
Nieuws uit de gemeente Hardenberg
Op 22 maart 2023 ging een droom van Noam Woertink (9 jaar oud) uit Heemse in vervulling. Een jaar geleden stuurde hij een brief naar onze burgermeester Maarten Offinga. Daarin vroeg hij of er een skatebaan aangelegd kon worden in zijn wijk Heemse. Veel bewoners van de wijk steunden het plan met een handtekening. Samen met Plaatselijk Belang Heemse en de gemeente Hardenberg is deze skatevoorziening aangelegd.
Op 24 maart 2022 heeft Noam Woertink een brief aan de burgemeester gestuurd. Daarin vroeg hij of er een skatebaan in Heemse kan komen. De brief kwam al snel bij burgemeester Maarten Offinga op zijn bureau. Via de gemeente werd Plaatselijk Belang Heemse om hulp gevraagd. Door een enthousiaste aanpak is de skatevoorziening aangelegd.
Een prachtig voorbeeld
De gemeente Hardenberg betaalt de meeste kosten voor de aanleg van de baan. PB Heemse heeft een bedrag van € 2.000 betaald. Maarten Offinga; "Allereerst wil ik Noam bedanken voor zijn brief met dit goede idee. Ik ben blij met de goede samenwerking en het resultaat. Een prachtig voorbeeld van burgerparticipatie. Ik hoop dat vele kinderen gebruik maken van de skatebaan. Samen buiten spelen en bewegen stimuleren wij als gemeente graag!"
Skatebaan Heemse
De skatebaan in Heemse ligt aan het Blokkenplein in Heemse. Dit is naast basisschool De Vlinder. De baan is vrij voor iedereen. En bestaat uit verschillende onderdelen waarop de kinderen kunnen skaten.
Wij doen dit jaar mee aan het Nederlands Kampioenschap (NK) Tegelwippen. In deze landelijke wedstrijd strijden gemeentes tegen elkaar om de meeste tegels te vervangen door groen (denk aan planten, bloemen, enzovoort). U kunt meedoen met uw eigen tuin!
Zo werkt het
Dit jaar is het NK Tegelwippen van maart tot en met oktober. Verschillende gemeenten gaan de strijd aan om het grootste aantal tegels uit tuinen te halen. Inwoners mogen op 3 datums hun tuintegels en straatstenen gratis inleveren bij ons op:
- zaterdag 15 april van 09.00-12.00 uur (gemeentewerf Hardenberg);
- zaterdag 6 mei van 09.00-12.00 uur (gemeentewerf Dedemsvaart);
- zaterdag 2 september van 09.00-12.00 uur (gemeentewerf Hardenberg);
In ruil voor het inleveren van de stenen ontvangt u een plantje! "Tegel eruit, plant erin". U moet zich hiervoor aanmelden met het aanmeldformulier.
Hier doen we het voor
Het weer wordt steeds extremer. Hogere temperaturen, droogte, veel regen, en overstromingen. Door tegels te vervangen voor groen verlagen we hittestress. “Het is daarom belangrijk dat we onze omgeving en ons gedrag zo aanpassen dat we de gevolgen van extreem weer beter kunnen opvangen”, zegt wethouder Alwin te Rietstap. “Een groenere omgeving helpt om beter met extreem weer om te gaan. De gemeenteraad van Hardenberg heeft extra geld beschikbaar om de komende jaren de gemeente te vergroenen. Met het NK Tegelwippen laten we zien dat iedereen iets kan doen. Samen maken we het verschil.”
Helpt u mee?
Dus: helpt u ook mee aan een groenere omgeving? Schrijft u zich dan nu in voor het NK Tegelwippen. Samen maken we onze gemeente groener, én gezonder!
Naar de pagina ‘Nederlands Kampioenschap Tegelwippen 2023’
De vaccinatiegraad in regio IJsselland is hoog. Toch wordt in alle 11 de gemeenten nog steeds geprikt tegen corona. In Hardenberg kan dat vanaf 6 april in het consultatiebureau aan de Parkweg 1-7 (LOC+) in Hardenberg.
Op ggdijsselland.nl/vaccinatielocaties vindt u de dag en tijd.
'Laagdrempelig en dichtbij'
Een groot deel van de inwoners heeft ondertussen een (herhaal)prik laten zetten. Toch blijft de GGD voorlopig coronavaccinaties in de gemeente Hardenberg aanbieden. “We vinden het belangrijk om laagdrempelig en dichtbij te blijven vaccineren tegen corona”, vertelt Arjan de Boer, projectmanager COVID bij GGD IJsselland. “Het grootste deel van de prikken die nu worden gezet zijn herhaalprikken. Maar er worden óók nog steeds 1e en 2e prikken gezet. Zolang die behoefte er is, blijven wij vaccineren.” Vanaf 6 april gebeurt dat bij het consultatiebureau, waar ook de jeugdgezondheidszorg van de GGD plaatsvindt.
Een coronaprik kan zowel met als zonder afspraak worden gehaald. Heb je na 18 september 2022 al een herhaalprik gehad? Dan ben je voldoende beschermd. En kun je nu niet nóg een herhaalprik halen.
Samen met inwoners en ondernemers maken we een vernieuwd plan voor het centrum van Dedemsvaart. De verschillende sessies en bijeenkomsten hebben veel informatie opgeleverd. Die hebben we verwerkt in onze eerste ideeën voor het vernieuwde plan. Tijdens een inloopbijeenkomst op 5 april 2023 tussen 19.00-21.00 uur in de Gashouder vertellen we u welke kansen en mogelijkheden we zien. Maar ook wat de dilemma’s zijn.
Wat hebben we met elkaar gedaan?
Een adviesbureau helpt ons bij het maken van het vernieuwde plan. Het bureau heeft alle kansen en mogelijkheden in het centrum van Dedemsvaart eerst in beeld gebracht. Daarover hebben we gesprekken gevoerd met de gemeenteraad, Plaatselijk Belang Dedemsvaart (PBD), de Dedemsvaartse Middenstand Centrale (DMC).
Eind vorig jaar was er een ideeënbijeenkomst. Hier konden inwoners aangeven hoe zij over verschillende thema’s denken. We hebben alle wensen en ideeën op een rij gezet. En opnieuw besproken met de betrokken partijen. Ook een groep van 20 inwoners die zich tijdens de ideeënbijeenkomst hebben aangemeld hebben weer meegepraat.
We hebben een eerste versie van een vernieuwd centrumplan gemaakt
We hebben alle wensen en ideeën verwerkt in een eerste versie van een vernieuwd centrumplan. In dat plan hebben we de kansen en mogelijkheden voor het centrum van Dedemsvaart uitgewerkt voor vier gebieden:
- Wonen: Julianastraat-Noord
- Gemixt: Julianastraat-Midden
- Dagelijkse boodschappen: Markt-Noord
- Funshoppen: gebied Markt-Zuid, Wisseling, Markstraat en Julianastraat-Zuid
Wat gaan we doen tijdens de bijeenkomst?
Tijdens de inloopbijeenkomst op 5 april laten we de kansen en mogelijkheden voor deze vier gebieden zien. En welke acties er nodig zijn. Maar ook welke dilemma’s er nog zijn. De inloopbijeenkomst begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. U bent welkom in de Gashouder (Oude Zuidwolderstraat 13, Dedemsvaart).
Aanmelden
We willen graag weten hoeveel mensen er ongeveer komen. Wilt u zich daarom aanmelden met een mail naar centrumdedemsvaart@hardenberg.nl? Alvast bedankt!
Hoe gaat het verder?
We werken het vernieuwde centrumplan verder uit. Daarna vraagt het college van B&W de gemeenteraad om een besluit te nemen over het plan. Dat zal na de zomervakantie zijn.
We hopen u te mogen begroeten op 5 april. Zodat we samen een volgende stap kunnen zetten in de richting van het vernieuwde centrumplan.
Aanstaande maandag (20 maart) is de Rheezerweg afgesloten door werkzaamheden. De omleidingsroutes zijn aangegeven met verkeersborden. Ook hebben we handige omleidingskaartjes opgesteld. Deze vindt u op deze pagina als Pdf-bestand. En als tekst en afbeeldingen op de pagina van 'Veilig op weg'.
De herinrichting van deze weg gebeurt in 2 fases. In die fases zal een deel van de weg afgesloten zijn voor het doorgaande verkeer. Zo kan de aannemer de werkzaamheden goed én veilig uitvoeren.
