Meteo Hardenberg

Nieuws uit de gemeente Hardenberg

3-4-2020 16:41

Op verschillende plekken in de gemeente heeft de gemeente Hardenberg vandaag gele borden opgehangen. Hiermee wordt extra aandacht gevraagd voor de maatregelen.

De borden zijn voorzien van de onderstaande tekst.


Samen spelen en sporten mag:


 • Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Maximaal 2 personen samen.
 • Ga weg als het druk wordt.
 • Voetballen en andere contactsporten zijn verboden.
 • Verkouden of koorts? Blijf thuis!
 • Was je handen als je thuiskomt.


Spreek elkaar aan en blijf gezond.


3-4-2020 16:37

In de Hardenbergse wijk Baalder gaat de gemeente Hardenberg aan de slag met het vergroten van de biodiversiteit. Om in deze wijk het leefgebied voor insecten, vogels en andere dieren te verbeteren.

Veel van deze insecten en vogels zijn natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups. Die rups is in de wijk Baalder op veel plaatsen aanwezig.
Lees meer over de werkzaamheden


3-4-2020 13:38

Belangstellenden kunnen zich vanaf nu inschrijven voor een kavel in het nieuwste deel van woonwijk Bransveen in Dedemsvaart. Er zijn 9 kavels beschikbaar voor een vrijstaande woning en 10 kavels voor een twee-onder-een-kapwoning.

In totaal worden er in Bransveen de komende jaren 95 nieuwe woningen gebouwd aan de oostkant van de wijk. De woningen komen tussen de Mittendorffwerf en de Stegerensallee.
In totaal 41 kavels in dit nieuwe deel van Bransveen worden door de gemeente Hardenberg aan particulieren uitgegeven. Dat gebeurt in drie fases. Dat betekent dat niet alle kavels in één keer beschikbaar komen. 


De gemeente geeft 19 kavels uit
Als eerste geeft de gemeente dit voorjaar 19 kavels uit aan de zuidkant van het gebied:

 • 9 kavels voor een vrijstaande woning (€ 190 per vierkante meter exclusief 21 % btw).
 • 10 kavels voor een twee-onder-een-kapwoning (€ 180 per vierkante meter exclusief 21 % btw)

Inschrijven tot en met woensdag 13 mei
Inschrijven voor een kavel in Bransveen is vanaf nu mogelijk. Het inschrijfformulier en meer informatie over de inschrijving vindt u op deze website.

Meer informatie over de inschrijving voor Bransveen


3-4-2020 09:55

Dit jaar staat in het teken van de viering van 75 jaar vrijheid. Maar door het coronavirus zijn alle provinciale en lokale activiteiten en vieringen afgelast, verplaatst of uitgesteld. De lustrumactiviteiten zouden begin april van start gaan. Toch mogen we 75 jaar vrijheid niet aan ons voorbij laten gaan. Daarom vragen we u de vlag uit te hangen. Ook komt er een reportage van 17 verhalen door...

De viering van 75 jaar vrijheid in de gemeente Hardenberg is door de situatie rond het coronavirus van de baan. De organisatoren kijken naar de mogelijkheden voor een alternatief programma op een later tijdstip. Zo worden bijvoorbeeld de speciale toneellessen over vrijheid al online doorgegeven. "Organisaties en vele vrijwilligers hebben de afgelopen periode veel tijd en energie gestoken in de voorbereidingen van de lokale festiviteiten", aldus wethouder Alwin te Rietstap.


"Er was een fantastisch programma opgesteld en alle inzet hiervoor waardeer ik enorm. Samen met de organisatoren bekijken we de mogelijkheden om op een veilige manier toch stil te staan bij dit lustrum. Ook de herdenkingen zullen uiteraard anders zijn. Het is belangrijk dat wij, ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden, op een waardige manier de gevallenen kunnen herdenken en stil kunnen staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Momenteel zoeken we naar een gepaste veilige manier."


Vrijheidskrant
Onlangs verscheen de vrijheidskrant in heel Overijssel. Door het coronavirus is een groot gedeelte van de inhoud niet up-to-date. Toch is de krant belangrijk om de boodschap én het gevoel van vrijheid te delen. U leest de krant op www.vrijheidgemeentehardenberg.nl. Op deze website komt deze periode de meest actuele informatie te staan.


De vlag mag uit
Vrijwel alle evenementen in Overijssel zijn afgelast. Daarom doen we de oproep: Hang op jouw lokale bevrijdingsdag de vlag uit!


 • 6 april: Ane, Anerveen, Anevelde, Bergentheim, Brucht, Bruchterveld, Collendoorn, De Krim, Den Velde, Gramsbergen, Hardenberg, Holtheme, Holthone, Hoogenweg, Loozen, Radewijk, Venebrugge
 • 7 april: Dedemsvaart
 • 9 april: Lutten, Schuinesloot, Slagharen
 • 10 april: Kloosterhaar, Mariënberg, Sibculo
 • 11 april: Balkbrug, Diffelen, Heemserveen, Rheeze, Rheezerveen

Saamhorigheid
Het coronavirus vraagt veel van ons land. Op het moment dat we stil staan bij het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven, zijn we juist in onze vrijheid beperkt. Tegelijkertijd zien we saamhorigheid, mensen letten op elkaar en iedereen die op dit moment de handen uit de mouwen kan steken helpt mee.


Samen staan we sterk en dat is waar vrijheid om draait. Inwoners kunnen hun foto delen met hun vrijheidswens op Instagram, Facebook of Twitter met #overijsselviertvrijheid. Zo vieren we samen, maar op afstand, de vrijheid.


In het voetspoor van de bevrijders’ op TV Oost
In een dagelijks tv-programma keren we terug naar de oorlogsjaren met een mini-documentaire. Samen met het Historisch Centrum Overijssel verzamelde RTV Oost het afgelopen jaar bijzondere oorlogsverhalen en verfilmde deze. In de bevrijdingsjournaals hoor je welk stukje van de provincie werd bevrijd en hoe dat in zijn werk ging. En er is muziek met de speciale 'Songs for Freedom'.


In de middag duikt TV Oost in haar archieven met speciale oorlogsdocumentaires. 'In het voetspoor van de bevrijders' zie je tot en met 17 april dagelijks om 14.00 uur en 17.30 uur op TV Oost. De uitzending wordt vanaf 18.30 uur elk uur herhaald. De oorlogsdocumentaires uit de archieven zie je elke dag om 14.30 uur.


31-3-2020 19:42

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.


De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.
Goede weg ingeslagen
Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn.
Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal.


Alleen samen krijgen we corona onder controle.


31-3-2020 17:18

Burgemeester Jan Willem Wiggers van Hardenberg heeft besloten op grond van de Opiumwet over te gaan tot sluiting van de recreatiewoning aan De Haar 4 R59 in Balkbrug. De woning is met ingang van maandag 30 maart gesloten voor de duur van drie maanden. De burgemeester heeft tot sluiting van de woning besloten op advies van de politie: in de woning werden softdrugs en harddrugs aangetroffen.

In het kader van een strafrechtelijk onderzoek trof de politie begin maart in de recreatiewoning aan De Haar 4 R59 in Balkbrug meer dan een gebruikershoeveelheid softdrugs en harddrugs aan. Ook trof de politie een vuurwapen en illegaal vuurwerk aan.

De burgemeester kan op grond van de Opiumwet overgaan tot het sluiten van een woning voor bepaalde tijd. Op basis van een uitgebreide politierapportage heeft burgemeester Jan Willem Wiggers besloten van zijn bevoegdheid gebruik te maken.
Veiligheid
De veiligheid van inwoners van de gemeente Hardenberg en de strijd tegen drugsmisbruik wegen voor de burgemeester zwaarder dan het belang van de eigenaar om deze woning te kunnen gebruiken. Bovendien is het niet de eerste keer dat er drugs worden aangetroffen in deze woning. In 2017 werd in dezelfde recreatiewoning al een hennepkwekerij aangetroffen.

Burgemeester Jan Willem Wiggers: "Drugshandel en drugsgebruik vormen een groot probleem in onze samenleving. Wanneer in een woning dergelijke hoeveelheden drugs en een vuurwapen worden aangetroffen, vrezen omwonenden voor hun eigen veiligheid. Dat vind ik zeer begrijpelijk. Onze inwoners en nietsvermoedende recreanten mogen niet geconfronteerd worden met drugsmisbruik en alle criminele activiteiten die daarbij horen. Om onze inwoners en recreanten te beschermen sluit ik deze recreatiewoning."
Woningsluiting vanaf 30 maart 2020 voor de duur van drie maanden
De burgemeester heeft zijn besluit om over te gaan tot sluiting in een brief aan de eigenaar van de recreatiewoning bekend gemaakt. De sluiting van de recreatiewoning gaat met ingang van 30 maart 2020 in en geldt voor de duur van drie maanden.
Gedurende deze periode is het voor een ieder verboden de woning te betreden. Dit is naar de mening van de burgemeester lang genoeg om de woning uit de drugsketen te halen en rust en veiligheid in de omgeving te creëren.


31-3-2020 09:51

Het college van B&W heeft besloten dat de slagbomen van de parkeervoorzieningen in het centrum van Hardenberg omhoog staan zolang de landelijke coronamaatregelen gelden. Het college komt hiermee tegemoet aan de zorgen van inwoners en ondernemers: mensen raken de parkeerapparatuur liever niet aan om zo besmetting te voorkomen.

Veel mensen vinden het vervelend dat zij bij het parkeren de parkeerapparatuur moeten aanraken. Volgens het RIVM is de kans klein dat het coronavirus zich verspreidt door het aanraken van oppervlakken. Het coronavirus verspreidt zich volgens het RIVM voornamelijk via druppels door niezen/hoesten en via handen (handen schudden). Verder is het advies om de handen goed te wassen met water en zeep zodra daar gelegenheid voor is en niet het gezicht aan te raken.

Ondanks de bevindingen van het RIVM snapt het college van B&W de zorgen die inwoners en ondernemers hebben. Daarom heeft het college besloten dat de slagbomen van de parkeervoorzieningen met ingang van dinsdagmiddag 31 maart omhoog staan. De parkeerautomaten op straat zijn vanaf woensdag afgeschermd. Mensen die de noodzakelijke boodschappen gaan doen in het centrum kunnen parkeren zonder de parkeerapparatuur aan te raken. Deze tijdelijke maatregel geldt voor alle betaald parkeerplaatsen in het centrum. De blauwe zones en de vergunninghouderszones blijven wel in stand.


27-3-2020 16:35

Vakantieparken en (mini-)camping kunnen uitsluitend open blijven voor gasten als ze zich strikt houden aan de landelijke en regionale maatregelen. Het is toegestaan om in een vakantieaccommodatie te verblijven, als deze accommodatie vaste sanitaire voorzieningen heeft. Alle andere vormen van verblijfsrecreatie zijn verboden, aangezien gedeelde sanitaire voorzieningen gesloten worden.

(UPDATE 31-03-2020: de maatregelen rondom het coronavirus zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april 2020)
De maatregelen van het Kabinet zijn erop gericht dat mensen zoveel mogelijk thuis blijven en alleen naar buiten gaan voor werk wanneer men niet thuis kan werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. De gemeente Hardenberg onderschrijft dit.
In deze crisistijd, waarin we met elkaar het coronavirus moeten bestrijden, vindt het college van B&W het in de geest van de maatregelen niet wenselijk dat toeristen onze gemeente bezoeken voor een (korte) vakantie. Burgemeester en wethouders gaan er van uit dat toeristen hierin hun eigen verantwoordelijkheid nemen.
Desondanks is er door het Kabinet en de Veiligheidsregio IJsselland niet besloten dat vakantieparken of (mini)campings moeten sluiten. Wel zijn er verstrekkende maatregelen genomen waardoor de mogelijkheden om op uw vakantiepark of (mini-)camping gasten te ontvangen flink worden beperkt. Mogelijk is het ontvangen van gasten als gevolg van de maatregelen zelfs helemaal niet meer mogelijk.

