Meteo Hardenberg

NOS Nieuws

30-11-2020 20:55

De schipper die in juni vorig jaar een hekgolf veroorzaakte op het strand in Vlissingen moet daarvoor 1500 euro betalen. Met zijn actie bracht hij volgens de kantonrechter badgasten in gevaar, die meegesleurd werden door het water.

De kapitein van de 160 meter lange Belgische zandzuiger voer veel te hard langs het strand. De hekgolf, een golf die bij het achterschip (hek) ontstaat, veroorzaakte paniek op het strand. Zo ging een 3-jarig jongetje kopje onder toen hij met zijn broertje van 5 langs de waterkant tikkertje aan het spelen was. Hij kon door een omstander uit het water worden getrokken, schrijft Omroep Zeeland.

Bekijk hieronder beelden van de golf:

Uiteindelijk werden drie mensen voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De Belgische schipper kreeg in eerste instantie een boete van 1250 euro, maar betaalde die niet. De tweede stuurman deed dat wel.

Slechte voorbereiding

De Belg verscheen vanochtend niet op de zitting. "Dat de man zich op geen enkele wijze rekenschap geeft van zijn verantwoordelijk, vind ik onbegrijpelijk", zei de officier van justitie daarover.

Hij verweet de schipper onder meer dat hij zich onvoldoende had voorbereid op de tocht vanuit Terneuzen via Vlissingen naar de Noordzee. Verder was de snelheid van de Belgische schipper te hoog en had hij geen contact gelegd met het schip dat hem passeerde.

De vaargeul bij Vlissingen is smal en loopt vlak langs het strand, zeker bij laag water. Een half jaar geleden voer een groot containerschip nog bijna het strand op.


30-11-2020 20:53

Zo'n 150 vuurwerkverkopers stappen naar de rechter om eind dit jaar toch vuurwerk te kunnen verkopen. De verkopers zijn aangesloten bij de Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk. Die stichting vindt dat het kabinet veel te laat met het vuurwerkverbod kwam.

Het kabinet kondigde op 13 november een verbod af op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil zo de zorg ontlasten.

"We hebben enorm respect voor mensen in de zorg en het zware handhavingswerk van boa's, maar dit heeft geen bal met corona te maken", zegt advocaat Lex de Jager, die de stichting bijstaat. Het besluit is volgens hem "ongelooflijk laat" genomen. "Er waren al containers met vuurwerk onderweg. Winkeliers hebben die al betaald. Nu ze geen omzet hebben, zitten ze met hun handen in het haar."

40 miljoen compensatie

De vuurwerkbranche krijgt 40 miljoen euro compensatie voor het eenmalige vuurwerkverbod met Oud en Nieuw. De stichting vindt dat niet genoeg. De compensatie is volgens De Jager alleen bestemd voor bedrijven die vuurwerk opslaan en vervoeren en niet voor verkopers.

Vuurwerkverkopers denken dat het coronavirus er met de haren wordt bijgesleept om een verbod in te stellen. Zo spreekt handelaar Wichers uit Rijen van "pure propaganda" van het kabinet. "Op welk onderzoek is de beslissing gebaseerd om een vuurwerkverbod af te kondigen?", zegt hij tegen Omroep Brabant.

Advocaat De Jager hoopt dat het kort geding tussen 10 en 15 december kan plaatsvinden bij de rechtbank in Den Haag. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, die eerder een zaak aanspande vanwege een vuurwerkverbod in Rotterdam, ziet nu niets in een rechtszaak. Volgens die vereniging wordt er nog druk onderhandeld met het Rijk.


30-11-2020 20:44

Dank dat u bij ons was, ik zal u missen. Hou het veilig, hou vol. Het komt allemaal weer goed.

Met deze woorden ging de bekendste nieuwslezer van België met pensioen. Martine Tanghe (65), volgens haar werkgever de 'moeder aller nieuwsankers', presenteerde om 19.00 uur voor de laatste keer Het Journaal.

De Vlaamse omroep VRT stuurde rond dat tijdstip een pushbericht met de oproep om te kijken naar Tanghes laatste uitzending. De presentator hield het in de uitzending droog, maar schoot vol toen haar kleinzoon Max na afloop een bos bloemen kwam brengen. Ook veel kijkers kregen een brok in hun keel.

Na de reguliere uitzending volgde een uitgebreid eerbetoon aan de vrouw die 42 jaar geleden bij de VRT begon. Een hele reeks bekende Vlamingen kwam in beeld om haar te bedanken, onder wie programmamaker Paul Jambers, oud-wielrenner Eddy Merckx en Jan Vertonghen, voetballer van de Rode Duivels. Voormalig EU-president Herman Van Rompuy droeg een haiku voor.

De hele uitzending werd live uitgezonden op de Facebookpagina van het Belgische koningshuis. Vanwege het afscheid mocht ze op bezoek bij Filip van België. "Ik heb het beschouwd als een teken van erkenning", zei ze daarover. "En dat doet heel veel plezier."

Het is dan ook niet de eerste de beste in België die met pensioen gaat. Collega's van binnen en buiten de VRT komen woorden tekort om Tanghes talenten te beschrijven. "We gaan haar missen, de leading lady van Het Journaal, de grande dame van de nieuwsdienst, de éminence grise van de VRT," zegt medepresentator Xavier Taveirne.

Burgemeester De Wever van Antwerpen maakte nog in de reguliere uitzending van de gelegenheid gebruik door haar live toe te spreken. "Haar pensioen is het einde van een tijdperk en Vlaanderen zal haar verschrikkelijk missen", zei hij.