Omleidingen Heemse
De omleidingsroutes lopen door de woonwijk. Dit geeft extra verkeer in de woonstraten. Veiligheid staat hierbij voorop! Daarom verzoeken wij u rustig te rijden op de omleidingsroutes. Zodat de aanwonenden zo min mogelijk overlast ervaren.
Voor vrachtwagen en auto’s met caravans is er vanaf week 12 tot en met 19 een andere omleiding. Deze loopt niet door de woonwijk.
Hebt u verder nog vragen?
Stel deze dan gerust aan Peter Dost (de projectleider). Mail naar veiligopweg@hardenberg.nl. Of bel naar ons algemene telefoonnummer 14 0523.
De gemeente wil weten wat u vindt van de manier waarop we nu afval en grondstoffen inzamelen. Zoals uw GFT-afval, verpakkingen of oud papier. En hoe dat bij u thuis gaat. Hoe gaat het scheiden van afval en grondstoffen? Hoe kan de gemeente dit zo makkelijk mogelijk maken, zodat we zoveel mogelijk waardevolle grondstoffen inzamelen? En zo weinig mogelijk restafval overhouden? Hierover kunt u een vragenlijst invullen.
Een nieuw plan
De gemeente maakt een nieuw plan voor het inzamelen en verwerken van grondstoffen. Hierin staat hoe we ervoor zorgen dat grondstoffen hun waarde behouden. En wat dat betekent voor de manier waarop we afval en grondstoffen inzamelen in de gemeente Hardenberg. Inwoners kunnen meedenken en meepraten over dat plan.
Vragenlijst
Als eerste stap hoort de gemeente graag wat u vindt van de manier waarop we nu afval en grondstoffen inzamelen. En waar u behoefte aan hebt. Hiervoor kunt u tot en met 31 maart een vragenlijst invullen. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal tien minuten.
Extra vragen
Misschien wil de gemeente een aantal inwoners nog wat extra vragen stellen. Zoals ouderen, grote gezinnen of mensen die in een appartement wonen. Aan het eind van de vragenlijst kunt u zich hiervoor aanmelden.
Meepraten
Later dit jaar komt de gemeente met ideeën over het scheiden en inzamelen van grondstoffen, onderdelen en producten. Zodat ze hun waarde behouden. En afval niet meer bestaat. Hierover kunnen inwoners meepraten.
Ga naar de pagina met de vragenlijst
Hebt u interesse in het energieneutraal of aardgasvrij maken van uw woning? Bezoek dan de verdiepende bijeenkomst van het project Energieneutraal Verbouwen op 16 maart. Met een energieneutrale verbouwing gaat u (in fases) van het aardgas af. In deze bijeenkomst vertellen we daar meer over. Het is daarbij belangrijk dat u ons webinar al gezien hebt.
Deze bijeenkomst gaat over uw vragen en het gesprek met de energieneutraalcoach. Ook bespreken we:
- Wat energieneutraal verbouwen is
- Wat de mogelijkheden voor energieneutraal verbouwen zijn
- Hoe u dat het beste kunt aanpakken
- Welke hulp u daarbij kunt krijgen
- Voorbeelden van andere woningeigenaren
- Subsidies en regelingen
De bijeenkomst is op donderdag 16 maart 2023. U bent welkom vanaf 19.30 uur. Het duurt van 20.00-21.45 uur. Kom naar Kulturhus De Spil (Koningin Julianalaan 10, Nieuwleusen).
Het is belangrijk dat u vooraf het webinar over Energieneutraal verbouwen gekeken hebt.
Jante Oosting is de Vrouw van het Jaar 2023 van de gemeente Hardenberg. Dat werd woensdag 8 maart bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Gashouder in Dedemsvaart. Uit handen van wethouder Linda Verschuur ontving zij de onderscheiding.
Naast Jante waren ook Gea van Dijk en Hilde Huijgen genomineerd.
Uit het Juryrapport
Veelzijdig
Volgens de jury springt Jante Oosting eruit vanwege haar veelzijdigheid. Jante is ondernemend op veel gebieden. In haar werk als mede-eigenaar van Comcept en Villa5, en ook maatschappelijk. Bijvoorbeeld bij hockeyvereniging GZG. Als lid van de patiëntenraad van Saxenburgh Medisch Centrum. En als vrijwilliger bij activiteiten in Gramsbergen waaronder de Dirty Monkey Run.
Zichtbaar
Jante heeft een groot netwerk. Daarmee is ze als vrouw heel zichtbaar in de samenleving. En dus ook een heel zichtbaar voorbeeld voor andere vrouwen en meiden. Binnen haar bedrijven geeft zij vrouwen de kans om zich te ontwikkelen. Door uit te gaan van hun eigen kracht. En vooral door het gewoon te doen.
Verbinder
Daarnaast is Jante een echte verbinder. Ze krijgt veel voor elkaar door haar enthousiasme, en haar gewoon-doen-mentaliteit. Jante ziet altijd kansen en zet veranderingen in gang. Ze is zakelijk. Steekt haar eigen mening niet onder stoelen of banken. Maar ze is ook warm en betrokken. Zij laat zien dat je je als vrouw niet altijd hoeft aan te passen.
Daarom is Jante Oosting de Vrouw van het Jaar 2023.
Verkiezing Vrouw van het Jaar
Dit is de 3e keer dat de gemeente Hardenberg de verkiezing organiseert. Als ondersteuning aan Internationale Vrouwendag. Om vrouwen in de schijnwerpers te zetten die die een rolmodel zijn voor andere vrouwen en meisjes. Vrouwen die zich hebben ontwikkeld en een stevige plek innemen in de samenleving.
Uit de 37 aangemelde vrouwen koos de jury 3 kanshebbers voor de titel. Naast Jante waren ook Gea van Dijk en Hilde Huijgen genomineerd. Tijdens de stemronde voor het publiek kwamen er bijna 1.000 stemmen binnen. Uit handen van wethouder Linda Verschuur ontving Jante een unieke speld. Deze is speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door edelsmid Maartje Trooster uit Dalfsen.
Eerdere winnaressen van de titel zijn Ineke van der Logt (2021) en Geralda Rohaan (2020).
Mevrouw Willie Moes-Dijsselhof uit Balkbrug kreeg op maandag 6 maart een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Maarten Offinga reikte het lintje uit in MFC ’t Trefpunt in Balkbrug.
Mevrouw Moes was tot voor kort vrijwilliger bij MFC ’t Trefpunt. Zij was in de afgelopen bijna 40 jaar voor meer verenigingen en stichtingen in Balkbrug vrijwillig actief. Dat begon in 1984 bij de PKN gemeente Oud Avereest-Balkbrug. Maar ook bij de Reestlandkoetsiers en de Kring regio Overijssel van de KNHS zat mevrouw in het bestuur.
Heel veel vrijwilligerswerk
Ze was actief bij Vrouwen van Nu als 2e voorzitter. En was penningmeester van de bridgeclub in Balkbrug. Bij de Stichting Huurdersorganisatie Vechtdal en de afdeling Balkbrug/Dedemsvaart van De Zonnebloem was mevrouw Moes jarenlang secretaresse. Ook bij het Overijssels Landschap deed mevrouw Moes vrijwilligerswerk. Meer dan tien jaar was ze de coördinator van bezoekerscentrum De Wheem. Ze deed verschillende taken. En bakte elk jaar zeker 100 Reestkoeken voor De Wheem. Mevrouw Moes was ook als vrijwilliger betrokken bij wandelgroep De Reestlopers.
In het zonnetje gezet
De verenigingen willen mevrouw Moes graag bedanken voor haar trouwe en nauwgezette werk in de afgelopen jaren. Daarom zetten zij haar op maandag 6 maart in het zonnetje in ’t Trefpunt. Burgemeester Offinga vertelde haar daar dat zij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
In 2023 krijgen 32 evenementen een subsidie van de gemeente Hardenberg. In totaal keert de gemeente bijna 160.000 euro uit aan verenigingen of stichtingen die evenementen organiseren.
De gemeente Hardenberg vindt het belangrijk dat er bruisende evenementen zijn in de gemeente. Wethouder Werner ten Kate: “De vele krachtige en verschillende soorten evenementen zetten de gemeente Hardenberg op de kaart. Ze zorgen voor een levendige en aantrekkelijke gemeente. We zien ook veel saamhorigheid rond de evenementen. Inwoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen trekken samen op om iets moois neer te zetten. Iedereen doet mee. Je voelt de energie! Dat levert ons allemaal veel op.”