Landelijke maatregelen die betrekking hebben vakantieparken en campings
De volgende aangescherpte landelijke maatregelen gelden tot en met 6 april 2020 en hebben rechtstreeks betrekking op vakantieparken en campings:

 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden.
 • Locaties zoals vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden worden gesloten als op deze locaties geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en aan de 1,5 meter afstand of dit dreigt te gebeuren.
 • De voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland is bevoegd om te handhaven op het naleven van de door het Kabinet afgekondigde maatregelen.

Regionale maatregel in noodverordening
De voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland heeft vandaag aanvullend op de landelijke maatregelen besloten om gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen zowel op of bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes als bij parken, stranden en (jacht)havens aan te wijzen als verboden locatie.

Dit betekent dat het voor iedereen verboden is zich hier te bevinden. Het verbod geldt niet voor mensen die op deze locaties noodzakelijke werkzaamheden verrichten. Dit besluit is opgenomen in een noodverordening. 

Vakantieparken en (mini-)campings moeten de maatregelen in acht nemen
De gemeente Hardenberg volgt de landelijke en regionale maatregelen en richtlijnen. Dat betekent dat alle vakantieparken en campings in onze gemeente de landelijke en regionale maatregelen in acht moeten nemen.

Wanneer dit niet gebeurt kan de voorzitter van de Veiligheidsregio het vakantiepark of camping sluiten.

Welke maatregelen moeten vakantieparken en campings nemen?
De landelijke maatregelen richten zich op een goede hygiëne en het beperken van sociale contacten tussen mensen. Hierdoor is de kans kleiner dat men elkaar besmet. Iedereen moet 1,5 meter afstand houden en groepsvorming is verboden. Dit geldt ook voor gasten van een vakantiepark, tenzij zij samen een huishouden vormen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen wel samen spelen. 

Van vakantieparken wordt verwacht dat zij de nodige maatregelen neemt zodat  gasten zich aan de 1,5 meter afstandsregel kunnen houden. Wanneer dit niet gebeurt, kan de voorzitter van de Veiligheidsregio het besluit nemen dat uw vakantiepark of camping gesloten wordt. 


Gemeenschappelijke toilet- was en douchevoorzieningen moeten sluiten
Als gevolg van de regionale maatregel moet u alle gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen op vakantieparken en (mini-)campings sluiten. Het is voor iedereen verboden zich hier te bevinden, dus ook voor gasten van het vakantiepark of de (mini)camping) en voor bewoners van recreatiewoningen in de omgeving. Dergelijke voorzieningen zijn zeer kwetsbare locaties om de 1,5 meter afstand en een goede hygiëne te waarborgen.  

Gasten die in hun accommodatie eigen sanitaire voorzieningen hebben mogen deze niet legen bij de gemeenschappelijke voorzieningen. 


Eet- en drinkgelegenheden blijven gesloten
Alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland moeten in ieder geval tot 6 april gesloten blijven. Dit geldt ook voor horecavoorzieningen op uw vakantiepark. 

Zwembaden, sport- en animatieruimtes blijven gesloten
Alle samenkomsten zijn tot en met 6 april verboden en er geldt een verbod op groepsvorming. Van groepsvorming is sprake wanneer drie of meer personen niet de 1,5 meter afstandsregel in acht nemen. Ook zijn volgens de landelijke richtlijnen publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters en sportclubs gesloten.
Het zwembad en sport- of animatieruimtes op vakantieparken en campings zijn publieke ruimtes. Bovendien zal hier al snel sprake zijn van samenkomsten en groepsvorming. In de geest van de landelijke maatregen moeten dergelijke voorzieningen gesloten blijven.


Groepsaccommodaties niet verhuren aan groepen die samen geen huishouden vormen
Vanwege het verbod op groepsvorming is het niet mogelijk om groepsaccommodaties op te verhuren aan groepen die niet samen een gezin of huishouden vormen. Het is waarschijnlijk dat mensen in een groepsaccommodatie niet de gevraagde 1,5 meter afstand in acht kunnen nemen.

Heeft u als recreatieondernemer nog een vraag over de maatregelen? Misschien vindt u het antwoord tussen de veelgestelde vragen op de website van Veiligheidsregio Overijsssel.27-3-2020 16:21

Het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de veiligheidsregio in IJsselland is op 27 maart bijeengekomen om de noodverordening die door de Rijksoverheid is aangekondigd vast te stellen voor de regio IJsselland. Deze nieuwe noodverordening is vanmiddag ondertekend door voorzitter Peter Snijders. Met het vaststellen van de nieuwe noodverordening komt de vorige te vervallen.

(UPDATE 31-03-2020: de maatregelen rondom het coronavirus zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april 2020)
Binnen onze regio zien we vooral dat de meeste mensen zich goed en zorgvuldig houden aan de landelijke maatregelen. Met deze noodverordening hebben we in onze regio echter mogelijkheden om te handhaven waar dat nodig is.
Om de ernst van de situatie helder te maken voor de hele regio én om duidelijkheid richting onze inwoners en ondernemers te verschaffen, geldt deze noodverordening voor de hele regio.
Campings en vakantieparken
De noodverordening bevat daarnaast via artikel 2.5 specifieke maatregelen voor campings en vakantieparken. Tijdens deze crisis willen we geen toestroom hebben van toeristen. Het is toegestaan om in een vakantiewoning te verblijven, mits deze vakantiewoning vaste sanitaire voorzieningen bevat.
Alle andere vormen van verblijfsrecreatie is verboden, aangezien gedeelde sanitaire voorzieningen gesloten worden.
Coronavirus indammen
Voorzitter Peter Snijders: "We treffen de maatregelen met een goede reden: we willen het coronavirus indammen om de gezondheid van mensen zeker te stellen. Een toename van toerisme in onze regio tijdens deze crisis, draagt hier niet aan bij. We hebben deze maatregelen niet licht genomen. Ik begrijp goed dat dit ingrijpende maatregelen zijn voor de campings en vakantieparken in onze regio en kan alleen maar benadrukken: alleen gezamenlijk kunnen we de strijd met het coronavirus winnen."

Samenkomsten
In de nieuwe noodverordening zijn ook specifieke maatregelen met betrekking tot evenementen en samenkomsten. Evenementen en samenkomsten met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni 2020. Daarnaast is het in de hele regio verboden om met 3 of meer personen samen te komen indien er geen afstand van 1,5 meter in acht wordt genomen.

Worden de regels niet of niet voldoende nageleefd, dan zal hierop gehandhaafd worden. De voorzitter van de Veiligheidsregio is tevens bevoegd om winkels of markten waar de maatregelen niet worden nageleefd, te sluiten.
Maatregelen voor contactberoepen en casino's
Het uitvoeren van elke vorm van contactberoepen is verboden wanneer er geen 1,5 meter afstand tot klant/cliënt gehouden kan worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor kappers, nagelstylisten, masseurs en rijinstructeurs. Ook zaken waar deze beroepen uitgevoerd worden, zijn gesloten.
Uitzondering geldt voor mensen die een (para)medisch beroep hebben, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Deze mensen mogen hun werk nog uitvoeren mits er sprake is van een medische indicatie en de hygiënevereisten opgevolgd worden.


27-3-2020 08:01

De gemeente Hardenberg biedt supermarkten de ruimte om tijdelijk op zondag tussen 10.00 en 17.00 uur open te gaan. Ook overige winkels die levensmiddelen als aardappels, groente, vlees, vis, brood en fruit verkopen mogen op zondag tussen 10.00 en 17.00 uur open gaan.

De gemeente neemt deze maatregel omdat het op zondagmiddag vaak erg druk is in supermarkten. Met het oog op de extra maatregelen die nu gelden (voldoende afstand) dragen ruimere openingstijden bij aan meer spreiding van klanten en kunnen klanten veiliger boodschappen doen.
Deze tijdelijke maatregel geldt tot 1 juni 2020 en is niet bedoeld voor versspeciaalzaken waar producten als kaas, noten, verse koffie en thee en chocolade worden verkocht en voor slijterijen.


27-3-2020 07:59

Het kabinet heeft maandag 23 maart aanvullende maatregelen bekend gemaakt in de aanpak van het coronavirus. Eén van de maatregelen is dat alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht worden verboden tot 1 juni 2020.

Deze maatregel geldt dus ook voor evenementen waar minder dan 100 mensen aanwezig zijn. Het Kabinet heeft deze keuze gemaakt vanwege organisatorische gronden zoals voorbereidingswerkzaamheden die nu plaatsvinden en waarbij een groot aantal personen betrokken is.
Als gevolg van deze maatregel kunnen alle evenementen in de gemeente Hardenberg tot 1 juni 2020 niet doorgaan. Organisatoren van evenementen zijn hierover door medewerkers van de gemeente Hardenberg geïnformeerd.
Advies
Het is op dit moment niet te voorzien of de maatregel ook na 1 juni worden verlengd. Het advies aan organisatoren van evenementen die van plan zijn hun evenement op een later tijdstip door te laten gaan, is om de landelijke berichtgeving in de gaten te houden.
Organisatoren die al een factuur hebben gehad en betaald voor de kosten (leges) van de evenementenvergunning ontvangen betaalde legeskosten zo snel mogelijk terug van de gemeente. Als men een aanvraag indient voor een evenement op een later tijdstip dit jaar of volgend jaar, dan worden de legeskosten opnieuw in rekening gebracht.


27-3-2020 07:50

Door aanhoudende droogte in de natuur is er vanaf vandaag een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand in Overijssel. De brandweer is daarom extra alert en roept natuurbeheerders, terreineigenaren en inwoners op een brand snel te melden via 112.

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Gezien de waarden van de meetstations, de droogte en de verwachte hogere temperaturen voor de komende dagen heeft de brandweer besloten over te gaan naar fase 2 'extra alert'.


"Een natuurbrand kan zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden, zeker bij harde wind", aldus Adriaan ter Huurne, natuurbrandspecialist bij Brandweer Twente. "Daarom vragen wij mensen om extra alert te zijn en een brand snel te melden."


Corona
Gelet op de huidige situatie rondom het coronavirus en de maatregelen die daar omtrent getroffen zijn, verzoeken ook wij mensen ook om zoveel mogelijk thuis te blijven. Mocht u toch even de natuur in willen, volg dan de maatregelen van het RIVM en Rijksoverheid op.


Voor de brandweer betekent het overgaan naar fase 2 dat zij in geval van een natuurbrand met extra materieel en mankracht uitrukt. Normaliter starten we dan ook met luchtsurveillance. In verband met corona en het gevaar op besmetting doen we dat nu niet.


Stookverbod
Tijdens fase 2 'extra alert' geldt in veel gevallen de ontheffing op stookverboden niet meer. De vergunninghouder dient de vergunning hierop na te zien.


Meer informatie over de fase 2 'extra alert' en natuurbrand staat op www.natuurbrandrisico.nl.


25-3-2020 11:10

Vrijwilligersorganisaties, recreatieondernemers en een school ontvangen subsidie waarmee zij aan de slag kunnen met een plan voor meer natuur en biodiversiteit. De subsidie wordt gebruikt voor het aanschaffen van materialen of kleding, het inzaaien van bloemen- of kruidenvelden, het planten van bomen of hagen en het maken van nestkastjes. De subsidieregeling ‘zorg en waardering voor natuur’ wordt...

De gemeente Hardenberg wil de zorg en waardering voor de natuur versterken. De gemeente richt zich daarbij vooral op het verhogen van de biodiversiteit in de directe woonomgeving en het agrarisch cultuurlandschap. Biodiversiteit gaat over de variatie aan leven op aarde. Zoals alle planten en dieren. Hierbij geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld door samen met partners ervaring op te doen met natuurinclusief bouwen. Dit gebeurt bij de woningbouwprojecten langs de Vecht in Hardenberg. Ook start de gemeente een campagne over de mogelijkheden die er zijn om biodiversiteit te vergroten. Daarnaast wil de gemeente concrete initiatieven ondersteunen.

Subsidieregeling voor kleine initiatieven voor meer natuur in de eigen woon- of werkomgeving
Om initiatieven te ondersteunen heeft de gemeente een subsidieregeling gemaakt. De subsidie is bedoeld als bijdrage voor activiteiten die bijdragen aan de zorg en waardering voor de natuur en meer biodiversiteit in de woon- of werkomgeving.  Onder andere vrijwilligersorganisaties, agrarische ondernemers of recreatieondernemers kunnen de subsidie aanvragen.

