Meteo Hardenberg

Nieuws uit de gemeente Hardenberg

27-11-2020 15:36

Op vrijdag 27 november 2020 reikt burgemeester Maarten Offinga de Jeugdlintjes 2020 uit. Drie jongeren uit de gemeente Hardenberg krijgen een lintje voor hun inzet voor de samenleving, en zijn daarmee een echte Held van Hardenberg. Burgemeester Offinga bezorgt de jeugdlintjes dit jaar bij de genomineerden thuis.

Het Jeugdlintje van Hardenberg is ingesteld door de gemeenteraad van Hardenberg om de maatschappelijke inzet van jongeren voor de samenleving te belichten en te belonen. Afgelopen maanden konden inwoners van de gemeente Hardenberg jongeren nomineren voor het Jeugdlintje. Een onafhankelijke jury heeft al deze nominaties beoordeeld. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren die zich hebben ingezet tijdens de coronaperiode.

De juryleden Maarten Offinga (burgemeester), Doreen Olsman (voormalig winnaar Jeugdlintje), Jan Maarten Veurink (Theater de Voorveghter), Rogier Tiel-Groenestege (Vechtdal College), Kelly van Ginkel (jongerenwerker De Stuw) en Mélanie Kleinheerenbrink (gemeente Hardenberg) hebben de inzendingen beoordeeld, en besloten om de volgende jongeren het Jeugdlintje van Hardenberg toe te kennen:

Theresia Varweg, 17 jaar uit Dedemsvaart
Theresia is een meisje met een, niet meteen zichtbare, licht verstandelijke beperking. Ze zit op praktijkschool De Maat en loopt stage bij Larcom. Theresia is erg sociaal en betrokken. Ze vlagt regelmatig bij het oude voetbalteam van haar broertje (die inmiddels niet meer voetbalt). Via de Stuw doet ze mee aan allerlei gezellige activiteiten voor jongeren. Maar ze helpt ook zelf als vrijwilliger mee met het organiseren van activiteiten voor anderen, zoals koken voor mensen met een kleine beurs. Toen er tijdens de coronatijd vrijwilligers werden gezocht om boodschappen te doen voor ouderen en zieken, meldde ze zich daar meteen voor aan. Met veel plezier en toewijding haalde ze regelmatig boodschappen en bracht deze bij de mensen thuis. Verder heeft ze afgelopen jaar een nieuw meisje in de buurt onder haar hoede genomen, en wegwijs gemaakt. Theresia is met haar sociale betrokkenheid en inzet een voorbeeld voor anderen. Ze laat zien dat haar licht verstandelijke beperking, geen beperking voor haar is om zich volop in te zetten voor anderen. De jury was daarvan erg onder de indruk.

Ivas van Winkoop, 10 jaar uit Hardenberg
Ivas is een creatieve jongen met veel energie. Hij is ook heel zorgzaam. Toen zijn oma in 2016 overleed aan kanker, heeft hij zijn haar laten groeien. Hij wilde zijn haar namelijk doneren voor het maken van pruiken voor mensen met kanker. Hij werd best wel geplaagd met zijn lange haar, maar hij heeft volgehouden en niet opgegeven. Dit jaar heeft hij zijn haar laten afknippen en gedoneerd. Voor zijn vasthoudendheid op zo’n jonge leeftijd heeft de jury veel respect. Daarom beloont de jury Ivas met een jeugdlintje.

Floris Ringsma, 9 jaar uit Bergentheim

Floris is een lieve, blije en sociale jongen. Hij is erg begaan met anderen. Hij vond het heel zielig dat mensen tijdens corona geen anderen konden zien of spreken. Daarom heeft hij op eigen initiatief tijdens de coronaperiode meer dan dertig knutselwerkjes gemaakt voor oude, zieke of eenzame mensen. Ook bakte hij koekjes en cakejes. In eerste instantie deed hij dat voor mensen die hij via zijn oma kende. Maar later heeft hij ook vreemden blij gemaakt. Hij bracht (en brengt nog steeds) zijn knutsels en koekjes op de fiets rond. Soms moet hij wel 2 of 3 kilometer fietsen. Voor de verder weg gelegen adressen krijgt hij hulp van zijn vader en moeder, die hem er met de auto naartoe brengen. Zijn werkjes en lekkernijen zijn een lichtpuntje voor mensen die geen bezoek mogen ontvangen, of die ziek thuis moeten blijven. Omdat hij zoveel energie steekt in het blij maken van anderen, vindt de jury dat Floris een jeugdlintje verdient.


27-11-2020 11:25

De gemeente Hardenberg biedt inwoners met een laag inkomen een collectieve zorgverzekering aan in samenwerking met Zilveren Kruis. De gemeente betaalt in 2021 tot €30 per maand mee aan de zorgpremie. Inwoners met een klein budget en hoge zorgkosten, kunnen hierdoor toch de zorg krijgen die zij nodig hebben.

In 2020 maakten ongeveer 1.100 inwoners van de gemeente Hardenberg gebruik van de collectieve zorgverzekering. De gemeente Hardenberg vindt het belangrijk dat iedereen de zorg kan ontvangen die nodig is, ook de inwoners met een laag inkomen. "We willen voorkomen dat mensen met een laag inkomen niet naar een arts of tandarts gaan vanwege de kosten", aldus wethouder Gitta Luiten.

Zorgverzekering op maat
Wethouder Gitta Luiten: “Het is voor alle inwoners met een laag inkomen een grote steun dat zij kunnen besparen op zorgkosten, zonder in te hoeven leveren op de zorg zelf. Dit geldt helemaal voor inwoners die hoge zorgkosten hebben, bijvoorbeeld vanwege een handicap of chronische ziekte.” Met de mogelijkheid om naast de basisverzekering uit drie aanvullende zorgpakketten te kiezen, kunnen inwoners een zorgverzekering op maat samenstellen. De premiebijdrage van de gemeente is minimaal € 203 en maximaal € 360 per verzekerde per jaar, afhankelijk van het zorgpakket dat gekozen wordt.

Inkomensnorm per gezinssituatie
Inwoners met een inkomen tot maximaal 130 procent van de bijstandsnorm kunnen gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis. De inkomensnorm verschilt per gezinssituatie en per leeftijd. Voor alleenstaanden en alleenstaande ouders (jonger dan de AOW-leeftijd) geldt dat zij in aanmerking komen als hun netto maandinkomen lager of gelijk is aan € 1.308. Voor samenwonenden en gehuwden (jonger dan de AOW-leeftijd) ligt deze inkomensgrens op € 1.868 netto per maand. Voor inwoners vanaf de AOW-leeftijd geldt dat zij kunnen deelnemen aan de collectieve zorgverzekering als hun inkomen lager of gelijk is aan € 1.463 (voor alleenstaanden) en € 1.985 (voor samenwonenden/gehuwden) netto per maand.

Drie zorgpakketten
De collectieve zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering, een tandverzekering en een aanvullende zorgverzekering. Er zijn drie zorgpakketten waaruit inwoners kunnen kiezen. Welk pakket het beste past, hangt af van de zorgkosten die iemand denkt te gaan maken. Het goedkoopste zorgpakket kost € 128,43 per maand, het middelste pakket kost € 139,38 per maand en het meest uitgebreide zorgpakket kost € 153,63 per maand. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

Op www.gezondverzekerd.nl/hardenberg is te zien welke ziektekosten vergoed worden in de drie zorgpakketten.

Aanmelden
Aanmelden voor de collectieve zorgverzekering kan tot 29 december 2020.


26-11-2020 10:20

Net als vorig jaar doet de gemeente Hardenberg ook dit jaar mee, aan de internationale campagne Orange the World. Deze internationale campagne vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen. Hiervoor worden van 25 november tot en met 10 december 2020 gebouwen in de hele wereld oranje verlicht.

In de gemeente Hardenberg zijn dat tijdens de actieperiode het gemeentehuis in Hardenberg en de gashouder in Dedemsvaart. Daarnaast hebben wethouder Gitta Luiten en Soroptimisten De Reestlanden de 'Stop geweld tegen vrouwen'-vlag bij het gemeentehuis van Hardenberg opgehangen.


20-11-2020 18:30

Op 20 november is het de jaarlijkse Dag van de Ondernemer. Op die dag staat 'ondernemerschap' in Nederland centraal. Ook in de gemeente Hardenberg besteden we hier aandacht aan. Daarom krijgen alle ondernemers in Hardenberg een klein cadeautje, als blijk van waardering en als hart onder de riem in deze coronatijd.

Dit jaar geen 'walking dinner', geen ondernemersverkiezing en geen bedrijfsbezoeken. "Corona heeft ook in onze regio een flinke impact op ondernemers en er wordt veel gevraagd van het ondernemerschap. Het kiezen van 1 winnende Ondernemer en Starter doet naar onze inschatting geen recht aan het ondernemerschap van iedereen en wij vinden het niet passend bij deze tijd", aldus Stendert de Vries van Ondernemershuis voor het Vechtdal.
"We hebben daarom besloten om een andere invulling te geven aan de ‘Dag van de Ondernemer’ met positieve aandacht voor alle ondernemers."
Aardigheidje
"Alle ondernemers in de gemeente Hardenberg krijgen een klein cadeautje in de brievenbus", vertelt Peter Zwartscholten van Startershuis DOEN! "Dit versturen we namens de organisatie van de ondernemersverkiezingen en de gemeente Hardenberg. Hiermee willen we ondernemend 'regio Hardenberg' een hart onder de riem te steken en tegelijkertijd aandacht vragen voor het platform Ondernemen in Hardenberg."

Digitaal taart eten met de provincie
Burgemeester Maarten Offinga, wethouder Alwin te Rietstap en Gedeputeerde Eddy van Hijum brengen vandaag een digitaal bezoek aan Drabo Hardenberg BV. Een geavanceerd bedrijf dat beschikt over een hoge mate van vakmanschap gespecialiseerd in producten voor de hydrauliek-industrie, pompen- en baggerindustrie olie- en gasindustrie, automotive en algemene machinebouw.

In de middag wordt er digitaal taart gegeten bij Masévon Group. Masévon Group speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. Masévon heeft op 23 oktober een nieuw pand geopend. Hiermee is het bedrijf uitgebreid van 3.000 vierkante meter naar ruim 7000 vierkante meter. Ook komen er honderd potentiële arbeidsplaatsen bij.

Website
Het platform www.ondernemeninhardenberg.nl, met een bijbehorende app, is speciaal ontwikkeld voor ondernemers en biedt alles wat ze willen weten in één overzicht. Ondernemers vinden hier het laatste nieuws, zakelijke evenementen, interessante informatie en vooral elkaar.
De website werd ontwikkeld door het Ondernemershuis voor het Vechtdal en Startershuis DOEN!, in samenwerking met de gemeente Hardenberg.

Dag van de Ondernemer
MKB-Nederland heeft de derde vrijdag van november uitgeroepen tot Dag van de Ondernemer. Op die dag staat het ondernemerschap in Nederland centraal. Er worden normaal gesproken veel activiteiten georganiseerd die erop gericht zijn ondernemers in de schijnwerper te zetten.
Gezien het belang van ondernemerschap in onze regio besteedt ook ondernemend regio Hardenberg aandacht aan Dag van de Ondernemer.


19-11-2020 17:25

De gemeente Hardenberg wil graag van kinderen zelf weten wat zij van de speelplekken in de gemeente vinden. Zijn ze leuk, goed toegankelijk en kunnen kinderen met en zonder handicap er goed samenspelen? De gemeente riep kinderen op om zich aan te melden voor de Speeltuinbende van de gemeente Hardenberg. Dertig kinderen tussen de 2 en 12 jaar reageerden op de oproep. Zodra het qua...

"Kinderen moeten vooral in hun eigen buurt lekker samen kunnen spelen", vertelt wethouder Gitta Luiten. "Of ze nou een handicap hebben of niet. Samen spelen dichtbij huis is voor kinderen het leukste dat er is. Daarom vinden we het belangrijk om te weten wat de kinderen zelf vinden van onze speellocaties. We zijn dan ook super blij met de dertig kinderen zie zich hebben aangemeld voor de lokale Speeltuinbende."
Eerste testlocatie: Bransveen
Elk jaar worden zo’n vier speeltuinen getest door de Speeltuinbende. De eerste speellocatie die getest gaat worden is de speelplek in Bransveen in Dedemsvaart. Wanneer dat precies gaat gebeuren, hangt af van de geldende coronamaatregelen.
De kinderen worden begeleid door een combinatiefunctionaris vanuit team Sport en de landelijke Speeltuinbende. De Speeltuinbende heeft veel kennis van buitenspelen en samenspelen met en zonder handicap.
Geen aparte speeltuin, maar spelen in de buurt
Zo'n anderhalf jaar geleden maakte de gemeente bekend dat bij de Kotermeer in Dedemsvaart een speciale speeltuin zou komen voor kinderen met een handicap. Dit was een cadeautje voor gemeenteraadslid Rick Brink, voor zijn benoeming als minister van Gehandicaptenzaken.
Het ontwerp bleek lastiger dan gedacht en op die plek bovendien moeilijk bereikbaar en daardoor extra duur. "Inmiddels waren onze inzichten ook veranderd," vertelt wethouder Luiten. "Want je moet eigenlijk helemaal geen aparte speelplek maken voor kinderen met een handicap. Ze moeten juist in hun eigen buurt terecht kunnen. Het geld dat we hadden gereserveerd voor de speellocatie bij de Kotermeer, gebruiken we nu om verschillende speelplekken in de gemeente aan te passen."


19-11-2020 16:02

De gemeente Hardenberg is al de meest toegankelijke gemeente van Nederland, en wil nu de meest inclusieve gemeente worden. "Iedereen moet zich thuis voelen, zichzelf kunnen zijn en mee kunnen doen in de Hardenbergse samenleving", licht wethouder Gitta Luiten toe.