De gemeente verdeelt 160.000 euro over evenementen
De gemeente ondersteunt evenementen met een vergoeding. In 2023 verdeelt de gemeente bijna 160.000 euro over verschillende evenementen. Verenigingen of stichtingen die evenementen organiseren, kunnen de vergoeding bij de gemeente aanvragen. Daarvoor gelden bepaalde regels. De gemeente bekijkt of het evenement voldoet aan de regels. Zo vindt de gemeente het belangrijk dat door het evenement meer bezoekers naar de gemeente Hardenberg komen. Want dat is goed voor de ondernemers. Ook wil de gemeente dat het evenement goede reclame is voor de gemeente Hardenberg. En dat een evenement uniek, verrassend of vernieuwend is. Evenementen die aan de regels voldoen, krijgen een vergoeding van maximaal 25% van de begroting van het evenement. Hoe hoog de vergoeding is, hangt ook af van het aantal bezoekers.
In 2023 krijgen 32 evenementen een vergoeding
De volgende evenementen krijgen een vergoeding omdat dit grote evenementen zijn waar ook veel mensen van buiten de regio op afkomen:
- Pleinfestijn: € 16.000
- Strawberry Fields Festival € 16.000
- Ballonfestival: € 14.600
- Dirty Monkey Run: € 8.800
- Stichting Rallysport het Vechtdal: € 8.000
Er is ook een vergoeding voor nieuwe en kansrijke evenementen zijn met een uniek karakter:
- Misker Race Event: € 8.000
- DNA Kunstexpeditie: € 8.000
- Sand in the City: € 5.880
- Random Five Live: € 6.400
Verder is er ook een vergoeding voor al bestaande of lokale evenementen. De bijdrage voor deze 23 evenementen loopt uiteen van enkele tientallen euro’s tot maximaal € 6.400. Het gaat om markten, hardloopwedstrijden, festivals of seizoensevenementen.
Er is meer geld aangevraagd dan beschikbaar is. Daarom is de vergoeding voor alle evenementen iets lager dan de organisatoren hebben aangevraagd. Zo wordt het beschikbare geld eerlijk verdeeld. De lijst met evenementen die een vergoeding krijgen staat op www.hardenberg.nl/evenementensubsidie.
Alle organisatoren ontvangen eerst de helft van de subsidie. Na het evenement sturen ze ons een inhoudelijk en financieel verslag van het evenement. Is dit door ons goedgekeurd? Dan krijgen ze de andere helft van de subsidie.
Vergoeding voor Promotiestichtingen
In de gemeente Hardenberg zijn er meerdere promotiestichtingen. Zij zetten zich in voor de promotie van de kernen en organisatie van evenementen. In totaal is er voor de promotiestichtingen in Hardenberg, Gramsbergen en Dedemsvaart 42.000 euro beschikbaar. Dit bedrag krijgen ze jaarlijks na het indienen van een jaarplan en begroting.
Van Gelder Verkeerstechniek controleert in week 10 de verlichting in de buitengebieden van onze gemeente.
Een mededeling: mogelijk ziet u in week 10 mensen langzaam rijden op wegen in het buitengebied. Waarschijnlijk zijn dit medewerkers van Van Gelder Verkeerstechniek. Zij controleren in de week van 6 tot en met 12 maart de verlichting in het buitengebied.
In woongebieden De Meerstal II in Kloosterhaar en De Wieken II in Lutten komen nieuwe woningen. De plannen voor de bouw van 19 woningen in De Meerstal II en 28 woningen in De Wieken II liggen ter inzage. Voor een deel van deze woningen geven we vrije kavels uit. Loopt alles volgens planning? Dan kan de bouw van de woningen begin 2024 starten.
In Kloosterhaar en Lutten zijn de afgelopen jaren nieuwe woningen gebouwd. In Kloosterhaar is gebouwd in De Meerstal II. In Lutten is gebouwd in De Wieken II. Voor deze woningbouwplannen is al een bestemmingsplan gemaakt. Bijna alle kavels en woningen in de eerste fases van deze gebieden zijn verkocht of in optie. Of de woningen worden gebouwd. Daarom hebben we de plannen voor de volgende fases van de woongebieden uitgewerkt. Dat is gebeurd in overleg met de Plaatselijk Belangen. In het uitgewerkte plan staat hoeveel en welk type woningen gebouwd worden.
In de tweede fase van De Meerstal II komen 19 nieuwe woningen
In fase 2 van De Meerstal komen 19 energiezuinige woningen. Het gaat om:
- 2 vrijstaande woningen
- 8 twee-onder-een-kapwoningen
- 4 duplexwoningen (gebouw)
- 5 rijwoningen
Voor de bouw van de vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen geeft de gemeente vrije kavels uit. Een ontwikkelaar bouwt de duplexwoningen en rijwoningen.
28 woningen in fase 2 van De Wieken II
In fase 2 van De Wieken II komen 28 energiezuinige woningen. Het gaat om:
- 6 vrijstaande woningen
- 10 twee-onder-een-kapwoningen
- 6 rijwoningen (koop)
- 6 rijwoningen (sociale huur)
Voor de bouw van de vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen geeft de gemeente vrije kavels uit. Een ontwikkelaar en de woningcorporatie bouwen de rijwoningen.
We verwachten dat we na de zomer vrije kavels uitgeven
Het ontwerp van de plannen ligt vanaf donderdag 2 maart tot donderdag 13 april 2023 ter inzage. In deze periode kunnen belanghebbenden reageren op het plan. Daarna verwerken we de reacties. En stelt het college van B&W het plan vast. Na de zomervakantie maakt de gemeente de kavels bouwrijp. En start ook de inschrijving voor een vrije kavel. De verwachting is dat er begin 2024 gebouwd kan worden in fase 2 van De Meerstal II en De Wieken II.
Meer informatie staat op www.hardenberg.nl/kavels
De gemeente Hardenberg betaalt 500 euro energietoeslag aan zo’n 2.800 huishoudens in de gemeente. Het geld komt op zijn laatst op 31 maart op de rekening van de inwoners. Hiermee kunnen zij een deel van de energierekening betalen.
De energieprijzen zijn nog steeds hoog. Daarom besluit de regering om huishoudens met een laag inkomen ook in 2023 een energietoeslag te geven. Er komt een nieuwe wet waarin de toeslag geregeld wordt: de wet Energietoeslag 2023. We verwachten dat die op 1 juli 2023 klaar is. Gemeenten mogen al een deel van de energietoeslag 2023 betalen aan huishoudens die vorig jaar de energietoeslag kregen. In Hardenberg gaan we dit ook doen.
Energietoeslag 2022 ontvangen
Kreeg u in 2022 de energietoeslag? Dan krijgt u een brief over deze betaling. Mogelijk krijgen inwoners in de loop van het jaar nog de rest van de 800 euro energietoeslag 2023. Na de zomer van 2023 is bekend wie daar recht op heeft.
Energietoeslag 2022 (nog) niet ontvangen
Hebt u de energietoeslag 2022 aangevraagd, maar nog geen reactie gehad? Dan krijgt u nog bericht. Hebt u recht op de energietoeslag 2022? Dan krijgt u de 1.300 euro over 2022. En ook alvast de 500 euro energietoeslag over 2023. De energietoeslag 2022 kan tot en met 30 april 2023 worden aangevraagd.
Nieuwe wet Energietoeslag 2023
Niet iedereen die in maart 500 euro energietoeslag krijgt, ontvangt de rest van de 800 euro. Dat weten we pas zeker als de nieuwe wet er is. Niemand hoeft de 500 euro terug te betalen. Ook niet als het inkomen is veranderd. Na de zomer is bekend wie de 800 euro automatisch krijgt. En hoe u de energietoeslag 2023 aanvraagt.
Naar de pagina 'tegemoetkoming energiekosten'
Hebt u een bruto inkomen onder € 2.980 (alleenstaand) in de maand of € 3.794 (samenwonend)? Kijk dan op de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Misschien kunt u hulp krijgen uit dit landelijke noodfonds.
Ga naar de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie
Hulp van de gemeente Hardenberg
De gemeente helpt u graag. Kunt u de energiekosten niet meer betalen? En wordt u uit huis gezet of afgesloten van energie? Doe dan een aanvraag voor een lening bij de gemeente. Over deze lening betaalt u geen rente.