Negen initiatieven krijgen subsidie
De subsidieregeling wordt twee keer per jaar opengesteld. Jaarlijks is een bedrag van 35.000 euro beschikbaar, per subsidieronde is dus 17.500 euro beschikbaar.
Eind 2019 is de subsidieregeling voor het eerst opengesteld. Het college van B&W heeft de aanvragen beoordeeld en aan negen initiatieven subsidie toegekend. Deze ronde wordt ruim 25.000 euro aan subsidie beschikbaar gesteld. Dat is mogelijk omdat de regeling in 2019 slechts één keer is opengesteld. Het subsidiebedrag varieert van 350 euro tot 5.000 euro per initiatief.

Van bijenkasten tot het planten van bomen en hagen of het plaatsen van een groen dak
Een aantal vrijwilligersorganisaties krijgt subsidie en kan aan de slag met de uitvoering van hun plan: Vrijwilligersgroep landschapsonderhoud De Steenuil, Natuurwerkgroep De Reest, Imkervereniging Hardenberg e.o., Stichting Landschap Overijssel en IVN Hardenberg Gramsbergen.
De subsidie is bedoeld als bijdrage in de aanschaf van materialen of werkkleding waarmee hun vrijwilligers aan de slag kunnen. Ook zijn er subsidiebijdragen voor het aanschaffen van zaaigoed van akkerkruiden of bloemen, de aanschaf van bijenkasten, het aanplanten van inheemse bomen en struiken en het maken van een nestgelegenheid voor vogels.
Obs De Regenboog krijgt een bijdrage voor het vergroenen van het schoolplein. Leerlingen gaan helpen bij het aanplanten en verzorgen van het groen. Voor de bestrijding van de eikenprocessierups hangt de school mezenkasten op.
Ook recreatieondernemers gaan dankzij een subsidiebijdrage aan de slag. Camping ’t Veld vervangt schuttingen door groene hagen. Natuurkampeerterrein De Klashorst krijgt een bijdrage voor het verder vergroenen van de camping.

Inschrijven voor de subsidie is weer mogelijk vanaf 16 april.

Ook dit jaar wordt de subsidieregeling twee keer opengesteld. De inschrijving voor de volgende ronde start op 16 april. Meer informatie over de regeling is te vinden op www.hardenberg.nl/biodiversiteit. Hier staat ook het inschrijfformulier.
Naast deze gemeentelijke subsidie zijn er tal verschillende organisaties die financiële ondersteuning of diensten bieden bij het aan de slag gaan met de natuur in de eigen omgeving of het vergroten van biodiversiteit. Een overzicht hiervan staat ook op de website.


23-3-2020 12:29

Wilt u bellen met de gemeente? Het is op dit moment erg druk. Voorkom wachten en laat u terugbellen. Of stel uw vraag online.

Wij krijgen op dit moment veel vragen per telefoon. Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn de wachttijden momenteel helaas langer dan gebruikelijk.


Wij willen u vragen zo min mogelijk te bellen met 14 0523. U kunt als volgt contact met ons opnemen:


 • Laat een bericht achter en wij bellen u terug
 • Stel uw vraag online

Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Bedankt voor uw begrip!


23-3-2020 12:15

Door de maximale pogingen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten om lopende benoemingsprocedures van burgemeesters in het hele land uit te stellen. Dit geldt dus ook voor de gemeente Hardenberg.

Dit betekent dat waarnemend burgemeester Jan Willem Wiggers het ambt blijft waarnemen totdat er alsnog een nieuwe Kroonbenoemde burgemeester komt.
Voor de procedure voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester betekent dit dat de termijnen van benoeming worden verschoven.


20-3-2020 13:37

Deze week nam het Kabinet uitzonderlijke economische maatregelen om ondernemers te ondersteunen die vanwege de coronacrisis in de problemen komen. Hoewel het Rijk hierbij leidend is, wil ook de gemeente Hardenberg haar ondernemers en zelfstandigen ondersteunen. Daarom heeft het college van B&W deze week aanvullend op het Rijk maatregelen genomen.

De gemeente Hardenberg ziet en hoort dat veel ondernemers het momenteel zwaar hebben. Zij hebben behoefte aan concrete maatregelen om deze crisis het hoofd te kunnen bieden.
"We zijn blij dat het Rijk snel heeft gehandeld en miljarden euro's heeft vrijgemaakt om ondernemers te helpen", aldus het college van B&W van Hardenberg. "Daarop hebben we gekeken wat we als gemeente kunnen doen om ondernemers de helpende hand te bieden en hen wegwijs te maken in de mogelijkheden die het Rijk biedt. Daarnaast willen we ook een luisterend oor bieden. Ondernemers en zelfstandigen kunnen bij ons terecht. Wij doen ons best om waar mogelijk actie te ondernemen binnen de mogelijkheden die we als gemeente hebben om onze mensen en bedrijven door deze coronacrisis te loodsen."
Beschermen banen en inkomens
Doel van de Rijksmaatregelen is om naast de gezondheid ook banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp'ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Met de maatregelen wil de Rijksoverheid ervoor zorgen dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen.
Voor zelfstandig ondernemers is er extra ondersteuning om hun bedrijf voort te kunnen zetten. Verder bestaat het omvangrijke noodpakket uit versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden voor bedrijven. Op www.rijksoverheid.nl/coronavirus staat waar ondernemers terecht kunnen voor de regelingen. Het Rijk is in deze economische operatie leidend en kan hiermee voor veel ondernemers het verschil maken.
Bedrijventeam
Voor de laatste stand van zaken over de beschikbare Rijksinstrumenten en –maatregelen kunnen de ondernemers terecht op de gemeentelijke website, bij het Startershuis Doen! en het Ondernemershuis voor het Vechtdal. Daarnaast heeft de gemeente voor ondernemers een bedrijventeam waar zij hun vragen kwijt kunnen, ook op het gebied van werk en inkomen.
De gemeente werkt hierin samen met het Startershuis Doen en het Ondernemershuis. Ondernemers kunnen het geïntensiveerde team bereiken door mailen naar ondernemen@hardenberg.nl. Zij worden dan in contact gebracht met de juiste specialist.

Hardenbergse maatregelen
Het college van B&W besluit nu om de volgende maatregelen te nemen:
 • Belastingen
  De gemeente biedt ondernemers in de knel de mogelijkheid om gemeentelijke belastingen, inclusief toeristenbelasting, gespreid of uitgesteld te betalen.
 • BIZ-belasting
  Centrumondernemers die naast de reguliere belastingen ook nog BIZ-belasting moeten betalen krijgen, wanneer ze in aanmerking komen van de landelijke steunmaatregelen een korting van 50% op de BIZ-belasting voor 2020. De bijdrage van de gemeente aan de centrumorganisaties blijft gelijk.
 • Sneller betalen
  De gemeente gaat sneller de inkoopfacturen betalen. Binnen 14 dagen. Dit draagt bij aan de liquiditeit van derden.
 • Evenementensubsidie
  Momenteel worden in Hardenberg vanwege de coronamaatregelen veel evenementen afgelast. Normaal wordt de subsidie teruggevorderd als een evenement wordt afgelast. De gemeente realiseert zich dat organisatoren vaak al veel tijd en soms ook geld in het afgelaste evenement hebben geïnvesteerd. Daarom hoeven voorbereidingskosten die uit de subsidie zijn betaald niet te worden terugbetaald.
 • Handboek Coronacrisis
  De gemeente streeft ernaar om zo snel mogelijk samen met partners een Handboek coronacrisis beschikbaar te stellen met advies over personeelszaken en fiscaliteit. Dit handboek wordt in korte tijd met lokale partners gemaakt en vervolgens beschikbaar gesteld.

Een overzicht van de lokale maatregelen staat op www.hardenberg.nl/coronavirus.


20-3-2020 08:42

De plannen voor een nieuwe multifunctionele accommodatie aan de Beukenlaan in De Krim zijn in een vergevorderd stadium. Het ontwerp-bestemmingsplan waarmee de bouw mogelijk wordt gemaakt, is klaar. In het bestemmingsplan wordt ook de bouw van een school en woningen in het gebied geregeld. Om de bouw mogelijk te maken, zijn de gemeente en de provincie bereid om een extra financiële bijdrage te...

Inwoners van De Krim hebben het initiatief genomen voor de bouw van een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA). Met de MFA willen zij de leefbaarheid in het dorp voor de toekomst behouden. De stichting die zich bezighoudt met het realiseren van de MFA heeft flinke stappen gezet.
De nieuwe MFA wordt gebouwd bij het huidige evenemententerrein aan de Beukenlaan. Het gebouw wordt ruim 2.300 vierkante meter groot en biedt ruimte voor sport, cultuur en zorg. De MFA bestaat uit een dorpshuis aan de zijde van de Beukenlaan. Aan de achterzijde wordt een sporthal gebouwd. Parkeren wordt geregeld op de bestaande parkeerplaats bij het evenemententerrein. 

Financiering
De bouw van de MFA gaat ongeveer € 2,5 miljoen kosten. De stichting wil op de locatie van het huidige dorpshuis op de hoek van de Planetenstraat en Jupiterstraat woningen voor ouderen en jongeren bouwen. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor het financieren van de nieuwe MFA. Daarnaast brengt de stichting een deel van het bedrag bij elkaar door middel van zelfwerkzaamheid, certificaten, crowdfunding, giften en externe subsidies.
De gemeente Hardenberg heeft eerder al toegezegd € 1,2 miljoen bij te dragen. De gemeenteraad heeft het college onlangs in een motie de opdracht gegeven op zoek te gaan naar extra financiële ruimte voor de MFA zodat de financiering rond komt.
Extra financiële bijdrage van gemeente en provincie
Wethouder Martijn Breukelman: "Inwoners van De Krim zetten er met elkaar de schouders onder om dit voor elkaar te krijgen. Zij hebben hun uiterste best gedaan om middelen en menskracht bij elkaar te krijgen. Wij zijn dan ook voornemens om de rest van het benodigde geld bij te dragen. Uiteraard moet de gemeenteraad daar nog wel een besluit over nemen."

Als de gemeente bereid is om een extra bijdrage te leveren, is ook de provincie Overijssel bereid een eenmalige bijdrage van € 200.000 te doen voor de ontwikkelingen in de Krim. Voorwaarde van de provincie daarbij is wel dat het gaat om een integrale aanpak met aandacht voor het wonen voor alle doelgroepen en het versterken van de sociale structuur van de Krim. Ook moet een dekkende investering en exploitatie aangetoond worden.
Breukelman: "Door een extra bijdrage te leveren en dankzij de bijdrage van de provincie hopen we dat de schop voor de bouw van de MFA de grond in kan en De Krim de MFA krijgt die het verdient."

Nieuw bestemmingsplan voor MFA, schoolgebouw en woningbouw
Naast een extra financiële bijdrage, helpt de gemeente Hardenberg de stichting waar mogelijk. Zo regelt de gemeente de benodigde ruimtelijke procedures. Daarom heeft de gemeente Hardenberg een nieuw bestemmingsplan gemaakt waarmee de bouw van de MFA mogelijk wordt.

Ook de bouw van een nieuw schoolgebouw aan de Beukenlaan wordt in dit bestemmingsplan geregeld. Het bestemmingsplan maakt het ook mogelijk dat op termijn woningen gebouwd kunnen worden in het gebied.

Bestemmingsplan digitaal ter inzage
Het ontwerp van het bestemmingsplan ligt vanaf 19 maart gedurende zes weken ter inzage.

Vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het verzoek aan belangstellenden het plan digitaal in te zien en niet naar het gemeentehuis te komen. 

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, organiseert de gemeente Hardenberg tot en met 6 april geen publieke bijeenkomsten. Mogelijk wordt na deze termijn nog een inloopbijeenkomst georganiseerd over dit plan.