Tanghe begon ruim 42 jaar geleden bij de Vlaamse publieke omroep en kwam binnen op een mannenredactie. Behalve Tanghe was er welgeteld één vrouw. De krant De Tijd meent dat dat voor een deel heeft bijgedragen aan haar status en bekendheid.

"Een jonge vrouw in bloemetjesjurk die in de plaats van de wat oudere heren in pak en das het nieuws kwam lezen, het volstond in 1978 om de Vlaamse goegemeente te bruuskeren," schrijft de krant, die spreekt van een "haast mythische status", ook omdat Tanghe verder de schijnwerpers meed.

Kribbig

Kritiek op de VRT en haar collega's werd zoveel mogelijk binnenskamers geuit, aldus De Tijd. Voormalig collega Dirk Sterckx. die verder vooral lovend is, herkent de soms kritische opstelling van de anchor. "Ze kon bijzonder kribbig worden als het niet ging zoals ze het zelf wou."

Tanghe sloot Het Journaal meestal af met 'Dank dat u bij ons was', maar naar gelang de actualiteit werden die laatste woorden ook wel eens vervangen. Gedurende de coronapandemie waren haar laatste woorden ook wel 'Houd het veilig' of 'Blijf gezond'.

Kijk hier naar een overzicht van haar carrière:

Buiten Het Journaal en andere actualiteitenprogramma's was ze onder meer te zien in de Belgische versie van De Slimste Mens. Begin jaren 90 had ze een gastrol in Samson en Gert, inclusief de frase "Ik moest kloppen want de bel doet het niet."

In Nederland is ze ook bekend van het tv-programma Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat ze tien jaar lang voorlas met Philip Freriks.

Tegen het eind van het eerbetoon beloofde ze de nieuwsuitzendingen trouw te blijven volgen. "Elke avond om tien voor zeven zal ik de koelkast opendoen, een glas witte wijn inschenken en naar Het Journaal kijken."


30-11-2020 20:25

De aanslag op de Iraanse wetenschapper Fakhrizadeh, vrijdag in de buurt van Teheran, werd niet gepleegd door gewapende mannen maar met op grote afstand bediende wapens. Dat zei de secretaris van Irans nationale veiligheidsraad vandaag bij de begrafenis van de bij de aanslag omgekomen wetenschapper. Iran blijft erbij dat Israël erachter zit.

"Het was een heel complexe operatie die werd uitgevoerd met hulp van elektronische apparatuur", zei secretaris Shamkhani. "Er was niemand ter plaatse." Zijn uitleg van de gebeurtenissen staat haaks op de verklaring die eerder werd gegeven. Daarin was sprake van een vrachtwagen die ontplofte toen Fakhrizadeh passeerde. Daarna zouden gewapende mannen het vuur hebben geopend en de wetenschapper en een lijfwacht hebben doodgeschoten.

De Iraanse tv zond eerder ook een interview uit met een man die zei dat hij getuige was geweest van de schietpartij en de onbekende schutters had gezien.

Geen enkel bewijs

"Iran heeft nog geen enkel bewijs voor zijn theorieën laten zien", zegt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr. Ze denkt dat dit bewijs er ook nooit zal komen.

"Het komt het regime waarschijnlijk goed uit als het zo gegaan is. Als Fakhrizadeh door gewapende mannen werd gedood en deze mannen ongezien konden wegkomen, is dat een blamage voor het regime en de veiligheidsdiensten. Dat is het sowieso al."

Israël

Iran zegt dus dat de aanslag het werk is van aartsvijand Israël. Dat land zou Fakhrizadeh en eerder ook andere Iraanse nucleaire wetenschappers hebben vermoord om te voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Israël onthoudt zich van commentaar op de liquidatie.

Twee jaar geleden werd de geleerde door de Israëlische premier Netanyahu bij naam genoemd in een televisiepresentatie over het Iraanse atoomprogramma: "Fakhrizadeh, onthoud die naam."


30-11-2020 20:19

De Universiteit Leiden laat onderzoek doen naar antisemitisme binnen een afdeling van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Het onderzoek heeft te maken met de ophef rond Forum voor Democratie vanwege antisemitische berichten binnen de jeugdorganisatie van de partij en antisemitische uitspraken die Thierry Baudet zou hebben gedaan tijdens een diner met de partijtop.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een externe onderzoekscommissie en wordt op zo kort mogelijke termijn gestart, staat in een verklaring.

'Uiterst zorgelijk'

Rector-magnificus Carel Stolker noemde dit weekend "het verwijt van een patroon van antisemitisme" rond Forum uiterst zorgelijk. Het raakt volgens hem ook de Leidse hoogleraar Paul Cliteur, die Baudet bij zijn promotie begeleidde en ook wel zijn intellectuele mentor wordt genoemd. Cliteur, tot voor kort Eerste Kamerlid voor FvD, verklaarde zich in Trouw solidair met Baudet en zijn ideologische lijn. Stolker vond dat hij daar "klip en klaar" afstand van moest nemen.

Cliteur plaatste zaterdag een bericht op LinkedIn dat hij daarmee bedoelde dat hij de ideologische lijn van Forum onderschrijft zoals die in het verkiezingsprogramma staat. "Vanzelfsprekend onderschrijft Cliteur niet de kwalijke uitspraken in berichten die opduiken in appgroepen van jongeren en die sommigen menen te hebben gehoord van Baudet in private situaties", staat in de verklaring, die hij in de derde persoon heeft opgesteld.

