Goedenacht, het is 4:51
op donderdag 22 maart 2018
In Hardenberg is het nu 3,4 °C
Wind 1.4 km/u uit het westzuidwesten
De luchtvochtigheid is 95 %
De luchtdruk is 1.016,1 hpa
Het heeft vandaag 1,0 mm geregend

Meteo
Hardenberg

Hardenberg

Nieuws uit de gemeente Hardenberg

22-3-2018 00:58

CDA in gemeente Hardenberg de grootste partij

Het CDA heeft woensdag 21 maart 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Hardenberg de meeste stemmen behaald. Met in totaal 30,9 procent van de stemmen is CDA daarmee de grootste partij geworden.


Tweede partij werd ChristenUnie met 18,3 procent van de stemmen, gevolgd door OpKoers.nu met 13,8 procent van de stemmen en VVD 10,8 procent.
Van de 46.649 opgeroepen kiezers kwamen er 28.156 stemmen. Daarmee heeft de gemeente Hardenberg een opkomstpercentage van 60,10%. Vier jaar geleden was dit nog 56,04%.
Lees meer over de voorlopige uitslag
Voorlopige uitslag
Op basis van de tellingen zien de voorlopige uitslagen in Hardenberg er als volgt uit.

 • CDA: 8.663 stemmen (van 9 naar 11 zetels)
 • ChristenUnie: 5.130 stemmen (van 8 naar 6 zetels)
 • PvdA: 2.223 stemmen (van 4 naar 3 zetels)
 • OpKoers.nu: 3.862 stemmen (van 3 naar 5 zetels)
 • VVD: 3.037 stemmen (van 3 naar 4 zetels)
 • D66: 1.102 stemmen (van 2 naar 1 zetel)
 • GroenLinks: 1.372 stemmen (van 1 naar 1 zetel)
 • 50Plus: 1.950 stemmen: 1950 (2 zetels)
 • SGP: 686 stemmen


20-3-2018 08:04

CDA, ChristenUnie, VVD en PvdA meest populair bij leerlingen

Mede op initiatief van het Vechtdal College in Hardenberg hebben gisteren in de gemeente Hardenberg de allereerste jeugdverkiezingen plaatsgevonden op alle voorgezet onderwijsscholen. In totaal hebben 888 leerlingen uit de hoogste klassen van het Vmbo, Mavo, Havo, Vwo/Atheneum en het Praktijkonderwijs van diverse scholen in Dedemsvaart en Hardenberg hun stem uitgebracht. Leerlingen konden...


Mede op initiatief van het Vechtdal College in Hardenberg hebben gisteren in de gemeente Hardenberg de allereerste jeugdverkiezingen plaatsgevonden op alle voorgezet onderwijsscholen. In totaal hebben 888 leerlingen uit de hoogste klassen van het Vmbo, Mavo, Havo, Vwo/Atheneum en het Praktijkonderwijs van diverse scholen in Dedemsvaart en Hardenberg hun stem uitgebracht.
Leerlingen konden gisteren stemmen op één van negen politieke partijen die komende woensdag ook meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Hardenberg. De 888 leerlingen hebben vandaag als volgt gestemd tijdens de jeugdverkiezingen:

 • CDA: 155
 • ChristenUnie: 154
 • VVD: 144
 • PvdA: 106
 • GroenLinks: 86
 • OpKoers.nu: 86
 • D66: 65
 • 50Plus: 47
 • SGP: 20
 • Ongeldig: 13
 • Blanco: 12

Aan de jeugdverkiezingen hebben leerlingen meegedaan van het Vechtdal College Hardenberg, Greijdanus, Zeven Linden, Vechtdal College Dedemsvaart, De Nieuwe Veste en de Ambelt.
Jeugddebatten
 Voorafgaand aan deze jeugdverkiezingen is er tijdens lessen op school aandacht besteedt aan de betekenis van verkiezingen en lokale democratie. Ook hebben vorige week twee jeugddebatten plaatsgevonden met kandidaat-raadsleden van de negen politieke partijen en leerlingen van het Vechtdal College Hardenberg en de Zeven Linden in Dedemsvaart. 

Gemeenteraadsverkiezingen 2022
De stemmen die vandaag uitgebracht zijn tijdens de jeugdverkiezingen tellen niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen komende woensdag. Met deze jeugdverkiezingen kan de jonge generatie toch zijn stem laten horen. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zijn deze leerlingen stemgerechtigd voor de lokale politiek.


41 stemlokalen
Komende woensdag kunnen alle inwoners van 18 jaar en ouder hun stem uitbrengen in één van de 41 stemlokalen in de gemeente Hardenberg. De stemlokalen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Alle informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in gemeente Hardenberg staat op: www.hardenberg.nl/verkiezingen.


16-3-2018 15:26

Ruimte voor toekomstplannen Oegema Transport

Wethouder Douwe Prinsse en directeur Sibbele Oegema van Oegema Transport hebben vrijdag 16 maart de koopovereenkomst ondertekend voor 1 hectare grond op bedrijventerrein De Rollepaal in Dedemsvaart. Met de aankoop van deze grond en de aankoop van 4,6 hectare in 2017 heeft Oegema Transport voldoende ruimte om in de nabije en wat verdere toekomst te groeien.


Dat de economie aantrekt, merkt de gemeente Hardenberg aan de verkoop van gronden. Het afgelopen jaar werd 14 hectare bedrijfsgrond verkocht in de gemeente. Vooral in de kernen Dedemsvaart en Hardenberg. De verkoop van de grond aan Oegema Transport is het laatste stuk van de gemeentelijke grond van De Rollepaal.


Oegema Transport
Familiebedrijf Oegema Transport wordt inmiddels door de vierde generatie Oegema's geleid. Het bedrijf is de afgelopen decennia flink gegroeid. Van vijf medewerkers in 1988 naar 500 in 2018. "De komende jaren verwachten we nog verder te groeien," vertelt directeur Sibbele Oegema.

"De transport- en opslagmarkt is volop in ontwikkeling. Het afgelopen jaar hebben we een nieuw warehouse van 5.000 m2 en een tankstation gebouwd. Met de nu aangekochte grond kunnen we in 2018 nog een warehouse van 8.500 m2 realiseren waar we plek hebben voor 9.000 pallets. De oplevering is gepland in oktober." Het transportbedrijf is 24 uur per dag 7 dagen in de week bezet.

Toekomstplannen
Het bedrijf bezit in totaal vijftien hectare grond en heeft hiermee voldoende ruimte voor plannen in de toekomst. "Wij, maar ook de volgende generatie Oegema's kunnen dus ook nog alle kanten op hier in Dedemsvaart", vertellen Sibbele en Gina Oegema enthousiast.

"Het lijkt ons geweldig om straks de vijfde generatie Oegema's aan het roer te zien. Maar zo ver is het nog niet. Wij zijn nog jong en de volgende generatie moet eerst nog studeren."

Dedemsvaart
Het transportbedrijf kiest bewust voor Dedemsvaart. In 1918 is het in Dedemsvaart gestart en er  nu nog steeds gevestigd. In 2019 viert Oegema Transport zijn honderdjarig bestaan. Volgens de eigenaren heeft dat alles te maken met de ruimte, de goede werkmoraal en het goede werkklimaat.

Wel is het belangrijk dat de regio goed bereikbaar blijft. De N377 is daarbij zeker een aandachtspunt. Naast de hoofdvestiging in Dedemsvaart heeft het bedrijf ook vestigingen in Culemborg en Brno (Tsjechië).

MKB is banenmotor
Wethouder Prinsse geeft aan dat het belangrijk is dat de gemeente, bedrijven de mogelijkheid biedt om zich te vestigen of om uit te breiden. "Het MKB in onze gemeente is een grote banenmotor die van groot belang is voor onze inwoners en de leefbaarheid in de hele gemeente. We zijn dan ook zuinig op deze bedrijven en proberen altijd een oplossing op maat te bieden in goed overleg met de ondernemer. Oegema Transport is bij zo’n bedrijf dat we koesteren. Een belangrijke werkgever in onze regio."

Directeur Oegema beaamt dat de gemeente meedenkt met ondernemers en oplossingen zoekt, zoals zij zelf hebben ervaren bij de hun bouwplannen. 

Open Bedrijvendag 7 april

Op zaterdag 7 april organiseert de Industriekring Avereest een Open Bedrijvendag Balkbrug-Dedemsvaart. Ook Oegema Transport neemt hieraan deel. Het bedrijf heeft meerdere vacatures voor chauffeurs en hoopt via de bedrijvendag mensen te interesseren voor de vacante functies.
Tijdens de Open Bedrijvendag stellen zo’n 46 ondernemers uit Dedemsvaart en Balkbrug zich voor aan het publiek of houden open huis. De toegang is gratis.


16-3-2018 14:33

Afspraak maken met ATC-Dienstenbedrijf en EKT

De medewerkers van ATC-Dienstenbedrijf en het Expertise en Kennisteam van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg zijn met ingang van maandag 26 maart werkzaam in het gemeentehuis van Hardenberg. Om u goed van dienst te kunnen zijn, werken zij vanaf deze dag alleen nog op afspraak. Het Samen Doen-team blijft wel in het LOC-gebouw.


Het ATC-Dienstenbedrijf en het Expertise en Kennisteam (EKT) van de afdeling Maatschappelijk Domein van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg zijn op dit moment nog gevestigd in het Lokaal Opleidingen Centrum (LOC) in Hardenberg. Het EKT bestaat uit de teams Inkomen, Leerplicht, RMC, Leerlingenvervoer en de backoffice Wmo en Jeugd.


Afspraak maken
In het weekeinde van zaterdag 24 maart verhuizen deze onderdelen naar het gemeentehuis aan het Stephanuspark 1 in Hardenberg. Vanaf maandag 26 maart kunt u op de volgende twee manieren een afspraak maken:


1. Telefonisch via 14 0523


2. Per e-mail op de volgende adressen:


 • Team Leerlingenvervoer: leerlingenvervoer@ommen-hardenberg.nl
 • Team Inkomen: inkomen@ommen-hardenberg.nl
 • Team Regionale Meld- en Coördinatiepunt Voortijdige Schoolverlaters (RMC): RMC@ommen-hardenberg.nl
 • Team Leerplicht: leerplicht@ommen-hardenberg.nl
 • Jongerenloket: jongerenloket@ommen-hardenberg.nl
 • ATC Dienstenbedrijf: atc-dienstenbedrijf@ommen-hardenberg.nl

Aanmelden bij de informatiezuill
Op de dag van uw afspraak kunt u zich bij binnenkomst in het gemeentehuis bij de Publieksdienst aanmelden door middel van de informatiezuil.


16-3-2018 00:00

Aanbod voor lokale voorlichting fietsveiligheid

Fietsen is gezond en houdt mensen mobiel. Maar mede door de komst van e-bikes is het aantal fietsongevallen toegenomen. Om ouderen zo lang mogelijk en veilig te kunnen laten fietsen, organiseert de gemeente Hardenberg daarom een aantal leerzame voorlichtingsbijeenkomsten over fietsveiligheid en in het bijzonder over e-bikes. Organisaties die zich inzetten voor ouderen en hun achterban en leden...


De informatieve bijeenkomst wordt verzorgd door Veilig Verkeer Nederland, Regio Oost. Naast bewustwording van de risico's komt tijdens deze bijeenkomst ook het opfrissen van de verkeersregels aan bod. Bij de samenstelling van de inhoud van de bijeenkomst wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de organisatie.
Naast het theoretische deel van de bijeenkomst, bestaat er ook de mogelijkheid om een lokale fietsenmaker uit te nodigen voor het tonen van een aantal modellen e-bikes. Tijdens een eventuele vervolgbijeenkomst kan bij voldoende belangstelling een praktijkrit worden gehouden door de wijk.
Aanmelden als organisatie
Organisaties die zich richten op ouderen, maar ook bijvoorbeeld Plaatselijke Belangen, kunnen zich vanaf nu voor een bijeenkomst aanmelden. Dankzij financiële medewerking van de provincie Overijssel wordt deze bijeenkomst gratis aangeboden. Er is een beperkt aantal bijeenkomsten beschikbaar. Aanmelden kan via:
Emmy Kleinsmann (Veilig Verkeer Nederland, Regio Oost):
Telefoon: 06 525 901 45
E-mail: e.kleinsmann@vvn.nl
Voor algemene vragen over de cursus kunt u contact opnemen met:
Henk Tromp (gemeente Hardenberg)
Telefoon: 0523 289 251
E-mail: henk.tromp@ommen-hardenberg.nl
In overleg met Veilig Verkeer Nederland wordt hierna een datum en dagdeel voor de informatiebijeenkomst bepaald. Als organisatie zorgt u zelf voor uitnodigingen voor uw leden en achterban, voor een ruimte en voor een ontvangst met bijvoorbeeld koffie en thee.


15-3-2018 08:02

EUREGIO-spreekuur op woensdag 28 maart

EUREGIO houdt op woensdag 28 maart 2018 van 09.30 tot 13.00 uur een groot grensgangerspreekuur in het gemeentehuis aan het Stephanuspark 1 in Hardenberg. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur.


U kunt tijdens het spreekuur terecht met vragen over uw grensoverschrijdende werkzaamheden. Bijvoorbeeld ten aanzien van de ziektekostenverzekering, sociale verzekeringen, kinderbijslag en belastingrecht.


Voor de beantwoording van deze vragen zijn specialisten aanwezig van de Belastingdienst, Finanzamt, Sociale Verzekeringsbank, Deutsche Rentenversicherung, AOK en de EUREGIO. Tijdens dit spreekuur is het niet (meer) mogelijk om Nederlandse belastingaangiftes in te vullen.


Kijk voor meer informatie op www.go-euregio.eu.


12-3-2018 15:05

Gratis compost op zaterdag 17 maart

Tijdens de landelijke compostdag kunt u als inwoner van de gemeente Hardenberg op zaterdag 17 maart gratis compost ophalen. Met deze actie bedanken de gemeente Hardenberg en ROVA inwoners voor hun inspanning om het GFT-afval goed te scheiden.


U kunt het gratis compost zaterdag 17 maart van 09.00 tot 13.00 uur ophalen bij het Milieubrengstation ROVA Bovenveld aan de Ommerweg 69 in Rheezerveen.
Elke inwoner van de gemeente Hardenberg ontvangt maximaal twee zakken per voertuig. De actie geldt zolang de voorraad strekt.

