Meteo Hardenberg

Nieuws uit de gemeente Hardenberg

21-5-2019 08:48

Om ervoor te zorgen dat in Hardenberg voldoende ruimte is voor bootjes om aan te leggen, wil de gemeente in het Vechtpark extra aanlegplaatsen realiseren. Omwonenden en betrokken partijen zijn aan de slag gegaan met het plan. Dit heeft geleid tot drie scenario’s. De scenario’s worden gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst op maandag 27 mei tussen 19.30 en 21.00 uur in het gemeentehuis in...

Omdat de Vecht steeds beter bevaarbaar is voor de kleine recreatievaart, varen naar verwachting steeds meer bootjes op de Vecht bij Hardenberg. Met het maken van extra aanlegplaatsen in het Vechtpark Hardenberg, wil de gemeente ervoor zorgen dat de bootjes kunnen aanleggen en dat de vaarrecreanten Hardenberg kunnen bezoeken. Het plan voor de aanlegplaatsen is in de afgelopen periode samen met omwonenden en betrokkenen zoals natuurorganisaties, watersporters en ondernemers uitgewerkt.

Drie scenario’s
Vier werksessies hebben geresulteerd in drie scenario’s voor het realiseren van zowel aanlegplaatsen voor passerende vaarrecreanten als aanlegplaatsen voor inwoners met een boot (jachthaven). Het eerste scenario richt zich op het optimaliseren van de huidige haven en het bieden van een mogelijkheid tot uitbreiding van het aantal ligplaatsen langs de kade. In het tweede scenario wordt de Gedempte Haven in ere hersteld en krijgt dit gebied een facelift. In het derde scenario ligt de haven tussen de Voorstraat en de Europaweg.

Inloopbijeenkomst op 27 mei
De scenario’s worden gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst op 27 mei in de centrale hal van het gemeentehuis, tussen 19.30 en 21.00 uur. Belangstellenden kunnen vrij binnenlopen om de informatie te bekijken, vragen te stellen en uw reactie te geven. Om 19.45 en 20.15 uur vindt in de raadzaal een korte centrale presentatie van de drie scenario’s plaats. Medewerkers van de gemeente Hardenberg en adviesbureau Royal HaskoningDHV zijn tijdens de bijeenkomst aanwezig om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

Vervolg
De reacties op de scenario’s worden meegenomen in een rapportage die wordt aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. B&W doen vervolgens een voorstel aan de gemeenteraad over het te kiezen scenario. Nadat de gemeenteraad een besluit heeft gemaakt en een scenario heeft gekozen, wordt er een concreet ontwerp gemaakt voor de aanlegplaatsen.


18-5-2019 21:09

BMX'er Niek Kimmann heeft een plek gekregen op de Hardenbergse Walk of Fame. De Walk of Fame is een eerbetoon aan Nederlandse topsporters. Kimmann heeft vandaag voorafgaand aan de start van de Hardenbergse City Run zijn eigen tegel onthuld.

"Wat de onthulling van vandaag extra bijzonder maakt, is dat het gaat om een tegel voor een jonge topsporter die ook nog eens geboren werd in onze gemeente, aldus wethouder sport Martijn Breukelman. "Niek is enorm gepassioneerd en gemotiveerd voor zijn sport. In combinatie met de vele topprestaties die hij al heeft geleverd is deze tegel voor Niek op de Walk of Fame echt meer dan verdiend!."

BMX-en
De in Lutten geboren Niek Kimmann begon op vijfjarige leeftijd met BMX-en bij FCC de Vaart in Dedemsvaart. Inmiddels presteert hij al heel wat jaren op topniveau en heeft hij diverse titels op zijn naam staan. Zo behaalde Kimmann de wereldtitel in 2015, werd hij vijfde op de Olympische Spelen in 2016 en was hij winnaar in het wereldbekerklassement in 2018.

Onlangs heeft Kimmann goud gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden op Papendal, waardoor hij weer aan kop gaat in het algemeen klassement.

Walk of Fame
De Hardenbergse Walk of Fame is een eerbetoon aan topsporters. De gemeente Hardenberg en atletiekvereniging Spurt '88 zijn hier in 2007 mee begonnen. Jaarlijks komt er een tegel bij die door de sport(st)er zelf wordt onthuld.

Elke tegel staat voor een topsportprestatie. De tegels liggen langs de Vecht in het centrum van Hardenberg. Er liggen tegels van onder andere Sanne Wevers (turnen), Ilse Paulis (roeien) en Maaike Head (schaatsen/roeien) en Arnoud Nijhuis (wielrennen).


17-5-2019 14:47

De kaartverkoop van theater De Voorveghter voor alle voorstellingen voor het nieuwe seizoen 2019-2020 is deze week van start gegaan. Voor The Best of Ireland en voor Abba Gold zijn al extra voorstellingen bijgeboekt, omdat de oorspronkelijke dagen nagenoeg zijn uitverkocht.

Ook de kaartverkoop voor de voorstellingen van Pieter Derks, Daniël Lohues, Sara Kroos, Jeans, Dutch Eagles, Bert Visscher, Urbanus, Lenette van Dongen, Grand Old Country, Tineke Schouten, Henry van Loon en The Fortunate Sons (USA) gaat hard. Voor deze voorstellingen zijn nog wel plaatsen beschikbaar.


Kaarten bestellen
Kaarten kunt u bestellen via de website www.voorveghter.nl. U kunt ook bellen met 0523 280 350, of kaarten kopen aan de theaterkassa.
De kassa van De Voorveghter is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur en donderdag tussen 19.00 en 20.00 uur. Ook is de kassa een uur voor iedere voorstelling geopend. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar info@voorveghter.nl.


16-5-2019 08:39

De gemeente Hardenberg streeft er naar om het digitaal werken met de overheid zo toegankelijk mogelijk te maken voor een groot deel van haar inwoners. Speciaal voor inwoners die willen leren om te gaan met de digitale overheid, organiseert de gemeente de gratis cursus 'werken met de e-overheid'. In deze cursus leert u om te werken met de digitale overheid. De cursus wordt georganiseerd in...

De cursus behandelt de digitale overheid in brede zin: zowel de gemeentelijke als de landelijke overheidsdienstverlening. De cursus is ingedeeld in verschillende modules en gaat bijvoorbeeld over het aanvragen/gebruiken van een DigiD en het zoeken/vinden van informatie op overheidswebsites.


Eén module is volledig gericht op de digitale dienstverlening van de gemeente Hardenberg. Samen met de docent loopt u alle onderdelen uit de modules door.


Start van de cursus
De cursus start al vlug, namelijk op donderdag 23 mei. De tweede en derde bijeenkomst staan gepland op 6 juni en 13 juni. De bijeenkomsten vinden plaats in de bibliotheek van Hardenberg (LOC-gebouw, Parkweg 1a5), van 10.00 tot 12.00 uur.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor deze cursus. Mocht de groep vol zijn, dan starten er in het najaar weer nieuwe groepen waar u aan kunt deelnemen. Het is wel belangrijk dat u basisvaardigheden van de computer beheerst voor het volgen van deze cursus.

Aanmelden
Als u wilt deelnemen aan de gratis cursus, dan kunt u zich aanmelden via info@bibliotheekhardenberg.nl of via 0523 270 271.
Voor meer informatie over de cursus kunt u kijken op www.digisterker.nl.

Digitaalhuis
Als u niet wilt deelnemen aan de cursus, maar wel wat hulp kunt gebruiken (bijvoorbeeld bij het werken met de digitale overheid), dan kunt u ook terecht bij het inloopspreekuur van het Digitaalhuis.

De inloopspreekuren vinden plaats op donderdag, in de bibliotheek van Dedemsvaart (oneven weken, van 10.30 tot 12.00 uur) en Hardenberg (even weken, van 10.00 tot 12.00 uur).


16-5-2019 08:35

Om ervoor te zorgen dat in Hardenberg voldoende ruimte is voor bootjes om aan te leggen, wil de gemeente in het Vechtpark extra aanlegplaatsen realiseren. Omwonenden en betrokken partijen zijn aan de slag gegaan met het plan. Dit heeft geleid tot drie scenario's. De scenario’s worden gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst op maandag 27 mei tussen 19.30 en 21.00 uur in het gemeentehuis in...

Omdat de Vecht steeds beter bevaarbaar is voor de kleine recreatievaart, varen naar verwachting steeds meer bootjes op de Vecht bij Hardenberg. Met het maken van extra aanlegplaatsen in het Vechtpark Hardenberg, wil de gemeente ervoor zorgen dat de bootjes kunnen aanleggen en dat de vaarrecreanten Hardenberg kunnen bezoeken.


Het plan voor de aanlegplaatsen is in de afgelopen periode samen met omwonenden en betrokkenen zoals natuurorganisaties, watersporters en ondernemers uitgewerkt.


Drie scenario's
Vier werksessies hebben geresulteerd in drie scenario's voor het realiseren van zowel aanlegplaatsen voor passerende vaarrecreanten als aanlegplaatsen voor inwoners met een boot (jachthaven).


 • Het eerste scenario richt zich op het optimaliseren van de huidige haven en het bieden van een mogelijkheid tot uitbreiding van het aantal ligplaatsen langs de kade.
 • In het tweede scenario wordt de Gedempte Haven in ere hersteld en krijgt dit gebied een facelift.
 • In het derde scenario ligt de haven tussen de Voorstraat en de Europaweg.


Inloopbijeenkomst op 27 mei
De scenario's worden gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst op 27 mei tussen 19.30 en 21.00 uur in de centrale hal van het gemeentehuis. U kunt vrij binnenlopen om de informatie te bekijken, vragen te stellen en een reactie te geven.


Om 19.45 en 20.15 uur vindt in de raadzaal een korte centrale presentatie van de drie scenario's plaats. Medewerkers van de gemeente Hardenberg en adviesbureau Royal HaskoningDHV zijn tijdens de bijeenkomst aanwezig om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden.


Vervolg
De reacties op de scenario's worden meegenomen in een rapportage die wordt aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. B&W doen vervolgens een voorstel aan de gemeenteraad over het te kiezen scenario.


Nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen en een scenario heeft gekozen, wordt er een concreet ontwerp gemaakt voor de aanlegplaatsen. Meer informatie over dit proces staat op de website www.vechtparkhardenberg.nl.


16-5-2019 08:26

Op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei) en tweede pinksterdag (maandag 10 juni) wordt geen afval ingezameld in de gemeente Hardenberg. De containers worden op een andere dag geleegd.

De wijziging van het inzamelen is als volgt:


 • De afvalinzameling van donderdag 30 mei vindt plaats op zaterdag 1 juni.
 • De afvalinzameling van maandag 10 juni vindt plaats op zaterdag 8 juni. Let op, dit is de zaterdag vóór tweede pinksterdag.

U kunt de container op de dag van inzameling vóór 07.00 uur aan de straat neerzetten.


Gewijzigde openingstijden
Het milieubrengstation aan de Ommerweg 69 in Rheezerveen en het ROVA Klantcontactcentrum zijn op donderdag 30 mei en maandag 10 juni gesloten.


Heeft u vragen? Neem dan contact op met het ROVA Klantcontactcentrum. Dit kan telefonisch op 038 427 37 77, of online op www.rova.nl/contact. Meer informatie over de inzameldagen vindt u op www.rova.nl/inzamelkalender en de gratis ROVA-app.


13-5-2019 13:40

De asfalt (dek-)laag van de Stationsweg en de Kanaalweg-West in Bergentheim wordt vernieuwd. Over deze werkzaamheden wordt op donderdagavond 16 mei 2019 van 19.00 tot 20.30 uur een informatieavond gehouden. De bijeenkomst vindt plaats in horecabedrijf Veenlust aan de Kanaalweg-West 78 in Bergentheim.

Adviesbureau Incite Projects uit Almelo is op dit moment, in opdracht van de gemeente Hardenberg, bezig met de voorbereidingen van de asfaltrenovatie en andere verbetermogelijkheden van de Stationsweg en de Kanaalweg-West in Bergentheim. De werkzaamheden zijn gepland tussen eind juli en begin september 2019.
De werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit het vernieuwen van de asfalt (dek-)laag van de Stationsweg, vanaf de kruising met de Burgemeester Oprellaan tot de splitsing bij woonzorgcomplex Muldershoek. En de asfalt (dek-)laag van de Kanaalweg-West tot aan de toerit van de N343 richting Hardenberg.
Tijdens de informatieavond op donderdag 16 mei in worden de werkzaamheden nader toegelicht. U bent van harte welkom.


9-5-2019 14:19

In verband met Hemelvaartsdag is het gemeentehuis gesloten op donderdag 30 en vrijdag 31 mei. Een afspraak maken bij de gemeente kan weer binnen de reguliere openingstijden vanaf maandag 3 juni. Het gemeentehuis is met Pinksteren gesloten op maandag 10 juni. Een afspraak maken kan weer binnen reguliere openingstijden vanaf dinsdag 11 juni.

Op Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag zijn er geen aparte openstellingen voor aangifte van de burgerlijke stand. U kunt ondertussen wel online aangifte doen met uw DigiD via de website.

Als u een aangifte van geboorte wilt doen rondom Hemelvaart of Pinksteren, kunt u de laatste dag van aangifte in onderstaande schema's aanhouden:

Hemelvaart

Geboortedatum     Laatste dag van aangifte
Maandag 27 mei 2019     Maandag 3 juni 2019
Dinsdag 28 mei 2019     Maandag 3 juni 2019
Woensdag 29 mei 2019     Dinsdag 4 juni 2019
Donderdag 30 mei 2019     Dinsdag 4 juni 2019
Vrijdag 31 mei 2019     Dinsdag 4 juni 2019


Pinksteren

Geboortedatum     Laatste dag van aangifte
Woensdag 5 juni 2019     Dinsdag 11 juni 2019
Donderdag 6 juni 2019     Dinsdag 11 juni 2019
Vrijdag 7 juni 2019     Woensdag 12 juni 2019
Zaterdag 8 juni 2019     Woensdag 12 juni 2019
Zondag 9 juni 2019     Woensdag 12 juni 2019
Maandag 10 juni 2019     Donderdag 13 juni 2019
9-5-2019 13:35

Het college van B&W biedt de jaarrekening over 2018 aan de gemeenteraad aan. De jaarrekening laat een positief resultaat zien van 12,4 miljoen euro.

Wethouder Martijn Breukelman (financiën): “Het resultaat is hoger dan we hadden verwacht. Dat komt voor een deel doordat de economie op volle toeren draait. Mede daardoor hebben we veel bouwgrond verkocht aan zowel bedrijven als particulieren. Ook zijn er meer mensen aan het werk, waardoor we minder geld kwijt zijn aan uitkeringen. Wel zien we toenemende kosten voor hulp en ondersteuning vanuit de Jeugdzorg en Wet maatschappelijke Ondersteuning. Daarom hebben we het overschot op de jaarrekening in de toekomst hard nodig en zullen we een beroep moeten doen op onze reserves.”

Het positieve saldo van het gemeentelijke huishoudboekje over 2018 komt onder andere door de verkoop van bouwkavels voor bedrijven of woningen. De gemeente verkocht de afgelopen tien jaar niet eerder zoveel woningbouwkavels als in 2018. Ook bij de verkoop van bedrijfsgrond deed de gemeente goede zaken. Al met al leverden de grondverkopen de gemeente Hardenberg 4 miljoen euro op.
De aantrekkende economie zorgt voor meer werkgelegenheid in de regio, waardoor meer inwoners een baan hebben. Dat leverde in 2018 een voordeel op van 2,6 miljoen euro bij de uitvoering van bijstandsregelingen.
Daarnaast waren er enkele kleinere meevallers die bijdragen aan het positieve rekeningresultaat.

Financiële afwikkeling bestuursdienst
Het jaar 2018 was het laatste van bestuursdienst Ommen-Hardenberg (BOH). De financiële afwikkeling van de BOH is verwerkt in deze jaarrekening. Dit zorgt voor een financieel voordeel van 3,5 miljoen euro. Hierbij gaat het deels om geld dat de gemeente Hardenberg eerder aan de BOH beschikbaar heeft gesteld voor organisatieontwikkeling. Dat geld is teruggegeven nu de BOH niet meer bestaat.

Kosten Jeugdzorg en WMO lopen op
Bij de uitvoering van de taken op het gebied van zorg en ondersteuning kwam de gemeente in 2018 geld tekort. De kosten lopen onder andere op doordat in toenemende mate een beroep wordt gedaan op hulp en ondersteuning vanuit de Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Zo maken meer mensen gebruik van zorg in natura, waarbij de gemeente de zorgaanbieders en ondersteuning regelt. Er werd in 2018 minder gebruikt gemaakt van een persoonsgebonden budget.