Vanavond deelt Cliteur op LinkedIn het bericht over het onderzoek van de universiteit. In reactie op een bericht van iemand anders zegt Cliteur dat hij de uitkomsten van het onderzoek "met heel veel vertrouwen" tegemoetziet.

Grote onrust

De beschuldigingen van antisemitisme hebben volgens de universiteit binnen de faculteit tot grote onrust geleid. "Het college van bestuur neemt de beschuldigingen serieus omdat ze, indien juist, overduidelijk in strijd zouden zijn met de waarden waar de Universiteit Leiden voor staat", schrijft de universiteit in de persverklaring.

Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend worden, houdt het college van bestuur de mogelijkheid open om een vervolgonderzoek in te stellen als de bevindingen daar aanleiding toe geven.


30-11-2020 19:23

Er zijn nauwelijks meer nertsenfokkerijen die nog dieren in hun kooien hebben zitten. Minister Schouten van Landbouw heeft in de Tweede Kamer gezegd dat er in heel Nederland nog maar vier fokkerijen in bedrijf zijn. De rest is de afgelopen weken al gestopt vanwege het aanstaande verbod op pelsdierhouderijen.

Omdat er steeds corona-uitbraken waren op nertsenfokkerijen besloot het kabinet eerder dit jaar dat er zo snel mogelijk een einde moest komen aan de pelsdierhouderij in Nederland. Oorspronkelijk zou dat verbod pas in 2024 ingaan, maar vanwege de gevaren voor de volksgezondheid werd dat vervroegd naar begin volgend jaar. De bedrijven mochten nog wel dit fokseizoen afmaken.

Oppositiepartijen vonden dat Schouten met dat besluit nog een te groot risico nam en wilden dat de nog overgebleven fokkerijen zo snel mogelijk geruimd zouden worden. Dat is wel gebeurd met bedrijven waar corona is geconstateerd.

Volgende week de laatste

Maar de minister zei vanavond in de Kamer dat dat niet nodig is, nu bijna alle bedrijven al zijn gestopt. Dat is sneller gegaan dan gedacht. De vier die nog wel in bedrijf zijn, zullen naar verwachting volgende week klaar zijn met pelsen en dan zijn daar ook geen dieren meer. Nederland telde 140 nertsenhouderijen.

Volgens Schouten hebben de fokkers geen dieren achtergehouden voor de fok. Dat zou ook zinloos zijn, omdat ze vanaf volgend jaar toch niet meer mogen fokken met nertsen voor de pels. Ze krijgen wel een overbruggingsvergoeding tot 2024, om zich te kunnen oriënteren op een nieuwe baan.

Voor het verbod moet wel de wet worden gewijzigd. In de Tweede Kamer is daar ruim voldoende steun voor. Binnenkort moet ook de Eerste Kamer zich er nog over uitspreken.


30-11-2020 19:01

Het was in maart vorig jaar niet minder dan een sensatie: Forum voor Democratie dat 86 zetels haalde bij de Provinciale Statenverkiezingen. Daarmee werd de partij van Thierry Baudet in een klap de grootste van het land. De huidige machtsstrijd heeft er echter voor gezorgd dat FvD die status kwijt is.

Nadat de afgelopen 1,5 jaar al drie zetels verloren waren gegaan door conflicten in verschillende provincies, verlieten de afgelopen week nog eens ten minste 24 Statenleden de partij omdat ze zich niet meer thuis voelen bij de 'lijn-Baudet'. Dat geldt ook voor de Limburgse gedeputeerde Ruud Burlet. Een moeilijke beslissing, zei Burlet bij de regionale omroep L1, maar een opluchting toen hij die eenmaal had genomen. Hij blijft wel gedeputeerde.

'Geen plaats voor extremisme'

De recentste afsplitsing was in Provinciale Staten van Utrecht, waar alle zes de FvD'ers gisteren besloten verder te gaan als een onafhankelijke fractie. Dat ging gepaard met een verklaring waarin zij opriepen tot een "grote schoonmaak in de partij, waar geen plaats hoort te zijn voor extremistisch gedachtegoed".

Opvallend in die tekst is dat de Utrechtse fractie een terugkeer naar Forum voor Democratie niet uitsluit, mocht de "situatie ten goede keren". Daarmee bedoelt de fractie: als het anti-Baudet-kamp na de komende week als winnaar uit de machtsstrijd naar voren komt en Baudet definitief buiten de deur wordt gezet.

Gebeurt dat niet, dan lijkt het onvermijdelijk dat er nog meer Statenleden de wijk nemen. Verschillende fracties, onder meer in Friesland en Zuid-Holland, hebben nog niet uitgesproken over hun gezamenlijke toekomst. Maar de Friese fractieleider Maarten Goudzwaard zegt voor zichzelf besloten te hebben dat hij weg is als Thierry Baudet blijft. En ook zijn Zuid-Hollandse collega Matthijs Sandmann steunt het partijbestuur in zijn clash met Baudet.

'Wederhoor bij Baudet'

Forum voor Democratie in Groningen is de enige provinciale fractie die zich nog voltallig achter de oprichter van de partij schaart. Fractievoorzitter Bart van der Werf zegt op Twitter "een goed gesprek" te hebben gehad met Baudet, waarin hij "wederhoor" heeft toegepast op alle publiciteit van de afgelopen tien dagen. Na dat gesprek besloten volgens Van der Werf de Groningers Baudet te steunen.

