opkomst van het eerste computervirus voor IBM-computers: Brain. McAfee, toen nog werkzaam bij vliegtuigbouwer Lockheed, werd door zijn zwager op het bestaan van het virus gewezen. Samen met een bevriende programmeur ontwikkelde McAfee software die het virus kon opsporen en opruimen. Hij plaatste de software op een BBS-server, een online prikbord, en binnen korte tijd was het een half miljoen keer gedownload.

"Een antivirusproduct was destijds revolutionair", zegt Dave Maasland van beveiligingsbedrijf ESET Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. "Je zou kunnen zeggen dat hij de grondlegger is van de moderne antivirussystemen die we nu nog gebruiken."

De-installeren

De software was voor consumenten in eerste instantie gratis, bedrijven moesten betalen. Dat was voor die tijd een compleet nieuw verdienmodel. "Het was het begin van het bedrijf McAfee, dat samen met bedrijven als Netscape in het begin van het internet heel groot waren", zegt Steve Morgan van Cybercrime Magazine op de Amerikaanse nieuwszender Fox. "Dertig jaar later is zijn naam nog altijd bekend in de internetwereld."

In 1994 vertrok McAfee bij het bedrijf met zijn naam. Hij stapte vervolgens in verschillende andere bedrijven, zoals een online berichtendienst. Hij sprak zich steeds vaker uit tegen zijn oude bedrijf, zei zelf geen antivirussoftware te gebruiken en plaatste een persiflagevideo online waarin hij het heeft over de frustratie van gebruikers van McAfee-software en waarin wordt uitgelegd hoe de software te verwijderen.

Zoals in deze video:

"Het was een superslimme, excentrieke man", zegt beveiligingsexpert Rickey Gevers. Hij ontmoette McAfee een aantal jaar geleden in Las Vegas. "Je kunt hem vergelijken met Richard Branson en Elon Musk. Het zijn gekke gasten, die onderscheidend durven te zijn. Hij hield van aandacht en hij schaamde zich niet voor wie hij is."

McAfee kwam volop in het nieuws, onder meer vanwege een onderzoek naar de dood van zijn buurman in Belize in 2012. Twee jaar daarvoor had Intel het antivirusbedrijf gekocht voor 6,5 miljard euro. "Intel kreeg McAfee's naam nooit van het product", zegt Steve Morgan. "Ze hebben het wel geprobeerd, maar zonder succes. De verbintenis tussen het bedrijf en de oprichter bleef."

McAfee begon zich ondertussen steeds meer te profileren als voorvechter van privacy en een open internet en hij werd actief met cryptovaluta. In 2017 deed hij de belofte om zijn penis op te eten als zijn voorspellingen niet uitkwamen.

In 2018 presenteerde hij een digitale opslagplaats voor cryptovaluta die niet te hacken zou zijn. Twee weken later claimde een Nederlander de cryptowallet te hebben gehackt, iets wat McAfee vervolgens ontkende.

"Het is ergens wel zonde", zegt Dave Maasland van beveiligingsbedrijf ESET Nederland. "Door al deze perikelen zijn mensen zijn ideeën veel minder serieus gaan nemen. Hij had wel degelijk belangrijke principes zoals een open internet, geen surveillance van overheden. Hij was alleen zo excentriek dat er de laatste jaren niet meer serieus naar hem werd geluisterd."

Vorig jaar werd McAfee in Spanje gearresteerd vanwege de verdenking van de Amerikaanse justitie dat hij de belasting jarenlang had ontdoken. Ook wordt hij verdacht van cryptofraude. Hij zou cryptomunten in waarde omhoog hebben gepraat, om ze vervolgens snel te verkopen voordat ze gingen dalen.

"Daar is niks geks aan, maar omdat hij zo excentriek was kreeg hij extra veel aandacht", zegt Rickey Gevers. "McAfee had inmiddels heel wat volgelingen opgebouwd en kon op die manier via pump and dump de prijs opdrijven. Dat gebeurt wel meer, alleen werkt het bij iemand met miljoenen volgers een stuk beter."

"McAfee zocht continu aandacht", zegt Steve Morgan van Cybercrime Magazine. "Op sociale media schepte hij op dat hij geen belasting betaalde. Dat is hem fataal geworden."

Gisteren oordeelde een Spaanse rechter dat McAfee aan de VS mocht worden uitgeleverd. Uren later werd hij dood aangetroffen in zijn cel.

Autoriteiten in Spanje vermoeden zelfmoord en onderzoeken zijn dood. Eerder zei McAfee dat hij zichzelf nooit van het leven zou beroven en hij liet een tattoo plaatsen om dat te bewijzen. "Hij lanceerde onlangs nog het plan voor de ultieme telefoon die niet te hacken zou zijn", zegt Maasland. "Je ziet nu al op Twitter dat zijn dood voer is voor allerlei theorieën. Het laatste woord is er nog niet over gezegd."