Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

27-10-2021 06:59

Goedemorgen! Vandaag begint de rechtszaak tegen een man die 'zelfmoordpoeder' zou hebben verkocht. En de formatie gaat verder in een bos bij Hilversum.

We beginnen met het weer: Vanmorgen eerst veel bewolking, in de loop van de dag klaart het van het zuiden uit steeds meer op. Er waait een stevige zuidwestenwind en het wordt 15 tot 17 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

Verzekeraars hebben vorig jaar zo'n 13.000 mensen betrapt op oplichting. In totaal probeerden die voor een bedrag van 88 miljoen euro te frauderen.

Onder de fraudeurs zijn volgens het Verbond van Verzekeraars steeds meer ondernemers. In 2019 waren er 125 bedrijven die fraudeerden, vorig jaar waren dat er 172. Dit jaar staat de teller al op bijna 200.

Volgens de verzekeraars speelt de coronacrisis hierbij mogelijk een rol. Zo was er een restauranthouder die van zijn bedrijf af wilde, omdat hij zijn omzet drastisch zag dalen door de gedwongen horecasluiting. Hij besloot daarom een brandje te stichten in zijn zaak. Hij moest een schadevergoeding van 56.000 euro betalen en is hiervoor, samen met een andere verdachte, veroordeeld tot drie jaar cel.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een Britse kunstenaar is bezig aan een wandeling van bijna 500 kilometer van zijn woonplaats in Shropshire, ten westen van Birmingham, naar de klimaattop in Glasgow. De hele route sleept hij een enorme ijsbeer achter zich aan.

Kunstenaar Bamber Hawes maakte het 3 meter hoge beeld 'Clarion' van bamboestokken, wilgentenen en papier. "Clarion de beer is geen beer, maar een metafoor, een symbool", zegt hij tegen persbureau AFP. Hij hoopt dat mensen met hem meelopen en het gesprek over klimaatverandering aangaan.

Fijne woensdag!


27-10-2021 06:37

Op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum beginnen vanochtend de echte onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De twee informateurs Remkes en Koolmees hebben de partijleiders en hun secondanten voor drie dagen uitgenodigd om op deze plek een start te maken voor een nieuw coalitieakkoord. Het worden drie dagen van dossiers uitruilen, boos worden, toegeven en binnenhalen.

Drie weken geleden is de formatie van dit vierpartijen-kabinet begonnen. De afgelopen tijd waren er oriënterende gesprekken, ook om de onderlinge sfeer te verbeteren na maanden van spanningen en ruzies. De secondanten van de partijleiders hebben veel tijd besteed aan de voorbereiding van allerlei inhoudelijke dossiers. Zij hebben gekeken waar de grootste knelpunten liggen. Ook andere Kamerleden van de partijen hebben op hun terrein voorbereidend werk aangeleverd. Er ligt bijvoorbeeld een klimaatnotitie, waar geen enkele betrokkene nog iets over wil zeggen.

De Zwaluwenberg ligt in een bosrijk gebied en is in september al eens gebruikt om te kijken of er een minderheidskabinet van VVD, D66 en CDA kon komen.

De onderhandelaars zullen vrijdag, op de laatste dag in Hilversum, nog geen conceptakkoord hebben, zo is de verwachting. Ze gaan volgende week ook nog twee dagen naar Groningen.


27-10-2021 06:32

Zo'n 38.000 werkgevers moeten nog cijfers aanleveren op basis waarvan de loonsteun die ze in het voorjaar van 2020 hebben gekregen, definitief kan worden vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Het betekent dat ruim een kwart van de betrokken werkgevers de cijfers nog niet geleverd heeft.

Aanstaande zondagnacht is de deadline, en bedrijven die de gegevens, zoals over de misgelopen omzet, niet leveren moeten alles terugbetalen. Het gaat om de eerste ronde van in totaal zes rondes loonsteun die tijdens de pandemie aan bedrijven werd gegeven.

Intussen zijn boekhouders en accountants druk bezig om de benodigde controles te doen. Het is de vraag of dat in alle gevallen op tijd lukt.

Controleren

Zo'n 8 miljard euro werd in de eerste drie maanden van de coronacrisis overgemaakt aan bedrijven die loonsteun hadden aangevraagd. Op hoeveel geld die bedrijven precies recht hadden kon vooraf niet worden gecontroleerd. Het doel was om geld zo snel mogelijk bij bedrijven te krijgen om massaontslagen te voorkomen.

Daarom kregen bedrijven een voorschot, gebaseerd op hun eigen inschatting van hoeveel omzetverlies ze dachten te maken dat kwartaal. Dat voorschot was niet het volledige bedrag, maar 80 procent daarvan.

Op hoeveel steun de bedrijven definitief recht hadden wordt achteraf berekend, nu dus. Bedrijven moeten aan het UWV doorgeven hoeveel omzetverlies ze daadwerkelijk hadden. De verwachting is dat veel bedrijven geld moeten terugbetalen.

Sommige bedrijven moeten met hun omzetverlies ook een verklaring van een boekhouder of accountant meesturen. Als een bedrijf in het voorjaar van 2020 meer dan 20.000 euro aan voorschot heeft ontvangen moet namelijk een deskundige, zoals een boekhouder, verklaren dat alle informatie klopt. Bij een voorschot van meer dan 100.000 euro is een verklaring van een accountant nodig.

Complex

Die verklaringen zijn complex, zeggen de grote vier accountantskantoren. Dat geldt zeker voor grote bedrijven die bijvoorbeeld onderdeel zijn van ingewikkelde internationale structuren.

Accountantskantoren EY en PwC laten zelfs weten dat het hen niet gaat lukken om de aanvragen van al hun klanten voor 31 oktober af te ronden. Bij PwC wordt bij zo'n 50 bedrijven de deadline niet gehaald, bij EY bij 'een handvol', zegt een woordvoerder.

Dat is niet direct een probleem, omdat die controle tot veertien weken later kan worden toegevoegd aan de definitieve vaststelling. Maar zelfs met die uitwijkmogelijkheid, denkt PwC dat het niet gaat lukken om voor alle klanten de aanvraag te controleren. In sommige gevallen zijn er nog onduidelijkheden in de regels, zegt een woordvoerder. Het ministerie heeft een aantal technische vereisten voor een accountantsverklaring vorige maand versoepeld. PwC hoopt op maatwerk oplossingen, zegt de woordvoerder.

KPMG doet zo'n 300 controles. Dat loopt goed, zegt een woordvoerder. Deloitte laat weten dat er voortgang wordt geboekt, maar dat er nog veel werk moet worden verricht.