Voorstel voor besteding van het resultaat
Een deel van het positieve rekeningresultaat wordt gebruikt voor het uitvoeren van bestaande projecten die in 2018 nog niet geheel zijn afgerond. Het college stelt de gemeenteraad voor het beschikbare geld hiervoor in 2019 opnieuw beschikbaar stellen. Daarnaast wil het college geld beschikbaar stellen voor evaluaties en experimenten op het gebied van regelluwe bijstand.

Algemene reserve
Het college stelt de gemeenteraad voor de rest van het overschot op de jaarrekening toe te voegen aan de algemene reserve. De reserve groeit daarmee naar 52,4 miljoen euro en is voldoende groot.
Wethouder Martijn Breukelman: “We hebben weer wat vet op de botten. Dat is hard nodig om de financiële risico’s en onzekerheden die op ons af komen op te kunnen vangen. Er is financiële ruimte om aan de slag te gaan met onze ambities en te investeren in de toekomst van Hardenberg. Voor een groot deel zijn deze investeringen al vastgelegd in de meerjarenbegroting. Daardoor weten we nu al dat de reserve de komende jaren sterk afneemt. Ook zien we dat de uitgaven voor Jeugdzorg en WMO toenemen. Mogelijk moeten we op termijn ook een beroep doen op de algemene reserve om deze extra kosten op te kunnen vangen.”

Gemeenteraad

Het college van B&W biedt het jaarverslag en de jaarrekening aan de gemeenteraad aan. Die bespreekt de jaarstukken in de oriënterende ronde van 11 juni en tijdens de raadsvergadering van 25 juni.


9-5-2019 13:24

Hardenberg is nog steeds een veilige en leefbare gemeente. Dat blijkt uit de resultaten van het veiligheidsonderzoek. Inwoners beoordelen de veiligheid in Hardenberg met een 7,5. De leefbaarheid in de buurt krijgt een 7,7 als rapportcijfer. Uit de gebiedsscan van de politie blijkt dat het aantal misdrijven in de gemeente Hardenberg in 2018 nagenoeg gelijk is gebleven.

Vorig jaar heeft de gemeente Hardenberg voor de tweede keer een gemeentebreed veiligheidsonderzoek gehouden. Hiervoor is de landelijke Veiligheidsmonitor gebruikt. Zo kan de veiligheidsbeleving in Hardenberg vergeleken worden met regionale en landelijke cijfers. In een steekproef zijn 2.000 inwoners van 15 jaar of ouder geselecteerd om mee te doen aan het onderzoek. In totaal hebben 991 mensen de vragenlijst ingevuld. Dat komt neer op een hoge respons van 49,6 procent. Het vorige veiligheidsonderzoek is in 2016 gehouden. De resultaten van het onderzoek in 2018 zijn vergeleken met de uitkomsten in 2016.

Veiligheidsbeleving
Het aantal inwoners dat zich weleens onveilig voelt in de eigen woonbuurt is met 14% ongeveer gelijk aan 2016. Inwoners beoordelen de veiligheid in Hardenberg met een rapportcijfer van 7,5. Er zijn relatief weinig inwoners die het idee hebben dat er (veel) criminaliteit is in de buurt. Desondanks denkt een op de acht inwoners dat de criminaliteit is toegenomen.
Inwoners voelen zich het vaakst onveilig op plekken waar groepen jongeren rondhangen. Bijvoorbeeld in het centrum van Hardenberg of in het winkelgebied in de eigen buurt. Toch is het algemene gevoel van onveiligheid in Hardenberg nog steeds lager dan gemiddeld in Nederland.

Slachtoffers van criminaliteit

Het aantal inwoners dat aangeeft slachtoffer te zijn geweest van criminaliteit is sinds 2016 bijna gehalveerd. Het gaat dan om geweldsdelicten, vermogensdelicten en vernielingen. Het aantal mensen dat slachtoffer is van cybercriminaliteit zoals hacken, online (identiteits)fraude en online pesten is gelijk gebleven.

Preventie
Minder inwoners nemen preventieve maatregelen tegen inbraak zoals extra veiligheidssloten of het laten branden van licht in als er niemand thuis is. Waarschijnlijk komt dit omdat mensen de noodzaak minder zien. Wel nemen steeds meer inwoners thuis preventieve maatregelen tegen brand. Minder inwoners zijn voorbereid op een crisis door water, voedsel of licht in huis te hebben om de eerste 72 uur door te komen.

Gevoel van veiligheid in gebied rond asielzoekerscentrum
In de Veiligheidsmonitor wordt specifieke aandacht besteed aan het gebied rond het asielzoekerscentrum Hardenberg en de opvang van asielzoekers. Dit is bij de komst van het asielzoekerscentrum afgesproken met de omwonenden. De steun voor het opvangen van asielzoekers in Nederland is in het gebied rond het asielzoekerscentrum groter dan in de rest van Hardenberg. Uit de cijfers blijkt dat de gevolgen van de komst van het asielzoekerscentrum voor de buurt minder groot zijn dan in 2016 nog werd verwacht. Bijna de helft van de inwoners van het gebied rond het asielzoekerscentrum geeft aan dat overlast door bewoners van het asielzoekerscentrum weleens voorkomt in de buurt, vooral ’s avonds. Iets meer dan een derde van de inwoners van dit gebied voelt zich weleens onveilig door de aanwezigheid van het asielzoekerscentrum.

Leefbaarheid in de buurt en overlast
Inwoners van Hardenberg geven de leefbaarheid van hun buurt een rapportcijfer van 7,7. Dat is nagenoeg gelijk aan 2016 en hoger dan het landelijk gemiddelde. De saamhorigheid in de buurt is toegenomen:
61 procent van de inwoners geeft aan in een gezellige buurt te wonen waar mensen dingen samendoen. Daar staat tegenover dat inwoners meer dan in 2016 het idee hebben dat de buurt is achteruitgegaan.
Inwoners ervaren echter minder overlast van hondenpoep, rommel op straat, vernieling van straatmeubilair en bekladde muren. Ook ten opzichte van de rest van Nederland ervaren inwoners van de gemeente Hardenberg relatief weinig overlast.
Wel wordt meer verkeersoverlast ervaren. Vooral te hard rijden en parkeeroverlast in de buurt is een toenemende bron van ergernis. Dit zijn, samen met hondenpoep, dan ook de buurtproblemen die inwoners aangepakt willen zien. Dit beeld is gelijk aan de rest van Nederland.
Overlast van dronken mensen op straat, drugsgebruik/-handel, het lastig vallen van mensen op straat, rondhangende jongeren of overlast door buurtbewoners zijn gelijk gebleven ten opzichte van 2016.
Wel komt drugsgebruik of drugshandel volgens meer inwoners weleens voor in de buurt.

Steun voor carbidschieten en vuurwerk
Uit het onderzoek blijkt dat de steun voor tradities rond de jaarwisseling zoals carbidschieten en particulier vuurwerk onder de inwoners van Hardenberg onverminderd hoog is.

Gebiedsscan van de politie

Het beeld uit de Veiligheidsmonitor wordt bevestigd door de gebiedsscan criminaliteit en overlast van het team Vechtdal van de politie IJsselland over het jaar 2018. In de gebiedsscan beschrijft de politie de meest in het oog springende ontwikkelingen van het afgelopen jaar.
Het aantal misdrijven in de gemeente Hardenberg is in 2018 ten opzichte van het voorgaande jaar nagenoeg gelijk gebleven. Wel waren er fors meer woningbraken of pogingen daartoe. Deze stijging komt vooral door een veelpleger die vlak voor Kerst door de politie is aangehouden. Ook het aantal auto-inbraken nam toe. Dit speelde vooral op het parkeerterrein van het attractiepark in Slagharen. Het attractiepark heeft hier inmiddels camera’s geplaatst. Het aantal fietsdiefstallen nam af.
Het aantal inbraken bij bedrijven en kantoren is flink gedaald. Het aantal winkeldiefstallen stijgt de laatste jaren.
Er is sprake van een daling van het aantal geweldsdelicten. Het aantal incidenten waarbij sprake was van overlast is nagenoeg gelijk gebleven.
Het aantal verkeersongevallen is in 2018 weer toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar.
Drugscriminaliteit nam in 2018 in Hardenberg toe. Het gaat dan om het bezit van, de handel in en het vervaardigen van soft- en harddrugs.

Veiligheidsbeleid

De gemeente gebruikt de uitkomsten van de veiligheidsmonitor en de gebiedsscan van de politie voor het opstellen van het integrale veiligheidsbeleid voor de komende periode. Het veiligheidsbeleid richt zich op een veilige gemeente voor inwoners, bedrijven en bezoekers. De gemeente voert dit samen met lokale en regionale partners uit, zoals de politie, omgevingsdienst, veiligheidsregio en waterschappen.


9-5-2019 10:37

Hoe kunnen we zorgen dat de regio Zwolle, waar ook de gemeente Hardenberg onder valt, een aantrekkelijke regio wordt om te wonen en werken voor jong en oud(er)?

Op maandag 13 mei gaan er 250 Toekomstmakers (18-27 jarigen) met elkaar in gesprek. Ben je tussen de 18 en 27 jaar? Dan ben je van harte uitgenodigd daar bij te zijn!

13 mei: Het Toekomstmakers Event

Op maandagavond 13 mei vindt Het Toekomstmakers Event plaats. Tijdens dit event gaat de regio Zwolle samen met jou in gesprek: wat heb jij nodig om hier je toekomst te bouwen? Wat maakt dat je hier blijft om te werken en te wonen? Dit is dé kans om te bepalen wat belangrijk is in jouw buurt, dorp of stad. Dat doe je niet alleen, maar met elkaar. Wij willen jouw stem horen, er wordt dus goed naar je geluisterd. We bouwen écht aan jouw toekomst!

En dan..
Tijdens het Toekomstmakers Event worden alle meningen en ideeën samengebracht om de regio Zwolle voor jou aantrekkelijk te maken. Wat kunnen we samen (jongeren, overheid, bedrijfsleven en onderwijs) doen om jou te boeien en te binden? De beste ideeën worden vervolgens verder uitgewerkt in een hackathon en expeditieteams. Jouw idee kan dus werkelijkheid worden!

Speciale gast van de avond: Noah Zeeuw
Naast dat we de regio Zwolle vorm gaan geven, komt ‘social creator’ Noah Zeeuw langs om samen met jou in gesprek te gaan over de toekomst. Ook lopen er andere experts rond en zijn er toffe prijzen te winnen, zoals dinerbonnen en bioscoopbonnen!

Locatie en aanmelden
Wil jij meewerken om de regio Zwolle anno 2019 leefbaar en interessant te maken? Kom dan op maandag 13 mei van 19.15 tot 22.00 uur naar de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Geef je op door een e-mail te sturen naar dennis.flokstra@hardenberg.nl.


9-5-2019 09:03

Op verschillende manieren wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het Vechtdal. Voor het project Rheezermaten is het ontwerp gereed en is het (project)plan uitgewerkt. Dit ligt vanaf 18 april voor zes weken ter inzage. Op 13 mei vindt er een inloopbijeenkomst plaats om u te informeren over de plannen en eventuele vragen te beantwoorden.

In het gebied Rheezermaten worden delen van het zomer- en winterbed van de Vecht opnieuw ingericht. Er worden nieuwe meanders en natuurvriendelijke oevers aangelegd.


Hierdoor verbeteren de rivierprocessen en mogelijkheden voor de ontwikkeling van waardevolle natuur zoals stroomdalgraslanden.


Inloopbijeenkomst
Wij nodigen u van harte uit om op 13 mei tussen 16.00 en 20.00 uur binnen te lopen bij Restaurant De Rheezerbelten aan de Grote Beltenweg 1b in Hardenberg.
De verschillende partijen die betrokken zijn bij het project staan u graag te woord.


Ter inzagelegging
De plannen voor Rheezermaten worden door samenwerking van betrokken overheden gelijktijdig ter inzage gelegd in de periode van 18 april tot en met 29 mei 2019.
In deze periode kan een zienswijze worden ingediend op de plannen.


9-5-2019 08:50

Gemeente, waterschap Vechtstromen en Staatsbosbeheer leggen patrijzenakkertjes aan in het Vechtpark en bij Loozen. Dit is nodig om de populatie patrijzen in het Vechtpark te versterken. Het inzaaien bestaat uit twee fasen. De eerste fase bestaat uit het inzaaien van twee percelen in het voorjaar van 2019. De tweede fase wordt in de herfst van 2019 uitgevoerd.

Het Vechtpark ontwikkelt zich steeds meer als een multifunctioneel gebied waarin de functies recreatie, water en natuur samengaan.


Voor de functie natuur is de inrichting van het Vechtpark hoofdzakelijk gericht op uiterwaardnatuur voor bijvoorbeeld steltlopers, watervogels en natuurlijke graslandvegetaties.


Patrijzen in het Vechtpark
Bijzonder is dat het Vechtpark ook gebruikt wordt door een populatie patrijzen. Sinds de jaren zeventig is het aantal patrijzen in Nederland met 95% afgenomen. Vandaar dat deze kwetsbare vogelsoort op de Rode lijst van Nederlandse broedvogels staat.


In het Vechtpark is een van de laatste grote populaties patrijzen in Overijssel te vinden. Om deze akkervogel te behouden in ons Vechtdal zijn er maatregelen nodig. Zowel in de zomer als de winter dient er voor meer voedsel gezorgd te worden. Hiervoor zijn veldjes en akkerranden met granen en kruidenrijke gewassen zeer geschikt.


De flanken van het winterbed lenen zich bij uitstek voor een kleinschalige en besloten inrichting met akkertjes voor deze en andere akkervogels. Door jaarlijks 50% van de akkertjes opnieuw in te zaaien, is er blijvend voedsel en beschutting voor de soorten.


Versterking biodiversiteit
De patrijzenakkertjes hebben ook een grote waarde voor de versterking van de biodiversiteit (soortenrijkdom), want naast de patrijs zijn deze akkertjes ook zeer geschikt voor van allerlei insecten en andere vogels.


De begroeiing zorgt bovendien voor beschutting voor vogels en kleine zoogdieren. De verwachting is dat de patrijzen profiteren van de nieuwe akkertjes en hopelijk in de toekomst toenemen in aantal.


Maatregelen uitvoeren in twee fasen
De eerste fase bestaat uit het inzaaien van twee percelen in het voorjaar 2019. Het eerste perceel ligt in het deelgebied Radewijkerbeek langs de Bandelsteeg. Het tweede perceel ligt op het eiland in het Vechtpark langs de Vecht.


In de herfst van 2019 worden enkele overhoekjes rondom het Vechtpark ingezaaid met een patrijzen- en bloemenmengsel. Het inzaaien van een bloemenmengsel heeft een meerwaarde voor insecten en vogels en ziet er ook nog eens heel leuk uit.


3-5-2019 19:31

Wethouder Gitta Luiten opent vrijdag 10 mei 2019 om 13.00 uur de expositie Preserved Past in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis in Hardenberg. De werken zijn te zien tot en met woensdag 7 augustus 2019.

Preserved Past is het resultaat van de gedeelde passie voor 'urban fotografie' van vader Edward (70) en zijn zoon Robin (36) Boer. Urban fotografie is het fotograferen van leegstaande gebouwen en objecten, zoals woningen, fabrieken, mijnen, scholen en ziekenhuizen.


Edward en Robin maken ieder jaar samen een reis door Europa, waar ze op de meest indrukwekkende locaties verlaten gebouwen fotograferen. Hun bijzondere expositie Preserved Past is hiervan het resultaat. Met hun foto's hebben zij als het ware 'het verleden bewaard voor de toekomst' en laten ze tegelijkertijd de schoonheid van het verval zien.


De foto’s zijn gemaakt in Berlijn, Charleroi en Doel.


Verslavend avontuur
Naast zijn werk als hotelmanager is Robin Boer een bevlogen fotograaf, gespecialiseerd in 'urban fotografie'. Hij ziet het ontdekken van eens levendige maar nu verlaten gebouwen als een verslavend avontuur.


Fotografie is altijd een belangrijk onderdeel geweest in het leven van Edward Boer. Na zijn studie aan de Fotovakschool werkte hij bij Kodak Nederland BV. Inmiddels is hij met pensioen, maar nog steeds actief als docent fotografie, waarbij hij zijn studenten helpt en stimuleert om steeds betere foto's te maken.


Lokale kunstenaars
In 2013 deed de gemeente Hardenberg de oproep aan lokale kunstenaars om zich in te schrijven voor een expositie in het gemeentehuis. Op deze oproep zijn meer dan twintig reacties gekomen. De kunstwerken komen te hangen in het bedrijfsrestaurant. Dit gedeelte van het gemeentehuis is voor iedereen toegankelijk. De expositie duurt steeds ongeveer drie maanden.