De gemeente zet, samen met maatschappelijke organisaties, scholen en bedrijven concrete acties op, onder andere met de campagne Met z'n allen, heel gewoon. Dit staat beschreven in het beleidskader Inclusie 2021-2023. Naast fysieke toegankelijkheid richt het beleidskader zich ook op toegankelijkheid van informatie, duidelijke overheidscommunicatie en is er bijzondere aandacht voor diversiteit en discriminatie.
"In Nederland kan je zijn wie je wil. Iedereen heeft het recht en de vrijheid om zijn eigen identiteit, levensstijl of overtuiging te kiezen. Wanneer je die keus voor jezelf maakt, hoort daar ook bij dat je de keuze van een ander respecteert. We zijn allemaal anders in achtergrond, opvoeding, identiteit, uiterlijk, beperkingen, voorkeuren, gender, herkomst of overtuiging. Juist die diversiteit maakt de samenleving rijk, creatief en inspirerend. Want die samenleving, dat zijn we zelf en die maken we met z’n allen," aldus de wethouder. "In het dagelijkse leven voelt nog niet iedereen die vrijheid om helemaal zichzelf te kunnen zijn. Als je afwijkt van de norm, kan het best lastig zijn om daar voor uit te komen. Je loopt soms tegen vooroordelen, afwijzing of onbegrip aan. Daar willen we in onze gemeente iets aan doen: verschillen zijn juist iets om te vieren."
Breder dan fysieke toegankelijkheid
Een belangrijk nieuw onderdeel is anti-discriminatie. De gemeente heeft hiervoor een enquête gehouden onder partnerorganisaties, en stelt met de uitkomsten daarvan een actieplan op. Daarnaast sluit de gemeente aan bij de regionale aanpak LHBTI+, en wil het Challenge Days organiseren voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.
Veel zaken die al zijn opgestart worden doorgezet. Zoals het project Zorgeloos Vechtdal, voor toegankelijke recreatie en de aansluiting van de gemeente bij Direct Duidelijk voor duidelijke overheidscommunicatie. 

Concrete acties
Het beleidskader bestaat naast de hoofduitgangspunten ook uit concrete acties. Zo is meteen duidelijk waaraan de komende tijd gewerkt wordt. De drie hoofduitgangspunten zijn:
 1. Van fysieke naar volledige toegankelijkheid.
 2. De Hardenbergse samenleving.
 3. Van een toegankelijke naar een inclusieve samenleving.

Met z'n allen, heel gewoon
De gemeente heeft al een voorschot genomen op een van de acties in het plan, om inclusie tot een herkenbaar begrip te maken. Tijdens de afgelopen Week van de Toegankelijkheid introduceerde wethouder Luiten het nieuwe beeldmerk voor inclusie. Dit beeldmerk wordt de komende jaren op veel plekken in de gemeente zichtbaar. Het kleurrijke beeldmerk is een symbool van mensen in een diverse en inclusieve samenleving.
Meest toegankelijke gemeente sinds 2018
In 2018 werd de gemeente Hardenberg gekozen tot meest toegankelijke gemeente door de VNG (vereniging van Nederlandse gemeenten). Er werd gekeken naar de toegankelijkheid in het onderwijs, de arbeidsmarkt, vrije tijd en de buurt. Op verschillende vlakken blonk de gemeente uit ten opzichte van de andere gemeenten. En werd vooral de ‘gewoon doen-mentaliteit’ gewaardeerd.

De gemeenteraad van Hardenberg behandelt het beleidskader inclusie op 1 december 2020.


19-11-2020 15:41

De gemeente Hardenberg wil de oorzaken van armoede aanpakken. Armoede wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Door armoede vroeg aan te pakken, wil de gemeente voorkomen dat kinderen uit arme gezinnen later ook in armoede leven. Om beter inzicht te krijgen in hoe die cirkel kan worden doorbroken, start vanaf januari een project waarbij vijf gezinnen drie jaar lang hulp krijgen van een...

"Onderzoek laat zien dat kinderen die opgroeien in armoede twee keer zoveel kans hebben om later ook in armoede te leven", vertelt wethouder Gitta Luiten.
"In de praktijk is het voor kinderen heel moeilijk om aan armoede te ontsnappen. In dit project proberen we juist in die gezinnen de vicieuze cirkel te doorbreken, want alle kinderen verdienen een eerlijke kans. Daarom ben ik enthousiast over deze nieuwe aanpak", aldus de wethouder. 

Vaste gezinscoach begeleidt een gezin
Belangrijk onderdeel van de aanpak is de vaste gezinscoach die een gezin zo'n acht uur in de week begeleidt. Deze gezinscoach ondersteunt het gezin bij verschillende zaken zoals opvoeding, schulden en begeleiding bij het vinden van werk.
Het gezin heeft zo één aanspreekpunt, en niet meerdere hulpverleners die over de vloer komen voor elk probleem afzonderlijk. Deze gezinscoach krijgt goed zicht op waar de prioriteiten liggen in een gezin. Waaraan moet eerst gewerkt worden, om ervoor te zorgen dat het gezin en alle gezinsleden afzonderlijk vooruit komen in het leven en mee kunnen doen in de samenleving. De gezinscoach werkt vanuit Samen Doen en kan waar nodig samenwerken met andere maatschappelijke partners. 

Aanpak start in januari
De aanpak start in januari met de selectie van gezinnen die mee willen doen. Het gaat om vrijwillige deelname: gezinnen moeten gemotiveerd zijn om deel te nemen. Drie jaar lang iemand over de vloer krijgen die jouw gezin ondersteunt is namelijk best intensief.

De sociale wijkteams van Samen Doen hebben goed zicht op gezinnen die in aanmerking komen voor de proef, en benaderen gezinnen met de vraag of ze mee willen doen. 

Een eerlijke kans voor iedereen
In het beleidsplan 'Een eerlijke kans voor iedereen 2020-2024' staat als één van de belangrijkste actiepunten dat de gemeente aan de slag gaat met de aanpak van intergenerationele armoede (armoede van generatie op generatie). De gemeente zoekt hierbij naar creatieve oplossingen voor bestaande problemen.

Met het langdurig inzetten van een gezinscoach wordt in de gemeente Emmen en Coevorden, vanuit de Regiodeal ZO-Drenthe ook ervaring opgedaan. Ervaringen tussen de gemeenten worden met elkaar gedeeld.


19-11-2020 13:00

Vorig najaar verzamelden vrijwilligers tijdens twee opruimacties langs de Overijsselse IJssel 78(!) vuilniszakken met afval op de oevers. Door de coronamaatregelen gingen de dit jaar geplande opruimacties langs de IJssel en de Vecht niet door en is er plastic afval langs de rivieren blijven liggen. Om dat plastic op te ruimen lanceren we de komende vier weken de opruim challenge...

Help je mee? 


 • Trek de wandelschoenen aan en maak een wandeltocht langs een van de Overijsselse rivieren. Heel gezond! zeker in deze tijd.
 • Neem een afvalzak mee voor het plastic of andere afval dat je vindt en maak een foto van je vondsten. 
 • Deel je foto op social media met #Overijsselplasticvrij en tag @SchoneRivieren. Onder inzenders wordt een leuke prijs verloot! 

Meer weten? Ga naar de website Schone Rivieren.


19-11-2020 10:24

In het Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen gaan provincie en partners de kwetsbare natuur herstellen en versterken. Provinciale Staten hebben op 23 september 2020 het definitieve Provinciaal Inpassingsplan (PIP) voor de interne maatregelen Engbertsdijksvenen vastgesteld. Het PIP ligt inclusief bijlagen en verleende gecoördineerde ontgrondingenvergunning ter inzage van 24 november 2020 tot en...

Het PIP is opgesteld omdat de herstel- en versterkingsmaatregelen niet mogen op basis van het geldende bestemmingsplan. Om de uitvoering van de maatregelen mogelijk te maken is een PIP opgesteld. Een PIP is te vergelijken met een bestemmingsplan, maar dan op provinciaal niveau. 


Lees meer informatie op de website van de provincie Overijssel.


19-11-2020 10:20

Hebt u vragen over werken in Duitsland? Dan kunt u deelnemen aan het online webinar op woensdag 25 november van GrensInfoPunt. Het gratis webinar start om 15.30 uur.

In het online webinar 'Werken in Duitsland' komen de belangrijkste aandachtspunten op juridisch en financieel gebied aan bod over wonen in Nederland en werken in Duitsland. Zoals:


 • Wat zijn voor- en nadelen van werken in Duitsland?
 • Hoe kom ik aan een baan in Duitsland
 • Hoe zijn de ziektekosten geregeld?
 • Hoe zijn pensioenen geregeld in Duitsland?
 • In welk land moet u belastingaangifte doen?
 • Wat als u tegelijk in Duitsland en Nederland werkt?

Als u overweegt om in Duitsland te gaan werken, of u werkt al in Duitsland en wilt er meer over weten, dan wordt u binnen een uur bijgepraat door deskundigen van de Agentur für Arbeit en het GrensInfoPunt. U kunt tijdens de uitzending uw vragen stellen en reageren.
Aanmelden
Meer informatie over het webinar leest u op de website van het GrensInfoPunt. U kunt zich hier ook aanmelden voor het webinar op woensdag 25 november.


18-11-2020 14:34

Tijdens de landelijke Impact Days op 19, 20 en 21 november staat heel Nederland stil bij impact ondernemerschap. Ook in de Dutch Techzone regio (gemeenten Hardenberg, Hoogeveen, Coevorden en Emmen) is er veel te ontdekken, vieren en versnellen op het gebied van impact.

Impactondernemers uit de regio vertellen in een video op social media hoe zij impact maken. Houd onze social mediakanalen in de week van 16 november in de gaten en laat je inspireren door deze ondernemers.

Webinar Impact Ondernemen: ontdek, vier en versnel!
Vrijdag 20 november tussen 10.00 en 11.30 uur is er een webinar over dit onderwerp. Je hoort over inspirerende initiatieven uit de regio en concrete handreikingen om (nog meer) aan de slag te gaan met impact ondernemen. Aan het woord komen onder meer Matthias Olthaar van NHL Stenden over de Vitale Economie Scan die is ontwikkeld voor bedrijven en een aantal ondernemers uit de regio over hun missie en hoe zij daar met hun ondernemerschap vorm aan geven.

Er is tijdens het webinar volop ruimte om vragen te stellen aan de aanwezige sprekers. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via www.theimpactdays.nl/dutch-techzone.

Ben je impact ondernemer?
En wil je anderen laten zien wat je doet? Organiseer dan je eigen activiteit en meld deze aan via www.impactdays.nl.


16-11-2020 11:06

De derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is vanaf vandaag opengesteld. Werkgevers kunnen bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor de maanden oktober tot en met december 2020.

Werkgevers die in 3 aaneengesloten maanden te maken hebben gehad met een omzetverlies van minimaal 20%, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming Het indienen van een aanvraag kan tot en met zondag 13 december 2020.


Lees meer informatie op de website van het UWV.


13-11-2020 15:55

In verband met de nog steeds geldende coronamaatregelen gaat het EUREGIO-spreekuur op 18 november in Hardenberg niet door.


11-11-2020 14:05

Hebt u een koophuis? Dan kunt u nog steeds meedoen aan aantrekkelijke acties om de energierekening te verlagen. Komend weekend ontvangen alle huiseigenaren opnieuw een brief over de drie acties.

De drie acties waar komend weekend alle huiseigenaren opnieuw een brief over krijgen, zijn als volgt:

Actie 1: 12 maanden lang gratis de SlimWonen App
De gemeente biedt huiseigenaren die willen besparen op de energierekening 12 maanden lang gratis gebruik van de SlimWonen App aan. Met deze app ziet u precies hoeveel euro u per dag uitgeeft aan energie. De app biedt verder een bespaardoel en bespaartips. U kunt de app downloaden en activeren met de activatiecode. De code staan in de brief.

Actie 2: waardebon ter waarde van 70 euro voor energiebesparingsproducten

Eind september hebben alle huiseigenaren al een waardebon met unieke code ontvangen. Hiermee kunt u gratis kleine energiebesparende producten in huis halen. Vergeet niet de waardebon te verzilveren! Dit kan nog tot 31 maart 2021 op www.winstuitjewoning.nl/waardebon. Hier vind je ook meer informatie over de waardbonnenactie en lees je wat je moet doen als je persoonlijke code niet meer hebt.

Actie 3: advies- en inloopactie voor energiebesparende maatregelen
De grootschalige advies- en inkoopacties waar u als huiseigenaar aan mee kunt doen is verlengd tot en met 28 februari 2021. Door mee te doen aan de actie gaat u samen met een grote groep huiseigenaren energiebesparende maatregelen inkopen. Denk aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, isolatieglas, zonnepanelen of waterzijdig inregelen. Door met een grote groep huiseigenaren in te kopen profiteert u van scherpe prijzen en goede voorwaarden. Op dit moment zijn al ruim 240 maatregelen aangevraagd en worden de eerste klussen uitgevoerd. Doe ook mee en schrijf u gratis en vrijblijvend in op www.winstuitjewoning.nl.

Hebt u een huurwoning van Vechtdal Wonen? Dan komen er begin 2021 ook acties voor u!


9-11-2020 11:02

11 november is de dag: dan gaan kinderen zingend langs de deuren en halen snoep op. Voor veel kinderen is het iets waar zij zich op verheugen. Op scholen worden lampionnen gemaakt en liedjes geoefend voor de grote dag. Maar die grote dag ziet er dit jaar vanwege het coronavirus net iets anders uit.