In sommige andere provincies is er sprake van grote verdeeldheid. In Drenthe houden vier statenleden het voor gezien, maar de twee anderen vinden dat vooralsnog te ver gaan. In Flevoland hetzelfde beeld: vijf FvdD'ers gaan als onafhankelijken verder, maar fractielid Anton de Lange blijft vierkant achter Baudet staan. Een dergelijke scheuring is er ook in Overijssel en Noord-Holland.

Drie partijen zijn Forum voorbij

De huidige leegloop bij Forum voor Democratie leidt er concreet toe nu de VVD, net als in de Tweede Kamer, de grootste machtsfactor is in de provincies met tachtig zetels. Ook het CDA en GroenLinks zijn daar nu groter dan Forum in Provinciale Staten. De "veranderingswind" die Baudet in zijn veelbesproken overwinningsspeech na de statenverkiezingen aankondigde, is inmiddels op zijn minst afgezwakt.


30-11-2020 18:42

Vanaf morgen, 1 december, is het verplicht om een mondkapje te dragen in winkels, bij de kapper, in musea, het theater en in de bibliotheek. Ook in het onderwijs wordt het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen boven de 12. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 95 euro.

In Rotterdam is het winkelend publiek al goed op de hoogte van de verandering:

In het openbaar vervoer waren mondkapjes al verplicht, maar dat geldt vanaf morgen ook voor stations en bij bus- en tramhaltes.

Op school, in de horeca en in het theater mag het mondkapje af als je zit, bij contactberoepen zoals de kapper niet.

Weigeren

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie ligt de eerste verantwoordelijkheid voor het handhaven van deze mondkapjesplicht bij winkeliers en ondernemers. Zij kunnen geen boetes uitdelen, maar zullen aan hun klanten duidelijk moeten maken dat het dragen van een mondkapje verplicht is. Willen klanten dit niet, dan mag de winkel hun de toegang weigeren.

Als ondernemers tegen problemen aan lopen, kunnen ze de politie of een boa inschakelen. De politie zegt dat per situatie wordt bekeken of een verzoek het mondkapje op te doen volstaat, of dat een waarschuwing of zelfs boete nodig is.

De voorzitter van vakbond ACP BOA, Richard Gerrits, ziet eigenlijk alleen bij excessen een rol voor de gemeentelijke handhavers. "De ervaring leert dat ergens binnenstappen om iemand te beboeten vaak tot veel gedoe leidt. Soms zelfs geweldsincidenten."

De boa's houden wel een oogje in het zeil en als ze zien dat ergens de regels keer op keer worden overtreden, kunnen ze de ondernemer zelf een boete geven. Die kan oplopen tot 4000 euro. In het ergste geval kan de burgemeester de winkel sluiten.

Albert Heijn heeft als een van de eerste grote winkelketens laten weten dat ze mensen zonder mondkapje niet zullen weigeren:

Voor mensen die vanwege een beperking of chronische ziekte geen mondkapje kunnen dragen, geldt een uitzondering op de mondkapjesplicht. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een motorische of fysieke afwijking, een verstandelijke beperking, angststoornis, hyperventilatie of PTSS.

Het is aan de mensen zelf om aannemelijk te maken dat de uitzondering voor hen geldt. Dat is iets waar belangenorganisatie Ieder(in) zich zorgen over maakt. "Er zou een pasje komen, net als in Australië en Engeland, maar dat wilde het ministerie van Justitie niet omdat het fraudegevoelig zou zijn. Nu ligt de bewijslast dus bij mensen zelf", zegt directeur Illya Soffer in het NOS Radio 1 Journaal. "Je moet straks dus de groenteboer je medicijnen of je prothese laten zien."

Soffer benadrukt dat het heel naar is voor mensen om de hele dag te moeten vertellen dat ze een beperking hebben. En een medische verklaring laten opstellen is ook niet zo maar gedaan. "Een onafhankelijke arts moet dit mede-opstellen en het kost geld", zegt Soffer. "Daarmee jaag je mensen op kosten. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Volgens Ieder(in) zijn er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen mensen die door een ziekte of aandoening geen mondkapje kunnen dragen.

Faceshields

Voor veel mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, is een zogenaamd faceshield een alternatief. Dat is een soort spatscherm dat niet strak om de neus en mond wordt gedragen.

Volgens de regels moet een mondkapje de mond en neus volledig bedekken, maar het ministerie schrijft dat mensen met een beperking of ziekte wél voor zo'n faceshield mogen kiezen. "Handhavers zullen u dan misschien niet meer vragen om aanvullend bewijs, omdat u hiermee laat zien dat u graag een bijdrage levert aan de naleving van de regels", schrijft het ministerie op zijn website.

Kerken en moskeeën

In sommige situaties is een mondkapje niet verplicht, zoals bij gymlessen, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs. Ook in kerken, moskeeën, tempels en synagogen geldt de mondkapjesplicht niet. Die plekken worden volgens premier Rutte niet gezien als publiekelijk toegankelijke ruimtes.


30-11-2020 18:03

Een 23-jarige man uit Nijmegen moet 30 jaar de gevangenis in. Hij liquideerde een autohandelaar in 2018 en is volgens de rechtbank verantwoordelijk voor een reeks aanslagen in Oss, Eindhoven en Haarlem. Dennie van der Z. stak zeven woningen in brand en pleegde twee keer een aanslag met een granaat.