Bij het ophalen van het gratis compost moet u zich kunnen identificeren als inwoner van de gemeente.

Bezoek voor meer informatie de website www.rova.nl/compostdag.


12-3-2018 14:26

Pontjes en steigers weer in gebruik

De pontjes tussen Rheeze en Oud-Bergentheim en bij de Loozensche Linie worden in de week van 19 tot en met 23 maart weer te water gelaten.


Voetgangers en fietsers kunnen met het pontje de Vecht op deze locaties oversteken. Ook de steiger in het centrum van Hardenberg en de kanosteigers in Gramsbergen worden weer in gebruik genomen.


De pontjes blijven tot half november in de vaart.


9-3-2018 09:14

Subsidie toegekend aan 28 evenementen

Dit jaar ontvangen 27 kleine evenementen een subsidie van de gemeente Hardenberg. Dit bedrag varieert van € 500 tot € 5.000. Als 28e evenement ontvangt Dedemsvaart Natuurlijk de bijdrage als grootschalig evenement.


In totaal hebben 37 organisatoren van een subsidie aangevraagd. Het totaal aangevraagde bedrag is ruim € 140.000. Voor 2018 is een budget van € 75.000 beschikbaar. Daarom zijn de aanvragen beoordeeld op basis van criteria.
Bij de beoordeling is gekeken in hoeverre het evenement het culturele, sportieve en/of toeristische klimaat van de gemeente versterkt. Ook is gelet op de bijdrage van het evenement aan de profilering van Hardenberg als levendige en aantrekkelijke gemeente, de promotionele meerwaarde en de mate van vernieuwing.
Toegewezen aanvragen
Na de beoordeling krijgen zestien kleinschalige evenementen een subsidie variërend van € 500 tot maximaal € 5.000 euro. Het gaat om:
 • Big Band Jazzfestival
 • Vliegerfestijn
 • Free Style Hardenberg
 • Dirty Monkey Run
 • Hardenberg Buiten
 • Jaar van Ommerschans Theater
 • Cityrun Hardenberg
 • Iedereen zingt
 • Triatlon Hardenberg
 • Reestdal Fun Run
 • Roots and Boots Festival
 • Levend houden historie Avereest
 • Gramsbergen Torentocht
 • Expositie Tuinen van Mien Ruys
 • Pleinfestijn Hardenberg
 • Ballonfestival

Organisatoren van elf kleinschalige culturele en/of sportevenementen ontvangen een subsidie van € 500.
Grootschalige evenementen
Voor grootschalige evenementen is in 2018 wederom € 20.000 beschikbaar. Deze subsidie is bedoeld voor een evenement waarbij sprake is van regionale of landelijke uitstraling en van een aantoonbare economische spin-off.
Ook moet het evenement bijdragen aan de toeristische aantrekkingskracht van de gemeente Hardenberg. Verder gelden voor grootschalige evenementen dezelfde criteria als voor kleinschalige evenementen. In 2018 ontvangt de organisatie van Dedemsvaart Natuurlijk deze subsidie.


9-3-2018 09:12

Hardenberg gaat als proef praktische ondersteuning thuis bieden

In samenwerking met de zorgorganisaties Ambiq, Carinova, Baalderborg Groep en RIBW start gemeente Hardenberg volgende maand met het proefproject Thuis Support. Door laagdrempelige en tijdelijke praktische ondersteuning thuis te bieden, willen gemeente en zorgorganisaties de zelfredzaamheid van inwoners vergroten.


De pilot bestaat uit het opzetten van een integraal flexibel team van professionals die ondersteuning biedt aan huis. Dit Thuis Support team werkt praktisch naast de Samen Doen teams in de gemeente Hardenberg. Daar waar Samen Doen meer de regie op de maatschappelijke ondersteuning organiseert met de diverse samenwerkingspartners, biedt Thuis Support brede praktische ondersteuning.
Deze ondersteuning is toegankelijk, efficiënt en flexibel inzetbaar. Er is geen indicatie en geen beschikking vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) nodig om gebruik te maken van deze voorziening en er wordt geen eigen bijdrage gevraagd.
Zonder bureaucratische rompslomp kan het Thuis Support team tijdelijk kordate ondersteuning bieden. Deze richt zich voornamelijk op het vergroten van de zelfredzaamheid van inwoners. Hierdoor kunnen inwoners zelf weer grip krijgen op het leven van alledag. De praktische ondersteuning wordt per persoon kortdurend ingezet, zodat Thuis Support bij meerdere inwoners tegelijkertijd ingezet kan worden.

"Wij zien in de praktijk dat inwoners soms behoefte hebben aan praktische, laagdrempelige ondersteuning bij zaken die zij op eigen kracht niet meer kunnen doen", vertelt wethouder Douwe Prinsse. "De professionals van Thuis Support bieden dan uitkomst om toegankelijke praktische hulp aan huis te bieden om de eigen kracht van mensen weer te vergroten, zonder dat hiervoor een indicatietraject vanuit de Wmo nodig is." Een greep uit de mogelijkheden van Thuis Support: helpen bij opvoedingsvraagstukken, inwoners met een beperking helpen, administratie op orde brengen, huishoudschema maken en begeleiding bieden bij een afspraak.
Sinds januari 2015 werkt gemeente Hardenberg samen met gecontracteerde aanbieders volgens de nieuwe raamovereenkomst maatwerkvoorzieningen Wmo. In 2018 wil Hardenberg verder inzetten op de doorontwikkeling van de transformatie van de maatschappelijke ondersteuning door meer accent te leggen op preventie en het integraal werken. Met dit proefproject wordt daar nu werk van gemaakt.
De pilot richt zich in eerste instantie op het noordelijke en westelijke deel van de gemeente.


9-3-2018 09:07

Veertien woningen op Kloosterterrein in Sibculo

In het gebied naast het voormalige klooster in Sibculo worden 14 nieuwe woningen gebouwd. Het plan voor woningbouw op dit kloosterterrein is uitgewerkt door de Stichting Stuwend Sibculo in samenwerking met een particuliere ontwikkelaar. Om de bouw van de woningen mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Het voorontwerp van dit bestemmingsplan ligt vanaf 14 maart 2018 ter inzage.


Uit onderzoek is gebleken dat in Sibculo behoefte is aan nieuwbouw van woningen. Daarom heeft de gemeenteraad in 2016 ingestemd met de bouw van woningen op het terrein nabij het voormalige klooster. Voorwaarde daarbij is dat voor de nieuw te bouwen woningen voorlopige koopcontracten zijn afgesloten.
Kloosterterrein
Het plan voor de nieuwbouw van woningen op het kloosterterrein is door de Stichting Stuwend Sibculo in samenwerking met een particuliere ontwikkelaar uitgewerkt. Het plangebied ligt in het zuidelijke deel van Sibculo en grenst aan het voormalige klooster en woningen aan de Kerkstraat. De woningen zijn bereikbaar via een erftoegangsweg die aansluit op de Kerkstraat.

Veertien woningen rond een plein
Het woningbouwplan bestaat uit in totaal veertien woningen. Het gaat om tien aan elkaar gebouwde woningen aan de noordkant van het kloosterterrein. Deze woningen worden in drie clusters in een ronde opstelling rond een plein gebouwd: twee clusters van drie woningen en één cluster van vier woningen. De grootte van de woningen varieert per cluster. Ook de hoogte en vorm van het dak verschilt per cluster.

Aan de zuidkant van het plangebied is langs de erftoegangsweg ruimte voor vier vrijstaande woningen. De bewoners kunnen voor een gedeelte op eigen terrein parkeren. Aan weerszijden van het plan wordt een ruim aantal parkeerplaatsen aangelegd.

Voorontwerp-bestemmingsplan
De Stichting Stuwend Sibculo heeft voor vrijwel alle woningen een voorlopig koopcontract gesloten. Daarmee is de behoefte aan woningen op het kloosterterrein aangetoond. Het college van B&W vindt het dan ook aanvaardbaar om alle veertien woningen in één keer te bouwen en de ruimtelijke procedure om dit mogelijk te maken op te starten.

Het bestemmingsplan om de bouw van de 14 nieuwe woningen mogelijk te maken is gereed. Het voorontwerp van het bestemmingsplan ligt vanaf 14 maart 2018 gedurende zes weken ter inzage.

Gemeenteweg
De gemeenteraad heeft in 2016 ook besloten dat 0p de locatie 'Voor de Akkers' aan de Gemeenteweg in Sibculo ruimte is voor maximaal vier nieuwe woningen in de vrije sector. Uit het onderzoek is gebleken dat er op dit moment vrijwel geen vraag is naar vrije kavels op deze plek. Daarom geeft de gemeente Hardenberg op deze plek voorlopig geen kavels uit.


9-3-2018 08:11

Kernen krijgen invloed op woningbouwprogramma

Elf plaatselijk belangen en de gemeente Hardenberg hebben afspraken gemaakt over de totstandkoming van woningbouwprogramma's in de kernen. De afspraken richten zich op de samenwerking tussen de gemeente en plaatselijke belangen. Periodiek wordt samen gekeken naar nieuwe plannen, zodat de kernen voldoende woningen houden voor hun eigen bevolking. Deze werkwijze, waarbij inwoners invloed hebben...


Elf plaatselijk belangen en de gemeente Hardenberg hebben afspraken gemaakt over de totstandkoming van woningbouwprogramma's in de kernen. De afspraken richten zich op de samenwerking tussen de gemeente en plaatselijke belangen.
Periodiek wordt samen gekeken naar nieuwe plannen, zodat de kernen voldoende woningen houden voor hun eigen bevolking. Deze werkwijze, waarbij inwoners invloed hebben op het woningbouwprogramma, is uniek in Nederland. De afspraken zijn vastgelegd in convenanten die gisteren zijn ondertekend.

De gemeente Hardenberg wil optimaal inspelen op ontwikkelingen op de woningmarkt. Ook wil de gemeente het bouwen voor eigen behoefte in de dorpen en kernen mogelijk blijven maken. Om hier invulling aan te geven, kiest de gemeente bij het maken van plannen voor woningbouw in de dorpen voor kleine en flexibele plannen. Bij het uitwerken van deze woningbouwplannen gaat de gemeente samen optrekken met de plaatselijk belangen in de dorpen. 


Convenanten
De samenwerking tussen plaatselijk belangen en de gemeente is vastgelegd in convenanten, die de partijen samen hebben opgesteld. In de convenanten staan afspraken over het moment waarop nieuwe plannen in procedure worden genomen. Ook zijn afspraken gemaakt dat samen wordt bepaald welk type  woning wordt gebouwd en de te volgen procedures. 


Wethouder Douwe Prinsse: "De woningmarkt is sterk in beweging. We zien dat wet- en regelgeving over hypotheken, het consumentenvertrouwen en woonwensen snel veranderen. Met onze aanpak zorgen we ervoor dat we daar optimaal op in kunnen spelen. De samenwerking met plaatselijk belangen daarbij is voor ons belangrijk. Zij weten als geen ander hoe de vraag naar woningen eruit ziet en welke locatie het meest geschikt is voor woningbouw. We zijn blij dat we tot goede afspraken zijn gekomen en zo tegemoet kunnen komen aan de woonwensen in de dorpen."


Unieke werkwijze
De convenanten met de maatwerkafspraken zijn op 7 maart ondertekend door wethouder Prinsse van de gemeente Hardenberg en de plaatselijk belangen van Balkbrug, Bergentheim, Bruchterveld/Ebbenbroek, Dedemsvaart, De Krim, Gramsbergen, Kloosterhaar, Lutten, Mariënberg, Sibculo en Slagharen.

De gemeente en de elf plaatselijk belangen blijven structureel in overleg over de afspraken in het convenant en houden zo de vinger aan de pols. Deze werkwijze is uniek in Nederland. Hardenberg vervult een voorbeeldfunctie binnen de provincie Overijssel.

Structuurvisie
Deze vernieuwende aanpak vloeit voort uit de 'structuurvisie herprogrammering woningbouwlocaties'. Tijdens het maken van deze visie bleek dat verschillende plaatselijk belangen zich zorgen maakten dat woningbouw in hun dorp op termijn niet meer mogelijk zou zijn. Dat terwijl woningbouw belangrijk is voor de vitaliteit van dorpen. In de Woonvisie van de gemeente Hardenberg is vastgelegd dat de gemeente het bouwen voor eigen behoefte in de kernen blijft faciliteren. Daarbij moet een balans zijn tussen de daadwerkelijke vraag naar woningen en het aantal woningen waarvoor concrete plannen zijn.

Om de zorgen van de plaatselijk belangen weg te nemen, is in de structuurvisie vastgelegd dat de gemeente met de plaatselijk belangen van elf dorpen waar sprake is van woningbouwplannen  een convenant sluit. In overige kleine kernen of buurtschappen wordt niet planmatig gebouwd. Hier worden incidentele aanvragen voor het bouwen van een woning per geval ruimtelijk beoordeeld. Ook voor de kern Hardenberg wordt geen convenant afgesloten. De plaatselijk belangen richten zich hier op de wijken en planmatige woningbouw in Hardenberg blijft mogelijk.


9-3-2018 08:07

Warmtenetwerk Hardenberg een stap dichterbij

De gemeente Hardenberg, Wavin Diensten, Cogas, Dion, Enpuls, en N-TRA zien voldoende kansen voor het warmtenetwerk Hardenberg. Dit blijkt uit het uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek. De plannen worden nu verder concreet gemaakt, zodat de alliantie nog dit jaar kan beslissen over de investering en starten met de daadwerkelijke uitvoering.


De gemeente Hardenberg heeft de ambitie om in 2030 minimaal 30% van het energieverbruik duurzaam op te wekken. Een toekomstbestendig warmtenet, dat open staat voor meerdere producenten en leveranciers, kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.
Vorig jaar is door de Alliantie Warmtenetwerk Hardenberg de intentie uitgesproken om de restwarmte van Wavin in te zetten voor het verwarmen van kantoren, woningen en bedrijven. In deze alliantie werken Wavin Diensten, Cogas, Dion, Enpuls, N-TRA en de gemeente Hardenberg samen om de overgang naar duurzame energie in de gemeente Hardenberg te versnellen. 

Haalbaarheidsonderzoek
Tijdens het onderzoek zijn de eindgebruikers in beeld gebracht, is gekeken naar de benodigde installaties en is de businesscase opgesteld. Ook is een doorkijk gemaakt naar een uitbreiding van het netwerk op termijn. Hiermee zet Hardenberg concrete stappen richting een duurzame, betrouwbare, betaalbare en toekomstbestendige warmtevoorziening.