Er mag gelopen worden tijdens Sint-Maarten, maar er wordt wel een dringend beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel gedaan. U kunt gewoon langs de deuren lopen met uw kind(eren), maar doe dit alleen of in een klein groepje. Houd hierbij altijd anderhalve meter afstand. Daarnaast vragen we u om geen activiteiten in de buurt of straat te organiseren waar meerdere volwassenen bij elkaar komen.


5-11-2020 17:04

De gemeente Hardenberg investeert de komende jaren flink in goede schoolgebouwen voor het basisonderwijs en het praktijkonderwijs. Voor de periode van 2021 tot en met 2025 gaat het om een bedrag van 31,7 miljoen euro. Het plan hiervoor is samen met de scholen opgesteld.

"Onze kinderen moeten zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Een veilige en gezonde schoolomgeving helpt daar absoluut bij. Samen met de schoolbesturen maken we toekomstbestendige plannen, waarbij het onderwijs wordt ondersteund met goede huisvesting", zegt wethouder Gitta Luiten. "We zijn er trots op dat we de komende jaren ruim 31 miljoen in het onderwijs gaan investeren."
Integrale Kind Centra
Binnen basisonderwijs en kinderopvang wordt steeds meer samengewerkt. Verschillende scholen hebben de ambitie om uit te groeien tot zogenaamde Integrale Kind Centra (IKC). In een IKC zijn onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en welzijnsactiviteiten voor kinderen van 0-12 jaar samengevoegd.
Er is sprake van één pedagogische visie, één team en één centrale aansturing. Hierdoor is er een goede doorgaande leerlijn voor kinderen mogelijk. Dit zorgt voor gelijke ontwikkelingskansen voor alle kinderen. Een gebouw kan bijdragen aan een goede uitvoering van een IKC. De gemeente staat dan ook positief tegenover investeringen in IKC’s en is hierover in gesprek met  verschillende scholen. 

Pro Hardenberg
De school voor praktijkonderwijs in Hardenberg is toe aan een nieuw schoolgebouw. Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de eisen van de tijd en het aantal leerlingen is fors gegroeid. In de begroting 2021 is daarom een bedrag opgenomen van € 5,8 miljoen voor een nieuw schoolgebouw voor Pro Hardenberg.

Door de toename van het aantal leerlingen heeft de school nu al dringend behoefte aan meer ruimte. De school krijgt daarom € 245.000 van de gemeente voor tijdelijke huisvesting. 
Integraal HuisvestingsPlan
De gemeente werkt sinds 2013 met een Integraal HuisvestingsPlan (IHP) voor het basisonderwijs. In dit plan worden de investeringen voor schoolgebouwen vastgelegd. Ontwikkelingen staan echter niet stil, en een herijking van eerdere plannen is noodzakelijk. Zo daalt het aantal leerlingen de komende jaren nog verder, zijn scholen gefuseerd of gesloten, ontstaan Integrale Kind Centra en zijn er nieuwe (duurzaamheids) eisen voor schoolgebouwen. Allemaal zaken die van invloed zijn op de oorspronkelijke plannen.

De gemeenteraad van Hardenberg beslist volgens planning op 1 december 2020 over het IHP.


5-11-2020 13:02

De Hardenbergse Quiz is vanaf nu te downloaden via www.hardenberg.nl/quiz. De quiz bestaat uit 75 vragen over de gemeente Hardenberg en kan digitaal gespeeld worden via een videoverbinding. Door de quiz digitaal te spelen kunnen mensen toch iets samen doen nu we vanwege de coronamaatregelen zoveel mogelijk thuisblijven.

Om het coronavirus onder controle te houden gelden maatregelen. De maatregelen zijn er op gericht het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken. We blijven zoveel mogelijk thuis en vermijden niet-noodzakelijke reizen.
Burgemeester Maarten Offinga: "De maatregelen zijn niet leuk maar wel nodig om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen sneller daalt. Het is dus belangrijk dat we ons aan de maatregelen houden. Een gezellig avondje thuis met familie of vrienden zit er nu even niet in. Gelukkig zijn er digitale mogelijkheden om elkaar toch te zien en te spreken. Als gemeente willen we dat extra leuk maken. Daarom hebben we de Hardenbergse Quiz gemaakt om digitaal met familie en vrienden te spelen. Zo hopen we mensen toch een gezellige avond te bieden in deze coronatijden."
75 vragen over Hardenberg
De Hardenbergse Quiz bestaat uit 75 vragen over de gemeente Hardenberg. De quiz is samen met familie of vrienden te spelen via een videoverbinding. Eén iemand treedt op als spelleider. De andere deelnemers worden verdeeld over teams.
Er zijn 2 varianten. Allebei de varianten zijn geschikt voor jong en oud. Wanneer de deelnemers waarschijnlijk niet veel goede antwoorden weten, kan de spelleider helpen door de meerkeuze antwoorden bij de vraag op te noemen. Doorgewinterde Hardenbergers kunnen het natuurlijk zonder deze meerkeuze antwoorden.
Leuk en leerzaam
Maarten Offinga: "De quiz bestaat uit moeilijke, maar ook makkelijke vragen over de gemeente Hardenberg. Denk aan vragen over bekende plekken, geschiedenis, bekende Hardenbergers, maar ook actualiteiten en interessante weetjes. Hierdoor kunnen ook kinderen goed meedoen. Het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Wie weet leer je nog dingen van de gemeente die je nog niet wist! Ik vind het een aanrader in coronatijd en ga de quiz zeker spelen!"
De quiz inclusief een speluitleg en scorekaart is vanaf nu te downloaden via www.hardenberg.nl/quiz. Let op: in de vragenlijst staan ook de antwoorden genoemd, daarom is het bedoeling dat alleen de spelleider de vragenlijst downloadt.


5-11-2020 12:56

Als het aan het college van B&W ligt, richt de nieuwe economische koers van Hardenberg zich op kwantitatieve én kwalitatieve groei. Met meer banen voor de inwoners van Hardenberg. En met economische activiteiten die bijdragen aan de welvaart en het welzijn van inwoners. Wethouder Alwin te Rietstap: "Een vitale economie is essentieel voor de welvaart van de inwoners van Hardenberg." Het college...

Om tot een nieuwe economische koers te komen, is eerst de economische situatie van de gemeente Hardenberg uitgebreid in beeld gebracht. Hieruit blijkt dat Hardenberg in de afgelopen jaren één van de snelst groeiende gemeenten in Overijssel was.
Het aantal banen groeide in de afgelopen twee jaar met ongeveer 1.500 naar 26.830. Die groei komt met name bij het bestaande bedrijfsleven vandaan. In totaal telt Hardenberg nu 5.350 bedrijven. Opvallend is dat de werkloosheid in Hardenberg zich structureel onder het landelijk gemiddelde bevindt. Vlak voor de coronacrisis was de werkloosheid met 2,7% zelfs historisch laag.
Hardenbergse beroepsbevolking is in trek
De Hardenbergse beroepsbevolking is in trek, zowel bij bedrijven uit Hardenberg zelf als ver daarbuiten. Veel inwoners van Hardenberg zijn actief op de arbeidsmarkt. Slechts weinig inwoners staan aan de zijlijn en zijn afhankelijk van een uitkering. Van de inwoners die niet aan het werk zijn, heeft meer dan de helft geen startkwalificatie of enkel een havo- of VWO-diploma. Het merendeel van de beroepsbevolking is MBO-geschoold. De gemeente telt relatief weinig hoog opgeleiden. 

Er zijn in Hardenberg minder banen dan mensen die willen en kunnen werken. Meer dan de helft van de 28.500 arbeidskrachten uit Hardenberg werkt in een andere gemeente. Hardenbergers zijn dus voor een belangrijk deel afhankelijk van banen in omliggende regio’s. Daar staat tegenover dat Hardenbergse bedrijven veel mensen van buiten aantrekken. Hardenberg heeft duidelijk baat bij een krachtige regio en vice versa. 


Een stevig fundament en een stabiele economie 
Wethouder Alwin te Rietstap: "Deze 'foto' van de Hardenbergse economie laat ons zien dat er een stevig fundament ligt. Met een stabiele economie en veel familiebedrijven die samen de hoeksteen vormen van de Hardenbergse economie. Hardenberg is de afgelopen jaren vooral gegroeid op eigen kracht. Tegelijkertijd zien we een beperkte dynamiek als het gaat om nieuw ondernemerschap en echt snelle groeiers. Hardenberg trekt niet massaal bedrijven van buiten aan, we moeten het dus vooral hebben van mensen die een bedrijf starten en de groei van ons bestaande bedrijfsleven."

Volgens Alwin te Rietstap moet nog blijken wat de consequenties van de coronacrisis zijn op de Hardenbergse economie: "We hebben deze 'foto' vlak voor de coronacrisis gemaakt. Wij willen in elk geval proberen de crisis waar mogelijk te gebruiken als hefboom om straks op een beter punt uit te komen dan waar we voor de crisis waren aanbeland."
Kwantitatieve en kwalitatieve groei voor meer welvaart
Het college van B&W wil zich in de komende jaren blijven richten op een groei van het aantal arbeidsplaatsen in Hardenberg. Een groei die past bij de streekfunctie. En bij de positie van Hardenberg als tweede gemeente in de Regio Zwolle. Met minimaal voldoende banen voor de Hardenbergse beroepsbevolking. Het college wil zich ook nadrukkelijk richten op de kwaliteit van de economische activiteiten. Deze moeten zoveel mogelijk bijdragen aan de welvaart en het welzijn van inwoners. 

Alwin te Rietstap: "Een vitale economie is belangrijk voor de welvaart van de inwoners van Hardenberg. Daarom richten we ons op een toekomstbestendige economie met een lange houdbaarheid. Dat is een economie die draait om het vinden van een goede balans en waar zoveel mogelijk mensen in onze samenleving beter van worden. We zien economie als sociale motor. Het biedt perspectief. En dat zorgt er weer voor dat mensen zichzelf financieel kunnen redden en eigenwaarde hebben. Dat willen we behouden voor huidige en toekomstige generaties. We zien de economie bovendien als motor voor grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie of de omschakeling naar een circulaire economie. En we onderkennen dat we niet kunnen voorspellen waar we in Hardenberg in de toekomst ons geld mee verdienen. Dat betekent dat we vooral in staat moeten zijn om snel in te spelen op trends en ontwikkelingen. Dat geldt voor ons als gemeente, maar vooral ook voor onze inwoners en onze ondernemers."


Vier grote opgaven waar Hardenberg voor staat
Met de visie voor de economie van Hardenberg in gedachten en de stand van zaken van de Hardenbergse economie, ziet het college van B&W vier grote opgaven voor Hardenberg.
 1. Hardenberg heeft te maken met vergrijzing en een beroepsbevolking die kleiner wordt. Dat betekent dat de arbeidsproductiviteit omhoog moet en dat Hardenberg meer talent van buiten moet aantrekken. 
 2. Een baan en wellicht zelfs een carrière voor het leven komt steeds minder voor. Daarvoor gaan technologische ontwikkelingen te snel en zijn ze te ingrijpend. Daarom moet de beroepsbevolking van Hardenberg wendbaarder en weerbaarder worden. Dat betekent investeren in om- en bijscholing en een leven lang ontwikkelen. En zorgen voor een arbeidsmarkt waar iedereen kan meedoen. 
 3. Het vergroten van wendbaarheid en weerbaarheid geldt ook voor de ondernemers. Om bij de winnaars van de toekomst te blijven horen moeten zij kunnen inspelen op ontwikkelingen in de samenleving, de economie, technologie en biowetenschappen. Voor een krachtige economie is een diversiteit aan bedrijven nodig. Bedrijven die elkaar versterken en uitdagen tot vernieuwing. En het is zaak dat meer mensen een eigen bedrijf starten en dat starters doorgroeien naar volwaardige MKB-ondernemingen. Zo blijft de Hardenbergse economie zich vernieuwen en (inter)nationaal relevant. 
 4. Tenslotte moet er blijvende aandacht zijn voor de aantrekkelijkheid van het vestigingsklimaat zodat meer talent en ondernemers in Hardenberg blijven, terugkomen of zich in Hardenberg vestigen. En zich er maximaal kunnen ontwikkelen. Dat vraagt ook iets van de bereikbaarheid en van het woon- en leefklimaat met voorzieningen voor cultuur en gezondheidszorg. 

Economische actieagenda
Om met deze opgaven aan de slag te gaan, is de economische koers uitgewerkt in een economische actieagenda. De agenda volgt drie lijnen.

De eerste lijn gaat over het versterken van de economische basis. Die moet op orde zijn. Activiteiten die hier bij horen zijn regionale samenwerking (Regio Zwolle, Dutch Tech Zone, Twente, Duitsland en Vechtdal) en een basisinfrastructuur voor ondernemers (Ondernemershuis, Startershuis en specifieke projecten).  Er staan ook activiteiten in die bijdragen aan het vestigingsklimaat. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de centra of de beschikbaarheid van kwalitatief en kwantitatief voldoende bedrijventerreinen.
De tweede lijn van de actieagenda gaat over thema’s die van wezenlijk belang zijn voor de Hardenbergse economie op lange termijn. Zoals het maken van een ‘human capital agenda’ voor ontwikkeling en scholing van de beroepsbevolking, een strategie voor een circulaire economie voor ondernemers en een digitaliseringsstrategie voor het MKB.
Langs de derde lijn wordt gericht gewerkt aan het uitbouwen van de kracht van Hardenberg. Aan wat Hardenberg écht onderscheidt en waar kansen liggen voor ontwikkeling. Hiervoor wil het college voor de sectoren agribusiness, (hightech) maakindustrie en vrijetijd samenwerkingsarrangementen (hub’s) tot stand brengen tussen ondernemers, onderwijs-/kennisinstellingen, overheden en regionale samenwerkingsverbanden. 