Zo werkt dat
U gaat eerst in gesprek met een medewerker. Die kijkt samen met u of een lening uit het noodfonds de beste oplossing is. U hoeft niet te betalen voor dit gesprek. In het gesprek ontstaat er een goed beeld van uw situatie en de mogelijke oplossingen. Is een lening de beste oplossing? Dan vraagt de medewerker deze samen met u aan bij Kredietbank Nederland. Het geld leent u van de gemeente Hardenberg. Kredietbank Nederland geeft u een lening namens de gemeente.
We richten de Rheezerweg opnieuw in. Daardoor krijgen fietsers meer plek op de rijbaan. Van 20 maart tot en met 18 mei is deze weg afgesloten. De omleidingsroute wordt van tevoren duidelijk aangegeven. En staat binnenkort op onze website.
Samen… Veilig op weg. Dát is ons doel. Voor alle weggebruikers! Meer informatie over dit project? www.hardenberg.nl/veiligopweg
Voor de 3e keer organiseert de gemeente Hardenberg de verkiezing Vrouw van het Jaar. De gemeente ondersteunt hiermee het belang van Internationale Vrouwendag. Met de verkiezing zet de gemeente vrouwen in de schijnwerpers die een rolmodel zijn vanwege hun werk of hun maatschappelijke inzet. Kortom: vrouwen die anderen inspireren en motiveren.
Uit de 37 kandidaten die zijn aangemeld, heeft de jury 3 vrouwen genomineerd: Gea van Dijk, Hilde Huijgen en Jante Oosting. Iedereen kan tot en met 5 maart stemmen op een van deze vrouwen via www.hardenberg.nl/vvhj. Op 8 maart wordt de Vrouw van het Jaar 2023 bekend gemaakt tijdens een feestelijke avond in De Gashouder in Dedemsvaart.
Vrouwen verbinden
Wethouder Linda Verschuur: “In 2022 sloegen we de verkiezing over. Maar dit jaar zetten we inspirerende vrouwen weer in de schijnwerpers. Want voor andere vrouwen en meiden is het belangrijk dat zij zien waar vrouwen toe in staat zijn. Vooral als je die voorbeelden niet direct in je omgeving hebt. De verkiezing is dan ook vooral bedoeld om hier op een positieve manier aandacht voor te vragen. We hopen op veel stemmen op de 3 genomineerden en veel publiek bij de feestelijke en inspirerende avond op 8 maart.”
Stemmen kan tot en met 5 maart
Op de website staan portretten van de 3 kandidaten. Inwoners kunnen hun stem uitbrengen op 1 van deze vrouwen. De stemmen van inwoners en de stemmen van de jury bepalen samen wie Vrouw van het Jaar wordt. De jury bestaat uit: Ineke van der Logt (Vrouw van het Jaar 2021), wethouder Linda Verschuur, fractievoorzitters gemeenteraad Simone Hof, Elma Soeten en Annie Kelder, gemeentesecretaris Ida Oostmeijer en communicatieadviseur Odette Anbergen.
Feestelijke uitreiking op 8 maart in De Gashouder tijdens Internationale Vrouwendag
Tijdens een feestelijke en inspirerende avond maken we de Vrouw van het Jaar bekend. Naast de verkiezing is er een interessant programma met vrouwelijke sprekers. Zo vertelt cardioloog José Drost Saxenburgh Medisch Centrum over het vrouwenhart. En brandweervrouw Gine Olde Egberink geeft een inkijkje in haar vrijwilligerswerk bij de post Slagharen. Daarnaast is er muziek van troubadour en muzikant Dorothee Spijker.
Ga naar de pagina om te stemmen
Sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties kunnen van de gemeente Hardenberg een complete vergoeding krijgen voor de gestegen energiekosten in deze winterperiode (november 2022 – maart 2023). Dit geldt ook voor sportverenigingen met een eigen gebouw. Het college van B&W heeft de subsidieregeling ‘noodfonds energie Sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties (inclusief sport) Hardenberg 2023’ vastgesteld.
Landelijke vergoeding niet genoeg
De energiekosten voor sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties zijn de afgelopen periode veel gestegen. De gemeente Hardenberg verwacht dat de landelijke vergoeding voor deze organisaties niet genoeg is om deze stijging te betalen. Het bestaan van verenigingen komt in gevaar. Vooral organisaties en verenigingen met een eigen gebouw of ruimte hebben het zwaar. Bijvoorbeeld sportverenigingen, dorpshuizen, wijkcentra en muziekverenigingen.
Alle gestegen kosten worden betaald
De gemeente heeft een regeling voor sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties, en sportverenigingen. Hebben ze een eigen energiecontract? Of moeten ze alle energiekosten zelf betalen? Dan betaalt de gemeente mogelijk alle gestegen kosten. Deze bijdrage kan aangevraagd worden via de website.
Verduurzamen van de accommodatie
Is de vereniging bezig met het verduurzamen van de accommodatie? Dan horen wij dat graag. Met deze informatie kunnen wij bekijken of de vereniging een aanvulling kan krijgen op de bestaande regelingen. Denk bij verduurzamen aan bijvoorbeeld het verminderen van het energieverbruik, of de overstap naar duurzame energie.
Wilt u de antwoorden op de vragen hieronder aan ons mailen?
- Heeft uw organisatie concrete plannen om te verduurzamen?
- Kunt u hiervoor landelijke of provinciale subsidies krijgen?
- Kunt u een kostenspecificatie van de plannen meesturen?
Laat ons dit weten door uiterlijk op 28 februari 2023 een e-mail te sturen naar energiefonds@hardenberg.nl.
Meer informatie
Voor vragen kunt u als sportvereniging of -organisatie contact opnemen met Marc Anbergen op e-mailadres: marc.anbergen@hardenberg.nl.
Andere organisaties kunnen bij vragen contact opnemen met Freddie Schuldink op e-mailadres: freddie.schuldink@hardenberg.nl.
Aanvragen
Het aanvraagformulier vindt u op hardenberg.nl/energiekosten.
De Route 29 is in volle gang! Elke maand wandelen inwoners een stukje mee met burgemeester Maarten Offinga door hun woonplaats. Zij laten hun dorp zien. Of ze vertellen een bijzonder verhaal. Op donderdag 30 maart wandelt de burgemeester door Slagharen en Schuinesloot. U kunt zich aanmelden om een stukje mee te wandelen.
Elke maand wandelt de burgemeester door kernen, dorpen en wijken in de gemeente Hardenberg. Zo maakt hij kennis met de dorpen en de mensen die er wonen of werken. Op donderdag 30 maart komt de Route 29 door Slagharen en Schuinesloot. Inwoners kunnen een stukje meewandelen en tijdens de wandeling laten zien wat hun woonomgeving bijzonder maakt. Het is ook mogelijk om plekken of onderwerpen aan te dragen die de burgemeester zeker moet bekijken tijdens de wandeling.
Aanmelden voor de wandeling in Slagharen en Schuinesloot
Wandelt u op donderdagmiddag 30 maart mee? Of wilt u een bijzondere plek laten zien in Slagharen of Schuinesloot? Mail dan tot en met 5 maart naar route29@hardenberg.nl. Of vul het formulier in op www.hardenberg.nl/route29. Met de aanmeldingen bepaalt de burgemeester de uiteindelijke route. En wie er een stukje kan meewandelen.
Bekijk de video’s van de Route 29
Het afgelopen jaar wandelde de burgemeester al door verschillende kernen, wijken en dorpen. Wil je weten wie er mee wandelde? En wat hij onderweg tegenkwam? Bekijk de videoverslagen op www.hardenberg.nl/route29.
De gemeente Hardenberg maakt plannen om bedrijventerrein Rollepaal in Dedemsvaart uit te breiden. Om dit mogelijk te maken, moet er een nieuw bestemmingsplan komen. Om het bestemmingsplan te kunnen maken, gaat de gemeente onderzoeken wat de gevolgen zijn voor het milieu. De gemeente heeft in een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgeschreven wat er precies onderzocht wordt. Deze NRD ligt vanaf nu ter inzage. Op donderdag 23 februari tussen 17.00-19.00 uur is er een inloopbijeenkomst over het plan.
Veel bedrijven willen zich in Dedemsvaart vestigen of uitbreiden. Daarom maakt de gemeente een plan om het bedrijventerrein Rollepaal in oostelijke richting uit te breiden. Hiervoor heeft de gemeente 25 hectare grond gekocht. Op deze grond komt bedrijventerrein Rollepaal-Oost. Om dit mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan nodig. In een bestemmingsplan staat waarvoor een stuk grond mag worden gebruikt. Voor bedrijventerrein Rollepaal-Oost wil de gemeente in het bestemmingsplan regelen dat hier deels zwaardere bedrijvigheid mogelijk is.