De kunstcommissie beoordeelt de expositieaanvragen. Hierbij streeft de commissie naar kwaliteit en diversiteit.


3-5-2019 19:20

Kilometerteller op het stuur, flesje water in het fietsmandje, kinderen op de fiets en gaan! Jonge gezinnen kunnen binnenkort hun hart ophalen bij een nieuwe kinderroute in het Vechtdal. De eerste kinderfietsroute vertelt het verhaal van de Slag bij Ane met als startpunt het museum van Gramsbergen.

Voor iedereen de nieuwe fietsroute kan gaan fietsen, moet de route eerst worden getest. Wethouder Alwin te Rietstap stapt vrijdag 3 mei met zijn gezin op de pedalen om de route te testen.
Bewegen en vooral fietsen en wandelen wordt steeds populairder. Het past bij een gezondere levensstijl en duurzamere samenleving. En daarbij hoort ook een uitgebreid aanbod aan kwalitatief goede routes. De gemeente Hardenberg heeft vele kilometers aan hoogwaardige fiets- en wandelpaden.
Presentje
De nieuwe kinderfietsroute is aangesloten op het bestaande routenetwerk. Als de route helemaal klaar is, kunnen de deelnemers door middel van zeven opdrachten een code ontcijferen. Die code kunnen ze inruilen voor een klein presentje.

Joggem is het karakter dat een hoofdrol speelt bij deze kinderfietsroute. Op een sportieve wijze maakt hij kennis met het verhaal van de Slag bij Ane. Het opstappunt en eindpunt is het museum in Gramsbergen. Joggem woont in de gemeente Hardenberg en beleeft allerlei avonturen.
Nog twee kinderroutes
Naast de kinderfietsroute bij de Slag bij Ane worden er dit jaar nog twee kinderroutes in de gemeente geïntroduceerd. Dit alles om op een speelse en sportieve manier kinderen uit te dagen meer te bewegen.


1-5-2019 15:28

Op 9 mei kunt u gratis deelnemen aan een workshop Energieneutraal Verbouwen. De workshop is bedoeld voor huiseigenaren die verbouwplannen hebben of die aan de slag willen met het energie-neutraal maken van hun woning.

De workshop vindt plaats in het Boomstammenrestaurant Het Heemse, Blanckvoortallee 2 in Hardenberg en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. In de workshop wordt aandacht besteed aan maatregelen, kosten en financiering van energieneutraal verbouwen. Ook kunt u zich opgeven voor vervolgactiviteiten, zoals het project over energieneutraal verbouwen. Dit project biedt ondersteuning aan huiseigenaren, waardoor het energieneutraal verbouwen van uw huis een stuk eenvoudiger wordt. Tijdens de workshop hoort u hier meer over.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor de workshop via de website van het Energieloket West Overijssel www.energieloket-west-overijssel.nl.


1-5-2019 15:25

Het GrensInfoPunt van de EUREGIO houdt op woensdag 15 mei 2019 van 18.00 tot 19.00 uur een groot spreekuur in het gemeentehuis aan het Stephanuspark 1 in Hardenberg. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur.

U kunt tijdens het spreekuur terecht met vragen over het wonen of werken in Duitsland. Werkgevers en werknemers kunnen tijdens dit spreekuur terecht met hun vragen over onder andere sociale zekerheid, belastingen en arbeidsrecht. Ook mensen die zijn geïnteresseerd in een baan in Duitsland of naar Duitsland willen emigreren, kunnen hier hun vragen stellen.

Naast adviseurs van het GrensInfoPunt zijn er vertegenwoordigers van de Belastingdienst, de Duitse Finanzverwaltung, de Deutsche Rentenversicherung, UWV, de Sociale Verzekeringsbank (Bureau voor Duitse Zaken) en de AOK Niedersachsen aanwezig. De informatie is gratis en onafhankelijk; een afspraak maken is niet nodig.

Voor meer informatie, of voor het maken van een persoonlijke afspraak kunt u contact opnemen met het GrensInfoPunt. Dit kan telefonisch via 053 460 51 51, of per e-mail op grensinfopunt@euregio.eu. Kijk voor meer informatie op de website www.grensinfopunt.eu.


26-4-2019 13:52

Burgemeester Peter Snijders heeft vandaag zes Koninklijke onderscheidingen uitgereikt tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater De Voorveghter hebben twee vrouwen en vier mannen het lintje en de versierselen ontvingen die horen bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De zes inwoners van de gemeente Hardenberg hebben zich allen vrijwillig bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

De heer Derk Jan Benjamins (Kloosterhaar)


Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Benjamins doet naast zijn drukke baan in ploegendienst veel voor Kloosterhaar. Van 1992 tot 2000 was hij algemeen voorzitter van Plaatselijk Belang Kloosterhaar. Sinds zeventien jaar is hij voorzitter van de zwembadcommissie van zwembad De Bargn's in Kloosterhaar. Dit zwembad is eigendom van de bevolking en wordt gerund door vrijwilligers.
De heer Benjamins deed al jong klusjes rondom het zwembad en is sindsdien een groot deel van het jaar als vrijwilliger bij het zwembad betrokken. De heer Benjamins is daarnaast, sinds 2004, voorzitter van muziekvereniging Crescendo in Kloosterhaar. Hij nam het initiatief tot een jaarlijkse muzieklesdag op de basisschool in Kloosterhaar en was kartrekker bij de oprichting van dweilorkest De Haarschutters.

De heer Jan Everts (Slagharen)


Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Everts was al op jonge leeftijd actief in het kerkelijke en sociale leven. In zijn voormalige woonplaats Hollandscheveld (gemeente Hoogeveen) was hij lid van het gereformeerd jeugdwerk, bestuurslid van de gymnastiekvereniging, actief lid van de gereformeerde kerk, bestuurslid van de christelijke basisschool en van Plaatselijk Belang. Ook zat hij in het lokale CDA-bestuur en was hij van 1988 tot 1996 gemeenteraadslid in de gemeente Hoogeveen.
Hij verhuisde naar Slagharen maar bleef lid van het christelijk Mannenkoor Hollandscheveld, van 2008 tot 2017 zat hij in het bestuur van het koor. De heer Everts is secretaris van de vereniging Streekhistorisch Centrum Slagharen, de eigenaar/beheerder van het museum Het Oale Meestershuus. Ook geeft hij als gastheer van het museum rondleidingen en coördineert hij het beheer van het gebouw.
Binnen de gereformeerde kerk vrijgemaakt Lutten/Slagharen/Schuinesloot was de heer Everts onder andere actief als diaken, hielp hij mee met het digitaliseren van 150 jaar doopboeken en is hij scriba van de kerkenraad. Daarnaast was de heer Everts voorzitter van de Canoncommissie Hardenberg.

De heer Peter Albert van den Honert (Hardenberg)


Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van den Honert was tot de gemeentelijke herindeling in 2001 voorzitter van de afdeling Hardenberg van Veilig Verkeer Nederland. Mede dankzij hem konden de VVN-afdelingen Avereest, Gramsbergen en Hardenberg succesvol worden samengevoegd tot één afdeling.
Bij de totstandkoming van het jaarlijkse verkeersveiligheidsplan speelt de heer Van den Honert een belangrijke rol. Bij de activiteiten van Stad Hardenberg Promotie heeft de heer Van den Honert een coördinerende rol waar het gaat om de inzet van verkeersregelaars. Hij zorgt voor de scholing en planning van de inzet tijdens evenementen. Sinds 2010 is de heer Van den Honert actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging HHC Hardenberg. Hij begon met de organisatie van de 'vlaggendragers', coördineerde de interne scouting en ondersteunt het wedstrijdsecretariaat.
Sinds 2017 is de heer Van den Honert penningmeester van de Stichting Hartveilig Hardenberg. Deze stichting zet zich in om te komen tot een dekkend netwerk van AED’s, met daaraan gekoppeld een netwerk van gecertificeerde reanimatie- en AED-hulpverleners in de gemeente Hardenberg. De heer Van den Honert was ook nog een aantal jaren voorzitter van de ouderraad van het Vechtdal College.

Mevrouw Grietje ter Wijlen-Schaapman (Ane)


Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Ter Wijlen was 47 jaar lang werkzaam in de speciale gezinszorg. Daarbij was zij meer dan betrokken. In crisissituaties bood zij, bij gebrek aan opvangmogelijkheden elders, onderdak aan kinderen bij haar thuis.
Zij was tien jaar lang voorzitter van de Zonnebloem afdeling Gramsbergen-De Krim en zorgde voor de financiële afsluiting en overdracht van deze afdeling naar de afdeling Hardenberg toen er in Gramsbergen-De Krim niet voldoende vrijwilligers meer waren om de afdeling draaiende te houden. Ook was mevrouw Ter Wijlen een aantal jaren voorzitter van de NCVB (Nederlandse Christen Vrouwen Bond) en van de rechtsopvolger van de NCVB, de Passage. Van het Rode Kruis (afdeling Vechtdal) was mevrouw voorzitter van 2000 tot 2008, daarna vertegenwoordigde zij nog vier jaar de afdeling Vechtdal in het district IJsselland, Sociale Hulpverlening.
Mevrouw Ter Wijlen is al bijna vijftig jaar actief in allerlei functies binnen de Hervormde Kerk en PKN Gramsbergen. Ze was diaken, ouderling en lid van de kerkenraad en was betrokken bij de werkgroep ‘Boeren in de knel’ in de buurtschap Ane. Vanaf 2013 is zij wijkhoofd van het ouderenpastoraat en bezoekt ze regelmatig ouderen. Mevrouw Ter Wijlen was actief voor de Hartstichting: als collectant en uitdeelpunt van de collectebussen. Verder was zij vier jaar raadslid in de voormalige gemeente Gramsbergen en lid van de adviesraad van het Blijf van mijn Lijfhuis Enschede.

Mevrouw Maria Hindriks-Slot (Bergentheim)


Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Hindriks begon rond haar veertigste als invalkracht in het basisonderwijs, daarna begeleidde ze kinderen met reken- en taalachterstand. Ze was lid van de Medezeggenschapscommissie van het Greijdanus College in Zwolle.
Sinds 2008 is mevrouw Hindriks vrijwilliger bij de Historische Vereniging Hardenberg, als coördinator en werkgroeplid, beheerder van de bibliotheekcollectie en gastvrouw en gids. Mevrouw Hindriks was jarenlang actief als 'inlezer', dat betekende dat zij boeken, tijdschriften en krantenartikelen inlas zodat blinde en slechtziende mensen deze konden beluisteren via de bibliotheek. Momenteel leest zij nog elke twee weken het kerkblad van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Bergentheim in, voor slechtziende gemeenteleden.
Vanaf 1977 is mevrouw Hindriks actief voor deze kerkgemeenschap. Zij was met tussenpozen meerdere termijnen voorzitter van de vrouwenvereniging en vanaf 2006 is zij lid van de Liturgiecommissie. Sinds 1994 is mevrouw Hindriks bij verkiezingen in de gemeente lid of voorzitter van één van de stembureaus. Samen met haar man nam ze gedurende zestien jaar de zorg op zich voor haar tante, toen zij alleen kwam te staan.

De heer Harmannus Willem Hindriks (Bergentheim)


Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Hindriks was van 1977 tot 2006 hoofd van de Casper Diemerschool in Bergentheim. Daarna deed hij interim klussen en begeleidde onderwijzend personeel, dat laatste deed hij nog tot ver na zijn pensionering. Hij is voorzitter van de Historische Vereniging Hardenberg. In deze grote vereniging is hij als voorzitter een verbinder, ook de samenwerking met andere historische verenigingen in de regio heeft hij altijd bevorderd.
De heer Hindriks is voor de Historische Vereniging ook gids bij stadswandelingen. Onder supervisie van Gevangenenzorg Nederland bezoekt de heer Hindriks maandelijks (ex-)gevangenen, tbs'ers of hun familieleden, om morele steun of een luisterend oor te bieden. Vanaf 1979 was de heer Hindriks gedurende een aantal termijnen ouderling en lid van de kerkenraad van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Bergentheim.
Sinds 2014 is hij lid van het moderamen en voorzitter van de wijkraad West. De heer Hindriks was zeven jaar lang lid van de landelijke cliëntenraad van GGZ-instelling Eleos, die professionele geestelijke gezondheidszorg vanuit een christelijke geloofsovertuiging biedt en zorgde samen met zijn echtgenote voor haar alleenstaande tante.


25-4-2019 16:26

Het natuurbrandrisico 'extra alert' (fase 2) is aangepast naar 'regulier risico' (fase 1). Paasvuren kunnen nu alsnog worden ontstoken.

Door de regen van gisteren en de weersvoorspelling voor de komende dagen is het natuurbrandrisico afgeschaald naar fase 1.
Dit betekent dat paasvuren waarvoor een ontheffing is verleend, binnen twee weken na Pasen alsnog mogen worden ontstoken. Verzoek is dit vooraf te melden bij de gemeente Hardenberg. Bel hiervoor naar 14 0523 of vul het online contactformulier in.


25-4-2019 08:48

De oude stadsmuur bij het Wilhelminaplein in Hardenberg wordt gerestaureerd. Dat heeft het college dinsdag 23 april 2019 besloten. De stadsmuur wordt in oude staat hersteld.

De stadsmuur is in 1230 gebouwd en in 1962 gerestaureerd. De muur dient als keerwand voor het hoger gelegen Wilhelminaplein. Een aantal jaar geleden is een deel van buitenkant van de muur ingestort. Vermoedelijke oorzaak is dat de binnenkant van de muur is uitgespoeld door water. Nu de herinrichting van het Wilhelminaplein bijna is afgerond, wordt de stadsmuur hersteld. 


Onderzoek
Voordat de muur kan worden hersteld, is onderzoek gedaan. De muur bestaat uit een bijzondere steensoort, namelijk ijzeroer. Dat deze steensoort is gebruikt voor de muur, is vrij uniek in Nederland. Dat maakt dat het belangrijk om de muur goed te restaureren.

Daarnaast is het een rijksmonument. De manier waarop de stadsmuur wordt hersteld moet goedgekeurd worden door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Inmiddels heeft het RCE de plannen goed gekeurd.

Start herstel stadsmuur
Voordat de restauratie van de stadsmuur kan beginnen, is de gemeente op zoek naar een bedrijf die gespecialiseerd is in werken met bijzondere steensoorten en restauratiewerkzaamheden. De muur moet eerst worden afgebroken om de binnenkant goed te kunnen herstellen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat water de mortel tussen de stenen niet kan wegspoelen.

De stenen worden genummerd, zodat ze bij de opbouw op dezelfde plek komen te liggen. Zo verandert de muur niet, maar kan het wel weer een aantal eeuwen dienen als laatste stukje stadsmuur van Hardenberg. Wanneer de werkzaamheden beginnen en afgerond worden, is nu nog niet bekend.


25-4-2019 08:45

De colleges van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Hardenberg en de provincie Drenthe stellen aan hun Raden en Staten voor om in te stemmen met de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Hiermee willen zij zich de komende vier jaar inzetten voor een brede regionale welvaartagenda op het gebied van Werken, Wonen en Welzijn.

Als de regionale overheden € 20 miljoen investeren, wil het Rijk hier ook 20 miljoen aan bijdragen. In mei wordt in zes gemeenteraden en Provinciale Staten hierover besloten, zodat na positieve besluitvorming de Regio Deal in juni 2019 met het Rijk afgesloten kan worden.


De verantwoordelijk bestuurders willen graag samen met inwoners, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en onderwijs met de Regio Deal aan de slag gaan. Zij zeggen hierover het volgende: "Het is een prachtige en krachtige regio, maar ook een regio met diverse uitdagingen op het gebied van werken, wonen en welzijn. Met deze forse impuls gaan we voor een nog sterkere regio. Het geeft de mogelijkheid om versneld een positieve ontwikkeling op gang te brengen. We zijn blij dat het Rijk dat ook zo ziet. In elke gemeente worden na de zomer projecten gestart die een positief effect hebben op de welvaart in de hele regio".