De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechter zei in het vonnis dat Van der Z. 20 jaar krijgt voor de liquidatie en 15 jaar had verdiend voor de aanslagen. In Nederland geldt echter een maximum van 30 jaar gevangenisstraf, of een rechter moet iemand levenslang laten opsluiten, vandaar dat de straf op 30 jaar uitkomt.

Over het motief achter de misdaden heeft Van der Z. niets willen zeggen. Hij ontkent betrokkenheid. Volgens de rechter zijn er genoeg aanwijzingen om de moord op de 51-jarige autohandelaar Henk Baum te betitelen als liquidatie. Hij kende zijn slachtoffer niet en kreeg geld voor de moord.

Henk Baum werd doodgeschoten onder een brug bij Schaijk:

De aanleiding voor de aanslagen is nooit helemaal opgehelderd. Volgens de rechtbank lijkt het erop dat Van der Z. of opdrachtgevers een "rekening te vereffenen" hadden met de slachtoffers. Het wordt Van der Z. zwaar aangerekend dat hij geen wroeging toonde en "het gemak waarmee de verdachte bereid was over andermans leven te beschikken, getuigt van gewetenloosheid."

Van der Z. is zwakbegaafd en heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Desondanks is hij volgens de rechter volledig toerekeningsvatbaar.


30-11-2020 18:01

Bij een steekincident op het parkeerterrein naast het ROC Flevoland in Lelystad is een 19-jarige man omgekomen. De man uit Almere werd afgelopen nacht ernstig gewond aangetroffen in een auto en overleed in het ziekenhuis, schrijft Omroep Flevoland.

De politie ging even voor middernacht af op de melding van een steekincident aan het Agorawagenplein, pal naast de mbo-school. Agenten troffen een 21-jarige man uit Almere aan bij het zwaargewonde slachtoffer. Deze man is aangehouden, zijn rol bij het incident wordt onderzocht.

De politie bekijkt of de dood van de 19-jarige man iets te maken heeft met een ruzie bij het station in Lelystad, die vlak voor het steekincident werd gemeld. De recherche is op zoek naar getuigen.


30-11-2020 18:00

Het Franse parlement past het omstreden wetsvoorstel aan, waarin het tonen van opnamen van politieoptreden onder bepaalde omstandigheden wordt verboden. De steen des aanstoots, artikel 24, wordt herschreven, zei de fractievoorzitter van de grootste regeringspartij in een persconferentie.

Het artikel moest de privacy en veiligheid van agenten beschermen. Dat hoopte de regering te bereiken door een verbod in te stellen op het uitzenden van beelden die agenten herkenbaar weergeven en hen door publicatie ervan in gevaar brengt.

Critici binnen en buiten het parlement zagen het artikel als een inbreuk op de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Ze vinden dat het publiceren van dit soort beelden juist kan helpen in de strijd tegen onnodig politiegeweld.

Dat bleek ook vorige week. Vier agenten zijn aangeklaagd, nadat er videobeelden waren opgedoken waarop te zien is dat ze een zwarte man mishandelen in een opnamestudio in Parijs. Ook president Macron sprak er zijn afschuw over uit.

Zaterdag gingen in Parijs en andere Franse steden meer dan 100.000 mensen de straat op om tegen artikel 24 te demonstreren en ook tegen politiegeweld in het algemeen. Alleen al in Parijs waren het er 46.000.

De aanpassing van het omstreden artikel is besproken met president Macron. Correspondent Frank Renout ziet het als een knieval van Macron dat het artikel onder druk van de publieke opinie wordt herschreven.


30-11-2020 17:50

In de haven van Arguineguín op Gran Canaria is een migrantenkamp ontruimd. Ruim 800 migranten zijn verplaatst naar andere opvanglocaties, op Gran Canaria zelf of andere Canarische eilanden.

De tenten op de kade werden in augustus neergezet en waren bedoeld voor maximaal 400 migranten. Ze werden daar geregistreerd en getest op het coronavirus.

Op het hoogtepunt, half november, verbleven er 2600 migranten. Daardoor waren er te weinig sanitaire voorzieningen en veel migranten hadden alleen een dunne deken om te slapen. Ook waren er verhalen van mensen die drie weken in de haven verbleven, hoewel er een wettelijk maximum geldt van 72 uur.

De beroerde omstandigheden leidden tot kritiek van mensenrechtenorganisaties en de Spaanse ombudsman, die het ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg om de faciliteit "onmiddellijk" te sluiten.

Honderden doden bij overtocht

Dit jaar hebben al zeker 20.000 migranten vanuit Afrika de oversteek gemaakt naar de Canarische Eilanden. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er ruim 2500, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie. Die heeft becijferd dat er dit jaar al zeker 500 mensen zijn verdronken bij de overtocht. De kortste afstand tussen de archipel en het Afrikaanse vasteland is zo'n 100 kilometer.

Volgens de politie op de eilanden is zo'n 70 procent van de migranten afkomstig uit Marokko, meldt de krant El Pais. Van die groep vertrok zo'n 70 procent uit de haven van Dakhla, in de Westelijke Sahara.

De stroom migranten leidt tot spanningen tussen de Spaanse overheid en de autoriteiten op de eilanden. "Mogáns solidariteit heeft een houdbaarheidsdatum van 31 december", zei de burgemeester van Mógan, waar Arguineguín onderdeel van is.

De Spaanse regering probeert mensen die geen kans maken op asiel terug te sturen naar het land van herkomst. Een klein aantal migranten, vooral vrouwen en kinderen, is naar het Spaanse vasteland gebracht. De minister van Migratie stelt dat zo'n 10 procent van de migranten op de Canarische Eilanden mogelijk in aanmerking komt voor een vluchtelingenstatus.