De gemeente onderzoekt de gevolgen voor het milieu
Om het bestemmingsplan te kunnen maken, moet de gemeente eerst onderzoeken wat de gevolgen zijn voor het milieu. Dat gebeurt in een Milieu Effect Rapportage (MER). Om de Milieu Effect Rapportage te kunnen uitvoeren, wordt bepaald wat er onderzocht wordt en op welke manier. Dat staat in een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD).
De Notitie Reikwijdte en Detailniveau is klaar en ligt ter inzage
De NRD is klaar en ligt vanaf 15 februari 2023 voor 6 weken ter inzage. De NRD is te bekijken op www.hardenberg.nl/ruimtelijkeplannen.
Iedereen die dat wil, kan een schriftelijke reactie (zienswijze) geven op de NRD. De gemeente verzamelt en beoordeelt alle reacties. Mogelijk past de gemeente de NRD nog aan en krijgen sommige onderwerpen meer aandacht. Daarna stelt de gemeente de NRD vast en start de uitvoering van de MER.
Inloopbijeenkomst op 23 februari 2023
Op donderdag 23 februari is er tussen 17.00-19.00 uur een inloopbijeenkomst over de NRD voor bedrijventerrein Rollepaal-Oost in De Gashouder in Dedemsvaart. Hier vertellen medewerkers van de gemeente wat er precies in de NRD staat. Belangstellenden zijn van harte welkom om binnen te lopen, de informatie te bekijken of vragen te stellen.
Er komt een onderzoek naar de gevolgen voor het milieu van het opwekken van windenergie en zonne-energie in de regio West-Overijssel. Het milieu-onderzoek is nodig om de Regionale Energiestrategie (RES) verder uit te werken. Het concept van het plan van aanpak voor het milieu-onderzoek ligt vanaf nu ter inzage. Iedereen die dat wil, kan tot 22 maart een reactie geven op het plan van aanpak.
We werken samen aan de Regionale Energiestrategie (RES)
Gemeenten, waterschappen, provincies en netbeheerders werken samen aan duurzame energie. Daarvoor maken zij een Regionale Energiestrategie (RES). Dertig energieregio’s in Nederland maken een RES. De gemeente Hardenberg hoort bij de RES-regio West-Overijssel. In de RES staat hoe we overschakelen van fossiele energie naar duurzame elektriciteit en warmte. En wat daarvoor nodig is. De RES draagt zo bij aan het landelijke Klimaatakkoord van 35 TWh duurzame energie.
In de RES 1.0 staat hoeveel duurzame elektriciteit we willen opwekken
De gemeenten, provincie en waterschappen in West-Overijssel hebben eerst samengewerkt aan de RES 1.0. Hierin staat hun bijdrage aan de energietransitie. De netbeheerders hebben geadviseerd. De RES 1.0 voor West-Overijssel is in de zomer van 2021 vastgesteld.
In de RES 1.0 staat dat we in de regio West-Overijssel in 2030 tenminste 1,8 TWh duurzame elektriciteit opwekken. Het doel is dat de duurzame elektriciteit voor 40% uit zonne-energie bestaat en voor 60% uit windenergie. De bijdrage van de gemeente Hardenberg in de RES 1.0 is 237 Gwh (0,237 Twh) duurzame elektriciteit. Het gaat om:
- 39 Gwh zonne-energie van veldopstellingen;
- 32 Gwh zonne-energie van daken;
- 166 Gwh aan windenergie.
De gemeente Hardenberg ziet het liefst dat hiervoor in kansrijke gebieden initiatieven voor het opwekken van duurzame elektriciteit ontstaan met minimaal 50% lokaal eigendom.
Om de volgende stap te zetten is een milieu-onderzoek nodig
De volgende stap in de RES is dat alle gemeenten in de regio zoekgebieden aanwijzen voor wind- en zonneparken. Zo wordt duidelijk waar de wind- en zonneparken gebouwd kunnen worden. En hoe we de energie-infrastructuur daarop af moeten stemmen.
Hiervoor is verder onderzoek nodig. Daarom wordt een milieu-onderzoek gedaan. Dit noemen we een ‘milieueffectrapportage’ (m.e.r.). Dit onderzoek laat zien welke gevolgen het opwekken van duurzame zonne- of windenergie heeft voor het milieu.
Het onderzoek gaat over de regio West-Overijssel. Er wordt dus niet op lokaal niveau gekeken naar een bepaald gebied en de gevolgen voor bijvoorbeeld woningen die in de buurt staan. De resultaten van het milieu-onderzoek komen in het Plan Milieu Effect Rapport.
Er is een plan van aanpak gemaakt voor het milieu-onderzoek
Om het milieu-onderzoek te doen maken we eerste een plan aanpak. Dit heet de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD). In de NRD staat welke onderwerpen we gaan onderzoeken en op welke manier dat gebeurt. Het concept van de NRD is nu klaar. Hier staat in dat we bij het milieu-onderzoek voor de RES kijken naar de gevolgen voor de leefbaarheid van mensen en dieren, veiligheid, landschap, natuur, infrastructuur van het energienet en de maatschappelijke kosten.
Iedereen die dat wil kan een reactie geven op het plan van aanpak
Vanaf 8 februari ligt de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage op de elf gemeentehuizen in de regio West-Overijssel en in het Provinciehuis in Zwolle. De notitie is te bekijken via www.hardenberg.nl/ruimtelijkeplannen. Iedereen die dat wil, kan tot 22 maart 2023 een schriftelijke reactie (zienswijze) geven op de NRD. De partijen in de RES-regio verzamelen en beoordelen alle reacties. Mogelijk passen we de NRD nog aan en krijgen sommige onderwerpen meer aandacht. Of pakken we het onderzoek anders aan. Daarna stellen we de NRD vast en kunnen we starten met het uitvoeren van het milieuonderzoek.
Online informatiebijeenkomst over de NRD
Wilt u weten wat er in de NRD staat? Of hebt u vragen? Doe dan mee met de online informatiebijeenkomst over de NRD op 22 februari 2023 om 19.30 uur.
Wilt u deze bijeenkomst bijwonen? Meldt u zich dan aan via het e-mailadres reswestoverijssel@overijssel.nl. Aanmelden kan tot en met 17 februari 2023.
Na aanmelding ontvangt u uiterlijk dinsdag 21 februari 2023 een email met de inloggegevens om mee te kunnen doen aan de informatiebijeenkomst.
Bekijk de NRD-pagina op deze website
Burgemeester Maarten Offinga sluit de woning aan de Kleine Pollen 44 in Hardenberg voor een periode van 3 maanden. Hij doet dat op grond van de Opiumwet. In december vond de politie in de woning een grote handelshoeveelheid verdovende middelen, illegaal vuurwerk en wapens.
Bij een onderzoek vond de politie in de woning aan de Kleine Pollen 44 in Hardenberg verschillende soorten harddrugs en softdrugs. Er is zoveel drugs gevonden dat de politie ervan uit gaat dat de drugs bedoeld zijn voor de handel. Daarnaast vond de politie in de woning verboden wapens en illegaal vuurwerk. De bewoner is door de politie aangehouden en zit vast.
Rust en veiligheid in de buurt terugbrengen
De burgemeester kan een woning op grond van de Opiumwet sluiten als vanuit de woning soft- of harddrugs verkocht worden. Burgemeester Maarten Offinga vindt het noodzakelijk van deze bevoegdheid gebruik te maken: “Vanuit deze woning werd gehandeld in drugs. Dergelijk crimineel en ondermijnend gedrag tolereer ik niet. Vooral niet als het middenin een woonwijk gebeurt waar veel gezinnen wonen. Met het sluiten van de woning wil ik deze plek uit de criminele drugshandelketen halen. En zo de rust en veiligheid in de buurt terugbrengen.”
“Als drugsgebruiker ben je mede-verantwoordelijk”
Het sluiten van de woning richt zich op de drugshandelaren. Maar de burgemeester spreekt ook nadrukkelijk de gebruikers van de drugs aan. “Misschien denk je dat het onschuldig is om af en toe soft- of harddrugs op straat te kopen en te gebruiken. Los van dat die troep ronduit slecht voor je is, moet je je ook goed realiseren dat er een harde criminele wereld achter schuil gaat. Dat is niet iets wat alleen in tv-series gebeurt. Dat gebeurt helaas echt. Als jij drugs gebruikt, ben je mede-verantwoordelijk.”