Voorkeursscenario
Uit de verschillende scenario's die door onderzoeksbureau Greenvis op een rij zijn gezet, is door de alliantie een voorkeursscenario gekozen. In dit voorkeursscenario zijn toekomstbestendigheid en realiseerbaarheid goed gewaarborgd. Het voorkeursscenario gaat uit van het verhogen van de temperatuur van de restwarmte van de bedrijven op het Wavin-terrein met een grote centrale warmtepomp.

Een bio-installatie levert zowel elektriciteit voor deze warmtepomp als hogere temperatuur warmte voor bestaande gebouwen. Uit de businesscase blijkt dat over een periode van 30 jaar voldoende financieel rendement wordt gehaald. Mochten op termijn 640 nieuwbouwwoningen in Marslanden II worden aangesloten, dan loopt het rendement positief op.
De benodigde investeringen bedragen circa € 12 miljoen. Voor een toekomstbestendig warmtenet, waarop een groot deel van de gebouwen in Hardenberg kan worden aangesloten, is een extra investering nodig van € 2 tot 3 miljoen. De alliantiepartijen dragen de kosten voor de investering gezamenlijk. 

Vervolgstappen
De businesscase biedt voldoende aanleiding voor een vervolg. Er is behoefte aan verduidelijking van de rollen binnen de alliantie, het proces, de organisatiestructuur en meer inzicht in risicobeheersing. Dit wordt dan ook de komende periode verder uitgewerkt.

De gemeente voert de regie in het lokale proces om tot de duurzame warmtevoorziening te komen. Aan het einde van de komende uitwerkingsfase worden de afspraken officieel vastgelegd. 

Restwarmte bedrijven Wavin-terrein
Bij de productieprocessen van de Wavin-bedrijven komt veel warmte vrij. Deze warmte kan hergebruikt worden voor het verwarmen van kantoren, woningen en bedrijven. Enkele bedrijven op het Wavin-terrein en het naastgelegen zwembad en sporthal De Slag maken al gebruik van deze warmte. Er is voldoende capaciteit om de levering van restwarmte uit te breiden.


6-3-2018 14:50

Gemeente Hardenberg publiceert raadsinformatie als open data

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen doet de gemeente Hardenberg mee met het project Open Raadsinformatie. Net als ruim honderd andere gemeenten in Nederland stelt de gemeente Hardenberg haar raadsinformatie beschikbaar als open data.


Open Raadsinformatie is het project waarmee gemeenten alle documenten van de gemeenteraad: besluiten, agenda’s, moties, amendementen en beleidsstukken, eenvoudig en collectief toegankelijk maken.
Deze data is daarmee beschikbaar voor toepassingen, zoals apps. De eerste app die hier gebruik van maakt, WaarOverheid, is op 22 februari gelanceerd.

Lokale democratie versterken
Inwoners, ondernemers, bestuurders, ambtenaren, journalisten, wetenschappers en alle andere geïnteresseerden kunnen met Open Raadsinfo laagdrempelig nagaan wat er in gemeenten speelt rond een bepaald thema. Landelijk, regionaal, per gemeente of zelfs per wijk.

Dit project is in 2015 gestart door vijf gemeenten: Heerde, Oude IJsselstreek, Den Helder, Utrecht en Almere. Het is gefaciliteerd door VNG Realisatie en uitgevoerd met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het doel is het versterken van de lokale democratie.

Herbruikbaar
De raadsinformatie was al openbaar, maar uitsluitend per gemeente beschikbaar en vaak niet eenvoudig te vinden of te hergebruiken. Van 102 gemeenten  zijn alle raadsstukken nu te vinden op de website van Open Raadsinformatie.

Deze documenten zijn beschikbaar als open data: gestandaardiseerd en herbruikbaar. Zo kunnen app-bouwers, websites, media en andere partijen de informatie snel en makkelijk gebruiken en publiceren. 

WaarOverheid app
Om de mogelijkheden van de open raadsinformatie te verkennen, organiseerde VNG Realisatie in 2017 een wedstrijd om de beste app te ontwikkelen: de App Challenge Open Raadsinformatie. De eerste prijs ging naar de webapp WaarOverheid van ontwikkelaar Qollap, die raadsinformatie op basis van slimme algoritmen op de landkaart plaatst. Zo kunnen inwoners zien wat er speelt in hun buurt – of in een heel andere buurt.

Met het prijzengeld werd de app de afgelopen tijd verder ontwikkeld. Op 22 februari is, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, WaarOverheid gelanceerd en voor iedereen te gebruiken.

Open Raadsinformatie is een onderdeel van de Digitale Agenda 2020 van de VNG en het Actieplan Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Open State Foundation is mede-actiehouder vanuit het Actieplan Open Overheid en aanjager van het project Open Raadsinformatie.


6-3-2018 12:37

Voorverkoop seizoenskaarten zwembad Hattemat

Van zaterdag 28 april tot en met vrijdag 31 augustus kunt u weer zwemmen in zwembad Hattemat in Gramsbergen. Voor dit zwembad is de voorverkoop van seizoenskaarten gestart.


Tijdens de voorverkoop kunt u tegen een gereduceerd tarief seizoenskaarten bestellen voor het seizoen 2018. Het voorverkooptarief bedraagt € 45,90 (normaal € 51).


Lees meer over de voorverkoop op www.hardenberg.nl/voorverkoop.


6-3-2018 12:28

Inloopbijeenkomst bedrijventerrein Broeklanden Zuid

De gemeente Hardenberg houdt donderdag 8 maart 2018 een inloopbijeenkomst over de plannen die de gemeente heeft voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Broeklanden-Zuid. Belangstellenden zijn van 18.30 tot 20.30 uur van harte welkom in het gemeentehuis aan het Stephanuspark.


Vorig jaar is er in Hardenberg 13,7 hectare bedrijventerrein verkocht. Hiermee heeft de gemeente een toppositie in Overijssel. Om de huidige economische positie en streekfunctie verder te versterken en een zo aantrekkelijk mogelijk ondernemersklimaat te creëren, wil de gemeente Hardenberg bedrijventerrein Broeklanden aan de zuidzijde uitbreiden.


Het voorontwerp bestemmingsplan 'Hardenberg, Broeklanden-Zuid' en het voorontwerp bestemmingsplan 'Hardenberg, geluidzone bedrijventerrein Broeklanden-Zuid' liggen van 28 februari tot en met 10 april ter inzage. Op donderdag 8 maart 2018 is er van 18.30 tot 20.30 uur een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis van Hardenberg. Hier kunnen belangstellenden een toelichting krijgen op de plannen en eventuele vragen stellen.


5-3-2018 16:43

Basisscholen in Ommen en Hardenberg krijgen Budgetspel

Tijdens de landelijke 'Week van het Geld' (van 12 maart tot en met 17 maart) ontvangen alle basisscholen in de gemeente Ommen en gemeente Hardenberg het Budgetspel. Dit unieke bordspel is in samenwerking met ouders en lokale organisaties door de gemeenten Hardenberg en Ommen ontwikkeld. Met dit bordspel leren kinderen in groep 7 en 8 spelenderwijs met geld omgaan.


Alle basisscholen uit beide gemeenten hebben een uitnodiging ontvangen om maandagavond 12 maart vanaf 18.30 uur naar De Baron in Dedemsvaart te komen. De directie en docenten van de scholen krijgen dan de gratis exemplaren van dit unieke bordspel overhandigd.


Ook speelt theatergezelschap 'Bock & Baas' de voorstelling 'Cashflow' en vertelt een ervaringsdeskundige hoe het is om met weinig geld rond te komen. Tijdens deze avond in De Baron zijn ook ouders van leerlingen uit groep 8 van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden voor deze avond via het e-mailadres info@raadenrecht.nl.


Over het budgetspel
Het budgetspel is ontstaan door een vader/ervaringsdeskundige die zijn kinderen wilde uitleggen waarom financieel niet al hun wensen vervuld konden worden. Het spel laat zien dat je geld moet verdelen om meerdere dingen per maand te kunnen betalen. Het budgetspel is geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8.


Toenmalige staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken kwam begin vorig jaar naar de gemeente Hardenberg om een voorloper van dit budgetspel te spelen met basisschoolleerlingen in Balkbrug. Gezien het enthousiasme over dit spel, wordt het bordspel nu aan alle basissscholen in beide gemeenten beschikbaar gesteld.


Budgetspel spelen op alle basisscholen
Het streven is dat het komende anderhalf jaar dit Budgetspel op alle basisscholen in de gemeenten Hardenberg en Ommen gespeeld wordt. Professionals van de organisaties €uroWijzer, Raad & Recht, B-authentiek en ervaringsdeskundigen gaan dit spel in samenwerking met de scholen spelen.


Het doel is dat leerlingen voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan, leren hoe het is om met geld om te gaan. Zodat ook financiële problemen op jonge leeftijd voorkomen worden.


3-3-2018 22:00

Hardenberg wint verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’

Hardenberg is de meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking. Dat maakten juryvoorzitter Otwin van Dijk en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zaterdag bekend tijdens de uitzending van het televisieprogramma Kassa (BNNVARA). De jury is bijzonder gecharmeerd van de 'gewoon doen-aanpak' van Hardenberg om ervoor te zorgen dat mensen met een...


"Hardenberg bouwt actief aan een inclusieve samenleving, waarbij iedereen erbij hoort en mee kan doen. Dit is prioriteit en geen bijzaak. De gemeente toont lef en durft regels aan de kant te schuiven. Bijvoorbeeld als het gaat om geldstromen: er is geen apart potje voor toegankelijkheid, maar de gemeente bekostigt dit gewoon uit de reguliere budgetten. Dat is inclusief denken", onderbouwt juryvoorzitter Otwin van Dijk.

Talent is het uitgangspunt
Een concreet voorbeeld waar de jury van onder de indruk is, is dat iedere afdeling in het gemeentehuis een beleidsmedewerker heeft die ambassadeur is van het inclusieve gedachtengoed. En dat talent van mensen het uitgangspunt is bij de zoektocht naar werk, niet een eventuele beperking.
Ook op het gebied van fysieke en digitale toegankelijkheid scoort Hardenberg hoog, blijkt uit onderzoek.

Speciaal onderwijs opheffen
De gemeente Hardenberg was samen met Ermelo, Goes, Katwijk en Zwolle genomineerd voor de titel 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018'. Otwin van Dijk: "Ook in de andere vier gemeenten zijn mooie voorbeelden van hoe de gemeente bezig is met toegankelijkheid. Ermelo besteedt bijvoorbeeld aandacht aan inclusieve kunst en cultuur. De gemeente Goes organiseert workshops voor ambtenaren om makkelijke taal in brieven te gebruiken. Katwijk heeft de ambitie om het speciaal onderwijs in de toekomst op te heffen. En Zwolle heeft een stadsergonoom die de stad beter toegankelijk maakt voor alle inwoners en bezoekers."

Onderzoek
De negenkoppige jury baseerde haar oordeel op een onderzoek naar de mate van inclusie in het onderwijs, de arbeidsmarkt, vrije tijd en de buurt. Dit onderzoek werd in de vijf genomineerde gemeenten uitgevoerd, nadat mensen in een eerder stadium de fysieke toegankelijkheid van hun gemeenten beoordeelden.
De gemeenten Ermelo, Goes, Hardenberg, Katwijk en Zwolle kwamen eind vorig jaar uit de bus als de vijf meest toegankelijke gemeenten voor mensen met een beperking. Het onderzoek in de vijf gemeenten werd uitgevoerd door Inclusionlab.

Nederland Onbeperkt en Ongehinderd
De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Beide partijen willen met deze verkiezing gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking.

Juryleden
De juryleden van de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’ zijn:

 • Otwin van Dijk (juryvoorzitter), burgemeester Oude IJsselstreek, heeft zich als Tweede Kamerlid hard gemaakt voor de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.
 • Jac de Bruijn, bestuurder van gehandicaptenzorgorganisatie Stichting Prisma die zich hardmaakt voor de rechten van mensen met een beperking.
 • Teun Dekker, directeur/bestuurder van De Kroevendonk, een inclusieve basisschool.
 • Nik van Hoogstraten, panellid van de campagne Nederland Onbeperkt en oprichter van Stichting Raket die zich inzet voor mensen met een arbeidsbeperking.
 • Frank Keepers, directeur van Accell Group, een internationale producent van fietsen en fietsonderdelen die een inclusief HR-beleid voert.
 • Andries Lever, werkzaam bij de Vereniging LFB, een landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking.
 • Gerard de Nooij, directeur van Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland.
 • Jenny Smits, panellid van de campagne Nederland Onbeperkt.
 • Johan van Ruijven, campagneleider van ‘Nederland Onbeperkt’.


1-3-2018 08:43

Deel van N34 afgesloten van 12 maart tot en met 20 april

Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en doorstroming is de N34 tussen de rotonde Witte Paal en de N343 (Haardijk) van 12 maart tot en met 20 april afgesloten voor al het verkeer.


Tijdens de afsluiting wordt de rijbaan vernieuwd en verbreed, wordt duurzame bermverharding aangelegd en worden de tunnels bij de Lentersdijk, Willemsdijk en Boshoek aangelegd. De  omleidingsroutes voor het verkeer worden met borden aangegeven.


Na de afsluiting van de N34 worden de toe- en afritten van de drie tunnels afgebouwd. De N34 hoeft hiervoor niet te worden afgesloten. Deze werkzaamheden duren tot en met juni 2018. Daarna zijn de tunnels Lentersdijk, Willemsdijk en Boshoek klaar voor gebruik.


Grootschalige omleidingsroute

 • Verkeer dat in noordelijke richting vanaf Zwolle naar Emmen rijdt, wordt op de A28 ter hoogte van afrit 22 (Nieuwleusen) verwezen over de A28-A37.
 • Verkeer in noordelijke richting op de N48 en verkeer op de westelijke aansluiting van de kruising N377-N48 wordt ter hoogte van de kruising N48-N377 verwezen over de N48-A37 richting Emmen.
 • Ter hoogte van knooppunt Holsloot wordt verkeer richting Ommen verwezen over de A37-N48 in plaats van de reguliere route over de N34. 

Lokaal verkeer
Het lokale verkeer tussen Coevorden en Ommen wordt omgeleid over de N343 en N377. Hulpdiensten kunnen altijd ter plaatse komen. Op de parallelweg Ommerweg wordt kentekenregistratie ingesteld om sluipverkeer te voorkomen. 


