Meteo Hardenberg

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

11-6-2019

Van rustige zomerdagen tot herfstige stormdagen, weinig is zo variabel als de wind. Maar verandert er met de jaren ook iets aan de wind? Waait het harder dan vroeger of juist zachter? En verandert de windsnelheid met een veranderend klimaat? Zijn er verschillen tussen land en zee?


4-6-2019

Het Atlantisch orkaanseizoen is zaterdag 1 juni begonnen. De NOAA, het Amerikaanse instituut dat zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie, verwacht dat het orkaanseizoen ‘normaal’ zal verlopen, alhoewel nog veel onzekerheid heerst in de modellen.


31-5-2019 23:00

De lente was met een gemiddelde van 10,2 °C zacht. Toch telde het seizoen geen zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 °C of hoger), normaal zijn dit er vier. Vooral dankzij april was de lente zeer zonnig.


28-5-2019

Waarnemingen met weerballonnen bieden een gedetailleerd beeld van het weer in de bovenlucht. In Europa wordt er op veel plaatsen en vaak ook meerdere keren per dag een weerballon met radiosonde opgelaten. In de tropen is het aantal weerballonnen echter veel kleiner. Het KNMI heeft nu 20 jaar aan wekelijkse radiosondemetingen in Paramaribo in Suriname. Maar voor het vaststellen van klimaatverandering boven Suriname is dit nog niet genoeg.


22-5-2019 08:00

In de Groningse plaats Westerwijtwerd heeft vanochtend vroeg om 5.49 uur een aardbeving plaatsgevonden met een magnitude van 3,4 op de schaal van Richter. Dit is de zwaarste aardbeving sinds januari 2018 in Zeerijp. Die beving had ook een kracht van 3,4.