De woning is drie maanden gesloten vanaf 7 februari 13.00 uur
De woning aan de Kleine Pollen 44 is eigendom van de woningcorporatie. De corporatie zorgt dat de woning gesloten wordt. Het is in de komende 3 maanden voor iedereen verboden om de woning te betreden. De corporatie ontbindt ook de huurovereenkomst met de bewoner.
We laten zien welke recreatieve mogelijkheden er zijn voor de Kotermeerstal. Tijdens een inloopbijeenkomst kunnen inwoners of belangstellenden hun wensen, ideeën of zorgen voor dit gebied delen. De inloopbijeenkomst is op donderdag 23 februari tussen 19.30-21.30 uur in De Baron in Dedemsvaart.
Welke wensen, ideeën of zorgen zijn er?
In maart 2022 nam onze gemeenteraad een motie aan over de Kotermeerstal. Daarin vraagt de gemeenteraad om te onderzoeken welke recreatieve ontwikkelingen en/of voorzieningen een positief effect hebben op de gebruiksmogelijkheden van de Kotermeerstal. Wij gaan hiermee aan de slag. En hebben de onafhankelijke Stichting Stimuland gevraagd om dit te verkennen.
Wensen, ideeën en zorgen delen tijdens de inloopbijeenkomst
Stimuland laat eerst zien welke wensen en ideeën er zijn voor recreatieve ontwikkelingen en/of voorzieningen rond de Kotermeerstal. Misschien zijn er ook zorgen. Daarom is er op 23 februari 2023 tussen 19.30-21.30 uur een inloopavond voor inwoners, gebruikers en andere betrokken partijen. U bent welkom in De Baron aan de Julianastraat 54 (Dedemsvaart). Om 19.45 uur is een korte aftrap met wethouder Werner ten Kate en voorzitter John Haverkort (Plaatselijk Belang Dedemsvaart). Verder kunnen belangstellenden gewoon binnenlopen. En hun wensen, ideeën of zorgen delen met medewerkers van Stimuland of van ons.
Aanmelden
Meld u aan voor deze inloopbijeenkomst
Het onderzoek is in de zomer klaar
De onderzoekers van Stimuland gaan in gesprek met betrokken partijen. Ook vragen de onderzoekers aan de verschillende groepen wat ze zelf willen en kunnen doen bij de mogelijke recreatieve ontwikkelingen. Dan maakt Stimuland een overzicht van de recreatieve mogelijkheden die er zijn. Die mogelijkheden worden gepresenteerd aan de inwoners, gebruikers en andere betrokkenen. In de zomer rondt Stimuland het onderzoek af. Het college van burgemeester en wethouders legt de uitkomsten van het onderzoek in de zomer voor aan de gemeenteraad. Die beslist of er een vervolg komt.
Vanaf eind februari wordt er gewerkt in het noordelijke deel van de Julianastraat in Dedemsvaart. Op verschillende plekken maken stenen plaats voor planten. Het groenplan is te bekijken tijdens een inloopbijeenkomst op woensdag 15 februari tussen 18.30-20.00 uur in De Baron in Dedemsvaart.
Samen met bewoners van de Julianastraat, enkele inwoners, plaatselijk belang en winkeliersvereniging Dedemsvaart is er een plan gemaakt om de Julianastraat groener te maken. Zo willen ze het dorp voor inwoners en toeristen aantrekkelijker maken. Het groenplan houdt rekening met de geschiedenis van Dedemsvaart. Die geschiedenis staat in het teken van verveners en kwekers.
Een groene en aantrekkelijke straat
Het plan voor een groenere Julianastraat is door Buro Mien Ruys uitgewerkt. Stenen maken plaats voor planten. Op verschillende plekken in de Julianstraat komen vaste planten, grassen en heesters in de stijl van Mien Ruys. Dat zorgt een voor een groene en aantrekkelijke straat. Maar het trekt ook vlinders en andere insecten aan.
De uitvoering van het plan wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Hardenberg, provincie Overijssel en de Dedemsvaartse Middenstandscentrale.
De werkzaamheden starten op 20 februari
De werkzaamheden starten in het noordelijke deel van de Julianastraat, tussen de rotonde en de Prins Bernhardstraat. Aannemingsbedrijf Timmerhuis uit Vriezenveen voert de werkzaamheden uit.
Het groenplan voor het zuidelijke deel van de Julianastraat wordt later uitgevoerd. Dit gebeurt pas nadat het vernieuwde centrumplan voor Dedemsvaart klaar is.
Inloopbijeenkomst over het groenplan op woensdag 15 februari
Op woensdag 15 februari tussen 18.30-20.00 uur is er een inloopbijeenkomst over het groenplan voor de Julianastraat. Belangstellenden kunnen het plan dan bekijken. Of vragen stellen over de uitvoering van de werkzaamheden.
De woonwijk Marslanden blijft groeien. In Marslanden II wordt nog volop gebouwd. Marslanden I is met de bouw van de woningen aan de Erve Odinck, Erve Nijsinck, Ervenweg en Erve Schultinck helemaal af. Het gebied rond De Matrix kreeg een nieuwe inrichting. Volgens Marslander en voorzitter van plaatselijk belang Marslanden Alex Kroezen en directeur Herald Schepers van de scholen in De Matrix is het gebied een stuk verkeersveiliger geworden. Ze kijken terug op een mooi proces.
"We hebben een heel mooi proces gehad"
De percelen aan de Erve Odinck, Erve Nijsinck, Ervenweg en Erve Schultinck lagen jarenlang braak. Ouders die hun kinderen van en naar school brachten, parkeerden op het grasveld tegenover De Matrix. Alex Kroezen: “Dat was ook nodig omdat de rest van de parkeerplaatsen rond de Matrix en bij de winkels vol stond. De mogelijkheid om op het gras te parkeren verdoezelde dat er een probleem was.”
Door de groei van de wijk is er meer verkeer rond de school
In 2019 werd duidelijk dat Ten Brinke woningen ging bouwen op de braakliggende percelen. Volgens Herald Schepers werd toen duidelijk dat er iets moest gebeuren. “We vroegen ons af wat het woningbouwplan betekende voor het parkeren rond de school. Want in de loop van de tijd was het er niet overzichtelijker op geworden.”
De scholen in De Matrix zijn door de groei van de wijk flink gegroeid. Daarom zijn er verschillende noodgebouwen geplaatst. “We begonnen met 80 kinderen, maar inmiddels gaan er 500 kinderen naar school in De Matrix. Zo’n groei hoort ook bij een nieuwbouwwijk”, vertelt Herald. “Maar het zorgde ook voor steeds meer verkeer rond de school.”
“Iedereen die dat wilde kon meedenken over het plan”
Plaatselijk belang Marslanden en de scholen gingen om de tafel met de gemeente Hardenberg om tot een oplossing te komen. De gemeente zette de ideeën voor een oplossing op papier. Bewoners, ouders en ondernemers konden daarover meepraten.
Alex Kroezen: “Iedereen was het erover eens dat er iets moest gebeuren. Maar we hadden ook verschillende belangen. Ondernemers kijken er toch anders naar dan de ouders van de kinderen die hier naar school gaan.” Er werden verschillende bijeenkomsten georganiseerd. “Ondanks dat we midden in coronatijd zaten, kon iedereen die dat wilde meedenken. Vanwege de coronabeperkingen mochten we toen niet met een grote groep mensen samenkomen. Daarom hebben we brieven gestuurd en gingen we bij de omwonenden langs de deuren.”
Op basis van alle inbreng werkte de gemeente het plan verder uit. “Er is echt goed geluisterd. De dingen die zijn ingebracht, zijn opgepakt. En de gemeente heeft geïnvesteerd om dit mogelijk te maken en de benodigde grond van Ten Brinke te kopen”, vertelt Alex. Herald vult aan: “We hebben een heel mooi proces gehad”.
“De situatie is duidelijker en er wordt minder hard gereden”
Dankzij verschillende ingrepen is het gebied nu een stuk verkeersveiliger en duidelijker voor de kinderen, hun ouders en winkelend publiek. Op de kruising van de Ervenweg en Erve Schultinck is een plateau aangelegd. Herald Schepers: “Daardoor is de situatie duidelijker geworden en wordt er minder hard gereden. Kinderen die vanuit het Boesemeerpark oversteken weten nu ook dat ze moeten stoppen en goed moeten kijken voordat ze oversteken.”