Fietsverkeer
Fietsverkeer kan tijdens de afsluiting gebruik maken van de Ommerweg, met uitzondering van de dagen dat de tunnel bij de Willemsdijk wordt ingereden en de Ommerweg weer wordt geasfalteerd. Tijdens deze dagen worden fietsers lokaal omgeleid via de Rheezerveenseweg.


Regionale stroomweg
De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat iedereen zich gemakkelijk, veilig en vlot kan verplaatsen. Daarom werkt de provincie op vele plaatsen aan het verbeteren van de wegen. Eén van die wegen is de N34, een belangrijke schakel tussen het noordoosten van de provincie Overijssel en het zuidoosten van de provincie Drenthe.


De N34 wordt ingericht als regionale stroomweg, wat betekent dat verschillende gelijkvloerse overgangen, met of zonder verkeerslichten worden verwijderd of vervangen door tunnels en een viaduct. De uitritten van woningen krijgen een aansluiting op de parallelweg. Door de ombouw van de N34 kan het verkeer straks veilig en met 100 kilometer per uur doorrijden.


Meer informatie over het project en de omleidingsroutes kunt u vinden op www.overijssel.nl/n34. 


23-2-2018 10:13

Woningsplitsing inwoonsituaties onder voorwaarden mogelijk

Het college van de gemeente Hardenberg heeft de 'kaderstellende beleidsnotitie woningsplitsing bij inwoning' vastgesteld, waardoor woningsplitsing bij inwoonsituaties onder bepaalde voorwaarden mogelijk is. Hiermee hoopt het college een passende oplossing te bieden voor de soms schrijnende gevallen die bij sommige inwoonsituaties zijn ontstaan. De zogenaamde i-woningen zijn in planologisch...


In de gemeente Hardenberg komen ruim 300 inwoonsituaties voor. Hierbij wonen twee zelfstandige huishoudens in één woning. Bij inwoning wordt vaak een i-huisnummer toegekend. Inwoning is op dit moment in de gemeente Hardenberg alleen toegestaan als er sprake is van mantelzorg of als er sprake is van dringende sociale, verzorgings- of sociaal-economische redenen. Dit is vastgelegd in bestemmingsplannen of in beheersverordeningen.


In het verleden zijn vergunningen verleend voor inwoning waarbij geen sprake was mantelzorg of een dringende reden. In deze situaties is afgesproken dat het bestaande gebruik kan worden voortgezet. Hierdoor zijn er ook situaties ontstaan waarbij er feitelijk geen sprake meer is van inwoning, maar van twee gescheiden woningen.


Geen zelfstandig object
De zogenaamde i-woningen zijn in planologisch opzicht geen zelfstandig object. Hierdoor ligt de taxatiewaarde vaak een stuk lager dan bij een reguliere woning. Dit kan tot problemen leiden bij het verkopen van de i-woning. Ook komt het voor dat banken geen hypotheek willen verstrekken. Omdat de woning geen zelfstandige planologische status heeft, is ook het verbouwen van een i-woning vaak niet mogelijk.


Woningsplitsing
Om een passende oplossing te bieden voor de soms schrijnende gevallen en financiële problemen die bij bestaande inwoonsituatie zijn ontstaan, heeft het college van B&W de 'kaderstellende beleidsnotitie woningsplitsing bij inwoning' vastgesteld, om in voorkomende gevallen onder voorwaarden mee te werken aan woningsplitsing. Bij woningsplitsing worden beide woningen een zelfstandig object. Hierdoor wordt het vaak mogelijk een hypotheek te krijgen of te verbouwen.


Voorwaarden voor medewerking
Om woningsplitsing bij inwoonsituaties mogelijk te maken, heeft het college een beleidsregel opgesteld. Hierin staan de voorwaarden waaronder de gemeente medewerking kan verlenen aan de woningsplitsing. Zo moet er onder andere sprake zijn van een bestaande situatie. Ook moet de inwoonsituatie legaal zijn ontstaan vóór de vaststelling van het nu geldende bestemmingsplan of de nu geldende beheersverordening en sindsdien onafgebroken hebben bestaan.


Beide woningen moeten voldoen aan de eisen uit het bouwbesluit en de bouwverordening. Voor woningen in het buitengebied gelden aanvullende voorwaarden.


Omgevingsvergunning
Een verzoek tot woningsplitsing kan worden gedaan door een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente.


22-2-2018 16:46

Bestemmingsplannen Broeklanden-Zuid ter inzage

De gemeente Hardenberg is van plan het bedrijventerrein Broeklanden aan de zuidzijde uit te breiden. Van 28 februari tot en met 10 april liggen het voorontwerp bestemmingsplan 'Hardenberg, Broeklanden-Zuid' en het voorontwerp bestemmingsplan 'Hardenberg, geluidzone bedrijventerrein Broeklanden-Zuid' ter inzage. Op donderdag 8 maart 2018 is er van 18.30 tot 20.30 uur een inloopbijeenkomst in het...


Vorig jaar is er in Hardenberg 13,7 hectare bedrijventerrein verkocht, hiermee heeft de gemeente een toppositie in Overijssel. Om de huidige economische positie en streekfunctie verder te versterken en een zo aantrekkelijk mogelijk ondernemersklimaat te creëren, wil de gemeente Hardenberg bedrijventerrein Broeklanden aan de zuidzijde uitbreiden.
Bedrijventerrein Broeklanden-Zuid voorziet in de aanleg van 20 hectare nieuw bedrijventerrein, alsmede twee woon-werkkavels, groenstructuur en waterberging voor het bedrijventerrein en een regionale waterberging voor het waterschap.
Mogelijkheden
Het plangebied ligt aan de zuidoostkant van Hardenberg. De begrenzing wordt gevormd door het Kanaal Almelo de Haandrik, de Broeklandenweg, de Duitslandweg, het Veldpad, De Kuilenweg en de Broekdijk. Broeklanden-Zuid biedt voor bedrijven dezelfde mogelijkheden als het bestaande bedrijventerrein Broeklanden.
Broeklanden-Zuid biedt mogelijkheden voor grootschalige bedrijvigheid en hogere milieu-categorieën zijn toegestaan. Daarnaast houdt het bestemmingsplan rekening met het wijzigen van het kruispunt Broeklandenweg met de Duitslandweg. Om de verkeersveiligheid te vergroten, wordt uitgegaan van een koppeling met de bestaande rotonde in de Duitslandweg.

Geluidgezoneerd bedrijventerrein
Broeklanden-Zuid wordt net als Broeklanden een geluidgezoneerd bedrijventerrein. Er is daarmee ook sprake van een uitbreiding van het aangrenzende bestaande geluidgezoneerde bedrijventerrein Nieuwe Haven/Bruchterweg. Deze herziening heeft tot doel om de nieuwe geluidszone als gevolg van de uitbreiding vast te leggen. Daarnaast wordt de 50 dB(A) bestemmingsplancontour gewijzigd. Hiervoor is een separaat bestemmingsplan opgesteld.
Het voorontwerp bestemmingsplan 'bedrijventerrein Broeklanden-Zuid' en het voorontwerp bestemmingsplan 'Hardenberg, geluidzone bedrijventerrein Broeklanden-Zuid' liggen vanaf 28 februari tot en met 10 april ter inzage. Daarnaast vindt op donderdag 8 maart een inloopbijeenkomst plaats in het gemeentehuis van Hardenberg, van 18.30 tot 20.30 uur.


22-2-2018 12:55

Bijeenkomsten Participatieraad Hardenberg

De Participatieraad Sociaal Domein Hardenberg organiseert een aantal bijeenkomsten om er achter te komen wat er leeft onder inwoners.


Sinds 2015 heeft de gemeente de taak om ondersteuning te bieden aan alle inwoners op het gebied van werk en inkomen, zelfstandig wonen en ondersteuning voor jeugd/jongeren en hun ouders, die dat niet op eigen kracht kunnen. In de wet staat dat de gemeente inwoners moet betrekken bij het maken van beleid en de uitvoering daarvan. Daarom is de Participatieraad Sociaal Domein Hardenberg opgericht.
Participatierraad
De Participatieraad vertegenwoordigt inwoners en adviseert het college van B&W gevraagd en ongevraagd op het gebied van de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Om hun werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat de leden van de Participatieraad weten wat er leeft onder inwoners die een beroep doen op allerlei zaken op sociaal gebied. Dit kan bijvoorbeeld gaan over huishoudelijke ondersteuning of ambulante begeleiding, het aanvragen van een uitkering of ondersteuning bij het vinden van werk in het kader van de participatiewet. Maar ook over mantelzorgers, vrijwilligers of mensen die werken in het kader van WSW of beschut (willen) werken. 

In gesprek met inwoners
De Participatieraad wil graag in gesprek met inwoners en organiseert daarom een aantal bijeenkomsten. Inwoners die mee willen denken en/of hun verhaal willen delen, maar ook inwoners die geïnteresseerd zijn en op sociaal gebied van betekenis willen zijn voor een ander zijn van harte uitgenodigd. De bijeenkomsten zijn in verschillende kernen van Hardenberg. U kunt kiezen voor een middag of een avond: 


maandag 5 maart    19.30 – 21.30 uur  De Baron, Julianastraat 54, Dedemsvaart
maandag 12 maart  14.00 – 16.00 uur  Hessenwegkerk, Hessenweg 47, Heemse
dinsdag 20 maart    14.00 - 16.00  uur  het Kronkelhonk, Kronkelweg 2, Slagharen
maandag 26 maart  19.30 – 21.30 uur  Veur Mekaar, Burg, Oprellaan 5, Bergentheim 


Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor één van de bijeenkomsten door een e-mail te sturen naar n.hofsink@destuw.nl, of te bellen naar 0523 – 26 74 78.


22-2-2018 08:02

Werkzaamheden parkeergarage LOC+ uitgesteld

De werkzaamheden aan de parkeergarage LOC+ zijn uitgesteld. Door de lage temperaturen die volgende week zijn voorspeld, kunnen de werkzaamheden aan de vloer van de parkeergarage niet worden uitgevoerd.


De parkeergarage wordt gesloten van maandag 30 april tot en met zondag 6 mei 2018 om de vloer bij de ingang te herstellen. 


Bij de ingang van de parkeergarage wordt vanaf maandag 30 april de slijtlaag van de vloer vervangen en worden kleine beschadigingen hersteld. Ook de bewegwijzering, de pijlen op  de vloer worden hersteld.


20-2-2018 14:47

Informatie over de gemeentelijke belastingen 2018

De gemeentelijke belastingaanslagen vallen zaterdag 24 februari in de digitale brievenbus. Het gecombineerde aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen over het jaar 2018 wordt bezorgd in de berichtenbox van MijnOverheid. Als u zich nog niet hebt aangemeld bij MijnOverheid, ontvangt u de aanslag per post.


Het gaat om de aanslagen voor onroerende-zaakbelastingen (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing, hondenbelasting en/of Bedrijven Investeringszone (BIZ). Op het aanslagbiljet wordt ook de nieuwe WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand, perceel grond of andere onroerende zaak bekendgemaakt.


Als u van mening bent, dat de WOZ-waarde van uw woning niet juist is vastgesteld, laat het ons dan weten. Dat kan telefonisch, maar ook tijdens één van de inloopavonden in het gemeentehuis van Hardenberg.


Waarom gemeentelijke belastingen?
De gemeente gebruikt de opbrengst van de gemeentelijke belastingen om allerlei taken uit te voeren. U kunt hierbij denken aan het onderhoud van wegen en openbaar groen, openbare verlichting, sport, uitkeringen, werkgelegenheidsprojecten of subsidies. Ook wordt het geld gebruikt voor projecten om de gemeente aantrekkelijk en leefbaar te houden.


De gemeenteraad bepaalt jaarlijks de tarieven van de belastingen bij de behandeling van de begroting. Dan wordt afgesproken wat er aan gemeentelijke belastingen nodig is om de taken van de gemeente te kunnen uitvoeren en bekostigen.
Lees meer informatie over de gemeentelijke belastingen op www.hardenberg.nl/belastingen.

Daling
In 2018 zal er voor een aanmerkelijke groep inwoners sprake zijn van een daling van de lokale lasten door verlaging van de tarieven rioolheffing en het vastrecht van de afvalstoffenheffing. Ook het tarief van de hondenbelasting is verlaagd. 


20-2-2018 10:37

Fietsers in Hardenberg worden verleid om veiligere route te kiezen

Op de Bruchterweg/Europaweg in Hardenberg vindt vanaf medio februari een pilot plaats om de fietsveiligheid te verbeteren. Met behulp van een Intelligent Transportsysteem (ITS) worden fietsers verleid om een veiligere fietsroute te kiezen. Hardenberg is de eerste gemeente in Nederland die ITS op deze manier inzet. De pilot loopt in ieder geval tot en met de zomervakantie 2018.


In Hardenberg ontmoeten fietsers en groot landbouw- en vrachtverkeer elkaar op de Bruchterweg tussen de Europaweg en de Karel Doormanlaan. Omdat dit deel van de Bruchterweg vrij smal is, kan dit leiden tot verkeersonveilige situaties. Het ROV Oost-Nederland (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid) wil de inzet van ITS op deze locatie toetsen, om de fietsveiligheid te verbeteren. De pilot richt zich vooral op middelbare scholieren.
Het doel van de pilot is om te voorkomen dat groot landbouwverkeer en vrachtwagens tegelijk met fietsers over de Bruchterweg (tussen de rotonde Europaweg en de rotonde Burg. Schuitestraat) rijden. 
Hoe werkt het?
Aan lantaarnpalen naast het fietspad op de Bruchterweg en de Europaweg hangen speciale verkeerslichten en borden. Als fietsers op de Europaweg en de Bruchterweg de rotonde bij het gemeentehuis naderen en op datzelfde moment zwaar verkeer vanaf de N343 richting de Bruchterweg rijdt, krijgen fietsers via verkeerslichten een signaal om een andere route te kiezen. Deze route staat ook aangegeven op het bord boven de verkeerslichten. Op de afslag vanaf de rotonde naar het fietspad Bruchterweg gaan rode ledlampen branden als signaal dat dit geen goede route is. 
Fietsers worden dan via het fietspad Witte de Withstraat, naar de fietsstraat Karel Doormanlaan richting de scholen geleid. Dit is een fietspad speciaal aangelegd voor fietsers richting de middelbare scholen. Fietsers hebben hier voorrang op auto's. 