Financiële bijdrage
Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om de komende vier jaar € 10 miljoen bij te dragen, de zes gemeenten stellen hun gemeenteraad voor om samen ook € 10 miljoen bij te leggen. De gemeenten dragen naar rato bij: in verhouding tot het aantal inwoners. Per gemeente betekent dit een bedrag van:


 • Aa en Hunze: € 818.868
 • Borger-Odoorn: € 819.870
 • Coevorden: € 1.142.347
 • Emmen: € 3.462.316
 • Hardenberg: € 1.959.760
 • Hoogeveen € 1.796.840

Werken, Wonen en Welzijn
De bijdrage wordt op drie terreinen ingezet: Werken, Wonen en Welzijn. Na ondertekening met het Rijk wordt in gezamenlijkheid besloten welke projecten en ideeën worden uitgevoerd. In hoofdlijnen gaat het om de volgende richtingen:

 • Werken
  Er komen plekken waar leren, werken, innovatie en onderzoek samenkomen, zodat er voldoende en competent personeel opgeleid wordt. Verder krijgen bedrijven uit de vrijetijdseconomie en industrie ondersteuning bij het maken van stappen in digitaliseringsplannen voor hun bedrijf. En willen we de aansluiting tussen techniekonderwijs en het bedrijfsleven verbeteren.
 • Wonen
  In de regio is een deel van de woningen verouderd en zijn er te weinig woningen voor kleine huishoudens. De Regio Deal richt zich op het toekomstbestendig maken van goedkope koopwoningen, waar eigenaren wonen met een lager inkomen. Er worden verschillende aanpakken in wijken en dorpen getest, zoals het verbeteren van het energielabel en het levensloopbestendig maken van woningen.
 • Welzijn
  Met het geld van de Regio Deal wordt onderzocht hoe met minder hulpverleners toch de juiste hulp kan worden geboden. Daarnaast is de ambitie om voldoende gekwalificeerd HBO-zorgpersoneel op te leiden, in en uit de regio. Ook zijn andere zorgvoorzieningen nodig om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Wat werkt in de regio en in de praktijk? Ten slotte moet de jeugd alle kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Daarvoor zal een intensievere samenwerking tussen scholen en gezinnen en tussen scholen onderling moeten komen.


25-4-2019 08:25

Bestuurders van gemeenten, provincie, waterschappen en netbeheerders in West-Overijssel, waaronder de gemeente Hardenberg, hebben afspraken gemaakt over de regionale aanpak van de energietransitie. Aanleiding voor de afspraken is het nationale klimaatakkoord waarover momenteel wordt onderhandeld.

Het klimaatakkoord leidt tot grote opgaven in de regio. Er moet op grote schaal duurzame elektriciteit worden opgewekt. Ook voor verwarming van gebouwen en woningen – nu vaak aardgas - worden duurzame alternatieven gezocht.
De samenwerkende partijen gaan mét de samenleving op zoek naar de beste oplossingen. Deze worden opgeschreven in een zogeheten regionale energiestrategie (RES).

Eerste stap: samen starten

Marcel Blind (voorzitter van de Stuurgroep Energie Strategie West Overijssel): "De energietransitie is een enorme opgave, die iedereen gaat zien en voelen. We moeten belangrijke keuzes maken, die impact hebben op onze leefomgeving en het mooie landschap in onze regio. Tegelijkertijd is de RES een kans om hier als regio zelf het initiatief in te nemen en de lijnen uit te zetten."
In alle besturen is deze week gesproken over de concept-startnota voor de RES. Dit is het spoorboekje dat de samenwerkende partijen willen gebruiken om tot een regionale aanpak te komen.
Belang voor de regio
Een belangrijke vraag is welke maatregelen voor inwoners acceptabel zijn. Er moet een goede balans  worden gevonden tussen de bijdrage aan de energietransitie, de (maatschappelijke) kosten, de impact in het landschap en de maatschappelijke acceptatie.
De energietransitie biedt West-Overijssel aan de andere kant ook heel veel kansen op het gebied van werk en het stimuleren van innovatie. Daarom wordt een adviesgroep gevraagd om mee te denken en te adviseren.
In de adviesgroep zitten onder anderen VNO/NCW Midden, Natuur en Milieu Overijssel, Salland Wonen namens de woningcorporaties, het cluster Bio-energie Oost Nederland en LTO Noord. Omdat voor het opwekken, opslaan en transporteren van duurzame energie een stabiel energienetwerk noodzakelijk is, zijn ook de regionale netwerkbeheerders Rebo, Coteq en Enexis betrokken.

Marcel Blind: "In de startnotitie hebben we nadrukkelijk aandacht voor de inbreng van  volksvertegenwoordiging, bedrijven, instellingen en inwoners. We proberen op die manier zoveel mogelijk acceptatie en draagvlak te creëren voor onze aanpak. Uiteindelijk is het immers aan de gemeenteraden, Provinciale Staten en de diverse Algemene Besturen in de regio om de noodzakelijke besluiten de nemen."
Hoe werkt het?
In elke regio in Nederland wordt bepaald welke stappen kunnen worden gezet om tot een duurzamer energieverbruik te komen. Dit leidt per regio tot een aanbod aan de rijksoverheid. In zo'n aanbod staan de maatregelen, zoals de aanleg van zonnevelden of windmolens en het aardgasvrij maken van woningen. Dat aanbod moet in juni 2020 klaar zijn. De optelsom van al deze regionale strategieën moet uiteindelijk leiden tot realisatie van de doelen in het klimaatakkoord.

Om na de ondertekening van het landelijke klimaatakkoord snel aan de slag te kunnen, bereidt de regio zich nu al voor. Dat betekent dat nu al informatie wordt ingewonnen en het proces wordt georganiseerd.
Wat gaat er hierna gebeuren?
Allereerst worden de gemeenteraden, Provinciale Staten en de Algemeen Besturen van de waterschappen over deze aanpak geïnformeerd. Zodra het klimaatakkoord is getekend, wordt de startnotitie met hen besproken: zijn ze het eens met onze aanpak? En welke ideeën hebben zij om de Regionale Energiestrategie tot een succes te maken? Daarna kan aan de slag worden gegaan om de energiestrategie te gaan maken.

Voortbouwen op lopende initiatieven

In alle gemeenten in West Overijssel, bij de waterschappen en provincie Overijssel lopen al diverse initiatieven; er gebeurt veel op het gebied van klimaat en duurzaamheid. In deze initiatieven zit letterlijk veel energie, en die gaan gewoon door. In de Regionale Energie Strategie bereiden we de vervolgstappen voor die nodig zijn om de doelen van 2030 te bereiken, met een doorkijk naar 2050.


18-4-2019 17:06

De gemeente Hardenberg scherpt het beheer van de eikenprocessierups aan. Het nieuwe plan hiervoor is door het college vastgesteld. De gemeente zet meer in op zowel preventief bestrijden als op het weghalen van nesten van de rups waar de overlast groot is. Ook wordt meer ingezet op de informatie over de bestrijding van de rups.

In de gemeente Hardenberg was in 2018 de overlast door eikenprocessierups groot. Dit werd vooral veroorzaakt door het warme weer en de droogte in het voorjaar en zomer. De gemeente heeft vorig jaar de nesten van de eikenprocessierups laten wegzuigen door een gespecialiseerd bedrijf, op locaties waar de overlast grootst was.

Inmiddels zijn de eerste eikenprocessierupsen dit jaar al uit de eitjes gekomen, zo is te lezen in een bericht van het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de site naturetoday.nl. Dit is vroeger dan vorig jaar. Ook is de verwachting dat er meer eitjes zijn. Of dit ook gaat leiden tot een grote uitbraak als vorig jaar, is echter moeilijk te voorspellen. Dit hangt namelijk sterk af van het weer.  De gemeente heeft er wel rekening mee gehouden en heeft met de aannemer afgesproken dat er nu meer bestrijdingscapaciteit beschikbaar is.

Preventief bestrijden
De gemeente zet verschillende middelen in om het aantal rupsen zoveel mogelijk te beperken. Een speciaal bedrijf behandelt in het voorjaar bepaalde bomen met nematoden. Dit zijn aaltjes die als parasiet leven op de rupsen, die daardoor doodgaan. Dit moet gebeuren op een nauwkeurig uitgekiend moment, afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van de rups, de temperatuur en de luchtvochtigheid. De aaltjes worden aangebracht op de bomen waar in 2018 de overlast het grootst was. Dit gebeurt in de periode van eind april tot half mei.

Weghalen nesten
In de periode van mei tot en met juli leven de eikenprocessierupsen in groepen bijeen waarbij de overlast door hun brandharen het grootst is. De gemeente laat deze nesten door een gespecialiseerd bedrijf wegzuigen. Het is niet haalbaar om dat overal te doen. Dit gebeurt wel op plekken waar veel mensen komen en in aanraking kunnen komen met de brandharen.

Voorzorgsmaatregelen
Waar de nesten nog aanwezig zijn of waar ze niet worden weggehaald hangt de gemeente waarschuwingslinten of plaatst ze borden. Dat gebeurt niet bij iedere boom. Deze borden en linten moeten voorbijgangers erop attenderen, dat er eikenprocessierupsen aanwezig zijn. Algemene voorzorgsmaatregelen die mensen dan kunnen nemen zijn: het dragen van kleding die hals, armen en benen bedekt, het niet aanraken van de rupsen of bomen en niet onder de bomen in het gras gaan zitten. Ben je toch in aanraking gekomen met de brandharen: spoel dan goed met water.

Wat als uzelf een boom met eikenprocessierupsen in uw tuin heeft?
Als de eikenprocessierupsen in een boom zitten die op particulier terrein staat, is de eigenaar ervoor verantwoordelijk dat bezoekers worden geattendeerd en indien nodig de nesten weggehaald. De gemeente kan hen in contact brengen met bedrijven die dit op een goede en verantwoorde manier doen.

Laat de natuur een handje helpen
Begin dit jaar heeft de gemeente bijna 1000 nestkasten voor koolmezen uitgedeeld aan inwoners. Deze vogels vangen grote aantallen rupsen weg in de periode dat ze jongen hebben. Met deze actie wil de gemeente haar inwoners ervan bewust maken, hoe belangrijk biodiversiteit is om een plaag als die van de eikenprocessierups te voorkomen. Biodiversiteit is een woord voor de verscheidenheid aan planten en dieren die van nature voorkomen. Behalve koolmezen, zijn er ook vele nuttige insecten en vleermuizen die zich tegoed doen aan de rupsen of aan de vlinders die hieruit voortkomen. Deze insecten hebben wilde planten en bloemen nodig, die in bermen en slootkanten kunnen groeien. Daarom maait de gemeente die niet allemaal weg.

Informatie en meldingen
Op de website hardenberg.nl/eikenprocessierups staat meer informatie over de eikenprocessierups, hoe de gemeente de overlast aanpakt, wat de overlast is en waar meer informatie gevonden kan worden. Via de site kunnen inwoners ook een melding doen als ze weer overlast ondervinden van eikenprocessierupsen in gemeentelijke bomen. De gemeente gaat komend seizoen op de site en via sociale media regelmatig aangeven wat het verloop is van de overlastmeldingen en waar de nesten zijn weggehaald.


18-4-2019 11:07

Bedrijventerrein Broeklanden wordt definitief in zuidelijke richting uitgebreid met circa 20 hectare bedrijfsgrond. Op het nieuwe bedrijventerrein Broeklanden-Zuid krijgen ondernemers letterlijk de ruimte, met grote kavels en veel flexibiliteit. Het bestemmingsplan om de uitbreiding mogelijk te maken is inmiddels door de gemeenteraad vastgesteld en onherroepelijk.

Op woensdag 8 mei tussen 17.00 en 19.00 uur vindt een inloopbijeenkomst plaats over het plan. Hardenberg is al jarenlang koploper in Overijssel als het gaat om de verkoop van bedrijfsgrond. Naar verwachting is ook in de komende jaren veel vraag naar nieuwe bedrijventerreinen. Daarbij is ook behoefte aan kavels die groter zijn dan twee hectare. Om aan de vraag van ondernemers naar bedrijfsgrond te blijven voldoen, wordt het bestaande bedrijventerrein Broeklanden in zuidelijke richting uitgebreid.

Ruimte en flexibiliteit
Tussen het kanaal Almelo-De Haandrik, de Broeklandenweg, de Duitslandweg, het Veldpad, de Kuilenweg en de Broekdijk wordt 20 hectare nieuw bedrijventerrein aangelegd. Het nieuwe bedrijventerrein Broeklanden-Zuid biedt ondernemers letterlijk de ruimte. Grootschalige bedrijvigheid en hogere milieucategorieën zijn toegestaan. Het terrein wordt flexibel ingedeeld met meerdere grote kavels van minimaal twee hectare groot.

Goed bereikbaar
Broeklanden-Zuid is goed bereikbaar vanaf de Duitslandweg, via de rotonde ter hoogte van de Zwedenweg/Frankrijkweg. De Frankrijkweg wordt doorgetrokken naar de Broekdijk. Hiermee ontstaat een korte rechtstreekse verbinding richting Bruchterveld. Ook komt er een nieuwe ontsluitingsweg naar het terrein via de rotonde Duitslandweg/Denemarkenweg. De Broeklandenweg wordt via het nieuwe bedrijventerrein aangesloten op de bestaande rotonde in de Duitslandweg. Deze maatregelen vergroten de verkeersveiligheid in dit gebied.

Water en groen
Langs de randen van het bedrijventerrein is ruimte voor water en groen. In een gebied van bijna 19 hectare groot kan circa 100.000 kubieke meter regenwater tijdelijk worden opgeslagen. Hiermee zorgen de gemeente en het waterschap Vechtstromen er samen voor dat zowel bedrijven als de omgeving droge voeten houden.

Inloopbijeenkomst
Op woensdag 8 mei vindt een inloopbijeenkomst plaats over het plan. De tekeningen van het nieuwe bedrijventerrein worden dan getoond. Ook is te zien waar de wegen worden aangelegd en waar ruimte is voor natuur en water. En er is informatie over de planning van het bouwrijp maken. Belangstellenden zijn welkom om binnen te lopen tussen 17.00 en 19.00 uur in Dorpshuis De Heujmansbelt (Wijkstraat 2a) in Bruchterveld. Medewerkers van de gemeente Hardenberg zijn aanwezig om een toelichting te geven of vragen te beantwoorden.

Bouwrijp maken nog voor de zomer
Het bestemmingsplan dat de aanleg van het bedrijventerrein mogelijk maakt is op 12 februari 2019 door de gemeenteraad vastgesteld en inmiddels onherroepelijk. Het bouwrijp maken van bedrijventerrein Broeklanden Zuid start naar verwachting in het derde kwartaal. De kavels zijn dan nog dit jaar bouwrijp. Bedrijven die interesse hebben om zich te vestigen op Broeklanden-Zuid kunnen geheel vrijblijvend contact opnemen met het bedrijventeam van de gemeente Hardenberg via ondernemen@hardenberg.nl. Meer informatie is te vinden op www.hardenberg.nl/bedrijventerreinen.


17-4-2019 11:54

Door aanhoudende droogte in de natuur is er op dit moment in Overijssel een verhoogde kans op natuurbranden. Een (natuur)brand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden. Daarom heeft veiligheidsregio IJsselland alertheidsfase 2 afgegeven.

Dit is de hoogste staat van alertheid. De gemeente Hardenberg is vanwege de veiligheidsrisico’s genoodzaakt om alle ontheffingen voor paasvuren die in het weekend van 21 en/of 22 april 2019 gepland staan, in te trekken.

Er mogen aankomend weekend dus geen paasvuren ontstoken worden. Dit geldt voor de gehele gemeente Hardenberg en voor alle ontheffingen die de gemeente heeft uitgegeven. Gelet op het aantal paasvuren waarvoor in de gemeente ontheffingen zijn aangevraagd is het niet mogelijk om per paasvuur preventieve maatregelen te nemen.

Paasvuur op een later moment ontsteken
In de schriftelijke toewijzing van de ontheffing staan een aantal voorwaarden, waaronder ook dat het verboden is om van de ontheffing gebruik te maken bij extreme droogte (fase 2). Plaatselijk Belangen en buurtverenigingen die een stookvergunning toegewezen hebben gekregen, krijgen persoonlijk bericht dat paasvuren niet ontstoken mogen worden op 21 en 22 april 2019.

Als de weersomstandigheden verbeteren en veiligheidsregio IJsselland fase 1 weer in werking stelt, mag het paasvuur in principe twee weken na Pasen alsnog ontstoken worden.


12-4-2019 15:01

In het kader van de maandelijkse werkbezoeken heeft het college van burgemeester en wethouders op vrijdag 12 april een werkbezoek gebracht aan Gramsbergen.

Om 9.00 uur werd het college ontvangen door het bestuur van Stadsbelang Gramsbergen e.o. in MFC De Binder. Voorzitter Jankien Krommendijk heette het college van harte welkom. Na een voorstelrondje werd onder andere gesproken over de toekomstvisie van Gramsbergen en welke zaken vanuit de toekomstvisie op dit moment worden opgepakt. Dat zijn bijvoorbeeld het samenstellen van een stadsgids, het gezamenlijk gebruik van materialen door verenigingen, verbindingen leggen tussen verenigingen, het bestrijden van eenzaamheid en activiteiten voor de jeugd tot 18 jaar.