Langs de Erve Hamhuijs is een verhoogde stoep aangelegd zodat mensen niet meer over de rijbaan lopen. Verder zijn er 33 parkeerplaatsen bijgekomen. Ook de indeling van de parkeerplaatsen is door schuinparkeren aangepast. Wat vroeger de doorgaande weg was, is nu een speciale strook voor fietsen. En er is een oplossing gevonden voor bevoorradingsverkeer van de supermarkt.
“Eén van de gevaarlijkste situaties voor de kinderen was dat vrachtwagens achteruit reden. De gemeente heeft overlegd met de supermarkt. In de nieuwe situatie kunnen de vrachtwagens een rondje rijden.” Ter hoogte van de cafetaria is een nieuwe toegangsweg voor fietsers aangelegd.
Alleen maar positieve reacties
Alex: “Ik vind dit echt een voorbeeld van een project waarbij we écht stappen hebben gezet. Je ziet vaak dat er lapmiddelen worden toegepast. Maar hier hebben we het probleem in de basis aangepakt.” Ook over de samenwerking met de gemeente en Ten Brinke is tevredenheid. “We hadden 1 aanspreekpunt bij de gemeente. We werden steeds op de hoogte gehouden en zaken werden snel opgepakt. Tijdens de uitvoering ging de afstemming erg goed. Ook Ten Brinke heeft erg netjes gewerkt en de buurt steeds geïnformeerd.”
Ook over het resultaat zijn Alex en Herald tevreden. Herald: “We hebben geen dag meer meegemaakt dat het bomvol staat. Ik hoor alleen maar positieve reacties. Natuurlijk was het voor iedereen even wennen aan de nieuwe situatie. Maar mensen volgen nu vanzelf de juiste route. Alex: “Dit stond al jaren op de agenda. Het kan er nu van af.”
Foto: Herald Schepers (scholen de Matrix), Hillien Keuter (gemeente Hardenberg), Alex Kroezen (Plaatselijk Belang Marslanden)
Op woensdag 1 februari kregen de heer Jan Hamhuis uit Gramsbergen en zijn dochter Esther Hamhuis uit Heemserveen een Koninklijke onderscheiding. Locoburgemeester Martijn Breukelman reikte de onderscheidingen uit bij het afscheid van vader en dochter als bestuurslid van de stichting Vrienden van het Hospice ’t Huis aan de Vecht.
Indrukwekkende loopbaan
De heer Hamhuis zette zich vanaf 2006 in om te zorgen dat er een hospice in Hardenberg kwam. Dit is een plek waar mensen die ernstig ziek zijn hun laatste dagen kunnen doorbrengen. Als secretaris en bestuurslid van de Stichting Hospice Groep VechtZathe hield hij zich bezig met de verbouwing en het opzetten van de organisatie. Ook onderhield hij de contacten in de buurt van het hospice. De heer Hamhuis was ook nog een tijd voorzitter van de stichting.
Hij was ook betrokken bij de komst van een hospice in Dalfsen. In 2017 stapte de heer Hamhuis over naar de stichting Vrienden van het Hospice ’t Huis aan de Vecht. Als lid van de Hospice Activiteiten Commissie zorgt hij voor de organisatie van activiteiten om geld binnen te halen voor het hospice. De heer Hamhuis was ook tien jaar voorzitter van Wandelsportcentrum Drenthe. Dit centrum zette zich in om meer mensen aan het wandelen te krijgen. Daarvoor organiseerden ze verschillende wandelactiviteiten.
Zo vader, zo dochter
De dochter van de heer Hamhuis, Esther Hamhuis, is ook al sinds 2006 actief voor het hospice in Hardenberg. Ook zij zette zich in om te zorgen dat het hospice er kwam. En was vanaf dat moment vrijwilliger bij het hospice. Ze was secretaris van de Stichting Vrienden van het Hospice ’t Huis aan de Vecht. Ook was zij een kartrekker en aanjager als het gaat om het organiseren van acties. Met die acties wordt geld ingezameld voor het hospice.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vader en dochter Hamhuis stoppen met hun werk voor het bestuur. Ze blijven nog wel op de achtergrond betrokken bij het hospice. Tijdens het etentje dat het bestuur heeft geregeld voor hun afscheid, werden ze verrast door de locoburgemeester. Die hen vertelde dat ze beiden voor hun jarenlange inzet voor het hospice worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
In de Hardenbergse wijk Marslanden worden de komende jaren 850 nieuwe woningen gebouwd. De woningen komen aan de noord- en oostkant van de bestaande woningen. Ook krijgt de wijk een nieuw schoolgebouw en hockeyvelden.
In de gemeente Hardenberg worden sneller en meer nieuwe woningen gebouwd. Wethouder Martijn Breukelman: “In de komende jaren willen we zorgen voor zo’n 400 nieuwe woningen per jaar. Daarvoor maken we plannen voor woningbouw in alle kernen. Ook de wijk Marslanden in Hardenberg wordt de komende jaren verder uitgebreid. Er ligt nu een plan voor de bouw van 850 woningen in de deelgebieden Ydenhoogte, Leehoogte en De Velden.”
De gemeente werkt bij de ontwikkeling van Marslanden samen met ontwikkelaar Roosdom Tijhuis.
Vooral betaalbare koopwoningen in Ydenhoogte
Als eerste wordt gebouwd in deelgebied Ydenhoogte. Dit gebied ligt ten oosten van de bestaande woningen, tussen deelgebied De Cirkel en de Eugenboersdijk. “Hier is plek voor 261 woningen. Het gaat om verschillende typen woningen voor verschillende doelgroepen. Er komen vooral ook betaalbare koopwoningen. Dat is belangrijk omdat we het zo mogelijk maken voor jongeren om een plekje te krijgen op de woningmarkt.”
Ook komen in Ydenhoogte vrije kavels beschikbaar voor een vrijstaande of twee-onder-een-kapwoning. Het is de bedoeling om in de tweede helft van 2023 te starten met de verkoop van de eerste kavels.
Bijna 600 woningen in Leehoogte en De Velden
Naast Ydenhoogte ligt het gebied Leehoogte. Hier is plek voor 224 woningen. Aan de noordkant van Marslanden I ligt het gebied De Velden. Hier is plek voor 369 woningen. In deze gebieden komen ook verschillende soorten en typen woningen. En ook hier liggen vrije kavels. De plannen voor Leehoogte en De Velden worden nog verder uitgewerkt. Dat gebeurt als er wordt gebouwd in Ydenhoogte.
De ontwerp-bestemmingsplannen liggen ter inzage
Om de bouw van de nieuwe woningen mogelijk te maken, heeft de gemeente nieuwe bestemmingsplannen gemaakt. Om sneller te kunnen bouwen, kiest de gemeente volgens Martijn Breukelman voor grote bestemmingsplannen. “Dat is één van de acties uit ons versnellingsprogramma. Want ruimtelijke procedures kosten veel tijd. Daarom maken we grote bestemmingsplannen. Als dat plan klaar ligt, kunnen we gelijk verder bouwen als het nodig is. En hoeven we geen tijdrovende procedures te doorlopen als er veel vraag is naar woningen.”
De ontwerp-bestemmingsplannen voor de deelgebieden Ydenhoogte, Leehoogte en De Velden liggen vanaf 26 januari voor zes weken ter inzage.
Plan voor nieuw schoolgebouw, hockeyvelden en clubgebouw
Aan de noordoostkant van de bestaande woningbouw in Marslanden, op de hoek van de Havermarsweg en Plaggemarsweg, komt een nieuw schoolgebouw. Dat is nodig omdat de basisscholen in Marslanden vanwege de groei van de wijk uit hun jasje zijn gegroeid. Naast het schoolgebouw is plek voor hockeyvelden en een clubgebouw van hockeyclub GZG.
Martijn Breukelman: “We hebben het bestemmingsplan hiervoor aan de gemeenteraad aangeboden. We verwachten dat de gemeenteraad dit bestemmingsplan eind februari vaststelt. Daarna starten we met de voorbereidingen zodat de bouw en aanleg van de velden nog dit jaar kan starten.”
In de gemeente Hardenberg loopt een uniek experiment. Zo’n 60 collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt werken onder begeleiding in groepjes aan het groenonderhoud in de buurt. We noemen deze collega’s de ‘groendoeners’.