Jeroen van Boekel heeft een accountantskantoor in Noord Brabant en Gelderland voor ondernemers in het MKB, OOvB. Hij heeft tientallen klanten in het MKB die een controle nodig hebben. Het gaat in de meeste gevallen om subsidies tussen de 50.000 en de 100.000 euro.

"We hebben vanuit al onze vijf vestigingen één team geformeerd dat alle aanvragen controleert. Dat is een team van acht mensen, die zijn in het voorjaar gestart. In de herfstvakantie hebben zij ook doorgewerkt."

Voor zijn klanten gaat het waarschijnlijk lukken om de deadline te halen, maar hij heeft ook klanten moeten weigeren. "We worden gebeld door ondernemers die geen klant van ons zijn, om te vragen of wij hun aanvraag kunnen controleren. Die zijn dan radeloos, via Google bellen ze alle accountantskantoren in de regio. Maar wij hebben het druk genoeg, onze eigen klanten gaan voor."

Dat het nu zo druk is komt ook omdat in het voorjaar van 2020 de meeste bedrijven steun kregen. Zo'n 140.000 in totaal. In de periodes daarna nam dat aantal af, zoals je hieronder kan zien.

Dat zoveel bedrijven toen gebruik maakten van de regeling komt ook door de onzekerheid van die tijd, zag Jeroen van Boekel bij zijn eigen klanten.

"Met name in de bouw waren ondernemers echt bang dat alles stil zou vallen. Ze hadden ook de beelden uit Italië gezien, grenzen gingen dicht. Die ondernemers hebben toen maar vast loonsteun aangevraagd. En ook bij makelaars viel het in het begin even stil, omdat mensen geen huis durfden te bezichtigen. Maar achteraf trok dat toch heel snel aan. Die bedrijven hebben minder omzetverlies gemaakt dan verwacht, of helemaal geen omzetverlies, en moeten dan geld terugbetalen."


27-10-2021 03:43

Verzekeraars hebben vorig jaar zo'n 13.000 mensen betrapt op oplichting. In totaal probeerden zij voor een bedrag van 88 miljoen euro te frauderen. Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn onder de fraudeurs steeds meer ondernemers.

In 2019 waren er 125 bedrijven die fraudeerden, vorig jaar waren dat er 172. Dit jaar staat de teller al op bijna 200. "Dat lijkt misschien niet veel, maar er zijn veel minder zakelijke polissen. Ook gaat het om veel grotere bedragen en dus is de impact groter", zegt Richard Weurding van het Verbond voor Verzekeraars.

Brandje voor het verzekeringsgeld

Volgens de verzekeraars speelt de coronacrisis hierbij mogelijk een rol. Zo was er een restauranthouder die maart vorig jaar van zijn bedrijf af wilde, omdat hij zijn omzet drastisch zag dalen door de gedwongen horecasluiting. Hij besloot brand te stichten in zijn zaak.

Dat liep mis: het hele pand brandde af en uit onderzoek bleek dus dat het met opzet was gebeurd. De uitbater moest een schadevergoeding van 56.000 euro betalen aan de eigenaar van het pand en is, met een andere verdachte, veroordeeld tot drie jaar cel.

Dubbele claim

Het aantal fraudeurs is meer dan vorig jaar, toen waren er ruim 12.000 ontdekte gevallen. Wel werd er in 2019 voor een hoger bedrag gefraudeerd: 96 miljoen euro.

Net als vorig jaar werd het vaakst gefraudeerd met de motorrijtuigenverzekering, zoals de autoverzekering. Mensen overdrijven bijvoorbeeld de schade of doen een dubbele claim.

Maar het grootste deel van de fraude wordt gepleegd op het moment dat mensen de verzekering afsluiten. "Mensen verstrekken de verkeerde gegevens, waardoor de verzekeraar geen juist beeld heeft van de situatie", zegt Weurding. "Daardoor kan de premie ten onrechte lager zijn vastgesteld."

Vermelding voor fraudeurs

Fraudeurs krijgen een vermelding in het centrale systeem van de verzekeringen. Op het moment dat zo iemand een nieuwe verzekering wil afsluiten, krijgt de maatschappij daarvan een signaal.

"Dat betekent niet automatisch dat je geen verzekering meer kan afsluiten", zegt Weurding. "Wel kan het zijn dat de maatschappij beperkende voorwaarden oplegt. Dat hangt af van wat er precies is gebeurd."


27-10-2021 00:23

In het centrum van Aalsmeer zijn een winkel en de bovengelegen woningen uitgebrand. De vlammen sloegen uit het pand aan de Zijdstraat. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

De brand is inmiddels onder controle, maar de brandweer kan nog niet naar binnen vanwege de grote schade.

Burgemeester Gido Oude Kotte van Aalsmeer noemt het een wonder dat de schade beperkt is gebleven tot een enkel pand:

De brandweer kon voorkomen dat het vuur zou overslaan naar omliggende gebouwen. Buren moesten wel hun huis verlaten en zijn opgevangen in het gemeentehuis.

Burgemeester Oude Kotte is opgelucht dat het vuur zich niet verder heeft verspreid. "Dit is voor onze gemeenschap een heftige gebeurtenis, helemaal op deze locatie middenin het centrum", zegt hij tegen lokale media.

Vuurzee

De burgemeester is ook langsgegaan bij de mensen die recht tegenover het uitgebrande pand wonen. "Daar waren de ramen gebarsten en de bewoners zagen een grote vuurzee op zich afkomen. Dus dit heeft een enorme impact."

De brandweer meldt dat de winkel en de bovenwoningen nog in aanbouw waren. Het is niet duidelijk of er een verband is tussen de bouwwerkzaamheden en de brand.


27-10-2021 00:08

Na een achtervolging van Den Haag naar Maarssen is het de politie gelukt om een auto die gevaarlijk reed te laten stoppen. Bij de actie waren volgens getuigen zeker vijftien politieauto's en een politiehelikopter betrokken.

De politie meldt dat de bestuurder in Den Haag opviel door "zeer gevaarlijk rijgedrag". Volgens RTV Utrecht probeerde de automobilist aan de politie te ontkomen door met snelheden tot 190 kilometer per uur over de A12 naar Utrecht te rijden, een afstand van tientallen kilometers. Daarna zou hij de ring van Utrecht zijn opgereden.

In een woonwijk in Maarssen lukte het om de auto te laten stoppen. De 29-jarige bestuurder is opgepakt.

Illegaal vuurwerk

Lokale media meldden dat de politie in de auto illegaal vuurwerk vond. Het zou gaan om het knalvuurwerk Cobra6. Tijdens de achtervolging heeft de verdachte mogelijk ook iets uit het autoraam gegooid.

De politie was volgens lokale media nog lang bezig met onderzoek in en rond de auto.