19-3-2020 13:21

Bij twee inwoners van de gemeente Hardenberg is besmetting met het coronavirus COVID-19 vastgesteld. Deze inwoners bevinden zich op dit moment in isolatie. De GGD onderhoudt persoonlijk contact met de inwoner en neemt alle benodigde maatregelen.

Burgemeester Jan Willem Wiggers: "Het was natuurlijk de verwachting dat het coronavirus ook in Hardenberg zou opduiken. Omdat het aantal besmettingen zich blijft uitbreiden, nu dus ook in onze gemeente, roep ik inwoners op om de adviezen van het RIVM en de GGD op te volgen. Neem verantwoordelijkheid voor uzelf en uw omgeving: werk zoveel mogelijk vanuit huis, blijf thuis bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts, houd afstand en mijd sociale contacten. Op deze manier proberen we met elkaar de verdere uitbreiding van het aantal besmettingen te beperken en beschermen we elkaar."
Meer informatie
Op de websites van GGD IJsselland en het RIVM is veel informatie te vinden over het coronavirus. Meer informatie leest u ook op www.hardenberg.nl/coronavirus.
Telefonisch kunt u met al uw vragen terecht bij het landelijke informatienummer 0800 13 51. Dit kan dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur.


19-3-2020 08:50

De voorbereidingen voor het plaatsen van de pontjes tussen Rheeze - Oud-Bergentheim en bij de Loozensche Linie starten in de week van 23 tot en met 27 maart .

De pontjes zijn vanaf 1 april weer te gebruiken door voetgangers en fietsers om op deze locaties de Vecht over te kunnen steken. De pontjes blijven tot 1 november in gebruik.
Bekijk de actuele beschikbaarheid van de pontjes
Steigers
In het centrum van Hardenberg kan de steiger weer worden gebruikt. Ook in Gramsbergen gaan de kanosteigers het water weer in.
Uitstel bij hoog water
Als het water in de Vecht te hoog staat, wordt het te water laten van de pontjes en steigers uitgesteld.


17-3-2020 13:00

De voorzitter van Veiligheidsregio IJsselland, Peter Snijders, heeft dinsdag 17 maart een noodverordening vastgesteld.

Deze noodverordening maakt het mogelijk om binnen de gehele veiligheidsregio de maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, te kunnen handhaven.


De noodverordening geldt in ieder geval tot en met maandag 6 april of tot het moment waarop zij wordt ingetrokken, voor het grondgebied van Veiligheidsregio IJsselland.
U leest de noodverordening op de website van de Veiligheidsregio IJsselland.


17-3-2020 09:09

De gemeenteraad van Hardenberg volgt de richtlijnen van de overheid rond het coronavirus. De fractievoorzitters hebben daarom afgesproken alle raadsvergaderingen en overige raadsbijeenkomsten vanaf nu tot 6 april niet door te laten gaan.

De raadsvergadering en oriënterende ronde van dinsdag 24 maart gaan dus niet door. De agendapunten worden verplaatst naar een nader te bepalen nieuwe vergaderdatum. Die datum wordt, met de nieuwe agenda, op de gebruikelijke manier op de website en in weekblad De Toren bekend gemaakt.

Ook de informatiebijeenkomsten van vandaag en 31 maart gaan niet door.


16-3-2020 17:14

In een open brief spreken de burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg hun waardering uit over de wijze waarop inwoners, ondernemers en instellingen omgaan met de gevolgen van het coronavirus: "Dat verdient groot respect."

"In de komende weken blijven wij met veel energie samen met u en onze partners deze crisis aanpakken", aldus het college in de open brief. "Met elkaar zetten wij de schouders eronder."
Lees de volledige open brief


16-3-2020 14:11

Ook wij hebben maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hierdoor is het nu niet mogelijk om online een afspraak te maken met de gemeente. Ook kan het helaas iets langer duren voordat u een reactie van ons krijgt. Wij hopen op uw begrip.

(UPDATE 31-03-2020: de maatregelen rondom het coronavirus zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april 2020)
Medewerkers van de gemeente Hardenberg en Samen Doen werken waar dat kan thuis. In het gemeentehuis werken we met een minimale ambtelijke bezetting. 
U kunt na 6 april 2020 weer online een afspraak maken bij de gemeente. In dringende gevallen kunt u voor een afspraak bellen met de gemeente op 14 0523.

Uw bezoek aan het gemeentehuis
Voor afspraken die al zijn ingepland, zoeken we waar mogelijk een nieuwe datum. Hebt u online een afspraak gemaakt met de gemeente? Dan nemen wij hierover contact met u op.


We vragen u om, wanneer u geen afspraak hebt, niet naar het gemeentehuis te komen. Hebt u wel een afspraak en hebt u last hebben van verkoudheid, hoesten of koorts? Dan vragen we u om een nieuwe afspraak te maken. U kunt uw afspraak telefonisch annuleren op 14 0523.


Publieksbalie in Dedemsvaart is gesloten
De Publieksbalie in De Baron in Dedemsvaart is tot en met 6 april gesloten. Ook gaan de inloopuren van Samen Doen tot en met 6 april 2020 niet door.


Telefonische bereikbaarheid
Wij blijven telefonisch bereikbaar. Wel kan het helaas iets langer duren voordat u een medewerker aan de telefoon krijgt.


U kunt bellen ons bellen op 14 0523. U kunt uw vraag ook stellen via chat, WhatsApp, Facebook, Twitter. Of u kunt ons online een bericht sturen.


Vragen over uw WOZ-waarde
Hebt u een vraag over de WOZ-waarde, ziet u onjuistheden of bent u het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Ook dan helpen we u graag. U kunt ons online een bericht sturen. Houd u er wel rekening mee dat het door de omstandigheden iets langer duurt voordat u een reactie van ons krijgt.


Uitgebreide informatie over deze aangepaste werkwijze leest u op www.hardenberg.nl/coronavirus.


13-3-2020 15:36

In de gemeente Hardenberg geldt een aantal specifieke maatregelen en richtlijnen. Deze gelden in ieder geval tot en met 31 maart 2020.

Medewerkers van de gemeente Hardenberg en Samen Doen werken waar dat kan thuis. Hierdoor kan het zijn dat onze dienstverlening anders is dan u van ons gewend bent. Of het duurt iets langer voordat u een reactie van ons krijgt.

 • De publieksbalies van de gemeente blijven gewoon open. We vragen inwoners en bezoekers die een afspraak hebben en die last hebben van verkoudheid, hoesten of koorts, om een nieuwe afspraak te maken.
 • De gemeente Hardenberg is en blijft telefonisch bereikbaar.
 • U vindt actuele informatie op www.hardenberg.nl en via de social media kanalen van de gemeente.
 • Huisbezoeken die niet strikt noodzakelijk zijn gaan niet door. In overleg bekijken we of een afspraak telefonisch kan plaatsvinden.
 • Mogelijk gaat een afspraak die u hebt met één van onze medewerkers niet door of deze afspraak vindt telefonisch plaats. U wordt hierover door de betreffende medewerker geïnformeerd.
 • Inloopspreekuren van Samen Doen komen te vervallen.

Gemeentelijke zwembaden en Theater de Voorveghter tot en met 31 maart gesloten

 • Zwembaden en het theater zijn publieke locaties waar vaak veel mensen tegelijkertijd zijn. De gemeente Hardenberg heeft daarom besloten om de gemeentelijke overdekte zwembaden De Slag en De Kiefer en Theater de Voorveghter tot en met 31 maart 2020 te sluiten.


Evenementen in de gemeente Hardenberg

 • Evenementen in de gemeente Hardenberg met meer dan 100 personen gaan niet door. De gemeente heeft organisatoren van evenementen hierover geïnformeerd.
 • Mogelijk kiezen organisatoren van kleinere evenementen ervoor om hun evenementen niet door te laten gaan. Hebt u hierover vragen? Neem dan contact op met de organisatie van het evenement.

Overige plekken waar veel mensen komen

 • De maatregelen zijn erop gericht om besmetting te voorkomen en verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
 • Het advies is om plekken waar veel mensen samen komen alleen te bezoeken als het strikt noodzakelijk is.

Bijeenkomsten die de gemeente Hardenberg organiseert

 • Publieksbijeenkomsten die de gemeente Hardenberg organiseert, zoals informatiebijeenkomsten of inloopbijeenkomsten, gaan tot en met 31 maart 2020 niet door.
 • Wij publiceren zo snel mogelijk een overzicht van de publieksbijeenkomsten van de gemeente die niet doorgaan.


13-3-2020 15:31

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De gemeente Hardenberg volgt de maatregelen van het Kabinet op om bestemmingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken.

De volgende maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Bekijk actuele informatie over het coronavirus op de website van de Rijksoverheid.

Wat kunt u zelf doen?
De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Medische informatie over het coronavirus

Bekijk medische informatie over het coronavirus op de website van het RIVM.

Heb je vragen over het coronavirus?
Neem dan contact op via 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.


12-3-2020 09:54

OV-ambassadeurs houden speciaal voor senioren de komende maanden een aantal inloopspreekuren over reizen met het openbaar vervoer. Ook kunnen senioren in mei deelnemen aan een proefreis.

Tijdens het inloopspreekuur beantwoorden OV-ambassadeurs in Buurtkamer Centrum (Burgemeester Bramerstraat 92 in Hardenberg) veelgestelde vragen over reizen met het openbaar vervoer. De inloopspreekuren worden gehouden op dinsdag 7 april, 12 mei  en 2 juni van 10.00 tot 11.30 uur.


De ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers die, vrijwillig, leeftijdsgenoten op weg helpen. Senioren kunnen uitleg krijgen over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en het in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Belangstellenden kunnen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen.


Senioren kunnen zich bovendien aanmelden voor een proefreis. Tijdens de proefreis laten OV-ambassadeurs senioren oefenen met het reizen met bus en trein. 
Lees meer informatie over de inloopspreekuren en proefreis


11-3-2020 16:48

Het EUREGIO-spreekuur van woensdag 18 maart gaat niet door in verband met de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus.9-3-2020 15:25

Geralda Rohaan-van de Kamp heeft zondag 8 maart op de Internationale Vrouwendag de 'Vier de Vrouw'-prijs ontvangen. Ze kreeg de prijs uitgereikt uit handen van wethouder Gitta Luiten.

De gemeente Hardenberg ondersteunt het belang van Internationale Vrouwendag. Dit jaar reikte zij voor het eerst deze prijs uit aan een vrouw die zich in de gemeente inzet voor andere vrouwen. Een vrouw die andere vrouwen uitdaagt het beste in zichzelf naar boven te halen en hen motiveert en inspireert.

Drie genomineerden
De drie genomineerden kwamen volgens juryvoorzitter, wethouder Gitta Luiten, allemaal ruimschoots in aanmerking voor de prijs. Winnares Geralda Rohaan laat zien dat ook vrouwen kunnen werken in beroepen die vaak nog als 'mannenberoep' worden gezien.
Als predikant van de Protestante Gemeente Bergentheim wordt Geralda Rohaan een echte verbinder genoemd, iemand die goed kan luisteren. Zij combineert haar werk met de zorg voor een gezin met drie zonen en is daarnaast betrokken bij veel andere activiteiten, ze zit onder andere in de werkgroep 75 jaar bevrijding in Bergentheim.
De andere genomineerden waren Renate Meulenkamp-Back en Henriette Veldhuisen. Renate Meulenkamp-Back is als financieel directeur van Machinefabriek Drabo zeer actief in de ondernemerswereld van Hardenberg en Regio Zwolle en werd eerder uitgeroepen tot 'Vechtdal Ondernemer' van het jaar 2019. Zij laat zien dat vrouwen ook in de, van oudsher door mannen gedomineerde, wereld van de techniek succesvol kunnen zijn.
Henriette Veldhuisen zorgt als eigenaar van Zorgboerderij Schottinkslag dagelijks voor een stabiele basis voor pleegkinderen, was daarnaast 12 jaar lang gemeenteraadslid en maakt haar eigen Boerderijkaas, die in 2019 landelijk werd onderscheiden.