Aanleiding pilot ITS 
Landelijk is een duidelijke stijging te zien in het aantal fietsongevallen. Om dit te verlagen wordt gezocht naar slimme oplossingen, zoals de pilot in Hardenberg. De pilot richt zich vooral op de middelbare scholier die op de fiets naar het voortgezet onderwijs gaat. De ITS-toepassing moet laten zien of het mogelijk is om fietsers en zwaar- en groot verkeer van elkaar te scheiden, om daarmee ongevallen te voorkomen
20-2-2018 08:43

Inloopavonden voor vragen over WOZ

De gemeente Hardenberg verstuurt in februari de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen. Bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvangt u ook een WOZ-beschikking met uw nieuwe WOZ-waarde. Voor het beantwoorden van vragen over deze WOZ-waarde houdt de gemeente een aantal inloopavonden.


Als u het niet eens bent met de WOZ-waarde, dan kunt u een bezwaarschrift schrijven. Maar vaak is dat helemaal niet nodig. Tijdens extra avondopenstellingen bij de Publieksdienst in het gemeentehuis van Hardenberg kunnen wij uw vraag snel behandelen.
U bent van harte welkom en kunt met uw vragen terecht bij een WOZ-medewerker. De extra avondopenstellingen vinden plaats op de volgende data:

 • Dinsdag 27 februari van 18.00 tot 20.00 uur
 • Woensdag 28 februari van 18.00 tot 20.00 uur
 • Dinsdag 6 maart van 18.00 tot 20.00 uur
 • Woensdag 7 maart van 18.00 tot 20.00 uur

Ook kunt u uw vraag tijdens reguliere openingstijden van het gemeentehuis telefonisch stellen. In de meeste gevallen kunnen we uw vraag direct afhandelen.


16-2-2018 15:59

Gemeenteraad bespreekt 20 februari gaswinningsplan Hardenberg

De gemeenteraad van Hardenberg wil nauw betrokken zijn bij het advies dat de gemeente Hardenberg aan de minister van EZK uitbrengt ten aanzien van het geactualiseerd gaswinningsplan van de NAM. Dinsdagavond 20 februari debatteren de raadsleden vanaf 19.30 uur over de adviezen die door de gemeente Hardenberg worden uitgebracht.


De NAM heeft bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een geactualiseerd gaswinningsplan voor vier gasvelden in de gemeente Hardenberg ingediend. De NAM wil tot maximaal 2033 gas blijven winnen in de gemeente.
De minister van EZK heeft de gemeente Hardenberg, provincie Overijssel en Waterschap Vechtstromen gevraagd om een advies uit te brengen over het geactualiseerde gaswinningsplan, voordat de minister een definitief besluit neemt over dit plan.

Aandachtspunten
Het college van burgemeester en wethouders heeft al een aantal aandachtspunten geformuleerd die in het advies worden meegenomen. Het college biedt de gemeenteraad de mogelijkheid om deze punten aan te vullen. Het advies van de gemeente Hardenberg moet uiteindelijk 7 maart bij de minister liggen.
Over de adviezen gaan de raadsleden op dinsdagavond 20 februari vanaf 19.30 uur met elkaar in debat. Hiermee wil de gemeenteraad nauw betrokken blijven bij het advies dat de gemeente Hardenberg uitbrengt aan de minister van EZK.

Inspreekrecht voor inwoners
Voorafgaand aan het debat over het gaswinningsplan kunnen ook inwoners van de gemeente hun stem laten horen aan de raad en het college over de gaswinning. Inwoners kunnen gebruik maken van het inspreekrecht.

Als u dinsdagavond 20 februari wilt inspreken over het gaswinningsplan kunt u dit vooraf melden bij de raadsgriffier van de gemeente via het e-mailadres griffiehardenberg@hardenberg.nl of het telefoonnummer 0523 289 206. U krijgt maximaal vijf minuten spreektijd.

Hoeveelheid gas
In het geactualiseerde winningsplan voor vier gasvelden in de gemeente Hardenberg staat onder meer hoeveel gas de NAM wil winnen tot maximaal 2033, op welke manier de NAM het gas wil winnen en welke invloed de gaswinning op de omgeving heeft.

Sinds 1975 wordt door NAM gas gewonnen in de gemeente Hardenberg. Tot 2017 heeft de NAM 10 miljard m3 gas gewonnen in de gemeente. De NAM wint in de gemeente nu gas uit zes gasvelden. Het geactualiseerd gaswinningsplan heeft betrekking op vier van deze gasvelden.

Informatiebijeenkomst
Op verzoek van de gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel heeft op 24 januari een informatiebijeenkomst plaatsgevonden in het gemeentehuis van Hardenberg, waarbij het Ministerie van EZK, de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een toelichting hebben gegeven op het gaswinningsplan.

Collegeleden, gemeenteraadsleden, provinciale statenleden en gedeputeerden van de provincie Overijssel hebben tijdens de bijeenkomst veel vragen gesteld over de gaswinning. Mede op basis van deze informatiebijeenkomst hebben gemeente, provincie en waterschap hun adviezen opgesteld voor de minister van EZK.


16-2-2018 14:07

Wethouder Janssen bezoekt project Baanbrekend Landschap

Zeven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt grepen de kans om opnieuw in een werkritme te komen en zich te ontwikkelen in hun werknemersvaardigheden. Zij nemen deel aan het project Baanbrekend Landschap. Wethouder Janssen bezocht de deelnemers afgelopen donderdag in het gemeentebos te Heemse.


De deelnemers werken onder begeleiding vier dagen per week in het buitengebied van Hardenberg. Ze voeren natuur- en landschapsbeheer uit bij gemeenten en natuurorganisaties. Uitgangspunt is dat de deelnemers werk doen dat anders niet zou worden gedaan. Ze dragen daardoor direct bij aan de kwaliteit van het landschap van Hardenberg.


"Het mooie van dit project is dat diverse deelnemers de afgelopen maanden zijn gegroeid. Het traject brengt de deelnemers een stap dichter naar de arbeidsmarkt én het project draagt bij aan een mooier buitengebied", aldus wethouder Janssen.


Positief effect
Het werken in het landschap heeft een positief effect op de deelnemers én ze worden tijdens het traject van vijf maanden gecoacht op hun werknemersvaardigheden. De deelnemers worden uitgedaagd om hun passie en ambitie helder te krijgen, ongeacht de branche waarin ze later mogelijk aan de slag gaan. Zij hebben diverse cursussen gevolgd waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt zijn vergroot.


Deelnemer Bahabelom is vluchteling en woont twee jaar in Nederland: "Ik vind het heel leuk werk want ik wil graag trekkerchauffeur worden. Het is ook heel goed voor mijn Nederlands om samen te werken."


Brede samenwerking
Het project Baanbrekend Landschap komt voort uit een unieke samenwerking tussen de gemeente Hardenberg (afdeling Ruimtelijk Domein en het ATC Dienstenbedrijf), AOC Oost, Landschap Overijssel en het bedrijfsleven. Het project wordt mede gefinancierd door de provincie Overijssel.


13-2-2018 16:26

Inmiddels 100 reisdocumenten aan huis bezorgd in de gemeente Hardenberg

Deze week werd in Hardenberg het 100ste reisdocument aan huis bezorgd. Vanaf november vorig jaar is het mogelijk reisdocumenten die zijn aangevraagd bij gemeente Hardenberg aan huis te laten bezorgen. Inwoners zijn erg enthousiast over deze nieuwe manier van dienstverlening.


“Het is voor ons heel fijn dat onze Identiteitsbewijzen aan huis worden bezorgd. We kregen vandaag mijn ID kaart en die van mijn dochters Noa en Merle. Na de e-mail met de bezorgtijd wisten we wanneer we onze documenten thuis konden verwachten. Heel handig dat we niet speciaal naar het gemeentehuis hoefden te rijden”, aldus ontvangster van het 100ste reisdocument Jolanda Veenstra uit Hardenberg. 


Na de aanvraag van het reisdocument bij de gemeente neemt het bezorgbedrijf Dynalogic per e-mail of telefonisch contact op over het moment van bezorging. Op de dag zelf wordt de uiteindelijke bezorgtijd doorgegeven. Het document wordt na een handtekening van de ontvanger actief gemaakt. Op deze manier worden de documenten, afhankelijk van de bezorgafspraak, binnen 6 dagen thuisbezorgd. Natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk de reisdocumenten op te halen bij de Publieksdienst van de gemeente aan Stephanuspark 1 in Hardenberg en de Julianastraat 54 in Dedemsvaart.


Nog leuker is het wanneer je je documenten op tijd ontvangt voor een speciale gelegenheid. Jolanda Veenstra vertelt: “Omdat mijn man en ik komende maand 12,5 jaar getrouwd zijn hebben we een trip naar Disneyland Parijs op de planning met ons hele gezin. Nu we onze ID kaarten thuis hebben ontvangen, kunnen we nog meer uitkijken naar onze vakantie!” 


9-2-2018 10:33

Parkeergarage LOC+ gesloten van 26 februari tot en met 4 maart

De parkeergarage LOC+ is van maandag 26 februari tot en met zondag 4 maart 2018 gesloten in verband met werkzaamheden aan de vloer bij de ingang van de parkeergarage.


Bij de ingang van de parkeergarage wordt de slijtlaag van de vloer vervangen en worden kleine beschadigingen hersteld. Ook de bewegwijzering, de pijlen op  de vloer worden hersteld. De werkzaamheden worden uitgevoerd als de temperatuur  5 graden of hoger is.  Tijdens deze werkzaamheden is het niet mogelijk om te parkeren in de garage van het LOC+. 


Als voorbereiding op de werkzaamheden  vinden schoonmaakwerkzaamheden plaats op maandag 21 of donderdag 24 februari as. Hierbij blijft de garage geopend.


Maandag 26 februari beginnen de werkzaamheden met frezen en schuren van de vloer. Vrijdag 2 maart wordt een slijtlaag op de vloer aangebracht. Deze nieuwe laag moet minimaal 48 uur uitharden voordat er op gereden kan worden. Dit zorgt voor een langere levensduur van de vloer. 


Andere locaties om de auto te parkeren zijn:

Parkeergarage van het gemeentehuis, Stephanuspark 1
Parkeerterrein Van Wevelinckhovenplein
Parkeergarage Centrum /  theater De Voorveghter, Havenweg
Abonnementhouders voor de parkeergarage LOC kunnen hun auto parkeren op het parkeerterrein aan de Kruserbrink in Hardenberg. Hiervoor ontvangen de abonnementhouders een vergunning.

Meer parkeerlocaties staan op de website hardenberg.nl/parkeren.


8-2-2018 14:04

Hardenbergse woningmarkt blijft groeien

Het aantal woningen in Hardenberg blijft groeien. De gemeente Hardenberg verkocht in 2017 67 kavels aan particulieren. Ontwikkelaars bouwden in 2017 ongeveer 150 nieuwe woningen. De gemeente blijft zich in 2018 richten op de realisatie van aantrekkelijke woningen voor alle doelgroepen.


Het inwoneraantal van de gemeente Hardenberg is in 2017 gegroeid naar 60.500 inwoners. Daarmee is Hardenberg nagenoeg de enige grensgemeente in Oost-Nederland die blijft groeien. Voor de nieuwe inwoners zijn in 2017 in totaal zo'n 200 nieuwe woningen gebouwd.


Particuliere en projectmatige woningbouw
De gemeente Hardenberg geeft op verschillende plekken kavels uit waar particulieren zelf een woning kunnen bouwen. In totaal zijn in 2017 67 gemeentelijke kavels verkocht. Daarvan liggen er 25 verkochte kavels in woongebied Bransveen in Dedemsvaart. In Garstlanden (Gramsbergen) gingen er 20 kavels over de toonbank.

De rest van de verkochte kavels liggen verspreid over de gemeente Hardenberg in Balkbrug, Bruchterveld, De Krim, Kloosterhaar en Mariënberg. Op een deel van de door de gemeente verkochte kavels zijn de woningen nog in aanbouw. 

Projectontwikkelaars en woningcorporaties hebben in 2017 ook flink gebouwd. Zij leverden 150 nieuwe woningen op, onder andere in Bergentheim.


Verdere groei in 2018
De gemeente Hardenberg gaat ook in 2018 de grote vraag naar woningen beantwoorden met nieuwbouwlocaties.  Daarvoor zijn de eerste stappen gezet. Eind 2017 zijn de eerste 37 kavels in gebied De Cirkel in de Hardenbergse wijk Marslanden verloot. Al deze kavels zijn inmiddels in optie gegeven en in de loop van 2018 start de bouw van de eerste woningen. De woningen van projectontwikkelaars in Marslanden gaan in 2018 in de verkoop. Zodra De Cirkel vol is, wordt het gebied Marshoogte ontwikkeld.

Daarnaast zijn er plannen voor woningbouw in het centrum van Hardenberg, onder andere in gebied ‘Slotgraven’ en in het gebied langs de Vecht (voormalige zwembadlocatie). In verschillende kernen biedt de gemeente vrije kavels aan en worden projectmatig woningen gebouwd.

Kansrijke woningbouwplannen
De focus in het gemeentelijk woonbeleid dat is vastgelegd in de Woonvisie ligt op het ontwikkelen van kansrijke woningbouwplannen. De gemeente wil voldoen aan de vraag op de woningmarkt, door de juiste typen woningen te bouwen voor de juiste doelgroep. Hiervoor zijn de woningbouwplannen in 2017 onder de loep genomen.

Er worden nog bestemmingsplannen gemaakt om het aantal geplande woningen terug te brengen. Zo ontstaat er ruimte om kansrijke woningbouwplannen uit te kunnen voeren. Hiermee voldoet de gemeente Hardenberg aan de afspraken met de provincie Overijssel. 

In de nieuwbouwplannen wordt vooral gebouwd voor gezinnen. Binnen bebouwde kommen is met name ruimte voor woningen voor starters en ouderen. Ook in de kleinere kernen is ruimte voor een passend aantal woningen. Hiervoor maakt de gemeente binnenkort afspraken met verschillende Plaatselijke Belangen.


8-2-2018 08:24

Wintersymposium op 13 februari: Ondernemen vanuit Passie

Platform Gastvrij Hardenberg nodigt ondernemers in de vrijetijdssector uit voor het wintersymposium op dinsdag 13 februari 2018 van 13.30 tot 17.30 uur. Deze keer ontdekken ondernemers hoe inzicht in hun persoonlijke drijfveren het zakelijk succes van hun bedrijf vergroot. Dat is ondernemen vanuit passie!