Op Gran Canaria stellen hoteliers hun kamers nu beschikbaar aan migranten. Zo verdienen ze nog iets, nu toeristen wegblijven. Daarover maakten we een paar weken geleden deze reportage:


30-11-2020 17:09

Om zelfstandigen, flexwerkers en jongeren beter te beschermen tegen crises, moet de politiek ingrijpen op de arbeidsmarkt. Deze groepen worden onevenredig hard geraakt door de coronacrisis. Dat concludeert het Platform de Toekomst van Arbeid (PTA) in hun advies.

Het PTA heeft dit advies vandaag aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op eigen initiatief overhandigd. Het is een vervolg op een rapport uit het voorjaar. In dat rapport - dat onder meer ook inging op de gevolgen van flexibilisering van de arbeidsmarkt en de groei van het aantal zelfstandig ondernemers - waren de gevolgen van de coronacrisis nog niet meegenomen.

Insiders en outsiders

"Voor corona zag je al schreefgroei op de arbeidsmarkt", zegt PTA-lid Sieto de Leeuw, die ook voorzitter is van de uitzendbranchevereniging ABU. "Wij - een groep vanuit verschillende hoeken op de arbeidsmarkt - maakten ons zorgen over de scheiding tussen insiders en outsiders in de economie en samenleving. Dus zijn we gaan onderzoeken hoe we deze scheefgroei kunnen voorkomen."

Naast de ABU zitten onder meer werkgeversvereniging AWVN, het Verbond van Verzekeraars, de MBO-raad en de Goldschmeding Foundation in het PTA. SEO Economisch Onderzoek rekende alle voorstellen door.

Robuustere arbeidsmarkt

Het rapport is een reactie op het onderzoek over de werking van de arbeidsmarkt van de commissie-Borstlap uit januari. Die commissie deed toen de oproep aan andere organisaties om met oplossingen te komen voor de problemen die in het rapport werden geschetst.

De commissie kaartte onder meer aan dat er sprake is van te veel schijnzelfstandigheid in sommige sectoren, dat niet iedereen op de arbeidsmarkt even goede bescherming geniet en dat er sprake is van te veel flexibilisering van de arbeidsmarkt.

"Wij hebben niks tegen flex, want flex en aanpassingsvermogen zijn noodzakelijk in onze economie", zegt De Leeuw. "Waar wij wel tegen zijn is dat de gevolgen van flexibiliteit eenzijdig bij bepaalde groepen worden weggelegd. Corona heeft deze problemen alleen maar uitvergroot."

Het PTA vindt dat de economie en arbeidsmarkt robuuster moeten worden gemaakt, om zo beter bestand te zijn tegen crises. Daarom stelt het Platform een aantal maatregelen voor, waarschijnlijk voor een nieuw kabinet:


30-11-2020 17:06

Het begon op 1 juni, morgen precies een half jaar geleden. Het eerste massale protest van Black Lives Matter (BLM) in Nederland, op de Dam in Amsterdam. Aanleiding voor de protesten was de dood van George Floyd. Hij kwam door politiegeweld om het leven in de Amerikaanse stad Minneapolis.

Zes maanden later blikken we terug met jongeren. Wat is het effect van de anti-racismedemonstraties op hun leven?

Dubbel gevoel

Naomie Pieter (30) was erbij op de Dam. Ze was een van de drijvende krachten achter de demonstraties van Black Lives Matter in Nederland en kijkt er met een dubbel gevoel op terug. Aan de ene kant zit er frustratie. "We zijn in Nederland al zo lang bezig met het aanpakken van discriminatie, maar we worden pas wakker als er iets in de VS gebeurt."

Aan de andere kant is ze trots en hoopvol. "Eindelijk werd er openlijk erkend dat er iets mis is met onze systemen. Zo veel verschillende mensen komen in actie tegen onrecht en vormen van uitsluiting. Ik hoop dat we ons met deze energie hiervoor blijven inzetten."

Voornamelijk jongeren met een migratieachtergrond durven steeds meer voor zichzelf op te komen, merkt ook Jaco Dagevos, onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). "Voortdurend merken dat je er niet bij hoort, is een sterke ervaring die veel mensen met een migratieachtergrond delen. Dan is George Floyd een trigger, maar de ontwikkeling en kanteling waren al veel langer aan de gang."

Mondiger

Al stonden Chichi Zhang (25) en Siham Ammal (29) zelf een halfjaar geleden niet op de Dam, ze steunen de beweging en zijn al langer bezig met dit onderwerp.

Waar Zhang zich vroeger niet uit durfde te spreken, is ze nu mondiger. "Vroeger werd er hanky panky naar me geroepen en durfde ik daar niet op in te gaan. In de Chinese cultuur stel je je bescheiden op en moet alles in harmonie."

Naarmate Zhang ouder wordt, realiseert ze zich dat zulke opmerkingen niet zo onschuldig zijn. "Door op een dringende, maar aardige toon mensen hierop aan te spreken, ontstaat er eigenlijk direct begrip en respect. Dat kost energie, maar ik blijf dat doen. Al bereik ik een van de honderd mensen, alle beetjes helpen."

Onbewuste vooroordelen

Ook Ammal is hier vaak mee bezig. Als dochter van gastarbeiders is ze geboren en getogen in Amsterdam, omringd door verschillende culturen. Pas toen ze psychologie ging studeren in Leiden kwam ze erachter dat sommige medestudenten nog nooit iemand hadden ontmoet met een Marokkaanse achtergrond.