Rolmodel
Geralda Rohaan, Renate Back en Henriette van Veldhuisen zijn een inspirerend rolmodel voor andere vrouwen en meisjes. Zij laten in woord én daad zien dat vrouwen uitstekend in staat zijn om zorg en een maatschappelijke carrière te combineren. En dat vrouwen hun dromen en ambities moeten blijven najagen, ook als ze misschien minder voor de hand lijken te liggen.

Internationale Vrouwendag werd in 1911 voor het eerst internationaal gevierd en in 1912 voor het eerst in Nederland. Het is ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, bijvoorbeeld op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht. Tegenwoordig wordt in Nederland de dag vooral gevierd om aandacht te vragen voor thema’s als economische zelfstandigheid, seksueel geweld en discriminatie.


5-3-2020 14:03

Hoe groot is de kans op wateroverlast bij een enorme stortbui? En wat zijn de gevolgen van extreme droogte? Het waterschap Vechtstromen heeft de kwetsbaarheden voor weersextremen in beeld gebracht. Over de uitkomsten hiervan wil het waterschap met u in gesprek tijdens inloopbijeenkomsten op 17 maart in Dalen en op 18 maart in Hardenberg.

Het weer verandert en wordt steeds extremer. Het kan vaker voorkomen dat het langdurig droog is, maar ook dat er in een korte periode heel veel neerslag valt. Tijdens langdurig natte perioden kan het watersysteem (beken, sloten, kanalen en rivieren) het overtollig water niet altijd verwerken, met overlast tot gevolg. De laatste keer dat zich dat op grote schaal voordeed was in 1998.


Sindsdien heeft het waterschap veel werk verzet om de kans op wateroverlast te beperken. Ruim 10 jaar geleden zijn normen vastgesteld waaraan het watersysteem moet voldoen. In 2020 worden deze normen geactualiseerd en opnieuw vastgesteld. Dit kan gevolgen hebben voor uw persoonlijke situatie. Hierover wil het waterschap Vechtstromen u graag informeren en over in gesprek gaan met u.


Kwetsbaarheden op perceelniveau
Onlangs heeft het waterschap Vechtstromen de kwetsbaarheden voor weersextremen (hitte, droogte, wateroverlast en overstroming) in beeld gebracht voor het gebied waar u woont en werkt. Deze test geeft een toekomstbeeld van de mogelijke gevolgen van deze weersextremen in het Vechtstromen-gebied als er geen maatregelen worden genomen; dit is inzichtelijk gemaakt op perceelniveau.

Het waterschap Vechtstromen wil met u in gesprek over de resultaten. Welke risico's ziet u en hoe kunnen we er als samenleving voor zorgen dat deze risico's beperkt blijven? Wie moet er maatregelen nemen? Wat zou er in uw omgeving volgens u gedaan moeten worden om de overlast van weersextremen te beperken? Het gesprek met u is een eerste stap om te komen tot een gezamenlijke aanpak en prioritering van de geconstateerde knelpunten.

Inloopbijeenkomst
U bent welkom op een van de volgende bijeenkomsten:


 • Dinsdag 17 maart van 15.00 tot 21.00 uur in Restaurant Cornelis in Dalen
 • Woensdag 18 maart van 15.00 tot 21.00 uur in Zaal Mulder in Hardenberg 


Omdat het een inloop betreft kunt u langskomen op een voor u geschikt moment en is vooraf aanmelden niet nodig.


Meer informatie over deze inloopbijeenkomsten leest u op de website van het waterschap Vechtstromen.


3-3-2020 22:59

Culturele verenigingen, instellingen en organisaties in de gemeente Hardenberg die zich bezighouden met de beoefening van de amateurkunst kunnen tot 18 april 2020 een aanvraag indienen voor een subsidiebijdrage amateurkunst.

De subsidie kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld beeldende kunst, architectuur, muziek, dans, zang, theater, toneel, woordkunst of (moderne) mediakunst.


Om een subsidie te kunnen ontvangen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn beschreven in de Subsidieregeling programmalijn Maatschappelijk Domein gemeente Hardenberg 2020.
Lees meer informatie over de beschikbare subsidie


28-2-2020 08:41

Wethouder Jan ten Kate heeft woensdag 26 februari 2020 namens de gemeente Hardenberg de landelijke Direct Duidelijk-deal ondertekend. De gemeente spreekt hiermee af dat de medewerkers in duidelijke taal gaan communiceren, en dat ze op korte termijn plannen maakt om dit voor elkaar te krijgen. Direct Duidelijk is een landelijke overheidscampagne om duidelijker te communiceren met inwoners.

“Natuurlijk willen we altijd op een duidelijke manier met onze inwoners te communiceren. Toch blijkt dat in de praktijk best lastig. Wij zijn gewend aan moeilijke en inwikkelde taal”, vertelt wethouder Jan ten Kate. “Met het ondertekenen van de Direct Duidelijk-deal laten we zien, dat we er echt werk van gaan maken. Het blijft dus zeker niet bij het ondertekenen van de deal alleen. Volgende week starten we bijvoorbeeld al met speciale schrijftrainingen voor medewerkers. Verder worden het komende jaar ook de teksten op de website en die van standaardbrieven opnieuw geschreven in duidelijke taal. Wij noemen de campagne dan ook: Direct Duidelijk Doen.”

Waarom is duidelijke taal zo belangrijk?

Om volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving, moet iedereen kunnen begrijpen wat de overheid schrijft of zegt. Zonder dat inwoners hiervoor hulp van anderen moeten inschakelen. Zo weet iedereen wat zijn rechten en plichten zijn. Bovendien zorgt duidelijke communicatie ervoor dat mensen vertrouwen hebben in de overheid en dat overheidsorganisaties minder tijd en geld hoeven te besteden aan het beantwoorden van vragen die onduidelijke communicatie oproept.

Campagne Direct Duidelijk
Direct duidelijk communiceren betekent: de lezer of luisteraar altijd als uitgangspunt nemen, een persoonlijke benadering kiezen en ervoor zorgen dat de taal die wordt gebruikt begrijpelijk is.
De landelijke campagne Direct Duidelijk ondersteunt overheidsorganisaties bij het verbeteren van hun communicatie. Het doel van de campagne is dat zoveel mogelijk organisaties de deal ondertekenen, zodat de hele overheid duidelijker gaat communiceren.

De campagne Direct Duidelijk is een initiatief van de Stuurgroep van het Nederlands-Vlaamse Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO). In het NBO werken de Taalunie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nauw samen met meer dan zeventig andere organisaties uit Nederland en België om het probleem van onduidelijke overheidstaal aan te pakken.


28-2-2020 08:38

Om te blijven zorgen voor een gezonde omgeving en een gezonde toekomst voor alle jongeren in de gemeente, gaat de gemeente Hardenberg door met JOGG. JOGG is een landelijke beweging waarin gemeenten en andere partijen zich samen inzetten voor een gezonde omgeving voor ieder kind.

“Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen en jongeren kunnen opgroeien in een gezonde omgeving”, vertelt wethouder gezondheid en jeugd Alwin te Rietstap. “Een omgeving waarin het gemakkelijk is om te kiezen voor gezond eten en beweging. De gemeente was al vanaf 2014 aangesloten bij de landelijke JOGG-aanpak. Daar gaan we nu in ieder geval nog vier jaar mee door.”

Gewoon Gezond en JOGG
De combinatiefunctionarissen van team Sport & Accommodaties hebben via JOGG de afgelopen jaren veel gedaan om van de gemeente Hardenberg een gezonde leefomgeving te maken. Ze organiseerden verschillende activiteiten die passen bij een gezonde leefstijl. Ook ondersteunden en adviseerden ze andere organisaties in de gemeente bij activiteiten op dit gebied. JOGG dat speciaal voor kinderen en jongeren is, sluit goed aan bij het programma Gewoon Gezond. Hierin organiseert de gemeente activiteiten op het gebied van bewegen en gezondheid voor alle inwoners.

Nog vier jaar door met JOGG
Verandering van gedrag en het zorgen voor een gezonde omgeving kost tijd. Om de JOGG-aanpak ook voor de komende jaren te garanderen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om nog vier jaar aan te sluiten bij JOGG. De gemeente kan zo gebruik maken van de kennis van JOGG en andere gemeenten. Ook zijn er via JOGG mogelijkheden voor training, opleiding, advies en coaching.

Gezonde jeugd – gezonde toekomst
De oorspronkelijke betekenis van JOGG was Jongeren Op Gezond Gewicht. Vanaf 2020 staat JOGG voor ‘Gezonde Jeugd – Gezonde Toekomst’. JOGG krijgt subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


27-2-2020 16:37

De Participatieraad wil graag weten wat er leeft onder inwoners, die gebruik maken van de hulp van de gemeente Hardenberg. Hiervoor nodigt de Participatieraad u uit voor één van de bijeenkomsten die in maart worden gehouden.

Vanaf 2015 bestaat de Participatiewet. In die wet staat dat de gemeente inwoners moet helpen die zichzelf niet kunnen redden. Bijvoorbeeld met werk, inkomen, zelfstandig wonen of door kinderen en jongeren en hun ouders te ondersteunen. De gemeente moet inwoners betrekken bij de plannen die ze hiervoor bedenken en de uitvoering van die plannen. Daarvoor is de Participatieraad Sociaal Domein opgericht.
Deze raad vertegenwoordigt de inwoners. De Participatieraad geeft ook, gevraagd en ongevraagd, advies aan het College van burgemeester en wethouders over onderwerpen die te maken hebben met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om te weten wat er leeft onder de inwoners die hiermee te maken hebben.

Bijeenkomsten
In 2018 heeft de Participatieraad ook met de inwoners gesproken en dit is als zeer waardevol ervaren. Om die reden wil de Participatieraad opnieuw in gesprek met inwoners die mee willen denken en hun verhaal willen vertellen. Maar ook met inwoners die iets voor een ander willen betekenen.

In verschillende kernen worden hiervoor bijeenkomsten gehouden. Dit gebeurt op de volgende dagen:

 • 11 maart van 14.00 tot 16.00 uur: Hessenwegkerk, Hessenweg 47, Heemse
 • 12 maart van 19.30 tot 21.30 uur: Trefpunt, Meppelerweg 34, Balkbrug
 • 18 maart van 14.00 tot 16.00 uur: De Baron, Julianastraat 54, Dedemsvaart
 • 23 maart van 19.30 tot 21.30 uur: Veur Mekaar, Burg, Oprellaan 5, Bergentheim
 • 24 maart van 19.30 tot 21.30 uur: De Binder, Hattemattestraat 3, Gramsbergen

Wilt u komen? Meld u dan aan
Dat kan door een mail te sturen naar n.hofsink@destuw.nl of door te bellen met 0523 267 478. Geef daarbij ook aan op welke datum u komt.


26-2-2020 16:36

Vraag jij je weleens af wat de afdeling Openbaar Gebied van de gemeente Hardenberg nou eigenlijk precies allemaal doet? Ja? Dat komt mooi uit, want op zaterdag 28 maart hebben we van 10.00 uur tot 16.00 uur onze open dag! Je bent dan van harte welkom op de gemeentewerf aan Kruiwiel 15 in Hardenberg.

Wanneer je de term ‘Openbaar Gebied’ hoort heb je hier vast een beeld bij. Het openbaar groen onderhouden, bijvoorbeeld. Snoeien, grasmaaien. Begraafplaatsen en sportvelden onderhouden. Maar we doen nog veel meer dan dat. We houden ons bijvoorbeeld ook bezig met duurzaamheid en veiligheid.

En ook klimaatadaptatie en biodiversiteit spelen een rol in ons dagelijkse werk.
Bij de gemeente werken allemaal bevlogen mensen die met passie over hun werk willen vertellen. Daarnaast kunnen ze heel veel laten zien, zoals de zoutloods en de strooiwagen. Maar ook hoe ze een boom op grote hoogte snoeien en daarbij de veiligheid nooit uit het oog verliezen.

Voor de kinderen hebben we allerlei leuke activiteiten en er is een prijsvraag. Dus ben je nieuwsgierig, heb je goede ideeën voor je eigen buurt of wil je gewoon graag eens kennis maken? Kom dan naar de gemeentewerf op zaterdag 28 maart!