26-10-2021 23:10

De afgezette Sudanese premier Hamdok is een dag na de militaire staatsgreep in zijn land weer thuis. Wel wordt zijn huis bewaakt door militairen en het is onduidelijk of hij de woning in het noorden van hoofdstad Khartoem vrijwillig mag verlaten. Bronnen rond de familie van Hamdok laten aan persbureau Reuters weten dat ze hem niet telefonisch kunnen bereiken.

Hamdok werd direct na de coup op maandag opgepakt, samen met zijn vrouw. Dat was volgens het hoofd van de Sudanese militaire raad, generaal Burhan, nodig om de veiligheid van de premier te kunnen waarborgen.

Andere hooggeplaatsten nog wel vast

Andere hooggeplaatsten uit de regering van Hamdok zitten nog wel vast. Sommigen van hen zullen voor de rechtbank moeten verschijnen, zei Burhan vandaag in zijn tweede speech sinds de coup, omdat ze verdacht worden van het organiseren van een opstand. Anderen worden vrijgelaten, verzekerde hij.

Bij protesten tegen de staatsgreep vielen tot nu toe zeker zeven doden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kwamen ze om door geweerschoten. Ook vielen er zeker 140 gewonden.

'Coup was noodzakelijk'

Burhan zei in zijn tv-speech dat de staatsgreep noodzakelijk was om een politieke crisis te voorkomen. "Er spraken mensen over het discrimineren van anderen. Dat dreef dit land naar een burgeroorlog", zei hij. Volgens hem zou een burgeroorlog het land verscheuren.

De coup is in het buitenland sterk veroordeeld. De ambassadeurs van onder meer de EU, China en Canada hebben een verklaring ondertekend waarin ze hun steun toezeggen aan de tegenstanders van de staatsgreep. De Amerikaanse president Biden denkt na over economische sancties.

Vooralsnog lijkt Burhan ongevoelig voor de internationale druk. Zijn militaire raad zal het land leiden tot 2023, zei hij maandag. Daarna volgen er verkiezingen.

Beelden uit Khartoem na de staatsgreep:

In Sudan is het onrustig sinds wijdverbreide demonstraties in 2019 een einde maakten aan het bewind van dictator Omar al-Bashir. Sindsdien ruziën het leger en burgerbestuurders over de machtsverhoudingen in het land.

Vorig jaar probeerden leden van de voormalige geheime dienst de macht over te nemen. Eind september meldde het leger dat militairen een staatsgreep hadden voorkomen door een groep militairen die Bashir steunen.

Het was de bedoeling dat er vanaf november een complete burgerregering zou komen, met in het vooruitzicht vrije verkiezingen. Daarmee zou het leger aan macht hebben ingeboet.


26-10-2021 22:23

Was het misschien buitenaards leven of iets dat antwoord kan geven op een van de grote vragen over de ruimte? Niets van dat alles, blijkt na grondig onderzoek van wetenschappers. Het mysterieuze 'ruimtegeluid' dat twee jaar geleden tot flink wat beroering leidde onder astronomen, was hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een haperend elektrisch apparaat.

In april 2019 pikte de Parkes-telescoop in het Australische New South Wales zo'n vijf uur lang een signaal op, een ongewone golflengte (982 MHz) die zelden wordt gebruikt door vliegtuigen, satellieten of andere apparaten van menselijke makelij.

Proxima Centauri

Dat intrigeerde wetenschappers, ook omdat de telescoop op dat moment was gericht op Proxima Centauri. Dat is de ster die het dichtste bij de zon staat. Om de ster draait een planeet waar in theorie vloeibaar water aanwezig is en waar dus leven mogelijk kan zijn.

Het signaal inspireerde wetenschappers daarom tot nader onderzoek. Maar na die ene dag in april werd het niet meer opgepikt, ondanks drie nieuwe zoekpogingen eind vorig jaar en dit jaar. En inmiddels hebben de onderzoekers dus een verklaring, schrijven ze in het wetenschappelijke vakblad Nature Astronomy.

Kapotte computer

"Het was een door de mens veroorzaakte radioverstoring van een of andere technologie, waarschijnlijk afkomstig van het aardoppervlak", aldus een van de astronomen die meeschreef aan het onderzoek; Sofia Sheikh, verbonden aan de universiteit van Californië.

Mogelijk ging het om een kapotte computer, telefoon of radio in de buurt van de telescoop, die na zo'n vijf uur was uitgeschakeld of gemaakt.

Jason Wright, een astronoom van de universiteit Pennsylvania, zegt tegen de site van Nature dat het onderzoek ondanks de enigszins onbevredigende uitkomst "erg waardevol" was. "We hebben dit soort signalen nodig, zodat we weten hoe ermee om te gaan en hoe te bewijzen dat ze buitenaards of menselijk zijn."


26-10-2021 21:33

Queen Elizabeth zal volgende week niet bij de receptie van de klimaattop COP26 in Glasgow aanwezig zijn. De 95-jarige vorstin van het Verenigd Koninkrijk heeft van haar artsen het advies gekregen om rust te nemen.

Bronnen bij Buckingham Palace zeggen dat het uit voorzorg is, maar de afmelding roept vragen op over de gezondheid van de vorstin. Recentelijk drongen artsen er bij Elizabeth, die bekendstaat om haar grote werkethos, op aan om rustig aan te doen.

Het begon een week geleden. Toen werd duidelijk dat Elizabeth niet aanwezig zou zijn bij een belangrijke ceremonie in het Noord-Ierse Armagh. "De koningin heeft met tegenzin het medisch advies aanvaard, om de komende dagen te rusten", luidde de verklaring van het paleis.

Een dag later bleek dat de klachten dusdanig serieus waren dat Elizabeth een nacht had doorgebracht in een Londens ziekenhuis. Het bleek haar eerste overnachting in het ziekenhuis in acht jaar tijd te zijn geweest. Maar Buckingham Palace kwam pas met het nieuws naar buiten nadat Britse tabloids de korte opname hadden onthuld.

Officiële gelegenheden met (klein)kinderen

Kort na de afzegging van Armagh volgde opnieuw een opmerkelijke aankondiging. Eerder deze week werd namelijk bekendgemaakt dat Elizabeth tijdens officiële gelegenheden voortaan door haar kinderen of kleinkinderen zal worden vergezeld. Zij kunnen dan inspringen, als de koningin plotseling uitvalt. En nu dus de afzegging van de klimaattop in Schotland.

Woordvoerders van het paleis lijken twijfels over een kwakkelende gezondheid ondertussen zoveel mogelijk weg te willen nemen. Eerder vandaag werden via het officiële Twitterkanaal van Buckingham Palace twee foto's gedeeld van The Queen aan het werk.