Henriette Vasse, voorzitter van de stichting die het dorpshuis beheert, vertelde over de zaken waarmee de stichting te maken heeft gekregen sinds de komst van het nieuwe MFC De Binder. Op dit moment is alles op orde en loopt het heel goed: de zalen zijn meestal bezet en alle ruimtes zijn verhuurd. De stichting gaat zich de komende tijd richten op intensivering van de samenwerking tussen de participanten. Ook is de stichting in gesprek met Stadsbelang en andere partijen om uitwerking te geven van een aantal thema’s die in de dorpsvisie worden genoemd.

Vervolgens ging het gezelschap wandelen door Gramsbergen waarbij onderweg een aantal locaties werden bezocht die Stadsbelang graag onder de aandacht wilde brengen bij het college. Allereerst werd aandacht gevraagd voor de leegstaande panden in het beschermd stadsgezicht. Gramsbergen wil de mooie uitstraling behouden en graag een invulling zien voor de lege gebouwen.

Daarna werd de Van Riemsdijkstraat bezocht. Een bewonersafvaardiging vertelde over de problemen ten aanzien van de bomen, het trottoir en de gedateerde uitstraling van de straat. De bewoners vinden dat de straat toe is aan een opknapbeurt.

Op de kruising Hoge Esch-Oostermaat werd aandacht gevraagd voor de fietsoversteek. De verkeersintensiteit op de Oostermaat neemt toe en daarmee ook het aantal (bijna-)ongevallen op het fietspad. Stadsbelang zou graag zien dat hier een oplossing voor komt, mede omdat in de woonwijk Garstlanden steeds meer woningen worden gebouwd.

Als laatste werd het zwembad bezocht. Henk Steenbergen en Paulien Reinders vertelden over het vele werk dat de vrijwilligers uitvoeren rondom het zwembad en gaven een toelichting op de financiën. Tevens werd het nieuwe project bekeken. Het zwembad wil een spraypark realiseren voor de jonge kinderen.

Het werkbezoek werd afgesloten in MFC De Binder. Gebiedswethouder Martijn Breukelman dankte het bestuur van Stadsbelang voor de ontvangst. Het werkbezoek heeft duidelijk gemaakt dat er heel veel goed gaat in Gramsbergen en dat er veel kracht bij de inwoners zit.

Het volgende werkbezoek vindt plaats op 13 juni. Het college bezoekt dan Rheeze en Diffelen.


11-4-2019 15:22

De basisscholen in Bruchterveld en Den Velde worden vernieuwd. Dat is het advies van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Wiekslag in Bruchterveld stond al op de nominatie om te worden herbouwd. In Den Velde is door de fusie van cbs Het Kompas en obs Den Velde nieuwbouw noodzakelijk. De planning is om in 2019 te starten met de bouw.

Naast de nieuwbouw in Den Velde en Bruchterveld, staan renovaties voor cbs Spreng-el in Ane, cbs De Akker in Gramsbergen en gbs Casper Diemer in Bergentheim op het programma voor 2019. 

Meerjarenplan voor onderwijshuisvesting
De gemeente Hardenberg werkt sinds 2013 met een meerjarenplan voor huisvesting van het basisonderwijs. Hierdoor is er tijdig zicht op te verwachten kosten voor onderhoud, aanpassingen of nieuwbouw.

Het plan wordt periodiek aangepast aan de ontwikkelingen en met de schoolbesturen besproken. Hierdoor zijn alle partijen op de hoogte, gegevens actueel en de investeringen vanuit de gemeente transparant. Zowel de gemeente als de schoolbesturen steken geld in de uitvoering van het integraal huisvestingsplan, vanuit ieders wettelijke verantwoordelijkheid.

Den Velde
Voor Den Velde was in het oorspronkelijke huisvestingsplan geen nieuwbouw of grondige renovatie opgenomen. Maar omdat obs Den Velde en cbs Het Kompas fuseren tot fusieschool De Ravelijn, is het noodzakelijk het bestaande gebouw van obs Den Velde te renoveren en uit te breiden.

Dit past binnen de visie van het integraal huisvestingsplan, dat uitgaat van minder scholen maar meer kwaliteit. Met de nieuwbouw in Den Velde is een sterke plattelandsschool het resultaat. 

Bruchterveld
Het gebouw van de Wiekslag in Bruchterveld is meer dan honderd jaar oud en inmiddels toe aan nieuwbouw. Het schoolbestuur wil op eigen grond een nieuwe school aanbouwen aan dorpshuis De Heujmansbelt. Hierdoor hoeven er minder vierkante meters worden gebouwd. Bovendien investeert het schoolbestuur in nieuwbouw voor kinderopvang. Zo ontstaat één gebouw met een breed aanbod, een zogenaamd integraal kindcentrum.
Het initiatief wordt breed gedragen in Bruchterveld. De besturen van de school, het dorpshuis en plaatselijk belang werken hiervoor nauw samen. Een mooi voorbeeld van een aanpak die een grote meerwaarde heeft voor Bruchterveld.


11-4-2019 14:32

De bouw van het nieuwe onderkomen van Kanovereniging Hardenberg-Vecht is gestart. Het nieuwe clubgebouw verrijst in het Vechtpark Hardenberg, tussen de Molengoot en de Twenteweg. Onderdeel van het gebouw is een kleedgelegenheid voor gebruikers van de wildwaterkanobaan. De bouw duurt ongeveer een half jaar. De kanovereniging Hardenberg-Vecht neemt direct na de zomer haar intrek in het gebouw.

Op de plek waar nu het clubgebouw van Kanovereniging Hardenberg-Vecht staat, wil een groep enthousiaste mensen een appartementengebouw bouwen. Om dit mogelijk te maken, zijn de gemeente en de kanovereniging samen op zoek gegaan naar een nieuwe plek voor het clubgebouw. Die plek is gevonden in het Vechtpark Hardenberg, in het gebied tussen de Molengoot en de Twenteweg. Deze locatie ligt op korte afstand van de wildwaterkanobaan.

Vechtpark Hardenberg
Wethouder Martijn Breukelman: “De nieuwe locatie van het verenigingsgebouw in het Vechtpark Hardenberg biedt veel voordelen. In het bestemmingsplan voor dit gebied was al rekening gehouden met de bouw van een recreatieve voorziening. Bovendien biedt deze plek de mogelijkheid om een kleedgelegenheid voor gebruikers van de wildwaterkanobaan te combineren met het nieuwe verenigingsgebouw. Daarmee wordt het recreatieve aanbod in het Vechtpark ook verder versterkt.” 

Nieuwbouw
Het ontwerp voor het clubgebouw is van de hand van Skill Architectuur. Het gebouw biedt ruimte aan een kantine met terras, een kanoberging, kleedruimtes voor de leden van de kanovereniging en een kleedgelegenheid voor gebruikers van de wildwaterkanobaan. Nabij het clubgebouw wordt de Molengoot verbreed, om dienst te kunnen doen als oefenvijver voor de leden van de kanovereniging. De bouw van het nieuwe verenigingsgebouw is gestart en duurt ongeveer een half jaar. Dat betekent dat de kanovereniging na de zomer kan verhuizen naar het nieuwe onderkomen.

“Het Vechtpark heeft er een mooie voorziening bij”
Bestuurslid André van Eck van Kanovereniging Hardenberg-Vecht: “Na ruim 25 jaar gaan we onze vertrouwde plek verlaten en verhuizen we naar een mooie locatie in het Vechtpark. We verheugen ons op onze nieuwe plek en natuurlijk het nieuwe gebouw. Het Vechtpark heeft er dan een mooie voorziening voor kanoërs en gebruikers van de wildwaterkanobaan bij”


11-4-2019 14:19

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil in het asielzoekerscentrum Hardenberg naast reguliere asielzoekers ook vluchtelingen opvangen die in afwachting zijn van de start van hun asielprocedure. Ook vrijkomende reguliere opvangplekken kunnen door het COA worden gebruikt voor het opvangen van mensen uit deze groep. Het college van B&W heeft ingestemd met deze wijziging. Omwonenden staan...

Het asielzoekerscentrum (AZC) Hardenberg opende in oktober 2016 de deuren voor in eerste instantie een periode van vijf jaar. De gemeente Hardenberg en het COA hebben afgesproken dat in het AZC Hardenberg reguliere asielzoekers worden opgevangen. Dit zijn asielzoekers van wie de asielprocedure bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) loopt. Zij verblijven in het AZC Hardenberg in afwachting van de uitkomst van hun asielprocedure. Op dit moment wonen circa 520 reguliere asielzoekers in het AZC Hardenberg.

Verzoek van COA

Naast de reguliere asielzoekers, vangt het COA in zogenaamde procesopvanglocaties vluchtelingen op die reeds geregistreerd en gescreend zijn, maar in afwachting zijn van het moment dat de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) hun asielaanvraag in behandeling kan nemen. Omdat de afhandelingstermijnen bij de IND steeds verder oplopen, neemt de bezetting van de procesopvanglocaties van het COA toe. Daarom vangt het COA deze groep vluchtelingen ook tijdelijk op in reguliere AZC-locaties. Het COA heeft de gemeente Hardenberg gevraagd om een deel van de capaciteit van het AZC Hardenberg te gebruiken voor het opvangen van deze specifieke groep vluchtelingen. Daarnaast wil het COA vrijkomende reguliere opvangplekken gebruiken voor het opvangen van deze mensen.

Nieuwe groep bewoners in AZC-Hardenberg

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het verzoek van het COA voor het opvangen van vluchtelingen die in afwachting zijn van de start van hun asielprocedure in het AZC Hardenberg. Daarbij heeft het college zorgvuldig gekeken naar de consequenties van deze wijziging voor de omgeving en voor de beschikbare voorzieningen in en buiten het AZC.
Het verzoek van het COA is met de omwonenden besproken. Zij staan positief tegenover de komst van deze groep AZC-bewoners.
Burgemeester en wethouders realiseren zich dat zonder de oplopende afhandelingstermijnen bij de IND een groot aantal mensen uit deze groep al als reguliere asielzoekers zouden zijn geplaatst in het AZC in Hardenberg.

Capaciteit AZC Hardenberg
In het AZC Hardenberg kunnen 700 mensen worden opgevangen. Omdat 30 plekken geblokkeerd zijn voor bewoners die op medisch advies alleen verblijven of voor crisissituaties, zijn er 670 plekken die daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. Op dit moment wonen 520 reguliere asielzoekers in het AZC Hardenberg. Het is de bedoeling dat de resterende 150 plekken voor vluchtelingen in afwachting van de start van de procedure gebruikt worden. Ook vrijkomende reguliere opvangplekken, kunnen worden gebruik voor deze groep. Dat betekent dat de feitelijke bezetting van het AZC Hardenberg binnenkort toeneemt, terwijl het aantal reguliere asielzoekers in het AZC Hardenberg afneemt.


11-4-2019 14:14

Inwoners van de gemeente Hardenberg kunnen via de website overijssel.asbestdakenkaart.nl bekijken of het dak van hun woning of schuur mogelijk asbest bevat. De online kaart is gemaakt door de provincie Overijssel en wordt door de gemeente Hardenberg bijgehouden.

De regering werkt aan een verbod op asbestdaken. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het wetsvoorstel. Als de Eerste Kamer ook instemt met de wet, zijn asbestdaken vanaf 2025 verboden. Pandeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig vervangen van het asbestdak. De asbestdakenkaart kan daarbij helpen.

Op de online kaart kan iedere dakeigenaar bekijken of zijn dak asbestverdacht is. Door het adres in te voeren is direct te zien of een dak als niet verdacht, deels verdacht of verdacht is aangemerkt. Bovendien is er waar mogelijk een koppeling gemaakt met de zonnekaart. Zo zien dakeigenaren direct of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen wanneer het asbestdak wordt vervangen.

De kaart is gemaakt op basis van luchtfoto’s en kan door de automatische verwerking mogelijk fouten bevatten. De individuele dakeigenaren hebben daarom direct de optie om te reageren en eventuele onjuistheden door te geven. Ook kunnen zij aangeven of het dak wordt gesaneerd of al is gesaneerd. De gemeente Hardenberg controleert deze reactie en brengt de wijzigingen aan in de kaart. De asbestdakenkaart wordt aan de hand van die wijzigingen maandelijks geactualiseerd.

Met de asbestdakenkaart hopen provincie en gemeenten dakeigenaren met een asbestdak te stimuleren hun dak aan te pakken. Ook kunnen provincie en gemeenten met de asbestdakenkaart de sanering of vervanging van asbestdaken monitoren.

De asbestdakenkaart is te raadplegen via overijssel.asbestdakenkaart.nl. Op de website staat uitleg over hoe de kaart werkt en wat een dakeigenaar moet doen bij een asbestverdacht dak.


10-4-2019 14:00

Dit jaar ontvangen vijfentwintig evenementen een evenementensubsidie van de gemeente Hardenberg. De organisatie van het Pleinfestijn 2019 ontvangt een subsidie van € 15.000. Andere evenementen ontvangen een subsidiebedrag dat varieert van enkele honderden euro's tot € 10.000. Voor acht evenementen is er een bijdrage van € 500 uit de subsidiepot voor sportevenementen of uit het Fonds...

In de gemeente Hardenberg wordt jaarlijks een breed scala aan evenementen georganiseerd. Wethouder Jan ten Kate: "Wij zijn trots op de vele initiatieven, de professionaliteit van de organisatie en de honderden vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Daarom is jaarlijks een budget beschikbaar voor de ondersteuning van evenementen."
"Met deze subsidieregeling willen we organisatoren van evenementen stimuleren om bestaande evenementen te optimaliseren en nog meer verrassende evenementen te ontwikkelen. Het streven is dat evenementen in de regio nog meer impact hebben en de verbinding maken met ondernemers. Op die manier versterken evenementen de lokale economie. Dat zorgt weer voor werkgelegenheid en promotie van de regio Hardenberg."

Toegekende subsidies
Het Pleinfestijn 2019 ontvangt als evenement met een bovenregionale uitstraling een subsidiebedrag van € 15.000. Het Strawberry Fields Festival dat in Dedemsvaart wordt georganiseerd, ontvangt € 10.000 evenementensubsidie.
Daarnaast is er onder andere een evenementensubsidie voor Kanaalrock in De Krim, de Triathlon Hardenberg, Hardenberg Buiten, het Oldtimer Festival Balkbrug, het lustrum van Hardenberg Proeft, Hardenberg Beeldenstad, de Grasbaanraces in Balkbrug, de Campingparade in het centrum van Hardenberg, Rock Your Boots in Dedemsvaart en diverse activiteiten van Gramsbergen Lichtstad.
Een achttal aanvragers komt niet in aanmerking voor een evenementensubsidie. Wel ontvangen zij een bijdrage van € 500 uit de subsidiepot voor sportevenementen of uit het Fonds Maatschappelijke Initiatieven.
De complete lijst met evenementen die dit jaar een subsidie ontvangen is te vinden op www.hardenberg.nl/evenementensubsidie.

Vernieuwde subsidieregeling

Dit is de eerste keer dat de evenementensubsidies worden toegekend volgens de vernieuwde subsidieregeling die eind vorig jaar is vastgesteld. Bij het toekennen van de subsidie let de gemeente op de economische spin-off, PR van de regio Hardenberg, het aantal bezoekers en de mate waarin een evenement bijdraagt aan een bruisende evenementenkalender.

Ook voor de komende jaren is de evenementensubsidie beschikbaar. Organisatoren van evenementen in 2020 kunnen tot 1 oktober 2019 een aanvraag doen. Zij krijgen dan uiterlijk op 31 december uitsluitsel. Meer informatie en het aanvraagformulier staat op www.hardenberg.nl/evenementensubsidie.


8-4-2019 11:29

De Casper Diemerschool en de Koningsbergerschool uit Bergentheim mogen zich de komende drie jaar een Gezonde School noemen. Wethouder Alwin te Rietstap heeft vanochtend het vignet Gezonde School overhandigd aan beide scholen. Dit was tevens het startmoment voor de gezondheidsweek in Bergentheim.

Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Wethouder Alwin te Rietstap: “Door middel van het vignet laten de basisscholen zien dat er structureel aandacht is voor de gezondheid van hun leerlingen. Dit draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Inmiddels zijn al 15 scholen in de gemeente Hardenberg een Gezonde School, maar dat mogen er wat mij betreft nog veel meer worden!”