26-2-2020 16:34

Jongeren die zich vóór 1 april inschrijven voor een MBO-opleiding, hebben gegarandeerd plek op de door hen gekozen opleiding. En dat is precies waarom de gemeente Hardenberg met een viertal inschrijfavonden komt.

Avonden die bedoeld zijn om jongeren van 18 jaar en ouder die onlangs gestopt zijn met school maar wél weer zouden willen beginnen, nét dat laatste zetje te geven waardoor ze zich inschrijven. Een avond om hun toekomst een positieve boost te geven!

Tijdens deze avonden kunnen jongeren een beroepskeuzetest doen en krijgen zij hulp bij het vinden van de juiste opleiding. Vervolgens kunnen zij zich dan ter plekke inschrijven voor de opleiding van hun keuze. Daarnaast kunnen ze ondersteuning krijgen bij het opstellen of bijwerken van het CV, bij het zoeken naar een stage- of werkervaringsplek en bij vragen over de studiefinanciering en de OV-studentenkaart. De avonden vinden plaats op de volgende data/locaties, van 19.00 tot 20.00 uur.

Woensdagavond 4 maart: Hardenberg - LOC, ingang Parkweg
Donderdagavond 5 maart: Bergentheim - Veur Mekaar (Bastinghzaal)
Woensdagavond 11 maart: Dedemsvaart - De Baron
Donderdagavond 12 maart: Slagharen - De Praam

Heb je vragen of wil je meer informatie? Bel dan 14 0523 en vraag naar de RMC consulent of mail rechtstreeks naar RMC@hardenberg.nl.


26-2-2020 16:28

Van woensdag 29 april t/m zaterdag 29 augustus kan er weer gezwommen worden in gemeentelijk zwembad Hattemat in Gramsbergen. Wie vóór 28 maart een seizoenkaart aanvraagt, betaalt hiervoor € 50. Daarna kost een kaart € 55.

U kunt een seizoenkaart tegen voorverkooptarief aanvragen door vóór 28 maart 2020 het aanvraagformulier in te leveren.

Binnen een gezin dienen de eerste twee gezinsleden een hoofdkaart aan te schaffen. Vanaf het 3e gezinslid kan er per lid één bijkaart aangeschaft worden. Een bijkaart kost € 30. Bijkaarten zijn niet tegen voorverkooptarief verkrijgbaar. Voor kinderen die voor 1 september 2020 nog geen 3 jaar zijn, hoeft geen seizoenkaart te worden aangevraagd, zij hebben gratis toegang tot het zwembad.


 • Er gelden een aantal voorwaarden voor het aanvragen:
 • Alle gezinsleden, waarvoor een aanvraag wordt gedaan, wonen op hetzelfde adres
 • Bij elke aangevraagde kaart wordt een duidelijke pasfoto meegestuurd.
 • Op de achterzijde van de pasfoto wordt de naam van degene op de foto vermeld.
 • Zonder foto wordt een seizoenkaart niet afgegeven!
 • Aanvraagformulier en pasfoto’s worden voor 28 maart 2020 ingeleverd of opgestuurd in een gesloten enveloppe.

Waar verkrijgbaar?
Aanvraagformulieren zijn vanaf 2 maart verkrijgbaar bij MFC De Binder en Plusmarkt Alfring in Gramsbergen of via de websites van Zwembad Hattemat en de gemeente Hardenberg (www.zwembadhattemat.nl, www.hardenberg.nl/zwembaden of
www.hardenberg.nl/voorverkoop).

Waar inleveren?

Doe uw enveloppe met aanvraag in de brievenbus bij het zwembad of stuur hem naar zwembad Hattemat, Hattemattestraat 5, 7783 BM Gramsbergen. U kunt uw formulier en de foto’s ook digitaal sturen naar zwembadhattemat@gmail.com.

Afhalen seizoenkaarten
De bestelde kaarten kunt u afhalen op dinsdag 14 of woensdag 15 april aan de kassa van het zwembad. Dit kan van 09.00 – 11.00 uur of van 15.00 tot 20.00 uur. Let op, er kan alleen met pin betaald worden!


26-2-2020 16:19

Vanaf vrijdag 28 februari exposeert fotograaf Ron Zervaas in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis in Hardenberg. De foto’s van Ron zijn te zien tot en met woensdag 27 mei tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Ron Zervaas begon met fotograferen in 1967. Begin jaren ‘80 van de vorige eeuw hanteerde hij zijn eerste spiegelreflexcamera en richtte zich op het gehele fotografische proces van ontwikkelen en afdrukken in de donkere kamer. Inmiddels is hij meegegroeid in de digitale fotografie.

Zijn hart ligt bij de landschapsfotografie. Vooral Salland en Twente boeien hem. Het mooie van landschapsfotografie vindt hij de vrije keuze van locatie, tijdstip, de onzekere factor van het weer, het buiten in de natuur zijn en laten zien hoe mooi ogenschijnlijk eenvoudige landschappen kunnen zijn in het juiste licht. Naar dat ‘juiste licht’ is Ron altijd op zoek. Zijn lijfspreuk is niet voor niets ‘het gewone kan bijzonder worden door de manier waarop het licht erop schijnt’. Daarvoor hoef je niet naar de meest exotische plekken op aarde te reizen. Volgens Ron schuilt schoonheid in alles. Je moet het alleen wel zien onder de juiste omstandigheden.

Lokale kunstenaars

In 2013 deed de gemeente Hardenberg de oproep aan lokale kunstenaars om zich in te schrijven voor een expositie in het gemeentehuis. Op deze oproep zijn meer dan twintig reacties gekomen. De kunstwerken komen te hangen in het bedrijfsrestaurant. Dit gedeelte van het gemeentehuis is voor iedereen toegankelijk. De expositie duurt steeds ongeveer drie maanden. De kunstcommissie beoordeelt de expositieaanvragen. Hierbij streeft de commissie naar kwaliteit en diversiteit.


26-2-2020 16:16

Voor bewoners van de Norden, Hazenbos en een klein gedeelte van Heemse is er op woensdag 4 maart een informatiebijeenkomst over snippergroen in wijkgebouw Het Sumpelhuus, Jan Steenstraat 18. Bewoners krijgen informatie over het snippergroenbeleid en over wat zij de komende maanden van de gemeente kunnen verwachten.

Ook is er gelegenheid om vragen te stellen. Voor het bespreken van individuele situaties kan een afspraak worden gemaakt. Bewoners zijn welkom om 19.00 uur of om 20.00 uur. Meer informatie over snippergroen vindt u op www.hardenberg.nl/snippergroen.


26-2-2020 16:13

Dinsdag 3 maart van 10.00 tot 11.30 uur is er een inloopspreekuur over reizen met het openbaar vervoer, speciaal voor senioren. OV-ambassadeurs beantwoorden in Buurtkamer Centrum (Burgemeester Bramerstraat 92 in Hardenberg) veel gestelde vragen over reizen met het openbaar vervoer.

De ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers die, vrijwillig, leeftijdsgenoten op weg helpen. Senioren kunnen uitleg krijgen over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en het in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Belangstellenden kunnen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen.

Meer informatie
Naast inloopspreekuren organiseren de OV-ambassadeurs ook informatiebijeenkomsten en proefreizen. Kijk op www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. Heeft u nog vragen, bel dan met 038-4540130 of stuur een e-mail naar ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl.


26-2-2020 16:06

Dedemsvaart Events en Het Smaakvertrek ontvingen in januari van Platform Gastvrij Hardenberg een stimuleringsbijdrage voor hun projecten. Met dit geld kunnen zij hun ingediende idee uitvoeren.

Met ingang van 17 februari tot en met vrijdag 27 maart 2020 wordt de stimuleringsprijs van het platform Gastvrij Hardenberg opnieuw opgesteld.

Stuur bij uw aanvraag de volgende informatie mee:

 • Een duidelijke omschrijving van het project.
 • Een begroting en rekeningnummer.
 • Een toelichting hoe en waaruit uw eigen financiële bijdrage aan het project is vormgegeven.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de stimuleringsregeling moet uw initiatief of idee voldoen aan de volgende voorwaarden:
•    Het idee wordt ingediend door een rechtspersoon.
•    Het idee wordt samen met minimaal twee partijen binnen de vrijetijdssector nader uitgewerkt en uitgevoerd.
•    De uitvoering draagt bij aan de versterking van de vrijetijdseconomie van Hardenberg.
•    Het idee past binnen de uitgangspunten van de lange termijn agenda 'Gastvrij Hardenberg'.
•    Het idee is geschikt om (later) op aan te haken door andere partijen.
•    Het mag geen evenement zijn dat past binnen het evenementenbeleid van de gemeente Hardenberg.
•    Per project is het slechts één keer mogelijk een bijdrage vanuit de stimuleringsregeling aan te vragen.

Hebt u een initiatief of idee dat voldoet aan bovenstaande voorwaarden? Dan nodigt het platform u uit om uw initiatief of idee in te dienen. Tot en met 27 maart 2020 kunt u uw idee indienen bij Platform Gastvrij Hardenberg via gastvrijhardenberg@hardenberg.nl.


25-2-2020 14:35

Het grensgebied bij Kloosterhaar is in beeld voor het mogelijk plaatsen van windmolens. Het Duitse energiebedrijf nvb maakt hiervoor een concept-plan. Naar aanleiding van dit Duitse initiatief, brengt de gemeente Hardenberg in beeld of het mogelijk is om ook aan de Nederlandse zijde van de grens windmolens te plaatsen.

Bij het plaatsen van windmolens is er een vergoeding voor omwonenden. Dit geldt ook als de windmolens in Duitsland staan en de omwonenden in Nederland wonen. De manier waarop de vergoeding precies geregeld wordt, is afhankelijk van het plan.

Duitse nvb werkt aan een concept-plan voor windparken
Het Duitse energiebedrijf de Nordhorner Versorgungsbetriebe (nvb) heeft verkend of het mogelijk is windmolens te bouwen in de Duitse buurgemeenten Itterbeck en Wielen. De aandeelhouders van de nvb zijn de gemeenten die onderdeel zijn van de samenwerkende gemeenten Uelsen en Emlichheim. Op basis van de verkenning, bereidt de nvb een concept-plan voor twee windparken voor. De locatie van één van die windparken ligt in het grensgebied bij Kloosterhaar.

Kansrijk gebied voor het plaatsen van windmolens

De mogelijkheden in het gebied aan de Nederlandse kant langs de grens bij Kloosterhaar zijn in 2017 ook door de gemeente Hardenberg verkend. Uit de verkenning bleek dat dit een kansrijk gebied is voor het plaatsen van windmolens. Dit gebied is door de gemeenteraad toen niet aangewezen als ‘pilotproject’, mede vanwege het Verdrag van Meppen. In dit verdrag is afgesproken dat binnen een afstand van circa 300 meter van de grens niet gebouwd mag worden.
Aan de Duitse kant van de grens is het volgens de nvb mogelijk windmolens te bouwen, waarbij rekening wordt gehouden met het Verdrag van Meppen en zonder medewerking van de gemeente Hardenberg.

De gemeente Hardenberg onderzoekt de mogelijkheden voor een gezamenlijke ontwikkeling

De gemeente Hardenberg wil regie houden op mogelijke ontwikkelingen in het grensgebied. Bovendien wil de gemeente meer duurzame energie opwekken en is dit een kansrijk gebied voor het opwekken van duurzame windenergie. Daarom heeft de gemeente Hardenberg contact gezocht met de nvb om te onderzoeken hoe een plan met windmolens aan beide zijden van de grens, dus ook in Nederland, eruit kan zien. Op het moment dat duidelijk is dat hiervoor mogelijkheden zijn, gaat de gemeente hierover met de inwoners van het gebied in gesprek.

Nvb heeft omwonenden geïnformeerd

De nvb heeft voor de Duitse kant van de grens zogezegd al een concept-plan gemaakt. Dit plan is nog niet voorgelegd aan de Duitse overheden. Er zijn dus nog geen besluiten over genomen. Wel heeft de nvb de direct omwonenden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. De omwonenden zijn hier bijgepraat over het concept-plan. Ook zijn zij geïnformeerd over de financiële vergoedingen voor omwonenden. Omdat deze informatiebijeenkomst specifiek voor de Duitse omwonenden bedoeld was, was er deze avond geen informatie over de vergoedingen voor de omwonenden aan de Nederlandse kant van de grens.