Vanuit Windsor Castle werd beeld gedeeld van een glimlachende vorstin verwikkeld in een videovergadering. Kort daarop volgde een klein verslagje van een werkbezoek van twee diplomaten. "Goed om te zien dat ze weer lacht en aan het werk is!", luidden de reacties op Twitter.

Hoe het werkelijk gaat met de vorstin, blijft grotendeels een kwestie van raden. Woordvoerders van het paleis brengen doorgaans maar mondjesmaat informatie naar buiten. Bronnen rondom de vorstin zouden tegen The Sunday Times hebben gezegd dat ze bekaf zou zijn. Het lange opblijven om televisie te kijken zou zich niet meer laten combineren met haar sociale verplichtingen en drukke schema. En dan is er nog het verlies van haar echtgenoot prins Philip, eerder dit jaar.

Over aftreden wordt in de Britse pers in ieder geval met geen woord gerept. Dat komt enerzijds doordat Elizabeth haar taak als door God gegeven ziet en niet lichtzinnig over haar functie denkt. Daarnaast viert de vorstin volgend jaar haar platinum jubilee, oftewel haar 70-jarige jubileum. Nu stoppen, redeneren journalisten, zou hoogst onlogisch zijn.


26-10-2021 21:19

Het Zuid-Italiaanse eiland Sicilië is getroffen door noodweer. In de afgelopen 24 uur is al meer dan 150 millimeter regen gevallen op sommige plaatsen, waardoor overstromingen rond de stad Catania zijn ontstaan. Straten en pleinen staan volledig onder water. Er zijn zeker twee doden gevallen, melden Italiaanse media.

Door de overstromingen moest het Garibaldi-ziekenhuis in Catania worden geëvacueerd, meldt de Italiaanse krant La Repubblica. Veel huizen en bedrijven zitten ook zonder elektriciteit door een stroomstoring.

Op Sicilië en in de naburige regio Calabrië, op het vasteland, geldt code rood.

Straten staan onder water:

De burgemeester van Catania, Salvo Pogliese, noemt de weersomstandigheden "ongekend". Alle bedrijven in Catania, behalve essentiële winkels, zijn tot zeker middernacht gesloten. In een bericht op Facebook riep de burgemeester op zo veel mogelijk thuis te blijven.

Een Nederlandse toerist, Sarah, zit samen met haar man en kinderen vast op het eiland. Het gezin verbleef in een huisje aan de kust, maar door de hoge golven en de zware windstoten besloot het gezin gisteren alvast door te reizen naar Catania, om zo dichterbij het vliegveld te zijn. "De wegen zijn overstroomd en we durven het niet aan om met de kinderen naar het vliegveld te reizen", zegt de vrouw tegen de NOS. Het gezin is van plan om op donderdag terug te reizen.

Volgens de Italiaanse weerwebsite ilMeteo zal de storm in de loop van de week geleidelijk verergeren, met meer zware regenval en overstromingen op donderdag en vrijdag.


26-10-2021 21:05

De Koninklijke Marechaussee heeft in een lopend onderzoek op Curaçao zeven militairen aangehouden die worden verdacht van bezit en gebruik van verdovende middelen. De zeven mannen worden verdacht van het bezit en gebruik van onder meer cocaïne, meldt de marechaussee.

Vorige week werd een 33-jarige inwoner van Curaçao aangehouden, na gezamenlijk onderzoek van de lokale politie en de marechaussee. De man wordt verdacht van drugshandel in uitgaansgelegenheden, aan burgers en militairen, en onderhield volgens de marechaussee contact met de zeven militairen die vandaag aangehouden zijn. In de slaapkamers van de mannen op de legerbasis zijn daarna sporen van cocaïne aangetroffen, zegt een woordvoerder. De mannen zijn tussen de 22 en 40 jaar oud.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten

Het onderzoek wordt nu voortgezet door het team militaire politiezorg van de Koninklijke Marechaussee, onder leiding van het Openbaar Ministerie op Curaçao. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Op het eiland is het gebruikelijk dat de marechaussee met de lokale politie samenwerkt om drugsgebruik en -handel tegen te gaan in de uitgaansgebieden, zegt de woordvoerder. Curaçao telt zo'n 155.000 inwoners, onder wie enkele honderden Nederlandse militairen.


26-10-2021 19:50

De brandweer heeft vanmiddag een kind bevrijd dat bijna twee uur met een vinger klem zat in een geldautomaat, in een bouwmarkt in Stadskanaal.

"Het was een naar incident", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen tegen RTV Noord. "We hebben de machine uit elkaar kunnen halen en zijn er uiteindelijk in geslaagd om het kind te bevrijden."

De bouwmarkt werd tijdens het incident ontruimd. Ook een traumahelikopter was ter plaatse. Het kind is naar het ziekenhuis gebracht.

Waardoor het kind vast kwam te zitten, is niet duidelijk.


26-10-2021 19:45

De provincie Groningen en de gemeente Westerwolde zijn voorzichtig optimistisch over het nu nog overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het overleg tussen kabinet en provincies van vanochtend heeft commissaris van de koning René Paas in Groningen "goede hoop" gegeven dat ergens de komende dagen niet meer te veel asielzoekers in de nachtopvang hoeven te verblijven.

De afgevaardigde van de provincie Groningen prijst het harde werk van iedereen die afgelopen weekend op zoek moest naar extra opvangplekken voor asielzoekers. Maar tevreden zegt hij pas te zijn als de te volle opvang in Ter Apel echt verleden tijd is. "Het wordt elke dag beter, maar iedere nacht met te veel mensen in Ter Apel is er één te lang."

Volgens Paas sliepen er afgelopen nacht bijna honderd mensen boven de maximumcapaciteit in Ter Apel. Die ligt op 275 mensen. Eerder deze maand sliepen er nog 750 mensen in het centrum, met ongezonde en onveilige situaties tot gevolg.

Oproep voor 1200 plekken, nu 600 geregeld

Vrijdag deed het kabinet een dringende oproep aan de provincies, om in het weekend elk 100 slaapplekken beschikbaar te maken voor asielzoekers. Dat aantal van 1200 is niet gehaald, de provincies hebben gezamenlijk nu zo'n 600 plekken beschikbaar gesteld.

"Fijn dat die noodopvangplekken er zijn gekomen, onder stoom en kokend water", reageert Paas vandaag op dat aantal. "En ik verwacht dat er nog wel meer gaan komen, omdat gemeenten de tijd is gegeven dat voor 1 november te regelen. Het belangrijkste is dat de druk op Ter Apel wordt verminderd."