Dat verraste haar, tegelijkertijd realiseerde ze zich dat die gescheiden werelden onbewust vooroordelen en uitsluiting versterken. Het is ook niet gek, zegt Ammal. "We zoeken nu eenmaal sneller contact met mensen die op ons lijken, dat voelt veiliger."

In het dagelijkse leven probeert ze dan ook verschillende werelden bij elkaar te brengen door organisaties te adviseren over diversiteit en inclusiviteit. "Ik wil niet boos zijn op de witte man van middelbare leeftijd en wil niemand uitmaken voor racist. Zo moet je niet de dialoog willen aangaan."

Je kunt beter nieuwsgierig blijven en de ander opzoeken, zegt ze. "Alleen dan krijg je mensen met je mee. Diversiteit is een feit, ik wil dat normaliseren in plaats van problematiseren."

George Floyd als trigger

In Nederland speelt uitsluiting en discriminatie een grote rol in het leven van jongeren met een migratieachtergrond, zegt SCP-onderzoeker Dagevos. Ze hebben minder kansen als het gaat om onderwijs, werkgelegenheid en huisvesting, blijkt uit onderzoeken. Jongeren maken met de BLM-demonstraties een vuist hiertegen.

Veelal anders dan hun ouders zijn ze hier geboren en spreken ze goed Nederlands. "Dit is ook ons land en wij pikken het niet langer", is volgens Dagevos een breed gedragen gevoel. Dat ook veel witte mensen zich betrokken voelen bij dit debat, ziet hij als een belangrijke ontwikkeling.

De BLM-demonstraties kun je een beetje vergelijken met de Dolle Mina's in de jaren 70, zegt de SCP-onderzoeker. Hun feministische standpunten werden door velen als overdreven gezien, maar veel onderwerpen waar zij toen voor ijverden worden nu door een groot deel van de bevolking als vanzelfsprekend beschouwd, benadrukt Dagevos.

"Zo werkt dat met sociale bewegingen. Het schuurt omdat opvattingen van voor- en tegenstanders mijlenver uit elkaar liggen. Soms heb je een duwtje nodig, soms een grote duw. Het gesprek over racisme is vaak ongemakkelijk en daarom is er soms opschudding nodig om iets te bereiken."


30-11-2020 16:58

De provincie Utrecht mag van de rechtbank Midden-Nederland voorlopig geen knobbelzwanen laten afschieten. De provincie verleende daarvoor vanaf morgen een ontheffing, maar daar maakten dierenrechtenorganisaties bezwaar tegen. In afwachting van een definitieve uitspraak vroegen zij om de ontheffing te schorsen, zodat er in de tussentijd geen knobbelzwanen worden afgeschoten.

Met het afschieten wil de provincie voorkomen dat de zwanen schade aanrichten aan landbouwgewassen. Als wegjagen niet lukt, mogen ze worden afgeschoten.

De stichtingen Fauna4life, Animal Rights, Dierenradar en de Faunabescherming betwijfelen of de zwanen wel zoveel schade veroorzaken. Dat zou niet blijken uit gegevens over de afgelopen jaren, schrijft RTV Utrecht.

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Utrecht vindt dat "er onvoldoende en te grofmazig inzicht is gegeven in de schadehistorie". De provincie mag in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak geen knobbelzwanen laten afschieten.

Beschermde vogelsoort

De knobbelzwaan is een beschermde vogelsoort en er gelden zware eisen om ze af te mogen schieten. Volgens de rechter is het belang van landbouwschade in de komende wintermaanden niet groot genoeg om al te beginnen met afschieten, voordat er een "nauwkeurige en treffende motivering" ligt.

De dierenrechtenorganisaties stellen dat ook andere zwanensoorten gevaar lopen bij het afschieten, omdat ze vaak in gemengde groepen met kleine en wilde zwanen voorkomen. Het verschil tussen de soorten zou moeilijk te zien zijn. Dat speelt volgens de rechter echter geen rol in deze zaak, omdat die alleen gaat over de knobbelzwaan.


30-11-2020 16:51

De waarde van de digitale munt bitcoin heeft een nieuw record bereikt van 19.577 dollar. Dat is 66 dollar meer dan het vorige hoogtepunt in december 2017. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Bij bitcoin is het een beetje 'wat de gek ervoor geeft'. De koers kan hard stijgen en ook weer hard dalen. In 2017 was er sprake van een bitcoin-hype en steeg de koers in een jaar tijd van minder dan 1000 dollar naar meer dan 19.000. Daarna stortte de koers in naar rond de 3000 dollar.

Er wordt veel gespeculeerd met bitcoin en vaak is er ook geen duidelijke reden waarom de koers stijgt of daalt. Ook nu is er geen duidelijk aanwijsbare reden waarom de munt in een dag zo'n zeven procent omhoog gaat.


30-11-2020 16:21

SNS heeft vandaag alle 40 geldautomaten van de bank buiten gebruik gesteld. De aanleiding is dat er in vier weken tijd vijf plofkraken waren op SNS-geldautomaten. "Plofkraken lijken in golven te gaan van de ene naar de andere bank", aldus een woordvoerder van SNS. "Technisch is er niet echt aanleiding voor. We hebben geen idee waarom criminelen nu voor ons kiezen."

Hoelang de eigen geldautomaten dicht blijven, is nog onduidelijk. "We maken deze pas op de plaats om te onderzoeken hoe de diensten en services van de geldautomaten veilig voor klanten en omwonenden geleverd kunnen blijven worden", aldus de bank.