De gemeenteraad bespreekt de economische koers in de oriënterende ronde van 17 november en neemt op 1 december een besluit.


5-11-2020 12:49

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor de opvang van asielzoekers in het asielzoekerscentrum (AZC) Hardenberg eenmalig te verlengen. Als de gemeenteraad instemt met dit voorstel, blijft het AZC Hardenberg tot maart 2026 in Hardenberg gevestigd. Het college doet dit voorstel nadat de ervaringen met het AZC Hardenberg uitgebreid zijn geëvalueerd.

Het AZC Hardenberg is sinds 2016 in Hardenberg gevestigd, in eerste instantie voor een periode van vijf jaar. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente gevraagd deze periode eenmalig te verlengen. Dat kan alleen na een evaluatie en een besluit van de gemeenteraad. 


De evaluatie is in het tweede kwartaal van dit jaar uitgevoerd. Direct omwonenden, plaatselijk belangen in de buurt van het AZC, politie, (vrijwilligers)organisaties, onderwijsinstanties en (horeca)ondernemers zijn hierbij betrokken.
Geen bezwaar
Alle betrokken partijen hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het verlengen van de opvang. Wel zijn aandachtpunten naar voren gekomen. Deze punten gaan voornamelijk over openbare orde, veiligheid en het terugdringen van overlast. 

Huishoudens van wijken en buurten rond het AZC konden meedoen aan een enquête. De helft van de deelnemers aan de enquête is positief over het verlengen van opvang in het AZC Hardenberg.
Maatschappelijke opgave
Burgemeester en wethouders hebben bij het maken van de afwegingen ook gekeken naar de maatschappelijke opgave. Wethouder Gitta Luiten: "De maatschappelijke opgave is er nog steeds. De Minister heeft aangegeven dat het noodzakelijk is om de huidige opvanglocaties te behouden. En er is landelijk een grote behoefte aan meer opvangplekken voor de korte termijn. Wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid en helpen deze vluchtelingen zo goed mogelijk. Daarbij werken we samen met een aantal (vrijwilligers)organisaties. Zij zorgen er samen met het COA voor dat de asielzoekers kunnen meedoen in de samenleving en dat integratie gestimuleerd wordt."
Voor de zorg, sociale begeleiding en onderwijs aan de asielzoekers zijn afspraken gemaakt met instellingen. Deze afspraken kunnen verlengd worden. Ook zorgt het AZC voor werkgelegenheid. Niet alleen op het AZC zelf maar ook bij lokale bedrijven die voor of op het AZC werken. 
Zorgvuldig proces
Het AZC Hardenberg ligt op bedrijventerrein Heemserpoort. Omdat er veel vraag is naar woon-/werkkavels, start de gemeente ook met de voorbereidingen om op termijn rond het AZC kavels uit te kunnen geven. Het verlengen van de overeenkomst met het COA staat dit niet in de weg. 

Burgemeester Maarten Offinga: "We kunnen terugkijken op een zorgvuldig proces. Daarbij hebben we goed geluisterd naar de ervaringen van betrokkenen en omwonenden. De in de evaluatie genoemde aandachtspunten op het gebied van openbare orde, veiligheid en overlast zijn belangrijke signalen. Daarover zijn we met het COA in gesprek. Het COA heeft ons toegezegd hiervoor een aantal extra lokale maatregelen te treffen om overlast terug te dringen."
Aanpakken van overlast
Het COA gaat de beveiliging op het AZC verbeteren. Daarnaast zet het COA één van de vier landelijke ketenmariniers in om overlast op en rond het AZC en in het winkelcentrum aan te pakken. Ook dringt het COA het aantal asielzoekers uit veilige landen dat in Hardenberg wordt opgevangen op termijn terug. Naast deze extra lokale maatregelen, blijven bestaande maatregelen voor het bestrijden van overlast van kracht.
Met de uitkomst van de evaluatie en de extra maatregelen van het COA om overlast terug te dringen, kan de overeenkomst met het COA als het aan het college van B&W ligt verlengd worden. Het college stelt dit nu voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 17 november neemt op 1 december een besluit. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college, wordt de huidige omgevingsvergunning eenmalig verlengd met een periode van vijf jaar. Omdat de huidige vergunning in maart 2021 eindigt, kan het AZC uiterlijk tot maart 2026 in Hardenberg gevestigd blijven.


5-11-2020 12:47

Het plan voor de bouw van maximaal 49 nieuwe woningen in woonbuurt De Wieken in Lutten is verder uitgewerkt. Het ontwerp-bestemmingsplan ligt vanaf volgende week ter inzage. Als alles volgens planning verloopt, gaan de kavels rond de zomer van 2021 in de verkoop.

Woonbuurt De Wieken ligt aan de oostkant van Lutten. Deze woonbuurt wordt aan de zuidkant verder uitgebreid. In de komende jaren is hier ruimte voor maximaal 49 nieuwe woningen. Het gaat om verschillende soorten woningen voor allerlei doelgroepen: van starters op de woningmarkt tot ouderen.
De woningen worden niet allemaal in één keer gebouwd. Dat gebeurt in fases. Als eerste wordt in het noordelijke deel van het plangebied gebouwd, aansluitend aan de al eerder gebouwde woningen in De Wieken I.
14 nieuwe woningen in de eerste fase
In de eerste fase van De Wieken II worden 14 nieuwe woningen gebouwd. Het gaat om 5 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-een-kapwoningen en 5 rijenwoningen (sociale huur). De gemeente gaat de kavels voor de vrijstaande en tweekappers zelf uitgeven. Particulieren kunnen hier zelf een woning (laten)bouwen. Vechtdal Wonen bouwt de rijenwoningen en biedt deze aan als sociale huurwoningen.

In de tweede fase van De Wieken II is ruimte voor maximaal 35 nieuwe woningen. Het is nog niet bekend om wat voor woningen het gaat. Dit wordt later nader uitgewerkt.

Het ontwerp-bestemmingsplan ligt vanaf 12 november ter inzage
Om de bouw van woningen in De Wieken II mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Het ontwerp van dit bestemmingsplan is nu klaar en ligt vanaf 12 november 2020 zes weken lang ter inzage. In het ontwerp-bestemmingsplan is te zien op welke plek de woningen gebouwd worden. Ook is te zien waar groen, water en wagen/paden worden aangelegd.

Vanwege de coronamaatregelen organiseert de gemeente geen inloopbijeenkomst over het plan. Wel worden alle documenten op www.hardenberg.nl/kavels geplaatst. De gemeente stuurt omwonenden en belangstellenden informatie. Ook organiseert de gemeente voor deze groep een digitaal spreekuur om vragen te stellen over het ontwerp-bestemmingsplan.
De kavelverkoop kan rond de zomer van 2021 starten
Als alles volgens planning verloopt, kan de gemeenteraad het bestemmingsplan in het voorjaar van 2021 vaststellen. De kavels gaan dan rond de zomer van 2021 in de verkoop zodat de bouw van de eerste woningen eind 2021 kan starten.

Belangstellenden die op de hoogte willen blijven kunnen zich melden bij het woonteam van de gemeente Hardenberg: woonteam@hardenberg.nl.


5-11-2020 12:45

Het plan voor de bouw van maximaal 36 nieuwe woningen in woonbuurt De Meerstal in Kloosterhaar is verder uitgewerkt. Het ontwerp-bestemmingsplan ligt vanaf volgende week ter inzage. Als alles volgens planning verloopt, gaan de kavels rond de zomer van 2021 in de verkoop.

Woongebied De Meerstal ligt aan de zuidwestelijke rand van Kloosterhaar, grenzend aan de wijk Kleinhaar én aan een open landbouwgebied. In De Meerstal komt de kenmerkende landelijke omgeving van Kloosterhaar goed tot z’n recht. Er is veel ruimte voor groen en water.
De Meerstal wordt aan de westkant verder uitgebreid. In de komende jaren is hier ruimte voor maximaal 36 nieuwe woningen. De woningen worden niet allemaal in één keer gebouwd. Dat gebeurt in fases. Als eerste wordt in het noordelijke deel van het plangebied gebouwd.
16 nieuwe woningen in de eerste fase
In de eerste fase van De Meerstal II worden 16 nieuwe woningen gebouwd. Het gaat om 2 vrijstaande woningen en 14 twee-onder-een-kapwoningen. De gemeente gaat de kavels zelf uitgeven. Particulieren kunnen hier zelf een woning (laten)bouwen.
In de tweede fase van De Meerstal is ruimte voor maximaal 20 nieuwe woningen. Het is nog niet bekend om wat voor woningen het gaat. Dit wordt later nader uitgewerkt.
Het ontwerp-bestemmingsplan ligt vanaf 12 november ter inzage
Om de bouw van woningen in De Meerstal II mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Het ontwerp van dit bestemmingsplan is nu klaar en ligt vanaf 12 november 2020 zes weken lang ter inzage. In het ontwerp-bestemmingsplan is te zien op welke plek de woningen gebouwd worden. Ook is te zien waar groen, water en wagen/paden worden aangelegd.

Vanwege de coronamaatregelen organiseert de gemeente geen inloopbijeenkomst over het plan. Wel worden alle documenten op www.hardenberg.nl/kavels geplaatst. De gemeente stuurt omwonenden en belangstellenden informatie. Ook organiseert de gemeente voor deze groep een digitaal spreekuur om vragen te stellen over het ontwerp-bestemmingsplan.

De kavelverkoop kan rond de zomer van 2021 starten
Als alles volgens planning verloopt, kan de gemeenteraad het bestemmingsplan in het voorjaar van 2021 vaststellen. De kavels gaan dan rond de zomer van 2021 in de verkoop zodat de bouw van de eerste woningen eind 2021 kan starten.

Belangstellenden die op de hoogte willen blijven kunnen zich melden bij het woonteam van de gemeente Hardenberg: woonteam@hardenberg.nl.


5-11-2020 07:49

De gemeenteraad van Hardenberg heeft terecht geweigerd om verplaatsing van supermarkt Aldi vanuit het centrum naar bedrijvenpark Mercator in Dedemsvaart mogelijk te maken. Dat is het oordeel van de Raad van State die vandaag uitspraak deed in het hoger beroep. Wethouder Martijn Breukelman is blij met de uitspraak: "De Raad van State heeft ons in het gelijk gesteld. Samen met onze partners werken...

De zaak rond Aldi in Dedemsvaart speelt al jaren. In 2017 vroeg de supermarkt aan de gemeenteraad om verplaatsing van de supermarkt vanuit het centrum van Dedemsvaart naar de bedrijvenpark Mercator mogelijk maken. De gemeenteraad van Hardenberg weigerde begin 2018 hieraan mee te werken. Het gemeentelijk beleid richt zich op het versterken en compacter maken van centrumgebieden. Supermarkten spelen daar een belangrijke rol in als publiekstrekker in of aan de randen van de centra.  

Aldi maakte bezwaar tegen het besluit van de gemeenteraad. De gemeenteraad verklaarde dit bezwaar als ongegrond. Daarop stelde Aldi beroep in bij de Raad van State. 


Tussenuitspraak: besluit beter onderbouwen volgens Europese regels
In februari van dit jaar deed de Raad van State al een zogenaamde tussenuitspraak. Toen al kreeg de gemeente van de Raad van State voor het grootste deel gelijk.

Wel was de Raad van State van oordeel dat de gemeente het besluit om niet mee te willen werken aan verplaatsing van Aldi beter moest onderbouwen. De onderbouwing moet namelijk voldoen aan nieuwe en ingewikkelde Europese regelgeving. De gemeente Hardenberg kreeg van de Raad van State de gelegenheid om een nadere onderbouwing aan te leveren. Dit is voor de zomer gebeurd.

De gemeenteraad hoeft het bestemmingsplan niet te herzien
Vandaag deed de Raad van State definitief uitspraak. Volgens de Raad van State voldoet de nadere onderbouwing die de gemeente heeft aangeleverd nu wel aan de Europese regels. Daarmee heeft de gemeente volgens de Raad van State goed onderbouwd waarom Aldi niet naar het bedrijvenpark Mercator kan verhuizen.

Hoewel de Raad van State oordeelt dat het beroep van Aldi aanvankelijk gegrond was, zorgt de nadere onderbouwing van de gemeente er voor dat de rechtsgevolgen in stand blijven. Dit betekent dat het besluit van de gemeenteraad uit 2018 om het bezwaar van Aldi ongegrond te verklaren in stand blijft. De gemeenteraad hoeft het bestemmingsplan voor bedrijvenpark Mercator niet te herzien. 

Martijn Breukelman: 'Detailhandel zoals een supermarkt hoort in het centrum'
Wethouder Martijn Breukelman is blij met de uitspraak: "Volgens de Raad van State hebben we nu goed onderbouwd waarom wij vinden dat een supermarkt als Aldi niet op het Mercatorterrein hoort. We zien dit ook als een bevestiging van het beleid dat we al jaren voeren."
"Samen met onze partners werken aan een krachtig centrumgebied. Dat doen we onder andere door het kernwinkelgebied compacter te maken. Detailhandel zoals een supermarkt hoort in onze ogen in het centrum. Een supermarkt is immers een belangrijke publiekstrekker. Wat ons betreft is de zaak nu afgedaan. Natuurlijk zijn we bereid om samen met de Aldi na te denken over een oplossing voor het ruimteprobleem op de huidige locatie in Dedemsvaart."


4-11-2020 10:34

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen.

Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven versnellen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.

Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown. Ongeveer midden december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is.

Lees de nieuwe maatregelen op de website van de Rijksoverheid.


2-11-2020 16:35

Door de coronamaatregelen gaan de maandelijkse inloopspreekuren voor over reizen met het openbaar vervoer voorlopig niet door. U kunt wel gebruikmaken van het telefonisch spreekuur.

Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt, of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt? Wilt u meer weten over de coronamaatregelen in de trein of de bus? Of juist informatie over verlenging van abonnement, keuzedagen en/of bent u (onverwacht) noodgedwongen afhankelijk van OV maar u weet nog niet hoe het werkt?


U kunt wekelijks van dinsdag tot en met vrijdag bellen met een OV-ambassadeur. Dit kan op 038 303 70 10. Het telefonisch spreekuur is van 10.00 tot 12.00 uur. OV-ambassadeurs, vrijwilligers en zelf ook op leeftijd, geven u uitleg over reizen met trein en bus.


Kijk voor meer informatie op www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.


22-10-2020 18:00

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar coronatesten, opent de GGD een teststraat in Hardenberg. De locatie aan de Kollergang 5 wordt vanaf 30 oktober in gebruik genomen.

Door de uitbreiding van de huidige testlocaties beschikt GGD IJsselland eind oktober over zeven vaste testlocaties in de regio IJsselland. Hiermee komt de GGD tegemoet aan het uitgangspunt dat inwoners van de regio maximaal 20 minuten moeten rijden naar de dichtstbijzijnde teststraat. Hoeveel testen er in Hardenberg gedaan zullen worden en met welke openingstijden gewerkt wordt is afhankelijk van de vraag naar testen en de verdeling van de totale testcapaciteit.

Testen
De uitbreiding maakt deel uit van een landelijke opschaling, die er voor moet zorgen dat iedere inwoner van Nederland zich kan laten testen zonder hiervoor ver te moeten reizen. De locatie in Hardenberg is gekozen in overleg met de betreffende gemeente. Er is ruimte om veilig te testen en er zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig.

Testen gebeurt binnen, dus bezoekers moeten van de fiets of uit de auto stappen. Verder worden ze verzocht zich aan de anderhalve meter afstand te houden, en een mondmasker te dragen. Als mensen echt ziek zijn, kunnen zij in overleg thuis getest worden. Een test kan uitsluitend op afspraak afgenomen laten worden. Hiervoor kunt u bellen met 0800 – 1202 (zeven dagen per week) of via www.coronatest.nl. Hiervoor heeft u wel uw DigiD nodig.


21-10-2020 13:49

De dienstverleningsovereenkomsten tussen de gemeenten Hardenberg en Ommen eindigen op 1 januari 2025. Na het scheiden van de beide ambtelijke organisaties op 1 januari 2019 is afgesproken dat Ommen nog een aantal jaren diensten afneemt van Hardenberg. Het college van B&W van de gemeente Hardenberg heeft besloten de overeenkomsten na het aflopen van de termijnen niet te verlengen. De gemeente...

Tussen 2012 en 2018 hadden de gemeenten Ommen en Hardenberg een gezamenlijke organisatie. Deze organisatie is met ingang van 1 januari 2019 opgehouden te bestaan. Beide gemeenten zijn op 1 januari 2019 gestart met een eigen ambtelijke organisatie. De gemeente Hardenberg koos voor een volledige ambtelijke organisatie die zelf alle taken en diensten uitvoert. Ommen is gestart met een compacte en flexibele organisatie die een deel van de taken uitvoert, maar ook veel taken uitbesteedt of inhuurt. De dienstverleningsovereenkomsten met de gemeente Hardenberg zijn hier een onderdeel van.

Overeenkomsten over dienstverlening van Hardenberg aan Ommen

Na de splitsing is een groot deel van het personeel van de voormalige ambtelijke organisatie in dienst getreden bij de gemeente Hardenberg. Daarom is de afspraak gemaakt dat Ommen tot en met 2024 diensten afneemt van Hardenberg. Zo kon personeel blijven worden ingezet en zijn gedwongen ontslagen voorkomen. De gemeente Hardenberg voert voor  Ommen werkzaamheden uit in het openbaar gebied, verzorgt de administratie voor onder andere zorg en ondersteuning aan inwoners en levert diensten op het gebied van ICT, gegevensbeheer en archivering. Daarnaast is afgesproken dat Hardenberg voor een kortere tijd bepaalde werkzaamheden voor Ommen uitvoert. Het gaat bijvoorbeeld om de financiële administratie, inkoop & aanbestedingen, belastingzaken (tot 1 januari 2021) en alle publiekszaken/burgerzaken (tot 1 januari 2022).

De overeenkomsten worden niet verlengd na 2024
De afspraak is ook gemaakt dat beide gemeenten ruim voor het aflopen van de overeenkomsten evalueren op de gemaakte afspraken. Dit heeft afgelopen zomer plaatsgevonden. Het gemeentebestuur van Hardenberg heeft toen besloten dat ze de dienstverleningsovereenkomsten met de gemeente Ommen niet voortzetten. De gemeente Hardenberg gaat zich richten op de ontwikkeling van de eigen organisatie. Voor de gemeente Ommen betekent het eindigen van de overeenkomsten dat zij op zoek gaat naar nieuwe aanbieders van eerder genoemde diensten.

Gitta Luiten: “Wij willen ons richten op de ontwikkeling van onze organisatie”

Wethouder Gitta Luiten van de gemeente Hardenberg: “De samenwerking met Ommen gaf ons de mogelijkheid om onze organisatie aan te passen aan de nieuwe situatie. En goed voor onze medewerkers te zorgen. Wij hebben de zaken nu op orde. We willen ons gaan richten op de verdere ontwikkeling van onze organisatie. Dat betekent investeren in onze ambities en een goede dienstverlening naar onze inwoners. We vinden het belangrijk dat voor iedereen duidelijk is dat daar onze prioriteit ligt. Daarom hebben we besloten de overeenkomsten met Ommen niet te verlengen. Natuurlijk houden we ons aan de gemaakte afspraken en dienen we de overeenkomsten uit. Door hierover nu al duidelijkheid te geven hebben we voldoende tijd om dit goed voor te bereiden.”

Ko Scheele: “Op naar nieuwe kansen!”
Wethouder Ko Scheele van de gemeente Ommen: “Ommen heeft er voor gekozen regiegemeente te zijn. Dat houdt in dat Ommen uitvoerende taken uitbesteedt. In 2019 veel aan de gemeente Hardenberg, ook uit zorg voor het personeel van de Bestuursdienst dat toen bij Hardenberg werd ondergebracht. We gaan nu nieuwe overeenkomsten sluiten met andere partners. Ommen is hier op ingericht, sterker nog: het is onderdeel van ons DNA. Overigens blijven we natuurlijk op andere manieren wel samenwerken met Hardenberg, als goede buur.”

De gemeenten Hardenberg en Ommen gaan samen kijken naar de manier waarop de overeenkomsten uiterlijk in 2024 eindigen.


14-10-2020 16:17

Vanaf vrijdag 16 oktober staan er weer bladhekken op verschillende plekken in de gemeente Hardenberg. Hierin kan blad, afkomstig van gemeentelijke bomen, dat in uw tuin terecht is gekomen, worden gedeponeerd.

De bladhekken zijn uitsluitend bedoeld voor het blad van gemeentelijke bomen, dat in uw tuin terecht is gekomen. Het storten van tuin- en ander (groen)afval of blad verpakt in plastic (vuilnis)zakken is niet toegestaan. Dit met het oog op het gescheiden aanbieden van het blad bij een verwerkingsbedrijf. Team Buitendienst haalt de bladhekken één à twee keer per week leeg. De plaatsing van bladhekken betekent dat verzameld blad dat buiten de bladhekken wordt gestort op grasvelden of in bermen, niet meer door de gemeente wordt opgehaald. Ook is het verzoek om geen blad náást de bladhekken te storten, omdat dit het legen van de bladhekken bemoeilijkt. Bovendien is de kans groot dat het blad opnieuw in uw eigen of andermans tuin waait. De bladhekken blijven uiterlijk tot vrijdag 18 december staan.

Wilt u weten waar een bladhek bij u in de buurt staat? Op www.hardenberg.nl vindt u de complete lijst met locaties van alle bladhekken in de gemeente.


14-10-2020 16:11

Gemeente Hardenberg heeft grote waardering voor mantelzorgers. Zij zijn van onschatbare waarde. Daarom biedt de gemeente alle mantelzorgers een mantelzorgwaardering aan in de vorm van een cadeaubon.

Bent u of kent u een mantelzorger? Vraag dan nu de Mantelzorgwaardering 2020 aan via www.hardenberg.nl/mantelzorg.

Wat is mantelzorg?
Een mantelzorger is een familielid, partner, vriend of kennis die langdurig en/of intensief voor zijn naaste zorgt. Mantelzorg is de extra zorg die iemand nodig heeft. Het gaat niet om de normale, dagelijkse zorg die partners, ouders, kinderen of andere huisgenoten aan elkaar geven. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor de waardering is dat de mantelzorger langer dan 3 maanden en minimaal 8 uur per week zorg verleent aan een inwoner van Hardenberg.

Aanmelden
Bent u een mantelzorger? Meld u dan aan voor de Mantelzorgwaardering 2020. Dat kan via het digitale aanmeldformulier op www.hardenberg.nl/mantelzorg. Heeft u geen internet? Dan is het ook mogelijk om het aanmeldformulier op papier in te vullen. U kunt een formulier ophalen bij de receptie in het gemeentehuis Hardenberg en bij De Baron in Dedemsvaart. Aanmelden kan tot 9 november 2020.
Na 9 november krijgt u een brief waar u cadeaubonnen kunt afhalen.

Steunpunt Mantelzorg
Soms is mantelzorg best zwaar. Weet dat u als mantelzorger ook ondersteuning kunt vragen. Er zijn in de gemeente Hardenberg diverse ondersteuningsmogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld terecht bij een medewerker van Samen doen of het Steunpunt Mantelzorg van Carinova.

Heeft u vragen over de Mantelzorgwaardering 2020? Stuur een mail naar mantelzorgwaardering@hardenberg.nl of bel met 14 0523.


14-10-2020 16:05

Met een contract van een jaar op zak, werken sinds 1 oktober acht nieuwe werknemers in de Engbertsdijksvenen voor Staatsbosbeheer. De gemeente Hardenberg heeft meegeholpen met dewerving van kandidaten voor de vacatures. Deze vacatures waren namelijk spceciaal bedoeld voor mensen voor wie het erg moeilijk is om via de gewone weg een baan te vinden.

Midden in de zomervakantie is de vacature uitgezet vanuit het WerkgeversServicePunt (WSP), waarvan ook de gemeente Hardenberg deel uit maakt. Vanuit de gemeente Hardenberg, het UWV of naar aanleiding van de oproep in De Toren konden mensen reageren.

Natuurwerkdag

Maar liefst 19 belangstellenden werden uitgenodigd op de natuurwerkdag van Staatsbosbeheer in Kloosterhaar eind augustus. Hier kregen de kandidaten informatie over het project en moesten ze ook aan de slag in het veld. De kandidaten werden meteen goed getest, want het stormde en regende die dag!

Jaarcontract
Uiteindelijk werd aan 8 mensen een jaarcontract aangeboden: 3 deelnemers via het UWV en 5 via de gemeente Hardenberg. De medewerkers zijn in dienst van UBR | Binnenwerk, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Binnenwerk zorgt ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een baan vinden binnen de Rijksoverheid.


13-10-2020 20:17

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt.

Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.
De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.
Lees de nieuwe maatregelen op de website van de Rijksoverheid.


9-10-2020 13:52

De nieuwe editie van het magazine Hallo! Hardenberg is uit. Het magazine staat vol verhalen over actuele ontwikkelingen in het centrum van Hardenberg.

Al jaren wordt hard gewerkt om het centrum van Hardenberg mooier en sterker te maken. Ook voor de komende periode staan mooie plannen en projecten op de rol. In het magazine Hallo! Hardenberg worden de plannen belicht.

In de nieuwste editie vertellen ondernemers uit het centrum hoe ze de draad oppakken in deze coronacrisis. Er is een verhaal over het vernieuwen van de haven in Hardenberg. Ook lees je over de nieuwbouw van appartementen langs de Vecht, de stand van zaken van de bouw van appartementen en woningen in Slotgraven en de make-over van De Spinde. En er is aandacht voor de komende herinrichting van het Badhuisplein, de zuidwestzijde van het centrum en de Admiraal Helfrichstraat. Dat en nog veel meer is te lezen in de Hallo! Hardenberg.

Het magazine is inmiddels huis-aan-huis bezorgd bij alle huishoudens in de stad Hardenberg. Geen exemplaar ontvangen? Haal dan een magazine op bij één van de afhaalpunten:

 • Informatiepunt Hardenberg
 • Bakker Bart
 • Blij
 • Brasserie de Markt
 • De Koffiepot
 • Albert Heijn
 • Jumbo

Het magazine is ook online te lezen via www.centrumontwikkelinghardenberg.nl. 


8-10-2020 19:05

De gemeente Hardenberg heeft een coalitie gevormd in de strijd tegen eenzaamheid. De Stuw, De Kern en Bibliotheek Hardenberg zijn coalitiegenoten van het eerste uur. Doel van de coalitie is om samen eenzaamheid onder inwoners tegen te gaan, en nog meer organisaties aan te laten sluiten.