In de Nederlandse asielopvang is momenteel geen bed over. NOS op 3 zocht uit hoe dit komt:

De situatie in Ter Apel is "niet alleen voor de mensen ongewenst", vervolgt Paas, "maar ook het aantal covid-besmettingen neemt toe. We hebben nu tijd gekocht: een paar weken, misschien wel een paar maanden. Het is beschamend dat dit is gebeurd. We moeten alles op alles zetten om nu ook extra opvangcapaciteit, dus nieuwe azc's te realiseren."

En ook de huisvesting van statushouders moet veel sneller, zegt hij. "Hier in Groningen hebben we ook soms veel extra plek voor studenten nodig, waar tijdelijke huisvesting voor nodig is. Als we die tijdelijke huisvesting, noodwoningen, ook kunnen gebruiken voor andere woningzoekenden, arbeidsmigranten en statushouders, dan is dat voor gemeenten aantrekkelijk."

'Aantal wordt gehaald'

Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) zei eerder deze maand vanaf 1 november 3000 nieuwe opvangplekken te verwachten. Volgens bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat het aantal worden gehaald.

De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel bij hoort, zegt blij te zijn met "de verantwoordelijkheid die het ministerie en de provincies hebben gepakt". Maar burgemeester Jaap Velema kan nog niet inschatten of het nu toegezegde aantal voldoende is om het overvolle aanmeldcentrum snel te ontlasten. "We hebben vanuit het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nog onvoldoende zicht op de cijfers om dit vast te kunnen stellen."

Wilders

PVV-leider Geert Wilders gaat aanstaande donderdag naar Ter Apel, zo laat hij via Twitter weten. Hij wil daar in gesprek gaan met inwoners en ondernemers. De PVV wil de grenzen helemaal sluiten voor asielzoekers en wijst er regelmatig op dat ze overlast veroorzaken in de buurt van azc's.

Het gebeurt niet vaak dat Wilders het land ingaat, vanwege de beveiliging die daarvoor nodig is.


26-10-2021 19:39

ABP, het grootste pensioenfonds van Europa, is om. Vandaag keert het producenten van fossiele brandstoffen de rug toe. Maar in mei verscheen dit nog in het jaarverslag: "Als wij onze fossiele beleggingen verkopen, geven we één keer een signaal af, maar zijn we onze invloed kwijt".

Het is een opvallende draai, maar het kon niet anders, zegt bestuursvoorzitter Corien Wortmann. "Als we kijken waar we nu staan, bereiken we al in 2030 1,5 graad opwarming." Volgens haar hebben fossiele producenten wel stappen gezet, "maar het gaat niet snel genoeg".

ABP blijft inzetten op de invloed die het als grote aandeelhouder heeft. Grootverbruikers van energie, zoals de luchtvaart-, staal- en auto-industrie, kunnen in het voorjaar concrete doelstellingen verwachten. Wortmann: "We komen met criteria, een maatlat waarlangs we die bedrijven kunnen leggen. We willen concrete stappen zien."

Toen het nieuws vanmorgen naar buiten kwam, werd voor het kantoor van ABP een klein feestje gevierd. Actiegroep Fossielvrij NL en een groep mensen die bij het pensioenfonds zijn aangesloten, zetten zich al langer in voor deze beslissing en zijn er dus blij mee:

ABP is niet het eerste pensioenfonds dat uit fossiel stapt. Vorig maand kondigde PME aan dat het alle fossiele beleggingen verkocht heeft. Dat is dus al verder dan ABP, dat verwacht het merendeel van de fossiele beleggingen begin 2023 verkocht te hebben.

De beslissing van ABP zal niet direct een duidelijk effect hebben, zegt Corné van Zeijl, beursanalist bij vermogensbeheerder Actiam. "ABP is niet zo groot dat het de koers van bedrijven onder druk zet. Maar de trend heeft impact. Nederland loopt voorop, meerdere grote fondsen, met name in Europa en nu ook in de VS, stappen uit fossiel. Dat zet de koersen wel onder druk."

Onethische aandelen

Fieke van der Lecq, hoogleraar pensioenmarkten aan de VU Amsterdam, zegt dat fossiele producenten sin stocks zouden kunnen worden. Dat zijn aandelen van bedrijven die zich bezighouden met producten en activiteiten die als onethisch worden gezien, zoals tabak, wapens en gokken. Veel beleggers willen daar niet in investeren. Daardoor is de koers laag, maar zijn de rendementen hoog. Beleggers, aangetrokken door de hoge rendementen, investeren er in.

De 'sin stock-bedrijven' lopen het risico dat ze door regulering worden aangepakt. Zo is tabak streng gereguleerd in Nederland, bedrijven mogen er geen reclame voor maken en er worden forse accijnzen geheven. Ook fossiele bedrijven lopen het risico dat er een forse CO2-belasting komt. Dat zou dat het verdienmodel van die bedrijven raken.

Ook Mathijs van Dijk, hoogleraar Finance aan Rotterdam School of Management, ziet overeenkomsten tussen de sin stocks en fossiele bedrijven. "Het effect van de stap van ABP op lange termijn kan zijn dat het lastiger voor hen wordt om geld op te halen op de kapitaalmarkt", zegt Van Dijk. "CO2 lijkt een nieuwe categorie sin stock te worden. Er zijn steeds meer beleggers die zeggen dat ze de sector uitgaan."


26-10-2021 19:06

In België moet vanaf maandag in de gehele horeca een coronatoegangsbewijs getoond worden. Daarnaast moeten Belgen vanaf vrijdag weer mondkapjes dragen in publieke binnenruimten, zo kondigde premier De Croo aan in een persconferentie over de stijgende coronacijfers in het land.

De Croo sprak van "een herfstgolf" die het aanscherpen van de coronaregels, die zeker drie maanden zullen gelden, noodzakelijk maakt. De verplichting om een coronapas te tonen in de horeca gold al in Brussel. Wallonië was eerder al akkoord met de maatregel vanaf 1 november, die dus straks ook geldt in Vlaamse horeca, zo schrijft de omroep VRT. Ook in sportscholen moet de pas getoond worden.

Personeel van horeca en fitnesscentra moet daarnaast verplicht een mondkapje dragen.

'Zwaardere maatregelen niet nodig'

"Op het moment dat we weer overspoeld worden door besmettingen moeten we hogere beschermingsmuren optrekken", zei De Croo. Hij riep de Belgen ook op weer zoveel mogelijk thuis te werken. Zwaardere maatregelen zijn volgens hem niet nodig, omdat zo'n 85 procent van de Belgen volledig is gevaccineerd.

De Croo: "Vorig jaar zouden we in dezelfde situatie bepaalde zaken hebben stilgelegd. Nu houden we alles open."