Vergoedingen voor omwonenden in Nederland

De gemeente Hardenberg heeft met de nvb nog geen afspraken vastgelegd over vergoedingen aan omwonenden in Nederland. Het gaat immers nog om een concept-plan waarvan nog niet duidelijk is of het doorgaat. Bovendien is de manier waarop de vergoeding voor omwonenden aan de Nederlandse zijde van de grens wordt geregeld afhankelijk van het wel of niet plaatsen van windmolens aan de Nederlandse zijde van de grens. Hierbij zijn grofweg twee mogelijkheden.


 • Op het moment dat ook aan de Nederlandse zijde van de grens windmolens komen, dan maakt de gemeente Hardenberg zowel met de nvb als met de ontwikkelaar in Nederland afspraken over de vergoeding voor de omwonenden.
 • Op het moment dat alleen aan de Duitse zijde van de grens windmolens worden gebouwd, dan worden de Nederlandse omwonenden door de nvb vergoed.

Vervolg
De gemeente verwacht dat er in de komende periode meer duidelijkheid komt over de mogelijkheden voor windenergie aan de Nederlandse kant van de grens. Zodra hierover meer bekend is, worden omwonenden geïnformeerd.


25-2-2020 13:25

Met de onthulling van de bouwborden is maandag 24 februari het officiële startsein gegeven voor de start van de werkzaamheden aan de Vechtdal Verbinding. De provincie Overijssel, aannemer VDV en de betrokken gemeenten stonden stil bij de start van de werkzaamheden rondom bedrijventerrein Hessenpoort en in Balkbrug.

Na jarenlange voorbereiding zijn de eerste werkzaamheden rondom de Vechtdal Verbinding nu zichtbaar. De komende jaren wordt er gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid, leefbaarheid en doorstroming van de N340, N48 en N377.
Werkzaamheden Balkbrug
Midden op de kruising van de N377 met de  Ommerweg - Meppelerweg bouwt aannemer VDV aan de nieuwe onderdoorgang. Hiertoe wordt het verkeer, gedurende ruim een jaar, om de bouwplaats heen geleid. Het verkeer kan dan niet meer recht de N377 oversteken, maar moet om de bouwplaats heen rijden.
De onderdoorgang in het centrum van Balkbrug verbindt de beide delen van het dorp weer met elkaar. Daardoor verbetert de veiligheid en leefbaarheid in Balkbrug. Tegelijkertijd kan het doorgaand verkeer op de N377 ongehinderd doorrijden, wat de doorstroming en bereikbaarheid ten goede komt.
Werkzaamheden omgeving Hessenpoort
Tussen de A28 en de Ankummerdijk bouwt aannemer VDV voor de N340 een nieuw tracé, met twee keer twee rijstroken. In dit nieuwe tracé komen diverse ongelijkvloerse kruisingen. Bij de A28 en de Nieuwleusenerdijk komen diverse viaducten, het spoor wordt ongelijkvloers gekruist en de Bese gaat straks over de N340 heen. Daardoor kan het verkeer op de N340 en het onderliggend wegennet veiliger en beter doorrijden.
Daarnaast wordt door de snellere verbinding tussen Zwolle en het Vechtdal het economische investeringsklimaat gestimuleerd.

Mijlpaal
Gedeputeerde Bert Boerman: "De start van de werkzaamheden aan de Vechtdal Verbinding is echt een mijlpaal. Na een intensieve voorbereiding wordt er nu gewerkt aan de realisatie van de plannen om het verkeer ook op langere termijn veilig en vlotter te kunnen laten doorrijden."

Boerman: "Alle vijftien optimalisaties worden de komende jaren gerealiseerd, bovenop de maatregelen die we toch al zouden uitvoeren aan deze wegen. De eerste contouren van de werkzaamheden worden nu zichtbaar en daar staan we vandaag met alle betrokken tijdens dit feestelijke moment bij stil."

Project Vechtdal Verbinding
De werkzaamheden in Balkbrug en op en rond de Hessenpoort zijn onderdeel van het project Vechtdal Verbinding. Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, leefbaarheid en doorstroming op de provinciale wegen N340/N48 Zwolle-Ommen en N377 Lichtmis-Slagharen heeft de provincie Overijssel een pakket maatregelen ontwikkeld.

De bouwwerkzaamheden starten begin 2020. Aannemer VDV begint met het knooppunt met de A28, de bouw van het nieuwe tracé van de N340 en met de onderdoorgang in Balkbrug. Daarna volgen de werkzaamheden op de bestaande N340 en N48 en vervolgens wordt de verdere N377 aangepakt. Het project moet eind 2023 afgerond zijn. 

Meer informatie over het project Vechtdal Verbinding is te vinden op www.overijssel.nl/vechtdalverbinding.


20-2-2020 08:30

De openbare verlichting in de gemeente wordt in verschillende wijken energiezuiniger gemaakt. In februari is de derde fase gestart. Meer informatie over deze werkzaamheden krijgt u tijdens een aantal inloopbijeenkomsten.

In de derde fase wordt de openbare verlichting vervangen in verschillende straten in Dedemsvaart, Hardenberg en Lutten.


De inloopbijeenkomsten vinden plaats op dinsdag 3 maart (Dedemsvaart), woensdag 4 maart 2020 (Hardenberg), woensdag 11 maart 2020 (Hardenberg) en donderdag 12 maart 2020 (Lutten).
Lees meer informatie over de inloopbijeenkomsten


14-2-2020 16:26

De gemeente Hardenberg bouwt ook de komende jaren voortvarend aan een duurzame toekomst. Dat blijkt uit het meerjarenprogramma Duurzaam Hardenberg voor de periode 2020 tot en met 2024. Wethouder Jan Ten Kate: "Het opwekken van meer duurzame energie en energiebesparing blijft een belangrijk thema. Daarnaast spelen we in op de gevolgen van klimaatverandering. Ook het behouden van waardevolle...

Dit is het vierde meerjarenprogramma duurzaamheid van de gemeente Hardenberg. In het meerjarenprogramma legt de gemeente de aanpak voor het verduurzamen van de gemeente vast. 

De gemeente volgt daarbij de (inter)nationale afspraken en het klimaatakkoord.
Om hieraan een bijdrage te leveren, zijn al flinke stappen gezet. Met verschillende projecten is de gemeente al een eind op weg om een bijdrage te leveren aan de landelijke doelstelling om tot 49% CO2-reductie in 2030 te komen. De gemeentelijke doelen uit het vorige meerjarenprogramma zijn dan ook een goede basis om op verder te bouwen. Maar er is ook nog veel te doen.
Mobiliteit
Wethouder Jan ten Kate: "Het vorige meerjarenprogramma richtte zich vooral op de overgang van fossiele energie naar duurzame en fossielvrije energie. Dit meerjarenprogramma gaat verder. We hebben ook aandacht voor wat de energietransitie betekent voor mobiliteit, het bedrijfsleven en de landbouw. Daarnaast zijn 'klimaatadaptie' en 'circulariteit' belangrijke thema's voor de komende jaren."

Energietransitie: minder energie gebruiken en meer energie duurzaam opwekken
Het doel is om minimaal 1,5 % per jaar energie te besparen en meer energie duurzaam op te wekken. Concreet wil de gemeente in 2030 minimaal 30% van alle energie die in Hardenberg gebruikt wordt binnen de gemeentegrenzen duurzaam opwekken. In 2050 wil de gemeente alle energie duurzaam en fossielvrij opwekken. 


Woningen en gebouwen
Om de doelen te halen, biedt de gemeente inwoners hulp en advies over het verduurzamen van de eigen woning of huurwoning. Dat gebeurt onder andere met het Energieloket of met energiecoaches. 

Zelf geeft de gemeente het goede voorbeeld door de eigen gebouwen te verduurzamen.


Bedrijven en landbouw
De gemeente ziet de energietransitie als een economische kans voor het bedrijfsleven en de landbouw. Daarom is er voor deze sectoren ondersteuning en advies bij energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie.


Mobiliteit
Op het gebied van mobiliteit houdt de gemeente bij het inrichten van de openbare ruimte rekening met elektrische auto's en fietsen, door bijvoorbeeld laadmogelijkheden beschikbaar te stellen. Ook wil de gemeente gebruik van openbaar vervoer stimuleren. Met slimme technieken kan de doorstroming van verkeer verbeteren waardoor de uitstoot minder is. 


Duurzame stroom opwekken
Om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar energie, is het grootschalig opwekken van windenergie, zonne-energie en energie uit biomassa noodzakelijk. De projecten die hiervoor al zijn gestart, lopen de komende jaren door.

Zo verkent een omgevingsadviesgroep de mogelijkheden voor windmolens in het gebied tussen Bergentheim, Kloosterhaar en Sibculo. Ook de locatie in het bosgebied langs de N36 ten zuiden rotonde De Witte Paal in het bos bij Diffelen blijft in beeld als mogelijke locatie voor windmolens.  

Voor het opwekken van zonne-energie worden vooral daken gebruikt. De gemeente gaat terughoudend om met zonnepanelen op landbouw- of natuurgrond.


Zorgen voor een duurzame warmtevoorziening
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 25% van alle bestaande woningen van het gas af zijn. Daarom maakt de gemeente samen met de netbeheerders en de woningcorporatie een 'Transitievisie Warmte'. Hierin staat hoe wijken op een duurzame manier en aardgasvrij verwarmd kunnen worden. Dit wordt per wijk uitgewerkt in een wijkuitvoeringsplan. Uitgangspunt is dat de kosten voor inwoners zo laag mogelijk zijn.

Klimaatadaptatie: inspelen op gevolgen van klimaatverandering in de openbare ruimte
Als gevolg van de klimaatverandering, krijgen we steeds vaker te maken met droogte, hittegolven en extreme regenbuien. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop de gemeente de openbare ruimte inricht. De gemeente heeft de gevolgen en risico's samen met het waterschap in beeld gebracht. Op basis daarvan maakt de gemeente een plan.
Circulariteit: grondstoffen en producten behouden hun waarde, afval bestaat niet
In een circulaire economie worden grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruikt en behouden ze hun waarde. Nieuwe grondstoffen zijn duurzaam en hernieuwbaar. Afval wordt zoveel mogelijk beperkt. 

Om hier een bijdrage aan te leveren, zet de gemeente in op het gescheiden inzamelen en hergebruiken van huishoudelijk afval. Zelf koopt de gemeente zo duurzaam mogelijk in. De gemeente onderzoekt of uit bermmaaisel nieuwe producten kunnen worden gemaakt.
Ook het economisch beleid van de gemeente is gericht op een circulaire economie. De gemeente wil ondernemers hierbij helpen. 

De gemeente werkt samen met allerlei partners
Jan ten Kate: "Met dit meerjarenprogramma is duidelijk waar we de komende jaren op inzetten. Ook is dit meerjarenprogramma het kader voor onze inbreng in de Regionale Energiestrategie voor West-Overijssel. Hierin staat waar en hoeveel duurzame elektriciteit er in 2030 in de regio kan worden opgewekt en wat daarvoor nodig is. Bij de uitvoering van dit meerjarenprogramma zoeken we nadrukkelijk de samenwerking. We hebben nog veel te doen, maar kunnen dat niet alleen. We gaan samen met inwoners, ondernemers en partners bouwen aan een duurzame, klimaatrobuuste en circulaire gemeente."

Gemeenteraad
De gemeenteraad bespreekt het meerjarenprogramma Duurzaam Hardenberg 2020-2024 in de oriënterende ronde van 25 februari en neemt op 11 maart besluit.


13-2-2020 09:26

Zo'n vijftig medewerkers van voorschoolse voorzieningen in de gemeente Hardenberg hebben een certificaat ontvangen voor het werken met de methode Uk & Puk. Wethouder Gitta Luiten reikte de certificaten woensdag 12 februari uit in het Hardenbergse gemeentehuis.