Binnen 5 kilometer

SNS-klanten kunnen nog terecht bij geldautomaten van andere banken en van Geldmaat, de gemeenschappelijke geldautomaat van Nederlandse banken. Volgens de bank heeft de sluiting geen invloed op de norm dat er binnen een straal van 5 kilometer een geldautomaat beschikbaar moet zijn.

Bijna een jaar geleden sloot ABN Amro tijdelijk meer dan de helft van zijn geldautomaten vanwege een golf aan plofkraken. Een paar weken later besloten alle banken hun automaten tussen 23.00 en 07.00 uur te sluiten. Die maatregel is nog steeds van kracht.


30-11-2020 16:00

Het kabinet biedt zijn excuses aan voor de oude Transgenderwet, waarbij transgender personen gedwongen sterilisatie of geslachtsverandering moesten ondergaan als zij het geslacht in hun geboorteakte wilden aanpassen. De wet, die van 1985 tot 2014 van kracht was, leidde tot aanzienlijk leed, schrijven de ministers Van Engelshoven en Dekker aan de Tweede Kamer.

Het Transgendercollectief spande in 2019 een rechtszaak aan tegen de Staat. Volgens het collectief was de wet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en heeft de wet zowel materiële als immateriële schade veroorzaakt.

Inbreuk op Integriteit

Transgender personen die tussen 1985 en 2014 de geslachtsregistratie in hun geboortecertificaat wilden aanpassen, moesten daarvoor eerst een fysieke transitie en onomkeerbare sterilisatie ondergaan. "Een inbreuk op de lichamelijke integriteit die we ons vandaag de dag eigenlijk niet meer kunnen voorstellen", stellen Van Engelshoven en Dekker in hun brief. Het gaat om ongeveer tweeduizend mensen.

Naast excuses komt het kabinet ook met een financiële tegemoetkoming. Mensen die een transitie ondergingen toen de wet gold, krijgen 5000 euro.

Die regeling wordt tussen nu en de zomer van volgend jaar verder uitgewerkt.


30-11-2020 16:00

Het heeft één nacht matig gevroren en in Winterswijk kan al worden geschaatst. Een nieuw systeem zorgt ervoor dat het ijs blijft liggen.

De baan werd vandaag getest:

"Er ligt nu echt een fantastische baan", zegt bestuurslid Tim Jonker van de Winterswijkse IJsvereniging tegen Omroep Gelderland. "Ik kijk nu naar allemaal mensen die aan het schaatsen zijn."

Schuimbeton

Hoe dat kan? Door een systeem van een student van de TU Twente. Onder het asfalt van de skeeler- en ijsbaan ligt schuimbeton. De baan wordt beneveld bij vorst waardoor er een laag ijs komt te liggen en ook blijft liggen. "Het schuimbeton zorgt ervoor dat de kou beter wordt vastgehouden", zegt Jonker. De baan kan zo langer mee.

Test geslaagd

Het was de eerste test met het systeem en volgens de ijsvereniging is die ruimschoots geslaagd. "Na één nacht vorst kun je de volgende dag schaatsen", concludeert Jonker. Vooralsnog alleen op de kleine krabbelbaan, maar de grote baan zal ook dit seizoen nog opengaan verzekert de schaatsliefhebber.


30-11-2020 15:27

Werkgevers in de zorgsector hebben massaal 'coronabonussen' aangevraagd voor hun personeel. Het aantal aanvragen is veel groter dan gedacht, waardoor het kabinet naar schatting alleen al voor dit jaar 800 miljoen extra kwijt is.

Op verzoek van de Tweede Kamer geeft het kabinet dit jaar een bonus van 1000 euro per zorgmedewerker, in verband met de coronapandemie. Het extraatje is bedoeld voor mensen die "een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd", en niet meer dan twee keer modaal verdienen.

Veel werkgevers gaven direct al aan dat ze het ingewikkeld vinden om onderscheid tussen verschillende medewerkers te maken. Daarom hebben ze veel ruimer bonussen aangevraagd.

Najaarsnota

Oorspronkelijk had het kabinet 1,4 miljard euro gereserveerd voor de coronabonus, maar de totale kosten gaan nu oplopen tot 2,2 miljard voor 2020. Dat staat in de najaarsnota die vandaag verscheen. Daarin meldt het kabinet de mee- en tegenvallers.

Ook volgend jaar is het bedoeling dat de zorgmedewerkers nog een bonus van 500 euro krijgen. Op Prinsjesdag ging het kabinet er nog van uit dat voor beide bonussen ruim 2 miljard euro nodig was, maar nu blijkt dat geld dus al na de eerste bonus op te zijn.

Historisch hoog tekort

Uit de najaarsnota blijkt verder dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 49 miljard euro. Dat is iets minder dan verwacht, maar nog steeds historisch hoog. Doordat de economie het in de zomer en het begin van de herfst beter deed dan verwacht, vallen de belastinginkomsten van het Rijk mee.

Het enorme begrotingstekort is het gevolg van de ondersteuningsmaatregelen die het kabinet heeft genomen om bedrijven en burgers door de coronacrisis te helpen. Om dat mogelijk te maken is er veel geld geleend, waardoor de overheidsschuld met 54 miljard euro is toegenomen.

Naar verwachting komt die overheidsschuld eind dit jaar uit op 57,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is geen record, maar de snelheid waarmee de schuld stijgt is wel enorm, zegt minister Hoekstra van Financiën.