Het mes snijdt in dit experiment aan twee kanten. De groendoeners krijgen mooie ontwikkelkansen. En er is een toename van participatie (meedoen in de samenleving). Ze werken namelijk samen met inwoners, ondernemers, scholen, verenigingen, wijk- en buurtcentra. De groendoeners leren op deze manier zichzelf en de mensen om hen heen beter kennen.
Van waarde in hun rol
Hierdoor voelen zij zich betrokken bij hun werk. En ook van waarde in hun rol en taak bij de gemeente. Daarnaast ontdekken en ontwikkelen zij hun vaardigheden en talenten. De buurtkwekerij in de Marslanden, een wijk in Hardenberg, is een voorbeeld van zo’n mooi project die hieraan bijdraagt.
Meer over dit project
De provincie Overijssel steunt dit initiatief graag, omdat zij vinden dat iedereen die wil en kan werken daar ook de mogelijkheid voor moet krijgen. Het draagt bij aan een krachtige economie. In de video vertellen wij je in het kort meer over dit project.
Bekijk de foto's
Ook hebben we een fotoreportage gemaakt. Nieuwsgierig naar deze beelden? Bekijk ze in dit online fotoalbum (met dank aan Janneke Veldman).
Ook in 2023 wandelt burgemeester Maarten Offinga de Route 29. Op donderdag 23 februari komt de Route 29 door Lutten. Wilt u een stukje meewandelen met de burgemeester? Meld u dan voor 6 februari 2023 aan.
Burgemeester Maarten Offinga wandelt elke maand door een van de 29 kernen in de gemeente. Dat doet hij meestal op donderdagmiddag. Inwoners kunnen een stukje mee wandelen. Bijvoorbeeld om een bijzondere plek te laten zien. Of om tijdens de wandeling te vertellen over de geschiedenis of over wat hun kern bijzonder maakt. Ook tips en ideeën voor de route zijn welkom!
Aanmelden voor de wandeling door Lutten
Wandelt u een stukje mee op donderdagmiddag 23 februari? Meldt u zich dan uiterlijk 6 februari 2023 aan. Mail naar route29@hardenberg.nl. Of vul het formulier in op www.hardenberg.nl/route29.
Op basis van de aanmeldingen zet de burgemeester de route uit. Hij kiest hij de plekken die hij bezoekt, en de mensen die een stukje mee kunnen wandelen.
Bekijk de videoverslagen van eerdere wandelingen
De Route 29 ging vorig jaar al door veel kernen in de gemeente Hardenberg. Eind januari wandelt Maarten Offinga door Balkbrug en Oud-Avereest. Je kunt je daar niet meer voor aanmelden. Videoverslagen van de eerdere wandelingen zijn te bekijken op www.hardenberg.nl/route29.
De wandelingen in 2023
De burgemeester wandelt in de rest van het jaar door het noordelijke deel van de gemeente Hardenberg. Het schema voor de rest van het jaar:
- Donderdag 26 januari 2023: Balkbrug/Oud-Avereest
- Donderdag 23 februari 2023: Lutten
- Donderdag 30 maart 2023: Slagharen/Schuinesloot
- Donderdag 20 april 2023: De Krim
- Donderdag 25 mei 2023: Holthone, Anerveen, Ane, Anevelde
- Donderdag 29 juni 2023: Gramsbergen
- Donderdag 28 september 2023: Holtheme, Loozen, Den Velde
- Donderdag 26 oktober 2023: Hardenberg: Baalder/Baalderveld
- Donderdag 30 november 2023: Hardenberg Centrum
Op woensdag 21 december 2022 tekenden gedeputeerde Van Haaf namens Provincie Overijssel, gemeenten en marktpartijen samen met minister De Jonge de regionale woondeals. Overijssel is de eerste provincie die hiermee de stap zet om het woningtekort aan te pakken. Voor 2030 moeten minimaal 42.300 huizen gebouwd worden.
In oktober 2022 zijn woningbouwafspraken gemaakt met minister Huge de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Daarna heeft de provincie, samen met gemeenten, corporaties en marktpartijen, de bestuurlijke afspraken omgezet in twee regionale woondeals. Hierin is onder meer vastgelegd waar kan worden gebouwd, voor welke doelgroepen en in welke prijscategorie. Overijssel hoopt hiermee snel tegemoet te komen aan de grote vraag naar woonruimte.
Gedeputeerde Van Haaf: “We kampen al enige tijd met een flink woningtekort; daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten. Dat betekent dat we in een tijd waar we te maken hebben met veel complexe uitdagingen, moeten kijken waar de oplossingen wél liggen. Dat kunnen wij als provincie niet alleen. Samen met gemeenten en marktpartijen zitten we daarom regelmatig aan tafel om de mogelijkheden te bespreken, zodat we uiteindelijk echt kunnen gaan bouwen.”
Overijssel
In de Overijsselse Aanpak, waarin verschillende partijen samenwerken om het woningtekort aan te pakken, is de provincie op zoek gegaan naar realistische oplossingen. De regionale woondeals ‘Wonen met kwaliteit in Overijssel’ bevatten daarom een minimaal aantal te bouwen woningen voor West-Overijssel en Twente. Belangrijk uitgangspunt is dat het om betaalbare huizen gaat. De gekozen richting is met marktpartijen besproken en lijkt onder de huidige omstandigheden haalbaar. Dat betekent dat we in West-Overijssel minimaal 28.200 woningen willen gaan bouwen en in Twente minimaal 14.100. Samen goed voor minimaal 42.300 woningen in Overijssel. Daarnaast blijft onze ambitie voor de woonagenda onverminderd op 60.000 woningen staan.
Woningbouwopgave
De versnelling in de woningbouw was de afgelopen jaren een belangrijk thema in Overijssel. Naast de regionale woondeals zijn meer stappen gezet om het woningtekort aan te pakken. Zo ontvingen Overijsselse gemeenten subsidies om bijvoorbeeld het winkelgebied in hun centrum te transformeren naar woongebied. Ook zijn subsidies verstrekt vanuit de Woningbouwimpuls voor vijf grote projecten, namelijk Goor op Stoom, binnenstad Deventer, Spoorzone Hengelo- Enschede, Spoorzone Zwolle, Hart-Van-Zuid Hengelo, de Boulevard-zone Enschede en Zwartewaterallee Zwolle voor een versnelling in de woningbouw moeten zorgen. De woningbouwimpuls is een financiële ondersteuning van het Rijk om woningbouwprojecten te versnellen.
Sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties kunnen van de gemeente Hardenberg een complete compensatie krijgen voor de gestegen energiekosten in deze winterperiode. Dit geldt ook voor sportverenigingen met een eigen accommodatie.
De gemeenteraad heeft het college van B&W tijdens het bespreken van de begroting 2023 gevraagd om een ‘noodfonds energie’ van € 5 miljoen te maken. Uit het fonds komt een afspraak die moet voorkomen dat inwoners van energie worden afgesloten. Ook komt er een armoedecoach, en hulp voor het verenigingsleven.
Landelijke vergoeding niet genoeg
De energiekosten voor sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties zijn de afgelopen periode veel gestegen. De gemeente Hardenberg verwacht dat de landelijke vergoeding voor deze organisaties de stijging niet compleet opvangt. Het bestaan van verenigingen komt in gevaar. Vooral organisaties en verenigingen met een eigen gebouw of ruimte hebben het zwaar. Bijvoorbeeld sportverenigingen, dorpshuizen, wijkcentra en muziekverenigingen.
'Dan compenseren wij alle gestegen kosten'
Wethouder sport en financiën Martijn Breukelman; “Wij maken een regeling voor sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties, en sportverenigingen. Hebben ze een eigen energiecontract? Of moeten ze alle energiekosten zelf betalen? Dan compenseren wij alle gestegen kosten”. Deze regeling is voor de winter van november 2022 tot en met maart 2023. De gemeente vraagt daarbij aan verenigingen en organisaties: laat de bijdrage voor je leden zo min mogelijk stijgen.
Sociale activiteiten en sport belangrijk
Wethouder Breukelman: “Meedoen aan sociale activiteiten of sport is voor onze inwoners erg belangrijk. Wij willen voorkomen dat ze niet meer meedoen omdat de kosten te hoog worden. Als gemeente hebben we de geldzaken goed op orde. Daarom kunnen we verenigingen helpen. Als college van B&W kijken we natuurlijk naar de toekomst. Naar verduurzaming. En houden we ons minimabeleid goed in de gaten.”
Bijdrage begin januari
Het college van B&W wil de regeling begin januari openen. Sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties krijgen hier zo snel mogelijk informatie over.