Na een inleiding van burgemeester Peter Snijders vertelt leisure strateeg Merlijn Pietersma over de manier waarop drijfveren de basis vormen voor het maken van logische keuzes voor een bedrijf.
Tijdens een interactief gedeelte gaan de ondernemers hiermee aan de slag. Wat drijft de ondernemer écht, zowel persoonlijk als in ondernemerschap? Hoe zorg je er als ondernemer voor dat ondernemen energie blijft opleveren? Het symposium wordt afgesloten met een borrel.
Meer informatie leest u op www.hardenberg.nl/gastvrij. 

Aanmelden

Het wintersymposium is bedoeld voor alle ondernemers in de vrijetijdssector in de gemeente Hardenberg. De locatie is Vakantiepark de Kleine Belties aan de Rheezerweg 79 in Hardenberg.
Aanmelden kan deze week nog door een e- mail te sturen naar gastvrijhardenberg@hardenberg.nl, onder vermelding van de bedrijfsnaam en het aantal aanwezig personen.


7-2-2018 13:45

Uitstel verhuizing medewerkers van LOC naar gemeentehuis

De verhuizing van de medewerkers van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg, die nu in het Lokaal Opleidingen Centrum (LOC) werken, naar het gemeentehuis in Hardenberg, is uitgesteld. De verhuizing zou plaatsvinden in het weekend van 17 februari 2018, maar is verschoven naar het weekend van 23 maart 2018.


Het uitstel wordt veroorzaakt door langere levertijden van materialen voor onder andere de nieuwe werkplekken. De aanpassingen op de begane grond van het gemeentehuis gaan volgens planning door en zijn medio februari afgerond.


Vanaf maandag 26 maart 2018 kunnen inwoners terecht in het gemeentehuis van Hardenberg voor afspraken met medewerkers van het ATC-Dienstenbedrijf en het Expertise en Kennisteam (EKT) van de afdeling Maatschappelijk Domein van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg. Het EKT bestaat uit de teams Inkomen, Leerplicht, RMC, Leerlingenvervoer en de backoffice Wmo en Jeugd. Tot 26 maart blijft de locatie LOC open volgens de reguliere openingstijden.  


Samen Doen blijft in het LOC

Het team Samen Doen voor de inwoners in de kern Hardenberg blijft gehuisvest in het LOC. Wel verandert de plaats van het team in het LOC naar de locatie waar nu het ATC-Dienstenbedrijf haar werkplekken heeft. Ook de inloopuren blijven ongewijzigd op dinsdag tussen 11.00 en 12.30 uur.
1-2-2018 15:28

Delen N34 tussen Hardenberg en Coevorden vijf nachten dicht

De N34 tussen de J.C. Kellerlaan en 't Klooster bij Coevorden gaat in de week van 12 tot en met 17 februari 2018 's avonds en 's nachts dicht vanwege werkzaamheden. In deze vijf nachten worden de bomen gekapt die langs het nieuwe tracé voor de N34 staan.


De bomenkap is nodig om ruimte te maken voor de verbreding van het tracé en de aanleg van tunnels. Om de werkzaamheden langs de N34 vlot en veilig uit te kunnen voeren, wordt de N34 afgesloten. De werkzaamheden worden 's nachts uitgevoerd om de hinder voor het verkeer te minimaliseren. 


Planning
De werkzaamheden worden in twee fases uitgevoerd, waarbij telkens een deel van de N34 afgesloten is. De planning voor de werkzaamheden en wegsluiting is:

 • Maandag 12 februari van 19.00 uur tot dinsdag 13 februari om 05.00 uur en dinsdag 13 februari van 19.00 uur tot woensdag 14 februari om 05.00 uur. De N34 is deze twee nachten tussen De Vaart en ’t Klooster gesloten voor al het verkeer.
 • Woensdag 14 februari van 19.00 uur tot donderdag 15 februari om 05.00 uur, donderdag 15 februari van 19.00 uur tot vrijdag 16 februari om 05.00 uur en vrijdag 16 februari van 19.00 uur tot zaterdag 17 februari om 05.00 uur. De N34 is deze drie nachten tussen de J.C. Kellerlaan en De Vaart gesloten voor al het verkeer.

Tijdens de nachtelijke afsluitingen gelden er verschillende omleidingsroutes, die met borden worden aangegeven.

Compensatie bomen
Voor gekapte bomen wordt op een andere locatie in de buurt van de N34 een nieuwe boom weer aangeplant. De provincie Overijssel plant samen met de aannemer en Staatsbosbeheer bomen van verschillende loofhoutsoorten terug met een stamomtrek van tenminste 16-18 centimeter.

De bomen van Staatsbosbeheer worden gecompenseerd op andere locaties in de omgeving.


30-1-2018 16:32

Herinrichting deelgebied Radewijkerbeek duurt langer door weersomstandigheden

De werkzaamheden voor de herinrichting van het gebied Radewijkerbeek in het Vechtpark Hardenberg duren langer dan gepland. Vanwege de natte weersomstandigheden en hoog water kan er al geruime tijd niet worden gewerkt in het gebied.


Het deelgebied Radewijkerbeek bestaat uit de rechter uiterwaard van de Vecht, tussen het fietspad over de stuw bij De Koppel en de Twenteweg. Het gebied is maar liefst 14 hectare groot. Dit deelgebied krijgt een natuurlijke inrichting. Tegelijkertijd wordt meer ruimte voor water gecreëerd en wordt de doorstroming van de Vecht verbeterd. 


Het gebied krijgt een natuurlijke inrichting met natuurvriendelijke oevers, een verlengde Vechtarm en een poel. Ook worden wandelpaden en een uitkijkpunt aangelegd. 


Planning
De werkzaamheden zijn in oktober gestart. De planning was dat de werkzaamheden voor het eind van 2017 zouden zijn afgerond. Als gevolg van de natte weersomstandigheden en hoge waterstanden kan er echter al sinds november 2017 niet worden gewerkt in het gebied.
Zodra de weersomstandigheden het toelaten, worden de werkzaamheden hervat. Naar verwachting duren de werkzaamheden dan nog zes weken. 


Vechtpark Hardenberg
Deelgebied Radewijkerbeek is onderdeel van het Vechtpark Hardenberg. De ontwikkeling van het Vechtpark Hardenberg is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen.

Het project is onderdeel van het provinciale programma Ruimte voor de Vecht, en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Overijssel. De provincie Overijssel investeert extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het Vechtpark Hardenberg wordt een gebied waar water, beleving en natuur de ruimte krijgen. Meer informatie is te vinden op www.vechtparkhardenberg.nl.


30-1-2018 11:32

Informatietruck van NAM in Hardenberg

Heeft u vragen over de gaswinning in Hardenberg? Op dinsdag 6 en donderdag 8 februari bezoekt de NAM met een informatietruck de gemeente Hardenberg. U kunt bij de informatietruck binnen komen lopen op momenten dat het u uitkomt. De koffie staat klaar.


De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft al vele tientallen jaren een vergunning om gas te winnen in de gemeente Hardenberg.
Voor vier kleine gasvelden in deze gemeente heeft NAM eind 2017 een update van het Winningsplan ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het Ministerie heeft ook de gemeente Hardenberg gevraagd een advies uit te brengen over het plan.
Meer hierover kunt u lezen op www.hardenberg.nl/gaswinning.

U bent van harte welkom
Heeft u als inwoner van de gemeente Hardenberg vragen over gaswinning en de mogelijke gevolgen daarvan? Dan bent u van harte welkom in de NAM Informatietruck, die begin februari in Hardenberg en enkele omliggende dorpen te bezoeken is.

De blauwe truck is op de volgende data bij u in de buurt:

Lutten
Dinsdag 6 februari van 10.00 tot 12.00 uur
Locatie: parkeerplaats bij het buurthuis (Middenweg)


Hardenberg
Dinsdag 6 februari van 14.00 tot 20.30 uur
Locatie: Stationsplein (NS)


De Krim
Donderdag 8 februari van 10.00 tot 12.00 uur
Locatie: Turfstekersplein


Gramsbergen
Donderdag 8 februari van 14.00 tot 20.30 uur
Locatie: parkeerplaats MFC De Binder


29-1-2018 13:59

Opening expositie Bramer en Van der Linden in gemeentehuis

Wethouder Jannes Janssen opent vrijdag 2 februari om 14.00 uur in het gemeentehuis van Hardenberg de expositie van cursisten van Louise Bramer en Wil van der Linden.


Louise Bramer en Wil van der Linden geven sinds enkele jaren schildercursussen in atelier Het Creatieve Erf van Erve 't Hacht in Ane. De schilderijen op de expositie laten zien hoe liefhebbers van het schilderen met goede begeleiding kwalitatief tot grote hoogte kunnen stijgen.


Tijdens de lessen gaat het om de individuele ontwikkeling van elke cursist, daarbij maakt het niet uit of iemand net begint met schilderen of al gevorderde is. Het ontwikkelen van een eigen herkenbare stijl is uiteindelijk het doel van de lessen.


Thema's
Er wordt meestal gewerkt met thema's zoals kleur, compositie of perspectief. Soms staat een schildertechniek centraal tijdens de les. De kunstgeschiedenis biedt inspiratie: de talloze manieren waarop je bijvoorbeeld een landschap of stilleven kunt schilderen laten zien dat niet één manier de goede is, maar dat er ontelbaar veel mogelijkheden zijn.


De werken die op de tentoonstelling te zien zijn, zijn dan ook zeer divers; van landschappen, stillevens en abstracte schilderijen tot stadsgezichten, bloemen en planten. Elk werk was een ontdekkingsreis voor de maker ervan, waarbij hindernissen werden genomen, nagedacht werd over hoe verder te gaan en keuzes werden gemaakt. Het resultaat levert een gevarieerde expositie op. De expositie in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis is te zien tot en met 25 april 2018, tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.


Lokale kunstenaars
In 2013 deed de gemeente Hardenberg de oproep aan lokale kunstenaars om zich in te schrijven voor een expositie in het gemeentehuis. Op deze oproep zijn meer dan twintig reacties gekomen. De kunstwerken komen te hangen in het bedrijfsrestaurant. Dit gedeelte van het gemeentehuis is voor iedereen toegankelijk. De expositie duurt steeds ongeveer drie maanden.


De kunstcommissie beoordeelt de expositieaanvragen. Hierbij streeft de commissie naar kwaliteit en diversiteit.


29-1-2018 12:33

Nieuwe inrichting omgeving De Markant en Tuinstraat in Dedemsvaart

De openbare ruimte rond woonwinkelcomplex De Markant in Dedemsvaart krijgt een nieuwe inrichting. Ook de Tuinstraat wordt opnieuw ingericht. De werkzaamheden zijn eind april afgerond. Na deze werkzaamheden is de herinrichting van het gehele winkelgebied in Dedemsvaart afgerond.


Aan de noordkant van de Markt in Dedemsvaart is woonwinkelcomplex De Markant in aanbouw. Het complex wordt momenteel afgebouwd en binnenkort opgeleverd. De omgeving van het complex krijgt een nieuwe inrichting.


Gebied rond woonwinkelcomplex
Aannemer NTP Infra start begin februari met de werkzaamheden. Allereerst wordt gewerkt aan de zijde van parkeerterrein de Antenne. Hier worden parkeerplaatsen aangelegd.  Deze werkzaamheden duren ongeveer één week.

Aansluitend werkt de aannemer circa drie weken aan de zijde van de Markt, voor de entree van de winkel. Het gebied rond het woonwinkelcomplex is dan klaar voordat de winkel open gaat en de bewoners naar hun appartement verhuizen. 

Tuinstraat
Zodra de werkzaamheden op de Markt gereed zijn, start NTP met de herinrichting van de Tuinstraat. De bestaande bestrating wordt opgebroken en er wordt nieuwe riolering gelegd. Daarna krijgt de Tuinstraat een volledig nieuwe bestrating.

De werkzaamheden in de Tuinstraat worden in fases uitgevoerd en duren in totaal circa zes weken. De aannemer start op het deel naast Albert Heijn en werkt in de richting van de Julianastraat. Als laatste legt NTP nieuwe bestrating op het Schoolpad. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind april afgerond. Deze planning is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Nieuwe verkeerssituatie
Zodra de herinrichting is afgerond, is de nieuwe verkeerssituatie van kracht. De Tuinstraat is definitief afgesloten voor doorgaand autoverkeer vanaf de Markt en is alleen bedoeld voor bestemmingsverkeer en bevoorradend verkeer.

Verkeer rijdt in de nieuwe situatie via de straten Julianastraat, Prins Bernhardstraat, Wilhelminastraat, Wisseling, Julianastraat. Via deze route zijn de belangrijkste parkeervoorzieningen bereikbaar. 

Herinrichting openbare ruimte
Na deze werkzaamheden is de herinrichting van de openbare ruimte in het centrum van Dedemsvaart afgerond. Eerder al ondergingen de Julianastraat, Wisseling, Prins Bernhardstraat en het gebied op en rond de Markt een metamorfose.

Het centrumgebied is nu voorzien van hoogwaardige bestrating met een kleurenpatroon van oranjerode tot roodbruinachtige tinten. Rijlijnen en parkeermarkeringen zijn op subtiele wijze in de bestrating aangegeven. 

Masterplan Centrum Dedemsvaart
In het centrum van Dedemsvaart is met de uitvoering van het Masterplan Centrum Dedemsvaart gewerkt aan een compleet, compact, comfortabel en duurzaam centrumgebied dat goed bereikbaar is en met voldoende parkeerplaatsen.


26-1-2018 18:28

Gemeente zet bestaande hondenbeleid voort

De gemeente Hardenberg heeft de hondenbelasting verlaagd. Hiermee heeft de gemeente gehoor gegeven aan een wens van veel hondenbezitters. Daarnaast zet de gemeente het bestaande hondenbeleid voort. Dat houdt in dat hondenbezitters zelf verantwoordelijk zijn voor een hondenpoepvrije openbare ruimte, maar dat de gemeente zorgt voor uitlaatstroken.


In samenwerking met Plaatselijke Belangen zijn in de meeste kernen hondenuitlaatstroken aangewezen. Deze uitlaatstroken bestaan inmiddels al vele jaren. Kenmerk van een uitlaatstrook is, dat men de hond hier mag laten poepen, zonder zelf de ontlasting te hoeven opruimen. Een aantal keren per jaar wordt de uitlaatstrook door de gemeente gereinigd met behulp van de hondenpoepzuiger. 