Het aantal besmettingen in België nam afgelopen week met 75 procent toe, met gemiddeld zo'n 5300 nieuwe infecties per dag. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 69 procent (102 opnames per dag).


26-10-2021 18:32

Het aantal positieve tests is in twee weken verdubbeld en in de ziekenhuizen liggen inmiddels weer net zoveel mensen als aan het begin van de zomer. Net als vorig jaar lijken we af te koersen op een stevige najaarsgolf.

Het grote verschil: toen was nog niemand beschermd tegen het virus; inmiddels is 81 procent alle Nederlanders boven de 12 jaar volledig gevaccineerd. Hoe kan het virus opnieuw zo hard rondgaan?

Vier vragen over de oplopende coronacijfers.

Waarom stijgt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zo snel ondanks de hoge vaccinatiegraad?

"Er zijn gewoon nog heel veel niet-gevaccineerden", is de simpele verklaring van Frits Rosendaal, epidemioloog aan het LUMC.

Alma Tostmann, epidemioloog aan het Radboudumc, vult aan: "Bovendien zijn de maatregelen bijna allemaal losgelaten. Daardoor kan het virus nog steeds rondgaan. En ook al is de groep die niet beschermd is relatief klein, in combinatie met veel circulerend virus kan dat nog steeds tot veel besmettingen en ziekenhuisopnames leiden".

Desalniettemin gaat het sneller dan de prognoses van het RIVM aangaven. Tostmann vindt dat wel verklaarbaar. "De prognoses waren gebaseerd op een aantal scenario's met maatregelen. Het kabinet heeft gekozen voor het scenario met de minste maatregelen. Daarbij komt dat mensen zich minder aan de basismaatregelen houden dan gedacht. Dat telt dubbel op."

Epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht is wel verbaasd door de snelle stijging. "De voorspellingen over hoe snel het virus zou rondgaan en het aantal opnames waren te optimistisch en we weten niet precies waardoor het komt."

Net als Tostmann denkt ze dat mensen zich minder houden aan de basismaatregelen, zoals thuisblijven bij klachten en geen handen schudden. Dat blijkt ook uit gegevens van het gedragsonderzoek van RIVM. "We hebben versoepelingen gehad, maar daarbij is gezegd dat mensen nog voorzichtig moesten zijn. De vraag is of die boodschap voldoende is aangekomen."

Wie liggen er nu in de ziekenhuizen?

Het RIVM bekeek in september de vaccinatiestatus van 1369 coronapatienten. Wat bleek: driekwart van de patiënten in het ziekenhuis, en 80 procent van patiënten op de intensive care, was ongevaccineerd.

Vorig weekend deed de longartsenvereniging nog een rondvraag bij collega-longartsen. Op basis van 150 coronapatiënten trok de vereniging toen dezelfde conclusie. Uit de rondvraag bleek ook dat zo'n 40 procent van de ongevaccineerde patiënten onder de 60 is. Dat het hier om een relatief grote groep gaat, is mogelijk te verklaren door de lagere vaccinatiegraad onder jongere mensen.

Het deel dat wel gevaccineerd is, bestaat volgens Tostmann uit twee groepen: "Sommige mensen zijn wel gevaccineerd maar zijn door een onderliggende aandoening niet beschermd. En dan is er nog een deel dat wel gevaccineerd en beschermd is, maar in het ziekenhuis belandt omdat vaccins niet 100 procent beschermen."

Volgens de longartsenvereniging belanden in de groep gevaccineerden vooral mensen boven de 60 jaar oud met vaak ernstige co-morbiditeit of een afweerstoornis in het ziekenhuis.

Wat nu? Wat betekenen de oplopende cijfers?

"We gaan een verdere belasting van de zorg zien waarbij we weer meer patiënten moeten gaan verplaatsen", zegt Rosendaal. Zolang er geen nieuwe maatregelen worden getroffen, zal het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijven stijgen. Hij noemt het aantrekken van de basismaatregelen, een betere handhaving van de coronapas en eventueel herinvoering van de mondkapjes als mogelijk te nemen maatregelen.

"Wil de politiek hier wel iets aan doen?", vraagt Tostmann zich af. Zelf ziet zij de urgentie wel. "Misschien is mijn bril gekleurd door wat ik zie in het ziekenhuis. Maar het heeft zo veel impact, ook op de gewone verpleegafdelingen. De prijs die de niet-covid zorg nu al moet betalen is best wel hoog."

Het begint volgens haar bij het helder communiceren dat we ons moeten houden aan de basismaatregelen. Vooral het laten testen bij klachten vindt ze belangrijk. En vervolgens zullen de meest recente versoepelingen weer kunnen worden teruggedraaid. "Mondkapjes weer als norm te stellen op bepaalde plekken. En een gevaccineerde huisgenoot van een positief test persoon hoeft nu niet in quarantaine. Was dat wel zo'n goed idee?"

Tostmann benadrukt dat het kabinet niet te lang moet wachten. "Hoe eerder je ingrijpt, hoe minder impact het hoeft te hebben. Hopelijk komen we er met een paar simpele maatregelen mee weg."

Volgens minister De Jonge staan we voor lastige dilemma's:

Bruijning hoopt vooral dat nog meer mensen zich zullen laten vaccineren. "Als je niet in het ziekenhuis wil belanden en niet verantwoordelijk wil zijn voor nieuwe maatregelen, laat je dan alsjeblieft vaccineren. Aan iedere keuze zitten onzekerheden, maar vaccineren is de beste oplossing. Hoe krijgen we die boodschap nog beter bij de 14 procent die zich niet laat vaccineren, daar moeten we vol op inzetten. Als we voldoende mensen kunnen overtuigen, komen we deze winter wel door."

Ze houdt er ook rekening mee dat ook zonder maatregelen de groei nog tijdelijk kan gaan stagneren. "Wat we wel eerder hebben gezien is dat veel ophef over de cijfers mensen ook weer voorzichtiger maakt. Misschien dat dit dus al helpt."

Hoe kan het dat het kabinet verrast is door de oplopende cijfers?

Volgens minister De Jonge lopen de ziekenhuisopnames "harder op dan verwacht". Hoe kan dat? Volgens Bruijning is het rekenwerk dat achter de infectieziektemodellen zit erg complex. "Je werkt met veel bronnen van informatie en doet ook een aantal aannames. Bijvoorbeeld over hoe we ons houden aan de maatregelen, misschien is dat te optimistisch ingeschat."

Tostmann verbaast zich echter over de verbazing van het kabinet. "De versoepelingen die zijn doorgevoerd waren ruimer dan werd geadviseerd", stelt ze. Bovendien vindt ze dat het kabinet te veel optimisme heeft uitgestraald, wat er mogelijk aan heeft bijgedragen dat de regels minder worden nageleefd.