Werken aan een thema
Het programma Gezonde School bestaat uit acht thema’s: voeding, bewegen en sport, roken en alcohol, welbevinden, relaties en seksualiteit, fysieke veiligheid, mediawijsheid en hygiëne. Een school mag zelf bepalen welk thema als eerst opgepakt wordt. Als een school aan alle criteria van een thema voldoet, mag de school zich drie jaar lang een Gezonde School noemen.
Alle leerkrachten werken vervolgens op dezelfde manier aan de thema’s, middels de pijlers educatie, beleid, signalering en omgeving. Zo worden leerlingen gestimuleerd om gezonde keuzes te maken, leren ze wat gezonde voeding is en wat de effecten daarvan zijn.

Thema voeding
De Casper Diemerschool en de Koningsbergerschool zijn in september 2018 gestart met het thema voeding. Nu ze aan alle criteria hebben voldaan, mogen de scholen officieel het vignet Gezonde School in ontvangst nemen. Het komende jaar werken de scholen verder aan het thema voeding. Vervolgens kunnen de scholen elk jaar een nieuw thema aanvragen.
Scholen die ook in aanmerking willen komen voor het Gezonde School vignet kunnen contact opnemen met Marlon Stevelink (combinatiefunctionaris gezonde leefstijl) via telefoonnummer 14 0523.

Gezondheidsweek Bergentheim
Van maandag 8 april tot en met zondag 14 april is het gezondheidsweek in Bergentheim. In deze week worden er veel verschillende activiteiten georganiseerd die een gezonde leefstijl stimuleren. Bijna alle activiteiten zijn gratis en voor de meeste activiteiten is opgave niet nodig.
De gezondheidsweek is een samenwerking tussen verschillende partners, waaronder de gemeente en ondernemers/verenigingen uit Bergentheim.


8-4-2019 09:02

Het GrensInfoPunt van de EUREGIO houdt op woensdag 17 april 2019 van 18.00 tot 19.00 uur een groot spreekuur in het gemeentehuis aan het Stephanuspark 1 in Hardenberg. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur.

U kunt tijdens het spreekuur terecht met vragen over het wonen of werken in Duitsland. Werkgevers en werknemers kunnen tijdens dit spreekuur terecht met hun vragen over onder andere sociale zekerheid, belastingen en arbeidsrecht. Ook mensen die zijn geïnteresseerd in een baan in Duitsland of naar Duitsland willen emigreren, kunnen hier hun vragen stellen.

Naast adviseurs van het GrensInfoPunt zijn er vertegenwoordigers van de Belastingdienst, de Duitse Finanzverwaltung, de Deutsche Rentenversicherung, UWV, de Sociale Verzekeringsbank (Bureau voor Duitse Zaken) en de AOK Niedersachsen aanwezig. De informatie is gratis en onafhankelijk; een afspraak maken is niet nodig.

Voor meer informatie, of voor het maken van een persoonlijke afspraak kunt u contact opnemen met het GrensInfoPunt. Dit kan telefonisch via 053 460 51 51, of per e-mail op grensinfopunt@euregio.eu. Kijk voor meer informatie op de website www.grensinfopunt.eu.


5-4-2019 09:33

Het Ondernemershuis voor het Vechtdal wordt de komende jaren verder uitgebouwd. Door ondernemers te helpen met ondernemersvragen, plannen, innovaties en ideeën, draagt het Ondernemershuis actief bij aan een versterking van de regionale economie. De partners blijven het Ondernemershuis de komende jaren ondersteunen.

Sinds 2016 stimuleert en helpt het Ondernemershuis voor het Vechtdal ondernemers die willen innoveren. Dat gebeurt door het verbinden van ondernemers, kennisinstellingen en overheid op het gebied van kennisdeling, innovatie, ondernemerschap, onderwijs en financiering. Zo draagt het Ondernemershuis bij aan de verankering van bestaande bedrijven, een goed ondernemersklimaat en uiteindelijk economische groei in de regio.

Ondernemersvragen
Ondernemers uit de regio die willen innoveren, weten het Ondernemershuis goed te vinden. In de afgelopen jaren namen ruim 1.000 ondernemers deel aan activiteiten van het Ondernemershuis. Zij konden kennis en ideeën opdoen of in contact komen met collega-ondernemers tijdens verschillende events. Vele ondernemers werden in een individueel begeleidingstraject geholpen met hun ondernemersvraag. Hierin werd veelvuldig gebruik gemaakt van de kennis en kunde die in de regio beschikbaar is. Ook bracht het Ondernemershuis een behoorlijk aantal ondernemers met een specifiek innovatievraagstuk in contact met kennisinstellingen en innovatieplatforms.

Partners
Het Ondernemershuis voor het Vechtdal werkt samen met een groot aantal partners, van ondernemers, gemeenten Hardenberg en Ommen, kennisinstellingen, ondernemersverenigingen tot en met innovatieplatforms zoals Kennispoort Regio Zwolle, Novel-T en Dutch Tech Zone. Ook voor de komende jaren hebben het bestuur en de partners hun handen ineengeslagen om het Ondernemershuis verder uit te bouwen. Zij blijven het Ondernemershuis de komende vier jaar ondersteunen.

“Positie verder uitbouwen”
Tijdens de bijeenkomst presenteerde Stendert de Vries van het Ondernemershuis de plannen voor de komende jaren. “We zijn blij dat onze partners het Ondernemershuis ook de komende jaren ondersteunen. Dat bevestigt dat we onze toegevoegde waarde hebben bewezen. We gaan verder op de ingeslagen weg om onze positie verder uit te bouwen. Daarbij zetten we met name in op persoonlijke begeleiding en advisering van ondernemers. Om de kracht van onze regio duidelijk te profileren willen we ons focussen op een aantal centrale en sectoroverstijgende thema’s die voor alle ondernemers relevant zijn. Denk aan de circulaire economie, het boeien, binden en ontwikkelen van medewerkers en de mogelijkheden die digitalisering en robotisering met zich meebrengen. Een goede samenwerking in de regio biedt veel kansen voor de ondernemers. Daarom werken we intensief samen met ondernemersverenigingen, industriekringen en innovatie- en ondernemersplatforms. Op die manier profileren we de regio Vechtdal optimaal in de omliggende regio’s”, aldus de ondernemersadviseur.


5-4-2019 09:30

De gemeente Hardenberg wil de bouw van acht eengezinswoningen aan de Van Sytzamahof in de Hardenbergse wijk Marslanden mogelijk maken. Op deze plek was eerder een appartementencomplex gepland.

De gemeente heeft de omgevingsvergunning voor de bouw van het appartementencomplex ingetrokken. Een bestemmingsplan om de bouw van de eengezinswoningen mogelijk te maken wordt nu voorbereid.

Op het perceel aan de Van Sytzamahof in Hardenberg, ter hoogte van de rotonde Haardijk/Jachthuisweg bij de entree van de Hardenbergse wijk Marslanden, wilde de grondeigenaar zestig appartementen bouwen. De omgevingsvergunning om de bouw van het appartementengebouw mogelijk te maken is al in 2011 verleend. De bouw van het complex is echter tot op heden nog niet gestart.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente de verschillende woningbouwplannen tegen het licht gehouden. Veel van deze woningbouwplannen zijn al jaren geleden gemaakt en sluiten niet meer goed aan op de huidige vraag naar woningen. Om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod met elkaar in balans zijn, besloot de gemeenteraad op een aantal locaties het aantal te bouwen woningen terug te brengen. Dat is ook gebeurd bij het plan voor de bouw van het appartementengebouw aan Van Sytzamahof. Het voornemen was hier om het aantal te bouwen woningen terug te brengen van zestig appartementen naar acht eengezinswoningen. Wel kreeg de grondeigenaar twee jaar de tijd om de appartementen alsnog te verkopen.

De bouw van acht eengezinswoningen op deze plek past goed bij binnen het programma wonen. Volgens het programma wonen is er vooral in en rond centrumgebieden ruimte voor appartementen. Hiervoor zijn de nodige plannen in uitvoering of in voorbereiding, zoals de bouw van appartementencomplexen langs de Vecht in Hardenberg of in het gebied ‘Slotgraven’ in Hardenberg. Met plaatselijk belangen zijn afspraken gemaakt om te zorgen dat in de (kleine) kernen voldoende woningen voor de juiste huishoudens worden gebouwd.
Wethouder Martijn Breukelman: “De gemeente wil bouwen naar behoefte en ruimte bieden aan kansrijke woningbouwplannen. Door het aanpassen van dit plan ontstaat er meer ruimte om invulling te geven aan de wensen voor woningbouw in de kernen.”

Het college van B&W heeft vorige week besloten om de omgevingsvergunning voor de bouw van het appartementencomplex aan de Van Sytzamahof in te trekken. Tegelijkertijd besloot de gemeenteraad om een nieuw bestemmingsplan voor deze locatie voor te bereiden, waarmee de bouw van de acht eengezinswoningen mogelijk moet worden. Naar verwachting wordt het ontwerp-bestemmingsplan nog dit jaar ter inzage gelegd.
In de tussentijd zijn ontwikkelingen op deze plek niet mogelijk en neemt de gemeente geen aanvragen voor een omgevingsvergunning op deze plek in behandeling.


4-4-2019 16:40

Donderdag 4 april gaf wethouder Jan ten Kate het startsein voor de Week van Mooi Schoon op De Wiekslag in Bruchterveld. Leerlingen gaan deze week de straten op om de omgeving van hun school vrij te maken van zwerfvuil.

Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 april doen bijna 150 scholen mee aan de week van Mooi Schoon, een initiatief van het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA.
 
Tijdens het startsein van de Week van Mooi Schoon wenst de wethouder de leerlingen veel succes en overhandigt een cadeau aan de school. Daarna gaan de leerlingen voorzien van opvallende hesjes en handschoenen en gewapend met knijpertjes en vuilniszakken de buurt in gaan om zwerfvuil op te ruimen.


28-3-2019 11:44

Tijdens de landelijke compostdag kunt u als inwoner van de gemeente Hardenberg op zaterdag 30 maart gratis compost ophalen. Met deze actie bedanken de gemeente Hardenberg en ROVA inwoners voor hun inspanning om het GFT-afval goed te scheiden.

U kunt het gratis compost zaterdag 30 maart van 09.00 tot 13.00 uur ophalen bij het Milieubrengstation ROVA Bovenveld aan de Ommerweg 69 in Rheezerveen.

Elke inwoner van de gemeente Hardenberg ontvangt maximaal twee zakken per voertuig. De actie geldt zolang de voorraad strekt.

Bij het ophalen van het gratis compost moet u zich kunnen identificeren als inwoner van de gemeente.

Bezoek voor meer informatie de website www.rova.nl.


26-3-2019 08:44

In verband met onderhoudswerkzaamheden wordt de N48 tussen Balkbrug en Hoogeveen vanaf vrijdagavond 3 mei 2019 in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.

De werkzaamheden op vrijdag 3 mei vinden plaats vanaf 19.00 uur en duren tot zaterdag 4 mei 08.00 uur.


Tijdens de onderhoudswerkzaamheden wordt onder meer gemaaid en worden de verlichting en bermen hersteld.


Het verkeer wordt door middel van gele borden en tekstwagens omgeleid via de daarvoor ingestelde omleidingsroutes (PDF, 920 kB).


25-3-2019 16:24

Gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen gaan een plan opstellen voor een nieuwe inrichting van de Vecht bij Gramsbergen. In de eerste helft van 2019 gaan zij samen met inwoners en betrokkenen aan de slag om een plan voor dit gebied te maken.

Gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen nodigen inwoners en betrokkenen uit voor een eerste openbare bijeenkomst op maandag 1 april aanstaande.
Tijdens deze bijeenkomst krijgen inwoners informatie over het project en over de aanpak voor het komend jaar. Daarnaast kunnen inwoners hun eerste wensen en ideeën geven tijdens een inspirerende informatie- en ideeënmarkt. De bijeenkomst vindt plaats tussen 19.00 en 21.30 uur in De Binder.
Water, beleving en natuur
Met een nieuwe inrichting van het gebied langs de Vecht, keert ook Gramsbergen het gezicht naar de rivier. Het gebied biedt veel mogelijkheden voor water, beleving en natuur. Het gaat om de Vecht en haar uiterwaarden tussen de Hardenbergse wijk Baalder en de Haandrik, met uitzondering van de Loozensche Linie.
Ook de voormalige zandwinningsplas Gat van Joosten wordt bij het plan betrokken. Een haventje, wandel- en fietspaden en meer ruimte voor water moeten zorgen voor een aantrekkelijke verbinding tussen Gramsbergen en de Vecht. Daarnaast is er aandacht voor natuur-inclusieve landbouw.

Samen een plan maken
Er zijn volop ideeën en wensen, maar nog geen concreet plan voor het gebied langs de Vecht tussen de wijk Baalder in Hardenberg en De Haandrik. Gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen willen dit plan samen met inwoners van Gramsbergen en omgeving en met betrokken partijen zoals grondeigenaren, Stadsbelang en plaatselijk belangen uitwerken.

Daarvoor vinden in de eerste helft van 2019 diverse ontwerpsessies plaats. Tijdens deze sessies werken deelnemers met elkaar aan ontwerpen die moeten leiden tot een inrichtingsplan.
Ontwerpsessies
Maandag 1 april worden belangstellenden bijgepraat over het proces, kunnen zij zich aanmelden voor de ontwerpsessies en hun eerste eigen wensen en ideeën meegeven aan de projectgroep.

Het programma voor deze avond ziet er als volgt uit:
19.00 uur: inloop
19.30 uur: opening: door wethouder Alwin te Rietstap en Wim Stegeman, bestuurslid waterschap Vechtstromen
19.45 uur: presentatie over het project door Marion Geerink, projectleider waterschap Vechtstromen
20.00 uur: introductie op de informatie- en ideeënmarkt door Jan-Arie van Berkum, gemeente Hardenberg
20.30 uur: start informatie- en ideeënmarkt
21.30 uur: einde van de inloopavond


25-3-2019 11:49

Het college van B&W bracht op vrijdag 22 maart 2019 een werkbezoek aan Sibculo. ’s Ochtends werden ze rond negen uur ontvangen in het museum Zichtbaar Verleden door bestuursleden van Plaatselijk Belang Sibculo.

Onder het genot van koffie en cake informeerde Henk Huisman het college over de geschiedenis van het Cisterciënzerklooster Groot Galilea dat in 1406 in Sibculo is gesticht. In 1579 kwam er een einde aan het klooster als gevolg van de reformatie. Vervolgens informeerde Albert Sloot van dezelfde stichting het college over hun toekomstplannen.

Vervolgens begon de fietstocht door Sibculo naar CNBS Windesheim. Schooldirecteur Jurgen Bosma informeert het gezelschap tijdens een rondleiding over het reilen en zeilen van de school. Hij geeft aan dat hij erg blij is met de betrokkenheid van het dorp bij de school. Dat blijkt uit het vele vrijwilligerswerk dat door inwoners van Sibculo wordt gedaan. Ook wordt een bezoek gebracht aan het Tiny Forest dat op die dag werd gerealiseerd door leerlingen op het schoolplein.

De fietstocht wordt vervolgd naar de Spartelvijver waar ze onder leiding van muziek verwelkomd worden door Danny Stroeve en Wiljan Snippe. Zij informeren het college over Het Allermooiste Feestje dat jaarlijks in de zomer wordt georganiseerd bij de Spartelvijver voor mensen van alle leeftijden.

Tot slot fietst het college van B&W langs andere interessante punten in Sibculo, zoals de peuterspeelzaal en kinderopvang in MFC De Horst. Anke Uitslag en Marjan Rozemuller informeerden het college over de gang van zaken. Tijdens de koffie met krentenbrood bedankte Rudi ten Hartog het college voor hun komst naar Sibculo. Hij hoopt dat PB Sibculo hiermee nog meer op de kaart heeft gezet bij het college.

Namens het college bedankte wethouder Martijn Breukelman Plaatselijk Belang Sibculo voor de mooie en interessante ochtend. Hij gaf daarbij aan dat het mooi is om te zien wat er allemaal gebeurd is in Sibculo. Op vrijdag 12 april bezoekt het college Gramsbergen.


21-3-2019 17:02

Inwoners uit de gemeente Hardenberg konden op woensdag 20 maart 2019 hun stem uitbrengen voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de Waterschappen.

In de gemeente Hardenberg werden de verkiezingen gehouden voor zowel het Waterschap Vechtstromen als het Waterschap Drents Overijsselse Delta.


De voorlopige uitslagen, inclusief de uitslagen per kandidaat en per stembureau, zijn online te raadplegen.
 • Volledig overzicht Provinciale Statenverkiezingen
 • Volledig overzicht Waterschapsverkiezingen

Definitieve uitslagen

Tijdens de openbare zittingen stelt het centraal stembureau van de provincie Overijssel de officiële uitslag vast. 
Na de openbare zittingen van de centraal stembureaus van de provincies worden op maandagmiddag 25 maart de definitieve verkiezingsuitslagen op de website van de Kiesraad geplaatst.