Wethouder Alwin te Rietstap: "Eenzaamheid is een onderwerp dat mij raakt, vanwege het verdriet en de pijn die het mensen kan geven. Helaas komt eenzaamheid ook in onze gemeente voor, onder alle leeftijden. Daarbij is het ook nog steeds een taboe, want wie durft te zeggen dat hij eenzaam is?  Ik ben dan ook blij, dat we met deze vier organisaties de handen ineen hebben geslagen, om samen eenzaamheid onder inwoners te bestrijden. We hopen natuurlijk dat nog veel meer organisaties aansluiten, want we hebben elkaar in onze samenleving hard nodig om naar elkaar om te zien."
Bijeenkomst in het najaar
Om nog meer organisaties aan te laten sluiten bij de coalitie organiseert ze in het najaar een bijeenkomst voor organisaties. Zo wil de coalitie in beeld krijgen wat het aanbod is van de verschillende organisaties. En te weten komen waar kansen liggen om eenzaamheid algemeen of onder bijzondere doelgroepen aan te pakken en bespreekbaar te maken. Of de bijeenkomst fysiek of online gaat plaatsvinden is afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen.
Veel aanbod voor inwoners
Wat de coalitie in ieder geval gaat oppakken is om het aanbod dat er al is, overzichtelijk bij elkaar te brengen. Er zijn namelijk veel mogelijkheden om anderen te ontmoeten bijvoorbeeld via De Stuw, zij brengen mensen bij elkaar en dat doen ze op maat. Maar ook kunnen mensen individuele ondersteuning krijgen via De Kern. De Bibliotheek organiseert verschillende activiteiten waarbij mensen bij elkaar komen om te lezen of te werken aan digitale vaardigheden. 

Er zijn veel mogelijkheden, maar die zijn nog niet bij iedereen bekend. Daar is zeker nog winst te behalen. Inwoners kunnen op de websites van de coalitiepartners kijken naar wat zij nu al organiseren aan activiteiten om anderen te ontmoeten.  De coalitie zal zich ook inzetten om eenzaamheid bespreekbaar te maken, te herkennen en ervoor te zorgen dat mensen weten waar zijzelf of een bekende, terecht kunnen.


8-10-2020 19:03

Het college van burgemeester en wethouders wil dat jongeren in de gemeente Hardenberg gezond en veilig opgroeien en hun talenten kunnen ontwikkelen. Het jongerenwerk is hierbij een belangrijke schakel. Met de meerjarige visie op het jongerenwerk geeft de gemeente aan hoe zij het jongerenwerk de komende jaren wil inzetten. Zodat alle jongeren kunnen meedoen in de samenleving en uiteindelijk...

"Gelukkig gaat het met de meeste jongeren in onze gemeente hartstikke goed", vertelt wethouder Gitta Luiten. "Ze doen mee, ze sporten, ze gaan naar school of hebben werk, en dat willen we graag zo houden. Het jongerenwerk kan juist een belangrijke rol hebben bij die jongeren die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Zodat ook zij een eerlijke kans hebben om op te groeien tot gelukkige volwassenen die meedoen in de samenleving."
Jongerenwerk in de gemeente
Welzijnsorganisatie De Stuw verzorgt het jongerenwerk in de gemeente Hardenberg. Zij richt zich op jongeren tussen de 10 en 27 jaar, waarvan er ruim 13.000 in de gemeente wonen. Het zijn vooral de ouders en de samenleving die jongeren een helpen als dat nodig is. Daarnaast heeft ook het jongerenwerk contacten met jongeren in onze gemeente.
De jongerenwerkers van De Stuw leggen contact met jongeren op straat, bij activiteiten of op plaatsen waar jongeren bij elkaar komen. Het jongerenwerk sluit aan bij de jongere, individueel of in groepsverband. Soms komen zij daarbij in contact met jongeren die behoefte hebben aan activiteiten, contact of ondersteuning. Het jongerenwerk helpt hen dan hierbij.
Brede samenwerking
Het jongerenwerk werkt samen met een groot aantal inwoners, maatschappelijke organisaties en professionele organisaties die in de gemeente actief zijn. Zoals plaatselijk belangen, de bibliotheek, jeugdagenten, leerplichtambtenaren van de gemeente en Samen Doen.
Door dit goede netwerk draagt het jongerenwerk eraan bij dat het goed blijft gaan met de jongeren, en dat ze op tijd aanvullende ondersteuning kunnen geven als dat nodig is. 

Jongerenwerk 2020-2023
De visie geeft de richting aan voor het jongerenwerk in de komende jaren. De belangrijkste focus hierbij is dat het jongerenwerk zicht houdt op jongeren die risicogedrag ontwikkelen, en hen waar mogelijk ondersteunt om keuzes te maken die positief zijn voor hun ontwikkeling en toekomst.

Verder is het jongerenwerk betrokken bij overlast gevende jeugdgroepen en het jeugdoverleg. Ze helpt de overlast te beperken en de positieve ontwikkeling te bevorderen van de jongeren die in deze groepen zitten. Hiervoor zet het jongerenwerk individueel en groepsgericht aanbod in, in de verschillende kernen in de gemeente Hardenberg.


8-10-2020 19:00

De gemeente biedt horecaondernemers de mogelijkheid een winterterras in te richten zolang de coronamaatregelen gelden. Ook mogen horecaondernemers, sportverenigingen en winkeliers onder voorwaarden een tijdelijke tent of overkapping plaatsen. Met deze maatregelen wil de gemeente ondernemers en sportverenigingen ondersteunen in de coronacrisis.

Horecaondernemers die een terras willen inrichten, moeten hiervoor een terrasvergunning aanvragen. Het terrassenseizoen en ook de terrasvergunning eindigt normaal gesproken op 1 november. In verband met de coronamaatregelen, biedt de gemeente Hardenberg horecaondernemers de mogelijkheid om een winterterras in te richten.
Eerder al maakte de gemeente het mogelijk om een groter terras in te richten, en daarbij een deel van de openbare ruimte te gebruiken. Veel horecaondernemers maken gebruik van deze mogelijkheid. Deze mogelijkheid blijft ook bij de winterterrassen bestaan.
Tijdelijke tenten
Omdat een terras juist nu een verlengstuk van de binnenruimte is, wil de gemeente ook tijdelijke tenten of overkappingen met eventuele verwarming onder voorwaarden toestaan. Zo kunnen de horecaondernemers ook in de komende herfst- en wintermaanden profiteren van een groter terras.
De mogelijkheid voor het plaatsen van een tent over overkapping geldt ook voor sportverenigingen of winkeliers.

Voorwaarden voor een winterterras, een tent of overkapping
Bij het inrichten van een winterterras en het plaatsen van een tent of overkapping gelden voorwaarden. Zo moeten bouwwerken, verwarming en andere obstakels brand- en constructief veilig en coronaproof zijn. De verkeersveiligheid en toegankelijkheid voor hulpdiensten mag niet in het geding zijn.
Verder mag de tijdelijke situatie niet tot overlast leiden. Vanwege het belang van ventilatie mag een tent aan maximaal 1 zijde afgesloten zijn.
Energiezuinige terrasverwarming
De gemeente vraagt ondernemers om voor een zo duurzaam mogelijke oplossing te kiezen. 

De provincie Overijssel heeft een subsidieregeling opengesteld voor energiezuinige terrasverwarming in de vorm van warmtekussens die elektrisch opgeladen kunnen worden. De subsidie bedraagt maximaal 30% van de kosten met een maximum van € 3.000 per aanvrager 


Plan bij de gemeente indienen
Horecaondernemers of sportverenigingen die van deze mogelijkheden gebruik willen maken kunnen een verzoek indienen door te mailen naar gemeente@hardenberg.nl. De gemeente bekijkt het plan in goed overleg met de ondernemer en geeft toestemming als aan de voorwaarden wordt voldaan.
De toestemming geldt zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Overige bepalingen uit het terrassenbeleid blijven van kracht.


8-10-2020 18:54

Huiseigenaren in de gemeente Hardenberg kunnen gebruik maken van aantrekkelijke acties om thuis energie te besparen. Ze krijgen € 70 terug bij de aanschaf van energiebesparende producten, kunnen 12 maanden gratis gebruik maken van de SlimWonen App én kunnen meedoen aan een gezamenlijk advies- en inkoopactie.

Wethouder Jan ten Kate: "We werken met elkaar aan een duurzame toekomst. Dat doen we door meer duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Maar we zetten ook in op energiebesparing en het verduurzamen van woningen. Want alle energie die we met elkaar besparen, hoeven we niet duurzaam op te wekken. Met deze acties helpen we huiseigenaren de eigen woning te verduurzamen en de energierekening te verlagen. Dat helpt bij het halen van onze energiedoelen."
Aanschaf energiebesparende producten
Huiseigenaren krijgen geld terug bij de aanschaf van energiebesparende producten. Het gaat bijvoorbeeld om isolatiemateriaal, ledlampen of een slimme thermostaat.
Huiseigenaren kunnen de producten zelf aanschaffen en een bedrag tot € 70 terugvragen. Hiervoor hebben de huiseigenaren in een brief van de gemeente een unieke code ontvangen. Bijna 500 huiseigenaren hebben al gebruik gemaakt van de actie. Meedoen kan nog tot en met 31 maart 2021.
Gratis gebruik van de SlimWonen App
Met de gratis SlimWonen App zien huiseigenaren hoeveel euro ze per dag uitgeven aan energie. Huiseigenaren in de gemeente Hardenberg kunnen deze app 12 maanden lang gratis gebruiken. De app geeft precies aan hoeveel euro’s een huishouden per dag uitgeeft aan energie. En of dat veel of weinig is in vergelijking met een ander. De app biedt verder een bespaardoel en bespaartips. 

De SlimWonen App is te downloaden via de Google Play Store of App Store of via www.slimwonenapp.nl/downloaden. Na het downloaden wordt de app geactiveerd met een unieke activatiecode. Ook deze code staat in de brief die huiseigenaren hebben ontvangen of is aan te vragen in de app. De app is inmiddels al honderden keren geactiveerd. 

Advies en gezamenlijke inkoop isolatie of zonnepanelen
Winst uit je Woning organiseert voor huiseigenaren een advies- en inkoopactie. Hiermee krijgen huiseigenaren een advies op maat en kunnen zij bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++-glas of zonnepanelen gezamenlijk inkopen. Hierdoor zijn de kosten een stuk lager. 
De inkoopactie heeft nu al 150 deelnemers, 65 huiseigenaren krijgen een advies aan huis over isolatie van de woning. Meedoen met deze actie kan nog tot 30 november 2020.  

Regeling reductie energiegebruik
Met deze acties helpt de gemeente Hardenberg huiseigenaren om in de eigen woning energie te besparen. Hiervoor heeft de gemeente van het Rijk een subsidie ontvangen uit de Regeling reductie energiegebruik (RRE) van € 900.000. De gemeente gebruikt dit geld nu voor deze acties, waarmee huiseigenaren energiebesparende maatregelen in de eigen woning kunnen nemen.
Meer informatie en de unieke codes staan in de brief die alle huiseigenaren uiterlijk vorige week hebben ontvangen. Meer informatie staat ook op www.energielokethardenberg.nl.


6-10-2020 10:50

Initiatieven of ideeën die een bijdrage leveren aan een sterke vrijetijdseconomie in de regio Hardenberg komen in aanmerking voor de stimuleringsregeling van platform Gastvrij Hardenberg. De beste initiatieven of ideeën ontvangen een financiële ondersteuning van maximaal € 5.000.

De stimuleringsprijs van het platform Gastvrij Hardenberg is vanaf nu opnieuw aan te vragen. Aanvragen kan tot 2 november 2020. Met deze prijs kan het ingediende idee of project worden uitgevoerd. Om in aanmerking te komen voor de Stimuleringsprijs van het Platform Gastvrij Hardenberg, moet een idee aan voorwaarden voldoen. Zo moet het samen met minimaal twee partijen binnen de vrijetijdssector worden ingediend en kunnen andere partijen later aanhaken. Ook moet het idee passen binnen de uitgangspunten van de lange termijn agenda 'Gastvrij Hardenberg'.

Panelenroute Gramsbergen
Afgelopen donderdag werd de ‘Panelenroute Gramsbergen’ onthuld, dit is één van de projecten die een bijdrage hebben ontvangen. Vorig jaar kreeg Stichting Program 5000 euro om de geschiedenis van de stad Gramsbergen met 15 panelen in woord en beeld te laten zien. Je kunt langs deze panelen wandelen of fietsen en je laten onderdompelen in de geschiedenis van Gramsbergen. Stichting Program werd bij het uitvoeren van het project ondersteund door de stimuleringsprijs, maar ook nog door vele andere partijen.

Aanvragen en voorwaarden stimuleringsprijs
U kunt tot vrijdag 2 november uw plan of idee per e-mail sturen naar gastvrijhardenberg@hardenberg.nl. Stuur bij uw aanvraag een duidelijke omschrijving van het project, een begroting en een omschrijving van uw eigen financiële bijdrage mee. Ook geldt een aantal voorwaarden, bekijk deze goed via www.hardenberg.nl/stimuleringsprijs.


2-10-2020 15:53

De landelijke maatregelen geven regio's de ruimte om te bepalen hoeveel bezoekers er op doorstroomlocaties aanwezig mogen zijn. Doorstroomlocaties zijn locaties waar mensen voornamelijk lopend iets beleven. Zoals bij musea, bibliotheken, monumenten en pretparken. In IJsselland hanteren we de norm van 1 persoon per 5m2 aan beschikbare verblijfsruimte.

Deze norm gaat in vanaf maandag 5 oktober 2020. In de praktijk betekent dit dat organisaties zelf kunnen berekenen wat het maximum aantal bezoekers tegelijkertijd mag zijn.
Hierna stellen de organisaties een plan op voor de uitvoering. Hierin staat bijvoorbeeld hoe bezoekers over deze norm worden geïnformeerd. En hoe wordt toegezien op de naleving van deze norm. Daarnaast blijven natuurlijk de algemeen geldende coronaregels, zoals 1,5 meter afstand houden, van kracht. 

Detailhandel
Het maximum aantal bezoekers van 1 persoon per 5m2 geldt niet voor de detailhandel. Winkeleigenaren moeten een actief deurbeleid voeren zodat personeel en bezoekers altijd 1,5 meter afstand bewaren.

Winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten, zorgen er daarnaast nog voor dat zij tweemaal per dag een uur uitsluitend toegang geven aan ouderen en kwetsbare mensen. Zoals met alle coronamaatregelen moet iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid nemen om te voldoen aan de maatregelen. We handhaven dus alleen daar waar dat nodig blijkt te zijn.


2-10-2020 14:36

Het college van B&W wil fors investeren in de lokale samenleving, ondanks de slechtere economische situatie. Dat blijkt uit de begroting voor 2021 en verder. "We zijn best trots, en ook wel een beetje opgelucht", zegt wethouder financiën Martijn Breukelman.

"We hebben onze financiën op orde en daarom hebben we geld om in de toekomst van onze samenleving te investeren. Dat is in deze bijzondere tijden opvallend, zeker in vergelijking met andere gemeenten."
Er gaat extra geld naar woningbouw, bereikbaarheid, een samenleving waarin iedereen mee kan doen, duurzaamheid, de ontwikkeling van verschillende centra en sport & gezondheid. "We willen investeren in de toekomst, maar de lasten voor onze inwoners niet te veel verhogen. Dat is gelukt" aldus Breukelman.
Structureel sluitend
Martijn Breukelman: "We hebben de afgelopen tijd goed op de portemonnee gelet. Dat maakt dat we ons huishoudboekje sneller dan verwacht op orde hebben. Doordat we onze financiën op orde hebben, is er geld om te investeren in een krachtige samenleving."
Volgens Martijn Breukelman is het in de huidige omstandigheden opvallend dat Hardenberg fors blijft investeren. "De meeste gemeenten in Nederland moeten de broekriem aanhalen en soms zelfs stevig bezuinigen. Hardenberg blijft niet alleen investeren: we zorgen ook dat er voor de volgende raadsperiode ruimte blijft om te investeren. Wel blijven we voorzichtig. Een gezonde financiële huishouding gaat niet vanzelf. Dat is hard werken. Zo hebben we een pakket aan maatregelen voorbereid om de kosten voor zorg en ondersteuning aan inwoners terug te dringen. En natuurlijk blijft het vanwege de coronacrisis economisch een onzekere tijd."
Om de eerste gevolgen van de coronacrisis op te kunnen vangen, heeft Hardenberg dit voorjaar al ruim € 5 miljoen opzij gezet. Samen met extra geld van het Rijk is de verwachting dat dit eerst voldoende is.

Investeren in woningbouw
Voor de komende jaren staat al een aantal grote investeringen op de rol. Voor een deel was al geld opgenomen in de begroting. Zo investeert de gemeente de komende jaren fors in woningbouw en schoolgebouwen. In de sport worden meer hallen rolstoelvriendelijk gemaakt. Ook wil het college investeren in de sportparken in Balkbrug en Dedemsvaart.

Er is ook geld beschikbaar voor het verbeteren van Theater de Voorveghter en de stations in Mariënberg en Gramsbergen. Een heel aantal wegen en fietspaden wordt aangelegd of verbeterd en er ligt een visie op mobiliteit. Schoolroutes zijn hierin belangrijk. Ook investeert Hardenberg in het versterken van de regionale positie en economie en wordt er hard gewerkt aan een duurzaam Hardenberg. 

Aanvullend investeringsprogramma
Naast de 'gewone' begroting voor 2021, presenteert het college van B&W een aanvullend investeringsprogramma voor de periode tot 2024. In totaal wil het college zo'n € 15 miljoen investeren.
Martijn Breukelman: "Juist in de huidige omstandigheden is investeren belangrijk. Daarmee houden we de economie op gang en zorgen we voor groei. We kiezen ervoor om zo breed mogelijk in de lokale samenleving te investeren: van infrastructuur en woningbouw tot een vitale samenleving waarin iedereen kan meedoen. En met oog voor kwetsbare inwoners én de generatie die na ons komt. Dat alles doen we op een verantwoorde manier, waarbij we de lasten voor onze inwoners niet te veel verhogen."

Goede fietsverbindingen
Het college wil extra investeren in een aantal thema's waaronder bereikbaarheid. Het gaat bijvoorbeeld om goede fietsverbindingen van en naar de grotere kernen en de snelfietsroute tussen Hardenberg en Zwolle. Ook investeert het college in een 'inclusieve' samenleving waarin iedereen kan meedoen. Het gaat daarbij niet alleen om toegankelijke gebouwen of een toegankelijke openbare ruimte. Het college trekt ook geld uit om ervoor te zorgen dat kwetsbare mensen naar school of aan het werk kunnen. En om te voorkomen dat kinderen opgroeien in armoede en daardoor niet kunnen meedoen.

De ambities op het gebied van duurzaamheid blijven onverminderd groot. Daarom is extra geld vrijgemaakt voor de uitvoering van het ambitieuze meerjarenprogramma duurzaam Hardenberg.

Vitale centra zijn belangrijk voor de economie. Het college wil investeren in het verbeteren van de haven in Hardenberg en het vitaal houden van de winkelcentra met de uitvoering van actieplannen.

Bij een vitale samenleving hoort aandacht voor sport, bewegen en gezondheid. Het college investeert daarom in sport- en cultuuractiviteiten zodat jongeren hun vrije tijd op een zinvolle manier invullen. Tenslotte wil het college buiten spelen door kinderen stimuleren.


De gemeenteraad bespreekt de begroting
Het college van B&W biedt de begroting en het aanvullende investeringsprogramma nu aan de gemeenteraad aan. De gemeenteraad bespreekt de begroting op 20 oktober in de oriënterende ronde en op 3 november in de raadsvergadering.


1-10-2020 17:04

De Tozo-uitkering (Tozo 3) wordt per 1 oktober 2020 verlengd met nog eens 9 maanden. Tot 1 juli 2021. De verlenging vraagt u aan op de website van het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

De Tozo-regeling is een tijdelijke ondersteuning voor gevestigde ondernemers die financieel in de knel komen door de coronacrisis.
U kunt binnenkort de Tozo 3 aanvragen op de website van het RBZ.
De regels om na 1 oktober in aanmerking te komen voor de Tozo-uitkering zouden in eerste instantie verder worden aangescherpt. Per 1 oktober zou er een toets op beschikbare geldmiddelen plaatsvinden.
Vermogenstoets
Het kabinet heeft deze week besloten de toets op beschikbare geldmiddelen niet op 1 oktober in te voeren. Wel overlegt het kabinet met VNG, Divosa en gemeenten over een mogelijke invoering van een vermogenstoets.
Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid.


1-10-2020 09:11

Moeite hebben met lezen, schrijven rekenen en/of digitale vaardigheden heeft vaak grote gevolgen. Laaggeletterden begrijpen informatie niet goed en kunnen zichzelf hierdoor vaak minder goed redden. Daarnaast hebben laaggeletterden vaak minder grip op hun geldzaken en gezondheid. Ook is het vinden en behouden van een baan moeilijker.

In samenwerking met de stichting Lezen en Schrijven organiseert de gemeente op dinsdag 6 oktober om 09.30 uur de webinar ‘Herkennen van laaggeletterdheid’ Het webinar is voor iedereen die dit interessant vindt en die wil helpen om laaggeletterdheid te verminderen.

De volgende onderdelen komen aan bod:

 • Wat is laaggeletterdheid?
 • Wat zijn de oorzaken van laaggeletterdheid?
 • Wat zijn de gevolgen van laaggeletterdheid?
 • Hoe herken ik laaggeletterdheid?
 • Hoe maak ik laaggeletterdheid bespreekbaar?
 • Wat kan ik betekenen voor laaggeletterden?

Er is gelegenheid om vragen te stellen aan presentator Marijke Holsbrink van de Stichting Lezen en Schrijven. Vindt u het interessant om hierover meer te weten, maar ook wat u kunt doen voor iemand in uw omgeving of bedrijf? Geef u dan op door een mail te sturen naar inclusie@hardenberg.nl. U krijgt dan een link toegestuurd zodat u kunt deelnemen. De webinar duurt ongeveer drie kwartier tot een uur.


30-9-2020 15:44

In de gemeente Hardenberg is GroenLeven gestart met de realisatie van het drijvend zonnepark op de zandwinplas nabij Kloosterhaar. Vandaag, op 30 september is het symbolische eerste zonnebootje te water gelaten door wethouder Jan ten Kate, duurzaamheidsambtenaar Peter Hermans, Johan Poffers (vrijwilliger IVN) en Frank Oomen (GroenLeven).

Met ruim 40.000 zonnepanelen wordt er, wanneer gereed, stroom opgewekt voor zo’n 5.000 huishoudens. Het drijvend zonnepark is een voorbeeld van een innovatieve dubbelfunctie: door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van andere bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden.
In het ontwerp van het zonnepark is veel rekening gehouden met landschappelijke inpassing. De zandwinplas is omringd door bos, en door het bijplanten van diverse fruitbomen zal het zicht op de zonnepanelen beperkt worden.

Het drijvende systeem, ontwikkeld door GroenLeven, is zo ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Zo maakt het systeem gebruik van panelen die licht doorlaten en brede lichtstraten. Dit draagt bij aan de instandhouding van de ecologie. Ook wordt er voorzien in de bevordering van het onderwaterleven, zoals het bieden van een plaats waar visjes bescherming in kunnen vinden en zich in kunnen vermenigvuldigen. In samenwerking met IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, zal de ecologie in de komende 5 jaar gemonitord worden.

Natuurlijk bespaart een zonnepark CO2-uitstoot, maar ook bij de bouw van het zonnepark wordt er gedacht over de vermindering van CO2-uitstoot. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een elektrische verreiker.

Verduurzaming
De komst van de bron van groene energie betekent een boost voor de energietransitie in de gemeente. De verduurzaming van de regio Hardenberg houdt echter niet op met de komst van het drijvende zonnepark. Zo speelt participatie een grote rol. De omwonenden die in de nabijheid van het drijvende zonnepark wonen kunnen meeprofiteren van de komst van het zonnepark. Zij kunnen met korting zonnepanelen en een omvormer aanschaffen voor eigen woning.

Er wordt ook een participatiemogelijkheid ontwikkeld. Met het platform Duurzaam Investeren kan de omgeving investeren in het zonnepark en hiervan profiteren. Daarnaast krijgen de lokale buurthuizen in Ebbenbroek, Bruchterveld en Kloosterhaar vanuit het gebiedsfonds van het zonnepark de financiële mogelijkheid om de buurthuizen te verduurzamen.


28-9-2020 19:50

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen.

Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Bekijk een overzicht met de nieuwe maatregelen op de website van de Rijksoverheid.


25-9-2020 16:00

Maarten Offinga is vrijdag 25 september beëdigd als burgemeester van Hardenberg. De nieuwe burgemeester van Hardenberg werd tijdens een bijzondere raadsvergadering beëdigd door Commissaris van de Koning van Overijssel de heer Heidema. Na zijn beëdiging hield burgemeester Offinga een toespraak: "Ik kies voor Hardenberg. Want Hardenberg past bij mij, als gebied waar stad en platteland elkaar in...

In zijn toespraak vertelde Offinga dat het noaberschap in de gemeente Hardenberg al heeft mogen ervaren met een warm welkom. "Wat opvalt is de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen in deze gemeente. Die mensen - onze inwoners - maken het verschil. Zij vormen voor ons als gemeentebestuur een uitdaging om 'van betekenis te zijn'. Die uitdaging ga ik graag samen met u aan. Met energie, durf en lef."

Maarten Offinga riep verder in zijn toespraak op om trots te zijn op wie we zijn wat we kunnen bereiken. "Ik kijk er naar uit om in verbinding met elkaar betekenis te geven aan de groei en bloei van de gemeente Hardenberg. Dat doen we dan wel op de Hardenbergse manier. Want de kracht van gewoon doen is belangrijk om gewoon te blijven. Ik dank de gemeenteraad voor het in mij gestelde vertrouwen om burgemeester te mogen zijn van de gemeente Hardenberg."

Maarten Offinga (57) werd in juni door de gemeenteraad van Hardenberg voorgedragen als nieuwe burgemeester van Hardenberg. Hij was toen nog bezig met zijn derde termijn als wethouder voor het CDA in de gemeente Súdwest-Fryslân. Op 4 september besloot de ministerraad op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hem bij Koninklijk Besluit te benoemen voor een periode van zes jaar.

Kijk de bijzondere raadsvergadering terug
U kunt nu al een korte foto-impressie bekijken van de beëdiging op www.hardenberg.nl/nieuweburgemeester. Op een later moment kunt u ook een samenvatting van de bijzondere raadsvergadering via deze link terug kijken.


25-9-2020 11:23

Verschillende partijen gaan zich gezamenlijk inzetten om de werkloosheid onder huurders en het verduurzamen van huurwoningen in de regio aan te pakken. Ze tekenden daarom een intentieverklaring voor het project Bouwen aan Mensen.

Het project Bouwen aan Mensen biedt huurders zonder betaalde baan de mogelijkheid om aan de slag te gaan in de bouw- of technieksector. Bothilde Buma, directeur-bestuurder Woonservice: “Gezamenlijk gaan wij ervoor zorgen dat de bouw in onze regio over voldoende vakmensen kan beschikken.

Hierdoor komt er ruimte voor innovatie en zijn er voldoende mensen voor het onderhouden en verduurzamen van onze woningen. Tegelijkertijd bieden we huurders een baan en de mogelijkheid om zich om te scholen. We zien dat er huurders zijn die thuis zitten en heel graag iets willen bijdragen. Met Bouwen aan Mensen bieden wij hun die mogelijkheid. Want het hebben van een baan, ergens onderdeel van zijn en iets bijdragen aan de samenleving doet zoveel met je. Het bepaalt hoe je naar jezelf kijkt. En hoe je met anderen omgaat. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van mensen, de leefbaarheid van wijken en de bouw in onze regio.”