"Het beeld is dat de crisis over is, dankzij de vaccins. Dat is niet zo. Dat heeft de WHO ook steeds benadrukt. We zijn een beetje op het verkeerde been gezet door de optimistische toon van het kabinet."

Rosendaal vindt dat de cijfers nog wel passen binnen de verwachtingen, al zitten ze wel "aan de hoge kant". Erg verrast is hij er ook niet door. "Iedereen die gaat op gegeven moment besmet raken, de vraag is hoe snel. Dat blijft lastig om in te schatten."


26-10-2021 18:24

De SP heeft tientallen leden geroyeerd omdat ze ook lid zijn van de voormalige jongerentak Rood en/of het Marxistisch Forum. Onder hen zijn kandidaat-voorzitter Tijs Hardam en het Utrechtse Statenlid Michel Eggermont.

Volgens de SP is lidmaatschap van Rood of het Marxistisch Forum in strijd met de statuten, omdat SP'ers maar lid mogen zijn van één politieke partij. In totaal is 33 SP-leden het lidmaatschap ontnomen.

De geroyeerde leden wilden niet kiezen tussen de SP en Rood/Marxistisch Forum, zegt partijsecretaris Arnout Hoekstra. Volgens hem hebben ze de afgelopen weken de kans gehad om in gesprek te gaan. "Maar als ze geen keuze willen maken, dan houdt het op."

Het conflict tussen de SP en een groep jongeren speelt al geruime tijd. Een jaar geleden werden zes leden uit de partij gezet omdat ze lid waren van communistische groepen. Hoekstra sprak toen van geradicaliseerde communisten die "de partij willen overnemen".

Uithollen

De SP beschouwt de communistische groepen als aparte partijen, maar volgens de geroyeerde leden zijn het "pressiegroepen met een klassiek-marxistische inslag". Afgelopen zomer brak de SP met jongerentak Rood, omdat die aan de kant bleef staan van de geroyeerde leden.

Hoekstra hoopt dat het gedoe binnen de partij nu voorbij is en dat het gedaan is met "de rare clubjes die onze partij van binnen willen uithollen". Als het aan het geroyeerde Statenlid Eggermont ligt is de strijd nog niet gestreden. Op Twitter noemt hij de royementen "illegitiem".

Tijs Hardam, die kandidaat stond om voorzitter van de SP te worden, zegt dat hij zich niet zomaar laat wegwerken. Volgens hem is de partijleiding doodsbang voor de koerswijziging die hij voorstaat.


26-10-2021 18:20

Klimaatplannen van landen zijn nog lang niet toereikend om de doelen die zijn gesteld in het klimaatakkoord van Parijs te halen. Dat staat in de nieuwste editie van het zogenoemde Emissions Gap Report, opgesteld door het milieuagentschap van de VN (UNEP).

In het akkoord, dat in 2015 door bijna 200 landen werd gesloten, werd afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot bij voorkeur 1,5 graad. Maar volgens UNEP koerst de aarde op basis van de nieuwste klimaatplannen van zo'n 120 landen deze eeuw af op een temperatuurstijging van 2,7 graden.

Alarmerende rapporten

De publicatie van het jaarlijkse onderzoek past in een reeks van alarmerende rapporten die zijn uitgebracht aan de vooravond van de klimaattop in het Schotse Glasgow, die zondag begint.

Zo meldde de weerkundige organisatie van de VN gisteren dat de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer vorig jaar een recordniveau heeft bereikt, ondanks een tijdelijke afname van de wereldwijde uitstoot ten tijde van de coronapandemie. Vorige week meldde de UNEP zelf al dat veel landen nog steeds plannen maken om in 2030 meer dan het dubbele van de hoeveelheid fossiele energie te produceren dan is afgesproken in het klimaatakkoord.

De aankomende top in Glasgow wordt gezien als belangrijkste bijeenkomst van wereldleiders over het klimaat sinds de klimaatconferentie in Parijs.

De Britse premier Johnson zei al dat het hoogst onzeker is dat de bijeenkomst zal leiden tot nieuwe, vergaande afspraken. Die afspraken zijn volgens de UNEP-onderzoekers alleen wel nodig om de klimaatopwarming binnen de perken te houden.

Landen koersen met hun bijgestelde plannen af op een extra afname van 7,5 procent van broeikasgassen in 2030. Om zicht te houden op de gewenste 1,5 graad is een afname van 55 procent nodig, zo staat in het UNEP-rapport. Om ruim onder de 2 graden te blijven, wat de minimale eis is in het klimaatakkoord, is dat 30 procent.

Volgens secretaris-generaal Guterres van de VN toont het rapport dat de wereld nog altijd afkoerst op een "klimaatcatastrofe". Hij sprak in een persconferentie van een "donderende wake-upcall" en vroeg zich daarbij hardop af hoeveel wake-upcalls er nog nodig waren. "Het tijdperk van halve maatregelen en loze beloften moet eindigen", zei hij.

Correspondent Rolien Créton reisde af naar Groenland, waar de ijskap als gevolg van klimaatverandering sneller smelt dan ooit is gemeten:

Michel den Elzen, onderzoeker bij planbureau PBL, schreef mee aan het UNEP-rapport. Volgens hem schieten nieuwe en bijgestelde klimaatdoelen "nog steeds tekort". Het PBL schrijft verder in een persbericht dat veel landen in hun plannen actie uitstellen tot na 2030. "Wat aanleiding geeft om te betwijfelen of landen hun netto-nul emissiedoel dan kunnen halen."

UNEP ziet wel een lichtpunt in de klimaatneutrale ambities, die zo'n vijftig landen nu hebben uitgesproken. Dat zou de temperatuurstijging met een halve graad kunnen beperken. Volgens de onderzoekers zijn de ambities vaak nog wel te vaag en incompleet.

"Daarom moeten de grootste uitstoters, de G20-landen, naar voren stappen met stevigere toezeggingen richting 2030 als we die 1,5 graad binnen ons bereik willen houden in dit cruciale decennium", zei Alok Sharma, voorzitter van de Glasgow-top, in een persbericht bij het UNEP-onderzoek.


26-10-2021 18:07

Bij een grote internationale politieactie zijn 150 mensen gearresteerd en is beslag gelegd op miljoenen dollars in cash en virtuele valuta. Het onderzoek richtte zich op internationale drugshandel via het darkweb, hebben het Amerikaanse ministerie van Justitie en Europol bekendgemaakt.