14-3-2019 16:11

Als Meest toegankelijke gemeente van Nederland, houdt de gemeente Hardenberg op 28 september 2019 het Special Olympics Regionaal Evenement in Hardenberg. Op de Sportboulevard in Hardenberg strijden zo'n 150 tot 200 verstandelijk beperkte sporters uit heel Nederland tegen elkaar in de sporten atletiek, zwemmen en gymnastiek.

Het Special Olympics Regionaal Evenement regio Oost sluit goed aan bij de ambities van de gemeente, op het gebied van sport maar zeker ook op het gebied van toegankelijkheid.
In het voorjaar van 2018 is de gemeente Hardenberg uitgeroepen tot de Meest toegankelijke gemeente van Nederland. Een titel die de gemeente in 2018 en 2019 mag voeren. 

Iedereen doet mee in de gemeente
De gemeente werkt samen met verschillende organisaties om de titel verder vorm te geven. Er wordt hierbij gekeken naar inclusie in brede zin.
"Vaak denken mensen bij inclusie of toegankelijkheid alleen aan mensen met een fysieke beperking", vertelt wethouder Gitta Luiten. "Maar wij kijken er veel breder naar. Het gaat erom dat iedereen mee kan doen in de gemeente Hardenberg. Ook mensen voor wie dat niet zo eenvoudig is. Je kunt dan denken een mensen met een sociale, verstandelijke of psychische beperking."

Breedtesport in Hardenberg
Volgens wethouder Martijn Breukelman is sport daarbij een uitstekend middel voor. "Door sport komen mensen uit alle hoeken van de gemeente en alle lagen van de bevolking samen, om dat te doen wat ze leuk vinden. Sport zorgt voor sociale verbinding en natuurlijk is sport ook gewoon heel gezond", aldus de wethouder.

De gemeente Hardenberg zet al jaren flink in op de breedtesport. Met de ondersteuning van sportclubs en sportvoorzieningen in de gemeente. Zo zijn alle velden van de sportverenigingen in de gemeente inmiddels voorzien van kunstgras. Ook zijn bij verschillende sportverenigingen G-teams actief.   


Special Olympics regionaal evenement
Special Olympics Nederland ondersteunt in heel Nederland regionale evenementen voor mensen met een verstandelijke beperking, in meer dan twintig verschillende sporten. In overleg met Special Olympics Nederland is gekozen voor de drie sporten atletiek, zwemmen en gymnastiek. 

De organisatie van de Special Olympics Regionale Spelen in Hardenberg ligt in handen van de gemeente, de Stuw, het Platform Inclusie Hardenberg, het Alfa college en Baalderborg. Bij de sporten wordt de organisatie ondersteund door atletiekvereniging Spurt’88, zwemvereniging de Grunte, turn- en sportcentrum Hardenberg en de Dansfabriek. 


Vrijwilligers
Het evenement wordt hoofdzakelijk begeleid door vrijwilligers. Deze vrijwilligers komen van de lokale sportverenigingen, het Alfa college en diverse zorginstellingen.
Ook inwoners uit de gemeente die het leuk vinden om te helpen zijn van harte welkom. Zij kunnen zich melden bij team Sport via het telefoonnummer 14 0523.


14-3-2019 15:58

In oktober vorig jaar is door de gemeente Hardenberg een eerste nulmeting gehouden volgens het IJslands preventiemodel onder 15 en 16-jarigen in Dedemsvaart. Hierbij zijn verschillende thema’s onderzocht. De resultaten uit de nulmeting worden gebruikt om een gezamenlijke aanpak in Dedemsvaart te ontwikkelen die het middelengebruik onder jongeren terugdringt.

IJslandse jongeren waren twintig jaar geleden nog de grootverbruikers van Europa wat betreft drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst van de Europese jongeren. Naast de goede resultaten bij het middelengebruik, bleken de jongeren meer te sporten en vrijwilligerswerk te doen en bleken ouders meer betrokken bij hun kind.
De gemeente Hardenberg onderzoekt of het IJslands preventiemodel kan helpen om het middelengebruik onder jongeren nog verder terug te dringen. Hiervoor doet de gemeente mee aan een proef van drie jaar met vijf andere gemeenten onder leiding van het Trimbos instituut en het Nederlands Jeugdinstituut. 

Zorgen voor een veilige omgeving
Uitgangspunt van het IJslands preventiemodel is zorgen voor een veilige en gezonde leefomgeving voor jongeren. "Uitkomsten zoals die uit de nulmeting blijven mij raken", zegt wethouder gezondheid Alwin te Rietstap.
"Maar we moeten ons richten op de omgeving, en niet tegen de jongeren zeggen wat wel en niet mag. Dat is duidelijk een andere aanpak vanuit het IJslands model. Daarnaast is het natuurlijk een traject van lange adem. Ik ben heel benieuwd wat we kunnen leren tijdens dit leerwerktraject. Zowel van de manier van onderzoek en monitoring, als het richten op de omgeving."

Onderzoek in Dedemsvaart

In overleg met De Zeven Linden en het Vechtdal College Dedemsvaart is gekozen om te starten in Dedemsvaart. Dedemsvaart is compact en de leerlingen op de twee middelbare scholen komen grotendeels uit Dedemsvaart zelf.
In oktober 2018 deden 170 leerlingen uit de gemeente mee aan het onderzoek. Vijftien- en zestienjarigen vulden hiervoor een uitgebreide vragenlijst in. Thema's in het onderzoek zijn; ouders en familie, vrije tijd, school, vriendengroep, middelengebruik en welzijn. De vragenlijsten zijn beoordeeld door de onderzoekers in IJsland en vormen de nulmeting voor de proef. 

Bijzonderheden uit het onderzoek
Dat veel jongeren al op jonge leeftijd voor het eerst alcohol drinken en middelen gebruiken, is geen verrassing maar wel ongewenst. Dat een groot deel van de jongeren dit al voor hun dertiende doet, is bijzondere informatie die uit het onderzoek naar voren komt.
Ook is duidelijk dat zij vooral drinken bij anderen thuis en in uitgaansgelegenheden. Daarnaast valt op dat jongeren eigenlijk te weinig slaap krijgen. Verder blijkt, dat als ouders zeggen dat ze tegen roken zijn, deze jongeren veel minder middelen gebruiken. 

Vervolgstappen
De uitkomsten van het onderzoek bespreekt de gemeente de komende periode met allerlei partijen in de omgeving van de jongeren. Zoals ouders, scholen, Tactus, politie, GGD, Samen Doen en jongerenwerk. Samen worden actiepunten gekozen om te werken aan de veilige en gezonde leefomgeving voor de jongeren.
Het sterke van het model is dat dit initiatief en enthousiasme uit de omgeving van de jongeren zelf komt. In oktober 2020 volgt een tweede onderzoek. Als de resultaten positief zijn wordt de aanpak definitief.


14-3-2019 11:27

Het GrensInfoPunt van de EUREGIO houdt op woensdag 27 maart 2019 van 09.30 tot 13.00 uur een groot spreekuur in het gemeentehuis aan het Stephanuspark 1 in Hardenberg. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur.

U kunt tijdens het spreekuur terecht met vragen over het wonen of werken in Duitsland. Werkgevers en werknemers kunnen tijdens dit spreekuur terecht met hun vragen over onder andere sociale zekerheid, belastingen en arbeidsrecht. Ook mensen die zijn geïnteresseerd in een baan in Duitsland of naar Duitsland willen emigreren, kunnen hier hun vragen stellen.


Naast adviseurs van het GrensInfoPunt zijn er vertegenwoordigers van de Belastingdienst, de Duitse Finanzverwaltung, de Deutsche Rentenversicherung, UWV, de Sociale Verzekeringsbank (Bureau voor Duitse Zaken) en de AOK Niedersachsen aanwezig. De informatie is gratis en onafhankelijk; een afspraak maken is niet nodig.


Voor meer informatie, of voor het maken van een persoonlijke afspraak kunt u contact opnemen met het GrensInfoPunt. Dit kan telefonisch via 053 460 51 51, of per e-mail op grensinfopunt@euregio.eu. Kijk voor meer informatie op de website www.grensinfopunt.eu.


14-3-2019 11:03

De bouw van het zonnepark aan de Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten kan van start gaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft de omgevingsvergunning verleend aan de initiatiefnemer coöperatie Lutten Levert, nadat de gemeenteraad hierover een positief advies uitbracht. Het zonnepark is goed voor het opwekken van ruim 1,1 miljoen kWh elektriciteit per jaar. Dat is voldoende groene stroom...

De gemeente Hardenberg maakt samen met inwoners en partners werk van ambities op het gebied van duurzame energie. Daarbij zet de gemeente in op energiebesparing en de grootschalige productie van duurzame energie. Concreet wil Hardenberg in 2030 een derde van alle gebruikte energie duurzaam opwekken met een mix van energieopwekkingsmogelijkheden.
Er is al een aantal projecten in uitvoering die een bijdrage leveren aan het aandeel duurzame energie. Zo is de bouw van vijf windmolens in het gebied ten zuiden van Dedemsvaart gestart. Meerdere bedrijven produceren duurzame energie zoals groen gas op basis van biomassa. 

Meer duurzame energie opwekken
Om de ambities te halen, is het nodig om in de gemeente Hardenberg meer en grootschalig duurzame energie op te wekken. Daarom besloot de gemeenteraad in oktober 2017 om met vijf kansrijke pilotprojecten op het gebied van duurzame energie aan de slag te gaan. Het gaat daarbij om projecten op het gebied van windenergie, restwarmte en zonne-energie.
Deze pilotprojecten krijgen momenteel samen met lokale partijen en inwoners vorm. De afspraak is gemaakt dat de gemeenteraad bij deze pilotprojecten op het gebied van zonne- en windenergie voorafgaand aan het starten van ruimtelijke procedures een definitief go/no-go besluit neemt.
Ook wordt de gemeenteraad expliciet geïnformeerd over de manier waarop invulling wordt gegeven aan de door de raad gestelde randvoorwaarden, voordat het college van B&W een omgevingsvergunning voor de uitvoering afgeeft. Bij toekomstige initiatieven neemt het college van B&W een zogenaamd principebesluit voordat de procedures starten.

Lutten Levert
Eén van de pilotprojecten is het initiatief van de energiecoöperatie Lutten Levert. De coöperatie wil een zonnepark realiseren aan de Dedemsvaartseweg Noord 110 in Lutten, deels op grond met een bedrijfsbestemming en deels op agrarische grond. Met een oppervlak van circa 1,7 hectare en een energieproductie van ruim 1,1 miljoen kWh per jaar voorziet dit zonnepark circa 330 huishoudens van groene stroom. 

Voorzitter Gerwin Veltink van de energiecoöperatie Lutten Levert: "In 2015 won Lutten Leeft de wedstrijd 'meest duurzame kern van de gemeente Hardenberg'. Eén van de projecten uit het winnende duurzaamheidsplan was het collectief inkopen van duurzame energie en/of het gezamenlijk opwekken van energie. Dat heeft geleid tot de energiecoöperatie Lutten Levert."
'Veel inwoners en ondernemers profiteren'
"Met Lutten Levert willen we duurzame zonne-energie opwekken voor de bewoners van Lutten en omstreken, naar behoefte van de gemeenschap. Mede omdat we van het gas af moeten, verwachten we steeds meer vraag naar elektriciteit. De elektriciteit lokaal opwekken is dan de allermooiste oplossing", aldus Veltink.
"Veel inwoners en ondernemers kunnen hiervan profiteren. De meer dan 100 inwoners van Lutten die investeren krijgen korting op de energiebelasting. Voor de realisatie van het park willen we daar waar mogelijk lokale ondernemers inzetten. We zijn enorm blij en vereerd dat wij als eerste binnen de gemeente Hardenberg een dergelijk zonnepark vanuit een maatschappelijk initiatief kunnen en mogen ontwikkelen. We hopen ook dat we met ons zonnepark andere kernen inspireren om iets dergelijks op te zetten."

Opbrengsten gaan naar inwoners
Eind 2018 gaf de gemeenteraad een 'go' voor het verder oppakken van dit project. Kort daarna vroeg Lutten Levert een omgevingsvergunning aan voor het realiseren van het zonnepark. De ontwerp-omgevingsvergunning lag tot en met 6 maart ter inzage.

Het college van B&W heeft de gemeenteraad geïnformeerd over het voornemen om de omgevingsvergunning aan de energiecoöperatie Lutten Levert te verlenen. Volgens het college van B&W voldoet het initiatief aan de randvoorwaarden die de gemeenteraad heeft gesteld bij het beoordelen van initiatieven.
Opbrengsten 

De bouw van het zonnepark levert een bijdrage aan de energiedoelstellingen. Om te zorgen dat het zonnepark goed in de omgeving past, is een ruimtelijk kwaliteitsplan met onder andere een brede meidoornhaag onderdeel van de omgevingsvergunning.
De opbrengsten van het zonnepark komen ten goede aan de lokale gemeenschap. Inwoners van Lutten en omstreken kunnen meedoen in het project en vijftien jaar lang profiteren van korting op de energiebelasting. Tien procent van de opbrengsten worden via Plaatselijk Belang Lutten geïnvesteerd in duurzaamheidsinitiatieven in het dorp. De bouw, het onderhoud en het beheer wordt waar mogelijk in samenwerking met lokale ondernemers uitgevoerd. Er is ook aandacht voor educatie, met presentaties op scholen, excursies naar het zonnepark en een informatiebord. De kennis en expertise die Lutten Levert opbouwt, is beschikbaar voor andere initiatiefnemers. 

Omgevingsvergunning verleend
De gemeenteraad heeft het college van B&W in de raadsvergadering van 12 maart geadviseerd de omgevingsvergunning te verlenen. Dat is direct na de raadsvergadering gebeurd. Dat betekent dat de bouw van het zonnepark kan starten. 

Wethouder Jan ten Kate (duurzaamheid): "Dit project is een schoolvoorbeeld van een project waarbij lokale betrokkenheid centraal staat en waarbij iedereen kan meeprofiteren. Lutten Levert maakt het ook voor inwoners van wie het dak niet geschikt is voor zonnepanelen mogelijk om een steentje bij te dragen aan onze duurzaamheidsdoelen en te besparen op de energierekening. Lutten Levert is van en voor het dorp. Onze complimenten aan de initiatiefnemers!"
Subsidie

Wethouder Martijn Breukelman (ruimtelijke ordening): "We vinden het belangrijk dat een mooi project als dit zo snel mogelijk gerealiseerd wordt. Lutten Levert vraagt voor de uitvoering bij het Rijk de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie aan. Dat kan alleen als er een omgevingsvergunning verleend is."
"Om te zorgen dat Lutten Levert deze subsidie nog dit voorjaar kan aanvragen, hebben we in nauw overleg met de gemeenteraad alles in het werk gesteld om de omgevingsvergunning zo snel als mogelijk te verlenen, uiteraard zonder de zorgvuldigheid uit het oog te verliezen."


14-3-2019 09:02

Ondernemers in het centrum van Hardenberg, de provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg werken samen aan een vitale en bruisende binnenstad. De goede samenwerking tussen partijen in het centrum van Hardenberg, heeft geleid tot een Stadsarrangement waarin acties en maatregelen zijn beschreven.

De provincie Overijssel ondersteunt dit vanuit de Stadsbeweging met een bijdrage van € 250.000. Het Stadsarrangement werd gepresenteerd tijdens het eerste Stadscafé. Een drietal ‘Stadsbewegers’ met een initiatief om het centrum te verbeteren kregen ieder een Stadscheque van € 2.500 voor de uitvoering van hun idee.

In de afgelopen tien jaar heeft het centrum van Hardenberg een flinke metamorfose ondergaan. Ondertussen is de samenleving en daarmee de woon- en winkelbehoefte van de consument razendsnel veranderd. Daarom werken ondernemers, ontwikkelaars en de gemeente sinds een aantal jaren met gerichte acties aan een compact, vitaal en toekomstbestendig centrum. Wethouder Martijn Breukelman: “Onze gezamenlijke acties hebben in de afgelopen jaren tot mooie resultaten geleid. Hardenberg heeft zich ontpopt tot dé winkelstad van het Vechtdal. Veel nieuwe ondernemers hebben zich in Hardenberg gevestigd.”