Resultaten enquête hondenbeleid
In de zomer van 2016 heeft de gemeente een enquête gehouden over het hondenbeleid. Hiermee wilde de gemeente nagaan of er aanpassingen aan het huidige hondenbeleid nodig zijn. De gemeente wilde onder andere weten of ze moet doorgaan met de uitlaatstroken die door de gemeente worden gereinigd, of dat de gemeente moet overstappen op het plaatsen van poepbakken. 


De enquête is destijds ingevuld door 1.291 inwoners, waarvan 80% hondenbezitter is. Uit de antwoorden komt geen duidelijke voorkeur voor een van beide varianten: uitlaatstroken of poepbakken. De uitlaatstroken voorzien duidelijk in een behoefte, hoewel veel hondenbezitters het liefst een uitbreiding van de uitlaatvoorzieningen en/of het onderhoud daarvan zou zien.


Geen aanpassing hondenbeleid
Een veelgenoemde wens is dat de voorzieningen in verhouding moeten staan tot de hoogte van de hondenbelasting.


Omdat in de enquête geen duidelijke voorkeur naar voren komt voor uitlaatstroken of in plaats daarvan poepbakken, wordt het huidige hondenbeleid in stand gehouden. Wel wordt erop gewezen, dat opgeruimde hondenpoep ook in de reguliere afvalbakken mag worden gedeponeerd.

Verlaging hondenbelasting
Met ingang van 2018 is de hondenbelasting verlaagd. Dit was een uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad, waarmee ook is tegemoetgekomen aan de wens die veel hondenbezitters in de enquête hadden aangegeven.

 • Het tarief hondenbelasting voor de eerste hond is van € 66,45 verlaagd naar € 54.
 • Het tarief voor de tweede en volgende hond is van € 99,50 verlaagd naar € 85.
 • Het kenneltarief blijft gehandhaafd op € 467.

Initiatieven van bewoners en hondenbezitters
Hoewel de gemeente het bestaande beleid handhaaft, is er binnen dat beleid soms nog wel wat maatwerk mogelijk. Niet in alle gebieden is ruimte voor aanleg van een hondenuitlaatstrook. Soms is de loopafstand naar een dergelijke uitlaatstrook te groot. Dan is het ook toegestaan om de hondenpoep met een zakje op te ruimen en in een gewone afvalbak te gooien.


Als ook geen afvalbak aanwezig is, zal de gemeente eerst proberen dit op te lossen door het verplaatsen van een bestaande afvalbak. Desnoods zal er een extra bak worden geplaatst. De gemeente staat welwillend tegenover particuliere initiatieven, bijvoorbeeld om ergens een hondenspeelveld te realiseren.


Op dezelfde manier als de uitlaatstroken destijds tot stand zijn gekomen - dat wil zeggen: in samenspraak met Plaatselijk Belang – kunnen deze eventueel ook worden gewijzigd. Voorwaarde is wel dat deze initiatieven kunnen rekenen op de steun van omwonenden en dat deze met beperkte middelen kunnen worden gerealiseerd. Inwoners kunnen hiervoor contact opnemen met de heer Bakkenes van de afdeling Openbaar Gebied.


Handhaving
Buiten de aangewezen uitlaatstroken geldt voor de hondenbezitter wel de verplichting om zelf meteen de poep op te ruimen. Dat geldt op alle openbare plaatsen. Het is daarom handig om altijd een zakje of schepje mee te nemen als men met de hond gaat wandelen. Het poepzakje kan thuis in de afvalcontainer of in een gewone afvalbak langs de route.


Bovendien is het verboden om de hond te laten verblijven of te laten lopen op speelveldjes en kinderspeelplaatsen. Met de nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordening) die onlangs is vastgesteld, zijn die regels opnieuw bekrachtigd en de toezichthouders van THV gaan daar weer geregeld op handhaven. De boete die staat op het niet opruimen van de uitwerpselen of voor het laten verblijven van de hond op een speelplaats of speelweide bedraagt € 140.


26-1-2018 18:21

Inloopbijeenkomst over herinrichting parkeerterrein Tijllaan in Dedemsvaart

Het parkeerterrein aan de Tijllaan in Dedemsvaart krijgt in het tweede kwartaal van 2018 een nieuwe inrichting. Op donderdag 1 februari 2018 vindt tussen 17.00 en 18.30 uur in De Baron aan de Julianastraat 54 in Dedemsvaart een inloopbijeenkomst plaats over het herinrichtingsplan.


Aan de mr. Zacharias Tijllaan, achter de PKN-kerk, is enkele jaren geleden een parkeerterrein aangelegd. De parkeerplaats heeft een totale capaciteit van circa 65 parkeerplaatsen.
De huidige onderhoudstoestand en de algehele uitstraling van het terrein laat te wensen over. Dit komt omdat de ondergrond bestaat uit veenachtige grond. De gemeente wil het parkeerterrein herstellen en duurzaam herinrichten. De werkzaamheden worden naar verwachting in het tweede kwartaal uitgevoerd. 

Tijdens de inloopbijeenkomst kunnen belangstellenden het inrichtingsplan voor het parkeerterrein bekijken. Ook is er informatie over het ontwerp en de planning van de werkzaamheden. Vertegenwoordigers van de gemeente Hardenberg zijn aanwezig om een toelichting te geven en uw vragen te beantwoorden.


24-1-2018 21:04

Prijzen sportverkiezing Hardenberg uitgereikt

Voor de derde keer is fietscrosser Niek Kimmann uitgeroepen tot Sportman van het Jaar in de gemeente Hardenberg. Dat gebeurde vanavond tijdens de uitreiking van de felbegeerde sportprijzen in theater de Voorveghter. De Hardenbergse Sportvrouw van het Jaar werd voor de derde keer op rij en vijfde keer in totaal baanwielrenster Kyra Lamberink.


BMX'er Kimmann werd eerder al in 2014 en 2015 uitgeroepen tot Sportman van het Jaar in de gemeente Hardenberg, maar moest vorig jaar genoegen nemen met een tweede plaats achter Paralympisch wielrenner Arnoud Nijhuis. Die was, evenals zwemmer Leon van den Hof, ook tijdens deze sportverkiezing genomineerd.
Met onder meer zijn tweede nationale titel en zijn vierde plaats op het wereldkampioenschap in 2017 werd  Kimmann, die zelf vanavond niet aanwezig was, weer gekroond tot beste sportman. Achter Kimmann eindigde Van den Hof op een tweede plaats. Hij pakte in 2017 drie titels tijdens het Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen korte baan en lange baan. Titelverdediger en Nederlands kampioen tijdrijden Nijhuis moest genoegen nemen met een derde plaats.
Sportvrouw van het Jaar
Bij de vrouwen verlengde baanwielrenster Kyra Lamberink haar hegemonie als beste Hardenbergse sportvrouw. Zij pakte vorig jaar het zilver tijdens de wereldbeker teamsprint en werd onder meer Europees kampioen teamsprint in de klasse U23. Daarnaast veroverde Lamberink de Nederlandse titel op het onderdeel 500 meter.
Lamberink kreeg met die indrukwekkende prestaties tijdens de sportverkiezing van de gemeente Hardenberg de voorkeur voor de titel van Sportvrouw van het Jaar boven vijfvoudig Nederlands kampioen schietsport Evelyn Polman en Lia Joosse, die vorig jaar bij het paardrijden zowel clubkampioen als Overijssels kampioen werd.
Sportploeg van het Jaar
De prijs voor de Sportploeg van het Jaar ging voor het eerst naar zwemmers. In de verkiezing bleef de zwemploeg DAC Dedemsvaart de andere genomineerden, de korfballers van Juventa 1 en de voetballers van vv EMMS 1, voor. DAC Dedemsvaart wist vorig jaar promotie naar de hoofdklasse af te dwingen.
Bij de sporttalenten werd karter Kas Haverkort voor het tweede jaar op rij en voor de vierde keer in totaal uitgeroepen tot winnaar. Haverkort won vorig jaar diverse titels en kreeg van sportkoepel NOC*NSF een internationale talentstatus.
De prijzen werden vanavond in theater de Voorveghter uitgereikt door wethouder Douwe Prinsse, marathonloper Henk Meppelink en hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman van SV Gramsbergen. De sportverkiezing werd opgeluisterd door twee optredens van De Dansfabriek uit Hardenberg.
Uitslag
Sportman van het Jaar:
1. Niek Kimmann (fietscross)
2. Leon van den Hof (zwemmen)
3. Arnoud Nijhuis (wielrennen/paracycling)
Sportvrouw van het Jaar:
1. Kyra Lamberink (baanwielrennen)
2. Evelyn Polman (schietsport)
3. Lisa Joosse (paardrijden)
Sportploeg van het Jaar:
1. Zwemploeg DAC Dedemsvaart (zwemmen)
2. Juventa 1 (korfbal)
3. Vv EMMS 1 (voetbal)
Sporttalent van het Jaar:
1. Kas Haverkort (karten)
2. Claudia Binnenmars (turnen)
3. Sven Profijt (kickboksen)


22-1-2018 15:39

Verspreiding van de gemeentegids

De gemeentegids van Hardenberg 2018 ligt voor u klaar. In deze gids staan (contact)gegevens van bedrijven, instellingen en verenigingen binnen de gemeente. Daarnaast bevat de gids informatie over onder meer allerlei publieke en gemeentelijke diensten.


Omdat de gemeentegids ook gratis digitaal beschikbaar is wordt deze niet meer huis-aan-huis verspreid. Mocht u behoefte hebben aan een papieren gemeentegids, dan kunt u deze opvragen via de Publieksdienst van de gemeente Hardenberg. Dat kan telefonisch via 14 0523, of per e-mail op gemeentegids@ommen-hardenberg.nl.

U kunt ook een exemplaar ophalen bij de Publieksdienst van het gemeentehuis of op verschillende locaties in de gemeente. Zoals het het Informatiepunt Hardenberg, De Buurtkamers, Ouderensociëteit Antenne, Oudersoos in Hardenberg, de bibliotheken, De Stuw, Zorg-centra: Clara Feyoena Heem, Oostloorn, Van Dedem Marke, 't Welgelegen en bij de Samen Doen locaties.
Digitale Gids
De gemeentegids is digitaal te benaderen via de website en vanaf uw mobiele telefoon. Op deze website vindt u alle beschikbare informatie uit de gids. Met uw mobiele telefoon kunt u gratis de gemeentegids-app downloaden. Hiervoor is een iPhone, iPod touch, iPad, Android smartphone of tablet vereist. Het voordeel hiervan is dat u op alle plekken de meest actuele informatie tot uw beschikking heeft.

Het actueel houden van gegevens is belangrijk voor de vermelde organisaties en verenigingen. Zij kunnen wijzigingen online doorgeven en deze worden direct verwerkt op de site en in de app en uiteraard in de nieuwe gids van volgend jaar.


22-1-2018 15:35

De Omloop in Balkbrug heringericht om wateroverlast tegen te gaan

Momenteel wordt de weg De Omloop in Balkbrug voor een deel heringericht. De werkzaamheden zijn begonnen op maandag 15 januari. Daarnaast wordt samen met bewoners, waterschap en de gemeente onderzocht welke maatregelen nog meer moeten worden getroffen om voor de lange termijn De Omloop en de Wieken klimaatbestendig te maken.


Bewoners aan De Wieken en De Omloop hebben al langer te kampen met wateroverlast bij hevige buien. Om deze wateroverlast tegen te gaan wordt een pakket aan maatregelen uitgewerkt. Een van deze maatregelen is het herinrichten van een deel van de weg De Omloop.


Het gaat om het deel aan de rand van het dorp, vanaf de t-splitsing De Omloop tot en met de bocht bij De Omloop nummer 31. De werkzaamheden zijn eind januari gereed, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Wateroverlastprobleem oplossen
Aan de kant van De Wieken komt De Omloop hoger te liggen, waardoor het water naar de wadi's stroomt. Deze aanpassing van De Omloop is samen met een deel van de bewoners bedacht.
Wethouder Jannes Janssen verwacht dat deze herinrichting bijdraagt aan de oplossing van de wateroverlast in De Omloop en De Wieken: "Door de klimaatverandering hebben we vaker te kampen met hevige regenbuien. Dergelijke buien veroorzaakten in De Wieken en De Omloop in het verleden regelmatig overlast. De herinrichting van De  Omloop is één van de maatregelen die nodig zijn om het wateroverlastprobleem hier op te lossen. Momenteel zijn we samen met de bewoners aan het uitwerken welke maatregelen nog meer nodig zijn."

Klimaatbestendig
Janssen: "Op termijn willen we heel Balkbrug en ook onze andere kernen klimaatbestendig maken. Dat betekent onder andere dat bij hevige buien het water opgevangen wordt in bijvoorbeeld wadi’s. Een wadi is het beste te vergelijken met een sloot of greppel die normaal droog staat."
"Ook een andere afvoer van regenwater van daken, straten en pleinen kan zorgen dat de riolering minder belast wordt bij hevige buien. De plannen om onze gemeente klimaatbestendiger te maken, worden samen met inwoners en belanghebbenden, het waterschap en de gemeente ontwikkeld."

Meer informatie over het omgaan met water nu en in de toekomst staat in het nieuwe Gemeentelijk Rioleringsplan. U kunt dit plan online raadplegen op www.hardenberg.nl/rioleringsplan.


22-1-2018 15:34

Fietsveilige Bruchterweg door Intelligent Transportsysteem

Het ROV Oost-Nederland ontwikkelt samen met de gemeente Hardenberg een pilot om de fietsveiligheid op de Bruchterweg te verbeteren. Met behulp van een Intelligent Transportsysteem (ITS) worden fietsers verleid om een veiligere fietsroute te kiezen. Hardenberg is de eerste gemeente in Nederland die ITS op deze manier inzet. De pilot gaat medio februari 2018 van start.


In Hardenberg ontmoeten fietsers en groot landbouw- en vrachtverkeer elkaar op de Bruchterweg tussen de Europaweg en de Karel Doormanlaan. Omdat dit deel van de Bruchterweg vrij smal is, kan dit leiden tot verkeersonveilige situaties. Het ROV Oost-Nederland (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid) wil de inzet van ITS op deze locatie toetsen, om de fietsveiligheid te verbeteren.