Met het behalen van de certificaten hebben weer vijftig medewerkers de training met goed gevolg afgelegd. Wethouder Gitta Luiten: "Daarmee is weer een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van het voorschoolse aanbod voor peuters in de gemeente Hardenberg."


In de gemeente Hardenberg zijn er op de peuteropvang geen aparte groepen voor kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zij draaien mee in de reguliere groep. Wel worden zij intensiever gevolgd en wordt er doelgerichter met hen gewerkt. Omdat zij meedraaien in de reguliere groepen wordt de Uk & Puk-methode in bijna alle peuteropvanggroepen gebruikt. 


Voorkomen van onderwijsachterstanden
"Het werk dat de medewerkers in de voorschoolse opvang doen is belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. We zijn er trots op dat deze geschoolde medewerkers de kinderen op de juiste manier kunnen begeleiden. Hiermee dragen we bij aan het voorkomen van onderwijsachterstanden."


Uk & Puk is een erkend voorschools educatief programma voor de peuters. Het is speciaal ontwikkeld voor gebruik in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Het programma is gericht op taal, rekenen, sociaal-emotionele ontwikkeling en motoriek. Aan de hand van thema’s wordt spelenderwijs gewerkt aan het voorkomen van onderwijsachterstanden.


De Uk & Puk training werd verzorgd door Trijntje Zwart van de IJsselgroep, de gemeente Hardenberg subsidieerde de training.


10-2-2020 15:12

Expeditie Vrijheid is een lespakket voor basisscholen en richt zich primair op groep 7-8 van de basisschool. Er hebben zich al 178 Overijsselse scholen voor dit lespakket aangemeld, waarvan 11 uit de gemeente Hardenberg. Leerlingen onderzoeken in Expeditie Vrijheid de betekenis van oorlog en vrede in hun eigen omgeving.

Expeditie vrijheid is ontwikkeld door het Historisch Centrum Overijssel in samenwerking met tien Overijsselse partnerscholen. Het lespakket bestaat uit zes lessen.
Projectleider Willemijn Zwart: "Zonder de bijdrage van deze tien top-scholen, was het ons nooit gelukt een lespakket te ontwikkelen dat zó goed aansluit bij de wensen van het onderwijs. Het belang van burgerschap, inzetten op methodevervangend werken en de kracht van de eigen omgeving om onderwijs voor leerlingen betekenisvol te maken, dat zijn hun ideeën. Hier lopen gelukkig nog veel meer scholen voor warm."

Op expeditie in eigen omgeving
Expeditie Vrijheid legt de koppeling tussen de leerdoelen voor de Tweede Wereldoorlog en de eigen omgeving van de leerlingen. Naast het Amsterdamse verhaal van Anne Frank wordt aan de Deventerse Etty Hillesum aandacht besteed. Naast het bombardement op Rotterdam komen de bombardementen op Enschede en Nijverdal langs. Naast de Februaristaking wordt de impact van de April-mei-staking, begonnen in Hengelo bij Stork, besproken. Daarnaast sluit elk van de zes lessen af met een burgerschapsopdracht.
De leerlingen verwerken de lesstof door opdrachten te maken die werken aan multiperspectiviteit, mensenrechten en empathisch vermogen. Daarmee is dit lespakket de perfecte voorbereiding op WO2-excursies in de eigen omgeving en daarbuiten.

Deelnemende scholen uit de gemeente Hardenberg
De deelnemende scholen zijn; CNS Balkbrug, Ds. Koningsbergerschool uit Bergentheim, OBS het Kompas uit Dedemsvaart, CBS Rheezerveen, De Kwinkslag en SBO De Vonder uit Slagharen en vijf scholen uit Hardenberg CBS de MarsWeijde, Ds. Doekesschool, Prof. Waterinkschool, Albertus Riseaus School en CBS Bloemenhof.


7-2-2020 13:27

Gemeenten De Wolden, Hardenberg en Staphorst willen niet dat het Reestdal en de voormalige vloeivelden in Slagharen-de Krim worden aangewezen als Natura 2000 gebied. Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zeventien organisaties in de agrarische en bouwsector in Drenthe en Overijssel steunen dit standpunt.

De Vloeivelden bij de Krim en het Reestdal op de grens van Drenthe en Overijssel zijn prachtige natuurgebieden. De afgelopen jaren hebben veel organisaties zich ingezet voor het behoud en de verbetering van de gebieden.
De verschillende partijen zien het echter niet zitten om er Natura 2000 gebieden van te maken. Daarom gaven de gemeenteraden van deze drie gemeenten hun colleges van B&W de opdracht om dat over te brengen aan de minister.
Vogelsoorten
In oktober 2019 publiceerden Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland een nieuw rapport over Important Bird Areas (IBA). Een IBA is van wezenlijk belang voor een of meerdere vogelsoorten. In het rapport worden 39 nieuwe IBA's genoemd, waaronder het Reestdal en de voormalige vloeivelden in Slagharen-de Krim. In het verleden werden vrijwel alle IBA's in Nederland aangewezen als Natura 2000 gebieden.
In de brief vragen de gemeenten de minister met klem om op dit moment geen nieuwe Natura 2000 gebieden aan te wijzen. Ook niet de natuurgebieden het Reestdal en de voormalige vloeivelden in het gebied Slagharen-De Krim. Met name hier hebben inwoners en ondernemers zich de laatste jaren actief ingezet om dit gebied te behouden en verder te ontwikkelen. 

Landbouw en natuur gaan er hand in hand. Een aanwijzing als Natura 2000 gebied zal het draagvlak voor natuurontwikkeling volgens de partijen sterk verminderen.
Onzekerheid
Vanwege de huidige stikstofproblematiek en onduidelijkheid van consequenties van het aanwijzen van Natura 2000 gebieden willen De Wolden, Staphorst en Hardenberg voorlopig geen nieuwe Natura 2000 gebieden. Deze problematiek leidt al tot economische en sociaal-maatschappelijke schade en grote onzekerheid over de toekomst van (agrarische) bedrijven, banen, woningbouw, verkeer en vervoer en energie. 

De volgende organisaties delen het standpunt van de drie gemeenten:  LTO Noord Noordwest Overijssel, LTO Noord Drenthe, LTO Noord Zuidwest Drenthe, LTO Noord Vechtdal, Drents Agrarisch Jongeren Kontakt, DAJK Zuidwesthoek, Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt Staphorst-Rouveen e.o., Bouwend Nederland afdeling Drenthe, Bouwend Nederland afdeling Noordoost Overijssel, Vereniging Landmans Welvaart, Stichting Ondernemend Reestdal, Ondernemersplatform De Wolden, Ondernemersvereniging Staphorst Rouveen, VNO/NCW regio Zwolle, Milieusamenwerkingsverband ’t Riestlaand, Agrarische Natuurvereniging Horst en Maten, ICC Staphorst.


7-2-2020 10:07

Ter gelegenheid van de ‘week van de circulaire economie’ bekeek een aantal boeren vorige week de eerste resultaten van het proefproject ‘Berm zoekt boer’. Hierbij wordt maaisel van bermen en sloten gebruikt om de vruchtbaarheid van landbouwgronden te verbeteren.

Het maaisel is vooraf behandeld met een vloeistof die speciale micro-organismen bevat. Die zorgen ervoor dat het maaisel goed verteert. Het product is een goede compost. De organische stof en micro-organismen in de compost zorgen ervoor dat water en voedingstoffen in de bodem beter worden gereguleerd. Dit past goed bij Kringlooplandbouw: het duurzaam en toekomstbestendig maken van landbouw in ons land.

Elf boeren doen mee aan ‘Berm zoekt boer.  Zij testen of de bodem bij hun bedrijf op deze manier verbeterd is. Hiervoor worden op verschillende metingen gedaan en monsters genomen. Tijdens de bijeenkomst vorige week bekeken de deelnemers het product en bespraken ze de ervaringen. Ook wethouder Gitta Luiten (biodiversiteit) was aanwezig bij de bijeenkomst.

De gemeente Hardenberg ondersteunt de proef en levert het maaisel. De gemeente voert maaisel af van de bermen om meer biodiversiteit – meer bloemen en insecten – in de bermen te krijgen. Maaisel is echter ook een grondstof. Daarom wil de gemeente dat het afgevoerde maaisel op een duurzame manier wordt gebruikt. Ook waterschap Vechtstromen doet mee met ‘Berm zoekt boer’.


6-2-2020 15:13

Belangstellenden voor een kavel in de Dedemsvaartse woonwijk Bransveen kunnen zich naar verwachting vanaf april inschrijven voor een vrije kavel. Het college van B&W heeft het plan voor de uitbreiding van Bransveen met 95 woningen vastgesteld.

Het uitbreidingsgebied Bransveen ligt aan de zuidoostkant van Dedemsvaart. Nagenoeg alle 175 kavels in het eerste deel van Bransveen zijn in de afgelopen jaren bebouwd of verkocht.
Om te kunnen blijven voldoen aan de grote vraag naar nieuwbouwwoningen, heeft gemeente een plan gemaakt om Bransveen verder uit te breiden met 95 nieuwe woningen. De nieuwe woningen worden aan de oostkant van Bransveen gebouwd: tussen de bestaande bebouwing van Bransveen aan de Mittendorffwerf en de Stegerensallee.
Het gaat om 30 rijwoningen, 46 twee-onder-een-kapwoningen en 19 vrijstaande woningen. Het college van B&W heeft het uitbreidingsplan vastgesteld. Het plan wordt nu voor zes weken ter inzage gelegd. 

Vrije kavels
De gemeente Hardenberg geeft in Bransveen in de komende jaren 41 vrije kavels uit. Particulieren kunnen hier zelf een woning bouwen. Er komen 17 kavels voor een vrijstaande woning beschikbaar en 24 kavels voor een twee-onder-een-kapwoning.
De kavels worden in drie fasen uitgegeven. Als eerste wordt gebouwd aan de zuidkant van het gebied.

Huurwoningen en projectwoningen
Woningcorporatie Vechtdal Wonen bouwt in Bransveen in totaal 14 rijwoningen bedoeld voor de sociale huursector, in twee blokken van 7 woningen.

Daarnaast worden 40 woningen projectmatig gebouwd door ontwikkelaar TDF. 

Inschrijven voor een kavel vanaf april
Als het plan onherroepelijk is, opent de gemeente de inschrijving voor een gemeentelijke kavel in de eerste fase. Dit is op z’n vroegst in april 2020. 
Medio mei start het bouwrijp maken van het gebied. Volgens de planning zijn de eerste kavels in september 2020 bouwrijp. Dat betekent dat de bouw van de eerste woningen in dit nieuwe deel van Bransveen dan kan starten.

Bereikbaar
De nieuwe woningen zijn bereikbaar via de route Mien Ruyslaan en Mittendorffwerf. Van en naar de Stegerensallee worden voet- en fietspaden aangelegd. Het gebied is voor auto's niet bereikbaar via de Stegerensallee. Bouwverkeer rijdt wel via de Stegerensallee. Dit is een tijdelijke situatie. 


Belangstellenden
Belangstellenden voor een kavel kunnen zich melden bij het Woonteam van de gemeente Hardenberg door te bellen naar 14 0523 of door een mail te sturen naar woonteam@hardenberg.nl.
Het Woonteam houdt belangstellenden op de hoogte van de start van de inschrijving voor een kavel.


6-2-2020 10:32

EUREGIO houdt op woensdag 19 februari 2020 van 18.00 - 19.00 uur een groot grensgangerspreekuur in het gemeentehuis aan het Stephanuspark 1 in Hardenberg. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur.

U kunt tijdens het spreekuur terecht met vragen over uw grensoverschrijdende werkzaamheden. Bijvoorbeeld ten aanzien van de ziektekostenverzekering, sociale verzekeringen, kinderbijslag en belastingrecht.

Voor de beantwoording van deze vragen zijn specialisten aanwezig van de Belastingdienst, Finanzamt, Sociale Verzekeringsbank, Deutsche Rentenversicherung, AOK en de EUREGIO. Tijdens dit spreekuur is het niet (meer) mogelijk om Nederlandse belastingaangiftes in te vullen.

Kijk voor meer informatie op www.go-euregio.eu.