Duurzaam en vitaal centrum
Dat een groot aantal projecten en acties zijn afgerond, betekent niet dat het centrum ‘af’ is. Ook voor de periode tot 2025 staan nog projecten op stapel.
Martijn Breukelman: "We blijven bouwen aan een kwalitatief hoogwaardige binnenstad om te wonen, te werken of te verblijven. Daarbij werken we toe naar een compact centrum met een divers en eigentijds aanbod van winkels en voorzieningen, en voldoende passende woningen voor alle doelgroepen. Een sterk en toekomstbestendig centrum vraagt om doorlopende aandacht en inzet van alle betrokken partijen. We zijn dan ook blij dat ondernemers en vastgoedeigenaren met gerichte acties met ons blijven samenwerken aan een duurzaam en vitaal centrum, het borgen van ondernemerschap en de streekfunctie en het vergroten van het verzorgingsgebied”, aldus de wethouder.

Stadsbeweging en stadsarrangement
De ambities voor het centrum van Hardenberg sluiten aan bij de aanpak van de Stadsbeweging van de provincie Overijssel waarbij samenwerking, keuzes maken en ‘van onderop’ bouwen aan een vitale stad belangrijke uitgangspunten zijn. Voor Hardenberg heeft de Stadsbeweging de komende drie jaar afspraken gemaakt met de gemeente en de Stichting Centrummanagement Hardenberg, waaronder over concrete projecten en acties. Deze afspraken, waarbij vanuit de provincie Overijssel een investering is gemoeid van € 250.000, zijn beschreven in een Stadsarrangement.

Martijn Breukelman: “Het Stadsarrangement richt zich bijvoorbeeld op het verfraaien en compacter maken van het centrum. Daarbij moet je denken aan het verbeteren van de uitstraling van de entrees naar het centrum. We kunnen ook een slag maken door te investeren in groen in het centrum en een krachtige relatie met de Vecht. Voor het Marktplein is onze ambitie om het plein gezelliger in te richten. Met de ambitie om het gebied De Spinde om te vormen tot aantrekkelijk gebied voor wonen, werken of voorzieningen werken we aan een compacter centrum.”

Daarnaast richten de acties uit het stadsarrangement zich op het realiseren van een compleet en interessant aanbod, het stimuleren van initiatieven ‘van onderop’ en de onderlinge samenwerking.

Stadscafé

Het Stadsarrangement werd op donderdagmiddag 14 maart gepresenteerd door gedeputeerde Ruimte Monique van Haaf, wethouder Martijn Breukelman en voorzitter Henk Schoemaker van de Stichting Centrummanagement Stad Hardenberg. Gedeputeerde Van Haaf maakte bekend dat de provincie Overijssel het Stadsarrangement vanuit de Stadsbeweging ondersteunt met een bijdrage van € 250.000. De presentatie vond plaats tijdens het eerste Stadscafé in Hardenberg.
In Stadscafés staan concrete initiatieven en ideeën voor de binnenstad centraal. De beste ideeën ontvangen vervolgens een Stadscheque ter waarde van € 2.500 zodat de ideeën ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd door de initiatiefnemer. Een drietal initiatiefnemers presenteerde tijdens dit Stadscafé hun idee. Mariska van Braak en Heidi Olthof-Pultrum van Brasserie De Markt presenteerden hun initiatief voor E-bike oplaadpunten in de stad. Ruud Kerssies van RSK Design en kunstenaar ETRS De Retro lichtten hun idee voor street art op de Gedempte Haven nabij Lidl toe. Linda Zandbergen van Bloemenhuis Linz wil de rode bloembakken in het centrum pimpen en beplanten. Deze drie Stadsbewegers ontvingen uit handen van Monique van Haaf direct een Stadscheque voor de uitvoering van hun idee.

Het eerste Stadscafé krijgt nog een vervolg. Partijen werden opgeroepen om tijdens volgende edities van Stadscafés samen na te denken over de levendigheid van het centrum en zo ideeën verder te brengen.


14-3-2019 08:48

Ook in 2019 blijft de gemeente Hardenberg Veilig Verkeer Nederland - Hardenberg en ROV Oost-Overijssel ondersteunen om acties te organiseren voor een veilige deelname aan het verkeer. De activiteiten zijn gericht op bewustwording en gedrag van verkeersdeelnemers.

Bewust worden en blijven hoe mensen veilig aan het verkeer kunnen deelnemen is belangrijk. Voor onze jonge verkeersdeelnemers om te leren wat de verkeersregels zijn, voor tieners, wat de risico’s zijn van het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets, voor volwassenen op rijden zonder invloed van alcohol en drugs en ouderen die fietsen op een elektrische fiets of een scootmobiel hebben.

Vrijwilligers zetten zich in voor verkeersveiligheid
Veel acties worden georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland - Hardenberg. Acties zoals het verkeersexamen kunnen doorgaan door de inzet van veel vrijwilligers. Vorig jaar deden 670 leerlingen van 28 basisscholen mee aan het verkeersexamen. Vrijwilligers, zoals verkeersouders en verkeersbrigades zorgen ervoor dat kinderen veilig van en naar hun school kunnen gaan.

Per leeftijdscategorie meerdere activiteiten
Er worden per leeftijdscategorie meerdere activiteiten georganiseerd om veiliger deel te kunnen nemen aan het verkeer. Kinderen op de basisschool krijgen onder andere verkeerslessen, theorie en praktijk. Bijna 1000 leerlingen hebben meegedaan aan het project Dode Hoek van VVN-Hardenberg en leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit De Krim, Schuinesloot, Slagharen en Lutten hebben geleerd om veiliger om te gaan met landbouwvoertuigen. Kinderen in de leeftijd van 12 – 16 jaar leerden vooral veel over fietsveiligheid, middelengebruik en afleiding door de mobiele telefoon. Deze lezen zijn gegeven door Fiets4safe en Veilig Uitgaan, Veilig Thuis waarbij de kinderen op een interactieve manier informatie gegeven wordt over de gevaren van drugsgebruik en gebruik van de smartphone in het verkeer. Het is de bedoeling dat in 2019 ouderen gebruik kunnen maken van Scootmobieltraining en fietsveiligheidstraining.


14-3-2019 08:38

Gemeente Hardenberg heeft een sterke afname in CO2-uitstoot gerealiseerd ten opzichte van 2013. Dat is te lezen in de energiemonitor 2018 dat naar de gemeenteraad is gestuurd. Er wordt minder energie verbruikt en meer elektriciteit duurzaam opgewekt.

Door het plaatsen zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, gebruik van restwarmte van Wavin en het gebruik van Led-verlichting, zijn de CO2-uitstoot en het energieverbruik met respectievelijk ruim 25% en 26,5% afgenomen.

“Het doel was om elk jaar 2,5% minder CO2-uitstoot en energieverbruik te realiseren ten opzichte van 2013. Dat wil zeggen dat in 2017 een reductie van 10% gehaald moest wordt. Dit doel is meer dan gehaald. We blijven volop aandacht houden voor het klimaat en duurzaamheid. Binnenkort presenteren wij meer cijfers aan de gemeenteraad,” aldus wethouder Jan ten Kate.

Sinds 2014 zijn diverse maatregelen genomen om dit doel te kunnen bereiken:

 • Energiemonitoring: De gemeentelijke gebouwen hebben een slimme meter gekregen. Hierdoor kan het energieverbruik continu in de gaten worden gehouden.
 • Energy-battle: De afgelopen jaren werden gebruikers en beheerders van (gemeentelijke) gebouwen uitgedaagd om met energiebesparende maatregelen te komen. De Historische Vereniging Avereest en de beheerder van sporthal de Kamp hebben de battle gewonnen.
 • Duurzame energieopwekking: Door onder andere zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke gebouwen en Zwembad de Kiefer te voorzien van een hout gestookte ketel wordt energie opgewekt op een duurzame wijze.
 • De Slag: Een grote bijdrage aan de reductie van CO2-uitstoot en energieverbruik is geleverd bij de bouw van De Slag. De sporthal en zwembad worden verwarmd met de restwarmte van de Wavin. Dit gebouw draagt daarom bij aan de meeste reductie die is behaald.
 • Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen: De gemeentelijke gebouwen hebben 2000 zonnepanelen op hun daken. Daarmee wekken zij een groot deel van hun eigen elektriciteitsbehoefte op. Onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met het plaatsen van nog eens 935 panelen op de daken van Gemeentewerf Hardenberg, theater De Voorveghter en zwembad De Slag.
 • Led-verlichting: Openbare verlichting vervangen door zuinige Led-lampen draagt bij aan een lager energieverbruik. De gemeente vervangt de lampen van de openbare verlichting. Daarnaast wordt kritischer gekeken, samen met de bewoners, wanneer licht nodig is en wanneer het wat minder kan. In gebouwen van de gemeente worden lampen vervangen door Led-verlichting tijdens onderhoud.


14-3-2019 08:21

De gemeente gaat samen met consumenten, bewoners en ondernemers het parkeerbeleid in het centrum van Hardenberg evalueren. Het college hecht namelijk veel waarde aan de mening van de samenleving, zij zijn immers de dagelijkse gebruikers van de parkeergelegenheden in het centrum van Hardenberg.

De evaluatie van het parkeerbeleid moet leiden tot een parkeerssysteem die gereed is voor de toekomst. Het onderzoek wordt deze zomer uitgevoerd. Het college heeft het plan van aanpak van de evaluatie beschreven in een brief aan de gemeenteraad.

In het coalitieakkoord 2018 – 2022 is opgenomen om samen met de middenstand een onderzoek te doen naar het functioneren van het betaald parkeren in het centrum van Hardenberg. Dit onderzoek wordt uitgebreid naar een evaluatie van het gehele parkeerbeleid in het centrum van Hardenberg, omdat keuzes die worden gemaakt rond betaald parkeren effecten hebben op parkeren voor vergunningshouders en de parkeerrouting. Het onderzoek bestaat daarom uit drie onderdelen, namelijk:

 1. Evaluatie betaald parkeren.
 2. Evaluatie vergunningshoudersparkeren.
 3. Evaluatie parkeerroutering en verkeerscirculatie.

1. Evaluatie betaald parkeren
In de evaluatie van het betaald parkeren staat de mening van de consument centraal. Daarbij wordt onder andere onderzocht wat de consument van betaald parkeren vindt en van het gebruikersgemak van het systeem. Daarnaast wordt gekeken naar het (technisch) functioneren van het systeem en naar toekomstige innovaties die het gebruikersgemak van het betaald parkeren kunnen verbeteren.

2. Evaluatie vergunningshoudersparkeren
Het onderzoek van vergunningshoudersparkeren richt zich onder andere op de omvang van de zones en het functioneren van dit systeem. Ook het gebruik van zogenoemde kraskaarten voor bezoekers van de vergunninghouder wordt onderzocht. De mening van de bewoners staat in deze evaluatie dan ook centraal.

3. Evaluatie parkeerroutering en verkeerscirculatie
De huidige parkeerroute is tegelijk met het betaald parkeren ingevoerd. Wijzigingen in dit systeem kunnen ook gevolgen hebben voor de verkeerscirculatie en parkeerroutering.

Samen met consumenten, bewoners en ondernemers

Consumenten, bewoners en ondernemers worden nauw betrokken bij de evaluatie van het parkeerbeleid. Ook bij de opzet van de onderzoeken worden betrokkenen geraadpleegd. Alleen op deze wijze kan een goed en gedragen onderzoek plaatsvinden en voorstellen gedaan worden voor het nieuwe parkeerbeleid, waarover de gemeenteraad uiteindelijk een besluit gaat nemen.

Planning
Na het opstellen van een gedragen onderzoeksplan, worden de onderzoeken rond de zomer uitgevoerd. Daarna worden de resultaten uitgewerkt en worden verschillende mogelijkheden opgesteld. Eind 2019 wordt een besluit genomen welke mogelijkheid de voorkeur heeft. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit het nieuwe parkeerbeleid. Na dit besluit moeten de parkeersystemen mogelijk worden aangepast. Het is de bedoeling dat het nieuwe parkeerbeleid in 2021 in gaat.


13-3-2019 12:47

De gemeenten in het Vechtdal gaan op vijf vakantieparken aan de slag om de vitaliteit van de parken te verbeteren. Op deze vakantieparken blijft het recreatief gebruik achter. Daarom doen de parken mee aan de pilot van het project Vitale Vakantieparken. In de pilot wordt verkend welke verbeteringen nodig zijn om de parken vitaal en toekomstbestendig te maken.

De vrijetijdssector is een belangrijke economische pijler binnen het Vechtdal. Niet voor niets trekken de vakantieparken in het Vechtdal jaarlijks veel toeristen en vallen ze regelmatig in de prijzen. Uit het in 2017 uitgevoerde vitaliteitsonderzoek blijkt ook dat de verblijfsrecreatieve sector in het Vechtdal een uitstekende gezonde basis heeft. Hoewel het merendeel van de vakantieparken een hoge kwaliteit heeft, is er een kleine groep van 17 vakantieparken waar het recreatief gebruik achterblijft. Deze parken moeten keuzes maken voor de toekomst: investeren in recreatie of verkennen welke andere kansen en mogelijkheden er liggen. De gemeenten in het Vechtdal geven gehoor aan de vraag van de recreatieve sector om hiermee met de vakantieparken en diverse partners aan de slag te gaan. Daarom zijn zij het project Vitale Vakantieparken Vechtdal gestart. De samenwerking is erop gericht om ervaringen te delen, effectief te werk te gaan en ook gezamenlijk op te trekken als er bijvoorbeeld beleidswijzigingen nodig zijn. De provincie Overijssel doet mee in dit leer-en ontwikkeltraject en heeft een faciliterende rol.

Inventarisatie
Om meer inzicht te krijgen in de situatie op de vakantieparken waar recreatief gebruik achterblijft, hebben de gemeenten de situatie nader in beeld gebracht. Eind 2018 is op 11 parken geïnventariseerd welke verschillende groepen mensen op deze parken verblijven en wat hun achtergrond en situatie is. De uitkomsten van de inventarisatie bevestigen dat 47% van de vakantiehuisjes op deze parken niet recreatief gebruikt wordt. Circa 35% van de accommodaties op de betreffende parken wordt permanent bewoond. Voorzichtige inschatting is dat het rond de 2.000 personen gaat die permanent in een recreatiewoning verblijven, waarvan het grootste deel uit de regio komt. Ruim 10% van de huisjes wordt tijdelijk bewoond door mensen die om verschillende redenen geen andere huisvesting hebben of in de regio werken.

Aan de slag op vijf pilotparken
Op basis van de uitkomsten van de inventarisatie gaan de Vechtdalgemeenten met vijf parken concreet aan de slag gaan in de vorm van een pilot. Deze parken zien zelf ook kansen om de kwaliteit en vitaliteit op hun park te verbeteren en willen daarom meedoen. Het gaat om Park Moscou en Het Stoetenslagh (bungalowpark en chaletpark) in de gemeente Hardenberg, Recreatiecluster Stegeren (Belmonde, Berghorst en Hongerige Wolf) in de gemeente Ommen en Park ’t Veldhuis in de gemeente Staphorst. Met bungalowpark Aan de Stouwe in Ommen worden nog oriënterende gesprekken gevoerd voor deelname aan de pilot. In de pilot gaan gemeenten en de parken nog beter in kaart brengen wat er precies speelt, waar kansen liggen en wat dat betekent voor de betrokkenen. Dat gebeurt in sessies samen met de parkeigenaren, bewoners en eigenaren van de vakantiehuisjes, maar ook partijen als woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en werkgevers doen mee. In de pilots moet duidelijk worden welke verbeteringen nodig en mogelijk zijn om de parken vitaal en toekomstbestendig te maken. Eventuele kwaliteitsverbeteringen worden eind 2019 daadwerkelijk doorgevoerd.

Brede aanpak
De Vechtdalgemeenten willen de ervaringen die zij in de pilots opdoen gebruiken om te komen tot een provinciale aanpak. Burgemeester Hans Vroomen van de gemeente Ommen is voorzitter van de stuurgroep van het project Vitale Vakantieparken Vechtdal: “We zijn er op tijd bij om de kansen die er voor deze parken liggen te pakken. Dat kunnen we als gemeenten niet alleen. Daarom ben ik blij dat we als bestuurders van de Vechtdalgemeenten samen optrekken en dat ook de gedeputeerde van de provincie Overijssel meedoet. De uitdagingen die we op deze vakantieparken tegenkomen zijn complex. Het gaat over wonen, recreatie, veiligheid en ruimtelijke ordening, maar er spelen ook sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Dat moeten we in samenhang bekijken. Daarmee doen we in de komende periode ervaring op en maken we gebruik van elkaars kennis en kunde. Samenwerking is wat mij betreft de sleutel om te komen om te komen tot maatwerkoplossingen per park”.