Het idee hiervoor is ontstaan doordat de woningcorporaties hun woningen willen verduurzamen, maar er te weinig personeel in de bouw- en technieksector is om dit te doen. Tegelijkertijd heeft een derde van de huurders van Domesta en Woonservice geen betaalde baan. Deze uitdagingen hebben verschillende partijen bij elkaar gebracht: bouw- en installatiebedrijven, ROC Drenthe College, Alfa-college, vakopleidingen en de Drentse en Hardenbergse woningcorporaties. Samen zijn ze tot het project Bouwen aan Mensen gekomen. Doel van het project is de beschikbaarheid van voldoende en gekwalificeerd personeel, nu en in de toekomst, om de huurwoningen te verduurzamen en te onderhouden.

Alwin te Rietstap, wethouder gemeente Hardenberg (penvoerder) en vakbestuurder Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe: “Het project Bouwen aan Mensen is een van de projecten uit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Het gezamenlijk en regionaal aanpakken van opgaven -  zoals duurzaamheid en werkloosheid -  het benutten van kennis en kunde vanuit verschillende sectoren en van inwoners maakt partijen sterker en bevordert het ondernemersklimaat."

Deelnemende partijen
De partijen die deelnemen aan het project zijn: Domesta, Drenthe College, Regionaal Techniek Centrum, Woonservice, Alfa-college, Opleidingsbedrijf IW Noord, Oost & Flevoland, Vechtdal Wonen, Bouwmensen en Wij Techniek.


24-9-2020 15:17

Hebt u een koophuis? Hou dan de brievenbus in de gaten. Want volgende week valt er bij alle huiseigenaren in de gemeente Hardenberg een brief op de mat met aantrekkelijke acties om in de eigen woning energie te besparen en daarmee de energierekening te verlagen.

In de brief aan huiseigenaren staat een persoonlijke code. Met die code krijgen huiseigenaren 70 euro terug op de aanschaf van energiebesparende producten. Huiseigenaren kunnen de producten zelf aanschaffen en een bedrag tot 70 euro met de unieke code terugvragen. Er zit wel een maximum aan het totale beschikbare bedrag. Dus wees er snel bij en op = op. Hoe deze actie precies werkt en welke producten meedoen met de actie staat in de brief.

Gratis gebruik van de SlimWonen App
Huiseigenaren in de gemeente Hardenberg kunnen 12 maanden lang gratis gebruik maken van de SlimWonen App. De App geeft precies aan hoeveel euro’s een huishouden per dag uitgeeft aan energie. En of dat veel of weinig is in vergelijking met een ander. De App biedt verder een bespaardoel en bespaartips. Ook hiervoor staat in de brief een unieke code. Activatiecode niet ontvangen of kwijt? Vraag er dan makkelijk een aan in de App. Download de SlimWonen App hier www.slimwonenapp.nl/downloaden.

Advies en gezamenlijke inkoop isolatie of zonnepanelen
Winst uit je Woning organiseert voor huiseigenaren een advies- en inkoopactie. Hiermee krijgen huiseigenaren een advies op maat en kunnen zij bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++-glas of zonnepanelen gezamenlijk inkopen. Hierdoor zijn de kosten een stuk lager. Meedoen met deze gezamenlijke inkoopactie kan tot 30 november 2020. Bovendien is er bij het uitvoeren van twee of meer isolatiemaatregelen een subsidie van 30% van de kosten beschikbaar. Speciaal voor het nemen van energiemaatregelen is er de Energiebespaarlening. Meer informatie staat op www.winstuitjewoning.nl.

Met deze acties helpt de gemeente Hardenberg huiseigenaren om in de eigen woning energie te besparen. Hiervoor heeft de gemeente van het Rijk een subsidie ontvangen uit de Regeling reductie energiegebruik (RRE) van 900.000 euro. De gemeente gebruikt dit geld nu voor kleine energiebesparende maatregelen in de eigen woning.

Meer weten over deze acties en thuis energie besparen? Kijk op www.energielokethardenberg.nl. 


23-9-2020 09:41

Maarten Offinga wordt op vrijdag 25 september 2020 beëdigd als burgemeester van Hardenberg. Dit gebeurt tijdens een bijzondere raadsvergadering door Commissaris van de Koning van Overijssel de heer Heidema. De beëdiging is te volgen via een livestream.
Maarten Offinga (57) werd in juni door de gemeenteraad van Hardenberg voorgedragen als nieuwe burgemeester van Hardenberg. Hij was toen nog...

Maarten Offinga wordt op vrijdag 25 september 2020 beëdigd als burgemeester van Hardenberg. Dit gebeurt tijdens een bijzondere raadsvergadering door Commissaris van de Koning van Overijssel de heer Heidema. De beëdiging is te volgen via een livestream.
Maarten Offinga (57) werd in juni door de gemeenteraad van Hardenberg voorgedragen als nieuwe burgemeester van Hardenberg. Hij was toen nog bezig met zijn derde termijn als wethouder voor het CDA in de gemeente Súdwest-Fryslân.
Op 4 september besloot de ministerraad op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hem voor te dragen voor benoeming bij Koninklijk Besluit voor een periode van zes jaar. De benoeming gaat in op 25 september 2020.
Beëdiging tijdens bijzondere raadsvergadering
De nieuwe burgemeester van Hardenberg wordt op vrijdag 25 september beëdigd. Dit gebeurt tijdens een bijzondere raadsvergadering die om 15.00 uur begint.
Na de beëdiging door Commissaris van de Koning van Overijssel de heer Heidema, wordt Maarten Offinga welkom geheten namens de gemeenteraad door de heer Van der Wel. Wethouder Breukelman heet de nieuwe burgemeester welkom namens het college van B&W. Nadat hij de ambtsketen en de voorzittershamer in ontvangst heeft genomen, houdt Maarten Offinga een toespraak.
De beëdiging is te volgen via een livestream
Vanwege de coronamaatregelen is het voor belangstellenden niet mogelijk de bijzondere raadsvergadering bij te wonen. Daarom is de bijzondere raadsvergadering voor iedereen live te volgen via een livestream op www.hardenberg.nl/nieuweburgemeester. De livestream begint op vrijdag 25 september om 15.00 uur.


18-9-2020 14:31

Bent u 55+ en hebt u vragen over reizen met het openbaar vervoer? Kom naar het inloopspreekuur of maak gebruik van het telefonisch spreekuur.

OV-ambassadeurs, vrijwilligers en zelf ook op leeftijd, geven uitleg over reizen met trein en bus. Ze vertellen u onder meer hoe u een OV-chipkaart aanvraagt. Of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt.


U krijgt ook meer informatie over de coronamaatregelen in het OV. En hulp bij een passend abonnement als u vaker wilt reizen.
Data
Het inloopspreekuur vindt maandelijks plaats in Buurtkamer Centrum aan de Burgemeester Bramerstaat 92 in Hardenberg. De data zijn:

 • Dinsdag 6 oktober 2020 van 10.00 tot 11.30 uur
 • Dinsdag 3 november 2020 van 10.00 tot 11.30 uur
 • Dinsdag 1 december 2020 van 10.00 tot 11.30 uur

Telefonisch spreekuur
Wilt u liever meer informatie via de telefoon? Dan kunt u bellen met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur. Deze is van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. U kunt bellen naar 038 303 70 10.


Kijk voor meer informatie op www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.


16-9-2020 09:26

In de gemeente Hardenberg zijn veel speelplaatsen. Maar we weten niet zo goed of alle speeltuinen wel leuk genoeg zijn om in te spelen. En of iedereen wel mee kan spelen.

Daarom zijn we op zoek naar kinderen die speeltuinen willen testen. En die daarna aan ons vertellen of de speeltuin leuk genoeg is, of alle kinderen er kunnen spelen en of je er goed samen kan spelen. De ‘speeltuin-bende’ komt op 7 oktober voor het eerst bij elkaar.

Wie zoeken we?
We zoeken kinderen die het leuk vinden om een speeltuin te testen. Ook zoeken we kinderen met een handicap, die kunnen vertellen of een speeltuin voor iedereen geschikt is. Dat kan gaan om kinderen met autisme, het syndroom van Down, ADHD, kinderen die niet kunnen horen of zien, of in een rolstoel zitten. Hoe meer verschillende kinderen er in het testteam komen, hoe beter we kunnen testen. We vinden namelijk dat iedereen welkom moet zijn in elke speeltuin!

Hoe gaat het testen?
We willen graag elk jaar vier  speelplaatsen laten testen door  de ‘speeltuinbende’. Dat kan je gewoon zelf doen, samen met je vader en/of moeder, of met een vriendje. Wel vinden we het leuk als één keer per jaar het hele team samen een speeltuin gaat testen.

Meld je aan!
Wil jij graag helpen met het testen? Meld je dan aan!  Stuur vóór 28 september een  mail naar arjan.breukelman@hardenberg.nl.


14-9-2020 15:05

Op vrijdag 25 september wordt Maarten Offinga beëdigd als burgemeester van Hardenberg. Dat gebeurt tijdens een buitengewone raadsvergadering door de Commissaris van de Koning. Wilt u onze nieuwe burgemeester welkom heten? Stuur dan een video met uw welkomstboodschap in.

Een selectie van de ingestuurde videoboodschappen wordt tijdens de buitengewone raadsvergadering getoond. Uiteraard worden alle video’s aan Maarten Offinga aangeboden.

Stuur een videoboodschap waarin u zichzelf kort voorstelt, waarin u Maarten Offinga welkom heet én waarin u vertelt wat u Maarten Offinga wilt meegeven voor zijn burgemeesterschap in de gemeente Hardenberg.

 • Neem de video op met uw smartphone. Zorg dat u liggend filmt.
 • De video mag niet langer zijn dan 20 seconden.
 • Stuur de video voor 16 september via WeTransfer.com naar installatieburgemeester@hardenberg.nl.


11-9-2020 12:14

Belangstellenden voor een kavel in het nieuwste deel van woonwijk Garstlanden in Gramsbergen kunnen zich vanaf nu inschrijven voor één van de beschikbare kavels. De gemeente geeft in Garstlanden IV 21 kavels uit voor een vrijstaande woning en 20 kavels voor een twee-onder-een-kapwoning.

Wethouder Martijn Breukelman (wonen): "Er is veel vraag naar woningen en kavels in Gramsbergen. Daar willen we aan tegemoet komen met de uitbreiding van de woonwijk Garstlanden in Gramsbergen."
Garstlanden IV ligt ten noorden van de bestaande woonwijk en ten zuiden van de Oostermaatsteeg. Breukelman: "In Garstlanden IV is de komende jaren ruimte voor circa 150 nieuwe koop- en huurwoningen. Het gaat om vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen. We bouwen naar behoefte en voor allerlei doelgroepen: starters, kleine huishoudens, gezinnen en ouderen. De woningen worden niet allemaal tegelijk gebouwd. Dit gebeurt in fases. In de eerste fase wordt gebouwd in de oostelijke helft van het gebied. Vorige week is het bestemmingsplan voor Garstlanden IV onherroepelijk geworden. Dat betekent dat de bouw van woningen in Garstlanden IV definitief door kan gaan."
Vrije kavels in de eerste fase van Garstlanden IV
De gemeente geeft een groot deel van de kavels in Garstlanden IV zelf uit. Particulieren kunnen een kavel kopen van de gemeente en hier zelf een woning op (laten) bouwen.
In de eerste fase geeft de gemeente 21 kavels uit voor een vrijstaande woning en 20 kavels voor een twee-onder-een-kapwoning:
 • Een kavel voor een vrijstaande woning kost € 195 per vierkante meter exclusief 21 % btw.
 • Een kavel voor een twee-onder-een-kapwoning kost € 185 per vierkante meter exclusief 21 % btw.

Inschrijven via het formulier tot en met vrijdag 23 oktober
Inschrijven voor een kavel voor een vrijstaande of twee-onder-een-kapwoning is vanaf nu mogelijk. Het inschrijfformulier staat op www.hardenberg.nl/garstlanden of is op te vragen bij het Woonteam via woonteam@hardenberg.nl of 14 0523.
De inschrijving sluit op vrijdag 23 oktober 2020. De loting en toewijzing van de kavels is gepland op 11 november. Tijdens de verlotingsavond kunnen inschrijvers op basis van loting en onder toeziend oog van een notaris een kavel kiezen en een optie nemen. Een optie op een kavel in Garstlanden IV kost € 400 en is vier maanden geldig.

Belangstellenden voor een twee-onder-een-kapwoning moeten samen met een medebouwer als koppel (bouwer en medebouwer) inschrijven. Wie nog geen medebouwer heeft gevonden, kan contact opnemen met het Woonteam. Meer informatie staat in de verkoopprocedure die op de website staat.


De bouw van de eerste woningen kan begin 2021 starten
De gemeente gaat nu van start met het bouwrijp maken van het eerste deel van Garstlanden IV. Als alles volgens planning verloopt, zijn de eerste kavels begin 2021 bouwrijp. De bouw van woningen op deze kavels kan dan starten.


Zoektocht naar locaties voor appartementen
Op de overige kavels in Garstlanden IV worden door ontwikkelaars of door Vechtdal Wonen woningen gebouwd voor de verkoop of verhuur.  In Gramsbergen is ook vraag naar appartementen. Daarom waren in Garstlanden IV in eerste instantie op twee plekken appartementengebouwen gepland.

Martijn Breukelman: "Naar aanleiding van reacties van omwonenden op het plan en om de vaart erin te houden bij het uitgeven van vrije kavels, hebben we deze locaties uit het bestemmingsplan gehaald. Maar we willen wel voldoen aan de vraag naar appartementen. Daarom onderzoeken we of er eventueel andere geschikte locaties zijn voor appartementen in Gramsbergen."
Meer informatie staat op op www.hardenberg.nl/garstlanden. Hier staat ook het verkavelingsplan.