De pilot richt zich vooral op middelbare scholieren. Groot landbouwverkeer en vrachtwagens op de Bruchterweg worden dankzij de ITS-toepassing gedetecteerd. Komen er gelijktijdig fietsers aan, dan worden deze op actieve wijze verleid om een veiligere route te fietsen. Dit wordt aangegeven met intelligente verkeerslichten en ledverlichting in het wegdek.


Aanleiding pilot ITS
Landelijk is een duidelijke stijging te zien in het aantal fietsongevallen. Om dit aantal te verlagen wordt gezocht naar slimme oplossingen, zoals de pilot in Hardenberg. Het ROV Oost-Nederland focust zich in deze pilot vooral op de middelbare scholier die op de fiets naar het voortgezet onderwijs gaat.


De ITS-toepassing moet laten zien of het mogelijk is om fietsers en zwaar- en groot verkeer van elkaar te scheiden, om daarmee ongevallen te voorkomen.


Werkzaamheden realisatie pilot
De ITS-pilot gaat medio februari 2018 van start. Hieraan voorafgaand worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd. De werkzaamheden vinden plaats van maandag 29 januari tot en met vrijdag 2 februari 2018.


De  werkzaamheden bestaan uit het aansluiten van camera's, plaatsen van intelligente verkeerslichten en het aanbrengen van ledverlichting in het wegdek.


19-1-2018 17:27

Informatiebijeenkomst afsluiting N34: Witte Paal - N343

Voor belangstellenden wordt woensdag 31 januari 2018 in Hardenberg een informatiebijeenkomst gehouden over de afsluiting van de N34 vanaf de rotonde Witte Paal tot aan de N343 (Haardijk).


Van 12 maart tot en met 20 april wordt de N34 vanaf de rotonde Witte Paal tot aan de N343 (Haardijk) afgesloten in verband het verbreden van de hoofdrijbaan en het plaatsen van tunnels bij de Willemsdijk, Boshoek en Lentersdijk.


De informatiebijeenkomst vindt woensdag 31 januari tussen 16.00 uur en 20.00 uur plaats in de ontvangstruimte van de aannemer en provincie aan de J.C. Kellerlaan 22 in Hardenberg (gebouw Van Dijk bouw).
U bent welkom om kennis te nemen van de planning en de uitvoering van de werkzaamheden aan dit weggedeelte. Medewerkers van de aannemer en de provincie zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. De ontvangstruimte is via de achterzijde te bereiken, via de Loswal. Hier kan ook worden geparkeerd (navigatie instellen op: De Nieuwe Haven 6).

De informatiebijeenkomst wordt georganiseerd door de aannemerscombinatie FLOOW (bestaande uit Reef Infra, Schagen Infra en Salverda Bouw) en de provincie Overijssel. Meer informatie is te vinden via de website van de provincie Overijssel.


18-1-2018 15:15

Zwembad De Kiefer in Dedemsvaart 29 januari weer open

Het college van burgemeester en wethouders heeft na een onafhankelijk onderzoek en op advies van veiligheidskundigen van bedrijf Aboma dinsdag 16 januari 2018 besloten om het volledige systeemplafond van zwembad De Kiefer in Dedemsvaart te vernieuwen. Woensdagochtend 17 januari is begonnen met het verwijderen van de huidige constructie. Maandag 29 januari aanstaande kan zwembad De Kiefer zonder...


In december 2017 viel een serie plafondplaten naast het bad, waarbij niemand gewond raakte. De constructie is in december direct verstevigd en zijn er maatregelen genomen in de rest van de zwemzaal. Het college heeft toen opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar de plafondconstructie. Dit onafhankelijke onderzoek is vrijdag 12 januari uitgevoerd door veiligheidskundigen van bedrijf Aboma.
Speling
De veiligheidskundigen constateerden tijdens de schouw dat er in het schuine plafondsysteem boven het bad teveel speling zit tussen de houtwolcementpanelen en de stalen profielen waarin deze platen liggen. De panelen zijn 59 centimeter breed en de steekmaat tussen de stalen profielen is 60 centimeter. Gevolg is dat het paneel aan één kant door het stalen profiel kan zakken.
De veiligheidskundigen van Aboma concluderen dat het plafond in De Kiefer, dat twintig jaar geleden is aangebracht, haar technische levensduur heeft bereikt. Op basis van deze constateringen is vrijdag 12 januari direct besloten het zwembad tijdelijk te sluiten om maatregelen te nemen.
Plafond verwijderd
Woensdagochtend 17 januari is begonnen met het volledig verwijderen van alle houtwolcementplaten uit de stalen plafondconstructie. Vervolgens wordt ook de volledige stalen constructie verwijderd. Na een grondige reiniging van het bad en het plafond, is zwembad De Kiefer in Dedemsvaart, zonder plafond boven het binnenbad, vanaf maandag 29 januari weer open voor het publiek.
Tijdens de zomervakantiesluiting van het binnenbad zal een compleet nieuw systeemplafond aangebracht worden.

Vervangende zwemtijden
Voor de diverse gebruikersgroepen van zwembad De Kiefer is in goed overleg met deze groepen naar vervangende zwemtijden gezocht in andere baden. Kinderen die binnenkort gaan afzwemmen voor zwemdiploma A, B of C kunnen tijdelijk zwemlessen volgen in zwembad De Carrousel in Ommen en in zwembad De Slag in Hardenberg. Het personeel dat deze lessen normaliter in De Kiefer verzorgt, geeft deze lessen nu tijdelijk in de andere baden.

Zwemtrainingen van hoofdklasse-zwemvereniging Dedemsvaart AC vinden nu tijdelijk plaats in De Carrousel in Ommen totdat de Kiefer weer open kan op 29 januari.

Abonnementen worden verlengd
Gedurende de periode dat De Kiefer tijdelijk gesloten is, kunnen abonnementshouders met hun abonnement ook zwemmen in zwembad De Carrousel in Ommen en zwembad De Slag in Hardenberg. De einddatum van alle zwemabonnementen voor zwembad De Kiefer worden verlengd met het aantal dagen dat het zwembad dicht is geweest.

Hierdoor kunnen abonnementshouders evenredig gebruik blijven maken van het zwembad. Dit geldt ook voor de komende zomerperiode als het bad tijdelijk gesloten zal zijn voor de aanleg van het nieuwe plafond.


18-1-2018 15:00

Sportverkiezing Hardenberg 24 januari in Theater de Voorveghter

De gemeente Hardenberg reikt op woensdagavond 24 januari 2018 in Theater de Voorveghter in Hardenberg de felbegeerde sportprijzen van het jaar 2017 uit. Het sporttalent, de sportman, de sportvrouw en de sportploeg van het jaar krijgen hun prijs overhandigd door wethouder Prinsse, marathonloper Henk Meppelink en hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman van SV Gramsbergen.


De avond wordt opgeluisterd door twee optredens van De Dansfabriek uit Hardenberg. De verkiezing begint om 19.30 uur, de deuren gaan open vanaf 19.00 uur.


De gemeente Hardenberg vindt het belangrijk om sport en de ontwikkeling van sporttalent te stimuleren. Dit doet de gemeente onder andere door jaarlijks de sportprijzen uit te reiken. De sportverkiezing is een avond waarbij sportprestaties en talenten in de sport centraal staan. De prijzen zijn een stimulans voor jonge talenten om door te gaan. De prijswinnende sporters zijn een voorbeeld voor de jeugd om actief te gaan sporten.  

Genomineerden
Het publiek en de vakjury heeft de volgende sporters (in willekeurige volgorde) genomineerd voor de titel:


Sportploegen:
Zwemploeg DAC Dedemsvaart (zwemmen)
Juventa 1 (korfbal)
Vv EMMS 1 (voetbal)


Sportmannen:
Arnoud Nijhuis (wielrennen/paracycling)
Niek Kimmann (fietscross)
Leon van den Hof (zwemmen)


Sportvrouwen:
Evelyn Polman (schietsport)
Kyra Lamberink (baanwielrennen)
Lisa Joosse (paardrijden)


Sporttalenten:
Sven Profijt (kickboksen)
Claudia Binnenmars (turnen)
Kas Haverkort (karten)


Iedereen is welkom
Sportliefhebbers en belangstellenden zijn woensdag 24 januari vanaf 19.00 uur van harte welkom in Theater de Voorveghter om live de avond van de sportverkiezingen 2017 mee te maken.  De toegang is gratis.


18-1-2018 13:49

Kom naar het Nationaal Theaterweekend in de Voorveghter

In het weekend van vrijdag 26 tot en met 28 januari is het feest in De Voorveghter. De derde editie van het Nationaal Theaterweekend wordt dan gevierd. Ook Theater De Voorveghter zet haar deuren wagenwijd open voor mooie voorstellingen voor maar €10,00 per persoon. Op zaterdag 27 januari kun je binnen een kijkje nemen tijdens het Open Huis.


In het programma hieronder kun je zien welke activiteiten je kunt bezoeken:


Ashton Brothers - Enfant Terribles
Vrijdag 26 januari 20:15 uur                             
Na afloop speelt Short Notice in de foyer


Open Huis (gratis)
Zaterdag 27 januari van 12:00 – 17:00 uur 
Tussen 12:00 en 16:00 uur is er een doorlopend programma met verschillende optredens van vrijwel alleen maar Hardenbergers, zoals schrijfster en dichteres Inge Sanders en kinderboekenschrijver Mark Haayema. Kijk voor het verdere programma en het aanmelden voor de rondleiding hier.


Rob & Emiel – Live! 
Zaterdag 27 januari 16:00 uur                                                             
De twee goochelaars/illusionisten - bekend van het tv programma Street Magic - geven een 60 minuten durende voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar


Rob & Emiel – Blow me away! 
Zaterdag 27 januari 20:15 uur                                                               
Een avondvullend spektakel met een 3e helft in de foyer voor iedereen vanaf 12 jaar

Over de kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Zondag 28 januari 10:30 en 12:00 uur   
Een intieme voorstelling voor peuters & kleuters in de bovenfoyer voor max. 100 bezoekers. In de foyer beneden is er alle ruimte om te spelen in de theaterspeeltuin ‘het oerwoud’. 

Def Americans – Johnny Cash – American Recordings
Zondag 28 januari 15:oo uur                            
Tribute to The man in Black


Na afloop van de voorstellingen is er voor iedereen een lekker glaasje prosecco en een bitterbal om nog even na te genieten.


18-1-2018 08:20

Samenwerking voor ondersteuning maatschappelijke initiatieven

Gemeente Hardenberg gaat samen met De Stuw, Carinova, De Kern, Wijz en MEE IJsseloevers middelen bundelen en samenwerken om nieuwe initiatieven op het terrein van welzijn, maatschappelijk werk en mantelzorgondersteuning te ondersteunen. Voor 2018 en 2019 is er jaarlijks circa € 200.000 beschikbaar om sociaal ondernemerschap en nieuwe vragen uit de samenleving te kunnen ondersteunen.


De Stuw, Carinova, De Kern, Wijz en MEE IJsseloevers ontvangen jaarlijks van de gemeente zo'n € 2 miljoen subsidie om zorg, welzijn, maatschappelijk werk en mantelzorgondersteuning te bieden aan inwoners van de gemeente Hardenberg. Deze gesubsidieerde partijen ontvangen dit budget op basis van prestatieafspraken.
Om meer ruimte te bieden aan nieuwe vormen van samenwerking en sociaal ondernemerschap in de samenleving te ondersteunen, gaan deze vijf partijen 10 procent van het jaarlijkse subsidiebedrag in 2018 en 2019 inzetten om nieuwe initiatieven mogelijk te maken. De partijen laten niet hun eigen diensten voorop staan, maar bundelen hun krachten. 

Nieuwe vormen van ondersteuning

Het bundelen van budgetten via een fonds en de samenwerking van de partijen komt er om flexibel in te kunnen spelen op de lokale vraag uit de samenleving en om meer ruimte te bieden aan sociaal ondernemerschap in de diverse kernen van de gemeente.
Ook de Samen Doen-teams in de gemeente Hardenberg hebben hier een belangrijke rol bij. Deze samenwerking biedt voor Samen Doen kansen om nieuwe vormen van ondersteuning mogelijk te maken. Hierdoor kan ook per dorp of kern meer op maat in gespeeld worden op de lokale sociale infrastructuur.

"Bij dit nieuwe fonds staat de vraag en het initiatief van inwoners en gemeenschappen centraal, niet de kaders van de wet- en regelgeving in het sociaal domein. We zetten met dit fonds dan ook een belangrijke volgende stap om sociaal ondernemerschap echt concreet te kunnen ondersteunen. We doen dit gezamenlijk met de vijf gesubsidieerde partijen. Zij zoeken echt de samenwerking, durven hun eigen belang opzij te zetten en dat waardeer ik", aldus wethouder René de Vent.
Dit kwartaal bespreken de vijf partijen en de gemeente hoe nieuwe initiatieven uit de samenleving ondersteund kunnen worden. In maart zal duidelijk zijn hoe organisaties en nieuwe publieke initiatieven een beroep kunnen doen op dit fonds.

Ambitie in 2020

De afgelopen tijd zijn diverse nieuwe krachtige initiatieven in de samenleving ontstaan, waarbij in wijken en dorpen nieuwe vormen van maatschappelijke ondersteuning geboden worden door nieuwe partijen. Dit fonds is bedoeld om deze kracht van de samenleving verder te ondersteunen en nieuwe ontwikkelingen te stimuleren. "Het college heeft dan ook de ambitie om in 2020 20 procent van het totale jaarlijkse subsidiebedrag hiervoor beschikbaar te maken", aldus wethouder De Vent.


16-1-2018 11:16

EUREGIO-spreekuur op woensdag 17 januari

EUREGIO houdt op woensdag 17 januari 2018 van 18.00 tot 19.00 uur een spreekuur in het gemeentehuis aan het Stephanuspark 1 in Hardenberg. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur.


U kunt tijdens het spreekuur terecht met vragen over werken en studeren in het buurland. Verder krijgt u informatie over sociale verzekeringen, zoals AOW, WAO, zorgverzekering, pensioen en werkloosheid. Ook krijgt u antwoorden op algemene vragen over verhuizen naar het buurland


Voor de beantwoording van vragen over Duitse belastingen is een vertegenwoordiger aanwezig van het Finanzamt. Kijk voor meer informatie op www.go-euregio.eu.


© Gemeente Hardenberg