Volgens de Amerikaanse aanklagers zijn de arrestanten verantwoordelijk voor tientallen duizenden illegale verkopen. 65 van hen werden in de VS gearresteerd, 47 in Duitsland, 24 in het Verenigd Koninkrijk, vier in Italië, vier in Nederland, drie in Frankrijk, twee in Zwitserland en één in Bulgarije. In Australië werden geen arrestaties verricht, daar zijn door de verdachten wel drugs verkocht, volgens justitie.

Amfetamine, cocaïne, mdma

Behalve 31,6 miljoen dollar (ruim 27 miljoen euro) werden ook 45 vuurwapens geconfisqueerd. Verder vonden de onderzoekers een enorme hoeveelheid illegale drugs zoals ruim 150 kg amfetamine, ruim 20 kg cocaïne en ruim 30 kg mdma. Ook zaten er namaakmedicijnen bij.

Volgens justitie in Amerika runden sommige van de verkopers thuis laboratoria waar namaakmedicijnen werden gemaakt, die eruit zagen als officiële pijnstillers, maar waar fentanyl, methamfetamine (bekend als crystal meth) en andere drugs in zaten. Volgens een woordvoerder kopen sinds de coronapandemie meer mensen drugs via het darknet dan ervóór.

Licht op het darkweb

Het darkweb is een versleuteld deel van het internet dat alleen toegankelijk is met behulp van speciale programma's die de anonimiteit van de gebruiker garanderen. De bekendste daarvan is de Tor Browser.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaans justitie is het onderzoek nog niet afgerond en ze waarschuwde: "Er ís geen 'dark' internet, wij zullen alles aan het licht brengen."

Trendbreuk

Het KRO-NCRV-programma Pointer ontdekte dat het grootscheepse onderzoek op het darkweb gaande was, waarop Europol dat tegenover het programma bevestigde. Volgens een cybercrime-onderzoeker aan de TU Delft, markeert dit onderzoek een trendbreuk: "Waar eerder dit soort operaties zich richtten op het oppakken van beheerders van dit soort marktplaatsen en het in beslagnemen van de infrastructuur, zien we dat politiediensten zich nu hebben gericht op het arresteren van de topverkopers."


26-10-2021 18:00

Op de berghelling boven het stadje Vathy op het Griekse eiland Samos ligt een migrantenkamp. Er zijn geen mensen meer, alleen katten. Maar de zelfgebouwde hutjes en geïmproviseerde onderkomens van hout, metaal, plastic en zeil, staan nog in de 'jungle', zoals het onofficiële deel van het kamp werd genoemd.

Eind september werden de laatste migranten, nog geen 400, overgebracht naar het nieuwe, afgesloten kamp. Het ligt op zo'n 8 kilometer van Vathy in een afgelegen vallei. Omgeven door hoge hekken met prikkeldraad. 140.000 vierkante meter aan rijen met grijze wooncontainers en andere gebouwen.

Op het hoogtepunt van de overbevolking in het oude kamp leefden er eind 2019 ruim 7000 mensen. In het officiële gedeelte met wooncontainers kon al jaren niemand meer erbij. Het had een capaciteit voor bijna 700 mensen. Al stonden er tussen de containers ook tentjes.

Ratten en regen

En zo ontstond de 'jungle' buiten de hekken, een dorp tegen de helling op. De omstandigheden voor de vluchtelingen en migranten waren er erbarmelijk slecht. Er waren ratten, slangen en schorpioenen. En in de winter was er de kou en bij regen liepen hutjes en tenten onder water.

Nu waait de wind door het verlaten gebied en lopen de straatkatten er miauwend rond. Er liggen plastic flesjes, en er klapperen zeilen. Het hout kraakt en het metaal kreunt:

"Het is bizar om te zien dat er nog zoveel troep is overgebleven", zegt Nick van der Steenhoven die lang als vrijwilliger op Samos heeft gewerkt. "Een soort achterblijfsel van het leed van duizenden mensen, die hier maanden tot jaren hebben gewoond."

Opruimen

Het lijkt een enorme klus dit op te gaan ruimen, want bulldozers kunnen niet de beboste hellingen op. Maar bij navraag blijkt dat de gemeente en het ministerie voor Migratie al de koppen bij elkaar hebben gestoken.

"We gaan dit niet op de bekende Griekse manier oplossen: alles in vrachtwagens laden en op de plaatselijke vuilnisstort dumpen", zegt burgemeester Giorgios Stantzos. "Alles moet bij de bron worden gescheiden en voor recycling naar het vasteland gebracht."

Een team van de faculteit Milieustudies van de Universiteit van de Noord-Egeïsche eilanden heeft onderzoek gedaan en zal met een actieplan komen voor het opruimen. Evenals voor het schoonmaken van de verontreinigende grond. Want het land moet terug naar de particuliere eigenaars.

"We staan niet onder tijdsdruk", zegt Manos Logothetis, secretaris-generaal van het ministerie voor Migratie, en afkomstig van Samos. "Als er een plan is, zorgen wij voor de financiering en de gemeente gaat het uitvoeren."

En de katten? "We hebben gesproken met lokale dierenorganisaties zoals Cat Rescue en anderen. Ze zullen de katten ophalen, steriliseren en voor adoptie aanbieden", zegt Logothetis.

Hier zie je hoe het nieuwe kamp eruitziet:

Bij het vernieuwde kamp mogen zowel personeel, migranten als bezoekers alleen binnen met een pasje. De poorten blijven dicht tussen 20.00 uur 's avonds en 08.00 uur 's ochtends.

De Griekse autoriteiten noemen het een gesloten en gereguleerd kamp. Dat is om duidelijk te maken dat er nieuw beleid is, zegt Manos Logothetis, die verantwoordelijk is voor huisvesting. "Het is niet zoals vroeger dat je na aankomst kunt gaan en staan waar je wilt."

Die nieuwe regels zijn voor een aantal hulporganisaties reden om niet in het kamp te willen werken. Sommigen zijn al vertrokken. Artsen zonder Grenzen en Samos Volunteers hebben niet ver buiten het kamp nieuwe faciliteiten opgezet.

"Onze grootste zorg is het welzijn van de mensen in het kamp: het gevoel opgesloten en geïsoleerd te zijn. En meer praktisch, er is moeizame toegang tot juridische hulp of andere diensten. Dat alles zorgt voor psychologische problemen", zegt Simone Innico van Samos Volunteers.

Blije bewoners

Beneden in het stadje Vathy is het dagelijks leven veranderd. Bewoners vertellen me dat ze blij zijn dat het oude kamp is gesloten. Er waren jarenlang problemen in het kamp en in de stad, legt burgemeester Stantzos uit. "Niemand geloofde dat er iets zou veranderen. En nu is er grote opluchting."